Dodaj do ulubionych

Rostowski - trzeci.

22.11.12, 18:29
www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6/rostowski-znow-na-podium-rankingu-financial-times,290226.html
Zupełnie się te dziennikarzyny z FT na rzeczy nie znają.
Obserwuj wątek
    • bozon.higsa Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:33
      tw_wielgus napisał:

> www.tvn24.pl/biznes-gospodarka,6/rostowski-znow-na-podium-rankingu-financial-times,290226.html
      > Zupełnie się te dziennikarzyny z FT na rzeczy nie znają.

Rostowski na pudle a Polska w ogonku Europy.
      FT wie chociaż jakie jest zadłużenie wewnętrzne Polski?
      Pewnie wie.
      • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:45
        Z całą pewnością nie wiedzą. Gdyby wiedzieli to przecież min. Rostowski nie zająłby miejsca na podium.
        Ktoś ich musi poinformować o wysokości polskiego zadłużenia i mam nadzieję, że Ty spełnisz ten obywatelski obowiązek.
        • bozon.higsa Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:53
          tw_wielgus napisał:

> Z całą pewnością nie wiedzą. Gdyby wiedzieli to przecież min. Rostowski nie zaj
          > ąłby miejsca na podium.
          > Ktoś ich musi poinformować o wysokości polskiego zadłużenia i mam nadzieję, że
          > Ty spełnisz ten obywatelski obowiązek.
          >

Napisałem,że pewnie wiedzą, tak więc nie wysilaj się na cięte riposty.

• ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:58
            Zawsze możesz sprzedać tego niusa Rosjanom w rosyjskiej ambasadzie w Moskwie.
            • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:02
              E tam... Co im zaoferować może poddany kondominium?
          • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:04
            bozon.higsa napisał(a):

>
            > Napisałem,że pewnie wiedzą, tak więc nie wysilaj się na cięte riposty.
            >
            Otóż musisz wiedzieć że riposty wychodzą mi bez wysiłku. Szczególnie gdy rozmówca nie jest szczególnie wymagający.
            • bozon.higsa Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:07
              tw_wielgus napisał:

> bozon.higsa napisał(a):
              >
              > >
              > > Napisałem,że pewnie wiedzą, tak więc nie wysilaj się na cięte riposty.
              > >
              > Otóż musisz wiedzieć że riposty wychodzą mi bez wysiłku. Szczególnie gdy rozmów
              > ca nie jest szczególnie wymagający.

Ćma.....domyślasz się dlaczego to napisałem?

• tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:17
                Już trzeci rok stoisz w kolejce do endokrynologa, pająk siecią oplótł ci nogi a na korytarzu, wokól lampy, krąży ćma. Zgadza się?
                • bozon.higsa Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:26
                  tw_wielgus napisał:

> Już trzeci rok stoisz w kolejce do endokrynologa, pająk siecią oplótł ci nogi
                  > a na korytarzu, wokól lampy, krąży ćma. Zgadza się?

Zgadza się, że ćma podąża w stronę światła.
                  Tyle tylko,że tą ćmą jesteś ty.
                  Teraz już "jarzysz"?

• tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:41
                    Coś się tu nie zgadza bo jeżeli ja "jarzę" to Tobie pozostaje rola upierdliwej ćmy
    • czan-dra Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:36
      One to po złości robio, coby zdenerwować prezesa pana, nawet dziecko wie, że pani Szydło jest najlepsza, nie darmo była przewodniczącą Ochotniczej Straży Pożarnej, a nawet była dyrektorem Gminnego Domu Kultury, a czym może pochwalić się taki V. Rostowski, no czym?
      • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:50
        Mozna oczywiście założyć, że chodzi o wyprowadzenie prezesa z równowagi, ale czy posuneliby się do aż tak skomplikowanej intrygi? Zdecydowanie prościej Kaczyńskiego jest wyprowadzić z równowagi przy pomocy "trotylu".
    • ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:45
      Najpierw przeczytałem (śródtytuł), że Umiejętnie "przekuwał" propozycje opozycji, a w tekście okazało się, jednak "podczas niedawnej kampanii wyborczej z radością przekłuwał jak bańki mydlane propozycje gospodarcze opozycji".
      Pierwsza wersja mnie zdumiała, bo można by odnieść wrażenie, że opozycja miała jakieś pomysły zasługujące na przekucie.
      • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:52
        A właśnie, że ma. Wyrazem tych propozycji był ( jest?) dziesięcioletni plan Kaczyńskiego przyjęty owacyjnie na sympozium przez wybitnych ekonomistów.
        • anmanika Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:00
          No i dlaczego ci wybitni nie dostali, dlaczego? To pewnie spisek Tuska i Putina;-)
          • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:06
            Chyba nawet nie to. Po prostu premier Gliński nie zdażył przed rozstrzygnięciem przedstawić swojego kandydata na min. finansów.
      • erte2 Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 23:06
        ayran napisał:
        ...Pierwsza wersja mnie zdumiała, bo można by odnieść wrażenie, że opozycja miała jakieś pomysły zasługujące na przekucie.
        Nie ma się czemu dziwić. Normalna procedura postępowania ze złomem.
    • humbak Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 18:59
      Uzasadnienie jest cokolwiek... łeeee...
      • ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:03
        Może zapoznaj się z uzasadnieniem a nie z jednozdaniową relacją na polskim portalu?
        • humbak Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:08
          Dwuzdaniową, ale dobra. Już idę.
          • humbak Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:17
            Zapoznałem się i pozostaje przy poprzedniej... opinii.
            • ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:26
              The British-born minister, 61, steered Poland through the first wave of the global crisis. Indeed, his was the only EU country to avoid recession in 2009. Today, however, the outlook appears more gloomy. Eurozone problems are causing the economy to slow, although a true recession looks unlikely. Mr Rostowski has managed to strike a balance between fiscal consolidation and nurturing fragile economic growth but admits Poland will not meet a target of reducing the deficit below 3 per cent of GDP this year. Nonetheless, the country is well regarded by financial markets. It has met this year's borrowing needs and is making a start on borrowing for 2013, all at record low interest rates. Brought into the centrist Civic Platform party government in 2007 as a technocrat, Mr Rostowski has become an adept politician, gleefully skewering opposition economic proposals during the recent election campaign. He is a fan of Shakespeare, in particular Richard III – likely to prove useful in the Machiavellian world of Polish politics.

Rozumiem, że powyższe jest "łee"?
              • humbak Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:28
                Owszem. Końcówka (dwuzdaniowa) jest cokolwiek niepoważna.
                Możesz mi wyjaśnić po co wklejałeś, skoro jak ustaliliśmy znamy treść?
                • ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:33
                  Niczego takiego nie ustalaliśmy.
                  Na razie wiadomo tyle, że w oparciu o "mocno skróconą relację" uzasadnienie wydało ci się być "łee", po czym - po przywołaniu całości, stwierdziłeś, że zdania nie zmieniasz, a to dlatego, że wcześniej przywołana końcówka jest niepoważna.

Innymi słowy - po zapoznaniu się z fragmentem stwierdzasz, że uzasadnienie jest niepoważne, natomiast po zapoznaniu się z całością podtrzymujesz, że jest niepoważne, bo niepoważny jest wcześniej poznany fragment.

W świetle powyższego - jak sądzę - jest oczywiste, dlaczego wkleiłem całość.
                  • humbak Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 19:41
                    > Niczego takiego nie ustalaliśmy.

Rozumiem więc że moja deklaracja jest dla Ciebie mało wiarygodna? Przyjmuję do wiadomości.

Co do reszty. Doprecyzuję- jeśli poważne czasopismo ekonomiczne w uzasadnieniu rankingu ministrów spraw zagranicznych zamieszcza (jako jego fragment) cokolwiek... "fanbojowski" komentarz, czuję się upoważniony do odczuwania pewnego zniesmaczenia.
                    • ayran Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 20:19
                      humbak napisał:

> Rozumiem więc że moja deklaracja jest dla Ciebie mało wiarygodna? Przyjmuję do
                      > wiadomości.

Nie ułatwiłeś mi, by było inaczej.

>
                      > Co do reszty. Doprecyzuję- jeśli poważne czasopismo ekonomiczne w uzasadnieniu
                      > rankingu ministrów spraw zagranicznych zamieszcza (jako jego fragment) cokolwie
                      > k... "fanbojowski" komentarz, czuję się upoważniony do odczuwania pewnego znies
                      > maczenia.

Wydawało mi się, że mimo wieku wciąż dobrze "czuję" współczesny język polski, ale najwyraźniej, w przypadku do słowa "fanbojowski" - nie jest tak dobrze.
                      A jeśli używać słów z języka bardziej tradycyjnego, to nie widzę niczego zdrożnego w tym żartobliwym fragmencie, a już szczególnie niczego, co miałoby wzbudzać niesmak (czy też absmak).
    • waldi_hej Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 20:57
      Rostowski to najlepsze co się Polsce przytrafiło od niepamiętnych czasów. Jak nic bylibyśmy "drugimi Węgrami" gdyby władza była w rękach prezesa. Kaczyński miał swój wkład w historię i swoje zasługi w walce z układem (czyli korupjcą), dzięki temu nie jesteśmy Ukrainą. Ale mieliśmy wielkie szczęście w 2007 roku i do tej pory na tym jedziemy.
      • erte2 Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 23:13
        waldi_hej
        Można przyjąć że w miniony dwudziestoleciu mieliśmy trochę szczęścia jeśli chodzi o ministrów finansów. Począwszy od Balcerowicza aż po Rostowskiego. Nawet za czasów PiS-u pani Zyta nie pozwoliła zbyt wiele zepsuć - bo choć się obraziła na Tuska, to jednak zawodowo idiotką nie była.
        • lech1966 Re: Rostowski - trzeci. 22.11.12, 23:21
          I nie wazne ze 70% polakow nie ma za co zyc??? Ze nie mamy dostepu do usług medycznych??? Ze nie mamy normalnej edukacji??? Ze te same 70% polaków i ich dzieci głoduje.. Ale za to pensje polityków i ceny na wszystko mamy europejskie...To zdecydowanie zasługa Vincenta
          • waldi_hej Re: Rostowski - trzeci. 23.11.12, 14:02
            Nie wiem skąd te statystyki wyciągasz (hehe), spójrz dla odmiany na wykres oprocentowania naszych obligacji:
            Polska to niebieska linia
            Pomarańczowa jest Hiszpania, różowe Węgry, zielone Niemcy.
            Od Węgier dzieli nas 28%.
            To jest najlepsze co możemy zrobić dla przyszłości naszych dzieci.
          • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 23.11.12, 14:10
            Zaprezentowaną statystykę oparłeś na danych pochodzących z Instytutu im. L.Kaczyńskiego?
            Przed 89 rokiem 100% Polaków ( no może 99,9%) nie miało za co żyć, wiec jak na 20 lat transformacji to te 30% mniej wydają się całkiem przyzwoitym wynikiem.

lech1966 napisał:

> I nie wazne ze 70% polakow nie ma za co zyc??? Ze nie mamy dostepu do usług med
            > ycznych??? Ze nie mamy normalnej edukacji??? Ze te same 70% polaków i ich dziec
            > i głoduje.. Ale za to pensje polityków i ceny na wszystko mamy europejskie...To
            > zdecydowanie zasługa Vincenta
        • waldi_hej Re: Rostowski - trzeci. 23.11.12, 14:07
          Zgadzam się, chociaż tamci nie byli jednak wolni od ideologii i wpływów środowisk. Rostowski to finsansista pełnej krwi. Wystarczy obejrzeć konferencje np. z Davos na youtube, żeby zobaczyć jakim poważaniem cieszy się on w najwyższych kręgach. To niesamowite ile zawdzięczamy samej jego elokwencji.
          • tw_wielgus Re: Rostowski - trzeci. 23.11.12, 14:14
            To ja się nie zgodzę tym razem. Rostowski to zwierz polityczne. Wystarczy przypomnieć sobie jego udział w debatach sejmowych.
      • wariant_b Re: Rostowski - trzeci. 23.11.12, 14:23
        waldi_hej napisał:
        > swoje zasługi w walce z układem (czyli korupjcą)...

Propagandowe niestety tylko.

To jedna z najbardziej zasłużonych postaci w tworzeniu korupcjogennych układów
        w naszych dziejach najnowszych. W zakresie jawności i dostępności informacji,
        kryteriach i metodach doboru kadr, niezależności instytucji kontrolnych nastąpił
        regres, a nie postęp.

Łukaszenka też doszedł do władzy dzięki walce z korupcją. Na nasze szczęście
        Kaczyńskiemu nie udało się uzyskać większości konstytucyjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka