Dodaj do ulubionych

Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem Ko...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 08:36
Brawo! Dlaczego nie zmieni się nazwy Ministerstwa Zdrowia na Ministerstwo
Niekompetencji i Kolesiostwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 12:48
      Egzamin wprowadzono podobno dlatego, że uczelnie przyjmują za dużo studentów na
      kierunek lekarski. To nie prościej byłoby zmusić uczelnie żeby ograniczyły
      przyjęcia, zamiast najpierw kształcić ludzi za 120 tys złotych a potem wysyłać
      ich na bezrobocie ( na czasowe wszystkich i na dłuższe tych którzy nie zdadzą
      egzaminu.)Wydaje mi się, że nie stać nas na taka rozrzutność , dlaczego
      ten "odsiew" nie następuje wcześniej?
      • a76 Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem 13.07.04, 14:41
        Jestem pełna podziwu dla Was, że tak daleko doszliście!!!!, Teraz LEP a później
        może godne zarobki wywalczycie?
        Pozdrawiam i życzę wiele wytrwałości w dalszych staraniach w słusznej sprawie -
        lek. rez. Agnieszka
    • Gość: gregor UZUPEŁNIENIE IP: *.icpnet.pl 13.07.04, 14:20
      W artykule nie zaznaczono tego,ze egzamin ma byc pisany olowkiem (czyli
      wiadomo,ze ci co maja zdac-zdadza),ze prezes Narodowej Rady Lekarskiej (ktora
      powinna wspierac srodowisko lekarskie i bronic go)jest bardzo "za" egzaminem
      (bo uklada pytania do testu -i ma kilkaset zlotych od pytania) i nazywa
      stazystow "szumowinami" w mediach,ze nie wiadomo zupelnie z jakich
      podrecznikow
      sie uczyc,nie ma nawet ich spisu,ze zdajacy nie maja wgladu w swoje
      prace,czyli
      nie wiadomo co mialo sie zle i jaka jest prawidlowa odpowiedz wg widzimisie
      danego profesora ukladajacego pytanie,ze egzamin nie laczy sie wcale z
      egzaminem na specjalizacje - czyli co najmniej pol roku ci co licza na
      rezydentury (a jak sie nie ma wujka ordynatora to zostaje wolontariat - czyli
      praca ZA DARMO lub rezydentura) beda bez pracy (lapia sie dopiero na letnia
      sesje w kwietniu/maju),ze prog zdania egzaminu i dostania prawa wykonywania
      zawodu pierwotnie byl ustalony na 75% i ze wg oficjalnej opinii prawnikow
      egzamin na tych zaadach jest NIEZGODNY Z KONSTYTUCJA...Czyli jednym slowem po
      6
      latach najciezszych studiow gdzie zajecia byly codziennie od rana do
      popoludnia
      do samego konca 6 roku,dziesiatkach egzaminow i kolokwiow,krotszych wakacjach
      przez coroczne miesieczne praktyki letnie absolwenci nie moga podjac pracy w
      swoim zawodzie.Troche to dziwne,ze kraj,ktory wydal ponad 100.000 zlotych na
      studia mlodych lekarzy ma ich teraz kompletnie w dupie.Prosze wierzyc ,ze
      stazysci nie walcza o to,by sie nie uczyc - my naprawde chcemy sie
      ksztalcic,pracowac i zdobywac doswiadczenie,ale chcemy robic to na uczciwych
      i
      jasnych zasadach!
      • Gość: muszek Re: UZUPEŁNIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 17:37
        Mocno powiedziane. Można by jeszcze dodać parę rzeczy (np.mydlenie oczu mediom
        przez prezesa Radziwiłła, jak my to będziemy mieć dobrze, bo przecież mamy
        ograniczone Prawo Wykonywania Zawodu do momentu zdania LEPu, i jak on to jest
        potrzebny w związku z wejściem do UE), no i że walczymy nie o rezygnację z
        LEPu, tylko o przeprowadzenie go na przemyślanych warunkach.
        • Gość: drS Re: UZUPEŁNIENIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 23:08
          Mysle ze jest jeszcze jedna kwaestia dotyczaca... ucinania intratnego intresu
          dla CEM. Koncza sie powoli watpliwe i nielegalne wplywy finansowe z egzaminow
          wstepnych na studia bo z zalozenia matura ma byc egzaminem na studia wiec lewe
          dochody prosciej czerpac bedzie od lekarzy stazystow ktory glod zajrzy w oczy
    • samoswoj Czepianie sie byle czego by nie pisać 13.07.04, 17:46
      Czepianie się tego, że między końcem stażu (formalnym, faktyczny jest we
      wrześniu, chyba,że się wywczasowało, ale to już problem tego kto jak chce
      spożytkować urlop) a egzaminem jest miesiąc jest załosne, doprowadzi do tego,
      że zrobią nam egzamin w początkach listopada, i wtedy ani spokojnie zaliczyc
      stażu, ani sie przygotować. Jakos wakacji między studiami a stażem nikt sie nie
      czepia, a to są 3 misiące bezrobocia i to jeszcze bez prawa otrzymywania
      zasiłku.
      Zauważyłem, ze najbardziej pluja sie ci, którzy prezentują sobą najgorszy
      poziom, bo wiedzą, że na normalnych warunkach przeżyją z kombinacji, a tak,
      kiedy liczą sie zdobyte punkty, to są z miejsca na straconej pozycji.
      A co do układów, to były są i będą, tego typu egzamin tylko utrudnia
      kumoterstwo na niższych szczeblach.
      Niech wiec ten egzamin bedzie, zmusi to co niektórych do otworzenia
      książki, co wcale nie było potrzebne dotychczas, gdy dostawało sie prawo za
      frajer.
      Wreszcie nieprawdą jest fakt, jakoby LEP nie łączył sie z egzaminem
      kwalifikacyjnym na specjalizacje, to już jest totalna ściema, poczytajcie
      strony CEM-u i MSZ-tu
      • Gość: kaszak Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 18:53
        ...ściema to jest, że LEP jest egzaminem kwalifikującym na specjalizację W TYM
        ROKU !!! Bo jakbyś sobie dokładniej poczytał te stronki kolego to byś wiedział,
        że termin składania papierów na specjalizację, w tym PEŁNEGO PRAWA WYKONYWANIA
        ZAWODU, które nota bene otrzymamy, jak dobrze pójdzie, w połowie lutego, mija
        30tego listopada. Więc ja tutaj ani żaden z moich kolegów stażystów ściemy nie
        widzę. A odnośnie wakacji pomiędzy końcem studiów a stażem to może Ty nie
        potrzebowałeś chwili oddechu po 6tym roku ale ja chciałem sobie odpocząć. A tak
        w ogóle to chyba nie wiesz co to tak naprawdę OALS jest i o co walczy więc
        chyba dyskusja jest zbędna.
      • Gość: Stażysta Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: 82.160.68.* 13.07.04, 18:54
        Nie pisz bredni. Z wieloma stazystami jest tak, ze dopiero rozpoczynajac staz i
        dostajac pierwsza pensje odcinaja sie od rodzicielskiej pepowiny. Ja z zona
        ledwo finansowo wyrabiamy, a tu nagle nie dostane pensji to dla mnie juz
        tragedia. Samo moje dziecko duzo kosztuje. Wiem - moge isc do innej pracy, ale
        jasne jest to, ze nie po to studiowalem. Nie boje sie weryfikacji mojej wiedzy,
        ale nie na takich zasadach. Kazdy przytomy umyslowo czlowiek kiedy zapozna sie
        z aktualnymi zasadami LEPu przyzna nam racje, ale musi jeszcze spelniac jeden
        warunek - nie moze byc osoba, ktora na LEPie zarobi, a w calym interesie chodzi
        o niezla kase dla ludzi z NRL, CEMu i jeszcze kilku. Pare stow za pytanko, a
        pytanek ze 50 aby bylo z czego wybrac x 2 terminy w roku , x 2 wydzialy (bo i
        stomatologii to dotyczy) to niezla pensyjka. Niech nikt nie bedzie smieszny nie
        chrzani, ze LEP w takiej formie jest OK. OK jest tylko dla kilku osob - tych,
        ktore maja kase i tych, ktore na tym kase zarobia. Jakbym mial extra 1000 zl
        miesiecznie to moge na LEP poczekac bo sie go nie boje. A strona CEMu jest na
        neandertalskim etapie jak zwykle. Wszystkie rzeczy wygladajace na pozytywne sa
        projktami, ktore niekoniecznie zaistnieja. CI LUDZIE JAKBY MOGLI TO WPROWADZILI
        BY JESZCZE KILKA INNYCH EGZAMINÓW ABY NA NAS ZAROBIC !!! TRZEBA Z TYM
        WALCZYC !!!
      • Gość: stażystka Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:41
        Nie sądzę, żebym reprezentowała sobą jak najgorszy poziom - co roku miałam
        stypendium naukowe, dostałam przez 6 lat tylko dwie tróje, mam na swoim koncie
        kilka prac naukowych i skończyłam studia z wyróżnieniem (i to nie przez żadne
        kombinacje - nie jestem z rodziny lekarskiej i nie miałam nigdy żadnych
        znajomości), a z LEP- em staram się walczyć aktywnie. Kumoterstwo na niższych
        (lokalnych) stopniach będzie być może trudniejsze, ale nic nie przeszkodzi
        przekrętom na wyższych.Nie wierzę w to ,że uda się to wyeliminować. Z tego co
        wiem to w naszym roczniku LEP niekoniecznie bedzie zastępował egzamin na
        specjalizacje - nikt tego jeszcze nie powiedział na 100 %. No i nie wiem skąd
        bierze się twoja pewność do jakich książek zaglądać. Może masz skądś taką
        wiedzę i się nią podzielisz z tymi, których posądzasz o to, że dopiero egzamin
        ich zmusi do poczytania podręczników. Ja świetnie zdaję sobie sprawę, że część
        egzaminów zdałam dzięki temu, że od starszych roczników znaliśmy preferencje
        podręcznikowe egzaminatorów i ich niektóre "dziwne pytania", na które
        odpowiedzi nie ma nigdzie z wyjątkiem ich własnych publikacji. Zresztą na
        studiach zawsze można zdać poprawkę - świat sie nie wali, a tu może się
        okazać , że zmarnowałeś 7 lat i nie masz zawodu. Wyobrazasz sobie co by było,
        gdyby nagle postanowiono w Polsce zorganizować maturę, bez określenia programu
        nauczania i minimum programowego? Ale nas jest mniej niż maturzystów i wszyscy
        mają nas w dupie. To dobrze, że czujesz się pewnie przed tym egzaminem, ja też
        sądzę, że mam znacznie większe szanse że go zdam niż większość przeciętnych
        studentów. Tylko dlaczego nie możemy być tego pewni? Dlaczego nikt nie chce nam
        oszczędzić nerwów, podać zakresu materiału, spisu podręczników i
        powiedzieć :"jeśli będziesz to umiał, to zdasz". Czemu ma służyc ta
        kilkumiesięczna niepewność i lęk o przyszłość?
        • samoswoj a ja dalej się czepiam czepiania 13.07.04, 22:36
          Jest takie pisemko na stronach ministerstwa zdrowia
          Jak by nie było to dokument, choć rzeczywiscie z lekka nieświeży

A czepianie sie terminu jako sztandarowego powodu tylko nas osmiesza i
          sojuszników wsród tzw. opini publicznej (bo po co sprawa jest w mediach) nam
          nie przysparza.
          Niedoróbek jest wiele, ale psychoza i plotki są jeszcze barwniejsze.

Kiedys słyszałem, że bez protekcji i posmarowania niesposób dostać sie na
          medycyne, jak jest chyba wiecie.

MINISTERSTWO ZDROWIA
          Roman Danielewicz
          p.o. Dyrektora
          Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wyższego Warszawa 29 kwietnia 2004 r.

NSK-HM-ST-48/2004

Studenci
          Akademii Medycznych
          Lekarze Stażyści

Szanowni Państwo

  Zgodnie z ustawą z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodzie lekarza (Dz. U. z 2002
          r. Nr 21, poz. 204 z późn. zm.) – egzamin państwowy kończący staż podyplomowy
          obejmie lekarzy i lekarzy stomatologów, którzy ukończą staż podyplomowy po 30
          września 2004 r.

  Zgodnie z ww. ustawą - egzamin organizuje i przeprowadza Centrum Egzaminów
          Medycznych, które zostało powołane zarządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31
          lipca 2001 r. przejmując część zadań Krajowej Rady Egzaminów Lekarskich,
          dotyczących przygotowywania i przeprowadzania egzaminów medycznych.

  Egzamin państwowy kończący staż podyplomowy reguluje rozporządzenie Ministra
          Zdrowia z dnia 24 marca 2004 r. w sprawie stażu podyplomowego lekarza i lekarza
          stomatologa (Dz.U. Nr 57 poz. 553 z dnia 8 kwietnia 2004 r.). Przedmiotowe
          rozporządzenie zostało uzgodnione między innymi z Samorządem Lekarskim przy
          udziale przedstawicieli Kół Młodych Lekarzy. W trakcie prac nad tym
          rozporządzeniem zgłaszano uwagi, że lekarze muszą mieć czas na przygotowanie
          się do egzaminu i nie może on odbyć się w trakcie realizacji stażu.
          Ministerstwo Zdrowia wzięło pod uwagę opinie lekarzy.

  Uprzejmie informujemy, że zgodnie z § 16 ust. 3 w/w rozporządzenia,
          przedmiotowy egzamin dla lekarzy i lekarzy stomatologów będzie się odbywał dwa
          razy w roku. Pierwszy egzamin państwowy kończący staż podyplomowy odbędzie się
          dla lekarzy w dniu 4 grudnia 2004 r. Lekarz, który nie zda egzaminu, bądź
          lekarz, który zdał egzamin z niesatysfakcjonującym go wynikiem, będzie mógł
          przystąpić do niego ponownie w kolejnym terminie.

  Egzamin jest przygotowywany przez Centrum Egzaminów Medycznych, które dokłada
          wszelkich starań, aby zadania testowe były wolne od błędów merytorycznych.
          Służy temu między innymi dwustopniowa procedura weryfikacji zadań – wszystkie
          zadania są recenzowane przez osoby o uznanej pozycji naukowej i klinicznej w
          swojej dziedzinie. Z drugiej strony Centrum Egzaminów Medycznych planuje
          umieszczenie w regulaminie przeprowadzania egzaminu odpowiednich zapisów
          umożliwiających dokonanie zgłoszeń zastrzeżeń do zadań testowych w trakcie
          trwania egzaminu. Zastrzeżenia te będą rozpatrywane przez komisję egzaminacyjną
          w trakcie obliczania wyników egzaminu, co pozwoli na ich skuteczne
          uwzględnienie w skali całego kraju.

  Uprzejmie informujemy, że zakres wiedzy określonej przez ramowy program stażu
          został uzgodniony z konsultantami krajowymi w odpowiednich dziedzinach. Egzamin
          państwowy kończący staż podyplomowy będzie egzekwował zakres wiedzy szczegółowo
          określony w ramowym programie stażu.

  Zgodnie z § 20 ust. 4 w/w rozporządzenia, lekarz uzyskuje pozytywny wynik
          egzaminu po zdobyciu co najmniej 56% maksymalnej, możliwej do uzyskania liczby
          punktów z testu. Wobec przyjmowanych na świecie progów zaliczeń 66-75% -
          zapisany w w/w rozporządzeniu próg punktowy można uznać za niski. Z uwagi na
          to, że egzamin państwowy kończący staż podyplomowy jest przeprowadzany po raz
          pierwszy, próg punktowy został ustalony na w/w poziomie. W przyszłości rozważa
          się dyskusje nad jego ewentualnym podniesieniem. Lekarze, którzy ukończą staż
          podyplomowy przed 30 września 2004 r. i nie będą zdawali w/w egzaminu, uzyskają
          prawo wykonywania zawodu na dotychczasowych zasadach, zgodnie z zapisami ustawy
          o zawodzie lekarza (art. 63 a).

  Państwowy egzamin kończący staż podyplomowy zastąpi dotychczasowy egzamin
          testowy na specjalizacje (zgodnie z § 12 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia
          6 sierpnia 2001r. w sprawie specjalizacji lekarzy i lekarzy stomatologów -
          Dz.U. Nr 83, poz. 905 z późn. zm.). Lekarz będzie mógł rozpocząć specjalizację
          po zakwalifikowaniu się do jej odbywania - w ramach limitu miejsc
          szkoleniowych. Pragniemy wyjaśnić, że egzamin państwowy kończący staż
          podyplomowy nie jest wprowadzany jako element dostosowujący polskie prawo do
          przepisów Unii Europejskiej. Wprowadza się go w celu podniesienia jakości i
          ujednolicenia w całym kraju kształcenia lekarzy. Egzamin państwowy kończący
          staż podyplomowy lekarzy i lekarzy stomatologów został wprowadzony ustawą o
          zawodzie lekarza z dnia 5 grudnia 1996 r., natomiast kolejne nowelizacje
          zmieniały jedynie termin przeprowadzenia pierwszego egzaminu. Dodatkowe
          informacje na temat egzaminu można znaleźć na stronie internetowej
          www.cem.edu.pl
          W opinii Ministerstwa Zdrowia egzamin państwowy kończący staż podyplomowy
          będzie dobrze przygotowany.

Roman Danielewicz
          p.o. Dyrektora
          Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wyż
          • Gość: stażystka Re: a ja dalej się czepiam czepiania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 18:12
            I Ciebie to pisemko satysfakcjonuje? Po pierwsze - dlaczego dopiero teraz
            CEM "dołoży wszelkich starań, żeby pytania były wolne od błędów
            merytorycznych"? A czemu do tej pory, jak układało pytania na egzaminy na
            specjalizacje, tych starań nie dokładało? Bo to, że w tych egzaminach pełno
            było błędów, to wszyscy wiedzą - u nas na uczelni wręcz omawiano te błędy na
            wykładach tłumacząc , dlaczego nie ma dobrej odpowiedzi na takie czy inne
            pytanie, albo dlaczego było źle sformuowane. Uczono nas na błędach CEM a teraz
            oni mają decydować o całym naszym życiu! No i z tego co widziałam to ramowy
            program stażu niczego nie określa w sposób szczegółowy, co nawet prof Orkisz
            przyznał publicznie w naszej Izbie Lekarskiej. Masz rację, że o medycynie krąży
            wiele mitów i ludzie często przesadzają mówiąc o korupcji i przekrętach w
            naszym światku. Ja też nie rwę sobie włosów z głowy z powodu tego egzaminu, ale
            sam przyznłeś, że niedoróbek jest sporo. O to właśnie chodzi, że w Polsce jak
            ktoś chce, żeby coś było zrobione naprawdę dobrze to mu mówią , że się "czepia".
            Jak autobus się spóźnia 20 minut to mamy się cieszyć, że w ogóle przyjechał!
            Więcej szacunku dla siebie! To nie jest czepianie się, to jest walka o
            europejski standard! Dlaczego się zadowalać czymś, co jest beznadziejnie
            przygotowane, skoro ktoś miał na te przygotowania 3 lata! Dlaczego u nas się
            tak mało wymaga o innych, do cholery???? Dlaczego my się tak mało cenimy?
        • Gość: drS Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 23:37
          Bardzo milo czytalo sie to co napisalas. Jestem stazysta ze slaska i aktywnie
          dzialamy w sprawie odwolania LEPU. Dla Twojej informacji mowie a raczej pisze
          ze LEP nie ma nic wspolnego z ewentualnym przydzielaniem miejsc
          specjalizacyjnych i ewentualne jego zdanie nie otwiera sciezek kariery
          zawodowej. Argumenty Prezesow watpliwej jakosci Izb Lekarskich ze rzekomo tak
          swietnie zarabiamy na stazu ze mozemy z tych pensji odlozyc na te kilka
          miesiecy bezrobocia powoduje ze zaczynam sie zastanawiac czy ktos po prostu nie
          zrobil mnie w konia. POzdrawiam Cie serdecznie.
      • Gość: mlody dr Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 23:42
        Poczytaj szczegolowo to co pisza na wszystkich stronach dotyczacych LEP a nie
        tylko na stronach idealistow... Skonczylem studia z wyroznieniem i powiem
        szczerze ze srac mi sie chce na takich jak TY
      • Gość: muszek Re: Czepianie sie byle czego by nie pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 17:38
        A ja myślę, że pod xywką Samoswój pisze pan Radziwiłł albo jego syn...
    • Gość: emeee Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem IP: 80.44.185.* 13.07.04, 18:38
      Bo rzad nie moze dogadac sie,ktore ministerstwo ma dostac to zaszczytne
      miano.Wszystkie ida łeb w łeb,wiec wybor trudny...
    • Gość: Marcin To jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:10
      Moim zdaniem kilku kolesiów z Ministerstwa i Naczelnej Rady Lekarskiej
      uchwaliło niedopracowane zasady i teraz upierają się przy nich, bo takim
      ludziom głupio się już wycofać z tego co ustalili, tym bardziej, że naciskają
      na nich młodzi ludzie, a dla tych starych pierdzieli to jak wymierzenie
      policzka. Co prawda nie jestem związany z tą sprawą osobiście, ale bacznie się
      jej przyglądam. Cieszę się bardzo, że nie będę musiał zdawać LEPU i mogę tylko
      wypowiedzieć moje zdanie w tej kwestii. Widzę, że tam na górze powinno się
      pozmieniać tych starych pryków, którzy siedzą tam aby czerpać korzyści dla
      siebie. Może to dobra okazja na stworzenie nowej organizacji konkurencyjnej dla
      Izby Lekarskiej, bo tej chorej starej siatki wzajemnych powiązań pewnie już się
      nie da wyleczyć. "SHAME ON YOU" Panowie z Izby. Pwodzenia młodzi lekarze,
      trzymam kciuki i współczuję, że "reprezentują" Was tacy ludzie.
    • Gość: Lekarz stażysta Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem IP: *.local.pl / 62.233.185.* 13.07.04, 20:10
      A TO, ŻE TEN KOLEJNY PRÓG ŁAPÓWKARSKI BEDZIE ZEREM MERYTORYCZNYM NIKT NIE
      NAPISZE. A TO, ŻE KOLESIE BIORĄ PO 400 ZŁ ZA UŁOŻENIE PYTANIA...A TO, ŻE
      PYTANIA BĘDĄ ZAZNACZANE OŁÓWKIEM, A ZDAJĄCY NIE BĘDZIE MIAŁ WGŁĄDU W WYNIKI...A
      TO, ŻE CHCE SIE ZROBIĆ WĄSKIE GARDŁO, TAK BY KORPORACJA LEKARSKA DECYDOWAŁA KTO
      MA ZOSTAĆ LEKARZEM, A KTO NIE...A TO, ŻE NIE MA STANDARDÓW MEDYCZNYCH W POLSCE,
      A PRÓBUJE SIĘ UKŁADAĆ Z NICH PYTANIA...oj mógłbym jeszcze tak długo !!! CO
      TRZEBA ZNOWU JAKIEŚ STANOWISKA DLA KOLESI POSZUKAĆ? MOŻE BY POUKŁADALI PYTANIA,
      POEGZAMINOWALI TROSZECZKE KOLEGÓW, PRZECIEŻ MAJĄ DOPIERO PO 27 LAT. RZYGAĆ SIE
      CHCE !!!
    • Gość: Jola Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:18
      Tyle się ostatnio słyszy o lekarzach uciekających za granicę w poszukiwaniu godziwych warunków pracy, a Ministerstwo nadal nic nie robi by ich zatrzymać, wręcz przeciwnie, piętrzy trudności, tym razem przed lek. stażystami. Pewnie jak już zdadzą ten LEP, to też szybko wyjadą, zanim jakiś mądrala w Ministerstwie zdrowia wymyśli dla nich kolejne utrudnienia przed podięciem pracy. A i tak w Polsce lekarzy brakuje - wystarczy iść do przychodni i chcieć się zapisać do specjalisty, okazuje się, że trzeba czekać kilka tygodni, a częściej miesięcy.
      Jak tak dalej będzie to Polskę zaleje fala niekompetentnych lekarzy ze Wschodu :(
      Nie jestem lekarzem, ale całkowicie się z nimi solidaryzuję i mam nadzieję, że uzyskają pozytywną dla siebie opinię Trybunału Konstytucyjnego i tym samym kolejny bezsensowny przepis trafi do kosza na śmieci, gdzie jest jego miejsce.
      • samoswoj Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem 13.07.04, 22:40
        Problem w tym, ze ci ze wschodu wcale nie muszą być niekompetentni, dla nich
        to szansa awansu, a że ich jest więcej i pojadą co lepsi, to będą obryci jak
        dzikie świnie
    • Gość: stanislaw Kulig i Nekanda-Trepka IP: *.pl / *.enterpol.pl 13.07.04, 20:40
      Kulig i Nekanda-Trepka = to oni najbardziej forsowali ta durna ustawe. Im
      trzeba podziekowac.
    • Gość: JAC NIE RZĄD, A NIERZĄD IP: 213.17.204.* 13.07.04, 21:02
      NIE RZĄD, A NIERZĄD
      A w MZ banda krętaczy, siła złodziejstwa i niekompetencji.
      NFZ leżą, jakieś egzaminy leżą.
      To co ma sie dobrze??
      Tylko przychody urzędników.

WYSŁAĆ D...W NA ZIELONA TRAWKĘ. OBŁOŻYĆ ZAKAZEM ZAJMOWANIA STANOWISK NA np 5 LAT
      MOŻE "KURONIÓWA" NAUCZY ICH KOMPETENCJI
      • Gość: Ravek Re: NIE RZĄD, A NIERZĄD IP: *.netlandia.pl 13.07.04, 22:31
        www.oals.prv.pl - tam znajdziecie wszystko o LEPie, czas teraz omówić
        rekrutację na specjalizacje - to dopiero sk...syństwo
    • Gość: Lekarz To wystarczająco dużo czasu, żeby... IP: *.acn.waw.pl 14.07.04, 22:47
      Zamiast pracować w tej chorej "służbie zdrowia" podszlifowac język, rozejrzeć
      się za ofertami w innych, normalniejszych krajach UE i WIAĆ JAK NAJDALEJ OD
      TEGO CHOREGO KRAJU, GDZIE URZĘDASY SPASKUDZĄ WSZYSTKO, CZEGO SIĘ DOTKNĄ.

Co otworzę net, to kolejny kwiatek polskiego urzędniczego debilizmu.

(pierwszym dzisiaj było ODEBRANIE DZIECIOM WPISANYM DO DOWODU OSOBISTEGO
      RODZICÓW prawa do poruszania sie po UE. W ŚRODKU WAKACJI POLSKA SG WYSADZA CAŁE
      RODZINY Z DZIEĆMI. Takie cos może się zdarzyć tylko w Polsce.)

Czas pakować walizki.
      • Gość: Profesor Re: To wystarczająco dużo czasu, żeby... IP: *.local.pl / 62.233.185.* 15.07.04, 16:50
        Dzieci pakujcie walizki i sio z tego burdelu. Niech sie Miler z Łapińskim sami
        leczą. Uczcie się języków i uciekajcie z kraju , w którym rządzi moralność
        Kalego. Jeszce macie czas...MAM NADZIEJĘ, ŻE TRYBUNAŁ KONSTYTUCYJNY POPRZE WASZ
        PROTEST PRZECIW LEPowi, życzę wam tego z całego serca!!!
        • Gość: dr.Magnat Re: To wystarczająco dużo czasu, żeby... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:17
          Dziękujemy bardzo panie Profesorze.
          Już kupiłem "one way ticket to London"
          PZDR
          Ps. Niech ostatni zgasi światło w dyżurce...
    • Gość: lek stazysta Re: Sprawa egzaminów lekarskich przed Trybunałem IP: *.ds.amg.gda.pl 19.07.04, 09:23
      KORETKA:
      obowiązkowym jest odbycie 8 dyżurów
      zarobki to ok 1350 zl/mies ( z dyzurami)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka