Dodaj do ulubionych

Bossssze, Gmyz załamany!

14.01.13, 00:48
Zwariował do reszty
Nowe śledztwo dziennikarskie Gmyza, tym razem w teatrach. Wniosek: Michnikowszczyzna zawłaszczyła kulturę
- Załamałem się - oświadczył dziennikarz i przekonywał, że w Polsce teatry mają dużo mniej patriotyczny repertuar niż te we Francji czy Niemczech.

Kolej na śledzwo w kinach, a później już tylko knajpy wszelkiej maści Gmyzowi zostaną. Bo w knajpach też słabiutko z patriotyzmem. Nie uwidzisz lornety z meduza, ani dyżurnego jaja z majonezem tylko jakieś pizze, sushi i inne niepatrotyczne dziwolągi!
Obserwuj wątek
    • palnick Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 01:02
      Ty za to jesteś w pełni krajowym idiotą :-)
      • 1zzarda Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:03
        Czego się czepiasz - zauważył głupotę i ją piętnuje !
        • mariner4 Nie wiesz? PiSowska głupota, to mądra głupota 14.01.13, 11:28
          POwska głupota, to głupia głupota.
          Zrozumiałeś?
          M.
          • 1zzarda Re: Nie wiesz? PiSowska głupota, to mądra głupota 14.01.13, 13:00
            "Najmądrowsza" Prawdziwa Patriotyczna ?
      • sclavus Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:40
        Gmyz, to brat, szwagier, kumpluś od piwa... - twój???
        ... chyba, że w tak dość dosadny sposób wyraziłeś się o Gmyzie... - to pardon i chapeau bas!!!
      • x2468 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 11:52
        Palnick się zgmyzil.A może Gmyz się spalniczyl?
    • calun_torunski gp - ales mnie rozsmieszyl od rana !!! 14.01.13, 10:14
      Głównym tematem spotkania były nowe prawicowe media - tygodnik byłego naczelnego "Uwarzam że" Pawła Lisickiego

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13193901,Nowe_sledztwo_dziennikarskie_Gmyza__tym_razem_w_teatrach_.html#ixzz2HwJZbwCS
    • remez2 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:15
      tylko jakieś pizze, sushi i inne niepatrotyczne dziwolągi!
      Na zakąskę to się toto rzeczywiście nie nadaje.
      W całej Europie przecież wiedzą,
      od Morza Czarnego do La Manche'a,
      że w Polsce dzieci tylko j e d z ą,
      dorosły - z a k a n s z a !
      • sclavus Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:42
        Eeeeetam....
        Takie sushi z tuńczyka pod gorącą sake, to jest cóś!!! ;)
        • remez2 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:53
          sclavus napisał:

> Eeeeetam....
          > Takie sushi z tuńczyka pod gorącą sake, to jest cóś!!! ;)
          Polak jestem, Sarmata, z przedmurza. Śledź w oleju, tatar i zmrożony "Smirnoff".

-------------------------------
          • sclavus Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 11:00
            Smirnoff???????

To jaki z ciebie Sarmata?? - gdyby, to chyba tylko Wyborowa, albo Żytnia ekstra (zmrożone, ofkoz) ;)
            • sclavus PeeS - 14.01.13, 11:02
              ... ja, to dekadencja pełna - kosmopolita i wynarodowieniec... ;)
              Europejczyk, ot co! ;):)
            • cics Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 11:14
              Jacy tam z was Sarmaci. Porządny Sarmata, szlachcic polski, to tylko szlachetne alkohole - miód, węgrzyna, ewentualnie starkę lub porządną nalewkę. Czysta, to tylko w karczmie dla pospólstwa.
            • remez2 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 11:14
              sclavus napisał:

> Smirnoff???????
              >
              > To jaki z ciebie Sarmata?? - gdyby, to chyba tylko Wyborowa, albo Żytnia ekstra
              > (zmrożone, ofkoz) ;)
              Nowoczesny Sarmata. "Smirnoff" to wódka rosyjska produkowana od lat w UK. Ot, co.

• erte2 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:31
              sclavus napisał:
              ....To jaki z ciebie Sarmata?? - gdyby, to chyba tylko Wyborowa, albo Żytnia ekstra(zmrożone, ofkoz) ;)

A daczego nie "Vistula" ? I po jaką cholerę zaraz zmrożona ?
              • ave.duce Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:43
                erte2 napisał:

I po jaką cholerę zaraz zmrożona ?

Bo tak.
              • remez2 Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:57
                erte2 napisał:

> sclavus napisał:
                > ....To jaki z ciebie Sarmata?? - gdyby, to chyba tylko Wyborowa, albo Żytnia
                > ekstra(zmrożone, ofkoz) ;)

>
                > I po jaką cholerę zaraz zmrożona ?
                Bez obrazy ale to kompromitujące pytanie. :-)

• sclavus Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 16:35
                Kiedy, dawno temu, zdarzało mi się machnąć kieliszek Wyborowej, to niezmrożona, prowokowała odruch wymiotny.... - zmrożona, przechodziła względnie dobrze ;)
    • witek.bis Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 10:53
      Tu przynajmniej jest na swoim miejscu. Oby okazał się lepszym teatrologiem niż trotylologiem.
      • sclavus Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 11:04
        ... a może on po prostu, zwykły tramtadrolog???
        Byle bębenek, byle blaszany i byle walić weń!
      • calun_torunski lepszym teatrologiem niż trotylologiem ... 14.01.13, 11:07
        z tym tez moze byc problem

z natury rzeczy teatry niemieckie, francuskie, angielskie czy nawet austriackie maja do wystawienia wiecej sztuk rodzimych niz teatry polskie

jako teatrolog powienien zdawac sobie sprawe z faktu, ze nie tylko w XXI polskie czytelnictwo czy zwyczaj chodzenia do teatru to niewielki odsetek niemieckich, francuskich czy angielskich odpowiednikow bo tak bylo zawsze - dzis w Polsce czytelnictwo czy chodzenie do teatru jest na poziomie niemieckiego (lub raczej ponizej) sprzed 200 lat
    • sawa.com Lieratura też... 14.01.13, 11:15
      Wszędzie jak nie Pilch to Stasiuk albo Tokarczuk...

a z polskiego jadlospisu polecam

żubróweczka i goloneczka. Żubróweczka mrozona a goloneczka chuda.

czart_polski napisała:

> Zwariował do reszty
      > Nowe śledztwo dziennikarskie Gmyza, tym razem w teatra
      > ch. Wniosek: Michnikowszczyzna zawłaszczyła kulturę

> - Załamałem się - oświadczył dziennikarz i przekonywał, że w Polsce teatry mają
      > dużo mniej patriotyczny repertuar niż te we Francji czy Niemczech.
      >
      > Kolej na śledzwo w kinach, a później już tylko knajpy wszelkiej maści Gmyzowi z
      > ostaną. Bo w knajpach też słabiutko z patriotyzmem. Nie uwidzisz lornety z medu
      > za, ani dyżurnego jaja z majonezem tylko jakieś pizze, sushi i inne niepatrotyc
      > zne dziwolągi!
      >
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Lieratura też... 14.01.13, 11:19
        Albo Ziemkiewicz, który bardzo przypomina mi Jana Oborniaka ze "Zmienników".
      • calun_torunski widac,ze nie czytalas ... 14.01.13, 11:24
        taki "patriota" powienien polecac Maslowska - a nie Pilcha, Stasiuka czy Tokarczuk

oczywiscie oprocz Widlsteina, Nowaka, Rymkiewicza czy Ziemnkiewicza
      • erte2 Re: Lieratura też... 14.01.13, 13:39
        sawa.com napisała:

Wszędzie jak nie Pilch to Stasiuk albo Tokarczuk... a z polskiego jadlospisu polecam żubróweczka i goloneczka. Żubróweczka mrozona a goloneczka chuda.

Jasne. Nie ma to jak Sienkiewicz ze swoimi "Potopami", "dziełami" na poziomie "Winnetou" które tak samo się mają do prawdy historycznej jak "dzieła" Karola Maya.

A co żubróweczki - no cóż, ulubiony trunek chłopców z Pruszkowa i Wołomina, szczególnie zmieszany z równie patriotycznym sokiem z obowiązkowo polskich jabłek.
    • woda_woda Wcale nie zwariował, 14.01.13, 11:27
      tylko robi promocję i reklamę nowemu tytułowi prasowemu w taki sposób, aby pisieta (typu sawcia) tot kupiły:
      "Głównym tematem spotkania były nowe prawicowe media - tygodnik byłego naczelnego "Uwarzam że" Pawła Lisickiego, który oprócz Gmyza będzie drukował też Ziemkiewicza, Wildsteina i Semkę, oraz telewizja kablowa, w którą oprócz Gmyza i Wildsteina angażują się Terlikowski, Sakiewicz, Hejke i Stankiewicz.".

Dajesz się nabrać a sprawa jest prosta :)
      • szwampuch58 Re: Wcale nie zwariował, 14.01.13, 11:48
        bez Pospieszalskiego czarno "toto" widze
        • x2468 Re: Smirnoff jak najbardziej polski 14.01.13, 12:03
          Wódkę Smirnoff wymyślono w Moskwie.Po rewolucji wytwórca przeniósł się do Stambułu,później w latach 20 do Lwowa.Dzisiaj jest produkowany przez Polmos Błonie i gdzieś w Niemczech.
        • zgred-zisko Re: Wcale nie zwariował, 14.01.13, 13:35
          No a Terlikowski?
    • ave.duce Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:07
      Nie tylko Gmyz, ja też >

Słuchacze byli wzruszeni, dziękowali Gmyzowi za "dźwiganie Golgoty" > kto wie, jak Gmyz "dźwiga Golgotę" - proszę subito o wyjaśnienie, żebym też się wzruszyła i mogła podziękować panu redaktoru Troty...Gmyzu.
      • ploniekocica Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:24
        ave.duce napisała:

> Nie tylko Gmyz, ja też >
        >
        > Słuchacze byli wzruszeni, dziękowali Gmyzowi za "dźwiganie Golgoty" >
        > ; kto wie, jak Gmyz "dźwiga Golgotę" - proszę subito o wyjaśnienie, żebym też s
        > ię wzruszyła i mogła podziękować panu redaktoru Troty...Gmyzu.

Odpadłam:(
        Uruchomiłam całe nieprzebrane złoża mojej bujnej wyobraźni i nic. Nijak sobie nie mogę wyobrazić, jak się "dźwiga Golgotę" wybiórczo. Zatem musi ten Gmyz dźwigać Golgotę z przyległościami o TAK! Zaiste budzi nie tylko wzruszenie, ale przede wszystkim litość i trwogę ten bidulina Gmyz.
        • ave.duce Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:41
          Nawet, jeżeli przyjąć, że była to metafora, to - jakkolwiek Gmyza mam w głębokim poważaniu, nie życzyłabym mu śmierci na krzyżu. No, ale jestem ateistką i kosmopolitką, więc sama rozumiesz, Kocico ;)
          • ploniekocica Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:49
            Ale, ale ja mu przecież też nic złego nie życzę.
            Na moim obrazku on w postaci Atlasa saute występuje i dźwiga geograficzną Golgotę z przyległościami całymi w postaci kuLki ziemskiej.
            • ave.duce Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 13:54
              Ty nie, ale une tam w Szczecinie - i ofszem.
              Jakby na to nie patrzeć - czy redaktor G. dźiwga dosłownie czy przenośnie - ciężki los mu zgotowali z tą Golgotą.
              • ploniekocica Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 14:06
                ave.duce napisała:

> Ty nie, ale une tam w Szczecinie - i ofszem.
                > Jakby na to nie patrzeć - czy redaktor G. dźiwga dosłownie czy przenośnie - cię
                > żki los mu zgotowali z tą Golgotą.

Ja jednakowoż poszłabym innym tropem - jaki mesjasz, taka i jego Golgota (dosłowna czy metaforyczna)!
                • ave.duce Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 14:27
                  No to idę za tym tr00pem >

ogienzpyty.wrzuta.pl/audio/6rHQgYS3aWb/pink_freud_-_piasek_piasek_kupa_piasku
        • czart_polski Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 14:28
          raczej tak!

ploniekocica napisała:

> ave.duce napisała:
          >
          > > Nie tylko Gmyz, ja też >
          > >
          > > Słuchacze byli wzruszeni, dziękowali Gmyzowi za "dźwiganie Golgoty"
          > ] >
          > > ; kto wie, jak Gmyz "dźwiga Golgotę" - proszę subito o wyjaśnienie, żebym
          > też s
          > > ię wzruszyła i mogła podziękować panu redaktoru Troty...Gmyzu.
          >
          > Odpadłam:(
          > Uruchomiłam całe nieprzebrane złoża mojej bujnej wyobraźni i nic. Nijak sobie n
          > ie mogę wyobrazić, jak się "dźwiga Golgotę" wybiórczo. Zatem musi ten Gmyz dźw
          > igać Golgotę z przyległościami o TAK! Zaiste budzi nie tylko wzruszenie, ale przede
          > wszystkim litość i trwogę ten bidulina Gmyz.
          >
          >
    • iq-ok Ja nawet nie mam zdania czy to dobre czy złe,ale.. 14.01.13, 13:54
      trzeba przyjąć do wiadomosci, że odsetek Polaków nie mających pojęcia kim był Kordian, będzie w przybliżeniu taki sam jak Niemców nie znających Wertera czy Fausta, jak Francuzów nie znających DonJuana czy Tartuffe’a.

A teza Gmyza, że we Francji, Anglii czy Niemczech jest ponoć lepiej to kit dla pelikanów niepoparty rzetelną analizą.
      Jak jest wie każdy, kogo dzieci lub wnuki miały okazję uczęszczać do angielskiej czy niemieckeij szkoły.
    • lorneta.i.meduza Re: Bossssze, Gmyz załamany! 14.01.13, 14:44
      cyt: " Bo w knajpach też słabiutko z patriotyzmem. Nie uwidzisz lornety z meduza..."

No fakt ! bo w knajpach ponoć wódkę chrzczą a w "meduzach" ostatnio znaleźć można kręcony kłak pewnej blondynki sztorcującej kucharzy, więc nie chadzam tam - jestem z natury brzydliwy.
    • czart_polski podsumowanie Gmyza 14.01.13, 15:57
      To powinno nas napawać przerażeniem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka