Dodaj do ulubionych

"Stalingrad" Tuska?

16.01.13, 19:42
Mieliśmy aferę hazardową (bo chyba nikt trzeźwo myślący nie użyje innej nazwy do określenia tego cmentarno-przyrodniczego zjawiska).
Spłynęło po teflonowym premierze i słupki sondażowe ledwo drgnęły.
Podwyżka VAT? Lekkie zawahanie, ale jakoś społeczeństwo przełkneło i tę żabę. Kryzys, Euro2012 widać tak trzeba.
Podwyższenie wieku emerytalnego nie wypchnęło ludzi na ulice. Dziwne, zastanawiające, ale prawdziwe.
Potyczka o Acta była pierwszą poważną bitwą przegraną przez rząd.
A teraz jesteśmy świadkami akcji zaczepnej „skroić kierowcę”. Akcji której celem jest pozyskanie do budżetu 1,5 mld złotych ( dla porównania w 2012 roku udało się zebrać marne 30 mln)
Źródło: prawo.rp.pl/artykul/966413-Akcja--Skroic-kierowce-.html
Obawiam się panie premierze, że to będzie wasz „Stalingrad”.
Jeżeli nie orientuje się Pan ( w co wątpię ponieważ jest Pan z wykształcenia historykiem) co mam na myśli pisząc słowo „Stalingrad” to niech Pan zapyta dziadka.
Obserwuj wątek
    • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 19:47
      Obawiam się panie premierze, że to będzie wasz „Stalingrad”.
      Jeżeli nie orientuje się Pan ( w co wątpię ponieważ jest Pan z wykształcenia historykiem) co mam na myśli pisząc słowo „Stalingrad” to niech Pan zapyta dziadka.

Stalingrad nie był wbrew powszechnym opiniom początkiem końca Wehrmachtu na Ost Front.
      Tym punktem zwrotnym była dopiero przegrana bitwa pod Kurskiem.Myślę,że historyk Tusk tez wie o tym.
      • haen2010 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:16
        Te, historyk. Po Salingradzie Niemcy przestali zdobywać teren, ziemię, o którą toczyły się wojny XX wieku. Kursk był tylko dopełnieniem uzyskanej przewagi aliantów. Bardziej na postępach Rosjan zaważyła operacja "Bagration" niż Kursk.
        • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:25
          haen2010 napisał:

> Te, historyk. Po Salingradzie Niemcy przestali zdobywać teren, ziemię, o którą
          > toczyły się wojny XX wieku. Kursk był tylko dopełnieniem uzyskanej przewagi ali
          > antów. Bardziej na postępach Rosjan zaważyła operacja "Bagration" niż Kursk.

Te historyk,operacja Bagration to operacja z 1944 roku,kiedy Ruscy kończyli Wehrmacht na terenie Białorusi.Zobacz gdzie leży Stalingrad,Kursk i Białoruś.
          Bagration to była operacja majaca na celuzniszczenie Armii Środek (Mitte)
          Stalingrad był w styczniu 1943 a Kursk w lipcu 1943 a po drodze mnóstwo ważnych bitew i operacji.
          • haen2010 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:44
            Te historyk. Gdybyś nieco sobie poczytał, to bardziej do klęski Wehrmachtu przysłużył sie nie Stalingrad, ale klęska Fall Blau, czyli gigantyczny plan Hitlera wzięcia w dwa ognie a'la Schlieffen Bliskiego Wschodu i północy Afryki. Odcięcia Rosjan od dostaw via Teheran. Toczyło się to równolegle do Stalingradu.
            • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:57
              haen2010 napisał:

> Te historyk. Gdybyś nieco sobie poczytał, to bardziej do klęski Wehrmachtu przy
              > służył sie nie Stalingrad, ale klęska Fall Blau, czyli gigantyczny plan Hitlera
              > wzięcia w dwa ognie a'la Schlieffen Bliskiego Wschodu i północy Afryki. Odcięc
              > ia Rosjan od dostaw via Teheran. Toczyło się to równolegle do Stalingradu.

Te historyk,gdybyśmy mieli dyskutować o wojnie w ZSRR to ramy tego forum okazałaby się za wątłe.
              Ja nie napisałem,że klęska pod Stalingradem była punktem zwrotnym.
              Fall Blau to była operacja mająca na celu pól naftowych Majkopu,Groznego,Baku i dotarcie do morza Kaspijskiego.
              Chodziło oczywiście o ropę w celu zapewnienia mobilności dywizji pancernych.

• haen2010 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:06
                Ale w wyniku Stalingradu i Fall Blau Rosjanie zachowali ciągłość dostaw, strukturę państwa i wartość bojową. W tym sensie zima 1943 była punktem zwrotnym. Natomiast Kursk w wojskowej literaturze to łabędzi śpiew niemieckiej broni pancernej. Po tej bitwie już nie odzyskali zdolności do blitzkriegu a'la Guderian&Rommel.
                • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:18

aen2010 napisał:

> Ale w wyniku Stalingradu i Fall Blau Rosjanie zachowali ciągłość dostaw, strukt
                  > urę państwa i wartość bojową. W tym sensie zima 1943 była punktem zwrotnym. Na
                  > tomiast Kursk w wojskowej literaturze to łabędzi śpiew niemieckiej broni pancer
                  > nej. Po tej bitwie już nie odzyskali zdolności do blitzkriegu a'la Guderian&Rom
                  > mel.

Zgoda,ale po bitwie pod Kurskiem Niemcy już się tylko cofali.
                  Po upadku Stalingradu Manstein dał parę razy Ruskim łupnia,że aż trzeszczało.
      • sjs2011 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 22:10
        Wg sowietów Kursk to klęska Niemców i tak można mówić jeśli przyjmie się, że nie osiągnięcie celu jest klęską bo Niemcy wycofali się skutek zmian na froncie na południu a nie dlatego że Sowieci ich pokonali. Niemcy tak sprawnie się wycofali że jeszcze przez 24 godziny sowieci czekali na atak.
        Na Kursk trzeba spojrzeć z perspektyw Niemców i wtedy słowo klęska używane przez Sowiety moze zmienić znaczenie.
    • boblebowsky Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 19:51
      Temat mocno na FK już przerobiony. Zdziwiłbyś się jak wiele osób stanęło murem za wprowadzanymi zmianami i jeśli takie będą również proporcje w realu to żadnego Stalingradu nie przewiduję.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,141781947,141781947,Lis_Nowak_10_0.html

tw_wielgus napisał:

> Mieliśmy aferę hazardową (bo chyba nikt trzeźwo myślący nie użyje innej nazwy d
      > o określenia tego cmentarno-przyrodniczego zjawiska).
      > Spłynęło po teflonowym premierze i słupki sondażowe ledwo drgnęły.
      > Podwyżka VAT? Lekkie zawahanie, ale jakoś społeczeństwo przełkneło i tę żabę. K
      > ryzys, Euro2012 widać tak trzeba.
      > Podwyższenie wieku emerytalnego nie wypchnęło ludzi na ulice. Dziwne, zastanawi
      > ające, ale prawdziwe.
      > Potyczka o Acta była pierwszą poważną bitwą przegraną przez rząd.
      > A teraz jesteśmy świadkami akcji zaczepnej „skroić kierowcę”. Akcji
      > której celem jest pozyskanie do budżetu 1,5 mld złotych ( dla porównania w 201
      > 2 roku udało się zebrać marne 30 mln)
      > Źródło: prawo.rp.pl/artykul/966413-Akcja--Skroic-kierowce-.html
      > Obawiam się panie premierze, że to będzie wasz „Stalingrad”.
      > Jeżeli nie orientuje się Pan ( w co wątpię ponieważ jest Pan z wykształcenia hi
      > storykiem) co mam na myśli pisząc słowo „Stalingrad” to niech Pan z
      > apyta dziadka.
      • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:12
        Tak, czytałem fragment tej dyskusji, którą prowadziłeś w przypomnianym wątku.
        Niemniej nie mam wrażenia żeby temat się zdeaktualizował. W dalszym ciągu budzi wiele emocji i dobrze. Słuchająć Nowaka w tamtym programie miałem deżawi, bo mi z telewizora okropnie pisem zajechało.
        Wiele osób broniło decyzji? A spodziewałeś się innej reakcji?
        Wedle tego, co czytałem socjologowie ostrzegają, że jednak może przebrać się miarka i to nie ze względu na sam fakt akcji łupienia kierowców dla jaj owiniętej w propagandę ochrony życia ludzkiego a na butę władzy, która rośnie w takim postępie, w jakim we władzy wzrasta przekonanie o własnej genialności.
        • boblebowsky Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:55
          tw_wielgus napisał:

> Tak, czytałem fragment tej dyskusji, którą prowadziłeś w przypomnianym wątku.
          > Niemniej nie mam wrażenia żeby temat się zdeaktualizował. W dalszym ciągu budzi
          > wiele emocji i dobrze. Słuchająć Nowaka w tamtym programie miałem deżawi, bo m
          > i z telewizora okropnie pisem zajechało.

Też byłem zaskoczonym ale jak wyciągnął książkę i zaczął czytać to autentycznie szczęka mi opadła. Nie dziwię się Lisowi, że mu za to baty spuścił, należało się jak każdemu, kto dopuszcza się takich metod.

> Wiele osób broniło decyzji? A spodziewałeś się innej reakcji?
          > Wedle tego, co czytałem socjologowie ostrzegają, że jednak może przebrać się mi
          > arka i to nie ze względu na sam fakt akcji łupienia kierowców dla jaj owiniętej
          > w propagandę ochrony życia ludzkiego a na butę władzy, która rośnie w takim po
          > stępie, w jakim we władzy wzrasta przekonanie o własnej genialności.

Szczerze mówiąc po wielu osobach z tego forum spodziewałem innych reakcji, ale z pewnością nie przypuszczałem, że tak łatwo dadzą się rozegrać i to jaką prymitywną metodą. Taką którą na co dzień znają i krytykują.
          • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 22:01
            Co najsmutniejsze wsród osób, które w tej dyskusji krytykowały zachowanie Lisa znalazło się kilku którzy jako żywo cieszyli się gdy w swoim programie Lis rozjechał któregoś z przybocznych apostołów Kaczyńskiego.
    • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 19:55
      tw ,towarzyszu ,wielgus . jak zwał tak zwał

jeśli panu chodzi o krojenie potencjalnych morderców ,to powiem panu ze premier
      ma moją zgodę .
      • boblebowsky Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:01
        m.c.hrabia napisał:

> tw ,towarzyszu ,wielgus . jak zwał tak zwał
        >
        > jeśli panu chodzi o krojenie potencjalnych morderców ,to powiem panu ze premier
        >
        > ma moją zgodę .

Konkretne postawienie sprawy, trochę w stylu Terlika. Jeśli masz jakieś uwagi do rządowego projektu to znaczy, że jesteś za śmiercią. I sprawa jasna, co?
        • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:21
          Poszedłbym dalej....
          Wszyscy przeciwnicy rządowego projektu reprezentują cywilizację śmierci!
      • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:14
        Rozumiem, ale nie podzielam. Czy premier Tusk ma Twoje carte blanche w kwestii łapania potencjalnych gwałcicieli?
        • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:17
          żebyśmy się dobrze zrozumieli. Napisałeś: "potencjalnych morderców" w ten sposób definiując grupę posiadaczy aut, którzy zostali wyznaczeni do zasilenia budżetu.
          Jako posiadacz sprzętu wykorzystywanego do gwałtów znalezłeś się na liście potencjalnych gwałcicieli i pan premier parę dni temu zapowiedział, że ze tych się również weźmie.
          • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:28
            tw_wielgus napisał:

> żebyśmy się dobrze zrozumieli. Napisałeś: "potencjalnych morderców" w ten sposó
            > b definiując grupę posiadaczy aut, którzy zostali wyznaczeni do zasilenia budże
            > tu.
            > Jako posiadacz sprzętu wykorzystywanego do gwałtów znalezłeś się na liście pote
            > ncjalnych gwałcicieli i pan premier parę dni temu zapowiedział, że ze tych się
            > również weźmie.

bredzisz tw , przecież mandat nie będzie wystawiany za posiadanie a za przekraczanie
            dopuszczalnych norm ,tak jak z paleniem nie za posiadanie fajek a za palenie ....
            • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:42
              ....ironizuję, ale możemy to określić słowem "bredzenie" jeżeli Ci na tym zależy.
              Czy przekraczając o 5 km/h prędkość na odcinku, na którym jest ograniczenie do 40 ( często i gęsto bezsensowne, ale to już inna sprawa) jestem wedle Twojego rozumowania potencjalnym mordercą?
              • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:52
                tw_wielgus napisał:

> ....ironizuję, ale możemy to określić słowem "bredzenie" jeżeli Ci na tym zależ
                > y.
                > Czy przekraczając o 5 km/h prędkość na odcinku, na którym jest ograniczenie do
                > 40 ( często i gęsto bezsensowne, ale to już inna sprawa) jestem wedle Twojego r
                > ozumowania potencjalnym mordercą?

przykład bezsensowny .
                ciekawe jak byś sie czuł gdyby taki kretyn na ulicy przy szkole przekroczył prędkość

"tylko" o 15 i potrącił twoje dziecko robiąc z niego inwalidę do końca życia .

biegli ocenili że gdyby jechał dopuszczalne 40 to pewnie nie byłoby tak tragicznych skutków

więc wal się tw 5km/godz.
                • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:03
                  Widzisz hrabio, pojechałeś Nowakiem aż mi się łzy w oczach zakręciły...

Sytuacja z życia wzięta.
                  Wyjazd z budowy, ograniczenie do 40, godzina wieczorna i policjanci z radarem jakiś kilometr dalej.
                  Znak obowiązuje do skrzyżowania a tego pomiędzy wyjazdem z budowy ( nieczynnym zresztą o tej porze) a pukntem poboru myta. Żadnej szkoły, żadnego żłobka, pola... Tak to wyglada w praktyce a nie tak jak w tym wzruszającym eseju raczyłeś Pan opisać.
                  • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:10
                    bądź szczęśliwy więc na tej budowie , nie życzę ci szkoły .

pewnie ciebie w wypasionej bryce nie przekonam , a ja w moim tico :)) nie zostanę przekonany
                    przez ciebie,
                    • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:16
                      Nie widzę powodów do kompleksów.
                      • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:21
                        a gdzie napisałem o kompleksach ?

cholera za dużo tego tyskiego :))
                        • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:27
                          Tak to mniej więcej zabrzmiało.
                          • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:34
                            a to tico :))
                            super samochodzik !!
                            • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:48
                              ...i ładniejszy od Matiza. Gdybyś miał Matiza nie miałbym litości.
              • woda_woda Owszem, wielgus, bredzisz. 16.01.13, 20:57
                tw_wielgus napisał:

> Czy przekraczając o 5 km/h prędkość na odcinku, na którym jest ograniczenie do
                > 40

Wyraźnie napisano: "podwójne przekroczenie dozwolonej prędkości" - więc po co to bicie piany?
                • godz-0800 Re: Owszem, wielgus, bredzisz. 16.01.13, 20:59
                  woda_woda napisała:

> tw_wielgus napisał:
                  >
                  >
                  > > Czy przekraczając o 5 km/h prędkość na odcinku, na którym jest ograniczen
                  > ie do
                  > > 40
                  >
                  > Wyraźnie napisano: "podwójne przekroczenie dozwolonej prędkości" - więc po co t
                  > o bicie piany?

Co ty piszesz kobieto.
                  Wielgus ma rację. Wystarczy,że na odcinku gdzie dozwolona jest prędkość 40km/godz przekroczysz ja tylko o te 5 km czyli osiągniesz prędkość 45km'godz i płacisz mandat.
                  • m.c.hrabia Re: Owszem, wielgus, bredzisz. 16.01.13, 21:04
                    godz-0800 napisał:

>
                    >
                    >
                    > Co ty piszesz kobieto.
                    > Wielgus ma rację. Wystarczy,że na odcinku gdzie dozwolona jest prędkość 40km/go
                    > dz przekroczysz ja tylko o te 5 km czyli osiągniesz prędkość 45km'godz i płacis
                    > z mandat.

prawidłowo
                    przekroczyłeś płać.
                • tw_wielgus Nie płynna, nie ja bredzę ale Ty masz kłopoty z 16.01.13, 21:05
                  kojarzeniem.

woda_woda napisała:

> tw_wielgus napisał:
                  >
                  >
                  > > Czy przekraczając o 5 km/h prędkość na odcinku, na którym jest ograniczen
                  > ie do
                  > > 40
                  >
                  > Wyraźnie napisano: "podwójne przekroczenie dozwolonej prędkości" - więc po co t
                  > o bicie piany?
                  • woda_woda Ano bredzisz jak najbardziej :) 16.01.13, 21:09
                    Jeśłi jest ograniczenie do 40 a ty jedziesz szybciej - płać, jeśłi przekraczsz podwójnie - oddaj prawo jazdy, bo stanowisz zagrożenie dla innych.

Proste.
                    • tw_wielgus Skup się. Wytęż rozum i napręż percepcję. 16.01.13, 21:14
                      Czy ja gdziekolwiek napisałem, że za przekroczenie o 5 km dozwolonej prędkości będzie zabierane prawo jazdy? Nie.
                      Napisałem ( nie wprost), że będą takie miejsca, w których policja będzie realizowała nałożony przez ministra finansów plan przychodów budżetowych.

Czy Ty masz prawo jazdy? Napisałaś, że jeżeli ja, kierowca przekraczam podwójnie ograniczenie to dopiero wtedy stanowię zagrożenie dla innych. To głupie. Wykazać?
                      • woda_woda Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi się. 16.01.13, 21:32
                        dodałabym jeszcze bardziej konsekwentne karanie za parkowanie na chodnikach tak, że brak miejsca dla pieszych.

Mandaty powiny być finansowe dotkliwe - jest to jedyna metoda, aby Polacy nauczyli się podstawowej kultury na drogach.

I tyle. Reszta to bicie piany.
                        • tw_wielgus Kiedyś obserwowałem konia jak ciągnął 16.01.13, 21:42
                          wóż pod górę...;)
                          Nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Było aż tak niewygodne?
                          A przestepstwa jakich piesi dopuszczają się na drogach? W wielu przypadkach to właśnie oni stanowią zagrożenie. A rolnicy wyjeżdżający na drogę z pola zestawem z przyczepą bez świateł?
                          Zagrożeń na drodze jest cała masa. Jak się bierzemy za poprawę bezpieczeństwa to koniecznie musimy zdefiniować wszystkie zagrożenia i potencjalne przyczyny wypadków. Prędkość jest tylko jednym z elementów. Jeżeli nie zajmiemy się kompleksowo to otrzymamy bicie piany, o którym raczyłaś wspomnieć i b. Ci za to dziękuję.
                        • sjs2011 Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 16.01.13, 22:18
                          > dodałabym jeszcze bardziej konsekwentne karanie za parkowanie na chodnikach tak
                          > , że brak miejsca dla pieszych.
                          Chrzanisz
                          Droga osiedlowa
                          Chodnik po którym w przeciągu godziny przechodzi - jedna - dwie osoby
                          Szukam gdzie by tu postawić bo ten co projektował osiedle dorożką chyba jeździł
                          Stawiam na chodniku, sprawdzam bez problemu kobieta z wózkiem przejdzie
                          Wychodze z poczty a tu SM i mandat bo zostawiłem przejścia 1,2 m a nie 1,5 m.
                          Wartość mandatu to tydzień mojego wyżywienia
                          Wszystko dobrze?
                          • woda_woda Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 16.01.13, 22:24
                            sjs2011 napisał:

> Wszystko dobrze?

Niedobrze.
                            Wartość mandatu powinna wynosić tyle, ile dwa tygodnie twojego wyzywienia - na drugi raz zostawisz 1,5 metra chodnika dla człoweika, który jeżdzi na wózku inwalidzkim. Nic tak nie edukuje, jak własna kieszeń.
                            • sjs2011 Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 16.01.13, 22:35
                              Nieuważnie czytasz - tam z tego chodnika w przeciągu doby może 20 osób korzysta a twoja chęć karania źle rokuje dla twojego małżeństwa
                              • woda_woda Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 16.01.13, 22:38
                                sjs2011 napisał:

> Nieuważnie czytasz - tam z tego chodnika w przeciągu doby może 20 osób korzysta

Łamiesz przepis i masz pretensje do innych?
                                • sjs2011 Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 16.01.13, 23:00
                                  Masz kłopoty z logicznym rozumowaniem
                                  Zastawiłem, że przejść nie można - nie ma dyskusji - mandat
                                  natomiast sprawdzanie z miarką czy jest 1,5m czy trochę mniej jest chore, po prostu chore
                                  • boblebowsky Re: Napisałam wyraźnie, że propozycja podoba mi s 17.01.13, 00:09
                                    sjs2011 napisał:

> Masz kłopoty z logicznym rozumowaniem
                                    > Zastawiłem, że przejść nie można - nie ma dyskusji - mandat
                                    > natomiast sprawdzanie z miarką czy jest 1,5m czy trochę mniej jest chore, po pr
                                    > ostu chore

Zabawna jest ta ich pryncypialność. Same anioły normalnie. No i ta chęć jak najsurowszego karania, który z zapalczywością Ziobra mi się kojarzy:)
        • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:18
          premier nie łapie .

ale ma moje poparcie w temacie przestrzegania prawa.

i tylko tyle,ani włos więcej.
          • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:23
            No to zupełnie nie rozumiem dlaczego w kwestii nakłonienia społeczeństwa do przestrzegania prawa nie miał Twojego poparcia poprzedni premier.
            • m.c.hrabia Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:25
              mylisz się ,miał.
              • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:27
                m.c.hrabia napisał:

> mylisz się ,miał.

Poparł go sam Donald Tusk, TVN to pokazuje kilka razy dziennie.
              • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:27
                No to proszę o wybaczenie za niecność posądzenia.
    • kiemlicz88 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 19:57
      Tylko człowiek, który lata do domu samolotem może wydawać tyle kasy na fotoradary.

Minister finansów Jacek Rostowski (milioner z Wielkiej Brytanii) założył, że w 2013 roku kierowcy jeżdżący po polskich drogach zapłacą 1,5 miliarda złotych z tytułu mandatów wystawionych na podstawie zdjęć z fotoradarów.

GITD (Główny Informator Transportu Drogowego) zarządzana przez Tomasza Połecia z niewielkiej instytucji liczącej 50 pracowników zamieniła się w potężny urząd gdzie pracuje ponad 700 osób.

• tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 20:20
        Mamy w tej chwili trzy służby które scigają kierowców.
        Straż miejską, Policję i Inspekcję Transportu Drogowego. Można dojść do wniosku, że kierowcy są najbardziej podejrzaną grupą społeczną.
        • man_sapiens Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:57
          A jest inna grupa społeczna dokonująca ponad3500 zabójstw rocznie?
          • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 22:04
            Zsumowałeś zabójstwa z samobójstwami. A poza tym czy w każdym z tych przypadków zawiniła prędkość?
            A ilu wyjechało na podwójnym gazie? Skoro alkohol zabija wprowadźmy prohibicję.
    • woda_woda Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:23
      odbierania prawa jazdy za podwójne przekroczenie dozwolonej prędkości w terenie zabudowanym oraz obowiązek bezwzględnego zatrzymania pojazdu w chwili, gdy do przejścia zbliża się pieszy ?
      • tw_wielgus Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:25
        Widzisz wodo podejrzewam, że starasz się naszą dyskusję poprowadzić w kierunku, w którym chcesz błysnąć retoryką zaczedrniętą od mistrzów tego gatunku a ja popisów Ziobry w tej dziedzinie już się nasłuchałem.
        • woda_woda Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:27
          tw_wielgus napisał:

> Widzisz wodo podejrzewam, że starasz się naszą dyskusję poprowadzić w kierunku,
          > w którym chcesz błysnąć retoryką zaczedrniętą od mistrzów tego gatunku a ja po
          > pisów Ziobry w tej dziedzinie już się nasłuchałem.

Bynajmniej.
          To raczej ty na to pytanie nie chcesz odpowiedzieć, bo jest ono nizbyt dla ciebie wygodne.
          • tw_wielgus Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:38
            Z uwagi na brak wiary w Twoje zapewnienie pozostanę przy swojej opinii.
            • woda_woda Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:42
              tw_wielgus napisał:

> Z uwagi na brak wiary w Twoje zapewnienie pozostanę przy swojej opinii.
              >

Jako i ja - Narodowy Program Poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego przedstawiony do konsultacji zawiera takie właśnie propozycje, jak napisałam a które kontestujesz. Szkoda, że bezmyślnie.
              • tw_wielgus Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 16.01.13, 20:45
                Narodowy program walki z korupcją i powołanie CBA było ubrane w równie piękne słowa.
                Wodo, Ty oczywiście wierzysz w to, co powiedział min. Nowak i o czym zapewniał a konfe. premier Tusk. Wierzysz że właśnie taki sobie postawili cel?
                • woda_woda Moja wiara lub niewiara nie ma nic do rzeczy. 16.01.13, 20:50
                  Ale podoba mi się propozycja odbierania prawa jazdy za podwójne przekroczenie dozwolonej prędkości w terenie zabudowanym oraz obowiązek bezwzględnego zatrzymania pojazdu w chwili, gdy do przejścia zbliża się pieszy.

Daj Boże, aby weszła w życie, jako że na kulturę osobistą Polaków nie liczę.
                  • tw_wielgus Re: Moja wiara lub niewiara nie ma nic do rzeczy. 16.01.13, 20:58
                    za podwójne przaekroczenie prędkości w terenie zabudowanym czasowe zabranie prawa jazdy? Nie mam nic przeciwko temu pod pewnymi warunkami. Mianowicie, że ktoś zweryfikuje oznakowanie na drogach i zadba o to żeby również w zimie i przy złych warunkach pogodowych były czytelne.
                    W przypadku tego drugiego zapisu stworzymy martwe prawo, ale proszę bardzo.
                    • woda_woda Możesz zgłosić uwagi. 16.01.13, 21:07
                      "Liczymy na to, że organizacje pozarządowe i podmioty zainteresowane bezpieczeństwem drogowym będą mogły się wypowiedzieć i zgłosić swoje uwagi"
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114877,13167436,Nowak__gotowy_projekt_programu_poprawy_bezpieczenstwa.html
                      • tw_wielgus Re: Możesz zgłosić uwagi. 16.01.13, 21:09
                        21:09 już wyczerpałem pokłady dobrego humoru. Dlatego ten żarcik mnie nie rozśmieszył.
                        • woda_woda Re: Możesz zgłosić uwagi. 16.01.13, 21:11
                          tw_wielgus napisał:

> 21:09 już wyczerpałem pokłady dobrego humoru. Dlatego ten żarcik mnie nie rozśm
                          > ieszył.

Żaden żarcik - rusz się i zamiast narzekać zgłaszaj swoje uwagi.
                          • tw_wielgus Re: Możesz zgłosić uwagi. 16.01.13, 21:20
                            www.kancelaria.lex.pl/ko/czytaj/-/artykul/krs-skarzy-sie-na-brak-pelnej-konsultacji-projektow-ustaw
                            Pierwszy przykład... szukać dalej, czy sama dasz sobie radę? Jakby co to śmiało, wal do mnie, przecież wiesz, nie odmówię pomocy.
                    • man_sapiens Re: Moja wiara lub niewiara nie ma nic do rzeczy. 16.01.13, 22:06
                      Polacy to sami specjaliści. Od wypadków lotniczych, od chorób, od gospodarki. Przede wszystkim od bezpieczeństwa ruchu drogowego. Co nam będą jakieś przemądrzalce wmawiać, że bezwzględne egzekwowanie ograniczeń prędkości doprowadziło do szybkiego zmniejszenia ilości poważnych wypadków i zabitych w nich. Niemcy, Austria, Francja, Wlk. Brytania... Ja wiem lepiej. Muszę pokazać, kto jest królem drogi i tyle.
                      Bezwzględne pierwszeństwo dla pieszego na przejściu będzie martwym przepisem. Ja to wiem. Faktycznie, racja. Na Białorusi, Ukrainie, w Rosji jest martwe. A że jest czymś oczywistym w Niemczech, Austrii, Włoszech, Francji, Danii, Szwecji... Nie będzie Tusk pluł naw w twarz i kierowców nam germanił.
                      • tw_wielgus Re: Moja wiara lub niewiara nie ma nic do rzeczy. 16.01.13, 22:14
                        Wydaje mi się, że nie tylko bezwzględne egzekwanie przepisów. Statystyki dowodzą że właśnie budowa dobrych dróg a nie stawianie kolejnych ograniczeń przyczyniła się do ograniczenia liczby wypadków.
                      • godz-0800 Re: Moja wiara lub niewiara nie ma nic do rzeczy. 17.01.13, 09:39
                        Polacy to sami specjaliści. Od wypadków lotniczych, od chorób, od gospodarki. Przede wszystkim od bezpieczeństwa ruchu drogowego. Co nam będą jakieś przemądrzalce wmawiać, że bezwzględne egzekwowanie ograniczeń prędkości doprowadziło do szybkiego zmniejszenia ilości poważnych wypadków i zabitych w nich. Niemcy, Austria, Francja, Wlk. Brytania... Ja wiem lepiej. Muszę pokazać, kto jest królem drogi i tyle.

Wystarczyło tylko posłuchać specjalistę od bezpieczeństwa Tuska,co mówił parę lat temu na temat fotoradarów zamiast pisać,pisać i pisać.
      • trevik Re: Dlaczego nie podoba ci się propozycja 17.01.13, 00:25
        Ja postaram się odpowiedzieć bardziej obrazowo...

Sama propozycja jest jak najbardziej sensowna w sensownych środowiskowo warunkach. Generalnie nie można jej zarzucić niczego niestosownego...

Podobnie sensowną propozycją jest np. nakaz używania chodnika w ruchu pieszym i karanie mandatami za chodzenie po jezdni - również można uzasadnić takie stawianie sprawy względami bezpieczeństwa.

Teraz sobie wyobraź, że mandaty za chodzenie po jezdni obowiązywałyby również na drogach, na których nie ma chodników... a sam przepis wprowadza się nie dlatego, że ktoś myśli o bezpieczeństwie a o zapełnianiu dziury budżetowej. I proszę tylko nie tłumaczyć, że to drugie byłoby zbrodnią i chamstwem, bo tyle i ja sam wiem - problem prawdziwy w tym, że wielu ludzi, którzy mało po Polsce jeżdżą nie rozumie skąd opór przed wprowadzaniem drastycznych kar za przekroczenia prędkości w rzeczywistości tego kraju i jaka jest ich prawdziwe uzasadnienie,

T.
    • platfusy.do.paki To dopiero początek lemingi, zostaniecie w gaciach 16.01.13, 20:32
      Tusk to będzie właśnie WASZ Stalingrad.

A te mandaty to małe piwo, wcześniej zeżrą was banki za niespłacone kredyty.
    • erte2 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:03
      W całej awanturze o radary oraz wytykaniu co i rusz Tuskowi wwypowiedzi sprzed pięciu lat nikt nie zacytuje jej w całości. A powiedział on coś takiego: "Tylko facet bez prawa jazdy może wydawać tyle kasy na radary zamiast na drogi ".
      I to jest sedno - bo każdy kto choć trochę podróżuje po Polsce musi zauważyć ile w ciągu ostatnich 5. lat dróg wyremontowano, ile całkowicie przebudowano że o autostradach nie wpomnę. To są fakty, to widać, to się po prostu rzuca w oczy.
      • tw_wielgus Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:08
        I prawidłowo, że się drogi buduje. Tyle tylko, iż na usprawiedliwienie Kaczyńskiego trzeba dodać, że rządził jedynie przez dwa lata i wspomnieć o środkach uruchomionych przez UE. Dopiero wtedy obraz będzie prawdziwy.
      • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:13
        erte2 napisał:

> W całej awanturze o radary oraz wytykaniu co i rusz Tuskowi wwypowiedzi sprzed
        > pięciu lat nikt nie zacytuje jej w całości. A powiedział on coś takiego: "Tylko
        > facet bez prawa jazdy może wydawać tyle kasy na radary zamiast na drogi
        > ".
        > I to jest sedno - bo każdy kto choć trochę podróżuje po Polsce musi zauważyć il
        > e w ciągu ostatnich 5. lat dróg wyremontowano, ile całkowicie przebudowano że o
        > autostradach nie wpomnę. To są fakty, to widać, to się po prostu rzuca w oczy.

Oszczędnie gospodarujesz prawdą jeżeli chodzi o to,co wtedy powiedział Tusk o fotoradarach.
        Powiedział:
        Drogi są co prawda coraz gorsze, ale za to fotoradary się pojawiły na ulicach.
        To jest filozofia PiS- u: utrudnić życie wszystkim do maksimum, a na końcu ich skontrolować.
        Tylko facet, który nie ma prawa jazdy może wydawać takie pieniądze na fotoradary, a nie na drogi" - mówił Tusk.

Dlatego słowa Tuska i jego dzisiejsze działanie są zwykłym squ...syństwem.
        Bo dzisiaj Tusk wlazł w buty PiS i utrudnia życie Polakom,sam przemieszczając się samolotem.

• agnostic5 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:20
          A co ma jeździć po dziurawych drogach jak ma samolot i to fundowany przez podatnika?
    • agnostic5 Re: Złote zniwa 16.01.13, 21:04
      To jest jakaś lepsza akcja.
      Dzisiaj dwa razy widziałem strażników miejskich stojących przy skrzyżowaniach i łapiących ludzi, którzy na czerwonym przychodzą. Tusk ma złote żniwa!
      • tw_wielgus Re: Złote zniwa 16.01.13, 21:21
        Za przechodzenie na czerwnym świetle trzeba karać adekwatnie do przewinienia.
        500 zł i czasowy zakaz opuszczania miejsca zamieszkania.
        • x2468 Re: Złote zniwa 16.01.13, 21:39
          Wicie rozumicie tow Wielgus więcej ludzi chodzi po ulicach mniej jeździ samochodami.Dlatego większość popiera działania premiera.I jeszcze jedno,rozumicie.Tusk osobiście prowadzi swój prywatny samochód.Ostatnio wrócił z rodzina z Dolomitów.Bez "suzbowego" kierowcy.
        • man_sapiens Re: Złote zniwa 16.01.13, 22:12
          Jak ktoś na czerwonym świetle wejdzie pod samochód to zabije siebie. W samochodzie stłucze szybę, a jak samochodem będzie kierował Tw_Wielgus to szyba ma duże szanse zostać cała (bo powyżej 70km/h pieszy wyleci za wysoko w powietrze).
          Nota bene we wschodnich USA i Wielkiej Brytanii widziałem stada ludzi przechodzących na czerwonym i bardzo mało przekraczających prędkość. Wypadków tam jakoś bardzo mało.
          • tw_wielgus Re: Złote zniwa 16.01.13, 22:18
            Nie znam rzeczywistości USA, ale w GB byłem i akurat z Twoją obserwacją się nie do końca zgodzę. Nie będę w tej chwili szukał statystyk mniejsza o nie.
            Z brytyjskiego systemu wziąłbym te oznaczone przejścia dla pieszych, mają sens.
            Poza tym idąc Twoim tokiem myślenia ograniczmy prędkość na wszystkich drogach do 50 km/h. Dlaczego nie, skoro nadrzędnym zadaniem jest zapewnienia bezpieczeństwa wszystkim użytkownikom ruchu.
      • don.kichote 1,5 miliarda, to nie przelewki 16.01.13, 21:31
        Żeby taką kwotę zebrać, należy się mocno sprężyć!
        Mandaty z samych fotoradarów, mogą nie wystarczyć...

agnostic5 napisał:

> To jest jakaś lepsza akcja.
        > Dzisiaj dwa razy widziałem strażników miejskich stojących przy skrzyżowaniach i
        > łapiących ludzi, którzy na czerwonym przychodzą. Tusk ma złote żniwa!
        >
    • behemot17-13 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 21:41
      to jest fajne, chyba że już było na forum, to sorry.
      motoryzacja.interia.pl/raport/fotoradary/polowanie-na-kierowcow/news/lokalna-droga-ograniczenie-do-30-kmh-i-dwa-fotoradary,1883213,8265
    • adalberto3 Polska jest europejskim przodownikiem ... 16.01.13, 21:48
      ... w ilosci wypadkow drogowych i ich ofiar. Kazde proby ograniczenia tego faktu sa wskazane.
      • agnostic5 Re: Polska jest europejskim przodownikiem ... 16.01.13, 21:54
        Masz rację, ale PO łupi, a nie zwiększa bezpieczeństwo. 6 lat temu było mniej wypadków, kiedy Tusk wyśmiewał Kaczora?
        Księgowy Rostowski tylko przypadkiem wpisał do budżetu 1,5 miliarda z mandatów?
    • sjs2011 Re: kilka słów o fotoradarach i wypadkach drogach 16.01.13, 22:01
      Jadę do Norymbergi z Warszawy
      Granica Polski to połowa trasy, ale do granicy to 8 godzin jazdy od granicy 3
      czyli w normalnie funkcjonującym Państwie jechałbym 6 godzin a jechałem 11
      6 godzin jazdy to jeszcze człowiek jedzie z pełną uwagą ale każda godzina powyżej sześciu uwaga wyraźnie maleje
      na dodatek ciągłe hamowanie po stronie polskiej, kilkanaście razy trzeba uważać jak jechać aby nie zgubić drogi - po tamtej stronie wjazd na autostradę i trzeba dopilnować gdzie zjechać - prosto, łatwo
      Przeciętna prędkość po stronie polskiej to jakieś 50 km/h i zmęczenie powodujące wypadki, szarpanina
      Wcale się nie dziwię tym którzy jak jest dobra widoczność jadą dużo szybciej niż wynika to z ograniczeń prędkości.
      Jeśli dzięki temu oni jadą krócej na tym odcinku do granicy o 1-2 godziny tzn krócej o ten czas siedzą za kierownicą czyli zmniejszają szanse na wypadek wynikający ze zmeczenia.
      ==
      Jadę z Warszawy do Wejherowa
      Na tej trasie muszę hamować około 70 razy bo roboty drogowe, bo cztery wypadki, bo ciągłe szarpanie zmiany prędkości 50-70-90
      Na trasie o tej samej długości Niemiec uważa aby spokojnie wyjechać z domu na ulicę, włączyć się do ruchu, wjechać na autostradę, zjechać z autostrady, dojechać do miejsca - może łącznie 10 zmian ma po drodze - my na tej trasie do Wejherowa 70 czyli 7x więcej, czyli 7x większa szansa na wypadek.
      ==
      Jestem za przestrzeganiem ograniczeń prędkości ale u nas na długich trasach, przy tym stanie dróg, ograniczenia prędkości wydłużają niebezpiecznie czas jazdy i zamiast zwiększać bezpieczeństwo to go zmniejszają.
      Gdzie fotoradary?
      Przy szkołach, przejściach dla pieszych, miejscach gdzie są wypadki.
      Polska wersja fotoradarów ma kolosalna wadę.
      Działa punktowo.
      ===
      Żyję nie dlatego, że przestrzegałem przepisy ruchu drogowego ale dlatego, że umiałem przewidzieć błędy innych.
      --
      Czy ktoś może przestawić wiarygodne dane na temat zmniejszania liczby wypadków po zamontowaniu fotoradarów?

Droga co jakiś odcinek modernizowana
      • agnostic5 Re: kilka słów o fotoradarach i wypadkach drogach 16.01.13, 22:06
        Super wpis. Taka polska rzeczywistość.
        Politycy porąbanymi przepisami li tylko zwiększają panujący tutaj burdel.
    • pakules Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 22:05
      Niech mi ktoś z tych "dbaczy" o bezpieczeństwo na drogach wyjaśni jak to jest, jeśli złamię przepisy i zarejestruje to fotoradar to zapłacę mandat i dostanę punkty, ale jeśli nie wskażę tego co kierował autem mogę zapłacić wyższy mandat a punktów nie dostanę, czyli jeśli mam sporo kasy na mandaty przepisy mogę łamać i prawka nie stracę wystarczy szaleńczo nie przekraczać dozwolonej prędkości . Co do mandatów z fotoradarów to nie będą tylko za przekraczanie dozwolonej prędkości, wystarczy jechać bez zapiętych pasów, rozmawiać przez komórkę albo mieć wyłączone światła. Żniwa na grupie obywateli zwanej kierowcami zapowiadają się udanie i tak trzymać.
      • x2468 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 22:53
        Zbyt łagodne są te przepisy.Powinno być jak np w Szwajcarii.Minimum mandat 100Fr.Tyle ze nie musisz jeździć na światłach.Za to jest mandat i laweta za parkowanie na chodnikach.I to mi się podoba.
        • pakules Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 23:03
          Jak zarobię tyle co Szwajcar to chętnie zapłacę takie jak on mandaty.
          • x2468 Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 23:16
            Jak mandaty,bilety na autobus i wiele innych usług bedzie tak drogich jak w Szwajcarii to będziesz zarabiał tak jak Szwajcar.Jeśli bilet na tramwaj w Szwajcarii jest 5x droższy niż w Polsce to polski tramwajarz może zarobić co najwyżej 1/5 pensji tramwajarza Szwajcarskiego.Kapujesz?
            • pakules Re: "Stalingrad" Tuska? 16.01.13, 23:30
              Nie nie kapuje to pozostawiam tobie, po drugie nie jestem tramwajarzem.
    • wiosnaludzikow jaki Stalingrad ? 17.01.13, 05:15
      Ty naprawdę, tak serio, porównujesz ustawienie radarów do wyciągania starszych babć na boso na przesłuchania przez CBA ?
      Jaki Stalingrad ?
      Tak napowaznie to kompletnie przegrał Acta i te osoby, które w tej sprawie mu doradzały powinny zostać wysłane do pracy za 1500 na rękę :)
    • kiemlicz88 Re: "Stalingrad" Tuska? 17.01.13, 07:19
      Po rządach nieudacznika z Sopotu będziemy sprzątać równie długo co po rządach Gierka.
      Ten sam styl nie-rządu i ten sam entuzjazm lemingów. Po nim choćby PO-top.
      • cookies9 Re: "Stalingrad" Tuska? 17.01.13, 09:24
        kiemlicz88 napisał:

> Po rządach nieudacznika z Sopotu będziemy sprzątać równie długo co po rządach G
        > ierka.
        > Ten sam styl nie-rządu i ten sam entuzjazm lemingów. Po nim choćby PO-top.

A ty w kółko swoje - 'chłop żywemu nie przepuści':-)
        Ten 'nieudacznik' kieruje rzadem już drugą kadencję i robi to z pożytkiem dla społeczeństwa.
        Ta ostatnia akcja z fotoradarami,uporządkowaniem znaków,przepisów jest ,jak najbardziej prospołeczna i większość z nas to widzi i docenia.
        Doceniamy również coraz lepsze notowania i prognozy gospodarcze dla Polski.Oto dowód:

Choć Polska jest pod względem tak mierzonej jakości życia na 33. miejscu w świecie (patrz infografika), to w ostatnim czasie zrobiła ogromny postęp. Tempo zmian daje nam szóste miejsce na świecie.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,13248293,Jakosc_zycia__Polska_robi_ogromne_postepy.html
        Warto od czasu do czasu zmienić płytę:-)
        • godz-0800 Re: "Stalingrad" Tuska? 17.01.13, 09:37
          Ta ostatnia akcja z fotoradarami,uporządkowaniem znaków,przepisów jest ,jak najbardziej prospołeczna i większość z nas to widzi i docenia.

Niestety,Tusk nie jest autorem tego pomysłu.On tylko skopiował to,co chciał wprowadzić Kaczor.
          Wtedy go krytykował i wyszydzał,ale kiedy wydoroślał i zmądrzał zmienił zdanie.
          Wtedy fotoradary to było śledzenie Polaków przez PiS,dzisiaj to jest inwigilowanie Polaków przez PO.
          Zmienił się tylko znak partii.
          • cookies9 Re: "Stalingrad" Tuska? 17.01.13, 09:46
            Może i Tusk nie jest autorem pomysłu stawiania fotoradarów na drogach, ale zrobił ,to w dobrej kolejności:-) Najpierw drogi ,a potem fotoradary. W tym roku przybędzie ich 150 - miejmy nadzieję,że z pożytkiem dla naszego życia i zdrowia.
            • agnostic5 Re: "Stalingrad" Tuska? 22.01.13, 08:49
              "Stalingradem" mogą się stać najbliższe Eurowybory.
              • cookies9 Re: "Stalingrad" Tuska? 22.01.13, 09:34
                agnostic5 napisał:

> "Stalingradem" mogą się stać najbliższe Eurowybory.
                >

Mylisz się:-) Jest PO i długo,długo nic...A poza tym, co mają wybory do EU do notowań PO?
                Głosujemy na konkretne osoby,popularne w partii,znane w społeczeństwie.Nie mam na mysli Kwaśniewskiego,który,jako były prezydent Polski jest na 'garnuszku 'możnych i dyktatorów tego świata...
                • agnostic5 Re: "Stalingrad" Tuska? 22.01.13, 09:41
                  Zobaczymy. Lista Kwacha mocno namiesza.
    • zapijaczony_ryj A ja stawiam na 3 kadencję raczej!!! 22.01.13, 09:28
      tw_wielgus napisał: >
      > Obawiam się panie premierze, że to będzie wasz „Stalingrad”.
      > Jeżeli nie orientuje się Pan ( w co wątpię ponieważ jest Pan z wykształcenia hi
      > storykiem) co mam na myśli pisząc słowo „Stalingrad” to niech Pan z
      > apyta dziadka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka