kaszebe12 04.02.13, 17:47 ...poczatek polowan na czarownice. -I slusznie ! -Jak na cywilizowanym zachodzie ! - Powiesz publicznie ,ze "harowales ,jak Murzyn" - pojdziesz do kicia. -Poddasz krytyce szarlatanizm Szlomo Freuda -tez pojdziesz do kicia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacekm22 Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 17:50 No to bys sie ucieszyl kiedy francuski odpowiednik Dykiel by zapodal fraze : pijany jak polak ..!! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Bozena Dykiel a... 05.02.13, 03:13 jacekm22 napisał: > No to bys sie ucieszyl kiedy francuski odpowiednik Dykiel by zapodal fraze : pi > jany jak polak ..!! Jaki pijany? Cały świat mówi: głupi jak Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 17:52 Nikt nie ma zamiaru zamykać kolejnej idiotki do kicia. To po prostu nasz przaśny antysemityzm. Żadne tam palenie Żydów, po prostu ktoś "pożydził", ktoś inny to "Żydzew", a jeszcze ktoś inny to "żydzisko pi3rdolone." I generalnie jak kogoś nie lubimy to najlepiej mu przysolić "ty żydzie" albo "ty pedale." Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 17:58 I jeszcze sp "Żydzinski " Choć biskup to wróg. Ośmielił się nie pochwalić Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Bozena Dykiel a... 05.02.13, 03:05 x2468 napisał: > I jeszcze sp "Żydzinski " Choć biskup to wróg. Ośmielił się nie pochwalić Rydzy > ka. I są Żydowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patatajmiauhau Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 18:05 A kiedyś znalazłem w GW (a było to kilka lat temu więc może obowiązywała inna opcja) taki oto kwiatek "... judził przeciwko żydom ..." i jakoś nikt nie robił o to hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 18:15 aj waj jaka tragedia. Ten Weglarczyk zglupial. Wiadomo ze pozydził to synonim poskąpił, w czym problem. A jak o Szkotach mawia się ze są skapi to jest ok, ich nie boli? Od kiedy Weglarczyka na liście Żydow postalinowskich umieszczono , strasznie zżydział. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 18:19 No coz...Polsce tak spieszno do "europenizacji".-W Ojczyznie wszelkich demokracji ofiarami politycznie poprawnego gnojenia padaja nawet "sami swoi" (n.p. dziennikarze Zemour czy JF Kahn) , gnoi sie autentycznych bohaterow , s.p. Ojca Piotra czy Stefana Hessela. -Aha ! -Juz nie wypada mowic "arab , Murzyn , Azjata";-powinno brzmiec "czlonek widocznej mniejszosci".-Macie w Polsce jeszcze ciasteczka "Murzynki" ? -We Francji nazwa jest zakazana , i to nie na wniosek spolecznosci murzynskiej , a na wniosek organizacji zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Bozena Dykiel a... 04.02.13, 18:15 Węglarczyka specjalistę od Ukrainek "zatkało i poczuł się fatalnie". Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 meandry językowe ;) 05.02.13, 00:17 Czy mozna uzywać słów judzić, podjudzać, czy to antysemityzm? I czy można uzywać słowa cygani, czy to antycyganizm. Swoja drogą ciekawe, że nie ma podobnych czasowników w odniesieniu do innych nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: meandry językowe ;) 05.02.13, 23:46 Jest np kupić po polsku czyli ukraść. Pośmiej się. Przecież to takie śmieszne. Jedz do polski,twoje auto już tam jest.Jeszcze śmieszniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Bozena Dykiel a... 05.02.13, 06:05 Ani ja, ani nikt z mojej rodziny nigdy nie słyszeliśmy tego słowa. Czy to jakiś regionalizm? Mówię poważnie. W ogóle nie złapałam sensu, zrozumiałam dopiero po wyjaśnieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: Bozena Dykiel a... 06.02.13, 00:22 areyoubetter napisała: > Ani ja, ani nikt z mojej rodziny nigdy nie słyszeliśmy tego słowa. Czy to jakiś > regionalizm? > Mówię poważnie. W ogóle nie złapałam sensu, zrozumiałam dopiero po wyjaśnienia > ch. też go nie słyszałam, a zajmuję się językiem zawodowo i słowniki pilnie wertuję, moim zdaniem słowo jest paskudne, a Dykiel używając potocznego, nieeleganckiego słowa wyszła na straszną prostaczkę (bo akurat nie sądzę, żeby się chciała popisać antysemityzmem) Odpowiedz Link Zgłoś
zayka Re: Bozena Dykiel a... 05.02.13, 06:43 dla żydoskiej wiochy to z pewnościa przyczynek do antysemityzmu Polakow co by na to jednak Giles Coren, felietonista The Times ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Przedstawicielko polskiej wiochy, 05.02.13, 07:53 polska wiocha nie jest antysemicka, bron boże, ona tylko nienawidzi żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka [...] 05.02.13, 10:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmw1-953 Re: Przedstawicielko polskiej wiochy, 05.02.13, 17:09 Widocznie takie są Twoje doświadczenia i z takiej wioski pochodzisz. Antysemityzm na polskich wsiach może i był kiedyś, bo Żydzi byli obcy kulturowo i nie adaptowali się do polskich warunków. Ponadto w przeciwieństwie do chłopów zajmowali się handlem lub prowadzeniem wyszynku, rozpijając chłopów. Teraz to już relikt odległej epoki. Na żadnej ze wsi (pracowałam kilkanaście lat jako etnograf) nie spotkałam się z antysemityzmem. Tych Żydów po prostu już tam (na wsi polskiej) nie ma. Skąd więc ma być antysemityzm? aniechto.only napisała: > polska wiocha nie jest antysemicka, bron boże, ona tylko nienawidzi żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Przedstawicielko polskiej wiochy, 05.02.13, 20:30 bmw1-953 napisała: Skąd więc ma być antysemityzm? > Zapytaj zayki skąd go nabyła. Wessała z mlekiem matki? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Przedstawicielko polskiej wiochy, 05.02.13, 23:52 Rozpijali bo innej pracy Jaśnie Pan Polak im nie dawał.Mieli sprzedawać za prowizje jego okowitę z jego katolickiej pańskiej gorzelni. No to sprzedawali za talony którymi Pan płacił robotnikom .Z czegoś musieli żyć. Panu nie wypadało. Przecież był Katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Bozena Dykiel 05.02.13, 08:22 Wyniosła to określenie z domu, na pewno wielce katolickiego i patriotycznego. Nie dziwi nic a nic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 10:42 "brudny jak Polak" to ty to zaakceptujesz tak jak akceptujesz "żydzić", "cyganić"? Trzeba być konsekwentnym. Nie ma nic złego w usuwaniu z powszechnego obiegu słów, które obrażają innych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 10:47 Albo: "jedź na wakacje do Polski. Twój samochód już tam jest". Taki uroczy nikogo nie urażający żarcik. Odpowiedz Link Zgłoś
bmw1-953 Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 17:16 Jakoś nikt Niemcom nie grozi za to procesami i nie wtrąca ich za ten "uroczy żarcik" do więzień. mietowe_loczki napisała: > Albo: "jedź na wakacje do Polski. Twój samochód już tam jest". Taki uroczy niko > go nie urażający żarcik. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 23:55 Owszem Grozi się. Dość konkretnie. 2 lata za Volksverhetzung rozumku. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 11:12 mariner4 napisał: > "brudny jak Polak" to ty to zaakceptujesz tak jak akceptujesz "żydzić", "cygani > ć"? > Trzeba być konsekwentnym. > Nie ma nic złego w usuwaniu z powszechnego obiegu słów, które obrażają innych. > M. w pełni się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 12:01 Okazuje się, że temat jest poważny, albowiem dla niektórych używanie tego typu określeń to esencja polskości. Niektóre słowa w jęz. polskim świadczą o pogardliwym stosunku do innych. To IMHO bardziej wstydliwy bagaż historyczny niż dziedzictwo. Oczywiście istnieją takie słowa jak "żydzić", "cyganić", "oszwabić", "zaiwanić", tak jak istnieją takie słowa jak "ru..." czy "jebać." IMHO żadnych z nich nie używa się w towarzystwie ludzi kulturalnych. Ani publicznie. A, no i ważny jest kontekst. "Żyd, jaśnie panie, lecz w literę go przerobię" Fredry mówi nam więcej o tamtym czasie niż dowolny esej. Określenie "tyske ludder" czyli w wolnym tłumaczeniu "szwabska dziwka" z okresu II wojny w Danii też. PS. Słowo "pożydzić" poznałem u rodziny w pewnym małym miasteczku, w którym nie było żadnego Żyda. Jako jedyny z rodziny kontakt z żywym Żydem miałem ja - poznałem przy jakiejś okazji jakiegoś Goldberga. I dopiero od moich krewnych dowiedziałem się, że "żydził" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bmw1-953 Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 17:27 chateau napisał: > Okazuje się, że temat jest poważny, albowiem dla niektórych używanie tego typu > określeń to "esencja polskości". Głupoty pleciesz. Żadna to "esencja polskości". W każdym języku występują określenia pogardliwe dla innych nacji, nie tylko w języku polskim. .................................................................................................................................... > A, no i ważny jest kontekst. "Żyd, jaśnie panie, lecz w literę go przerobię" Fr > edry mówi nam więcej o tamtym czasie niż dowolny esej. Postudiuj historię innych języków, nie tylko historię języka polskiego, zdziwisz się, co znajdziesz w tekstach historycznych i literackich języka francuskiego, czy angielskiego. ........................................................................................................................................ > PS. Słowo "pożydzić" poznałem u rodziny w pewnym małym miasteczku, w którym nie > było żadnego Żyda. Jako jedyny z rodziny kontakt z żywym Żydem miałem ja - poz > nałem przy jakiejś okazji jakiegoś Goldberga. I dopiero od moich krewnych dowie > działem się, że "żydził" ;-) Widocznie "coś" było na rzeczy. Czasami takie złośliwe określenia nieźle oddają charakter danej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmw1-953 Re: Rozumiem, że jak np Niemiec powie 05.02.13, 17:14 Oczywiście, że nie ma nic złego, ale nie pod groźbą kary więzienia. mariner4 napisał: > "brudny jak Polak" to ty to zaakceptujesz tak jak akceptujesz "żydzić", "cygani > ć"? > Trzeba być konsekwentnym. > Nie ma nic złego w usuwaniu z powszechnego obiegu słów, które obrażają innych. > M. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Z całej sprawy wynika jedynie taki wniosek:):) 05.02.13, 12:38 Człowiek kulturalny będzie starał się w swych wypowiedziach unikać używania bez potrzeby określeń, które mogłyby być uznane za poniżające przez kogokolwiek. Prosty chamuś będzie bronił prawa do używania takich określeń jak niepodległości (pieprząc przy tym o wolności słowa). I nie ma co o tym deliberować. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Z całej sprawy wynika jedynie taki wniosek:): 05.02.13, 17:12 Dobrze napisane :) Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Z całej sprawy wynika jedynie taki wniosek:): 05.02.13, 18:58 bo ludziom małego umysłu wolność słowa myli się z wolnością chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Z całej sprawy wynika jedynie taki wniosek:): 05.02.13, 20:28 jest o czym deliberować, napiszę więcej, trzeba podjąć bardziej zdecydowane kroki, zlinczować. człowiek kulturalny przemilczy i nie będzie robił z igły widły. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson To nie jest wina jednej osoby że "Polski Naród" 05.02.13, 17:57 wyssał antysemityzm z mlekiem matki i tego typu prymitywne określenia poprostu w Polsce spowszedniały. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ale o co cho....? 05.02.13, 23:38 fzp.salon24.pl/484615,o-zydzeniu-i-dykieleniu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś