Dodaj do ulubionych

20 mld zł a 56 zł

29.03.13, 09:36
Ponad 20 mld zł - tyle przez 14 lat OFE zarobiły dla swich właścicieli.
56 zł - średnia emerytura z OFE (najniższa - 14 zł).
By trochę tę sumę zwiększyć proponuje się wypłatę świadczeń tylko przez 10 lat.
A miały być wakacje pod palmami. No tak, tyle że tylko dla właścicieli OFE...
Dla tych, dla których stworzono tę reformę.
Polacy po raz kolejny oszukani.
zbigniewkuzmiuk.salon24.pl/496963,wychodzi-cala-prawda-o-ofe
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 09:53
      Na szczęście PiS gdy był u włądzy to zreformował emerytury i dzięki temu Polacy będą jeździć na starość na wakacje do Tunezji i Egiptu.
      • zoil44elwer Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 22:40
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Na szczęście PiS gdy był u włądzy to zreformował emerytury i dzięki temu Polacy
        > będą jeździć na starość na wakacje do Tunezji i Egiptu.
        No,paczta!6 lat temu PiS rządził.
        24 lata "nazad" rządził(o) PZPR.
        1000 LAT temu xżę Popiel i Mieszko ochrzcili POLAN...
        i przedtem,....Cesarz Konstantyn zrobił dewotów władcami!
    • 1zzarda Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 09:53
      lubczasopismo.salon24.pl/rodzynkizzakalca/post/496865,wyniki-audytu-zewnetrznego-knf-nt-sytuacji-w-skokach
      A ze Skok kasę wycofałaś?
    • zayka Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:00
      dodaj że przez Buzka i jego doradców
      • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:03
        Buzek, PO a SLD itp. - Nie ma róznicy.
        • zayka Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:51
          anwad napisała:

> Buzek, PO a SLD itp. - Nie ma róznicy.

OFE to truchło nieudolności wcześniejszych ekip rządowych, a raczej twór zacierania złodziejstwa tych ekip i swoiste perpetuum mobile dla sprywatyzowanych banków w zamian dla korzyści reformatorom ze służb specjalnych.

i proszę Cię nie pisz że nie ma różnicy : "Buzek, PO a SLD"

bo o ile do rządzenia szli ze wzniosłymi hasłami to owoce tego dziś spożywamy
          a pierwszym z nich był Buzek ze swymi doradcami tworząc ośmiornice do dnia dzisiejszego

Gdzie są chłopcy i dziewczęta co okradli ZUS nie mając w nim złamanego grosza ?
          nikt nie pamięta...
          z rekomendacji Buzka
    • adam111115 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:01
      No popatrz, popatrz, czyżbyś chciała coś złego o Lechu Kaczyńskim napisać?, wszak on był Ministrem Sprawiedliwości w tym rządzie a Rysiu Czarnecki Ministrem ds. Integracji Europejskiej (niezły chichot historii, co nie?)

Więc oczywistością jest obrzucasz błotem PO ale pamiętaj że dotyczy to też członków PIS, a w całości tzw AWS lub inaczej prawicy Solidarnościowej.
      • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:07
        PiS od dawna postuluje wolność wyboru ZUS-OFE, ale projekt leży w zamrazarce. Poza tym są też inne pomysły.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:12
          A po co te pomysły skoro PiS zreformował to wszystko w latach 2005-2007?
        • adam111115 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:13
          anwad napisała:

> PiS od dawna postuluje wolność wyboru ZUS-OFE, - co to za wolność?? czy chcesz umrzeć na raka czy zawał?, to mniej więcej taki wybór.
          • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:20
            Są inne pomysły - niska składka, niskie, równe dla wszystkich świadczenie. A resztę każdy może odkładać jak chce. Poza tym system solidarnościowy jest lepszy od kapitałowego.
            • tw_wielgus Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:31
              Lepszy? W sensie skutków społecznych pewnie tak ale czy sprawiedliwszy?
              Niskie składki, równe świadczenia = b. niskie świadczenia czyli głódź...
              • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 10:59
                Jakieś minimum zapewnione, a na więcej każdy może odłożyć sam.
                • tw_wielgus Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 11:06
                  Nie odrzucam tego pomysłu, chociażby z uwagi na to, co się w tej chwili dzieje na rynku pracy( vide: umowy śmieciowe). Chciałbym jednak zobaczyć jakaś rzetelną symulację, wyliczenie ile zbierzemy i na ile można liczyć w systemie. Pozostawiam sprawę otwartą.
                  • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 12:20
                    To pomysł Jarosława Kaczyńskiego. Taki system funkcjonuje np. w Kanadzie.
                    • tw_wielgus Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 12:50
                      Skoro taki system funkcjonuje w Kanadzie to nie jest to pomysł J.Kaczyńskiego.
                      Z tym że zwróć uwagę na to że procentowo składka od tłustych pensji kanadyjskich pracowników daje per saldo więcej pieniędzy niż taka sama składka liczona od 3700 zł.
                      Nie da się w prosty sposób skopiować Kanadyjskiego systemu. Co zrobisz z obecnymi świadczeniobiorcami?
                      • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 13:03
                        Nie wiem, jestem ciekawa opinii bezstronnych ekspertów - uczciwych, którzy mieli by na uwadze interes emerytów, a nie OFE, zagranicznych koncernów, swój (gdzie jest zatrudniona odpowiedzialna za reformę?) itp. Zapewniam Cię, że PO-wcom za nic nie można pod tym względem ufać. Chętnie usłyszę np. opinię dr. Zbigniewa Kuźmiuka.
                        • tw_wielgus Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 13:38
                          Panie Ty który jesteś w niebiesiech racz uchronić nasz przed tak niezależnymi ekspertami.
    • tw_wielgus Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 10:07
      www.portalfinansowy.pl/pierwsze+emerytury+z+OFE

Poza tym mam jeszcze jeden argument, który powinien ukoić Twoja patriotyczne serduszko.
      OFE są istotnym graczem na warszawskiej giełdzie. Dzięki polskim pieniądzom zainwestowanym w polskie przedsiębiorstwa za pośrednictwem OFE nasze rodowe srebra pozostają w polskich rękach.
      Alleluja!
      • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 10:16
        Tak, reszta jednak doczeka wakacji pod palmami, trzeba tylko opoczekać 20-30-40 lat. Stop naiwności!

Już UE zmieniła nam prawo - OFE będą mogły inwestować za granicą.
        • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 10:26
          Złoto, tak wynika z prostego rachunku ekonomicznego.
          serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/604040,to_gwarantowane_emerytura_z_zus_i_ofe_nie_bedzie_zadowalajaca.html
          A powiedz mi jak wysoka będzie emerytura z ZUS gdy zbankrutuje polskie państwo?
          • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 10:43
            Państwo musi sobie jakoś poradzić. Przede wszystkim na jego czele muszą stać uczciwi i kompetentni ludzie. Prywatną firma myśli o swoich zyskach. Ty ją w ogole nie interesujesz. Zwłaszcza jak ma pewny zysk.
            • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 11:11
              To co napisałaś to truizm w czystej formie.
              Reformy systemu emerytalnego nie podjęto dlatego że państwo chciało zrobić dobrze emerytom ale dlatego że obowiązujący system ubezpieczeń społecznych był ( i jest) na prostej drodze do zapaści. Skoro system powszechnej sprawiedliwości (PRL) potrafił zbankrutować to dlaczego zakładasz że ZUS nie potrafi załamać systemu finansów państwa?
              • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 11:19
                Nigdy się nie interesowałem sprawami finansowymi. I tak, uwierzyłam, że chodzi o polepszenie sytuacji emerytów. Teraz wiem, że to miało służyć właścicielom OFE.
                • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 11:30
                  A co do sytuacji finansowej - oczekiwałabym audytu przeprowadznoego przez Jarosława Kaczyńskiego, jego ludzi. Wiesz, że nie ufam aferałom. Oni kraść będą do końca.
                  • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 11:35
                    Jestem za z tym że ten którego wyznaczyłaś na przeprowadzenie audytu moim zdaniem jest niewiarygodny.
                    Ciągnie się za nim smród Art-B FOZZ i parę pomniejszych afer. On i ten słynny na Pomorzu układ gdański ( Krauze, Kaczyński i pewna znana trójmiejska kancelaria). Nie chciałbym żeby naszą przyszłością zarządzał pan Krauze, który ma ostatnio ogromne kłopoty finans. związane z wydobyciem ropy w Kazachstanie.
                    Zaproponuj lepszego kandydata.
                    • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 12:21
                      A tu już przestałeś być merytoryczny. Odezwała się dusza nakręcanego przez propagandę leminga:)
                      • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 12:51
                        Ale to Ty zaczełaś...
                        • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 13:04
                          Ojej, jak ja łatwo mogę Tobą manipulować:)
                          • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 13:39
                            To ostrzeżenie, czy to propozycja?
                            • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 13:55
                              Nie bój się, nie ma potrzeby manipulowania Tobą:)

Ale są inni, którzy takimi jak Ty chętnie manipulują.
                              • anwad Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 14:01
                                Chodziło o to, że ja nie mam. Ale inni na pewno mają...
                            • dystans4 Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 23:05
                              Czysta ekspresja radości.
                              --
                              buldog.
                              • dystans4 Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 23:27
                                Co ja z tą ekspresją - czysta radość!
                                --
                                bul.
                • tw_wielgus Re: Nie manipuluj a nie będziesz zmanipulowana 29.03.13, 11:30
                  Ech ta twoja wiara....
    • obraza.uczuc.religijnych OFE to sól w oczach SKOKów 29.03.13, 10:13
      SKOKom nigdy nie podobał się polski kapitał jeśli nie można było położyć na nim swojej złodziejskiej łapy.
    • anwad Prowizje OFE 29.03.13, 11:44
      3,5% od każdej składki, 0,05 całości aktywów co miesiąc - to w sumie wynosi podobno ponad 3 razy więcej niż prowizja 3,5%. Do tego dofinansowywanie bankrutujących firm jak np. Agora, TVN.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Prowizje OFE 29.03.13, 12:26
        "Podobno".
    • dystans4 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 13:20
      NIestety, brak mi czasu, bo za chwilę zaczyna się impreza, ale porozmawiamy, o uwikłaniu w zło wodza rewolucji moralnej. Był ci on pod Buzkiem ministrem sprawiedliwości i pamiętam relacje z konferencji w Mierkach. Trąbiono w tv, że trzeba głośno powtarzać, że trzeba walczyć z korupcją.
      I powtarzali na okrągło, Kaczyński też. A pozostali, po cichu, załatwiali ich sprawy i sprawki.
      Kownacki załatwiał, jeszcze inni...
      --
      Miłego dnia, Anwad
      bulldog.
      • dystans4 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 13:22
        To właśnie wtedy zaczęło się na dobre.
        --
        buldog.
        • zgred-zisko Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 13:48
          Kraina emerytur to kraina baśni. Cuda, wróżki, czarownicy. Nie tak dawno w atmosferze tryumfu, obcięto łeb esbeckiej hydrze. Zabrano im niesłusznie wypłacane wygórowane emerytury a uzyskane pieniądze przekazano tym słusznym.
          Który słuszny emeryt, mógłby teraz podnieść rękę do góry i powiedzieć: dobrze zrobiono, od razu mi się poprawiło (ewentualnie z informacją: ile z tego dostał).
          • lech1966 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 22:16
            zgred-zisko napisał:

> Kraina emerytur to kraina baśni. Cuda, wróżki, czarownicy. Nie tak dawno w atmo
            > sferze tryumfu, obcięto łeb esbeckiej hydrze. Zabrano im niesłusznie wypłacane
            > wygórowane emerytury a uzyskane pieniądze przekazano tym słusznym.
            > Który słuszny emeryt, mógłby teraz podnieść rękę do góry i powiedzieć: dobrze
            > zrobiono, od razu mi się poprawiło (ewentualnie z informacją: ile z tego dostał
            > ).

To był precedens,,,wiec skoro mozna było odebrac jednym,,to mozna odebrac i drugim..Wystarczy jedynie wola polityczna..
      • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 14:34
        Niektóre Twoje komentarze są bezczelne i nie na miejscu. I nie chodzi mi tylko o ten wpis.
        • dystans4 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:51
          Anwad, pamiętasz, opowiadałem o rodaknet, z którym współpraca urwała się nie na skutek różnic w chłodnej ocenie interersu narodowego i państwowego i stosownych działań MSZ - w tej kwestii nie było większych rozbieżności. Nawiasem mówiąc, po 3-4 miesiącach strona miała o 90% większą oglądalność.
          Burza w szklance wody wybuchła, kiedy napisałem autorski komentarz na temat sytuacji w Polsce. W odpowiedzi przeczytałem coś podobnego do tego, co napisałaś mi Ty, Anwad. Że właściciel nie będzie czytał tej "antypisowskiej propagandy". Coś podobnego usłyszałem/przeczytałem jeszcze kilka razy. Jeszcze kilka osób się na mnie obraziło, ale żadna nie wskazała mi kłamstwa, czy błędu w rozumowaniu. Znaczy, to napisałem, było - już wtedy było! - bezczelne.

To rozumiem. Taka moja natura ("bezczelny i podły, niczym płaz..." - oczywiście). Pod Twoim wpływem przyznaję, że i tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,105486326,105486326,Z_zycia_Tetrapodow_Odprehistorii_do_wspolczesnosci.html
          i w wielu innych miejscach dopuściłem się obrazy uskrzydlonego majestatu (dalsze szczegóły później). Niezadługo wywieszę w Internecie ten „podły paszkwil”, żeby wszyscy prawdziwi patrioci mogli do woli krytykować go.
          Ufam, że powodowana patriotyzmem i wolą walki z wrogami Narodu nie przepuścisz okazji wskazania mi właściwej drogi postępowania, i nią mnie poprowadzisz.
          Ku większej chwale prezes!
          --
          Sukcesów i samozaparcia, teraz i zawsze, Anwad
          buldog.
    • anwad A w Holandii... 29.03.13, 16:21
      A w Holandii dostaje się emerytury za samo mieszkanie tam. Nawet nie trzeba pracować, wystarczy być...:) I to chyba nie tylko w Holandii funkcjonuje.
      A my jesteśmy biedni, to nas jeszcze z tego, co mamy okradają.
    • humbak Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:27
      Cóż, biorąc pod uwagę czas składania w OFE pieniędzy, oraz to że po drodze giełda nasza zaliczyła potężną zniżkę, nie ma się co dziwić.
      • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:44
        Moim zdaniem system emerytalny nie powinien mieć charakteru kapitałowego. Do takich sytuacji nie powinno dochodzić. Każdy powinien mieć zapewniony jakieś minimum na starość.

OFE, ok, dla chętnych. Ale powinna być możliwość wyboru innej formy oszczędzania - mniej "oprowizjowanej".
        • m.c.hrabia Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:46
          jakieś tak , system kanadyjski .
        • humbak Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:47
          A moim zdaniem właśnie kapitałowy model jest najlogiczniejszym rozwiazaniem. Równie dobrze możesz żądać by każy niezależnie od tego czy pracuje, i co robi, dostawał od państwa jakieś tam minimalne uposażenie. Z jakiej racji? Ludzie powinni sami odpowiadać za swoje życie.
          Z OFE jest ten podstawowoy problem że jest przymusowe, a państwo ogranicza możliwości inwestowania przez nie pieniędzy.
          • anwad Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 16:57
            A dlaczego kapitałowy? Dlaczego nie solidarnościowy? Tak mówisz teraz, kiedy jesteś zdrowy i możesz odkładać sobie więcej? Nie znasz życia? Nie wiesz, że ludziom płacą często minimalną pensję, resztę pod stołem? Jak ci ludzie mają później godnie żyć?

Ja jestem przeciwko "sprawiedliwości". Uważam, że należy zapewnić godne życie najuboższym. Nie można pozwolić na życie zwykłych ludzi w nędzy. I to kosztem tych, którzy mają najwięcej. Ja się tutaj zgadzam z JK, że można więcej wziąć od tych, którzy wzrostu cen w ogóle nie odczuwają, a mają np. dziwne zakupowe dylematy.

Musimy żyć po chrześcijańsku.

Z OFE jest problem, że pobierają za wysokie prowizje (niezależnie od swoich wyników) i że inwestują w nieopłacalne akcje - jak można inwestować obecnie w Agorę i TVN? OFE służy temu, żeby zarabiali ich właściciele i ich znajomi z establishmentu.
            • humbak Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 17:03
              > A dlaczego kapitałowy? Dlaczego nie solidarnościowy? Tak mówisz teraz, kiedy je
              > steś zdrowy i możesz odkładać sobie więcej? Nie znasz życia? Nie wiesz, że ludz
              > iom płacą często minimalną pensję, resztę pod stołem? Jak ci ludzie mają późnie
              > j godnie żyć?
              >
              > Ja jestem przeciwko "sprawiedliwości". Uważam, że należy zapewnić godne życie n
              > ajuboższym. Nie można pozwolić na życie zwykłych ludzi w nędzy. I to kosztem ty
              > ch, którzy mają najwięcej. Ja się tutaj zgadzam z JK, że można więcej wziąć od
              > tych, którzy wzrostu cen w ogóle nie odczuwają, a mają np. dziwne zakupowe dyle
              > maty.

Nie będę się powtarzał. Człowiek powinien sam na siebie i swoją rodzinę zapracować. Poza tym zobacz sobie ile państwo zabiera w formie podatków i innych opłat. Już w momencie wypłaty jest to lwia część, a potem biorą jeszcze nie raz.

> Musimy żyć po chrześcijańsku.

Nie narzucaj innym swojej interpretacji chrześcijaństwa. To po pierwsze. Nie wszyscy są chrześcijanami. To po drugie.

> Z OFE jest problem, że pobierają za wysokie prowizje (niezależnie od swoich wyn
              > ików) i że inwestują w nieopłacalne akcje

Dyskutujemy o tym czy emerytury powinny być kapitałow, czy solidarnościowe, nie czy ustawa o OFE jest dobrze skonstruowana.

jak można inwestować obecnie w Agor
              > ę i TVN? OFE służy temu, żeby zarabiali ich właściciele i ich znajomi z establi
              > shmentu.

Zacięłaś się?
            • dystans4 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 22:42
              Solidarnościowy to mają krewni i znajomi królika, no, wiesz, kogo. Małgorzata Raczyńska ma, Martusia ma, Bulterier, przewodniczący Śniadek i wielu wielu innych. Ale nie wszyscy. Dla naprawiaczy i budowniczych nowego wspaniałego świata (IV RP) i ich rodzin - tak, ale dla wszystkich na godne życie nie starczy.
              Dlatego system kapitałowy.
              --
              Miłego wieczoru, Anwad
              buldog.
          • m.c.hrabia Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 17:03
            nie

połączanie solidarnościowego z kapitałowym tak

i dlatego kanadyjski ,państwo ( czyli wszyscy my) daje minimum mini mori a reszta cóż

nie chlaj...
            • humbak Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 17:04
              Można, ale wcale nie trzeba. Powtórzę się- czemu emeryci mieli by mieć większe prawa niż młodzi? Ci ostatni muszą na siebie zarobić.
              • dystans4 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 23:01
                W przypadku państwa stabilnego od pokoleń taki model wydaje się sensowny. Niewielkim kosztem eliminuje sytuacje skrajne i gwarantuje stabilność społeczną kolejnym pokoleniom.
                --
                buldog.
                • humbak Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 23:03
                  I wraz z innymi tego typu narzędziami dociąża gospodarkę. Kanadyjczycy mogą sobie na to pozwolić. My?
                • lech1966 Re: 20 mld zł a 56 zł 29.03.13, 23:39
                  Dystans..to jest mozliwe,,w normalnym kraju tak,,,ale nie u nas. Nasz Pinokio jest jak KK,,przetrawi kazdą kase..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka