douglasmclloyd 15.04.13, 16:33 Ciekawe czy Ruscy zapłacą? fakty.interia.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje/aktualnosci/news-rmf24-krewni-ofiar-katastrofy-domagaja-sie-milionowych-odszk,nId,955596 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:07 Wg mnie sprawa wyląduje w Strasburgu. Zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:12 Wczoraj w wypadku samochodowym zginęli dwaj polscy kierowcy. Co myślisz o równym traktowaniu ofiar wszystkich wypadków i katastrof? Należy traktować je równo, czy niektóre zwierzęta mają być bardziej równe, niż inne? -- Pozdrowienia bul. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:16 "Zaniedbania" po stronie Rosjan były? Były. Płk Ryszard Raczyński informuje p. o. dowódcy Sił Powietrznych, że wojskowi 18 marca (za pośrednictwem polskiej ambasady) prosili Rosjan o dostarczenie planów i procedur lotniska. Te, którymi dysponowali, pochodziły sprzed roku. „Do dnia wylotu nie otrzymaliśmy informacji o jakichkolwiek zmianach dotyczących procedur na lotnisku Smoleńsk” – melduje płk Raczyński. Źródło w Siłach Powietrznych: – Nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi na prośbę wystosowaną 18 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:18 wojciech.2345 napisał: > "Zaniedbania" po stronie Rosjan były? > Były. > > Jakie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchzaparcia Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:33 Kontrolerzy nie podzielili się wódką z Kwachem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:59 ruchzaparcia napisał(a): > Kontrolerzy nie podzielili się wódką z Kwachem. na zaparcia ran.. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 17:55 Niektórzy to już mają zdrowo narąbane. Przeanalizujmy sytuację: 1) Rosjanie otrzymują zapytanie o najnowsze plany i procedury 2) Polacy nie otrzymują najnowszych planów i procedur, ale... 3) Polacy i tak lecą i próbują lądować, ale się rozbijają 4) Polacy wysuwają roszczenia odszkodowawcze w stosunktu do Rosjan w związku z wypadkiem lotniczym Jeśli faktycznie te najnowsze plany i procedury były tak ważne to już sam wylot na lotnisko Smoleńsk bez tego materiału był niestosowny! Roszczenia odszkodowawcze, ale też nie od razu z powodu wypadku a za bezpośrednie skutki braku dostarczenia planów i procedur byłyby na miejscu, gdyby lot się nie odbył i wyniknęły z tego tytułu koszty a to i tak tylko w sytuacji, gdyby Rosjanie byliby jakimś prawem lub umową zobligowani do ich dostarczenia. Czy ktoś tutaj ma ochotę postawić rozsądek i porządek prawny świata, bo zginął "nadprezydent tysiąclecia"? T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 18:12 trevik napisał: > Niektórzy to już mają zdrowo narąbane. > > Przeanalizujmy sytuację: > 1) Rosjanie otrzymują zapytanie o najnowsze plany i procedury > 2) Polacy nie otrzymują najnowszych planów i procedur, ale... -------------- Tusk poleciał tam 3 dni wcześniej. Protasiuk był wtedy 2 pilotem. Lądowanie tupolewa w dniu 7 kwietnia 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 18:56 Mieli w końcu te papiery, czy nie mieli? Czy te aktualne papiery w końcu były ważne dla bezpieczeństwa lotu, czy nie były? A może to Tusk też poleciał jak wariat, tyle, że szczęścia miał więcej? To ostatnie nie zdziwiłoby mnie specjalnie, ale fakt, że jeden był wariatem i latał nie zwalnia drugiego z obowiązku przestrzegania procedur. Niektórzy mogą mieć pokręcone rozumowanie, ale ja jakoś sobie nie wyobrażam w sytuacji np. takiej w której zatrzymuje mnie drogówka, że będę się tłumaczył jak ostatni imbecyl "Panie, ten przede mną też tak jechał!" T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 20:37 trevik napisał: > Mieli w końcu te papiery, czy nie mieli? > Czy te aktualne papiery w końcu były ważne dla bezpieczeństwa lotu, czy nie był > y? > A może to Tusk też poleciał jak wariat, tyle, że szczęścia miał więcej? ---------------- Jeśli wyjdzie na to, że latano tam na wariata, to odszkodowania poszybują w kosmos. Kiedyś na forum było to liczone. Było to porównywalne z rocznym budżetem na naukę. Miliardy. Zabawy Donaldu są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:16 > Jeśli wyjdzie na to, że latano tam na wariata, to odszkodowania poszybują w kos > mos. > Kiedyś na forum było to liczone. Forumowe liczenie jakoś mało mnie pasjonuje. Co na temat odszkodowań piszą i mówią ludzie znający się na tym temacie? > Było to porównywalne z rocznym budżetem na naukę. > Miliardy. Oj bynajmniej. Odszkodowania w Polsce i tak zostały już zawyżone przypadkiem "Smoleńska" ( bardzo popularny obecnie precedens w sądach przy okazji ubiegania się o odszkodowania ) i jakoś nie sądzę, że coś tutaj poleci jeszcze w kosmos. BTW nie wiem, czym się pasjonujesz? Ja nie mam ochoty płacić odszkodowań moimi ciężko zarobionymi pieniędzmi przekazywanymi w podatkach. Może Ty tego tak nie postrzegasz, ale ja już tak, T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:29 trevik napisał: > Forumowe liczenie jakoś mało mnie pasjonuje. > Co na temat odszkodowań piszą i mówią ludzie znający się na tym temacie? ------------------ Według międzynarodowych konwencji, jeśli na pokładzie samolotu dojdzie do wypadku, która spowoduje śmierć pasażera, jego rodzina ma prawo do odszkodowania sięgającego 109 tysięcy euro, nawet jeżeli przewoźnik nie zawinił. .... Jeżeli bowiem zostanie udowodnione, że linie lotnicze ponoszą winę, odszkodowanie może być nawet 100 razy większe. www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-rodziny-ofiar-katastrofy-airbusa-moga-liczyc-na-odszkodowani,nId,153400 Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:45 > Według międzynarodowych konwencji, jeśli na pokładzie samolotu dojdzie do wypad > ku, która spowoduje śmierć pasażera, jego rodzina ma prawo do odszkodowania się > gającego 109 tysięcy euro, nawet jeżeli przewoźnik nie zawinił. To dotyczy zawodowych przewoźników, czyli takich, którym pasażerowie płacą za podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:48 man_sapiens napisał: > > Według międzynarodowych konwencji, jeśli na pokładzie samolotu dojdzie do > wypad > > ku, która spowoduje śmierć pasażera, jego rodzina ma prawo do odszkodowan > ia się > > gającego 109 tysięcy euro, nawet jeżeli przewoźnik nie zawinił. > > To dotyczy zawodowych przewoźników, czyli takich, którym pasażerowie płacą za p > odróż. ------------------- Nie jestem prawnikiem ze Strasburga. Oni będą to wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dramatu akt trzeci 17.04.13, 00:00 wojciech.2345 napisał: > Według międzynarodowych konwencji, jeśli na pokładzie samolotu dojdzie do wypad > ku, która spowoduje śmierć pasażera, jego rodzina ma prawo do odszkodowania się > gającego 109 tysięcy euro, nawet jeżeli przewoźnik nie zawinił. > .... > Jeżeli bowiem zostanie udowodnione, że linie lotnicze ponoszą winę, odszkodowan > ie może być nawet 100 razy większe. To oni lecieli ruskimi liniami lotniczymi? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 20:02 Tusk poleciał tam 3 dni wcześniej. Protasiuk był wtedy 2 pilotem Napisałeś cóś kardynalnego (co rzadko ci sięzdarza, moim zdaniem) - tym bardziej, jako dowódca, nie powinien Protasiuk wpychać się w tę mgłę, nawet wbrew pierwszemu pasażerowi (hihihihi - pierwszemu pasażerowi) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 18:22 trevik napisał: > Niektórzy to już mają zdrowo narąbane. Ale z drugiej strony robią kawałek pożytecznej roboty. Jeśli sprawa trafi przed sąd, to będzie to w Rosji. A rosyjski sąd będzie pytał o wszystko, o czym nasza prokuratura nie chce wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 18:33 To się skończy w Strasburgu. Odszkodowania wtedy poszybują do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 18:58 > Jeśli sprawa trafi przed sąd, to będzie to w Rosji. A ja obstawiam, że sprawa albo nie trafi przed sąd w Rosji, bo roszczenie zostanie odrzucone jako bezzasadne, albo jeśli nawet trafi to będzie służyła Rosyjskiej władzy a nie prawdzie i sprawiedliwości. Na rzetelne wyjaśnianie sprawy przed Rosyjskim sądem na pewno nie ma co liczyć, chyba, że ktoś jest bardzo naiwny, T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 20:39 Myśl odrobinę szybciej. Skierowanie spraw do neobolszewii to etap. Finał będzie poza Polską i Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:18 > Finał będzie poza Polską i Rosją. Cały czas ględzisz o tym "finale" a ja jakoś nie potrafię dostrzec, dlaczego cokolwiek z tej sprawy ma się zakończyć w Strassburgu. Czy w ogóle masz pojęcie, jaki sąd jest w Strassburgu i jakiego typu sprawy osądza? Ja mam wrażenie, że gdzieś grubo rozminąłeś się z rzeczywistością, T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 23:31 trevik napisał: > > Finał będzie poza Polską i Rosją. > > Cały czas ględzisz o tym "finale" a ja jakoś nie potrafię dostrzec, dlaczego co > kolwiek z tej sprawy ma się zakończyć w Strassburgu. ---------------------- Śledztwo smoleńskie trafi do Strasburga? Prawnicy rozważają wspólną skargę rodzin przeciwko Polsce i Rosji równocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Dramatu akt trzeci 17.04.13, 00:30 No nie... do Strasburga to każdy sobie może skargi wysyłać, problem tylko w tym co sąd będzie chciał rozpatrywać. To mi przypomina wszelkie inne pieniactwo, ale aby uciąć ten temat sensownie: poczekam aż ci wielcy pieniacze złożą swoje skargi do Strasburga a sąd je przyjmie do rozpatrzenia. Gdy to się stanie to odszczekam, ale liczę na to ( być może naiwnie ), że Ty odszczekasz te swoje "prawdopodobne finały" jak sąd w Strasburgu skargi odrzuci, albo ( co mi się wydaje jakby bardziej prawdopodobnym ) żadnej skargi do Strasburga nie będzie, T. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dramatu akt trzeci 17.04.13, 20:33 trevik napisał: > No nie... do Strasburga to każdy sobie może skargi wysyłać, problem tylko w tym > co sąd będzie chciał rozpatrywać. ------------ Nawet Rosja płaci. ------------ > To mi przypomina wszelkie inne pieniactwo ... ------------ Za to zapłacimy. Ja niestety za grzechy partii na którą nie głosowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 19:57 ... a po polskiej stronie, zaniedbań* nie było?? * - zaniedpania polskie, to eufemizm ... najzwyklejszy acz niczym nieuzasadniony... :D Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 21:20 Jeżeli nie dostali aktualnych map to znaczy, że nie powinni lecieć. A skoro i tak polecieli to znaczy, że mapy były niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 18:19 Zawsze mnie zdumiewało, dlaczego krewni nie mają nazwisk. Po czym wtedy wiadomo, czyi to krewni. A może to tylko krewni i znajomi Królika? Odpowiedz Link Zgłoś
cookies9 Re: Dramatu akt trzeci 15.04.13, 18:56 douglasmclloyd napisał: > Ciekawe czy Ruscy zapłacą? Nie zapłacą.ale MON jak najbardziej półtora mln na głowę... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 A za co ma płacić? 16.04.13, 19:53 cookies9 napisała: > Nie zapłacą.ale MON jak najbardziej półtora mln na głowę... Dlaczego MON??? Czy to MON organizował tą eskapadę? MON dostarczył środek transportu. Organizator jest zobowiązany do ubezpieczenia uczestników - Kancelaria Prezydenta tego nie dokonała (z wyjątkiem Prezydenta z Małżonką). Kancelaria winna zapłacić! Że co? Że to inna jest już Kancelaria? Nie ma znaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 To są jakieś jaja chyba? 16.04.13, 19:40 Czym te żądania argumentują? Ruski samolot, ruska brzoza, ruska ziemia we mgle? Nie rozumiem! O jakim przestępstwie jest mowa? Jak do tej pory prokuratury obu krajów prowadzą śledztwo w sprawie a nie przeciwko komuś. Nawet jeśli udowodnione zostaną zaniedbania czy nieprawidłowości to na pewno nie w takim zakresie aby Rosja miała wypłacać jakiekolwiek odszkodowania. Ośmieszają (te rodziny) Polskę i Polaków. I jedno mnie tylko zastanawia - ile jeszcze kasiory wyciągną pogrążeni w żałobie? Dostali co najmniej po 250 tys.(na osobę uprawnioną) - w Polsce żądają po 1,5 mln i jeszcze po 2 mln od Ruskich! Tfu! Jak oni mogą spojrzeć w oczy rodzinom ofiar Casy czy ostatniej katastrofy kolejowej? Warto byłoby poznać nazwiska tych padlinożerców! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Wychodzi na dwie rzeczy: 16.04.13, 19:53 Po pierwsze, że większość tych "smoleńskich rodzin" cholernie się cieszy z tej katastrofy... (tyle siana w perspektywie!) Po drugie, większość tych "smoleńskich rodzin", nie wierzy w żaden macierewiczowski zamach... (w przypadku zamachu, żadnej perspektywy na tyle siana) *** Trzeba będzie w końcu się zdecydować i zdefiniować dokładnie, jaki był ten lot ... bo wojsko, żadnych swoich lotów nie ubezpiecza a tutka była w dyspozycji armii ;) :D:D:D - żadnego dodatkowego sianka nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
starysyn Re: Dramatu akt trzeci 16.04.13, 20:41 hehehe smiechu watre. za co niby? za zla pogode, za pijaczka wybory? za tepote decydentow? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Dramatu akt czwarty 17.04.13, 00:06 Następnym krokiem nieutulonych w żalu rodzin będzie wystąpienie o odszkodowanie do rządu Białorusi, nad którą przelatywał Tu 154, gdyż "w wyniku przestępstwa, które nastąpiło w związku i bezpośrednio po przelocie samolotu nad Białorusią ponieśli oni wymierną szkodę". S. Odpowiedz Link Zgłoś