Dodaj do ulubionych

Urban: zabijany margines

28.04.13, 19:26
Rzeczywiście AK stanowiło wtedy margines. Margines społeczeństwa totalitarnego. Dzisiejszy margines bywa zabijany słowami - ale to nie to samo, co wykonać karę śmierci przez powieszenie człowieka. Nie ma ciągłości między tamtą Polską a dzisiejszą. Urban, przy całej jego inteligencji, tej lekcji nie przerobił.
Obserwuj wątek
    • life.form Re: Urban: zabijany margines - link 28.04.13, 20:03
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13822750,Wywiad_rzeka_z_Urbanem__Jestem_przedstawicielem_kawiorowej.html?as=1
      • zdelegalizowacpis Re: Urban: zabijany margines - link 28.04.13, 20:16
        URBAN zawsze walił prawdę między oczy i za to go cenię
        • life.form Re: Urban: zabijany margines - link 28.04.13, 20:27
          zdelegalizowacpis napisał(a):

> URBAN zawsze walił prawdę między oczy i za to go cenię

Jakąś prawdę? Prawdę nie wszystkich. Zaznaczam, że go lubię. Jest jedynym aparatczykiem PRLu, którego rzeczywiście lubię. Ale co z tego, skoro nie rozumie czym się różni wieszanie "marginesu" od potyczek słownych.
          • kzet69 Re: Urban: zabijany margines - link 29.04.13, 00:52
            Urban nigdy nie był aparatczykiem PRL. Rzecznikiem rządu Jaruzelskiego został głównie dlatego że był jego krytykim jao REM i kibic a wszyscy i tak wiedzieli że to pisze Urban... Jeden z nielicznych ludzi co prze 80 lat swojego życia nigdy się nie sku...ł ... Szacun panie Jerzy
            • life.form Re: Urban: zabijany margines - link 29.04.13, 07:53
              kzet69 napisał:

> Urban nigdy nie był aparatczykiem PRL. Rzecznikiem rządu Jaruzelskiego został
              > głównie dlatego że był jego krytykim jao REM i kibic a wszyscy i tak wiedzieli
              > że to pisze Urban... Jeden z nielicznych ludzi co prze 80 lat swojego życia nig
              > dy się nie sku...ł ... Szacun panie Jerzy

On ma rzeczywiście lepszy życiorys od wielu wywodzących się z PRL. Np taki Balcerowicz. Startował w wyższej szkole marksizmu i leninizmu i zdaje się nie miał żadnych wątpliwości co do systemu, póki się ów system nie skończył. Czy wykładowcę w takiej szkole można nazwać elitą PRL i wspieraczem systemu? Moim zdaniem tak. Urban chętnie się nazywa "kunktatorem", ale z porównania życiorysów wynika, że inne osoby bardziej zasługują na to miano. Niemniej niektóre kunktatorskie osoby cieszą się dziś prestiżem, a Urban płaci za nich wszystkich. Lubię Urbana za to i za bystrość umysłu. Samodzielny gość, był taki w PRL i jest taki teraz. Jedynie tego Jaruzelskiego nie jestem w stanie pojąć, po co tam poszedł. Ale jest też faktem, że w Moskwie nigdy nie był, czego nie da się powiedzieć o wielu. jakże zacnych dzisiaj osobach. Na ich tle czysty gość. Facet ma tego "pecha", że jest zawodowo dobry. Gdyby był miernym dziennikarzem, nikt by dzisiaj nie pamiętał, że był rzecznikiem. Czyli mam sporo sympatii do Urbana, ale to jedno jego zdanie o "marginesie" mną wstrząsnęło. Świadczy, że Urban, mimo całej swej PRLowskiej niepokorności, do dzisiaj nie bardzo rozumie czym się różni totalitaryzm od demokracji. No cóż, powiem ze stoickim spokojem, że nie jest w tym braku rozumienia osamotniony, niestety. A czasem nawet wygląda, że i tak mu rozumienie bardziej wychodzi niż innym, czego wyrazem jest np. jego postawa w sprawie więzień CIA. Przykre to, że tek niewiele osób z dzisiejszych elit rozumie, po co Polsce konstytucja. Szkoda, że nie mają choćby połowy rozumu Urbana.
        • behemot17-13 Re: Urban: zabijany margines - link 28.04.13, 22:59
          powiadasz, walił prawdę między oczy. to ja tobie w oczy - adin, dwa, tri czjetery, pjat, szjesyt, sjem, wosjem, diewiat i djesjat. śnij i śpij, albo odwrotnie.
        • douglasmclloyd Re: Urban: zabijany margines - link 29.04.13, 04:28
          zdelegalizowacpis napisał(a):

> URBAN zawsze walił prawdę między oczy i za to go cenię

Prawda jest, jak dupa. Każdy ma swoją.
      • douglasmclloyd "Raz w życiu skłamałem" 29.04.13, 04:27
        Kto kłamie raz, kłamie zawsze.
        • 99venus Re: "Raz w życiu skłamałem" 29.04.13, 07:18
          masz rację kłamczuszku.
    • wujaszek_joe Re: Urban: zabijany margines - link 29.04.13, 07:08
      wczoraj oglądałem dzienniki telewizyjne z końcówki komuny, także z konferencjami Urbana. Facet ma się czego wstydzić.
    • 99venus Re: Urban: zabijany margines - link 29.04.13, 07:17
      nie sądź wszystkich wedle siebie i innych pisuarów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka