Dodaj do ulubionych

Historia Polski kompendium

01.08.13, 09:49
Wstyd się przyznać, ale niestety nie znam dobrze historii Polski, zwłaszcza tej współczesnej.
Przy okazji dzisiejszych dyskusji nt. powstania warszawskiego postanowiłam, że powinnam nadrobić zaległości. W związku z tym moje pytanie - możecie polecić dobrze napisaną książkę/podręcznik, który przybliżyłby mi historię Polski?
Bardziej niż na Piastach zależy mi na historii współczesnej. Będę wdzięczna :)
P.S.
Wszelkie komentarze nt. tego jaka ze mnie ignorantka i co ze mnie za Polka proszę sobie schować w kieszeń :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zoil44elwer Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 11:30
      Dobrze napisana książka o współczesnej historii Polski do polecenia? Kryterium dobrości jest zależne od poglądów politycznych.
    • jot-es49 Wstyd? 01.08.13, 13:26
      ga700 napisała:

> Wstyd się przyznać, ale niestety nie znam dobrze historii Polski, zwłaszcza tej
      > współczesnej.
      > Przy okazji dzisiejszych dyskusji nt. powstania warszawskiego postanowiłam, że
      > powinnam nadrobić zaległości. W związku z tym moje pytanie - możecie polecić do
      > brze napisaną książkę/podręcznik, który przybliżyłby mi historię Polski?

Nie masz się czego wstydzić - to wstyd dla wszystkich, którzy mienią się historykami a uprawiają jedynie politykę historyczną. Tak powstają liczne dzieła pseudo historyczne, odpowiadające na aktualne zapotrzebowanie polityczne.
      Aby poznać skomplikowaną, złożoną ale prawdziwą historię trzeba chcieć i umieć czytać odsiewając ziarno od plew. Od chwili odzyskania państwowości po dzień dzisiejszy, w zależności od politycznych priorytetów, powstawały opracowania historyczne gdzie prawda była naciągana, jak przysłowiowa guma w majtkach, raz w lewo a raz w prawo.
      Tak więc żadnego kompendium nie znajdziesz a jeśli już to z odchyłami lewicowymi lub prawicowymi.
      Ale czytać, czytać i jeszcze raz czytać, analizować, porównywać i jeszcze raz analizować.
      Trudne to i żmudne zajęcie a i bardzo czasem przykre bowiem jawi się niezupełnie krystalicznie czysty obraz Polaka. Ale prawdę, choćby przykrą warto poznać!

Życzę ci wytrwałości i cierpliwości - puki jeszcze istnieją biblioteki i nie zesłano na przemiał dzieł aktualnie niesłusznych...
      • sclavus Re: Wstyd? 01.08.13, 13:38
        Przy okazji tej rocznicy, polecam "Powstanie Warszawskie" Normana Davies'a
        i to samo, tyle że przez Kirchmayera...
        Davies - niedawny; Kirchmayer - bardzo dawny... :)
        • jot-es49 Re: Wstyd? 01.08.13, 13:48
          Osobiście zaliczyłem obydwie książki a i tak boję się autorytatywnie wypowiadać na temat powstania - delikatna sprawa a kontrowersje???
          Istniały na długo przed jego wybuchem i będą istniały zawsze.
          Brak kultury wypowiedzi istnieje tylko obecnie - taką mam nadzieję!
          • gat45 Re: Wstyd? 01.08.13, 13:53
            Dorzucam trzecią pozycję : "Pamiętniki" Białoszewskiego. Jako niezbędne uzupełnienie wydarzeń historycznych tłem codzienności walczącego miasta. Oczyma zwykłych ludzi, nie samych powstańców.
            Będzie o czym myśleć, oj będzie.
            • ave.duce Re: Wstyd? 01.08.13, 14:56
              A ja "Zośkę i Parasol" Aleksandra Kamińskiego.
              Z historii najnajnowszej: Antoni Dudek "Historia polityczna Polski 1989–2012".
              Dobrego kompendium historii Polski nie znam :(
          • sclavus ja przepraszam - 01.08.13, 14:11
            to było dla ba700 i nie wiem (naprawdę) jak to się stało, że się podłączyło pod ciebie :) :) :)
            pzdrx
    • anwad Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 13:39
      Mojej siostrze swego czasu kupiłam: "Od niepodległości do niepodległości. Historia Polski 1918-1989".
      • jot-es49 I widzisz Ga... 01.08.13, 13:52
        To jest historia mocno prawoskrętna. Doskonałe potwierdzenie moich słów.
        Czy czytać?
        Ależ oczywiście!
        Czy wierzyć?
        Nie koniecznie! Porównywać z innymi - obowiązkowo!
      • zoil44elwer Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:07
        Są w niej takie słowa autorstwa dr J żARYNA:"Narodowy rząd J Olszewskiego obalili czerwoni agenci...." Wałęsa,Pawlak,Tusk,Moczulski.....?
      • kotek.filemon Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:41
        anwad napisała:

> Mojej siostrze swego czasu kupiłam: "Od niepodległości do niepodległości. Histo
        > ria Polski 1918-1989".

Wandziu, o jakiej niepodległości 1989 tu mowa? Przeca Najjaśniejsza wciąż jęczy umęczona?
        • sclavus Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:48
          mało tego - to kondominium! ;)
        • anwad Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:54
          Polska nie jest obecnie krajem w pełni niepodległym że względu na realizujące obce interesy władze, ale trzeba mieć jakieś podstawy, żeby potem móc samodzielnie interpretować. Owszem, ta książka jest dość zachowawcza, mało odważna, ale przecież chodziło o coś w miarę dobrego w pigułce.
    • volupte Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:04
      Proszę ksiazki.wp.pl/aid,22981,nazwisko,Wladyslaw-Bartoszewski,autor.html?ticaid=1110c6 wprawdzie prawdziwi Polacy na niego bucza , ale to za to, ze nazwał ich motłochem z powodu buczenia. Nie sądzę aby cokolwiek z tego co napisał, czytali.
    • mietowe_loczki Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:23
      Jeśli o powstaniu, to:
      Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego - Władysława Bartoszewskiego (i inne jego książki)
      Norman Davies
      Miron Białoszewski - Pamiętnik z powstania warszawskiego

Bardziej współcześnie, mnóstwo świetnych pozycji ma wydawnictwo Znak, np. "Czarne juwenalia. Opowieść o Studenckim Komitecie Solidarności" Jarosława Szarka, "Trzech kumpli" Ewy Stankiewicz i Anny Ferens (ja mam książkę z filmem, a film również warto zobaczyć), z innych wydawnictw "PRL dla początkujących" Kuronia i Żakowskiego, "Lekcje historii PRL w rozmowach" Andrzeja Brzezieckiego, "Nasza historia 20 lat RP.pl" Beresia i Burnetki. Ciekawie i dowcipnie o PRL-u pisała też Stefania Grodzieńska. Następne nazwisko: Wojciech Roszkowski, który był posłem PiS do Parlamentu Europejskiego, więc jeżeli z nimi sympatyzujesz, na pewno spodoba ci się kilkadziesiąt ostatnich stron "Najnowszej historii Polski. Tom 3. 1980-2002".
      • mietowe_loczki Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:42
        mietowe_loczki napisała:

> Ciekawie i dowcipnie o PRL-u pisała t
        > eż Stefania Grodzieńska.

Dopisek: ale to już nie są podręczniki historii, raczej wspomnienia, ale urocze bardzo :)

Następne nazwisko: Wojciech Roszkowski, który był posł
        > em PiS do Parlamentu Europejskiego, więc jeżeli z nimi sympatyzujesz, na pewno
        > spodoba ci się kilkadziesiąt ostatnich stron "Najnowszej historii Polski. Tom 3
        > . 1980-2002".

Poprawka: 1980-2006.

Inne książki, które można polecić:
        Abecadło PeeReLu - Zdzisław Zblewski - hasła alfabetyczne, ale książka wcale nie jest zbiorem suchych faktów poukładanych od A-Z, zdjęcia, ilustracje, też wydawnictwo Znak
        PRL - jak cudnie się żyło! - Wiesław Kot, zawartość, jak sam tytuł wskazuje ;)
        Kto tu wpuścił dziennikarzy, według pomysłu Marka Millera - opowieść o Sierpniu 1980 z punktu widzenia dziennikarzy i uczestników tamtych wydarzeń. Pięknie oddana atmosfera tamtych czasów i całkiem realnych - jak się wtedy wydawało - nadziei na odzyskanie niepodległości. Naprawdę super wydanie.
      • kotek.filemon Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 14:45
        mietowe_loczki napisała:

> Miron Białoszewski - Pamiętnik z powstania warszawskiego

"Pamiętnik" (we fragmentach) za krwiożerczej PRL był lekturą szkolną. I to musiało być w podstawówce jeszcze, bo liceum zaliczyłem już w Pomrocznej. Czyżby teraz wypadł jako niepasujący do nowych czasów? To by tłumaczyło niezorientowanie pisdackiej gimbazy w kwestii nastawienia ludności cywilnej względem PW.
    • plater-2 Re: Historia Polski kompendium 01.08.13, 16:31
      Aby nie "Dzieje Polski" Wydawnictwo Literackie. Błąd na błędzie !
    • zapijaczony_ryj No to będziesz miała problem, bo są dwie historie 01.08.13, 16:40
      Polski, jedna IPNu, ta zakłamana robiąca z Wałęsy agenta, a z Braci Kaczyńskich bohaterów i druga ta normalna pisana przez dziennikarzy i niezależnych historyków.
      I co byś nie przeczytała to i tak twoja wiedza będzie taka jaka chcesz, zeby była . W zależności od tego kogo popierasz.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka