Dodaj do ulubionych

Profesor Jerzy Hausner dał ciała ...

08.08.13, 14:26
Opieranie prognoz wzrostu PKB na podstawie wzrostu produkcji u naszych zachodnich sąsiadów jest dość ryzykowne. Zdaję sobie sprawę , ze lwia część naszego przemysłu jest w rękach niemieckich firm i wygląda to prawie jak naczynia połączone, ale według mnie dla tak daleko optymistycznych zapowiedzi nie ma nad Wisłą realnych podstaw. Ponadto jaka jest sytuacja tegorocznego budżetu Niemiec , a jak przedstawia się ta sytuacja u nas. Vincent ten rodzący się w bólach wzrost u nas zdusi w zarodku :) Zobaczymy kto będzie odszczekiwał :))
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 14:32
      Ano zobaczymy. Już wielokrotnie na tym forum musiałeś odszczekiwać swoje wcześniejsze wypoty na pewne tematy/dotyczące pewnych osób.
    • zayka Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 14:40
      ależ oczywiście

ten półgłupek ma klucz do sukcesu

prognozuje wzrost musztardy dla niemieckiej kiełbasy

i czy nie jest to genialne ?

tylko półgłupek mógł na to wpaść
      • m.c.hrabia Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 14:48
        rzekł światowej sławy ekonomista , pretendent do nagrody nobla z ekonomi.

proszę państwa przedstawiamy wybitnego naukowca "profesora cumelka"
        • nazimno Korelacja. 08.08.13, 14:56
          Pomiedzy tymi gospodarkami istnieje pewna korelacja, ale obejmuje ona
          tylko niektore galezie przemyslu.

Nie mozna wyciagac generalnych, a tym bardziej aspirujacych do precyzji, wnioskow.

rafalhirsch.blogspot.de/2011/12/podobno-polska-gospodarka-zalezy-od.html
          • camille_pissarro Re: Korelacja. 08.08.13, 16:32
            Serdeczne dzięki za wsparcie.Bardzo rozsądna analiza. Nie trzeba mieć tytułu profesorskiego z ekonomii ( ja mam do tych szarlatanów bardzo ostrożne podejście ( chociażby na przykładzie tych Nobli z ekonomii, które te ich teorie ( mowa o Noblistach ) legły niedługo potem w gruzach ) , zatem i do naszych rewelacji podchodzę z dystansem. Oczywista ekipa Tuska wyczekuje na odwrócenie negatywnych trendów jak przysłowiowa kania dżdżu, ale na to by gospodarka ruszyła, zwiększył się popyt trzeba poczekać tym bardziej, że bezrobocie jak kłamie rząd wcale się nie zmniejsza, ba na jesieni po zakończeniu prac sezonowych, wejściu na rynek pracy nowych absolwentów uczelni, maturzystów, a i zapowiadana restrukturyzacja w bankach, firmach telekomunikacyjnych spowoduje ani chybi jego wzrost...
            • m.c.hrabia Re: Korelacja. 08.08.13, 16:37
              że bezrobocie jak kłamie rząd wcale się nie zmniejsza, ba na jesieni po zakończeniu prac sezonowych, wejściu na rynek pracy nowych absolwentów uczelni, maturzystów, a i zapowiadana restrukturyzacja w bankach, firmach telekomunikacyjnych spowoduje ani chybi jego wzrost...

cumelku de bilku ,przed wysłaniem przeczytaj i pomyśl.
              • erte2 Re: Korelacja. 08.08.13, 19:27
                m.c.hrabia napisał:
                ...cumelku de bilku ,przed wysłaniem przeczytaj i pomyśl.
                Za dużo wymagasz. Rozwielitki nie myślą. Rozwielitki działaja na zasadzie odruchów.
            • nazimno Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 16:49
              Skomentowalem jedynie metodyke wyciagania wnioskow i podalem link
              do zupelnie rozsadnej, wywazonej i skrotowej opinii o takich pogladach.

Zjawiska ekonomiczne moga byc ze soba skorelowane.
              Stopien takiej korelacji jest tak uzalezniony od przyjetych kryteriow, ze wyciagane
              wnioski moga sie stac bardzo szabko wnioskami NACIAGANYMI.

Takie manipulacje spotyka sie bardzo czesto w mediach zajmujacych sie propaganda.

• camille_pissarro Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 16:58
                OKI, podziękowań nie wycofuję i czekam z niepokojem na wyniki IV kwartału, zobaczymy, kto będzie odszczekiwał. Chciałbym jeszcze zauważyć, że gospodarki krajów rozwijających się prezentują się dziś bardzo mizernie, ponadto nie wiadomo jeszcze jakie trend będzie miało to "niemieckie odbicie" - wcale nie musi być takie silne.
                • m.c.hrabia Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 17:25
                  ponadto nie wiadomo jeszcze jakie trend będzie miało to "niemieckie odbicie" - wcale nie musi być takie silne.

i za to jesteś "kochany" na forach mój ty słodziutki cumelku.

jeszcze nic nie wiadomo, nie znana jest siła odbicia, ale ty prof,dr.hab cumlu już wiesz !

Hausner dał.....
                  • camille_pissarro Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 17:46
                    :))) przeczytaj jeszcze raz wątek przewodni i inne wpisy , a może zrozumiesz, że to nie ja feruję wyroki, a jestem jedynie wstrzemięźliwy w ocenach :)))))
                    --
                    "„They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety"
                    • m.c.hrabia Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 17:52
                      jasne , tytuł wątku świadczy o twej wstrzemięźliwości.
                      • camille_pissarro Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 18:33
                        Tytuł wątku odnosi się do zbyt pochopnej prognozy profesora J.Hausnera.
                        • m.c.hrabia Re: Ja nikogo nie wspieram. Z zasady. 08.08.13, 18:47
                          widzisz de bilu ty już przesądzasz ,
                          kretynie jak byś napisał to za rok albo nawet za pół to można by z tobą gadać . a tak to tylko naszczać na twoje posty.
            • x2468 Re: Korelacja. 08.08.13, 18:39
              "Nie trzeba mieć tytułu profesorskiego z ekonomii "
              Znamy to pumelku."nie matura lecz chęć szczera...."
        • wujaszek_joe Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 14:57
          profesor cumelek z katedry noblisty prof. dr. hab. Skrzypka
      • sclavus Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 16:02
        ... no i wpadłeś...
        Jak śliwka w goowno!
    • humbak Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 14:52
      lwia część naszego prz
      > emysłu jest w rękach niemieckich firm

Konkrety proszę.
      • sclavus Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 16:01
        Przypuszczasz, że ci da... jakieś? Jakiekolwiek?? :)
        Penderolnął bo mu się cóś o uszy obiło... - jak zwykle... zresztą.
        • der-chef Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 17:21
          Największe niemieckie koncerny, takie jak: E.ON, Siemens, Deutsche Telekom, Allianz, Volkswagen, Bayer, od dawna obecne są w naszym kraju. Ostatnio gigant chemiczny BASF poinformował, że buduje w Polsce za 90 mln euro największą w Europie fabrykę katalizatorów samochodowych w Środzie Śląskiej. Do 2016 r. wartość jego inwestycji wzrośnie do 150 mln euro. BASF dogadał się też z państwowym Ciechem, że odkupi od niego za 180 mln zł Zakłady Chemiczne Zachem.

W ręce niemieckiego koncernu BSH Bosch und Siemens trafił już lider rynku drobnego sprzętu AGD w Polsce, rzeszowski Zelmer. Obserwatorzy uważają, że nie tyle sama spółka interesowała Niemców, ile jej sieć dystrybucji w naszym regionie Europy. Również niedawno firma ubezpieczeniowa Warta przeszła w ręce trzeciego co do wielkości ubezpieczyciela w Niemczech Talanx, który kontroluje już 15 proc. rynku majątkowego i 19 proc. ubezpieczeń na życie.

Niemcy interesują się też polskimi nieruchomościami. Najwięcej zezwoleń MSWiA na zakup gruntów otrzymują właśnie nasi sąsiedzi z Zachodu. W ostatnich pięciu latach cudzoziemcy kupili w Polsce ponad 20 tys. mieszkań. Od dwóch lat ich właścicielami najczęściej stają się Niemcy. Niemiecki kapitał umacnia się też w polskich mediach. Axel Springer kupił kilka miesięcy temu grupę Onet. Niemieccy inwestorzy skupują też państwowe obligacje.
          Autor: Dorota Skrobisz
          Żródło: Gazeta Polska Codziennie

niezalezna.pl/37124-niemcy-wykupuja-polskie-firmy
          • sclavus Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 17:41
            ... pomijając GaPę...
            Paryż już w 75 procentach nie jest francuski - do wykupywania ostatnio włączyli się Chińczycy i juan mocno konkuruje z petrodolarami arabskimi...
            Na Lazurowym Wybrzeżu jest podobnie tyle, że tam prym wiodą Rosjanie...
            Wzdłuż całego atlantyckiego wybrzeża, Anglicy nakupili gruntów i domów, tworząc angielskie enklawy...
            Francja nie ma z tym problemu!!
            Ty masz jakiś problem, dzięki GaPie???
            Zauważ, że w Polsce działają Niemcy (głównie?), sąsiedzi zza miedzy i sąsiedzi w Unii a we Francji cały świat... i głównie spoza Unii...
            • der-chef Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 17:59
              > Ty masz jakiś problem, dzięki GaPie???

Ja problemu nie mam, ja mam to w dupie kto co kupuje.W razie czego przejdę na islam.
              • sclavus Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 18:37
                ... a potem przejdziesz na prawicę Allaha...
                Tam już siedzi spora grupa tej frakcji ;)
          • humbak Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 18:15
            Camille nie napisał że niemieckie koncerny są obecne w Polsce, tylko że są właścicielami lwiącej części naszego przemysłu. Nadal czekam.
            • camille_pissarro Gwoli scislosci lwiej czesci, 08.08.13, 19:46
              i swoja teze dalej podtrzymuje,tzn. wzrost PKB w Niemczech nie musi oznaczac dynamicznego wzrostu u nas.
              • erte2 Re: Gwoli scislosci lwiej czesci, 08.08.13, 21:37
                camille_pissarro
                cumelku - tyle razy już wykazałeś się kompletnym idiotyzmem że jeden więcej czy mniej już nie robi różnicy. A podtrzymać to sobie możesz opadające gacie. Ręcami.
              • humbak Re: Gwoli scislosci lwiej czesci, 08.08.13, 21:56
                Lwiącej lepiej brzmi i tego będę trzymał się ja. A możesz jeszcze w swojej wypowiedzi skupić się na odpowiedzi na zadane pytanie?
                • camille_pissarro Re: Gwoli scislosci lwiej czesci, 08.08.13, 22:16
                  Nie ma czegos takiego jak lwiaca czesc ? To primo, secundo powyzej sa konkrety co do zbyt pchopnych prognoz J.Hausnera.
                  • humbak Re: Gwoli scislosci lwiej czesci, 08.08.13, 22:36
                    Nie pamiętasz już o co prosiłem? Spójrz wyżej. Trudne to nie jest. Der Chef odpowiadał prawie na temat.
    • widz102 Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 08.08.13, 23:40

jestes potwornie niekompetentna. O scislym powiazaniu wynikow gospodarki polskiej z niemiecka mowil niejednokrotnie takze glowny spec gospodarczy pis. Popatrz na wykresy, a potem ,zabieraj glos w tematach, o ktorych nie masz zielonego pojecia.
      • wiosnaludzikow Re: Profesor Jerzy Hausner dał ciała ... 09.08.13, 06:39
        widz102 napisał:

> Popatrz
        > na wykresy, a potem ,zabieraj glos w tematach, o ktorych nie masz zielonego p
        > ojecia.
      • camille_pissarro nie wiedziałem, że jestem transwestytą :)))) 09.08.13, 07:59
        Ad rem czy ja napisałem , że polska gospodarka nie jest powiązana z niemiecką ?
        Napisałem tylko , że ta korelacja wcale nie musi być tak jednoznaczna. Przykład , kiedy w Niemczech PKB czołgał się w okolicach zera my byliśmy ponoć zieloną wyspą :)) Dlaczego wówczas nie było tej zależności ? Ano dlatego , że my dostawaliśmy subwencje z EU, ponadto Polacy nie wzięli do serca informacji o zbliżającym się kryzysie i kupowali, był na niezłym poziomie utrzymany popyt wewnętrzny - to właśnie te czynniki powodowały, że byliśmy w tak dobrej sytuacji.Rząd D.Tuska jednak nie podjął wyzwania , nie zaczął wdrażać reform by ten wzrost podtrzymać, ba nawet zwiększyć, liczył na przetrwanie - stąd dryf i spadek PKB .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka