Dodaj do ulubionych

Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowana?

28.08.13, 22:17
Prawda to ?
Na czyją prośbę i kiedy Trybunał Konstytucyjny spłodził tak niekorzystny dla HGW wyrok?
Ktoś może wrzucić link do tego orzeczenia zezwalającego Torunianom głosować przeciw HGW ?
==============================================================
"Skoro legislacja ma stanowić rzeczywiste prawa, to muszą one wyrażać nie wolę prawodawców, lecz wynik racjonalnej dyskusji(...)Im bardziej rząd jest demokratyczny, tym bardziej zabiega o rzeczywistą zgodę na swoją politykę, a zabiegając o nią - powstrzymuje się od manipulacji propagandowych."

JOHN H. HALLOWELL "Moralne podstawy demokracji"
Obserwuj wątek
    • etta2 Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 28.08.13, 22:25
      A pewnie, że murowana, w końcu zastępy od łoćca rydza nie zawiodą i stawią się karnie na zbiórkę. A i autokary przywiozą "warszawiaków", hahahahahahahahahaha....zobaczymy, czy to starczy? Będzie wielki śmiech, jak nieeee.....
      • qwakacz_zabanowany A co to za Stowarzyszenie Spóldzielnia Inicjatyw ? 28.08.13, 22:35
        Promowane zresztą przez Znaczek Gazeta.pl
        W czyim obozie znalazło sie to stowarzyszenie ?
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8610845,Wybory_2010__Jak_glosowac_bez_meldunku_w_Warszawie.html
        "- Pamiętasz nadzieje, jakie wiązałeś z przyjazdem do nowego miasta i uczucie podekscytowania, z jakim je odkrywałeś? Dziś tu jest Twój dom. Z tym miejscem wiążesz swoją przyszłość. Zamiast narzekać, dopisz się do rejestru wyborców w Twojej okolicy i zagłosuj w swoim miejscu zamieszkania. Oddaj głos na swoich kandydatów w Wyborach Samorządowych 2010. Pozwól, aby to oni rozwiązali te problemy. To prostsze niż myślisz! "

i dalej instruktaż...
        "Aby zagłosować w Warszawie...

Trzeba wypełnić wniosek o dopisanie do spisu wyborców i złożyć go w swoim urzędzie dzielnicy. Urzędnicy na podjęcie decyzji mają teoretycznie trzy dni, ale mogą poprosić o dodatkowe dokumenty, jak umowa najmu mieszkania. Dlatego warto zrobić to jak najszybciej. Uwaga. Do głosowania nie uprawnia nawet meldunek tymczasowy, ale osoby z takim meldunkiem bez problemu zostaną dopisane do spisu wyborców."

I jeszcze ten apel Tuska , aby Platforma została w domu - któryś z doradców działa chyba w V- kolumnie albo jest od Gowina.
        "Skoro legislacja ma stanowić rzeczywiste prawa, to muszą one wyrażać nie wolę prawodawców, lecz wynik racjonalnej dyskusji(...)Im bardziej rząd jest demokratyczny, tym bardziej zabiega o rzeczywistą zgodę na swoją politykę, a zabiegając o nią - powstrzymuje się od manipulacji propagandowych."

• zoil44elwer Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 29.08.13, 03:47
        etta2 napisała:

> A pewnie, że murowana, w końcu zastępy od łoćca rydza nie zawiodą i staw
        > ią się karnie na zbiórkę. A i autokary przywiozą "warszawiaków", hahahahahahaha
        > hahaha....zobaczymy, czy to starczy? Będzie wielki śmiech, jak nieeee.....
        KakTUSEK POtrafił zmobilizować ze swych 50 tys tylko 50,01% swoich lemingów.Z tego 20% na GOWINA.
    • m.c.hrabia Re: Słyszałem, piękne 28.08.13, 22:35
      bi.gazeta.pl/im/52/6e/dd/z14511698Q,Chor-Aleksandrowa-spiewa--Skyfall-.jpg
      • m.c.hrabia Re: Słyszałem, piękne 28.08.13, 22:36
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14511702,Skyfall_Adele_jakiego_nie_slyszeliscie__Zaspiewane.html#BoxSlotII3img
    • giwi Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 28.08.13, 22:50
      Żyjesz złudzeniami. Autokarami nie da się zwieźć tabunów. Nie wystarczy sama umowa najmu. Nowi "warszawiacy" jeszcze dodatkowo musza co innego udowodnić, ale ja instruować nie będę.

Widzę, że cała Polska lituje się nad biednymi ciemiężonymi warszawiakami. Może byście tak przeszli od słow do czynów? Proponuje abyście zaczeli od rozwieszania plakatów w swoich miastach i miasteczkach: "Nie bierzmy janosikowego od tych warszawskich biedaków" :-)

Pisałes gdzieś, że niechęc do HG-W częsciowo bierze się z tego, że nalezy do PO. Oczywiscie, ze tak, I na tym polega własnie polski debilizm. Nie licza się kompetencje, przyzwoite zarzadzanie tylko to, zeby był "swój". Poza tym moze byc matołem. Własny matoł to szlachetny matoł.

• m.c.hrabia Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 28.08.13, 22:54
        Własny matoł to szlachetny matoł.
        i słoik z nalepką.
      • qwakacz_zabanowany W Sopocie prezydent nie bał sie referendum 28.08.13, 23:44
        Czyżby tam ocalał bo źle zarządza ?

• qqazz Tja 28.08.13, 23:49
        www.zaplacawarszawiacy.pl/

pozdrawiam
      • kecawa Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 29.08.13, 00:09
        Twój post wg mojego nosa świadczy o tym, że masz fobie w stosunku do Plaków ?
    • ukos Ale jaka frekwencja? 28.08.13, 23:18
      Skandalem jest ordynacja umożliwiająca odwołanie ułamkiem głosów oddanych za powołaniem przy frekwencji stanowiącej ułamek frekwencji w wyborach. Taka regulacja to bardzo silna zachęta do awantur politycznych. Jeśli w najbliższych wyborach ktoś pokona Platformę, to bardzo szybko i dotkliwie przekona się o bezsensownie destrukcyjnym wpływie takiego prawa na stabilność władzy. Warto przypomnieć, że Platforma w opozycji była dotychczas najbardziej skuteczną z partii i wypróbowywane dzisiaj techniki destrukcji w razie czego przyswoi sobie błyskawicznie.

Minimalnymi zgodnymi ze zdrowym rozsądkiem i poczuciem sprawiedliwości wymogami niezbędnymi do zniesienia w drodze referendum mandatu udzielonego w wyborach powinny być:

1. Większość głosów za odwołaniem
      2. Spełnienie co najmniej jednego z następujących warunków:
      a. Frekwencja nie niższa niż w wyborach
      b. Liczba głosów oddanych za odwołaniem nie mniejsza niż za wyborem

Bez tego przepisy premiują działania czysto populistyczne, w istocie szkodliwe.
      • hummer Wystarczy znieść próg w referendum 28.08.13, 23:25
        I od razu zyskamy. Ci co zostają w domach, głosu nie mają. Od głosu jest urna.
        Natychmiast wzrośnie frekwencja.
        • qqazz Re: Wystarczy znieść próg w referendum 28.08.13, 23:54
          Czy wzrosnie to nie wiadomo, na pewno skończą się działania obstrukcyjne zniechęcajace do udziału w referendach.

pozdrawiam
          • hummer Re: Wystarczy znieść próg w referendum 28.08.13, 23:59
            qqazz napisał:

> Czy wzrosnie to nie wiadomo, na pewno skończą się działania obstrukcyjne zniech
            > ęcajace do udziału w referendach.

Wzrośnie, bo każdemu będzie zależało, by możliwa większość się wypowiedziała.
            Bojkot oznacza przegraną.

Wezwania PO przypominają mi trochę kalkulujących sprawozdawców sportowych. Legia też miała wygrać :)
            A najlepsze jest to: jeśli przegramy, a wygra drużyna X to wchodzimy. Nic dziwnego, że nie mamy sukcesów.
            • qqazz Re: Wystarczy znieść próg w referendum 29.08.13, 00:05
              Politykom bedzie zależało, wyborcom już niekoniecznie.

pozdrawiam
        • porannakawa01 Re: Wystarczy znieść próg w referendum 29.08.13, 00:23
          hummer napisał:

> I od razu zyskamy. Ci co zostają w domach, głosu nie mają. Od głosu jest urna.
          > Natychmiast wzrośnie frekwencja.

Nie jestem zainteresowana odwołaniem HGW, nie popieram tej hucby.
          To dlaczego miałabym brać w tym udział?
          Niech ci, co są zainteresowani odwołaniem siem sprenżom i głosujom za odwołaniem.
          Ja nie jestem tym zainteresowana.
      • qwakacz_zabanowany Re: Ale jaka frekwencja? 28.08.13, 23:50
        ukos napisał:

> Skandalem jest ordynacja umożliwiająca odwołanie ułamkiem głosów oddanych

Skandalem jest dostrzeżenie tego problemu wtedy "gdy odwolują naszego" .

Czy nie zauważyłeś że wraz ze spatkiem notowań polityków Platformy do rangi wielkich problemów urasta to o co kiedyś walczono?
        Przeszkadza ordynacja wyborcza, związki zawodowe , ośmio godzinny dzień pracy i można by jeszcze długo wymieniać.

• qqazz Pitolisz 28.08.13, 23:53
        frekwencja nie powinna mieć nic do rzeczy, kto nie głosuje ten akceptuje wynik, czy to dlatego, że ma to gdzieś, czy dlatego że nie ma wyrobionej opinii i pojęcia jak głosować więc nie chce przykładać ręki.
        Te twoje minima z rozsądkiem niewiele maja wspólnego a jeszcze mniej z poczuciem sprawiedliwości.

pozdrawiam
    • sclavus PiSS dowiezie??? 28.08.13, 23:48
      Autokarami??
      Jak Solidarność na manify???
      ... i Hofman zagłosuje? Z Płaszczakiem i Jojo??
      ... no, to macie frekwencję ... mu-ro-wa-ną!!!
      • hummer Re: PiSS dowiezie??? 28.08.13, 23:56
        Pewnie piszesz z U-bota, którym płyniesz na referendum :)
    • alistair-p Udział w referendum deklaruje 36% 29.08.13, 00:39
      W czerwcu chęć wzięcia udziału w referendum deklarowało 63% a pod koniec sierpnia 36%.Jak już gzieś tu pisałem,to nie równia pochyła tylko urwisko.A tendencja może sie utrzymać.
      • wiosnaludzikow Re: Udział w referendum deklaruje 36% 29.08.13, 05:16
        W przypadku Elbląga też tak się pocieszałeś :)
        To takie stroszenie piórek przed pojedynkiem kogutów.
        • alistair-p Re: Udział w referendum deklaruje 36% 29.08.13, 10:43
          Nie zabierałem głosu w sprawie Elbląga :-))
      • volupte Re: Udział w referendum deklaruje 36% 29.08.13, 13:02
        A jak deklaruja głosować?
    • cookies9 Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 29.08.13, 11:09
      Sztuka dla sztuki;-) Szkoda,że dość kosztowna i jest wynikiem gry politycznej PiS+RP+
      Guziała ...jedyna rada na polityczne oszołomstwo: zamiast prezydent HGW - komisarz HGW...
    • volupte Re: Słyszałem, żę frekwencja na referendum murowa 29.08.13, 13:13
      W tym sondaży 36% chce głosować , ale tylko 65% z tego za odwłaniem. Teraz zadanie HGW przekonać tych chetnych do głosowania za nia , aby zajeli sie grillem nie urną , a tych niezdecydowanych , ze to nie ma sensu bo ona i tak bedzie do wyborów. Ma na to ponad miesiąc , juz broszury informacyjne przygotowywane a i kampania propagandowa bedzie ostra. Guział tyle kasy nie ma . Pójdzie na to z 10 baniek , szkoda.
    • zuzkazuzka111 PO skrzyknie kolektyw, to przyjadą walczyć 29.08.13, 15:30
      POliczyli, że przegrają, to teraz może te martwe POdusze im Pomogą.
      Ale ile tego było? 20 tysięcy? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka