Dodaj do ulubionych

Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski serial

02.09.13, 17:14
historyczny, ukazujący bohaterstwo Polaków podczas okupacji niemieckiej (wojennej) i sowieckiej (powojennej), przy jednoczesnym gloryfikowaniu polonofobicznego "Pokłosia" oraz promowaniu niemieckiego, szmatławego serialu historycznego, wybielającego "zwykłych Niemców"; "wiadomomym jest", że naziści nie byli Niemcami, a Marsjanami...

niezalezna.pl/45474-wyborcza-atakuje-popularny-serial-za-zrownywanie-komunizmu-z-hitleryzmem
niezalezna.pl/45492-gazeta-wyborcza-juz-nie-dziala-polacy-chca-ogladac-czas-honoru
Obserwuj wątek
    • anwad Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:18
      Ale zajrzyj na komentarze na gazeta.pl. Ludzie powoli zauważają już antypolskość tych mediów.
      • m.c.hrabia Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:21
        a pół tony trotylu to w małpach wnieśli na pokład?
        nie wierzę.
      • ptelma Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:30
        siedzą łyse łebki na dyżurach i klepią teksty, bo myślą, że ktoś sobie wyrobi opinię, że ludzie zauważają.
    • x2468 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:22
      Ja tam wole "Jaskiniowców" Barney przypomina Kaczyńskiego.
    • szwampuch58 Re: Spokojnie jest juz pewne ze: 02.09.13, 17:25
      Serial zakończy się w chwili gdy bohaterowie będą wśród obrońców krzyża na Krakowskim Przedmieściu w 2010 roku ,to pewne.
    • ptelma Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:27
      Nie mam zielonego pojęcia co ten serial pokazuje. Poziom telenoweli. Beznadziejne aktorstwo. Jakiś zlepek scen przypadkowych. Ktoś się z kimś spotyka, ktoś strzela, później ktoś leży w łóżku, ktoś się myje, a ktoś pije. Z taką propagandą od strony technicznej to IPN za daleko nie zajedzie.

A co do kwestii merytorycznych to argumenty gazety trochę głupawe. Rozumiem, że miałoby być jak u Wajdy : jak ruski strzela to jest i dobry ruski dla równowagi i wtedy jest sztuka wysoka, bo jak tylko ruski strzela to niska. Składanie klocków, żeby każdy był zadowolony i wtedy jest głęboko. Wiadomo, że każdy pisze swoją historię .
      • qqazz Wolisz "Mode na sukces" i My to rozumiemy 02.09.13, 21:02
        każdy ma swój gust.

pozdrawiam
        • ptelma Re: Wolisz "Mode na sukces" i My to rozumiemy 02.09.13, 21:16
          funkcjonalny analfabetyzm? raczej porównałem to do tego typu produkcji. Ale kiedyś widziałem brazylijską i ta na pewno jest lepiej zrobiona i zagrana niż polska telenowela.
          • qqazz Ty widziałes? A może kolega ci opowiedział? 03.09.13, 09:45
            Nie ma sie co wstydzić, codzienne ogladanie Romanticy i telenowel na innych kanałach to nie grzech.

pozdrawiam
        • tornson Re: Wolisz "Mode na sukces" i My to rozumiemy 03.09.13, 10:08
          qqazz napisał:

> każdy ma swój gust.
          Jedno barachło warte drugiego. Choć z drugiej strony Moda na Sukces jest niemiłosiernie głupawa ale przynajmniej nie jest jakimś zideoligozowanym chłamem propagandowym jak dwa ostatnie sezony tego miernego serialu.
          • xystos wyluzujcie ... 03.09.13, 10:19
            .. Panowie,wciekawych czasach zyjemy-kazdy nastepny dzien moze byc
            poczatkiem nowej ery,wszystko zalezy od chciwosci i postepujacej z nie
            glupoty syjonistow
            zalecam przeglad zmagazynowanych gilotyn,oliwienie,ostrzenie itp koniecznosci ...

TVN i Agora nikt niebierze na powaznie,czyta sie toto jak ongis Trybune Ludu
            .. zle pisza o nim ? znaczy sie dobry gosc
            umiejetnosc czytania miedzy wierszami wolno lecz stale wzrasta wsrod narodu
            puki co rejestujcie szubrawcow - najlepiej nieelektronicznie

zdemaskowany szubrawic=szubrawiec bez wartosci dla swoich wspolszubrawcow
      • tornson Pewnie miernoty myśleli że to to obali popularność 03.09.13, 10:06
        Klosa czy Czterech Pancernych. A tu lipa i do tego co kolejny sezon to gorszy.
    • ptelma Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 17:32
      Myślę, że wyborcza chciała obronić życiorys taty Kaczyńskiego, który się nie wyklął.
    • mike.recz Zabawne jest te frajerstwo od Sakiewicza 02.09.13, 17:40
      Recenzja nie na kolanach to "zwalczanie" i "atakowanie".

Tyle że w tekście Pana Adama Leszczyńskiego czegoś takiego nie ma.
      • 99venus Re: Zabawne jest te frajerstwo od Sakiewicza 02.09.13, 19:57
        bo to ćwierćinteligenci i wyjątkowe miernoty.pod każdym względem.
      • scoutek Re: Zabawne jest te frajerstwo od Sakiewicza 03.09.13, 09:14
        mike.recz napisał:

> Recenzja nie na kolanach to "zwalczanie" i "atakowanie".

krytyka natomiast to "przemysł nienawiści"
        • mike.recz Re: Zabawne jest te frajerstwo od Sakiewicza 03.09.13, 12:28
          scoutek napisała:

> mike.recz napisał:
          >
          > > Recenzja nie na kolanach to "zwalczanie" i "atakowanie".
          >
          > krytyka natomiast to "przemysł nienawiści"
          >
          >
          Z której strony nie spojrzeć zbrodnia niesłychana.
    • 99venus Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 02.09.13, 18:47
      ten serial to dno pod względem artystycznym i historycznym.jeden wielki bełkot.
      jest coś charakterystycznego,że każdy prawdziwy patriota to jednak musi być debilowaty.

Paranoja i Schizofrenia siłą przewodnią motłochu.
    • obraza.uczuc.religijnych Wyborcza opisała po prostu Kuklińskiego 03.09.13, 08:03
      który z konformizmu poszedł pomagać komunistom zaprowadzać władzę ludową w Polsce.
    • wiosnaludzikow Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 08:13
      Gazeta nie tylko. że nie lubi niezależności ale wręcz nie lubi tych co nie są na ścieżce politycznej wytyczonej przez światłe umysły Bluma, Michnika, Stasińskiego, Wrońskiego etc etc
      Dla Gazety kiedyś nawet Rymanowski był wrogiem i PiSoidem :
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 08:26
        Gazeta po prostu nie lubi lewacko-patriotycznej politpoprawności, która marzy się propagandzistom z niezalezna.prl.
        • bew-is Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 11:39
          Gazeta , która jest kwintesencją lewactwa nie lubi "lewackiej politpoprawności". To strzeliłeś, jak kulą w płot.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Gazeta po prostu nie lubi lewacko-patriotycznej politpoprawności, która marzy s
          > ię propagandzistom z niezalezna.prl.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 11:54
            Gazeta Putina i Sakiewicza (Gazeta PiS) istotnie jest kwintesencją lewactwa.
      • tornson Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 10:05
        wiosnaludzikow napisał:

> Gazeta nie tylko. że nie lubi niezależności ale wręcz nie lubi tych co nie są n
        > a ścieżce politycznej wytyczonej przez światłe umysły Bluma, Michnika, Stasińsk
        > iego, Wrońskiego etc etc
        > Dla Gazety kiedyś nawet Rymanowski był wrogiem i PiSoidem :
        Gazeta przede wszystkim sama nie wie o co jej chodzi. Najpierw jest w awangardzie plucia na PRL, a tutaj nagle zajmuje takie nawet rozsądne stanowisko na temat anty-komunistycznego chłamu propagandowego. Dobrze ocenili ten marny serial, ale dziwi mnie ich totalny brak konsekwencji.
      • simera16 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 20:57
        wiosnaludzikow napisał:

> Gazeta nie tylko. że nie lubi niezależności ale wręcz nie lubi tych co nie są n
        > a ścieżce politycznej wytyczonej przez światłe umysły Bluma, Michnika, Stasińsk
        > iego, Wrońskiego etc etc
        > Dla Gazety kiedyś nawet Rymanowski był wrogiem i PiSoidem :
        >
        A co ma "niezależność" do tego chłamu?
    • mila2712 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 08:28
      atak, który jest darmowym doskonałym marketingiem

Pokłosie - według mnie dobry film
      • qqazz Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 09:47
        To, ze film jest dobry warsztatowo i fabularnie to jedno, wymowa to drugie a jak ona jest kłamliwa to mamy nie film a propagandę.

pozdrawiam
        • mila2712 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 10:03
          Bardzo dobrze, że ten film powstał... Polacy przecież nie byli tylko ofiarami ale i oprawcami....
          wybielanie historii i stronniczość - czas z tym skończyć
          • bew-is Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 21:17
            Jakbym słyszał Żydówkę z Nowego Jorku. Brawo!!!!! Niedługo okaże się, że byliśmy największymi agresorami i oprawcami niewinnych narodów na świecie, że mordowaliśmy nie tylko Żydów, ale i Niemców. Weźmy jeszcze zbrodnie sowieckiej SB na siebie.

mila2712 napisała:

> Bardzo dobrze, że ten film powstał... Polacy przecież nie byli tylko ofiarami a
            > le i oprawcami....
            > wybielanie historii i stronniczość - czas z tym skończyć
            • mila2712 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 22:25
              nie to słowa Polki .....
              powtórzę oprawców, zdrajców po stronie polskiej nie brakowało

• x2468 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 04.09.13, 01:00
              Gdybyś usłyszał Żydówkę z NY to nawet nie wiedziałbyś ze to Żydówka. Nie zrozumiałbyś co ona mówi bo z pewnością nie zna wolackiej gaduły.
              A ponadto prosiłbyś ją o drobny datek bo cie suszy.
              • bew-is Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 04.09.13, 09:46
                Nie pitol, skoro nie znasz sprawy. Po pierwsze o Żydówkę w NYC nietrudno, jest tam ich co najmniej tyle, co innych narodowości. Poza tym większość przybyła do NYC ze wschodniej Europy, w tym znaczna część z Rosji Polski. Więc gdybym nawet nie znał angielskiego, to i tak nietrudno by było zrozumieć o czy mowa. Po trzecie Żydzi, którzy wyemigrowali do Ameryki przed wojną wyjątkowo nienawidzą Polaków, zwykle pozostawiali tam sklepy i inne nie najgorzej prosperujące firmy, teraz im żal tego "dobra", które pozostawili. Miałem do czynienia z mnóstwem takich przypadków i wiele razy o tym rozmawiałem gdy tylko Żydzi dowiadywali się , że pochodzę z Polski. Natychmiast na stół wyjeżdżały wtedy albumy o holokauście, z naciskiem jak to Polacy mordowali Żydów w tym okresie. Temat jest mi niestety aż za dobrze znany i wiem, że Obama nie pomylił się niestety mówiąc o polskich obozach śmierci. To nie przypadek, tylko stanowisko nowojorskiego lobby żydowskiego.

x2468 napisał:

> Gdybyś usłyszał Żydówkę z NY to nawet nie wiedziałbyś ze to Żydówka. Nie zrozum
                > iałbyś co ona mówi bo z pewnością nie zna wolackiej gaduły.
                > A ponadto prosiłbyś ją o drobny datek bo cie suszy.
                • mila2712 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 04.09.13, 10:06
                  Jesteś antysemitą ?
                  • bew-is Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 04.09.13, 11:13
                    Nie nie jestem, tylko widzę naród wybrany takim, jakim on jest. Nie mam co do niego żadnych złudzeń. Natomiast Ty chyba masz nastawienie antypolskie. I antypolonizm i antysemityzm to praktycznie to samo. I jedno i drugie jest złem.

mila2712 napisała:

> Jesteś antysemitą ?
                    • mila2712 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 04.09.13, 11:29
                      No proszę Cię....nie przesadzajmy

nie mam antypolskiego nastawienia ...nazywam rzeczy po imieniu - byli zdrajcy ? byli
                      ale byli tez bohaterowie
    • tornson Serial który wybiekla faszystowskie bandy 03.09.13, 10:01
      mordujące Polaków i paraliżujące odbudowujące się ze zniszczeń państwo, to raczej serial dobitnie anty-Polski.
    • tornson Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 10:13
      W 3 chyba sezonie cichociemni atakują zdradziecko radziecką partyzantkę kradnąc im radiostację, przyczyniając się potem do wydania radzieckich partyzantów hitlerowcom.
      Do tej pory byłem przekonany że zarzuty wobec AKowców o atakowanie radzieckich partyzantów to wyssane z palca brednie stalinowskiej propagandy obalone ostatecznie w 1956 roku, a proces szesnastu to do cna sfingowana farsa.
      A tutaj w tym serialu proszę, mamy jakby potwierdzenie stalinowskich kłamstw. Czy nie uważacie że ma to dobitnie anty-Polski kłamliwy wydźwięk?
      • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 11:29
        I o to właśnie chodzi...przecież dla obecnie rządzących "polskość to nienormalność," to garb, który jest się zmuszonym nosić.

tornson napisał:
        > A tutaj w tym serialu proszę, mamy jakby potwierdzenie stalinowskich kłamstw. C
        > zy nie uważacie że ma to dobitnie anty-Polski kłamliwy wydźwięk?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 11:31
          A dla Herberta Polska to choroba weneryczna.
        • tornson Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 11:32
          bew-is napisał(a):

> I o to właśnie chodzi...przecież dla obecnie rządzących "polskość to nienormaln
          > ość," to garb, który jest się zmuszonym nosić.
          Ale "prawdziwi patrioci" są zauroczeni tym serialem.
          • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 11:45
            Nie zrozumiałeś mnie. Ten serial jest o niebo lepszy (mowa o polskim serialu) od niemieckiego chłamu a mimo to wybiórcza lansuje niemieckie badziewie. To świadome działanie , które ma na celu wypaczanie historii. Nawet jeśli polski serial się komuś nie podoba, to jego emisja w telewizji polskiej ma głęboki sens, choćby ze względu na młodych ludzi, którzy nie znają historii z autopsji a często nawet z opowiadań rodzinnych. Od kiedy niemieckie wypaczanie historii i antypolskie nastawienie ma mieć pierwszeństwo przed patriotycznymi treściami. To przecież polska telewizja, nie niemiecka, czy izraelska. A może się mylę i ona już dawno polska nie jest?

tornson napisał:

> bew-is napisał(a):
            >
            > > I o to właśnie chodzi...przecież dla obecnie rządzących "polskość to nien
            > ormaln
            > > ość," to garb, który jest się zmuszonym nosić.
            > Ale "prawdziwi patrioci" są zauroczeni tym serialem.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 11:52
              Dlaczego obejrzałaś trollico niemieckie badziewie? Wybiórcza cię namówiła?
            • mila2712 Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 12:00
              ...... Nawet jeśli polski serial się komuś nie podoba, to jego emisja w telewizji polskiej ma głęboki sens, choćby ze względu na młodych ludzi, którzy nie znają historii z autopsji a często nawet z opowiadań rodzinnych....

ten serial nie ukazuje rzeczywistej walki Polaków w czasie wojny....ot taka przekoloryzowana opowiastka
              • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 20:49
                Przez takie własnie "ot podkoloryzowane opowiastki" popularyzuje się się własną historię. I o tym wiedzą Niemcy. Polacy swojej historii w takiej ot lżejszej formie popularyzować nie mogą, bo nierzeczywista, bo beznadziejna, bo mało ambitna, itp. itd.

mila2712 napisała:

> ...... Nawet jeśli polski serial się komuś nie podoba, to jego emisja w telewiz
                > ji polskiej ma głęboki sens, choćby ze względu na młodych ludzi, którzy nie zna
                > ją historii z autopsji a często nawet z opowiadań rodzinnych....
                >
                > ten serial nie ukazuje rzeczywistej walki Polaków w czasie wojny....ot taka pr
                > zekoloryzowana opowiastka
                • mila2712 Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 22:27
                  tak dokładnie podkoloryzowane,
                  wojna wygladała zupełnie inaczej....i nie jest to tylko czcze gadanie....tylko słowa żołnierza - świadka historii - mojego dziadka
                  • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 09:47
                    I co z tego.....? To nie kronika wypadków wojennych tylko film fabularny.

mila2712 napisała:

> tak dokładnie podkoloryzowane,
                    > wojna wygladała zupełnie inaczej....i nie jest to tylko czcze gadanie....tylko
                    > słowa żołnierza - świadka historii - mojego dziadka
                    • mila2712 Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 10:03
                      > I co z tego.....? To nie kronika wypadków wojennych tylko film fabularny.

Jak to co ? to ma być w miarę wiargodne przedstawienie wydarzeń historycznych a nie łatwa, lekka i przyjemna historyjka
                      • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 11:15
                        Fabuła ma własne prawa. To nie film popularno-naukowy przedstawiający suche fakty.

mila2712 napisała:

> > I co z tego.....? To nie kronika wypadków wojennych tylko film fabularny.
                        >
                        >
                        > Jak to co ? to ma być w miarę wiargodne przedstawienie wydarzeń historyc
                        > znych a nie łatwa, lekka i przyjemna historyjka
                        • mila2712 Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 11:32
                          bew-is napisał(a):

> Fabuła ma własne prawa. To nie film popularno-naukowy przedstawiający suche fak
                          > ty.

Zgoda
                          ale to nie ma być oderwanie od rzeczywistości
                          wiecej realizmu

Porównaj sobie Kompanię Braci a Czas Honoru i masz odpowiedź :)
                • x2468 Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 01:03
                  Nie historii uczy ten badziew lecz mitów.
                  • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 04.09.13, 09:50
                    I dobrze, tak ma być!!! Będą mity, pojawi się zainteresowanie historią. Nawet inne nacje doceniają naszą historię, tylko Polacy nie.

x2468 napisał:

> Nie historii uczy ten badziew lecz mitów.
            • sverir Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 12:05
              > Od kiedy niemieckie wypaczanie historii i antypolskie nastawienie ma mieć pierwszeństwo
              > przed patriotycznymi treściami.

Od kiedy patriotyczne treści wymagają zakłamywania historii?
              • bew-is Re: Mam pytanko do fanów serialu. 03.09.13, 20:53
                To raczej Niemcy zakłamują swoją i historię, wykorzystując nasze" pseudouczciwe" nastawienie i bicie się w piersi za nie swoje winy. Dochodzi do takich absurdów, że na świecie umacnia się przekonanie, o tym, iż to Polacy mordowali Żydów i to Polacy byli tymi mitycznymi nazistami.

sverir napisał:

> > Od kiedy niemieckie wypaczanie historii i antypolskie nastawienie ma mieć
                > pierwszeństwo
                > > przed patriotycznymi treściami.
                >
                > Od kiedy patriotyczne treści wymagają zakłamywania historii?
      • indris Cały wątek z radiostacją jest absurdalny 03.09.13, 14:26
        Przedstawiciel Kominternu jest zrzucony wczesną jesienią 1941. Jest to mało prawdopodobne, bo ZSRR ponosił wtedy ciężkie klęski na froncie i "nie miał głowy" do takich akcji. Pierwszych "swoich" zrzucono z ZSRR dopiero w grudniu 1941 już po przełomie pod Moskwą. Była to tzw. grupa inicjatywna PPR.

"Wymiana" więzionego przez Sowietów gen. Radziszewskiego jest pokazana jako kompletny absurd. Jeżeli generał po 30 lipca by żył, to nie miało żadnego sensu zrzucanie go na spadochronie w okupowanej Polsce, wystarczyłoby sprawdzić, czy został zwolniony (co przewidywał układ Sikorski-Majski) i dotarł do polskich placówek na terenie ZSRR.
        • obraza.uczuc.religijnych Twój post jest przesiąknięty nienawiścią do 03.09.13, 14:35
          patriotyzmu! Jak śmiesz pisać w ten sposób o tym wspaniałym serialu?
    • hasch1 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 10:34
      A Ja tam lubię ten serial.
      Dlaczego ?
      Bo jednak stawia widza, w pozycji pionowej, w odrużnieniu do innych kiedy to widz "zwisa z drzewa".
      Warsztatowo całkiem sprawnie, tematyka ciekawa, altorzy nieźle sobie radzą. Czego więcej oczekiwać po filmie ?
      Przypomnijcie sobie ekranizację Ogniem i mieczem, po lekturze książki to film wychodzi Ogonem i moczem. O gustach się nie dyskutuje.
      Kto zna historię, to bierze dystans, kto uległ propagandzie, może poszuka wiedzy o faktach.
      Nic nie jest czarne, ani białe.
      A film, to tylko sztuka. W tym wypadku, na tle pozostałych całkiem udatna.
      • hasch1 Re: Agora/Wyborcza/Gazeta.pl zwalcza polski seria 03.09.13, 10:36
        A jak jakiś pismak ma problem, to jego problem. Nie dołączajcie do niego !
    • ptelma Serial niemiecki i polski 03.09.13, 13:01
      Obydwa były propagandowe. Aczkolwiek poziom realizacji , aktorstwo bez porownania lepszy po stronie niemieckiej.

I co ciekawe puściłem babci serial niemiecki ciekawy opinii. Ona dotąd ma koszmary nocne związane z niemiecką okupacją. Nie chciała go oglądać , ale jak obejrzała była zadowolona i odrazu chciała następny odcinek. Nie miała żadnych problemów z polskim antysemityzmem, bo tak było i mi opowiadała takie zdarzenia.
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Serial niemiecki i polski 03.09.13, 14:50
        ptelma napisał:
        Nie miała żadnych problemów z polskim antysemityzmem, bo tak było i mi opowiadała takie zdarzenia.
        -------------------------------------------------------------------------------
        W Polsce nie ma i nie bylo zadnego antysemityzmu, tzn. bezpodstawnej niecheci do Zydow.!
        Kilkadziesiat tysiecy zamordowanych Polakow za pomoc Zydom o tym swiadczy.
        Dzisiaj z kolei, wybieramy Zydow na NAJWYZSZE STANOWISKA W pOLSCE.
        • x2468 Re: Serial niemiecki i polski 04.09.13, 01:05
          A ty kogo wybrałeś ? Kaczyńskiego?
    • indris To nie jest zwalczanie... 03.09.13, 16:08
      ...tylko krytyczna ( umiarkowanie ) recenzja.
      wyborcza.pl/piatekekstra/1,129976,14522596,_Czas_honoru____nowy_sezon_od_niedzieli_w_TVP__Komunisci.html#TRNajCzytSST
      Btw: inny obraz lat powojennych można zobaczyć w serialu "Dom". Właśnie dzisiaj pierwszy odcinek w "Kino Polska" o 20:15. Akcja rozpoczyna się w pierwszym kwartale 1945.
      • bew-is Re: To nie jest zwalczanie... 03.09.13, 21:09
        No faktycznie, nadzwyczaj umiarkowana recenzja, która próbuje relatywizować zbrodnie bolszewików i usiłuje sugerować, że mordercy z UB mieli jakieś swoje racje. Zapewne je mieli, tylko nie były to racje zgodne z polską racja stanu.

indris napisał:

> ...tylko krytyczna ( umiarkowanie ) recenzja.
        > wyborcza.pl/piatekekstra/1,129976,14522596,_Czas_honoru____nowy_sezon_od_niedzieli_w_TVP__Komunisci.html#TRNajCzytSST
        > Btw: inny obraz lat powojennych można zobaczyć w serialu "Dom". Właśnie dzisia
        > j pierwszy odcinek w "Kino Polska" o 20:15. Akcja rozpoczyna się w pierwszym kw
        > artale 1945.
        • hamerykano Re: To nie jest zwalczanie... 03.09.13, 23:37
          bew-is napisał(a):
          > No faktycznie, nadzwyczaj umiarkowana recenzja, która próbuje relatywizować zbr
          > odnie bolszewików i usiłuje sugerować, że mordercy z UB mieli jakieś swoje racj
          > e. Zapewne je mieli, tylko nie były to racje zgodne z polską racja stanu.

masz całkowitą rację.
          polską racją stanu było wywołanie III światowej.
          tylko wredny świat, jak zwykle miał w dupie,
          polską rację stanu i zajął się lizaniem
          powojennych ran.
          tylko nasi "wyklęci" nie złożyli broni,
          za co im wieczna chwała i pomnik w Zakopanem.

(...)Przez cały czas Kuraś aktywnie walczył z Niemcami, m.in. 31 grudnia 1944 wspólnie z partyzantami sowieckimi wysadził pociąg na odcinku Rabka–Nowy Targ. 20 stycznia 1945 wspólnie z oddziałem AL (razem ok. 150 ludzi) rozbili niemiecką kolumnę samochodów ciężarowych (zginęło ok. 100 Niemców). 27 stycznia przeprowadził przez góry pododdziały Armii Czerwonej, umożliwiając wojskom sowieckim oskrzydlenie Nowego Targu. Po zajęciu Nowego Targu podporządkował swój oddział sowieckiej komendanturze miasta i z jej ramienia otrzymał zadanie organizacji Milicji Obywatelskiej (MO) w Nowym Targu. Po kilku tygodniach decyzje władz sowieckich zostały zmienione przez ekipę przybyłą na Podhale z ramienia PKWN i „Ogień” oraz część jego ludzi zostali zwolnieni z MO. Na początku lutego 1945 pojechał do Lublina, a następnie do Warszawy, gdzie odbył rozmowy z przedstawicielami PPR, w tym z kierowniczką Wydziału Personalnego KC PPR Zofią Gomułkową i otrzymał od niej 10 marca 1945 nominację na szefa Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Nowym Targu; nominacja ta nastąpiła wbrew opinii miejscowych władz MO i PPR; pod wpływem ich doniesień WUBP w Krakowie, pomimo wcześniejszego (21 marca) zatwierdzenia Kurasia na stanowisko szefa PUBP – ale bez odwołania wcześniejszego szefa, Stanisława Strzałki – wszczął formalne śledztwo przeciw Kurasiowi, który 12 kwietnia zdezerterował z dużą częścią podkomendnych. Ostatecznie Kuraś został wezwany do krakowskiego WUBP jednak ostrzeżony w drodze lub, po otwarciu wiezionych przez siebie listów do WUBP (w których miało być polecenie aresztowania go), zawrócił z drogi i podjął decyzję o powrocie „do lasu”[3].

Działania „Ognia” w tym okresie nie do końca są wyjaśnione. Faktem jest, iż nie podporządkował się żadnemu z liczących się ówcześnie politycznych bądź militarnych ośrodków konspiracyjnych i działał całkowicie na własną rękę. Niejasna jest także sprawa stopnia wojskowego „Ognia” – w AK był kapralem, w BCh i UB porucznikiem, zaś po dezercji z UB ogłosił się majorem.(...)

pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Kura%C5%9B
        • mike.recz Re: To nie jest zwalczanie... 04.09.13, 00:22
          bew-is napisał(a): No faktycznie, nadzwyczaj umiarkowana recenzja, która próbuje relatywizować zbrodnie bolszewików i usiłuje sugerować, że mordercy z UB mieli jakieś swoje racje.

A gdzie żeś to mądralo wyczytał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka