hummer 09.09.13, 22:57 KrK - kościół opierający się na komunie, liczy sobie 2000 lat. W tym czasie upadły cesarstwa, królestwa, ustrój feudalny. Było x^n bankructw. A oparty na komunie KrK trwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don.kichote Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 09.09.13, 23:09 hummer napisał: > W tym czasie upa > dły cesarstwa, królestwa, ustrój feudalny... A wcześniej jeszcze, legło niewolnictwo... > Było x^n bankructw. A oparty na komunie KrK trwa. KrK - to historia ostatnich 2000 lat. Tylko! Z religiami, mamy do czynienia od chwili, kiedy "zeszliśmy" z drzew, zatem był czas na wypracowanie na tyle skutecznych technik przetrwania, że i przetrwanie kolejnych 2000 lat nie powinno mnastręczać większych problemów. Wszak rodzaj ludzki, to w przeważającej mierze - "ciemny lud", z lubością łykający to co chce aby mu podawano. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 09.09.13, 23:14 don.kichote napisał: > hummer napisał: > > > W tym czasie upa > > dły cesarstwa, królestwa, ustrój feudalny... > > A wcześniej jeszcze, legło niewolnictwo... > > > Było x^n bankructw. A oparty na komunie KrK trwa. > > KrK - to historia ostatnich 2000 lat. Tylko! > Z religiami, mamy do czynienia od chwili, kiedy "zeszliśmy" z drzew, zatem był > czas na wypracowanie na tyle skutecznych technik przetrwania, że i przetrwanie > kolejnych 2000 lat nie powinno mnastręczać większych problemów. > Wszak rodzaj ludzki, to w przeważającej mierze - "ciemny lud", z lubością łykaj > ący to co chce aby mu podawano. A jak się to ma do komuny czy kapitału? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 09.09.13, 23:34 hummer napisał: > A jak się to ma do komuny czy kapitału? Krk to czysty, żywy kapitalizm, z komuną jeno przez komunię, ewentualnie, ma styczność. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 09.09.13, 23:36 taziuta napisał: > hummer napisał: > > > A jak się to ma do komuny czy kapitału? > > Krk to czysty, żywy kapitalizm, z komuną jeno przez komunię, ewentualnie, ma st > yczność. To komuna na wzór Konfucjusza. Takie połączenie cesarstwa z ZSSR. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 06:30 > KrK - kościół opierający się na komuni Zobrazuj jakoś tą wizję która Ci się wygenerowała we świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 09:04 humbak napisał: > > KrK - kościół opierający się na komuni > > Zobrazuj jakoś tą wizję która Ci się wygenerowała we świadomości. Nie "komuni". Komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 09:07 Serio? Ty się nie czepiaj złego wycięcia takstu, tylko uzasadnij te swoje duby smalone. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 08:29 > A oparty na komunie KrK trwa. KrK nie jest oparty na komunie. Nie jest wspólnotą równych sobie osób, wręcz przeciwnie. Jest bardzo silnie zhierarchizowany, z mocno wyeksponowanym posłuszeństwem przełożonych, nie ma dobra wspólnego, posiada silny system kar i represji wobec nieposłusznych. A od Krk o wiele dłużej istnieją Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 08:35 Trudno nazwać istnienie państwa chińskiego ciągłym. Miałeś coś na wzór europejskiego rozbicia dzielnicowego, miałeś zabór- choćby mongolski. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 09:20 > Trudno nazwać istnienie państwa chińskiego ciągłym. Bardzo łatwo. Spróbuj:) > Miałeś coś na wzór europejskiego rozbicia dzielnicowego, Idąc tym tropem, to Polska istnieje dopiero mniej więcej od XIV wieku, a Chiny dopiero od XX. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 09:24 Nie. Po prostu podnoszenie istnienia Państwa w tym kontekście nie do końca ma sens. Na dokładkę ustrój gospodarczy też nie był jeden... ani polityczny. Na dokładkę idąc tym tropem, Polska istnieje ~20 lub ~80 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 09:29 > Nie. Po prostu podnoszenie istnienia Państwa w tym kontekście nie do końca ma s > ens. Na dokładkę ustrój gospodarczy też nie był jeden... ani polityczny. Ha! W takim razie stosując tę miarę, Kościół przez te 2000 lat też przeszedł przeobrażenia, także doktrynalne, zatem nie istnieje aż tak długo:) > Na dokładkę idąc tym tropem, Polska istnieje ~20 lub ~80 lat. Jasne, a przed 1795 to był barszcz z uszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 10:03 > Ha! W takim razie stosując tę miarę, Kościół przez te 2000 lat też przeszedł pr > zeobrażenia, także doktrynalne, zatem nie istnieje aż tak długo:) No ba!. > Jasne, a przed 1795 to był barszcz z uszkami. Skoro wykreśliłeś to co było przed XIV wiekiem, to i tamto można wykreślić. PS Zauważyłeś że nie o tym pisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 10.09.13, 10:14 > Skoro wykreśliłeś to co było przed XIV wiekiem, to i tamto można wykreślić. To nie ja wykreśliłem. To Ty napisałeś o rozbiciu dzielnicowym i rządach dynastii Juan. Ja tylko przeniosłem to na nasz grunt. > Zauważyłeś że nie o tym pisałem? Tzn. nie o czym? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To już było Humerze 10.09.13, 09:10 Prali nam w ten sposób mózgi całą młodość. To był temat numer 1 w "ekonomii socjalizmu' Wyższość nad niższością. Widocznie byłeś pilnym uczniem. M. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jest :) 10.09.13, 11:48 mariner4 napisał: > Prali nam w ten sposób mózgi całą młodość. > To był temat numer 1 w "ekonomii socjalizmu' Wyższość nad niższością. > Widocznie byłeś pilnym uczniem. Statystyczny ochrzczony, to towarzysz. Statystyczny kapłan, to członek partii. Statystyczny biskup, opat itp., to komisarz, sekretarz itp. No i Duce na czele. Funkcja sprawowana dożywotnio. Z małymi wyjątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Jest :) 10.09.13, 12:04 GIEREK dług 60 mld USD POLSKA 3 RP 4 ,2 BLN ZŁOTYCH I DRUGIE TYLKO PRZEJEDZONE ZA 24 LATA CZYLI 5 ,2 BLN OTO POLSKA MIAŁ RACJE OTTO VAN BIS-MARK ZE DAJ POLAKOM PO RZADZIC TO ZABACZYSZ!!!!!! TO WIDZMY I TAK OD WIEKÓW !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Jest :) 13.09.13, 00:03 janonet4 napisał: > GIEREK dług 60 mld USD > POLSKA 3 RP 4 ,2 BLN ZŁOTYCH I DRUGIE TYLKO PRZEJEDZONE ZA 24 LATA CZYLI 5 ,2 > BLN OTO POLSKA MIAŁ RACJE OTTO VAN BIS-MARK ZE DAJ POLAKOM PO RZADZIC TO ZABAC > ZYSZ!!!!!! TO WIDZMY I TAK OD WIEKÓW !!!!!!!!!!! Za Gierka coś się eksportowało. Ostatnio miałem sprawić podarunek dla Chińczyka. Rozbawiłem ludzi w sklepie, pytając sprzedawcę czy ma jakieś torebki, nie Made in China. Na jego zdziwienie, odpowiedziałem mu, że chciałbym coś sprezentować Chińczykowi i najlepiej jakby wszystko było zrobione poza PRC. Odpowiedz Link Zgłoś
neouser Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 12.09.13, 22:37 Interesująca teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: O wyższości komuny nad kapitalizmem. 12.09.13, 22:46 neouser napisał: > Interesująca teoria. Ale ponoć się to zmienia. To tylko hipoteza. Znam wagę teorii. Odpowiedz Link Zgłoś