Dodaj do ulubionych

Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Wawelu?

07.10.13, 12:55
Wystarczy zebrać i dostarczyć sejmowi pół miliona podpisów.

Prezes PiS przekonywał, że aby uczestniczyć w życiu publicznym, trzeba iść na referendum. - Czy my jesteśmy obywatelami, czy poddanymi, jak w poprzednim ustroju? Dziś mamy kartkę wyborczą, kartkę w referendum i niekorzystanie z tego to powiedzenie sobie: nie jestem obywatelem. Natomiast korzystanie to mówienie: jestem obywatelem, jestem podmiotem, a nie przedmiotem - mówił Kaczyński.
Obserwuj wątek
    • 2nihil.no.vi to był pomysł Dziwisza a nie Jarka 07.10.13, 12:58
      ale trzeba przyznać , że ten pomysł to policzek dla narodowców.
      • cronny Re: to był pomysł Dziwisza a nie Jarka 07.10.13, 13:39
        2nihil.no.vi napisał:

> ale trzeba przyznać , że ten pomysł to policzek dla narodowców.

No, coś ty? Nie policzek tylko ukłon. Cóż milszego dla narodowców, jak przypomnienie Art 4 Konstytucji RP:

Art. 4.

Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
        Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.
        • 2nihil.no.vi ten przywołany art. Konstytucji ma sie nijak 07.10.13, 18:52
          do twojej odPOwiedzi
          • cronny Re: ten przywołany art. Konstytucji ma sie nijak 07.10.13, 21:00
            > do twojej odPOwiedzi

Tiaaa, ale tylko przy założeniu, że narodowcy mają się nijak do narodu
    • obraza.uczuc.religijnych Bardzo słuszna koncepcja. 07.10.13, 12:59
      Jeśli komuś nie podoba się referendum w zaproponowanym temacie to znaczy że nie podoba mu się demokracja i nie docenia wagi referendum.
      • remez2 Re: Bardzo słuszna koncepcja. 07.10.13, 13:01
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Jeśli komuś nie podoba się referendum w zaproponowanym temacie to znaczy że nie
        > podoba mu się demokracja i nie docenia wagi referendum.
        To oznacza, że powinien wziąć udział i oddać głos np. przeciwko odwołaniu.
    • remez2 Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 12:59
      cronny napisał:

> Wystarczy zebrać i dostarczyć sejmowi pół miliona podpisów.
      W pewnej stolicy na wschód od nas dawno temu to przećwiczono. Bez referendum.
    • mila2712 Pytam więc... 07.10.13, 13:07
      co to da?
      Walczyć należy z żywymi....
      • tomjani Re: Pytam więc... 07.10.13, 14:43
        mila2712 napisała:

> Walczyć należy z żywymi....

A dyskutować - z ludźmi, a nie jakimiś produktami socjoinżynierii genetycznej z leminga i hieny.
        • mila2712 Re: Pytam więc... 07.10.13, 16:06
          Ledwo wskoczyłeś na forum a juz posypały się obelgi. (podobnie jak i na innych forach )
          • tomjani Re: Pytam więc... 07.10.13, 16:52
            Co nazywasz obelgami: nazwanie po imieniu tych co nieżyjącego Prezydenta nazywają gnojem?
            • mila2712 Re: Pytam więc... 08.10.13, 09:06
              To wypisuj swoje uwagi w odrębnym poście a nie pod moim wpisem.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Pytam więc... 08.10.13, 09:18
              A kto tak nazywa nieżyjącego prezydenta?
      • privus Re: Pytam więc... 07.10.13, 16:31
        Decyzje żywych można też korygować stosownie do opinii i ocen dokonań.
        • mila2712 Re: Pytam więc... 08.10.13, 09:12
          Owszem można...ale nie za cenę dodatkowych środków finansowych
      • cronny Re: Pytam więc... 07.10.13, 21:23
        mila2712 napisała:

> co to da?

Zapewne da niewiele, może poza próbą uświadomienia zacietrzewionym politykom, że każdy kij, także i ów kij referendalny, ma dwa końce.

Wiem, wiem - uświadamianie zacietrzewionym - to nawet brzmi bez sensu... Ale, mam cierpliwość i nadzieję, że będzie jak z tą kroplą, co drąży skały..

A co do meritum... to myśl o wawelskim misplacement, nie jest ani nowa, ani oryginalna:

"Lecha i Marię Kaczyńskich należało najpierw pochować na Powązkach albo w jakimś innym, godnym miejscu, a później zastanowić się nad ewentualnym przeniesieniem na Wawel. Jeżeli po upływie pewnego czasu, okazałoby się, że Polacy tego chcą, wówczas byłoby to uzasadnione." /Autor: Bp. Tadeusz Pieronek, gazeta.pl „Upominanie się o pomnik Lecha i Marii Kaczyńskich budzi śmiech”, 27 kwietnia 2011/
        Po prostu - nawet po śmierci ważne jest nie tylko to, by właściwa osoba znalazła się na właściwym miejscu (dosłownie i w przenośni), ale też - by stało się to we właściwym czasie i w sposób zgodny z powszechnym poczuciem przyzwoitości.

• mila2712 Re: Pytam więc... 08.10.13, 09:15
          Wegług mnie nie powinni zostać pochowani na Wawelu.
          Ale skoro tam spoczeli to juz nie zmnieniajmy tego....odrobina człowieczeństwa.

>Wiem, wiem - uświadamianie zacietrzewionym - to nawet brzmi bez sensu... Ale, mam cierpliwość i nadzieję, że będzie jak z tą kroplą, co drąży skały..

Nie masz wrażenia, że to "walka z wiatrakami"?
    • zoil44elwer Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 13:09
      Obowiązująca ustawa o grzebaniu zmarłych zabrania pochówku POZA cmentarzami!Wszystkie tzw katakumby kościelne i zakonne z nieboszczykami są NIELEGALNE!
      • prof.pisduszko A jego miejscu pochować nieboszczyka technicznego 07.10.13, 13:20
        i to razem z tabletem, żeby już się nie pałętał.
      • sverir Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 15:16
        > Obowiązująca ustawa o grzebaniu zmarłych zabrania pochówku POZA cmentarzami!

Ależ nie, nie zabrania.
        • privus Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 16:43
          Jednak pochówek na Wawelu odbył się bez konsultacji z głównym inspektorem sanitarnym, a przynajmniej o niczym takim nie wiem. A więc legalność dokonania takiego pochówku w moim przekonaniu jest bardzo wątpliwa.
        • zoil44elwer Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 08.10.13, 14:48
          sverir napisał:

> > Obowiązująca ustawa o grzebaniu zmarłych zabrania pochówku POZA cmentarza
          > mi!
          >
          > Ależ nie, nie zabrania.
          Ustawa z 1958 i przepisy sanitarno-epidemiologiczne stanowią:Osoby zmarłe mogą być pogrzebane(pochowane) tylko w miejscach do tego przeznaczonych,tj cmentarzach.Nawet urna z prochami musi być umieszczona na cmentarzu a nie np w ogrodzie,piwnicy......Kościół czyni inaczej ale która władza odważy się "podskoczyć Krk?
    • szwampuch58 Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 13:20
      Wystarczy odczekac,zycie zweryfikuje ta decyzje." Wyprowadzka" odbedzie sie cicho w atmosferze zazenowania i wstydu,cierpliwosci.
      • zoil44elwer Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 13:31
        Generalssimusa Stalina po cichu wywalono z Mauzoleum.A był to kiedyś jeden z najpotężniejszych ludzi na świece.
    • adalberto3 Piłsudski, Sikorski, Kaczyński ; 07.10.13, 13:26
      Referendum powinno objąć wszystkich trzech. Są katakumby dla ludzi zasłużonych w Swiątyni Opatrzności Bożej.
      • cronny Nie rozmydlaj inicjatywy: na początek Kaczyński 07.10.13, 13:51
        adalberto3 napisał:

> ... Są katakumby dla ludzi zasłużonych
        > w Swiątyni Opatrzności Bożej.

A dla innych - przygotowane przez krewniaków zwykłe groby na zwykłych cmentarzach

• wojciech.2345 Kaczynski swallow 07.10.13, 13:55
      • dystans4 Re: Kaczynski swallow 07.10.13, 16:02
        Ale w napisanym tekście ani słowa o zamachu.
        I o jakiej wojnie mowa? Na jaką wojnę wyruszył do Smoleńska i zginął, z kim walczył?
        Z mgłą, brzozą, czy z prawami fizyki?

Powiedz, proszę.
        --
        Pozdrowienia
        buldog.
        • tomjani Re: Kaczynski swallow 07.10.13, 16:08
          dystans4 napisał:

> z kim walczył?
          > Z mgłą, brzozą, czy z prawami fizyki?

O prawach botaniki zapomniałeś. Wszak jak to redachtorzyna Żakowski powiedział - złamana brzoza mogła w ciągu 3 lat urosnąć o półtora metra.

I jescze na wszelki wypadek link, na użytek lemingów którzy o drzewach mają pojęcie nie większe niż gazowyborczy autorytet:

niezalezna.pl/38372-co-redaktor-zakowski-wie-o-drzewach
          • obraza.uczuc.religijnych Jak obstawiamy? 08.10.13, 08:25
            W jaki sposób tym razem zrobili z siebie durnia poputczcicy z gazety Putina i Sakiewicza?
    • alistair-p Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 13:58
      Może dorzucić mu do tego sarkofagu jego dorobek?Powinien się zmieścic.Nawet gdyby to była urna to też powinien wejść.
    • lionold Re: Zadziwiają mnie pomysły niektórych, żeby 07.10.13, 13:59
      kwestię zwykłego wywożenia gnoju rozstrzygać w referendum. Czy ktoś nas pytał o zdanie kiedy gnój tam zwalano?
    • cookies9 Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 14:26
      cronny napisał:

>
      > Prezes PiS przekonywał, że aby uczestniczyć w życiu publicznym, trzeba iść na r
      > eferendum. - Czy my jesteśmy obywatelami, czy poddanymi, jak w poprzednim ustro
      > ju? Dziś mamy kartkę wyborczą, kartkę w referendum i niekorzystanie z tego to p
      > owiedzenie sobie: nie jestem obywatelem. Natomiast korzystanie to mówienie: jes
      > tem obywatelem, jestem podmiotem, a nie przedmiotem - mówił Kaczyński.

Gdzie lista?
      Chętnie podpiszę:-)
    • privus Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 16:28
      Wielotysięczne protesty w wielu polskich miastach nie zostały uwzględnione. Osobiście nie mam nic przeciwko temu. Dyktat piso-kościelny nie odpowiada mi nie tylko w tej sprawie. Jeżeli chcą gloryfikować swoich przedstawicieli, niech to sobie zrobią w jakimś kato-pisowskim mauzoleum, a nie bezczeszczą swoją pychą miejsc drogich każdemu Polakowi.
    • bew-is Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 16:34
      Uważasz, że w naszym nieszczęsnym kraju nie ma poważniejszych problemów, jak chociażby masowa ucieczka młodych z "zielonej wyspy szczęśliwości" Tuska?

cronny napisał:
      > Prezes PiS przekonywał, że aby uczestniczyć w życiu publicznym, trzeba iść na r
      > eferendum. - Czy my jesteśmy obywatelami, czy poddanymi, jak w poprzednim ustro
      > ju? Dziś mamy kartkę wyborczą, kartkę w referendum i niekorzystanie z tego to p
      > owiedzenie sobie: nie jestem obywatelem. Natomiast korzystanie to mówienie: jes
      • m.c.hrabia Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 16:42
        jak chociażby masowa ucieczka młodych

pisowi słupki podskoczyły to wieją ,jak w 2007.
        lepiej dmuchać na zimne, bo jak nie daj panie b, kaczor wygra ,to jeszcze na granicy zasieki rzuci i ....blada.
        • bew-is Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 16:49
          Beznadziejna pustota, jak zwykle!!!! Dno i wodorosty a raczej bardzo naiwna manipulacja faktami. Tylko skrajny idiota może uwierzyć w taki nonsens.

m.c.hrabia napisał:

> jak chociażby masowa ucieczka młodych
          >
          > pisowi słupki podskoczyły to wieją ,jak w 2007.
          > lepiej dmuchać na zimne, bo jak nie daj panie b, kaczor wygra ,to jeszcze na gr
          > anicy zasieki rzuci i ....blada.
          • man_sapiens Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 18:57
            > Tylko skrajny idiota może uwierzyć w taki nonsens.

Naprawdę sądzisz, że rządy PiSu to nonsens?
            • cronny Re: Może referendum narodowe nt eksmisji LK z Waw 07.10.13, 20:02
              man_sapiens napisał:

>
              > Naprawdę sądzisz, że rządy PiSu to nonsens?

Tak. A dokładniej - tzw. "czynny nonsens". Czyli, podobnie jak to było z PRL-owskim "realnym socjalizmem" - zbudowano system, którego każdy element był praktycznym zaprzeczeniem deklarowanych celów strategicznych i uniemożliwiał ich realizację. Na szczęście dla Polski nieudany eksperyment z "tysiącletnią IV Rzeczpospolitą" został przerwany po dwóch latach jedyną rozsądną decyzją brata "genialnego stratega", czyli wręczeniem dymisji samemu "genialnemu strategowi".
              Potem już PiS-owi i jego prezesowi zaczęło się wszystko walić...
              Kandydat na premiera z kandydatem na prezydenta Warszawy cieszą się jak dzieci, że coś się popsuło w nowym wagoniku metra.
              Nonsens i żenada. Dwa dupki. No nie?
    • mariner4 To by sie nie udało, nawet gdyby 08.10.13, 08:44
      takie referendum było wygrane.
      Krypta należy do katedry i do KK.
      M.
    • zapijaczony_ryj jestem za 08.10.13, 08:46
      cronny napisał:

>
      • zoil44elwer Re: jestem za.... 08.10.13, 14:57
        Wólką Węglową jako "ostatecznym" miejscem spoczynku M i L Kaczyńskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka