Dodaj do ulubionych

Łapiński przerywa milczenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:22
www.trybuna.com.pl/200408/d.htm?id=0911
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:52
      Dlaczego tak późno?Może ktoś to wyjaśni?
      • ayran Re: Łapiński przerywa milczenie 09.08.04, 13:56
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Dlaczego tak późno?Może ktoś to wyjaśni?

To bardzo proste. Do tej pory zarzuty dotyczące Naumana były nieudokumentowane.
        Dla kogoś takiego jak Łapiński to żadna sprawa. Teraz sprawa jest poważna, więc
        lepiej się odciąć, a jak już się odcinać to tak, by ochlapać kogoś innego.
        Borowski, łysy facet w okularach, nadaje się do ochlapania jak mało kto.
        Zwłaszcza, że już nawet nie pełni funkcji państwowej.
        • Gość: syndyk3RzP Sugerujesz,że Borowski nie był promotorem Naumana? IP: 67.43.129.* 09.08.04, 14:18
          A skąd to wiesz?

Masz na ten temat lepszą wiedzę niż Łapiński?
          Borowski jest też nietykalny? Tak jak Balcerowicz?

Dlaczego Łapiński miałby zmyślić taką historię?
          • ayran Re: Sugerujesz,że Borowski nie był promotorem Nau 09.08.04, 14:56
            Gość portalu: syndyk3RzP napisał(a):

> A skąd to wiesz?

Nie sugeruję i nie wiem. Dziwi natomiast, że Łapiński wcześniej bronił Naumana
            jak lew (czy może raczej żubr) odciął się od niego zaraz po tym, jak zarzuty
            prokuratorskie stały się faktem.

> Masz na ten temat lepszą wiedzę niż Łapiński?

Nie mam żadnej wiedzy, ale dowolna spekulacja jest co najmniej tak samo
            wiarygodna jak "wiedza" Łapińskiego.

> Borowski jest też nietykalny?

Borowski jest jak najbardziej tykalny - dopiero go co tyknąłem (w zupełnie
            innej sprawie).

> Tak jak Balcerowicz?

Balcerowicz też pił z Naumanem "Pod Żubrem"?

> Dlaczego Łapiński miałby zmyślić taką historię?
          • kbaggins Re: Sugerujesz,że Borowski nie był promotorem Nau 10.08.04, 10:44
            > Dlaczego Łapiński miałby zmyślić taką historię?
            A dlaczegóż nie miałby??
    • Gość: Barbara Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 14:15
      Moja babska intuicja podpowiada mi,że Łapiński mówi prawdę o roli
      Borowskiego.Sam Łapiński jest ofiarą nagonki wszechmocnych firm farmaceutycznych
      za uświadomienie pacjentom,że są przez nie naciagani (oględnie mówiąc).Prasa
      ochoczo zaczęła więc mu dowalać a o roli Borowskiego nikt nic nie wiedział.Teraz
      wychodzi szydło z worka.
      • antykagan Ty idioto o wielu nickach 17.11.04, 17:35
        Zlituj się nad tym forum i nie zanieczyszczaj go już. Swoją drogą ciekawe, kto
        ci płaci. Zeby bronic takiej kanalii i złodzieja jak łapiński trzeba mieć
        podobne kwalifikacje moralne.
        Gość portalu: Barbara napisał(a):

> Moja babska intuicja podpowiada mi,że Łapiński mówi prawdę o roli
        > Borowskiego.Sam Łapiński jest ofiarą nagonki wszechmocnych firm
        farmaceutycznyc
        > h
        > za uświadomienie pacjentom,że są przez nie naciagani (oględnie mówiąc).Prasa
        > ochoczo zaczęła więc mu dowalać a o roli Borowskiego nikt nic nie
        wiedział.Tera
        > z
        > wychodzi szydło z worka.
    • Gość: michal Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 15:28
      A co na to wszystko powie Borowski? Jezeli to prawda prawdopodobnie powie, ze
      nic nie wiedzial o roli Naumana w aferze sprzetowej, a co do popierania
      nominacji raczej zaprzeczy - takie rozmowy tocza sie bez swiadkow.
      • ayran Re: Łapiński przerywa milczenie 09.08.04, 15:34
        Gość portalu: michal napisał(a):

> A co na to wszystko powie Borowski? Jezeli to prawda prawdopodobnie powie, ze
        > nic nie wiedzial o roli Naumana w aferze sprzetowej, a co do popierania
        > nominacji raczej zaprzeczy - takie rozmowy tocza sie bez swiadkow.

Jeżeli rzeczywiście tak dobrze znał się wcześniej z Naumanem, to pewnie nie
        zaprzeczy. Jest faktem, że Łapiński został ministrem zdrowia dość przypadkowo,
        w związku z tym pewnie nie miał wcześniej obmyślonego składu całej swojej
        ekipy. Ale widać było, że z Olkiem Naumanem rozumiał się świetnie.
        • Gość: michal Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 15:57
          > Jeżeli rzeczywiście tak dobrze znał się wcześniej z Naumanem, to pewnie nie
          > zaprzeczy. Jest faktem, że Łapiński został ministrem zdrowia dość
          przypadkowo,
          > w związku z tym pewnie nie miał wcześniej obmyślonego składu całej swojej
          > ekipy. Ale widać było, że z Olkiem Naumanem rozumiał się świetnie.

Nie wiem tylko czy wystapienie Lapinskiego wynika wylacznie z checi wybielenia
          sie i przy okazji dokopania Borowskiemu, czy jest czescia jakiegos szerszego
          zamyslu?
          • kataryna.kataryna Re: Łapiński przerywa milczenie 09.08.04, 16:00

> > Jeżeli rzeczywiście tak dobrze znał się wcześniej z Naumanem, to pewnie n
            > ie
            > > zaprzeczy. Jest faktem, że Łapiński został ministrem zdrowia dość
            > przypadkowo,
            > > w związku z tym pewnie nie miał wcześniej obmyślonego składu całej swojej
            >
            > > ekipy. Ale widać było, że z Olkiem Naumanem rozumiał się świetnie.
            >
            > Nie wiem tylko czy wystapienie Lapinskiego wynika wylacznie z checi
            wybielenia
            > sie i przy okazji dokopania Borowskiemu, czy jest czescia jakiegos szerszego
            > zamyslu?

Miller walczy o przetrwanie. Próbował dyskredytować Belkę (też ustami
            Łapińskiego), teraz bierze się za Borowskiego. Boi się, żeby nie wypaść z gry
            przy okazji przebudowy lewej strony.
            • Gość: jack Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.proxy.aol.com 09.08.04, 16:06
              Lapinski chyba wie, ze wypadl z gry. Widac, ze zamierza sie odegrac na kumplach.
              Nauman jako "przyjaciel domu" Borowskiego to rzecz nowa.
              Kto wie jakimi informacjami jeszcze sypnie.
          • ayran Re: Łapiński przerywa milczenie 09.08.04, 16:08

> Nie wiem tylko czy wystapienie Lapinskiego wynika wylacznie z checi
            wybielenia
            > sie i przy okazji dokopania Borowskiemu, czy jest czescia jakiegos szerszego
            > zamyslu?

Jeżeli jest w tym jakiś zamysł, to szerokość nie wydaje mi się jego
            najmocniejszą stroną. Bo nawet jeżeli Borowski wcześniej dobrze znał Naumana i
            rekomendował go na wiceministra, to potem obaj chłopcy współpracowali przez
            soba przez wiele miesięcy, wymieniali się informacjami, a później - po dymisji
            obu - chodzili razem do knajp, gdzie wspólnie dyskutowali, jak się odciąć
            pismakom. Jeżeli faktycznie Borowski zarekomendował Naumana Łapińskiemu, to
            najwyraźniej trafił świetnie w jego gust.
            • ayran PS. 09.08.04, 16:11
              Podobno przed Łapińskim, kandydatem Millera na ministra zdrowia był Celiński.
              Szkoda, że do tego nie doszło - ustawa o NFZ byłaby wciaż przed pierwszym
              czytaniem.
    • Gość: sceptyk Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 19:30
      Jestem ciekaw,czy prasa rzuci się na Borowskiego czy też rozejdzie się to po
      kościach.Czy ktoś trzyma nad Borowskim parasol ochronny?Jakie tu działają
      mechanizmy?Może ktoś lepiej ponformowany objaśni dziwne meandry stosunkow
      publicznych w Polsce.
    • Gość: adam Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 21:43
      Gazeta Wyborcza reaguje z reflexem szachisty.Od rana prowadzili dziennikarskie
      śledztwo?
    • Gość: milimetr Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:34
      Doktorze!Trzeba usadzić Borowskiego.Dobrze zrobiłeś,że go sypnąłeś.
    • Gość: michal Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.04, 00:26
      Rzeczpospolita:

"Borowski zdecydowanie zaprzecza. - Znam Aleksandra Naumana, ale nie
      rekomendowałem go na żadne stanowisko - mówi "Rz". Zapewnia, że nie stawiał
      Łapińskiemu warunków personalnych. - Powiedziałem Łapińskiemu, że poprę
      likwidację kas chorych, jeśli Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie
      scentralizowany. Bliższa mi była koncepcja kilku funduszy niż jednej instytucji.

Jak było faktycznie? Nauman już kilka miesięcy przed spotkaniem władz SLD,
      podczas którego Borowski miał go poprzeć, pracował w zespole przygotowującym
      Łapińskiemu program zmian w ochronie zdrowia. Jesienią 2001 roku, gdy Łapiński
      kompletował ekipę wiceministrów, jego najbliższy doradca Waldemar Deszczyński
      mówił "Rz": - Dwóch zastępców musimy obsadzić z klucza politycznego. Aleksander
      Nauman to młody człowiek, przychodzi z biznesu, zna wszystkich."

• rolotomasi Re: Łapa przerywa milczenie 10.08.04, 01:04
        Łapa przed trybuną: " Pan, zawsze chętnie wypowiadający się publicznie, teraz
        milczy, chociaż Nauman był Pana najbliższym współpracownikiem. Nie ma Pan nic
        do powiedzenia w tej sprawie? A może odpowiada Panu sytuacja, że media zajmują
        się Naumanem, a Pan ma wreszcie święty spokój?
        - Nie zabieram głosu, bo afera Sprzętowa nie dotyczy okresu, kiedy znałem pana
        Naumana. Poznałem go w 2001 r., a afera Sprzętowa to lata 1995-1996. "

Wskazanie Borowakiego jest o tyle logiczne, że od zawsze kręcił się przy kasie w
        LSD. Trudno będzie jednak dojść prawdziwych powiązań, dopóki nie posadzi się
        paru z nich na ławie oskarżonych << należałoby od razu zamknąć !
        Czemu się tego nie robi ? jest dla mnie zagadką :D.
        • Gość: michal Re: Łapa przerywa milczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.04, 01:14
          Byl co prawda Borowski ministrem finansow ale krotko. Potem przewaznie zajmowal
          sie marszalkowaniem sejmowym, a to z kasa ma niewiele wspolnego. W partii chyba
          tez nie pelnil zadnych funkcji zwiazanych z finansami. Mozesz wyjasnic, co
          miales na mysli?
          • ayran Trybuna 10.08.04, 09:14
            Po przygodzie Łapińskiego i Naumana "Pod Żubrem" to "trybuna" dostarczyła
            najbardziej smakowitych szczegółów, włącznie z poleceniem "zdejmijcie go!"
            wydanym podobno przez Łapińskiego w kierunku Emila i Milimetra. Co tu dużo
            mówić - Łapiński został przez "trybunę" zdyskredytowany. A teraz - jakby nigdy
            nic - zwierza się tej samej gazecie, próbując zdyskredytować Borowskiego.
            • rolotomasi Re: trybuna 10.08.04, 14:48
              W świetle powyższego przypomnienia należy zauważyć, że Trybuna jest.
    • Gość: adam Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:42
      Nurtuje mnie pytanie dlaczego teraz-w sezonie ogorkowym-Łapiński wyskoczył ztym
      njusem?moim zdaniem to nie najlepszy moment.Może jednak ktos wie dlaczego?
      • Gość: miki Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.04, 10:25
        Trybuna a raczej trybunka do szambo.W tym szambie siedzi rowniez Lapa-
        Lapinski.Ludzie kulturalni nie dyskutuja o zawartosci szamba.
      • nowytor Łapiński nie wiedział o kontach w Szwajcarii 10.08.04, 15:09
        i się wściekł, bo jak to taki kumpel z Neumana i się nie podzielił?
        Przypuszczam, że tym razem na pewno chodzi o kasę.
        Przyglądałem się kiedyś podobnej sprawie, tyle że na znacznie niższym szczeblu -
        jak dwóch wiceprezesów SKR pokłóciło się o to czyje się ukradzione fanty
        (rozgrabiony SKR). Jeden uważał, że jego bo był likwidatorem, drugi uważał, że
        on wynosił więc jego. Dopiero po rozmowie z byłym I sekretarzem chłopaki podali
        sobie ręce na zgodę i dzisiaj dalej kręcą swoje lody.
        Nowy
        • Gość: do nowytora Re: Łapiński nie wiedział o kontach w Szwajcarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 17:53
          Nielogiczne.Co by przez to zyskał.Najpierw próbowałby coś od niego
          wyciągnąć.Oczywiście po uciszeniu sprawy.A tak może teraz sobie pogwizadać.
          • Gość: adam Re: Łapiński nie wiedział o kontach w Szwajcarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 21:31
            Jednak rację ma nowytor-chodzi o pieniądze.SLD rajcuje tylko kasa.
    • Gość: gonzo Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:21
      Odpieprzcie się od Łapińskiego obrońcy Bermana.
    • Gość: adam Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 11:35
      że tez znajdzie sie kto taki co łapę broni.Paranoja.Nagłowe upadłeś?
    • Gość: siker Re: Borowski odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 12:46
      I mamy oto odpowiedź Borowskiego.Jak należaqło się spodziewać idzie w zaparte
      ale Naumana zna!!!!Czytaj w oryginale
      :www.trybuna.com.pl/200408/d.htm?id=1011
      • chilum Re: Borowski odpowiada 10.08.04, 13:57
        Gość portalu: siker napisał(a):

> I mamy oto odpowiedź Borowskiego.Jak należaqło się spodziewać idzie w zaparte
        > ale Naumana zna!!!!

Zna,ale nie mówi,ze to zazyła znajomość ,tak jak to Łapiński przedstawił("Przyjaciel Rodziny").
        Nie wierzę w słowa Łapińskiego i jemu samemu.
        IMO

--

"Talk is cheap "
        • Gość: SLD-UPek Czy towarzysz Nauman bierze udział w imprezie? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 20.08.04, 21:22
          www.trybuna.com.pl/200408/d.htm?id=1011
      • Gość: syndyk3RzP Koniec kolejnego mitu "uczciwego towarzysza" IP: 64.7.158.* 10.08.04, 22:57
        wśród "sprawiedliwych"...

Borowski wyraźnie kłamie. I to on walczy tym razem
        o polityczne przeżycie na powierzchni.
        Stąd te rozpaczliwe umizgi (przeciwnik centralizacji!! Hhahaha)
        do zdalnych wpływowych decydentów...

Skoro już taka rozmowa miała miejsce,
        dlaczego dziennikarz Trybuny nie zapytał Borowskiego
        wprost czy Nauman bywał częstym gościem
        w jego domu? Ciekawe czy też by zaprzeczył?
        • Gość: Piotr Re: Koniec kolejnego mitu "uczciwego towarzysza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 00:10
          Ja jednak wierze Borowskiemu.Łapiński jest niewiarygodny i ma powód do zemsty
          • Gość: syndyk3RzP Re: Koniec kolejnego mitu "uczciwego towarzysza" IP: 67.43.132.* 11.08.04, 03:38
            Gość: Piotr napisał(a):

>Ja jednak wierzę Borowskiemu.
            >Łapiński jest niewiarygodny i ma powód do zemsty.

Niby dlaczego miałby się mścić Łapiński akurat na Borowskim?

• Gość: adam Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:02
      Nie wiem dlaczego niektórzy maja wątpliwości co do wypowiedzi
      Łapinskiego.Wystarczy przeczytać tytuł wywiadu z Borowskim:
      " Nie zerwałem z Naumanem"
      Z MARKIEM BOROWSKIM, przewodniczącym Socjaldemokracji Polskiej i byłym
      marszałkiem Sejmu, rozmawia Jakub Rzekanowski
      • Gość: siker Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:28
        Adamie,sam tytuł to trochę za mało.Dlaczego nie podałeś linka
        :www.trybuna.com.pl/200408/d.htm?id=1011
      • ayran Różnica zdań - do czego się sprowadza 11.08.04, 15:05
        Łapiński: Nie mam nic wspólnego z Naumanem, nie znałem człowieka zanim zostałem
        ministrem, nie mam nic wspólnego z tym co on robił (w domyśle - ponieważ do
        człowiek Borowskiego, więc do głowy nie przyszło mi nawet przypuszczać, że
        mógłby być nieuczciwy)

Borowski: Tak, znałem Naumana osobiście, ale to nie ja go polecałem na
        stanowisko wiceministra i nie ja odpowiadam za to, co robił w tej roli.

Kiedy Łapiński przestał się identyfikować z Naumanem i jego działaniami? Ano
        wtedy, gdy okazało się, że dawnymi interesami Naumana zajęła się prokuratura.
        Wcześniej, będąc jego szefem (ten układ nie był do końca jasny, czasami
        wydawało się, że to Nauman ma więcej do powiedzenia) i mając z nim codzienną
        styczność, nie widział w jego poczynaniach najmniejszej skazy. A nawet dłużej -
        spotkanie "Pod Żubrem" odbyło się długo po tym, jak Łapiński opuścił
        Ministerstwo.
        Czy to znaczy, że Borowski jest czysty? Nie, ale nie znaczy też, że nie jest.
        Czy z faktu, że Auganow - dobry znajomy Oleksego - był szpiegiem wynika, że
        Oleksy jest winny działań szpiegowskich? Są niejakie problemy z jednoznaczną
        oceną.
    • Gość: milimetr bo jak ja przerwe milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:02
      Jak myślicie ,kto szczuł na fotoreportera?
      • Gość: ??? Re: bo jak ja przerwe milczenie IP: 67.150.64.* 12.08.04, 07:32
        • Gość: ! Re: bo jak ja przerwe milczenie IP: *.czajen.pl / 212.244.182.* 19.09.04, 16:20
    • Gość: siker Łańcuszek (nie)szczęścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:53
      Osoby:Łapiński,Nauman,Borowski,Kuszewski,Pierwszy Obywatel(depozytariusz
      tajemnic:Rywina ,Kuszewskiego?).Czekamy na ujawnianie dalszych ogniw łańcuszka.
    • Gość: Łapa Przerywam gadanie-kazali mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:06
      • Gość: sołtys z Wąchocka Re: Przerywam gadanie-kazali mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 14:31
        Podobno to Łapiński kazał aresztować Modrzejewskiego
    • Gość: warszawiak Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:21
      Min. Balicki razem z opozycją krytykował rząd Leszka Millera i min.
      Łapińskiego, mimo że jego partia - UP - była w koalicji z Sojuszem. Teraz sam
      popadł w tarapaty za sprawą "Nie". Jeśli zarzuty się potwierdzą, powinien być
      zdymisjonowany, zgodnie z zasadami. (K. Ż. Warszawa)
      • Gość: warszawiak Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 11:33
        rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040823/ekonomia/ekonomia_a_14.html
    • Gość: siker w sieci hipokryzji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 11:10
      rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040821/publicystyka/publicystyka_a_1.html
    • Gość: siker Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 21:31
      www.nie.com.pl/main.php?dzial=nast
      "Balicki i wicki". To kolejna publikacja Izy Kosmali poświęcona ministrowi
      zdrowia Markowi Balickiemu i jego kolesiom. Tym razem chodzi o dwóch nowo
      mianowanych wiceministrów zdrowia. Mają oni to i owo za uszami: głównie w sferze
      finansowej. Na pograniczu pieniędzy państwowych i prywatnych nie zawsze
      zachowywali się propaństwowo. Balickiemu Kosmala się nie dziwi - w końcu ciągnie
      swój do swego... Ale dlaczego premier Belka zaakceptował takich kandydatów na
      wiceministrów - to trudniej pojąć.
    • Gość: siker afera sprzetowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 00:20
      Poseł Mariusz Łapiński pyta o aferę sprzętową

Kto na tym stracił?

Były minister zdrowia Mariusz Łapiński zainteresował się aferą sprzętową. Chce
      wyjaśnień, czy i ile stracił w jej wyniku skarb państwa, a także, kto stworzył
      przepisy umożliwiające obrót długami szpitali. I wskazuje na Leszka Balcerowicza.

"Mam wrażenie, że społeczeństwo nie jest w tej sprawie odpowiednio informowane,
      co budzi szereg niejasności" - napisał Łapiński w interpelacji do ministra finansów.

Łapiński nie jest pewny, czy dostarczanie sprzętu do szpitali w połowie lat 90.
      przez firmy związane z Aleksandrem Naumanem, jego zastępcą z czasów
      ministerialnych, można nazwać aferą.

"We wszystkich sprawach sądowych dotyczących osób utożsamianych z tą "aferą"
      zapadły wyroki uniewinniające" - przypomina Łapiński, domagając się od ministra
      finansów oszacowania strat skarbu państwa i szpitali na dostawach sprzętu, które
      miały być darowizną, a za który w końcu firmy wystawiały słone rachunki.
      Łapińskiego interesuje jednak przede wszystkim inny wątek afery sprzętowej.
      Chodzi o obrót wierzytelnościami, czyli fakturami wystawionymi szpitalom za
      dostarczoną aparaturę przez firmy sprzętowe. "Kto z ministrów finansów odpowiada
      za stworzenie mechanizmów pozwalających na obrót wierzytelnościami? Czy tym
      ministrem był pan Leszek Balcerowicz?" - chce wiedzieć poseł Łapiński.

To, że Nauman był powiązany z aferą sprzętową, "Rz" udowodniła już latem
      ubiegłego roku. Po naszych tegorocznych publikacjach, w których m.in.
      ujawniliśmy, że Nauman prowadził interesy z Tonim Staubem, właścicielem firmy
      Pharmakon (która dostarczyła najwięcej sprzętu do szpitali w formie fikcyjnych
      darowizn), dwa banki w Zurychu zablokowały konta Naumana, a tamtejsza
      prokuratura sprawdza, czy pieniądze, które na nich się znajdują, nie pochodzą z
      przestępstwa.

Przesłuchiwany przez polską prokuraturę Nauman stwierdził niedawno, że pieniądze
      w Szwajcarii ma "z normalnej działalności gospodarczej".
    • Gość: siker Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 17:14
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040903/kraj/kraj_a_8.html
    • Gość: noris Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 11:29
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040917/kraj/kraj_a_13.html
    • Gość: siker Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 14:50
      rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040925/kraj/kraj_a_6.html
    • Gość: wic Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 22:42
      Co ustalą Szwajcarzy

Czy Aleksander Nauman, były szef Narodowego Funduszu Zdrowia łamał ustawę
      antykorupcyjną? To jedno z pytań, na które warszawska prokuratura wciąż nie zna
      odpowiedzi. Od naszej publikacji "Wspólnicy ze Szwajcarii" minęły już trzy
      miesiące, a prokuratorzy są praktycznie w punkcie wyjścia.

21 czerwca ujawniliśmy, że Aleksander Nauman, były wiceminister zdrowia i szef
      NFZ prowadził interesy ze szwajcarską firmą Pharmakon, która w połowie lat 90.
      zarobiła miliony złotych na tzw. aferze sprzętowej. Co więcej, Nauman i jego
      dobry znajomy, z którym przez lata robił interesy w branży medycznej, Wacław
      Bańbuła, zostali w 1992 roku wspólnikami Toniego Stauba, właściciela Pharmakonu.
      Założyli spółkę BNT, która ma siedzibę w willi Staubów pod Zurychem.

Po naszym tekście sprawą zajęła się warszawska prokuratura. Nawiązała ona
      współpracę z prokuraturą w Zurychu, która również bada interesy Naumana.
      Szwajcarzy zablokowali m.in. jego dwa konta bankowe.

Nauman w trakcie sierpniowego przesłuchania w warszawskiej prokuraturze zeznał,
      że pozbył się udziałów w BNT kilka miesięcy po założeniu spółki. Dokument
      dostarczony przez pełnomocnika Naumana datowany jest na 10 sierpnia 1992 r.,
      jednak stempel notariusza ma datę 24 czerwca 2004 r., a więc tuż po publikacjach
      "Rz". Śladów po takiej transakcji nie ma ani w dokumentach BNT w rejestrze
      handlowym w Zurychu, ani w szwajcarskim dzienniku urzędowym SHAB.

Żeby ustalić, jak jest naprawdę, warszawscy prokuratorzy zwrócili się do
      Szwajcarów o zabezpieczenie wszystkich dokumentów spółki BNT i dokumentację ze
      szwajcarskiego odpowiednika polskiego sądu rejestrowego. - Do dziś szwajcarska
      prokuratura nie udzieliła nam tej pomocy. Dodatkowo zwróciliśmy się o
      przesłuchanie Toniego Stauba. Chodzi o potwierdzenie, czy rzeczywiście doszło do
      sprzedaży udziałów w BNT - powiedział nam Maciej Kujawski, rzecznik prasowy
      warszawskiej Prokuratury Okręgowej.

Warszawa czeka też na historię zablokowanych rachunków Naumana, Bańbuły oraz
      kilku związanych z nimi osób (znajdowało się na nich w sumie około 1,9 mln
      franków). Jak dowiedziała się "Rz", Nauman zeznał, że na jego konto wpływało
      wynagrodzenie od Pharmakonu za to, że był przedstawicielem firmy w Polsce. -
      Dopóki nie dostaniemy historii tych rachunków, nie możemy sprawdzić
      wiarygodności zeznań Naumana oraz zweryfikować, czy rozliczał się z tych
      pieniędzy z fiskusem - przyznają nieoficjalnie prokuratorzy.

W połowie lat 90. zachodnie firmy wstawiały do szpitali sprzęt, tłumacząc, że to
      darowizna. A potem przysyłały za niego faktury. Straty wyniosły w sumie ok. 100
      mln złotych. W Szwajcarii "Rz" dotarła do sprawozdania finansowego Pharmakonu. W
      1995 roku - kluczowym dla afery - na konta bankowe Naumana i jego wspólnika
      Wacława Bańbuły spółka miała przekazać po niemal 200 tysięcy franków
      szwajcarskich. Zaraz po ujawnieniu przez "Rz" jego związków z Pharmakonem Nauman
      publicznie zaprzeczał, jakoby w ogóle miał konto w Szwajcarii.
    • Gość: adam Re: Łapiński przerywa milczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 00:28
      Ale co ma afera sprzętowa do Łapińskiego.Chyba mylisz Naumana z Łapińskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka