Dodaj do ulubionych

Kto zapłaci za księży

• Gość: Sceptyk Pytanie o emerytury księży IP: *.se.client2.attbi.com 11.08.04, 12:37
      Czy ktoś się orientuje z jakiego funduszu pochodzą emerytury księży?
      • Gość: michal Re: Pytanie o emerytury księży IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 12:55
        Z Funduszu Ubezpieczen Spolecznych, tj. z tego samego zrodla co zwykle
        emerytury.
      • Gość: * Re: Pytanie o podstawy prawne emerytur księży IP: 213.184.18.* 11.08.04, 13:00
        A jak myślisz??? Przecież nie ma odrębnego funduszu emerytalnego dla czarnych.
        Swoja drogą, ten problem wymagał by odrębnego zbadania i upublicznienia. Nie
        wierzę, by otrzymywane emerytury były adekwatne do wątpliwych wkładów z tzw.
        okresów składkowych.

Najprawdobniej jest to kolejny przekręt czarnych zmontowany przy współpracy
        brygady Millera.
    • Gość: mee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 12:41
      ...i innych sb-kow...,ktorzy biora krocie...za mordy na narodzie polski a jest
      ich nie 9 tys a duzo wiecej...jak oszczedzac to oszczedzac...ja tez nikomu nie
      wydaje wojny chodzi mi o oszczednosci...
      • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 12:51
        akurat Jaruzelski więcej zrobił dla Polski niż chorda pedalskich, pedofilskich
        czarnuchów z kościoła katolickiego, obcego stowarzyszenia złodzieji.
        On pozostał w Polsce i robił co mógł by ruskie bandyty nie wpadli do nas i nie
        skróciły cię o głowę.

mariusz
        • Gość: mee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 12:56
          ...zrobil w mordowaniu...nie dawaniu paszportow i brakiem
          wolnosci ...wszelkiego rodzaju...to mial po naradach w moskwie
          • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 13:17
            A Pan powiedział, "nikt nie ma prawa sądzić"
            Masz prawo do swojego zdania, jednak nie możesz osądzać, bo nie masz prawa -
            nawet boskiego.
            Nie bronię Jaruzelskiego. Nie potrafię tylko go nienawidzić, bo to by znaczyło,
            że osądziłem go, a może moja wiedza jest niewystarczająca do podjęcia
            obiektywnej decyzji. Czy ty wiesz wystarczająco dużo by odważyć się przejąć
            rolę TWOJEGO boga.
            Mariusz
            • Gość: mee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 13:25
              ...dobra bolszewiku...nie mydlij mi tu oczu...za zbrodnie trzeba odpowiadc...co
              innego przebaczenie
              • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 13:29
                ja ci nie przyklejam epitetów.
                jeżeli za zbrodnie trzeba odpowiadać to rozliczmy kościół za wyprawy krzyżowe,
                za palenie na stosie heretyków (tych co nie chcieli wierzyć w boga, lub
                sprzeciwiali się woli czarnych, tłustych morderców, sługów demolicznych papieży
                z Watykanu.

oczy masz już zamydlone, wodą święconą z krwią.
                Mariusz
                • Gość: mee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 13:33
                  ...poczytaj swe wypowiedzi wyzej...bolszewiku
                  • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 13:39
                    dobrze nie niech będę bolszewikiem.
                    odpowiedz mi tylko na to o co pytałem.

Proszę, proszę
                    • Gość: mee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 13:46
                      ...i vice versa...ty pierszy ja zaczolem temat
                • Gość: michal Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 13:48
                  Nie sciemniaj kolego, wielu esbekow jeszcze zyje i mozna ich rozliczyc, tylko
                  ze czerwoni nie chca do tego dopuscic. Przeciwnie, chca im przywrocic dodatki
                  kombatanckie. Wiec nie gadaj tutaj o ekshumacji inkwizytorow.
                  • Gość: meee... Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 13:51
                    ...michal z ta cala inkwizycja to jest dopiero propaganda bolszewicka...jak
                    mowia wiarygodne zrodla ...inkwizycja pochlonela 100 (sto) ofiar...i to w
                    dodatku nie na ziemiach polskich...
                    • Gość: michal Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 13:58
                      ...michal z ta cala inkwizycja to jest dopiero propaganda bolszewicka...jak
                      > mowia wiarygodne zrodla ...inkwizycja pochlonela 100 (sto) ofiar...i to w
                      > dodatku nie na ziemiach polskich...

Wiem, ze to propaganda, czytalem o tym cos. Czerwoni, jak tylko zaczyna sie
                      rozmowa o ich konkretnych zbrodniach, maja zwyczaj odwracac kota ogonem i
                      nurkowac w historie, najlepiej kosciola. A ze bolszewicy znaja tylko historie
                      kosciola po bolszewicku, to pisza potem takie posty jak kolega Mariusz.
                      • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 15:10
                        ale z Was fajna para.

Co z chrystianizacją (czytaj zmuszaniem do wiary) w ameryce południowej, co z
                        wyspami Japońskimi?
                        Polecam dobre źródło Siushaku Endo "Samuraj". Książka napisana przez japończyka.
                        To naprawdę źródło bolszewickie. Naprawdę brakuje wam szacunku do dyskutanta.
                        Inkwizycja to nie tylko rejestr osób skazanych, to ruch zamykający usta
                        otwartości umysłowej i tolerancji. Chyba blisko Wam do tych idei. Co nie?
                        Mariusz
                        • Gość: michal Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 15:31
                          O jakich ty czasach piszesz? To jest praca dla historykow, nie dla prokuratury
                          i sadow. Za to tu i teraz w Polsce mamy zyjacych ludzi, ktorzy uczestniczyli w
                          przestepstwach kryminalnych - stalinowskich prokuratorow i sedziow dokonujacych
                          mordow sadowych, funkcjonariuszy SB i milicji wymuszajacych zeznania torturami,
                          bylych politykow, ktorzy tym systemem sterowali, bezprawnie uwlaszczonych
                          czlonkow nomenklatury. Moze zamiast o historii Japonii sprobujesz cos poczytac
                          o najnowszej historii Polski? To chyba dla nas wazniejsze. Ludzie uczestniczacy
                          w komunistyczniach zbrodniach maja sie teraz swietnie, zadaja dla siebie
                          przywilejow kombatanckich, a ty wciskasz nam jakies przedpotopowe historie z
                          Japonii. Moze to interesuje Japonczykow, choc watpie. Nie dosc tego wymagasz
                          szacunku dla siebie, choc piszesz nie na temat i do tego dosc glupio.
                          • Gość: marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 15:38
                            nie denerwój się bo dostaniesz wyprysków.

Sam zacząłeś o propagandzie, więc wyjaśniłem Ci, że kościół niczym się nie
                            różni od tych, przez ciebie znienawidzonych sbeków. No i nie jest to już
                            propaganda. Ale jeśli jakaś informacja jest dla ciebie niewygodna to zmieniasz
                            temat. Pytanie podstawowe, dlaczego księza mają być uprzywilejowani? po co
                            wyjeśdżacie z komuną. to jest inna działka.
                            to co się dzieje z byłymi komuchami nie ma nic do tego żeby kler był traktowany
                            w Polsce tak jak inni. jeśli komuchom trzeba doładować, to proszę, ale kościół
                            też nie może być organizacją specjalnej troski.
                            ja sobie tego nie rzyczę.
                            Mariusz
                          • Gość: http://pamietamy.t Re: a ich dzieci sobie zyja pod sedziowskim imunit IP: 207.248.159.* 11.08.04, 17:37
                            i robia to samo co ich rodzice i dziadkowie

pamietamy.tripod.com
                  • marriuu Re: NIECH OBNIZA RETE JARUZELA...ZDRAJCY 11.08.04, 15:05
                    a dlaczego nie morderca to morderca, spadkobiercy jednych i drugich żyją, tylko
                    że jednych chce się rozliczać a innych nie. nie bronię esbeków, tylko dlaczego
                    kościoła nie można rozliczać za czystki nie tak wirzących jak trzeba. przecież
                    komuniści głosili to samo kto nie z nami to przeciw nam.
                    kościół i komunizm w tej części niczym się nie różni. tylko że jest to bardzo
                    oddalone w czasie.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: naprawde?chyba historie zmienili za te 20 lat IP: 207.248.159.* 11.08.04, 17:33
          pamietamy.tripod.com
    • Gość: mee... Re: Kto zapłaci za SB-KOW IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 12:44
      ...kto za nich placi...ubezpieczenia
    • Gość: estka Re: Kto zapłaci za księży IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 11.08.04, 13:30
      Uważam, ze ubezpieczenie zdrowotne,jak również i pozostałe podatki duchowni
      winni płacić ze swojej kieszeni tak samo jak każdy obywatel. Stanowiący prawo
      (prezydent,rząd, posłowie i senatorowie) winni opamiętać się i znieść
      niesłuszne przywileje tej grupy społecznej. Dość sie obłowili!
    • Gość: mee... Re: TOWARZYSZKO...SIENKIEWICZ IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 13:31
      ...kto placi za emerytury katow polakow sb-kow...moze tow. wyjasni ta spraw...a
      co z ormo i milicja ...,kto za nich placi ubezpieczenie...tych zboczencow sa
      setki tysiecy...dlaczego podatnik polski musi placic na swoich katow...
    • Gość: gość Re: Kto zapłaci za księży IP: *.net.external.hp.com 11.08.04, 14:06
      A niby dlaczego księża maja nie płacic skałdek? Maja na to srodki zeby za
      siebie płacic, naprawde nie rozumiem czemu akurat oni maja byc ze skałdki
      zwolnieni???
    • Gość: magda. Re: Kto zapłaci - Polska bezrobotna IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 11.08.04, 14:39
      Wszystkie grupy,wszystkie organizacje powinny placic za siebie.
    • Gość: Jarek Re: Kto zapłaci za księży IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 15:03
      Niech sobie sami oplacaja, jak my zapierdalalismy na umowe zlecenie to sami
      mielismy sobie zalatwiac ubezpieczenia.
      • Gość: misza Re: Kto zapłaci za księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:07
        no ale przecież to państwo zabrało/ukradło większość dochodowych nieruchomości
        kościoła wzamian dając obietnicę że będzie płacić emerytury! i tak uważam że to
        świetny interes dla państwa
    • Gość: QC A to oni sie lecza ? IP: *.smk.gda.pl 11.08.04, 15:07
      Podobnie jak aborcja kazda wizyta u lekarza to ingerencja w przeznaczenie.
      sprzeciwanie sie woli boga.
      Ale co tam, hipokryzja to glowne prawo w/g ktorego prowadzi sie czarna mafia.
    • Gość: Daro moża Ja? IP: 194.106.192.* 11.08.04, 15:37
      płacę za górników, kolejarzy oraz pracowników innych państwowych molochów
      niepłacących składek, i za bezrobotnych. Opłacam leczenie najwyższych
      dygnitarzy w tym państwie oraz płacę im pensje. Płacę za remonty luksusowych
      pałaców i apartamentów przeznaczonych dla oficjeli, utrzymuję dziennych
      studentów i płacę za studia zaoczne, płacę haracz zwany abonamentem RTV, buduję
      drogi w tym kraju płacąc akcyzę za paliwo, podatek drogowy ukryty w cenie
      paliwa, opłatę autostradową tamże ukrytą oraz za każdy przejazd autostradą
      osobno. Opłacam żołnierzy wysłanych do Iraku, oraz kupno samolotu
      wielozadaniowego,
      dlaczego mam oszczędzać na kilku tysiącach kolesi, którzy nie potrafią sobie
      radzić w normalnym życiu i idą do Matrixa?
    • Gość: Ed Re: Za swoich pasterzy niech płacą barany !!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 15:45
    • Gość: hooy do kowala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:49
      księża się utrzymują z dobrowolnych datków a nie z twoich podatków bezbożniku
      pier.olony
      • Gość: Ed Re: Rzeczywistość uderza na mózg IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 15:53
        Gość portalu: hooy napisał(a):

> księża się utrzymują z dobrowolnych datków a nie z twoich podatków bezbożniku
        > pier.olony

"Nareszcie na cóż w prawdy puszczać się bezdroże?
        Kiedy pozór przyjemny, dość nam na pozorze."
        (Aleksander Fredro)
      • marriuu Re: do kowala 11.08.04, 16:10
        uh, uh...
        bezbożnik pierdolony też człowiek.
        ma prawo walczyć o to by otaczająca go rzeczywistość nie robiła się coraz
        czarniejsza.
        jeśli mam wybierać pomiędzy problemami naszego budżetu (bez znaczenia z czyjej
        winy) a opodatkowaniem, ubezpieczeniem itp. księzy to wybieram to drugie. niech
        nie będą świętymi, czarnymi krowami.
        a tak na boku gdzie twoja miłość bliźniego.
        zostawiasz ją pewnie w kącie kościoła....?????
    • Gość: Łoś Czemu takich spraw nie reguluje oddzielna umowa IP: *.sap.com / 217.153.27.* 11.08.04, 16:08
      między Kościołem i państwem, sprawa byłaby czysta i nie musiałbym czytać
      stękania kilku zagorzałych antyklerykałów na tym forum
      • marriuu Re: Czemu takich spraw nie reguluje oddzielna umo 11.08.04, 16:13
        masz coś przeciw bycia "antyklerykałem"
        czy mogę nazywać cię "antylogikiem" albo "antyrozumnym"

czy nie wolno nam mieć negatywnego stosunku do kościoła i księży?
        oni podlegają takim samym regółom oceny jak i inne grupy w naszym
        społeczeństwie.
    • Gość: mee... SPOKUJ PO SMIERCI ...NA MIEJSKIM CMETARZU IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:11
      ...wystarczy przyjac rozwiazania cywilizowanego swiata -wszyscy ...,ktorzy
      pracuja okreslaja sie...katolik, zyd, muzulmanin, niewierzacy...i po prostu
      potraca mu sie mala kwote co miesiecznie na kosciol...pozatym wiezacy roznych
      wyznan daja na tace co niedziele lub w sobote...w ten sposob pozbywamy sie
      jadu...i nie zadamy nauk i uslug...sluby , chciny, pogrzeby...niewiezacych po
      prostu sie chowa po smierci na miejskich cmetarzach bez krzyza...
      • marriuu Re: SPOKUJ PO SMIERCI ...NA MIEJSKIM CMETARZU 11.08.04, 16:16
        idealista z ciebie.
        w tak uporządkowanym świecie chciałbym żyć. myślisz, że chciwy kler da sobie
        wydrzeć choć złotówkę? regulacja tych spraw rozdziela wpływy na kilka
        strumieni, a tylko jeden z nich podążał by świetlistym torem. a to by bolało
        czarnych.
        Mariusz
        • Gość: mee... Re: SPOKUJ PO SMIERCI ...NA MIEJSKIM CMETARZU IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:20
          ...juz nie badz taki czuly...i sie nie przejmuj nie swoimi
          sprawami...czerwony...pisz baranowi ..,ze tak ta sprawe rozwiazano w
          cywilizacji...to klon swoje...a wiesz ,ze polska ostatnia jest w europie pod
          wzgledem demokracji i gospodarki...
    • Gość: Bolo za co płacić? IP: *.sap.com / 217.153.27.* 11.08.04, 16:11
      Przecież misjonarze, zakonnicy nie mogą mieć zgodnie z własną reguła pieniedzy
      to dlaczego mają płacić ubezpieczenie zdrowotne? Poza tym tylko jak jest
      napisane 1/4 duchowieństwa i to ta najbiedniejsza nie płaci za siebie składek,
      więc o co tyle rabanu?! NIech sobie pani komunistka krzyczy, nie chcę jej i jej
      pododnych słuchać, pazerność ludzka nie zna granic.
      • Gość: mee... Re: za co płacić? ALEZ PYTANIE... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:17
        ...nic nie zrozumiales...stad twe zdziwienie...
      • marriuu Re: za co płacić? 11.08.04, 16:17
        a co z pazernością kościoła?????
        • Gość: mee... Re: za co płacić? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:21
          ...bolszewicy musza oddac co ukradli...wiem to boli bolszewikow
          • marriuu Re: za co płacić? 11.08.04, 16:29
            ty jesteś uparty z tym bolszewikiem. zgwałcił cię kiedyś jakiś bolszewik czy
            co????
            • Gość: mee... Re: za co płacić? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:44
              ...nie mnie...ale moja rodzine bolszewicy katowali...dzisiaj cie tez katuja ale
              na inny sposob...propaganda...dobrze ...,ze juz nie morduja i nie wieza za
              odmienie zdanie i poglady od nich...jedynej slusznej partii...kc pzpr- kc sld
    • Gość: Górnik dziękujemy Ci Michnik za IP: *.i / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:22
      Dworoka ( TVP)
    • feliks-50 A po co teraz fundusz koscielny ???? 11.08.04, 16:23
      Byl on stworzony jako rekompensata za zabrane nieruchomosci, ale te juz dawno
      wrocily w lapy kosciola, wiec o co chodzi ?? CZyzby klechy byly z innej gliny,
      dlaczego ja ze swoich podatkow mam placic na ich skladki, wystarczy ze muszew
      placic za swoje !!! Im kasy nie brakuje co widac golym okiem widac nic zlego im
      sie nie stanie jak beda placic sami za siebie !
      Uwazaja sie za nietykalnych , a niby dlaczego ??? Wszyscy musimy ponosic
      konsekwencje reform i oszczednosci a tym bardziej bogacze, do ktorych kler
      niewatpliwie sie zalicza !
      • Gość: michal Re: A po co teraz fundusz koscielny ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 16:28
        Placisz na bezrobotnych, zbednych urzednikow panstwowych i wielu innych
        pasozytow. To ci nie przeszkadza?
        • marriuu Re: A po co teraz fundusz koscielny ???? 11.08.04, 16:30
          jak będziesz bezrobotnym to poczujesz się jak pasożyt???
          • Gość: michal Re: A po co teraz fundusz koscielny ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 16:58
            Ogromna wiekszosc bezrobotnych to ludzie ktorzy chodza do urzedu pracy tylko po
            swistek, zeby miec zalatwionego lekarza. Wielu pracuje na czarno. Posrednictwo
            pracy w duzej mierze jest fikcja. Wystarczy zobaczyc statystyki na stronach
            internetowych jakiegos urzedu pracy. Ilu jest chronicznych bezrobotnych bez
            prawa do zasilku. Z czegos sie przeciez utrzymuja. UP jest im potrzebny tylko
            ze wzgledu na opieke lekarska swoja i rodziny. Ilu jest niepotrzebnych
            urzednikow oplacanych z budzetu? Wiesz jakie sa koszty plac i skladek placonych
            przez Narodowy Fundusz Zdrowia za swoich biurokratow (bynajmniej nie sa to
            lekarze)? Powiem ci - ponad 200 mln zl w 2004 r. Ta poprawka "antyklerykalna"
            jest zwykla zaslona dymna. Tzw. lewica ma obecnie tragiczna popularnosc w
            spoleczenstwie, dlatego probuje wzbudzic zawisc w stosunku do ksiezy, zeby
            odwrocic uwage od siebie i uchodzic za "sprawiedliwych". A durnie lykaja
            wszystko.
      • Gość: misza Re: A po co teraz fundusz koscielny ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:33
        oddano tylko niektóre budynki zazwyczaj zdewastowane, natomiast nie słyszałem
        żeby oddali ziemię

• Gość: kd lenie ! darmozjady ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:35
    • Gość: Aetius Dosc! Oszolomi-ignoranci z lewicy - won od wladzy! IP: *.nas4.vienna1.va.us.da.qwest.net 11.08.04, 16:43
      Tacy ludzie jak p. Sienkiewicz, pozal sie Boze polityk, powinni byc odsunieci
      od wladzy bo ich idiotyczne pomysly, wynikajace z zacietrzewienia
      ideologicznego kosztuja nas wszystkich wiecej niz wszelkie Fundusze Koscielne
      itp. Pamietacie ich genialne pomysly : winiety, oplaty paliwowe, likwidacje
      funduszu alimentacyjnego.
      Teraz kolejna ignorantka chce wprowadzac ustawe, ktora pewnie bedzie sprzeczna
      z Konstytucja i umowami miedzynarodowymi i w efekcie znowu wszyscy zaplacimy za
      jej kretynska ignorancje. ZYWA GOTOWKE!
      • Gość: mee... Re: Dosc! Oszolomi-ignoranci z lewicy - won od wl IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 16:54
        ...oni sie od wladzy nie dadza odsunac...predzej poleje sie w polsce krew...nie
        nadarmo unia ocenia tzw polska demokracje ...jako ostatnia w europie...
        • yossariann18 Re: Ani mee ani bee 11.08.04, 19:14
          Typowe wałęsowskie nasienie :)
    • Gość: marek Proste... a kto płaci za moje ? niestety ja IP: *.udn.pl 11.08.04, 17:00
    • yossariann18 Re: A ja księdzu daję wszystko 11.08.04, 17:05
      • Gość: Chaczaturian Nawet dupcie? IP: 152.75.124.* 11.08.04, 22:30
    • Gość: mee... ZDZBLO W OKU KOSCIOLA ...WIDZICIE BOLSZEWICY IP: *.avenel01.nj.comcast.net 11.08.04, 17:13
      ...a belki w swoim zbujeckim oku nie widzicie...bolszewicy
      • yossariann18 Re: ZDZBLO W OKU KOSCIOLA ...WIDZICIE BOLSZEWICY 11.08.04, 17:18
        Alleluja i do przudu!!! Po katolicku!!! Może to być zarówno latka jak i latek.
        Liczy się uczucie a nie płeć. Przez tyle lat funkcjonując w kościele powinieneś
        cię tego nauczyć tych nie zbywalnych prawd!!!

Gość portalu: mee... napisał(a):

> ...a belki w swoim zbujeckim oku nie widzicie...bolszewicy
      • Gość: Kwame Belka w USA to go nie widac...... IP: 152.75.124.* 11.08.04, 22:27
    • Gość: 2 Kto zapłaci za księży - SAMI ZAINTERESOWANI IP: *.tor.primus.ca 11.08.04, 17:16
      tak jak wszedzie na swiecie, za ubezpieczenie placi klient, w tym przypadku
      ksiadz. Jesli nie ma ochoty miec ubezpieczenia, jego sprawa - bedzie placil 100%
      za swiadczenia medyczne ze swojej kieszseni. Kosciol jako biznes moglby wykupic
      dla swoich pracownikow chocby podstawowe ubezpieczenie grupowe, nie zbankrutuje
      od tego. Oplacanie prywatnych polis ksiezy z pieniedzy podatnikow jest jakas
      koszmarna pomylka i jest niemoralnie szkodliwe. Osobiscie sam place za moje i
      rodziny ubezpieczenie. Dlaczego nie ksiadz??
      • Gość: Aetius Matolku! Co to za ubezpieczenia? To podatek! IP: *.nas4.vienna1.va.us.da.qwest.net 11.08.04, 17:27
        Nie wiesz tego? Nie widzisz, co dostajesz, za te swoje "ubezpieczenia"?
        • Gość: Ed Re: Matolku! Co to za ubezpieczenia? To podatek! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 17:36
          Gość portalu: Aetius napisał(a):

> Nie wiesz tego? Nie widzisz, co dostajesz, za te swoje "ubezpieczenia"?

To jest fakt. Nie znaczy to jednak, by czarno-sukienkowe towarzystwo
          funkcjonowało kosztem innych płacących ten podatek. Jakim prawem Glemp był
          leczony w poliklinice rzadowej???
          • Gość: Aetius A po co wogole poliklinika rzadowa? IP: *.nas4.vienna1.va.us.da.qwest.net 11.08.04, 17:43
            Dlaczego wladza ma sobie robic enklawy? Niech na wlasnej skozre odczuje efekty
            swoich genialnych reform NFZ-owskich!

A propos, czy genialna p. senator Sienkiewicz glosowala za ustawa Lapinskiego?
            Moze nam sie najpierw z tego wytlumaczy? Nie, lepiej walic w klechy, to
            ekstratemat zastepczy.
            • Gość: Ed Re: A po co wogole poliklinika rzadowa? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 17:59

> Dlaczego wladza ma sobie robic enklawy? Niech na wlasnej skozre odczuje
              > efekty swoich genialnych reform NFZ-owskich!
              Mam podobne zdanie o nie zasłużonych przywilejach dla tych "wybrańców narodu"!!!

> A propos, czy genialna p. senator Sienkiewicz glosowala za ustawa
              > Lapinskiego?
              > Moze nam sie najpierw z tego wytlumaczy?
              Nie wiem. Trzeba by było sprawdzić wyniki głosowania.

> Nie, lepiej walic w klechy, to ekstratemat zastepczy.
              Też tak to traktuję, choć temat jest niezwykle ważki od momentu wręcz
              przestepstwa Suchockiej potwierdzonego później przez sejm obrażający tym samym
              konstytucję.

Mam duże słowa uznania dla senator Sienkiewicz za jednoznacne postawienie
              sprawy, którą tchórzliwie unikał przez tyle lat SLD.

Jeżeli UP przeforsuje tą sprawę, w najbliższych wyborach ma najprawdopodoniej
              mój głos.

Pozdrawiam
              • Gość: Aetius Senator Sienkiewicz niech sie lepiej nauczy prawa, IP: *.nas1.vienna1.va.us.da.qwest.net 11.08.04, 19:30
                inaczej za jej ideologiczne pomysly bedziemy placic wszyscy. Trybunal
                Konsttytucyjny pewnie znowu uzna te ustawe za nielegalna. Niech ta pani lepiej
                wroci do swojego zawodu pielegniarki, wtedy nie narobi tylu szkod na m
                wszystkim.
                A jezeli idzie o przywileje, to je kasujmy, ale WSZYSTKIM, a nie tylko tym,
                ktorych zoologicznie nie lubimy.
                • Gość: Ed Re: Senator Sienkiewicz niech sie lepiej nauczy p IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 22:50

> inaczej za jej ideologiczne pomysly bedziemy placic wszyscy. Trybunal
                  > Konsttytucyjny pewnie znowu uzna te ustawe za nielegalna. Niech ta pani lepiej
                  > wroci do swojego zawodu pielegniarki, wtedy nie narobi tylu szkod na m
                  > wszystkim.
                  Idąc Twoimi myślami obawiam sie, że w ten sposób należało by pogonić
                  zdecydowana część parlamentarzystów przynoszących wstyd swoim wyborcom.
                  Znajomość prawa wśród nich w zasadzie nie odbiega od znajomości tych zagadnień
                  absolwenta szkoły średniej a mający pojęcie w tym zakresie wobec takiej
                  orientacji pozostałego gremium przekształcają parlament wręcz w jaczejke na
                  prywatny uzytek.
                  W tym zakresie jesteśmy zgodni w pogladach.

> A jezeli idzie o przywileje, to je kasujmy, ale WSZYSTKIM, a nie tylko tym,
                  > ktorych zoologicznie nie lubimy.
                  I o to by w końcu chodziło, by imunitet przestał być przykrywką dla
                  realizowanego bezprawia.

Pozdrawiam
                  • Gość: Aetius Re: Senator Sienkiewicz niech sie lepiej nauczy p IP: *.dc.dc.cox.net 12.08.04, 01:18
                    Obawiam sie, ze masz racje co do duzej czesci naszych parlamentarzystow. Gdyby
                    bylo inaczej, to TK nie uznalby kilkunastu (???) ustaw uchwalonych przez ten
                    Sejm za niekonstytucyjne. A to oznacza, ze glosowala za nimi WIEKSZOSC poslow i
                    senatorow.
                    A wiekszosc nie dlatego, ze nasi deputowani sie pomylili tylko dlatego, ze -
                    tak jak p. Sienkiewicz - z powodow ideologicznych probowali zalatwic swoje
                    interesy i interesiki.
                    • Gość: Ed Re: Senator Sienkiewicz niech sie lepiej nauczy p IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 11:05
                      Obawiam się, że takich racji chciałbym mieć jak najmniej. W zestaieniu z takimi
                      reliami nawet ziemniaki w piwnicy nie chcą mi zimować nie mówiąc już o moim
                      zgotowanym "niby obywatelskim" samopoczuciu.
                      Mam nadzieję, że wiedza - choć tepawo - kiedyś wreszcie dotrze do znacznie
                      większej ilości takich "pseudo-obywateli" robionych w bambuko przez wybrańców
                      narodu. Zresztą wybory już niedługo.
    • Gość: jurek Re: Kto zapłaci za księży IP: *.bb.netvision.net.il 11.08.04, 17:55
      jak to - nie wiesz kto zaplaci??? jak zwykle wierne owieczki
      • Gość: Ed Re: VETO IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 18:01
        Gość portalu: jurek napisał(a):

> jak to - nie wiesz kto zaplaci??? jak zwykle wierne owieczki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=14819983&a=14833917
    • Gość: Roy A wiecie, komu doplacacie wiecej niz czarnym? IP: *.nas1.vienna1.va.us.da.qwest.net 11.08.04, 19:38
      Nie? To przeczytajcie
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2223930.html
      Tak, tak to z waszych podatkow lewackie oszolomy.
      • Gość: Ed Re: A wiecie, komu doplacacie wiecej niz czarnym? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 21:35
        Gość portalu: Roy napisał(a):

> Nie? To przeczytajcie
        > gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2223930.html
        > Tak, tak to z waszych podatkow lewackie oszolomy.

A wiesz koscielny oszolomie za co budowane sa obecnie układy komunikacyjne,
        oczyszczalnie ścieków, regulowane rzeki itp.???

Inwestycje tego typu sa finansowane już przez UE od 15 lat w sytuacji, gdy
        własny budżet jest trwoniony na rozpasanie rodzimego kleru. Przykładów takich
        jest takie multum, że każdego zdającego sobie z tego sprawę człowieka zaczyna
        po prostu krew zalewać na tgaką bezczelność!!!
        • Gość: Analityk Rece opadaja - nie wiesz zupelnie o co chodzi! IP: *.dc.dc.cox.net 12.08.04, 00:07
          Nawet nie wiem, czy warto dyskutowac. Ale, sproboje. Fundusz koscielny to 78
          mln zlotych, tak? A wiesz ty fachowcu ile panstwo doplaca do emerytur
          rolniczych? MILIARDY ZLOTYCH rocznie. A wiesz jakie podatki od dochodu placa
          rolnicy? ZERO.

A co do pieniedzy z UE to tez gowno wiesz. Po pierwsze, nie od pietnastu lat bo
          uklad z nimi podpisalismy dopiero w 1991 roku, a szmal zaczal plynac dopiero
          potem. Po drugie, jakbys liczyl tylko na pieniadze Unii zeby budowac te "uklady
          komunikacyjne, oczyszczalnei sciekow" itp to bys se mogl wybudowac droge z
          Pcimia do Zakopanego. Wiekszosc z tego jest FINANSOWANE z NASZYCH PODATKOW i
          innych PRAWIE-PODATKOW (oplaty paliwowe, kary za zanieczyszczanie srodowiska
          itp). Jak juz masz ten komputer matolku i potrafisz cos na nim wystukac, to
          poczytaj sobie oficjalne dokumenty Sejmu czy Rzadu. Czy mam Ci tez podac adresy?

No tak, ale zeby to wiedziec to trzeba cos czytac oprocz NIE i Faktow i Mitow,
          bo tam o tym nie pisza, oszolomie antykoscielny,
          • Gość: Ed Re: Nici wiedzy kościelnego Analityka-oszoloma ;o) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 09:59
            W projekcie ustawy budżetowej na 2002 r. zaplanowana została dotacja w
            wysokości 95.179 tyś. zł na sfinansowanie statutowej działalności Funduszu
            Kościelnego. Ponadto wprowadzona została poprawka umożliwiająca utworzenie
            podstawy ustawowej do finansowania składek na ubezpieczenie zdrowotne osób
            duchownych bez dochodu przez Fundusz Kościelny. Otrzymał on on na ten cel
            dotacje z budżetu panstwa. Tylko w 2003 i 2004 r. na konto Funduszu wpłynęła z
            budżetu kwota niemal 160 mln złotych.

Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,3218
            Dotacje dla FK w ostatnich latach według planów ustaw budżetowych (w mln zł):
            1998: 28,579
            1999: 36
            2000: 67,834
            2001: 92,280
            2002: 95,719
            2003: 78,333
            2004: 78,333

Fundusz Kościelny baranku bozy juz dawno stracił swą rację bytu. Przestał być
            bowiem formą rekompensaty, jak było to zakładane w ustawie zakladane, a stał
            się "w części jeszcze jedną dotacją państwową na rzecz przede wszystkim
            Kościoła katolickiego!!!

Gość portalu: Analityk napisał(a):

> ... Jak juz masz ten komputer matolku i potrafisz cos na nim wystukac, to
            > poczytaj sobie oficjalne dokumenty Sejmu czy Rzadu. Czy mam Ci tez podac
            > adresy?
            No cóż matołku kościelny, prawdopodobnie czytać uczyłeś się w szkółce
            niedzielnej. Podstawą dyskusji w tym zakresie mogą być konkretne zapisy
            budżetowe po stronie wydatków i udzielanych ta ten cel dotacji a nie jakieś tam
            bzyczenie sejmowych Strąków czy Haliny Nowiny-Konopczyny.

W budżecie znajdziesz te informacje fotomorganiczny Analityku kościelny są
            zapisane w rozdziale 9721 zatytułowanym "Fundusz Kościelny". A więc do roboty
            baranie najczęściej zwanej umiejętnością czytania ;))
            • Gość: Aetius Brawo lewaku! Umiesz juz czytac, teraz pora na nas IP: *.nas26.vienna1.va.us.da.qwest.net 12.08.04, 15:00
              tepny etap - rozumienie tego co przeczytales i wyciaganie wnioskow. Pracuj
              dalej, a za kilka miesiecy bedziemy mogli podyskutowac rzeczowo.

A konkretnie wezmy dal przykladu rok 2002: piszesz, ze wydatki z budzetu na
              fundusz koscielny to AZ 95,7 mln zlotych. OK. A ile to procent wydatkow
              budzetowych - potrafisz policzyc? Podpowiem, ze wydatki budzetu w roku 2002 to
              ok. 182 992 mln zlotych. No, teraz trzeba podzielic 95,7 przez 182 992 i
              pomnozyc przez 100. Z tego wyjdzie Ci moj kochany ile procent nasze panstwo
              wydalo na ten cel. No jak, ile Ci wyszlo? Tak! Ogromna kwota! Cos jakby....
              0,052%. Nie, tego budzet panstwa zdecydowanie nie przetrzyma. A ile za to drog
              mozna by zbudowac? Policzmy moj drogi Edzie ile to wypadlo na jednego obywatela
              per capita: zalozmy, ze mamy 39 milionow obywateli (troche przyblizam, ale
              chyba nie oskarzysz mnie o klamstwo), Teraz podzielmy 95,7 przez 39 i pomnozmy
              przez 100. Ile nam wychodzi? TAK, ZGROZA! Prawie 2,5 zlotego na osobe!
              I tak moglbym dalej, ale mysle ze mozesz poprosic fachowcow z portalu
              Racjonalista o dalsze korepetycje.
              • Gość: Ed Czy walczący katolik potrafi kulturalnie dyskutowa IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 17:12
                w oparciu o argumenty?

Jesteś kolejnym beneficjentem sztuki bezkrytycznej apologii katolicyzmu tak
                charakterystycznej dla wszelkich fundamentalizmów.

Chodzi o fakty, a nie o to, że gdzieś tam w Ameryce biją murzynów :))

Twierdzisz, że wydatki budżetowe Funduszu kościelnego są śmiesznie niskie,
                ponieważ opiewają - jak wyliczyłeś - 2,5 zł na osobę. Rzeczywiście, nie jest to
                poziom wydatków w preliczeniu na jednego obywatela kraju szokujący.

Pomijam już fakt, iż osobiście nie chcę płacić nawet tych 2,5 statystycznych
                złotówek na prowadzenie działalności sprzecznej z interesami Państwa i jego
                obywateli. Ten fanatyczny twór niech se funkcjonuje wyłącznie na koszt tej
                grupy społecznej, której jest on potrzebny i która wyciąga z tego korzyści.

W ferworze zacietrzewienia jedynie słusznej racji, bądź uprzejmy zwrócić jednak
                uwagę na to, że z budżetu (Fundusz Koscielny + dotacje budżetowe do tego
                funduszu) przekroczyły kwotę 180 mln zł podczas, gdy wydatki na naukę spadły o
                160 mln. zł a na kulturę o 130 mln. zł. Usilne nie dostrzeganie tych prawd
                łączy w sobie dwa ekspansywne i znane libretta zaczynające się od
                słów "Deutschland, Deutschland uber Alles..." i "Rasija łuczsze wsiech...".
                Obdzielać procentami zasług w utrzymywaniu takiego stanu możesz również według
                własnego uznania. Mnie jednak do tego "szczęśliwego grona wybranych" nie
                zaliczaj.

Dalej, Fundusz Kościelny już dawno przestał mieć racje bytu, ponieważ aktualnie
                Kościół odebrał dwukrotnie więcej dóbr, niż je utracił na mocy art. 8 ustawy o
                przejęciu przez Państwo "dóbr martwej ręki" z 1950 r. A przecież Fundusz ten
                utworzony był z myślą rekompensaty utraconych dochodów z tych dóbr przez
                kościół.
                W tej sytuacji utrzymywanie istniejącego w niezmienionym przez tyle lat
                kształcie Funduszu Kościelnego jest zarówno nie uzasadnione jak i
                niesprawiedliwe społecznie. Walka Kościoła i wszelkiej maści kościelnych
                funkcjonariuszy o utrzymanie tego funduszu jest dwuznaczna moralnie nie tylko
                ze społecznego punktu widzenia, ale także z punktu widzenia głoszonych z ambony
                boskich zasad sprawiedliwości społecznej. Takie same znaczenie ma tutaj
                machanie jakimiś przykazaniami kościelnymi nie mającymi żadnego pokrycia w
                źródłach, za jakie uznawany jest NT.

A w związku z tym jaka jeszcze nieznana utrata dochodów kościelnych ma być
                jeszcze rekompensowana z naszych pieniędzy???

Stąd też projekt ustawy o zniesieniu Funduszu Koscielnego wniesiony przez
                Senator Krystynę Sienkiewicz uznają za jak najbardziej niezbedny i uzasadniony
                bez względu na brewerie wyprawiane przez klerykałów czy innych postaci
                nawiedzonych kościelnie.
                • Gość: Aetius Od razu walczacy katolik, po prostu ktos kto mysli IP: *.nas24.vienna1.va.us.da.qwest.net 12.08.04, 21:28
                  w odroznieniu od Ciebie zaslepionego nienaiwscia do kosciolow i religii.

1) Co do fundamentalizmu, pomijam to bo jest to ewidentne wyzwisko, a nie chce
                  odplacac Ci tym samym,
                  2) Jezeli idzie o Twoja partycypacje (te 2,5 zlotego) w wydatkach na koscioly,
                  to niestety, panstwo jest tak zorganizowane, ze wiele z podatkow ktore placimy
                  idzie na rzeczy, ktorych nie aprobujemy z powodow ideowych. I musisz sie z tym
                  po prostu pogodzic.
                  3) Co do sprzecznosci tej dzialanosci z interesami panstwa i obywateli to
                  rozumiem, ze jest to Twoje subiektywne zdanie, podbudowane tym co tak
                  krytykujesz - bezkrytycznoscia. Przejdzmy nad tym do porzadku dziennego bo
                  szkoad slow.
                  4) "Fanatyczny twor" - kolejny epitet, bez komentarza bo szkoda czasu.
                  5) Kwoty wzrostu i spadku wydatkow, o ktorych mowisz sa W GRANICACH BLEDU
                  STATYSTYCZNEGO w stosunku do calosci budzetu. To jest tania demagogia. Jak juz
                  jestes taki dokladny to policz o ile wzrosly wydatki wlasne Senatu
                  (kontrolowanego bynajmniej nie przez klerykalow) czy Sejmu (tez nie jest
                  jaczejka "czarnych").
                  6) Co do Funduszu Koscielnego i jego racji bytu oraz zwrotu zabranego w latach
                  powojennych majatku koscielnego to dzisiejsze Fakty TVN twierdzily cos
                  przeciwnego. No tak, ale oni pewnie tez sa na pasku kleru. Tylko zeby sie nie
                  okazalo ze znow (tak jak w przypadku mienia zabuzanskiego, czynszow
                  regulowanych itp) za szalenstwa ideologiczne p. Sienkiewicz et consortes musimy
                  placic wszyscy kilka razy wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka