hummer 28.11.13, 21:53 www.tvn24.pl/grzywna-za-naszywke-z-czarnym-orlem-jak-ministerstwo-zostanie-ukarane-to-i-ja-zaplace,375204,s.html zacznijmy od drukarek monochromatycznych. Zakazać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 28.11.13, 22:06 Pierdolec? - Owszem. - Ale dlaczego akurat III RP? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 28.11.13, 22:12 magdolot napisała: > Pierdolec? - Owszem. - Ale dlaczego akurat III RP? Bo miało być normalnie. Nie dopatrzyłem się nigdzie znieważenia godła. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 02:22 > Bo miało być normalnie. Nie dopatrzyłem się nigdzie znieważenia godła. Ja też nie. Ale III RP eksterminacji popie...sów nie przewidywała, prawda? Mnie by się to raczej z IV RP kojarzyło, takie przewrażliwienie nadpatriotyczne. A osobiście raczej ze stanem wojennym kojarzy mi się to, bom sobie kombinez do szkoły dofarbowywała i tarczy mi się nie chciało odpruwać jak raz i czerwone tło się farbnęło na czarno... i popierdykane lizusy z grona pedagogicznego mnie raźno piętnowały, choć na tej tarczy nie było orzełka fffcale, tylko przesławne V LO do cna znieważone! Ot, Krakus Krakusowi... Krakusem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 09:20 > Mnie by się to raczej z IV RP kojarzyło, takie przewrażliwienie nadpatriotyczne Przewrażliwienie na gruncie symboliki pochodzi z czasów III RP, IV RP tylko zmieniła symbolikę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 13:23 sverir napisał: > Przewrażliwienie na gruncie symboliki pochodzi z czasów III RP, IV RP tylko zmi > eniła symbolikę. Nie rozumiem. Przybliżysz? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 13:47 > Nie rozumiem. Przybliżysz? Już w III RP różna symbolika miała szczególne traktowanie i żadna siła nie mogła przekonać zwolenników III RP, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Na przykład swastyka, nawet używana prze neopogańskich obrzydliwców, wciąż była jednoznacznym propagowaniem nazizmu, podobnie jak dość oryginalny hołd (prawa łapa w górze) w czasie obchodów rocznicowych jednego z Powstań Śląskich. Dla odmiany młot i sierp były jedynie nostalgią za dawnymi czasami, a w żadnym razie symbolem zakazanej ideologii. Za IV RP zmieniło się spektrum, owszem, ale to była zmiana tylko, a nie tworzenie od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 14:12 Znaczy, IV RP lubi szaliki, swastyki na szczęście, zamawianie 5 piw i pochodnie, a sierpa z młotem nie? A to nie za Tuska zakazali równo i sierpów i swastyk? Bodaj w 2002, w czasie obchodów jednego z Powstań Śląskich [chyba] NOP [nie ONR] spuścił manto Macierewiczowi i Wszechpolakom pod starosłowiańskim neopogańskim hasłem "Patrzcie, to przecież ten Żyd z KOR-U!" Ale my o orzełku, a kto się rozjuszał, o "Orzeł może", że obydwa nie takie, że kanibalizm na godle? Chyba załoga IV RP, co po odkryciu pomnika flagę zemnie w kulkę i kopnie do kąta butem, ale jak wredny Komor chce konsumować orła z czekolady, to od razu Sodoma. A kim ja jestem, Sverir, jak nie lubię i młota i swastyki też i nie stoję o kolor orła na jakichś paintbolistach, ani o żarcie orła z czekolady, szczególnie jak nie za bardzo przypomina tego godlanego? I niespecjalnie jestem za rzymskim numerkowaniem sędziego z totalitarnie i głupkowato pościskanym zadkiem, co jak nie ma pewności, że coś jest w porządku, to woli zabronić i srogo ukarać, niż się rozejrzeć po sali i zakonotować to, co mu wisi nad głową i pod czym sam orze[ł]ka... I tak można popękać od "majestatu prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 14:24 P.S. A takiemu sędziemu, to chyba wisi na szyi ten orzeł jak orzeka i chyba też nie bały, ino metalowy, nie? Chyba już wiem o co chodzi z tą IV RP. Zasadą jest, że jak my coś robimy, to jest patriotyczne, a jak to samo robi wredna III RP, to jest obrzydliwość, znieważanie i patriotyzmu brak. Bo nie o to chodzi, co się robi, ale kto robi. Jak robi patriota jest OK, a jak zaprzaniec, to jest obrzydliwe. Jak patriota pierdnie we flagę, to jest patriotyczne; jak zaprzaniec klęczy przed flagą to znieważanie jest. Bo patriota samym sobą uświęca, a zaprzaniec fffszystko zaprza strrraszliwie. Ale to by znaczyło, że sędziemu się należy rzymski numerek IV, bo jak on orzeka z metalowym orłem na szyi i pod jakimś brązowym karę za brak białości u fszystkich innych orłów, to jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 14:49 > Bo nie o to chodzi, co się robi, ale kto robi. Jak robi patriota jest OK, a jak > zaprzaniec, to jest obrzydliwe. W tym zakresie będę bronić IV RP. Bronić o tyle, że nie jest ona twórcą, ani nawet specjalnie nie rozwinęła tego podejścia. Moralność, która weryfikuje osobę sprawcy, a nie czyny, jest stara jak świat i wybitnie przypisana do polskiej zaściankowości. Myślę, że to religia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 15:09 > W tym zakresie będę bronić IV RP. Bronić o tyle, że nie jest ona twórcą, ani na > wet specjalnie nie rozwinęła tego podejścia. Moralność, która weryfikuje osobę > sprawcy, a nie czyny, jest stara jak świat i wybitnie przypisana do polskiej za > ściankowości. Myślę, że to religia. To smutne. A jeszcze smutniejsze, że chrześcijaństwo ma na sztandarach dokładną odwrotność takiego podejścia wszak... Szkoda, że chrześcijanie en masse nie są tego świadomi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 14:45 > Znaczy, IV RP lubi szaliki, swastyki na szczęście, zamawianie 5 piw i pochodnie > , a sierpa z młotem nie? IV RP oficjalnie tego nie lubi tak samo, ale wykazuje większą tolerancję wobec prawicowych zboczeń, aniżeli lewicowych. > A to nie za Tuska zakazali równo i sierpów i swastyk? Nie. Za Tuska zakazano czynienia różnych rzeczy z nośnikami zakazanych treści oraz usiłowano zakazać czynienia tego samego z nośnikami symboliki totalitarnej, ale ponieważ nikt nie wiedział, czym są owe nośniki symboliki, to ku mojej radości TK uchylił absurdalny zakaz. Generalnie jednak symbolika - nie tylko znaki, ale i gesty - ścigane były już wcześniej. > Ale my o orzełku Słusznie. Zatem prawica dostawała kociokwiku z powodu orzełka na długo przed IV RP. > A kim ja jestem, Sverir, jak nie lubię i młota i swastyki też Jesteś normalną, zdroworozsądkową osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 15:21 > Nie. Za Tuska zakazano czynienia różnych rzeczy z nośnikami zakazanych treści o > raz usiłowano zakazać czynienia tego samego z nośnikami symboliki totalitarnej, > ale ponieważ nikt nie wiedział, czym są owe nośniki symboliki, to ku mojej rad > ości TK uchylił absurdalny zakaz. To dobrze. Lepiej uczyć niż karać. W amerykańskim highschoolu jest taki przedmiot jak "Comparative government". Porównuje się sposoby rządzenia w 6-ciu krajach: UK, Chiny, Rosja, Irak, Nikaragua, Meksyk. Daje się nastolatkowi do łapy narzędzie i nie mówi mu się ani słowa o jego własnym kraju, żeby sobie wnioski powyciągał sam, bo tak o wiele lepiej się głowy trzymają, niż tępo wtłoczone. Może i my to kiedyś zrozumiemy? > Jesteś normalną, zdroworozsądkową osobą. Dzięki. Na szczęście w tym wątku tu nas pełno jest. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer IV RP ma PO za matkę a PiS za ojca 30.11.13, 11:50 To wspólny projekt tych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: IV RP ma PO za matkę a PiS za ojca 30.11.13, 16:17 hummer napisał: > To wspólny projekt tych partii. A potem przez dwa lata PiS-ojciec łoił PO-matkę i ona [paradoksalnie] trochę od tego zmądrzała. Ale nie za bardzo, bo nadal gotuje ojcu, a na dodatek bije dzieci... Mierzi mnie, że u nas zawsze jest winne "zbyt liberalne prawo", które należy z doskoku zaostrzyć na kolanie i sprawa załatwiona. I jak słyszę tę gadkę w wykonaniu tych naszych "liberałów", to mi się robi słabo... Ale niestety projekt IV RP powstał w dużej mierze z zaglądania w oczki elektoratowi, co sam ma dosyć autorytarne i zdanie i pojęcie o sprawiedliwości i o autorytecie... Projekt IV RP to efekt wyścigów o wyraz zadowolenia oczek elektoratu sfrustrowanego III RP. Rzekłabym, że IV RP to krew z krwi i kość z kości narodu mojego, autorytaryzmem poprzejeżdżanego. [I tu sobie smutno westchnę.] Rzekłabym, że PO to bardziej wyglancowana i mniej zakompleksiona część IV RP... i dlatego przegrała w 2005, bo wtedy naród gwałtownie potrzebował takiej nóżki, która mściwie rozkwasi III RP za zbyt wysoką poprzeczkę. Rzekłabym, że III RP to było nasze superego, IV w wykonaniu platformianym to ego jest, a PiS robi za id. Dlatego III RP była frustrująca, bośmy się tak pozmieniali że mało śmy nie trzaśli w szwach, a to ciągle było nie dość żeby się poczuć racjonalistyczną obywatelską demokracją. Bo ile można biec z wywieszonym językiem i ciągle nie doganiać?! W tym miejscu na gruzy "michnikowszczyzny" wstąpiło dumnie id, burak podmiotowy, co się nie będzie uśmiechał do jakiejś głupiej Merkel, niech raczej ta Merkel się do niego łasi, no. Skrzywiony, tupiący nóżką, nagminnie mylący z dumą ten swój ciągle za cienki od kompleksów naskórek. Ale to także było lusterko, w którym na dłuższą metę niefajnie jest się przeglądać. To wybraliśmy Platformę, co łazienkę ma już wyremontowaną, wypielęgnowane paznokcie, uśmiecha się europejskim garniturem zębów... a w środku swojska aż miło. A teraz się na nią wkurzamy, za pozorne rozwiązywanie problemów, za powierzchowność, za zamiatanie pod dywan. Dokładnie za to, za cośmy ją wybrali, tego kmiota glancowanego po wierzchu. A jak teraz wkurzeni znowu pójdziemy w id, to wrócimy do kmiota w podskokach? Chyba tak, skoro nikogo innego nie mamy. Pocieszające jest to, że kmiot jest reformowalny. - powiedziała smutno Pollyanna i cichutko westchnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 01:08 W IV by tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 04:59 I znów ta ukryta opcja niemiecka... S. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 07:18 A ja właśnie przeliczam swoje zasoby pieniężne w bilonie. Na każdej monecie jest orzeł, ale żaden nie jest biały! Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 09:14 zgred-zisko napisał: > Na każdej monecie jest orzeł, ale żaden nie jest biały! Oj tam, nie wiesz o co chodzi? To wymiar sprawiedliwości szuka kasy! Co sobie myślisz że sędzia nie musi dostać uposażenia? Żeby dostać "pensję" musi znaleźć pracę. To i tak lepiej, bo mógł się zdenerwować i zamknąć do aresztu a nasze podatki nie są przecież z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Takimi właśnie opierdołami zajmują się polskie sad 29.11.13, 09:26 y. Na szczęście już cykliści mu odpadli, które II RP odzedziczyła po IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Najśmieszniejsze jest to, że 29.11.13, 09:46 Godło pod którym orzekał sąd był wyrzeźbiony w drewnie i był koloru drewna. Kim jest ten sędzia? Przez studia przeszedł na ściągach. Mózg maleńki i ciasny. Boi się własnego cienia. Typowy polski durny urzędnik. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno a to? 29.11.13, 10:19 spiritolibero.neon24.pl/post/101329,skandal-w-izraelu-polski-orzel-bez-korony Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To też 29.11.13, 14:20 Ale u nas orzeł to jak indiański totem. To nawet nie jest średniowiecze. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nie tylko u nas. 29.11.13, 14:56 www.coolquiz.com/trivia/explain/docs/eagle.asp PS I dziesiatki innych przykladow. Odpowiedz Link Zgłoś
aw2139 Re: Pierdolca III RP ciąg dalszy. 29.11.13, 10:22 Mamy sądy, ale nie mamy prawa. I jak żyć człowieku w takim państwie prawa:) Odpowiedz Link Zgłoś