Dodaj do ulubionych

Jak Kraków ośmieszył TVN

01.01.14, 23:48
Znalazłem bardzo fajny artykuł zamieszczam link o ile nie zostanie usunięty bo wiadomo że wolność słowa w POLSCE to przeszłość naszeblogi.pl/43268-krakow-ola
l-post-komusza-subkulture-tvn-u
Obserwuj wątek
    • white28man Re: Jak Kraków ośmieszył TVN 01.01.14, 23:52
      naszeblogi.pl/43268-krakow-olal-post-komusza-subkulture-tvn-u
      • erte2 Re: Jak Kraków ośmieszył TVN 02.01.14, 00:36
        ...napisał pan Krzysztof Pasierbowicz, nauczyciel akademicki, od lat trzydziestu magister na etacie starszego wykładowcy....
        • piq Kraków rzeczywiście nie przyszedł,... 02.01.14, 00:44
          ...Kraków już nie przychodzi na rynek, bo tam sami cudzoziemcy i przyjezdni. Kraków rzeczywiście się wypiął na głupią i głośną imprezę tvnu i słusznie, bo to dla gawiedzi.
        • remik.bz argumentacja ad personam 03.01.14, 23:21
          erte2 napisał:

> ...napisał pan Krzysztof Pasierbowicz, nauczyciel akademicki, od lat trzydziest
          > u magister na etacie starszego wykładowcy....

Erte nie byłby sobą , gdyby o argumentach ad personam zapomniał.
      • lionold Re: Krzysztof Pasierbiewicz(nauczyciel akademicki) 02.01.14, 18:21
        Znaczy się "pan profesor z IV RP"(bo jak mocno daje odczuć - III go mierzi), których coraz więcej. A z którego to - przepraszam, że zapytam - okolicznego miasteczka lub nie daj Boże wsi się wasze wywodzisz?? I to by było na tyle!
    • piq kto ma niby, tumanie, wyrzucać... 02.01.14, 00:51
      ...tego twojego knota? męczenniku o wolność słowa za trzy kopiejki? A tekst tego smoleńskiego cyca Pasierbiewicza jest idiotyczny, tarzyszu matołku, bo absencja krakowian na rynku w czasie sylwestra jest od dawna rzeczą wiadomą i nie ma nic wspólnego z polityką. W Krakowie mieszkaniec nie chodzi już do rynku, a nawet i na Kazimierz, lecz np. do Podgórza, bo tam nie ma hord turystów i idioty Pasierbiewicza.
    • volupte Re: Jak Kraków ośmieszył TVN 02.01.14, 01:14
      Biały człowieku , ty i Krzyś zapomnieliscie dodać , że na tym rynku TVN wystawił niemodnych juz artystów. Było słabiutko . Tych najmodniejszych zabukował Posat dla Gdyni. Megalomania wtłazi z was wszystkimi porami.
      • nazimno Re: Jak Kraków ośmieszył TVN 02.01.14, 06:05
        Artystow?
    • calun_torunski a teraz slow kilka o tych intelektualistach z Krak 02.01.14, 14:05
      Krakowa

to co zakompleksiony Krakus pisze o swoim miescie traci czasami monarchii Austro-Wegierskiej - ale przecież dla Wiednia (walec wiedeński haha !!!) to było i jest zadupie. W Wiedniu działa aktywnie kilkanaście teatrow, jest opera, sale koncertowe, w ktorych koncertują największe slawy, na studia muzyczne przyjezdza pol Azji. Krakowskie kawiarnie zmiescilyby się w jednym Landtmanie ... a muzea !!!

i takie drobne przypomnienie z czasów, gdy Krakowiacy nie mogli zrzucić winy na Nowa Hute i przyjezdnych

ciekawostkihistoryczne.pl/2011/07/02/sierpien-44-warszawa-walczy-krakow-buduje-waly-dla-nazistow/

trzeba przekluwac nadęte balony
      • piq bo Kraków, niekompetentny matołcyku,... 02.01.14, 16:16
        ...za Austro-Węgier był nadgraniczną twierdzą, miastem skazanym w razie konfliktu na zagładę. Rosjanie doszli do Wieliczki i ostrzeliwali już miasto w 1915 roku, ale na szczęście zostali przegnani.

W miasto frontowe nikt, bucusiu, nie inwestuje. Najważniejszym miastem Galicji był wówczas Lwów, a Kraków, a zwłaszcza Wawel, leżał w ruinie. Genialnemu planowi ratowania polskiej stolicy historycznej i duchowej z 1905 roku zawdzięczamy: 1. uratowanie Wawelu; 2. pierwszą akcję obywatelską jednoczącą rozbity na dzielnice naród w postaci zbiórki groszowej, gdy nawet najuboższy mógł wziąć udział w ratowaniu siedziby królów polskich.

Wiedeń to była inna liga, miasto w które moinarchia wsadzała kupę kasy, wielka europejska stolica. A Kraków od początku XVIII wieku jeszcze za Rzeczypospolitej był zaniedbywany do tego stopnia, że choć koronacje nadal odbywały się w katedrze, to królewskie apartamenty na Wawelu były w takim stanie, że kandydaci do korony nie chcieli tam spać i wykręcali się od tego jak mogli.

Co do wałów: w Krakowie, młotku, było szczątkowe podziemie, ponieważ miasto było przesycone Niemcami najbardziej ze wszystkich miast polskich, gdyż było stolicą GG. Na 4 Polaków przypadał 1 Niemiec, czyli miasto było kompletnie kontroolowane przez Niemców. Dlatego najwaleczniejszą grupą zbrojną była żydowska socjalistyczna grupa bojowa, która w getcie miała więcej spokoju (nie było tam wszechobecnych Niemców) i wychodziła do miasta dokonywać zemsty za swoją przyszłą śmierć. W Krakowie wśród ludności panował głód i każda szansa na skombinowanie kawałka chleba ściągała chętnych, bo szmugiel do miasta był bardzo utrudniony z powodu szczególnych środków bezpieczeństwa. Matka mojej wiekowej już znajomej, żeby uzbierać na białą bułkę i kawałek masła na I komunię córki, karmiła sobą wszy w niemieckim instytucie pracującym nad szczepionkami.

Poczytaj sobie coś poważniejszego niż bełkoty w gazetach, bo wychodzisz na durnia.
        • calun_torunski podales wiele argumentow osmieszajacych nadymanego 03.01.14, 00:55
          Krakusa - podales wiele czynnikow skladajacych się na to, ze tradycja krakowska to wydmuszka i ze oprócz zabytkowych obiektow i kilku skopiowanych wiedeńskich rytualow niczego tam nie ma

w takim miescie Karol Wojtyla mogl z latwoscia uchodzić za intelektualiste

z związku z tym najazd TVN należy uznac za calkiem udana probe wypelnienia krakowskiej pustki

w Krakowie nie tylko smok wawelski jest legenda

jednym słowem wielkie dzięki za wyjaśnienie powodow krakowskiej pustki i nadecia
          • piq pozwalam ci sądzić, co tam sobie chcesz,... 03.01.14, 03:17
            ...rozmyślnie nie użyłem słowa "myśleć", ponieważ w twoim wywodzie nie ma śladu argumentu. o logice nie wspominając. Tylko głupkowate ogólniki charakterystyczne dla tych, co mają pędrajwa, na którym zapisują im się gotowce, zamiast mózgu.

Nie oświecę, niestety, wszystkich niedouczonych cymbałów tego świata. Większość z nich wszelako będzie się ślinić na sam dźwięk słów "łikęt w Krakowie" i jakże chętnie obsiądzie miejsca dla przyjezdnych z nadzieją, że się nie odróżniają od tubylców. Ty, toruński, nie jesteś jakimś wyjątkiem, bo ze stuprocentową pewnością nie można ci odmówić braku oryginalności.
            • calun_torunski dzieki za pozwolenie, choc i tak sadze i mysle co 03.01.14, 10:43
              sam chce nie czekając na pozwolenia

przy okazji wielkie dzięki - bo nie dość, ze podales wiele argumentow wspierających moje tezy to jeszcze pokazales zywy przykład pustki i zadufania - podręcznikowy

> Nie oświecę, niestety, wszystkich niedouczonych cymbałów tego świata

i slusznie, bo żeby innych oswiecac, trzeba wiedzieć cos więcej niż oni

na weekend do Krakowa ostatni raz wpadłem jak gral Garbarek z Hilliard Ensemble, pozywilem się u Babci Maliny i raczej mnie następny nie interesuje - nawet Pendereccy przenieśli swój festiwal do Warszawy
              • piq nie Pendereccy, tylko Penderecka,... 03.01.14, 16:32
                ...czyli legendarne "witam mojego męża na festiwalu mojego męża". Warszawa przyciąga pajacerię z całego kraju. Taki już los stolicy administracyjnej i finansowej o wyniszczonej elicie intelektualnej.
                Bardzo ci dziękuję za niewpadanie do Krakowa już więcej. Błagam, trzymaj się tej decyzji.
                • calun_torunski nie Pendereccy, tylko Penderecka,... 04.01.14, 01:52
                  tak centusie zawsze dziela grosz na czworo

nie Pendereccy, tylko Penderecka

nie grosz tylko reszka
    • chasyd_z_czerskiej Żenada Majchrowskiego i TVN 02.01.14, 18:05

W obliczu zbliżających się wyborów, obecnie rezydujący pod Wawelem prezydent dogadał się z aktywistami TVN-u, że na prastarej płycie krakowskiego Rynku urządzi się nie bacząc na koszta bajerancki piknik dla ciemnego luda pod nazwą „Sylwester 2013”, na który audiowizualnymi bajerami ściągnie się nieprzebrane tłumy Krakowian, które później jak barany podążą do urny.

Od mniej więcej dwóch tygodni krakowski Rynek zarzucono więc ciężkim sprzętem w sposób przypominający atak baterii czołgowych. Ku rozpaczy obywateli Stołecznego Królewskiego Miasta, gwałcąc jego historyczną dostojność, na krakowski Rynek wjechały z łomotem kolumny ciężkiego sprzętu i samojezdnych dźwigów, przy pomocy których rozstawiono w sercu miasta kaleczące piękno tego kultowego miejsca metalowe konstrukcje. Plac ogrodzono szpetnymi płotami, a butni agresorzy w czarnych mundurach przegonili z rynku ludzi. Akcji towarzyszyło prostactwo i elementarny brak poszanowania dla miejsca, gdzie się tworzyła historia Rzeczpospolitej.

Przez kilka dni, od rana do nocy trwały próby nagłośnienia, co sprawiało wrażenie jakby z płyty krakowskiego Rynku startowały ponaddźwiękowe bombowce i do śmierci nie zapomnę fruwających w panice nad Sukiennicami stad oszalałych z przerażenia gołębi.

Zdegustowani Krakowianie przemykali się chyłkiem po ich ukochanym Rynku, a ja patrząc na tę brutalną aneksję uświęconego dla Polaków miejsca przez współczesnych Hunów miałem wrażenie jakby do królewskich komnat wkraczały hordy nieproszonych arogantów w ubłoconych buciorach

--
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,15214716,Jest_projekt_zakazu_handlu_w_niedziele__Juz_w_Sejmie.html#BoxSlotII3img
    • douglasmclloyd To już nie jest ten sam Kraków, co kiedyś 02.01.14, 18:35
      Jak byłem tam ostatnio wszyscy zwracali się do mnie po angielsku, naciągacze na każdym rogu, nie wiem, gdzie ten gość widział spokój na rynku. A co do sylwestra, zwykle na rynku bawią się studenci, którzy zjeżdżają się do Krakowa z całej Małopolski, Śląska, Podkarpacia, itd., więc fakt, iż gość nie mógł znaleźć (o ile wogóle szukał) Krakusa wcale mnie nie dziwi.
      • calun_torunski To już nie jest ten sam Kraków, co kiedyś 03.01.14, 00:57
        dokładnie

okoliczne wsie i miasteczka studiują w Krakowie, a Krakowiacy nie potrzebują studiować, maja odziedziczona wiedze i intelekt

wystarczy na prowadzenie fiakra i podawanie we Wierzynku
        • piq heheh, toruński, nie ujawniaj aż tak łatwo... 03.01.14, 03:19
          ...swoich prowincjonalnych kompleksów. Nie panujesz nad odruchami, biedaczku.
          • calun_torunski prowincjonalne kompleksy to ja moge czuc we Wiedni 03.01.14, 10:47
            Wiedniu, Paryzu, Berlinie czy w Londynie - ale z pewnoscia nie w Krakowie

weekend w Krakowie to gwarancja śmierci z nudow - na szczęście niedaleko sa Gorce, Tatry i inne piękne miejsca, wiec można się ewakuowac
            • piq potwiedziłeś moje podejrzenia, żabciu,... 03.01.14, 16:25
              ...jeśli prowincjonalne kompleksy możesz czuć w:
              > Wiedniu, Paryzu, Berlinie czy w Londynie - ale z pewnoscia nie w Krakowie
              ...to jesteś naprawdę absolutnym prowincjuszem. I nic ci już nie pomoże. Takie coś jak ty nazywa się „filister”.
              • kylax1 Dziecinna dyskusja. 03.01.14, 17:51
                Sam fakt prowadzenia rozmowy dotyczącej bredni typu prowincjusz-mieszczuch, źle świadczy o Waszej osobowości.
                • piq jak ci się nie podoba, to nie czytaj,... 03.01.14, 18:54
                  ...nie napisałoś nic ani na temat, ani śmiesznie, ani jakkolwiek, więc nie masz nic do powiedzenia. Wygłaszanie sądów, gdy nie ma się nic do powiedzenia, to domena głupków. Z turyńskim możemy sobie dyskutować na dowolny temat nawet i dwieście lat, a ty masz prawo nie czytać, jak ci nie pasuje. Nikt cię nie zmuszał ani nie zmusza. A teraz won, cymbale.
              • calun_torunski kiedys wspomniales o logice, teraz podejrzenia 04.01.14, 02:02
                i bardzo słusznie ponieważ te brednie nie maja nic wspólnego z logika

wybacz ale bedac we Wiedniu moglem co tydzień przez kilka lat uczestniczyć w ciekawym wydarzeniu w jednym z wielu teatrow i sal koncertowych, co ciekawe gościnnie wystawiali tam Lupa, Jarzyna i zdaje się Warlikowski, i z radoscia poddawałem się roli prowincjusza by lepiej chlonac te wydarzenia - jeśli tego było mi mało czekaly księgarni i antykwariaty - co ciekawe nie reklamujące dziel wszystkich JP II

a tak przy okazji - uzyte przez ciebie okraslenie dotyczy raczej mieszczan krakowskich - chodzących wokół stolu w jadalnym zamiast pojsc na impreze TVN

• wiosnaludzikow Ze zwykłej, nieudanej imprezy zrobiono ..... 03.01.14, 05:45
      .....sprawę politycznopropagandową.
      Fatalna impreza, nie w tym miejscu, przeciętna obsada ....i tyle.
      • remik.bz Re: Ze zwykłej, nieudanej imprezy zrobiono ..... 04.01.14, 08:48
        wiosnaludzikow napisał:

> .....sprawę politycznopropagandową.
        > Fatalna impreza, nie w tym miejscu, przeciętna obsada ....i tyle.

Impreza wyjątkowo dziadowska . Nie byłem , ale słyszałem opinie.
        Trochę dziwię sie Majchrowskiemu, że ładuje kasę w takie gó.no wiedząc jak Kraków jest zadłuzony. Sprawa ma jednak pewien wymiar polityczny(nie taki jak podał załozyciel wątku). Jestem niemal pewien , ze przy kolejnych wyborach samorządowych ta sprawa bedzie przypomniana przez dzisiejszą opozycje np w kontekscie braku pieniędzy np na zadłuzoną Fiharmonię. Majchrowski dał ciała i tyle.
    • a74-7 Re: Jak Kraków ośmieszył TVN 03.01.14, 18:47
      Dobry artykul!
      I dobry komentarz chasyda :-)
      "W obliczu zbliżających się wyborów, obecnie rezydujący pod Wawelem prezydent dogadał się z aktywistami TVN-u, że na prastarej płycie krakowskiego Rynku urządzi się nie bacząc na koszta bajerancki piknik dla ciemnego luda pod nazwą „Sylwester 2013”, na który audiowizualnymi bajerami ściągnie się nieprzebrane tłumy Krakowian, które później jak barany podążą do urny. "
      Choc to raczej TVN " zadaniowane "zostalo do tej zabawy, przeciez to jaskinia lwa , a raczej Kaczki :-)
      Cus nie wyszlo i teraz trzeba 24/7 nap..... na temat wypadkow na drodze
      • calun_torunski to sie jeszcze spytaj tego falszywego chasyda jaki 04.01.14, 10:37
        jakie to wybory się zblizaja - bo widać, ze klepiesz bez rozumienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka