Dodaj do ulubionych

Bulgaria czy Rumunia ??

IP: *.TAMP.splitrock.net 12.07.01, 05:12
Mam zamiar wykapac sie w troche cieplejszym akwenie niz nasz BAltyk. Wybrac
Rumunie czy Bulgarie?
Obserwuj wątek
    • Gość: emilian Re: Bulgaria czy Rumunia ?? IP: *.efekt.pl 12.07.01, 10:40
      Gość portalu: Marian. napisał(a):

> Mam zamiar wykapac sie w troche cieplejszym akwenie niz nasz BAltyk. Wybrac
      > Rumunie czy Bulgarie?

Ja od 7 lat jezdze do bulgarii. A oto kilka powodow dla ktorych to robie:
      1. Latwiej sie dogadac z bulgarem niz z rumunem poniewarz to tez jest jezyk
      slowianski, co za tym idzie jesli zamawiasz cos z menu to, znajac cyrylice, wiesz
      mniej wiecej co zamawiasz. Nie spotkalem sie do tej pory (moze z wyjatkiem
      Slancev Briagu i Nesebyru) zeby potrawy byly napisane wielojezycznie.
      2. Blisko do turcji, z Burgass jezdza regularne busy do konstantynopola za
      naprawde niewygorowane pieniadze.
      3. zabytki, po bizancjum, grecji, itd. W Pomoriu np. jeszcze niedawno mozna bylo
      zobaczyc luzno lezace zwienczenia kolumn antycznych na trawnikach.

Sczegolnie polecam ci miejscowosc Pomorie, jest to miejscowosc uzdrowiskowa ale
      tez z duza iloscia knajp, dyskotek, night club'ow. Polozenie na polwyspie
      zapewnia znakomity mikroklimat. Nie odczuwa sie tam tego srodziemnomorskiego
      zaduchu jak np. w Burgass. poza tym z pomoria jest bardzo blisko do burgass i
      Slancev Briag. Bedac w Slancev Briag polecam odwiedzenie Nesebyru, to takie
      miasto jkby zywcem wyrwane z czasow bizancjum. na kazdym kroku masz tam historie.
      Jesli interesuja cie dalsze wycieczki to polecam Warne, Sozopol i Plowdiw.

PS. Do burgass miozesz doleciec samolotem a z tamtad juz busem do Pomoria (mniej
      niz 10 km.)

Pozdrawiam i polecam Bulgarie.

• Gość: Indris Re: Bulgaria czy Rumunia ?? IP: *.ibspan.waw.pl 12.07.01, 12:31
        W Bułgarii jest morze chyba cieplejsze - bo to bardziej na południe. Uwaga: warto spojrzeć na mapę:
        Bułgaria ma dwie strefy klimatyczne: na południe od Starej Planiny i na północ. Na północy są m. in
        :Złote Piaski, Warna i Bałczik, na południu Słoneczny Brzeg, Burgas, Pomorie Sozopol. Doradzałbym
        raczej południe. Słoneczny Brzeg jest prześliczny: wszystko jest jak olbrzymi park a do tego jeszcze
        morze i tak wspaniała piaszczysta plaża jak nad naszym Bałtykiem - w Europie rzadkość. Do
        Neseberu jeżdżą często miejskie autobusy ok 20 minut jazdy. Niedogodnością Słonecznego Brzegu
        były czasem komary. Byłem tam kilka razy w latach 80 i mam jak najlepsze wspomnienia.
        Na język trzeba uważać: jest to najmniej słowiański z języków słowiańskich. Ma np rodzajniki (takie jak
        angielskie 'a' i 'the') ale doczepiane na koniec słowa i pisane razem (np. kufarat to kufar i rodzajnik
        określony 'at'). NIE ma natomiast deklinacji. Jest bardzo dużo naleciałości (chyba tureckich). Np.
        'zapałka' to zapalniczka, a nasze zapałki to u nich 'kibrit'. Jest też tam taka samogłoska, co do której
        nie ma zgody w Polsce jak ją pisać, dlatego np. ja piszę NesebEr a mój Poprzednik NesebYr.
        Mylącym Polaka obyczajem jest kiwanie głową na znak przeczenia, a kręcenie na znak potwierdzenia.
        Od 10 września robi się chłodno nawet w Burgas.
        W Rumunii byłem tylko raz i dawno w okolicy Konstancy. Zaletą tego kraju była dla mnie łatwość
        porozumiewania się i czytania: bardzo wielu Rumunów zna francuski, a język pisany jest na tyle
        podobny, że szyldy i inne napisy czytałem łatwiej niż bułgarskie - bo alfabet jednak łaciński. Ale morze
        chłodne - w 2-giej połowie września było 17 stopni !
        • Gość: JMT Re: Bulgaria czy Rumunia ?? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 21:26
          Polecam Rumunie - Mamaje.
          Rumuni są sympatyczni w przeciwieństwie do Bułgarów i pobyt w Mamaji będzie
          napewno należał do miłych wspomnień.
          Rumunia to już kraj w pełni cywilizowany i wszelkie wspomnienia z epoki
          Caucesku należą do przeszłości.
          Na wybrzeżu jest czysto, tanio i b.sympatycznie.
          Można jechać w "ciemno" - hotel *** od 20$ za 2 os. doba.
          Bungalon 2-3 osoby doba 10 - 20 USD.
          Uwaga na podróżowanie własnym samochodem w nocy ze względu na nieoznaczone
          przeszkody, przebudowa drogi, dziura... (miałem wypadek).
          Zycze miłego pobytu i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka