Dodaj do ulubionych

Ja już się pogubiłem .....

05.04.14, 17:08
Prezydent Elbląga w kampanii wyborczej obiecał że przekopie kanał przez Mierzeję Wiślaną, a teraz Kaczyński "wzywa" Tuska żeby to on przekopał, to w końcu obiecał Wilk, czy Tusk? O Kaczyńskim nie wspominam, bo ten już całkiem się pogubił, dziadziuś nie wie jaki dzień tygodnia mamy a co dopiero takie coś jak obiecanka przekopu.

To w końcu kto obiecał, i kto ma przekopać?

fakty.interia.pl/polska/news-j-kaczynski-wezwal-premiera-do-rozpoczecia-prac-nad-przekope,nId,1404758
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: przedawkowali z tymi prochami spece 05.04.14, 17:15
      "duży port, w którym przeładowuje się nie setki tysięcy ton towarów, ale miliony ton".
      "To jest przedsięwzięcie nietrudne,"
      "port z prawdziwego zdarzenia, czwarty port Rzeczpospolitej."
      "mam prawo wezwać z tego miejsca Donalda Tuska do tego, żeby rozpoczął prace nad przekopem Mierzei Wiślanej"

• porannakawa01 Re: Ja już się pogubiłem ..... 05.04.14, 17:24
      Dalaczego lekarz Kopacz chroni go przed postawieniem ostatecznej diagnozy Kaczyńskiemi i Macierewiczowi?
      Część obserwacyjna jest dostępna dla wszystkich, ich reakcje, ich wypowiedzi splątane i myśli rozbiegane.
      Dlaczego nie pomóc im ostatecznie, zdiagnozować, postawić sposób leczenia i w końcu leczyć?
      Przecież to dla ich dobra oraz dla dobra Rzeczypospolitej.
      Dlaczego lekarz Kopacz im tego odmawia?
      • 141288bs Re: Ja już się pogubiłem ..... 05.04.14, 18:18
        lekarz Ewa Kopacz zna sie jedynie na przekopywaniu ziemi pod Smolenskiem
        • volupte Re: Ja już się pogubiłem ..... 05.04.14, 18:22
          To i lepiej.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Ja już się pogubiłem ..... 05.04.14, 17:36
      sklerotyk zapomniał o 3 mln. mieszkań - dziwne że jeszcze nie nakazał Tuskowi wręczać 3 mln. kluczy
      • 141288bs Re: Ja już się pogubiłem ..... 05.04.14, 18:22
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> sklerotyk zapomniał o 3 mln. mieszkań - dziwne że jeszcze nie nakazał Tuskowi w
        > ręczać 3 mln. kluczy
        Nakaze,ale wczesniej Donald musi zrealizowac dziesiec obietnic.
      • dystans4 Re: Ja już się pogubiłem ..... 06.04.14, 01:35
        PiS ma bardzo dobry program, konkretny program.
    • mariner4 Już o tym pisałem 05.04.14, 17:38
      Niemcy odstąpili od tego projektu na początki 20 w. To grozi przerwaniem Mierzei Wiślanej.
      Nie chce mi się potarzać argumentów specjalistów. O tym dawny periodyk Instytutu Morskiego pt."Technika i gospodarka morska" pisał szczegółowo.
      To dlatego właśnie, że wybudowano w latach 30 port w Władysławowie, półwysep helski jest zagrożony, a jest o wiele masywniejszy od mierzei. 20 lat i wody Bałtyku i Zalewu się wymieszają. To jak 2 x 2 = 4. Niemcy wiedzieli o tym już pod koniec 19 wieku. Kurdupel do dzisiaj tego nie zrozumiał. Bo to idiota! Okazuje się, że jedyny skuteczny sposób na uratowanie helskiej blizy, to rozebranie portu we Władysławowie.
      Dalej. Port musi mieć zaplecze ładunkowe. Co Elbląg może tam eksportować i importować? Smołę? Drewno? Leśne runo?
      Ponadto. To raczej zimna część kraju. Zimą utrzymanie toru wodnego to niebotyczne koszty lodołamaczy. Teraz do Elbląga mogą wpływać statki około 4 m zanurzenia, czyli około 2000 to nośności max. W każdym razie gra nie warta świeczki. Ale ten mały durny gnojek tego nie rozumie. Kiełbasy nie umie kupić, a chce o takich sprawach decydować.
      Mam nadzieję, że do tego przekopu nie dojdzie. Wysyłam w tej sprawie pisma gdzie się da. Do Komisji Europejskiej też. Oczywiście solidnie opisane i umotywowane wnioski. Nie miejsce tu to przytaczać. Jest na ten temat wcale duża literatura.
      Szkoda gadać z idiotami.
      M.
      • volupte Re: Już o tym pisałem 05.04.14, 17:58
        duzy + :-)
      • man_sapiens Re: Już o tym pisałem 06.04.14, 01:04
        > Kurdupel do dzisiaj tego nie zrozumiał. Bo to idiota!
        Le cœur du peuple niczego nie zrozumiał, bo nie chciał. On ma głęboko w ... czy coś jest sensowne, czy przyniesie straty lub zniszczenia. Jest tylko jedna wartość (dla niego) - zdobycie władzy i zemsta na Tusku.
        • wujaszek_joe Re: Już o tym pisałem 06.04.14, 01:13
          i nazywają go patriotą..
    • mariner4 No dobra. Jeszcze raz 05.04.14, 18:59
      Na Bałtyku płynie stały prąd morski w kierunku wschodnim. I na ten fakt nie mamy wpływu.
      Przekop mierzei, aby mógł być żeglowny, musi mieć dwa falochrony - ostrogi wysunięte kilkaset metrów w morze. Tak jak we wszystkich portach bałtyckich naszego wybrzeża. Ostroga zachodnia powinna być trochę dłuższa niż wschodnia, a obie był łukowato wygięte w kierunku wschodnim. Tak jak w Świnoujściu, Kołobrzegu, czy Ustce. Prąd morski niesie rumowisko. Nanosi je po zachodniej stronie falochronu, opływa falochrony i po stronie wschodniej powstaje zawirowanie i ląd jest wypłukiwany. W przypadku mierzei to wypłukiwanie jest groźne i nieuchronnie prowadzi do jej przerwania.
      Na całym wybrzeżu wdać potęgę działania tego prądu. Jeziora Jamno i Gardno to kiedyś były zatoki. powoli usypywał mierzeję, aż zamknął zatoki przekształcając je w jeziora. W jednym miejscu morze zabiera ląd, w innym dodaje. Resztki kościoła nad klifem w Trzęsaczu niebawem runą do morza. A kościół ten był wybudowany 500 lat temu ponad 3 km od brzegu!
      Usypywanie mierzei trwa na Helu. Ale tam jest ujście Wisły.
      Półwysep Helski już był przerywany w Chałupach z powodu działania prądu morskiego. Z powodu struktury portowej Władysławowa, wybudowanego przed wojną przy słabej znajomości skutków tej inwestycji. Były rozważane różne koncepcje ratowania półwyspu. Nawet rozważano budowę ogromnej rury pod portem przepuszczającej piach niesiony prądem. Koniec końców okazuje się, że jedynym skutecznym rozwiązaniem jest rozbiórka portu.
      Jak to się skończy? Nie wiem. Mam tylko nadzieję, że przekopu Mierzei Wiślanej nie będzie.
      Lepiej rozbudowywać port w Gdyni i Gdańsku. Port w Elblągu nie ma perspektyw i byłby bardzo kosztowny w utrzymaniu i nie zarobiłby na siebie. To chory pomysł tego idioty.
      M.
      • remez2 Re: No dobra. Jeszcze raz 05.04.14, 21:46
        Dziękuję. :-)
    • szwampuch58 Re: przedawkowali z tymi prochami spece 05.04.14, 21:41
      "żeby napad na Polskę oznaczał prawdziwą wojnę, a nie jakieś tam interwencje".
      "Powinni być to Amerykanie, bo tylko takich wojsk się boi Rosja "
      "To nie krasnoludki, ale Rosja może nas zaatakować"
      no i perelka:
      Polityka chodzenia na czworakach zawsze się źle kończy. My się podniesiemy na dwie nogi,......pletwy chiba?
      • fiu-bzdziu2010 Re: przedawkowali z tymi prochami spece 05.04.14, 21:47
        szwampuch58 napisał:

> no i perelka:
        > Polityka chodzenia na czworakach zawsze się źle kończy. My się podniesiemy na d
        > wie nogi,......pletwy chiba?

a dlaczego nie wzlecimy, jak te orły i sokoły???
    • mariner4 Jeszcze jedno 06.04.14, 00:52
      Elbląg to województwo Warmińskie. Mierzeja należy do Pomorskiego. z uwagi na prądy morskie, o których pisałem, tor wodny od mierzei w morze musiałby być permanentnie pogłębiany. Kto miałby to robić? I za czyje pieniądze. Miejscowości na mierzei nie mają żadnego interesu w ponoszeniu kosztów. Taki przekop musiałby mieć tunel pod dnem lub most nad nim. Tunel byłby mocno narażony z powodu prądów morskich o czym pisałem. Mierzeja to piach słabo związany. To rejon turystyczny i obie części mierzei muszą mieć stałe połączenie, a nie żaden most zwodzony, czy promy. Pomijając aspekt ekonomiczny, byłoby o zarzewie konfliktów. Na pieniądze unijne liczyć raczej nie można zw względu na ekologię choćby
      Na jaką masę towarową może liczyć Elbląg? Obecnie wygląda to tak:

www.port.elblag.pl/page/show/5/przeladunki?lang=pl
      Czy dochody z tego są adekwatne do kosztów budowy? Zaplecze portu jest mizerne. to nie jest region przemysłowy. Trochę konstrukcji stalowych z Zamechu? Nie wiem jak on stoi teraz.
      Tor wodny do utrzymania to by było około 30 kilometrów. Utrzymanie toru mogłoby przekroczyć wpływy z operacji portowych. W tej chwili porty morskie cienko przędą. Szczecin jest Pusty. Na towary masowe Elbląg raczej poza piaskiem liczyć nie może. Jaki tam przemysł jest jeszcze?
      Autostrada A1 spowoduje wzrost konkurencyjności Trójmiasta w przeładunkach. W Elblągu terminalu kontenerowego raczej nie będzie, bo to lokalna dziura i po co?
      Jak Kaczor zna się na innych sprawach na takim samym poziomie, to jego ew. zwycięstwo wyborcze źle rokuje dla Polski. Jeszcze gorzej nić jest teraz.
      M
      • porannakawa01 Re: Jeszcze jedno 06.04.14, 01:05
        marinerze - to są bardzo rzeczowe argumenty od razu ustawiające tego płetwiastego durnia, pokazującego jego indolencję umysłową, brak myślenia ekonomicznego wynikłego po prostu z braku wiedzi i zadufaniu w własną omnipotencję - facet pewnie po skończeniu tych pożal się studiów się nie dokształcał, książek nie czytał tylko w kącie siedział i kombinował.
        No i widzimy co wykombinował.
        Dobrze, że to się skończyło tylko na tej setce - wysłanych w lot samobójczy, tych co to popełnili samobójstwo kilkakrotnie do siebie w brzuch strzelacąc i potem jeszcze, po postrzeleniu wskoczeniu do wanny z włączoną suszarką do włosów.
        Stary pierdzieluch, już dawno powinien być na aucie polityki.
    • mariner4 I jeszcze raz powtórzę 06.04.14, 01:17
      Pomiędzy niewiedzą a ignorancją jest tylko jedna różnica. Niewiedza to stan w którym wie się o tym, że się nie wie. Ignorancja natomiast to stan w którym nie wie się o tym, ze się nie wie.
      Niewiedza zatem nie jest taka groźna jak ignorancja. ta jest groźna, jeżeli dotknięty nią ma władzę i moc sprawcza. Kaczyński jest właśnie ignorantem.
      O locie z Warszawy 10.04.10 też wiedział lepiej.....
      M.
      • haen2010 Re: I jeszcze raz powtórzę 06.04.14, 07:45
        Ja niestety, znam jezioro Jamno. Zalew to tysiąc takich jezior będzie jeżeli nie pomożemy w wymianie wód z Bałtykiem.

Warto przemyśleć projekt kanału dla żeglugi turystycznej, rybackiej i małego kabotażu. Właśnie ze względu na wymianę wód.
        • mariner4 Po pierwsze nie na temat 06.04.14, 09:18
          a po drugie zalewowi nie potrzebna jest zmiana wód.
          Natomiast przerwanie mierzei to katastrofa ekologiczna na wielka skalę.
          M.
      • dystans4 Re: I jeszcze raz powtórzę 06.04.14, 07:57
        Zauważę coś jeszcze, serio. W PiSie na pewno są ludzie myślący, którzy to wszytko rozumieją. Okazuje się, że ewentualna wielka szkoda dla Polski, jaką pomysł prezesa mógłby wyrządzić, jest im zupełnie obojętna, nikt palcem nie kiwnie, cokolwiek prezes powie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka