Dodaj do ulubionych

Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii?

06.06.14, 19:26
A jestem zwolennikiem polityki zagranicznej Tuska i Radka na zbliżenie z Niemcami, ale kto mi wyjaśni - poważnie - co D tam świętują?
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:31
      Może nie tyle świętują, co manifestują, że ich kraj nigdy więcej nie przysporzy Europie i światu tego typu problemów i nieprzyjemności.
    • dupeteczek Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:34
      Dla Niemców, to też święto, tyle że smutne. My też świętujemy klęski.
      • witek.bis Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:36
        To chyba od nas się tego nauczyli :-)
        • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:38
          No muszę powiedzieć - ciekawe wyjaśnienia. Ja uważam, że jest to chyba jednak gest - były waśnie, były wojny i ofiary - ale teraz jest jedna Europa i Niemcy też są w tej Europie!
          • witek.bis Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:41
            To na pewno jeden z ważniejszych powodów obecności Merkel w Normandii.
            • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:43
              Poczytaj niżej, i prawdziwy z bluzgami się dołączył!
              • heliospg Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 09.06.14, 19:23
                Juz odpowiadam co Niemcy świętują w Normandii. Pojechali tam żeby śmiać się z aliantów którzy po wygranej wojnie pozwolili się podbić przez Niemców ekonomicznie. Niemcy prowadza bezwzględną wojnę ekonomiczną, tworzą kolonie przez wykupywanie wszystkiego co się da, wystarczy popatrzeć na Polsk.
      • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:17
        dupeteczek napisał:

> Dla Niemców, to też święto, tyle że smutne. My też świętujemy klęski.
        Głupoty wypisujesz! Jedyni dla których pokonanie Hitlera jest smutną datą to Polacy i Bałty.
      • kolter.nr Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 13:01
        dupeteczek napisał:

> Dla Niemców, to też święto, tyle że smutne. My też świętujemy klęski.

My tylko klęski świętujemy.
    • qqazz Święto to święto 06.06.14, 19:39
      popić można, pojeść i jeszcze Francuzi za to zapłacą, idealna impreza dla Niemca.

pozdrawiam;)
      • sclavus Re: Święto to święto 06.06.14, 20:02
        przeuFielbiam tÓmaństFo!!
      • douglasmclloyd Re: Święto to święto 06.06.14, 21:04
        qqazz napisał:

> popić można, pojeść i jeszcze Francuzi za to zapłacą, idealna impreza dla Niemc
        > a.

Pojechali zabawić się, jak dziadkowie ;)
        • qqazz Re: Święto to święto 07.06.14, 12:08
          Pamiętajmy, że dziadkowie dzisiejszych Niemców w czasie wojny pracowali na kolei.

pozdrawiam
    • witek.bis Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:44
      Hollande stawia, Merkel pije, a Kaczyński ma kaca... znaczy się tę... alergię.
      • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:52
        Dobre!
    • douglasmclloyd Naszą porażkę nt 06.06.14, 19:57
      • 1zzarda Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:02
        "Odzyskanie Stettina i Breslau" to porażka?
        • douglasmclloyd Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:07
          1zzarda napisał(a):

> "Odzyskanie Stettina i Breslau" to porażka?

Polska jest mniejsza niż przed wojną. Straciliśmy 20% ludności. Nie było reparacji wojennych ani planu Marshalla, tylko 50 lat komunizmu. Myśmy tę wojnę przegrali i skutki przegranej odczuwamy do dziś.
          • 1zzarda Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:11
            Za te straty to podziękuj ekipie z 39 ( Beckowi, Śmigłemu i Mościckiemu) - to tylko ich wina ta katastrofa!
            • douglasmclloyd Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:12
              1zzarda napisał(a):

> Za te straty to podziękuj ekipie z 39 ( Beckowi, Śmigłemu i Mościckiemu) - to t
              > ylko ich wina ta katastrofa!

Zapomniałaś o Roosevelcie, Stalinie i Churchillu.
              • 1zzarda Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:17
                Najpierw były nasze orły! A co chcesz od wymienionych kiedy oni realizowali politykę własnych krajów?

A Stalinowi maso-mordercy podziękuj za Stettin i Breslau!
                • douglasmclloyd Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:19
                  1zzarda napisał(a):

> Najpierw były nasze orły! A co chcesz od wymienionych kiedy oni realizowali pol
                  > itykę własnych krajów?
                  >
                  > A Stalinowi maso-mordercy podziękuj za Stettin i Breslau!

Zapytałaś co robią Niemcy w Normandii i ci wyjaśniłem. Nie podoba ci się, twój problem.
                  • 1zzarda Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:23
                    Podoba mi się, tylko mam inne zdanie.
                    A w sprawie Stettina?
          • 99venus Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 20:46
            to częściowo prawda ale:
            ziemie zachodnie pod względem gospodarczym są znacznie cenniejsze niż Kresy-to na rozum bo serce boli,
            nie mamy wrogich mniejszości narodowych,szczególnie Ukraińców,
            w traktacie pokojowym 1921 Rosja miała nam zapłacić 30 milionów rubli w złocie,do dzisiaj nie zapłacili,dlaczego odpuszczono to przed wojną?
            pod wieloma względami ta wojna to nasza przegrana ale nie pod wszystkimi.było jak było.cieszmy się jak jest.
            • 1zzarda Re: Naszą porażkę nt 06.06.14, 21:03
              Różnice Lwów a Wrocław widać dzisiaj - chyba jednak za to jedno trzeba Stalinowi podziękować, no i naszym komuchom, niestety!
    • sclavus Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:57
      Świat zachodni pojednał się z Niemcami już dawno... pojednanie zaczęło się w czasach Adenauera i trwa już ponad 60 lat... - wyjaśniło ci się??
      • sclavus Poza tym, 06.06.14, 19:59
        tam się niczego nie swiętuje!!!!
        ... celebruje się 70 rocznicę D-Day a to nie to samo co świętowanie!
        uFielbiam tÓmaństFo!!
    • man_sapiens Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:57
      Powodów do świętowania mają co nieco. Koniec zaczadzenia nacjonalizmem - otrzeźwienie po czymś takim jest zawsze pozytywne. Inwazja w Normandii spowodował, że Ruscy zajęli tylko około 1/3 Niemiec a nie cały kraj. No i - w 1944r. wojna dla Niemców w swoich domach przestała być przyjemna - masowe bombardowania przez aliantów, braki w zaopatrzeniu. Zajęcie kraju przez aliantów było więc swego rodzaju wyzwoleniem, tym bardziej, ze (inaczej niż ruscy w Polsce) alianci przynosili demokrację i wolność.
      • inocom Co więc Putin świętuje w Normandii? 07.06.14, 11:05
        man_sapiens napisał:

> Powodów do świętowania mają co nieco. Koniec zaczadzenia nacjonalizmem - otrzeź
        > wienie po czymś takim jest zawsze pozytywne. Inwazja w Normandii spowodował, że
        > Ruscy zajęli tylko około 1/3 Niemiec a nie cały kraj. No i - w 1944r. wojna dl
        > a Niemców w swoich domach przestała być przyjemna - masowe bombardowania przez
        > aliantów, braki w zaopatrzeniu. Zajęcie kraju przez aliantów było więc swego ro
        > dzaju wyzwoleniem, tym bardziej, ze (inaczej niż ruscy w Polsce) alianci przyno
        > sili demokrację i wolność.
    • 99venus Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 19:57
      początek końca wojny.
      • marsaqua Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:04
        zgoda, ale paranoja I schizofrenia sa raczej sila przewodnia elyt politycznych, to ich cecha szczegolna. :)
    • wydrwiwdowigrosz Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:05
      Niemcy świętują to, że dostali się do niewoli zachodnich aliantów i nie musieli ginąć na froncie wschodnim.
      • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:09
        wydrwiwdowigrosz napisał(a):

> Niemcy świętują to, że dostali się do niewoli zachodnich aliantów i nie musieli
        > ginąć na froncie wschodnim.

Poza ofiarami całkiem nieźle na tej przegranej wyszli, podobnie, jak Włosi.
        • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:13
          Mogliśmy z Niemcami w 39 iść na Ruskich!
          • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:20
            1zzarda napisał(a):

> Mogliśmy z Niemcami w 39 iść na Ruskich!

Trzeba było iść zamiast na forum ujadać.
            • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:25
              To akurat nie mój pomysł - Cat Mackiewicz, Zychowicz się "kłąniajo"
          • kolter.nr Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 13:05
            1zzarda napisał(a):

> Mogliśmy z Niemcami w 39 iść na Ruskich!

Nie było takiej opcji Hitler nas chyba najbardziej poza żydami nienawidził . Nawet nie próbował Himmler w Polsce do SS werbować.
        • 99venus Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:51
          wikipedia.pl:Obecnie historycy, za wyczerpującymi badaniami Franciszka Pipera, oceniają, że ogółem do obozu trafiło co najmniej 1,3 miliona osób, w tym:

1,1 mln Żydów;
          do 150 tysięcy Polaków;
          23 tysiące Romów;
          i ponad 30 tysięcy osób innych narodowości.
          Liczba zabitych sięgnęła prawie 1,1 mln osób, w tym:

960 tysięcy Żydów, czyli prawie 90% – w tym:
          438 tysięcy z Węgier;
          około 300 tysięcy z Polski;
          prawie 70 tysięcy z Francji;
          60 tysięcy z Holandii;
          55 tysięcy z Grecji;
          ponad 46 tysięcy z Czech i Moraw;
          ponad 26 tysięcy ze Słowacji;
          ponad 24 tysiące z Belgii;
          23 tysiące z Niemiec i Austrii;
          10 tysięcy z Jugosławii;
          do 75 tysięcy Polaków;
          21 tysięcy Romów;
          15 tysięcy jeńców radzieckich różnych na

może więc Amerykanie sie nie pomylili.
          • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:55
            99venus napisał:

> wikipedia.pl:Obecnie historycy, za wyczerpującymi badaniami Franciszka Pipera,
            > oceniają, że ogółem do obozu trafiło co najmniej 1,3 miliona osób, w tym:
            >
            > 1,1 mln Żydów;

> może więc Amerykanie sie nie pomylili.

Napisz jeszcze, iż Żydzi zostali do Auschwitz dostarczeni z Izraela.
            • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:01
              No to weszliście na poziom Marysi!
              • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:03
                1zzarda napisał(a):

> No to weszliście na poziom Marysi!

Dostosowałem się od poziomu amerykańkich żydów z muzeum w Waszyngtonie.
                • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:04
                  Chyba przesadziłeś?
                  • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:12
                    1zzarda napisał(a):

> Chyba przesadziłeś?

Ja nie otworzyłem muzemu w Ameryce. Cały świat poszedł do przodu, a Żydowie wożą do Ameryki baraki z Oświęcimia (i nie chcą oddać), żeby drugą wojnę sprowadzić do jednego. Najwidoczniej poczuli w tym biznes.
                    • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:17
                      Miałem na myśli niechęć do Żydów.
                      • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:20
                        1zzarda napisał(a):

> Miałem na myśli niechęć do Żydów.

Żle to odbierasz, ja tylko odwzajemniam uczucia.
                        • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:23
                          Żaden naród tego nie przeżył - to coś znaczy!
                          • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:27
                            1zzarda napisał(a):

> Żaden naród tego nie przeżył - to coś znaczy!

O jakim narodzie mówisz, bo muzeum jest w Ameryce. Co z tym wspólnego mają Amerykanie?
                            • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:28
                              Żydowskim, a oni są też USA! To bardzo mądry naród!
                              • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:31
                                1zzarda napisał(a):

> Żydowskim, a oni są też USA! To bardzo mądry naród!www.suntimes.com/news/27890403-418/ogden-lsc-meeting-set-to-address-anti-semitic-bullying.html

Są, ale dlaczego muzeum nie otworzyli w Izraelu? Czytaj i się ucz od mądrego narodu.

www.suntimes.com/news/27890403-418/ogden-lsc-meeting-set-to-address-anti-semitic-bullying.html
                                • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:33
                                  A co w tym złego?
                                  • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:38
                                    1zzarda napisał(a):

> A co w tym złego?

No przecież mówię, żebyś się uczył i jak następnym razem ktoś powie w Ameryce kawał o głupich polakach leć do mediów, kuratorium i rób chałas na całe gardło, że nam się krzywda dzieje.
                                    • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 08:17
                                      Chyba nie rozumiemy się!
      • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:15
        wydrwiwdowigrosz napisał(a):

> Niemcy świętują to, że dostali się do niewoli zachodnich aliantów i nie musieli
        > ginąć na froncie wschodnim.
        Do Moskwy na 9 maja też są zapraszani i też świętują.
        • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:23
          tornson napisał:

> Do Moskwy na 9 maja też są zapraszani i też świętują.

Co mają nie świętować? W końcu dzięki Ameryce są mocarstwem podobnie jak Rosja, z której Roosvelt zrobił mocarstwo światowe. My walczyliśmy u boku Amerykanów i mamy goowno.
          • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:49
            douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
            >
            > > Do Moskwy na 9 maja też są zapraszani i też świętują.
            >
            > Co mają nie świętować? W końcu dzięki Ameryce są mocarstwem
            Bo oczywiście przedwojenne Niemcy mocarstwem nie były? A taki Werner von Braun, twórca amerykańskiego programu kosmicznego to rodowity Amerykanin? I może Z3, pierwszy komputer świata, też nie powstał w Niemczech?
            • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 20:54
              tornson napisał:

> douglasmclloyd napisał:
              >
              > > tornson napisał:
              > >
              > > > Do Moskwy na 9 maja też są zapraszani i też świętują.
              > >
              > > Co mają nie świętować? W końcu dzięki Ameryce są mocarstwem
              > Bo oczywiście przedwojenne Niemcy mocarstwem nie były? A taki Werner von Braun,
              > twórca amerykańskiego programu kosmicznego to rodowity Amerykanin? I może Z3,
              > pierwszy komputer świata, też nie powstał w Niemczech?

Przed wojną panie to były czasy.
              • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:13
                douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
                >
                > > douglasmclloyd napisał:
                > >
                > > > tornson napisał:
                > > >
                > > > > Do Moskwy na 9 maja też są zapraszani i też świętują.
                > > >
                > > > Co mają nie świętować? W końcu dzięki Ameryce są mocarstwem
                > > Bo oczywiście przedwojenne Niemcy mocarstwem nie były? A taki Werner von
                > Braun,
                > > twórca amerykańskiego programu kosmicznego to rodowity Amerykanin? I moż
                > e Z3,
                > > pierwszy komputer świata, też nie powstał w Niemczech?
                >
                > Przed wojną panie to były czasy.
                >
                Pierdolnąłeś durnotę jakoby ktoś musiał z Niemiec robić mocarstwo po IIWŚ, a teraz próbujesz wykręcać się sianem. Przyznaj po męsku że nie miałeś racji, nie zachowuj się jak baba.
                • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:17
                  tornson napisał:

> Pierdolnąłeś durnotę jakoby ktoś musiał z Niemiec robić mocarstwo po IIWŚ, a te
                  > raz próbujesz wykręcać się sianem. Przyznaj po męsku że nie miałeś racji, nie z
                  > achowuj się jak baba.

Dlaczego NRD nie było po wojnie mocarstwem i do dzisiaj wschodnie Niemcy wleką się za zachodnią częścią?
                  • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:19
                    Byli! W sporcie! Jak kiedyś stanąłem obok ichnich pływaczek, na basenie, to się przeraziłem...
                  • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:32
                    douglasmclloyd napisał:

> Dlaczego NRD nie było po wojnie mocarstwem i do dzisiaj wschodnie Niemcy wleką
                    > się za zachodnią częścią?
                    Przed IIWŚ wlokły się tak samo, ja nie bardziej. Nie tylko Polska ma swoją "Ścianę Wschodnią".
                    • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:40
                      tornson napisał:

> Przed IIWŚ wlokły się tak samo, ja nie bardziej. Nie tylko Polska ma swoją "Ści
                      > anę Wschodnią".

Aha, czyli zmieniasz zdanie, co do niemieckiego mocarstwa.
                      • tornson Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:42
                        douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
                        >
                        > > Przed IIWŚ wlokły się tak samo, ja nie bardziej. Nie tylko Polska ma swoj
                        > ą "Ści
                        > > anę Wschodnią".
                        >
                        > Aha, czyli zmieniasz zdanie, co do niemieckiego mocarstwa.
                        >
                        RFN która odziedziczyła niemal wszystkie główne ośrodki przemysłowe Niemiec i dokąd uciekła przygniatająca większość niemieckich inżynierów i naukowców, cały czas była mocarstwem.
                        • douglasmclloyd Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 06.06.14, 21:50
                          tornson napisał:

> RFN która odziedziczyła niemal wszystkie główne ośrodki przemysłowe Niemiec i d
                          > okąd uciekła przygniatająca większość niemieckich inżynierów i naukowców, cały
                          > czas była mocarstwem.

tornson czytaj, dlaczego NRD nie zostało mocarstwem, jak NRF.

"Zgodnie z planem, ostatecznie zatwierdzonym 3 kwietnia 1948 roku przez
                          Senat USA, Amerykanie dostarczyli za 13 miliardów dolarów amerykańskich do
                          państw Europy Zachodniej do połowy 1952 roku, artykuły żywnościowe, lekarstwa,
                          nawozy sztuczne, surowce, paliwai maszyny. Związek Radziecki sam nie przyjął i
                          nie wyraził też zgody na przyjęcie amerykańskiej pomocy przez kraje Europy
                          Wschodniej. Szczególnie charakterystyczny jest tu przykład Czechosłowacji. Rząd
                          tego kraju wyraził swoje zainteresowanie przyjęciem tej pomocy od Stanów
                          Zjednoczonych. Jednak Stalin nie był skłonny zaakceptować takiej postawy i
                          bezzwłocznie wezwał przedstawicieli rządu Czechosłowacji do Moskwy. Jan
                          Masaryk, syn założyciela państwa czechosłowackiego Thomasa Masaryka, który był
                          wtedy urzędującym ministrem spraw zagranicznych oświadczył po tej wizycie:
                          Do gabinetu Stalina wszedłem jako minister niezależnego państwa i wyszedłem jako
                          pachołek Moskwy. Stalin zabronił Czechom przyjęcie pomocy w ramach Planu
                          Marshalla."
                          • tornson Powtarzasz ahistoryczny bełkot! 06.06.14, 21:56
                            Plan Marshalla to była lichwa, która dodatkowo miała całkowicie podporządkować Europę amerykańskim interesom gospodarczym, docelowa Europa Zachodnia miała być na poziomie Chile czy Argentyny. Amerykanie inwestowali jak chcieli i tak by w Europie budować fabryki uzależnione od amerykańskiej technologii, całą gospodarkę w Europie chcieli tak urządzić. Na szczęście to się im nie udało
                            • douglasmclloyd Re: Powtarzasz ahistoryczny bełkot! 06.06.14, 21:59
                              tornson napisał:

> Plan Marshalla to była lichwa, która dodatkowo miała całkowicie podporządkować
                              > Europę amerykańskim interesom gospodarczym, docelowa Europa Zachodnia miała być
                              > na poziomie Chile czy Argentyny. Amerykanie inwestowali jak chcieli i tak by w
                              > Europie budować fabryki uzależnione od amerykańskiej technologii, całą gospoda
                              > rkę w Europie chcieli tak urządzić. Na szczęście to się im nie udało

tornson kaftan bezpieczeństwa cię szuka.
    • wkkr Nie świętują 06.06.14, 20:06
      są upokarzani.
      ==============
      Kiedyś w ramach świętowania zwycięstwa urządzano parady i marsze tryumfalne w trakcie których pędzono jeńców których potem zarzynano.
      Czasy się zmieniły. Dzisiaj wystarczy tylko obecność przywódcy strony pokonanej.
      • tornson Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie pojmie 06.06.14, 20:13
        że wcale nie trzeba się utożsamiać ze swoim krajem bez względu na to co ten wyprawiał. Dlatego Niemcy już dawno wyrzekli się III Rzeszy i Hitlera, a pokonanie faszyzmu świętują jak wszyscy inni i cieszą się z tego. Dziś Hitler i Goebbels mają więcej apologetów w Polsce niż w III Rzeszy. Prymitywny polski kato-prawicowiec popierał by swój kraj bez względu na zbrodnie i sqrwysyństwa jakie by ten wyczyniał, stąd dla jego prostego rozumku postawa współczesnych Niemców jest nie do ogarnięcia.
        • douglasmclloyd Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:36
          tornson napisał:

> że wcale nie trzeba się utożsamiać ze swoim krajem bez względu na to co ten wyp
          > rawiał. Dlatego Niemcy już dawno wyrzekli się III Rzeszy i Hitlera

Niemiecka propaganda sprytnie przekonała świat, że wojnę wywołali naziści, którzy ojczyzny nie mają.
          • tornson Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:47
            douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
            >
            > > że wcale nie trzeba się utożsamiać ze swoim krajem bez względu na to co t
            > en wyp
            > > rawiał. Dlatego Niemcy już dawno wyrzekli się III Rzeszy i Hitlera
            >
            > Niemiecka propaganda sprytnie przekonała świat, że wojnę wywołali naziści, któr
            > zy ojczyzny nie mają.
            Dziś Niemcy napewno nie są ojczyzną faszyzmu, prędzej Polska i jej nowa utrzymanka - Ukraina.
            • dupeteczek Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:50
              Na pewno putinowska Rosja jest dziś liderem faszyzmu!
              • tornson Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:52
                dupeteczek napisał:

> Na pewno putinowska Rosja jest dziś liderem faszyzmu!
                I dlatego jako jedyni głośno krytykują zbrodnie faszystowskiego reżimu w Kijowie?
                • wkkr Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 07.06.14, 08:24
                  tornson napisał:
                  > I dlatego jako jedyni głośno krytykują zbrodnie faszystowskiego reżimu w Kijowi
                  > e?
                  ===========
                  Na zasadzie złodzieja który krzyczy "łapać złodzieja!"
                  ==
                  Rosja jest krajem faszystowskim, szowinistycznym i ksenofobiczny.
                  Rosja jest zagrożeniem dla wolnego świata.
                  To Rosja ponosi całą odpowiedzialność za rozlew krwi na wschodzie Ukrainy.
              • tornson Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:54
                dupeteczek napisał:

> Na pewno putinowska Rosja jest dziś liderem faszyzmu!
                Kraj faszystowski gdzie obowiązuje kilkadziesiąt języków urzędowych???
                pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_urz%C4%99dowe_Rosji
                • wkkr Ilość języków urzędowych 07.06.14, 08:27
                  nie przesądza o tym czy dany kraj jest faszystowski czy nie.
                  O faszyzmie przesądza stosunek do innych krajów i narodów.
                  ten zaś w Przypadku Rosjan jest faszystowski.
                  Dla Rosjan inne nacje to podludzie.
                  Szowinizm Rosyjski jest przerażający.
                  ===
                  Nie wierzysz? To sobie sprawdź jaki stosunek do innych nacji, innych orientacji itd. mają Rosjanie.
                  • tornson Re: Ilość języków urzędowych 07.06.14, 15:02
                    wkkr napisał:

> nie przesądza o tym czy dany kraj jest faszystowski czy nie.
                    > O faszyzmie przesądza stosunek do innych krajów i narodów.
                    > ten zaś w Przypadku Rosjan jest faszystowski.
                    W Rosji żyją dziesiątki grup etnicznych i żadna nie jest prześladowana.

> Dla Rosjan inne nacje to podludzie.
                    W którym miejscu??? Podaj jakiś przykład? To Amerykansyny traktują inne nacje jak podludzi, Rosjanie nawet przed okresem ZSRR takiej podłej mentalności nie mieli. Do dziś polscy rasiści robią sobie żarty z mongolskich rysów wielu mieszkańców Rosji. Rosjanie asymilowali inne ludy i traktują je jak równych sobie, co Anglosasi zrobili z Indianami czy Aborygenami nie muszę chyba rozwijać.

> Szowinizm Rosyjski jest przerażający.
                    Każdy szowinizm jest przerażający, w Rosji to na szczęście margines. Anty-rosyjskiemu szowinizmowi rodem z Polski mało co dorówna.
                    • dupeteczek Re: Ilość języków urzędowych 07.06.14, 15:15
                      Masz nieaktualną wiedzę, bo za czasów Putina dużo się zmieniło! Co do "tolerancji" Rosjan wobec podbitych nacji, pięknie to teraz wygląda w Moskwie np. w stosunku do mieszkańców Kaukazu.
                      • kolter.nr Re: Ilość języków urzędowych 07.06.14, 16:24
                        dupeteczek napisał:

> Masz nieaktualną wiedzę, bo za czasów Putina dużo się zmieniło! Co do "toleranc
                        > ji" Rosjan wobec podbitych nacji, pięknie to teraz wygląda w Moskwie np. w stos
                        > unku do mieszkańców Kaukazu.

Byłem za Jelcyna w Moskwie, jak ichnia milicja robiła naloty na bazary to nie ukrywali nawet w TV ze byli ci zatrzymywani bici za tylko odwrócenie głowy w czasie kiedy leżał skuty na ziemi.No i 100% zatrzymanych było z Kaukazu
                    • kolter.nr Re: Ilość języków urzędowych 07.06.14, 16:21
                      tornson napisał:

> W którym miejscu??? Podaj jakiś przykład?

Czeczeńcy.
                      Rosjanie asymilowali inne ludy i traktują je jak równych sobie, co
                      > Anglosasi zrobili z Indianami czy Aborygenami nie muszę chyba rozwijać.

Kolo u mnie w mieście było ruskie lotnisko mało kiedy trafiali tam żołnierze inni niż np Rosjanie lub Ukraińcy . Jeżeli był jakiś skośnooki ,to najczęściej z rodzimy mieszkającej na terenie obecnej Rosji a nie np Turkmenistanu. Zresztą obsługa samolotów tez raczej zajmowali się rdzeni Rosjanie a np Ukraińcy byli w ochronie . Budowlanka też zajmowali sie nie Rosjanie a np Kazachowie jednak sierżantami byli tam już "biali" CCCP wcale nie było wolne o rasizmu i nacjonalizmu
                    • douglasmclloyd Re: Ilość języków urzędowych 08.06.14, 15:57
                      tornson napisał:

> Do dziś polscy rasiści robią sobie żarty z mongolskich rysów wielu mieszka
                      > ńców Rosji.

To dlatego, że ich Mongoły pobiły i rządziły nimi 500 lat, dlatego kacapy to naród azjatycki.
            • douglasmclloyd Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 20:57
              tornson napisał:

> Dziś Niemcy napewno nie są ojczyzną faszyzmu, prędzej Polska i jej nowa utrzyma
              > nka - Ukraina.

tornosn nie rzucaj się, jak wsza, dzisiaj dla ludzi naziści znaczą tyle samo co marsjanie. Niemiecka, goebbelsowska propaganda zrobiła swoje.
              • tornson Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 21:14
                douglasmclloyd napisał:

> tornson napisał:
                >
                > > Dziś Niemcy napewno nie są ojczyzną faszyzmu, prędzej Polska i jej nowa u
                > trzyma
                > > nka - Ukraina.
                >
                > tornosn nie rzucaj się, jak wsza, dzisiaj dla ludzi naziści znaczą tyle samo co
                > marsjanie. Niemiecka, goebbelsowska propaganda zrobiła swoje.
                Niemcy mają w dupie goebbelsa i jego propagandę, jedyni którzy w nią wiedzą i ją powtarzają to polska kato-prawica.
                • douglasmclloyd Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 06.06.14, 21:18
                  tornson napisał:

> Niemcy mają w dupie goebbelsa i jego propagandę, jedyni którzy w nią wiedzą i j
                  > ą powtarzają to polska kato-prawica.

Bardzo mało wiesz o świecie. Zaczij podróżować, bo podróże kształcą. Tylko na zachód nie na Białoruś.
              • jajojara Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 07.06.14, 02:11
                polskich narodowcow zachod ma na oku i wykonczy, gdy potrzebne to bedzie, jak wykancza narodowcow w Grecji.
            • wkkr Re: Prymitywny polski narodowiec nigdy tego nie p 07.06.14, 08:21
              tornson napisał:
              > Dziś Niemcy napewno nie są ojczyzną faszyzmu.
              ===
              Oczywiście, bo dzisiaj ostoją faszyzmu jest Rosja.
              m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105404,16104337,Kongres_wiedenski_Putina.html
          • jajojara spryt nie ma tu nic do rzeczy 07.06.14, 02:10
            potega Niemiec i zebractwo polakow ma.
      • thisisrussia2014 Re: Nie świętują 09.06.14, 20:09
        dużo ofiar
    • tornson Niemcy są dziś anty-faszystowskie 06.06.14, 20:09
      i Hitlera się wyrzekły.
      Mnie raczej zastanawia co tam robi przedstawiciel polskiego POPiSu, dla których bohaterami są kolaboranci z NSZ i którzy wciąż powtarzają gobbelsowskie brednie na temat IIWŚ.
      • 99venus Re: Niemcy są dziś anty-faszystowskie 06.06.14, 20:52
        i zadziwiająca polska pobłażliwość dla bękartów po Adolfie,ich manifestacji,spotkań,druków itp
        • m.c.hrabia Re: każdy ma i świętuje swoje 06.06.14, 21:33

"powstanie warszawskie"
        • jajojara Re: Niemcy są dziś anty-faszystowskie 07.06.14, 02:12
          czy wiesz, co piszesz? nie bierz zasilku od Merkel, polak.
    • ludekpolski Re: Niemcy świętują... 06.06.14, 21:36
      brak oszołoma protasiewicza w PE
    • wujaszek_joe 70ta rocznica 06.06.14, 21:51
      to naprawde sporo czasu.
      nawet nie wpadłem na to, ze dzisiaj ktokolwiek może to rozpatrywać z przegranej pozycji. To chyba najwiekszy sukces UniiEuropejskiej.
    • ukos 70 lat temu Unia Europejska wygrała z Niemcami :) 07.06.14, 00:05
      Dzisiaj byłoby to trudno powtórzyć.
    • jajojara Merlek szanowana, Putin szykanowany w Normandii 07.06.14, 02:08
      bo to juz przeszlosc, a obchody to pokaz terazniejszych stosunkow. Wladza potrzebuje pretekstu by sie prezentowac. Potega gospodarcza decyduje o dzisiejszych relacjach. zachod bardziej zjednoczony i silniejszy od wschodu, wiec Polakow niet, Ruskie na uboczu, a Merkel blisko Obamy. Gdy Chiny dolacza, te proporcje sie tez zmienia. Polakow nadal pewnie nie bedzie, ale Kanzler Niemiec wezmie udzial i bedzie w centrum zdarzen i celebracji.
    • jajojara Powrot do swiatowej rodziny narodow 07.06.14, 02:25
      i ogromny sukces ekonomiczny oraz polityczny. Dzis Niemcy sa podpora demokracji europejskiej i Unii. To Niemcy finansuja zebtre ze wschodu i podpieraja zachod. Jednoczesnie sa najwazniejszym sojusznikiem USA w Europie.
    • gtxl2 Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 08:41
      Co tu wyjaśniać? Obecność kanclerz Niemiec na tych uroczystościach jest wyrazem hołdu, jaki składają Niemcy krajom, które uwolniły świat w tym również i Niemcy od faszystowskiej dyktatury.

• man_sapiens Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 10:26
        W kwestii formalnej - dyktatura w Niemczech była nazistowska (narodowo - socjalistyczna). Z faszyzmem (który trzeba zwalczać) miała tyleż wspólnego co np. nasz Piłsudski.
        • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 11:00
          Czy mam to rozumieć, że faszyzm był jakoś lepszy?
          • man_sapiens Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 11:19
            Nie był lepszy (chociaż nie zorganizował masowego ludobójstwa), był innym totalitaryzmem.
            Komunistyczna propaganda nazywała nazistów faszystami, żeby unikać słowa "socjalizm" powiązaniu z Hitlerem, w końcu to co było u nas nazywali "realnym socjalizmem".
            • 1zzarda Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 11:26
              To tak jak z demokracją socjalistyczną albo kaczym państwem prawa?
      • caesar_pl Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 11:19
        A co robia tam niemieccy kombatanci,ktorzy strzelali do Aliantow?Hollande podszedl do nich i podal im reke.Byli SS manie wymieniali swe doswiadczenia z alianckimi bylymi zolnierzami,tymi ktorych nie trafili...he,he....
        • qqazz Nie wygaduj głupot 07.06.14, 12:11
          w czasie wojny Niemcy pracowali na kolei a jak juz jakis przez pomyłke trafił na front to zajmował się tam ratowaniem Żydów.

pozdrawiam
    • kolter.nr Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 13:00
      1zzarda napisał(a):

> A jestem zwolennikiem polityki zagranicznej Tuska i Radka na zbliżenie z Niemca
      > mi, ale kto mi wyjaśni - poważnie - co D tam świętują?

Początek końca dyktatury która zabiła 8 milionów Niemców ??
    • piq to samo co my w Warszawie,... 07.06.14, 13:56
      ...1 sierpnia oraz w rocznicę powstania styczniowego: w p i e r d o l, któryśmy dostali na własne życzenie.
      • douglasmclloyd Re: to samo co my w Warszawie,... 08.06.14, 18:47
        piq napisał:

> ...1 sierpnia oraz w rocznicę powstania styczniowego: w p i e r d o l, któryśmy
        > dostali na własne życzenie.

Do Powstania Warszawsiego zachęcała Armia Czerwona, która zrobiła wszystko, aby się nie udało.
    • lionold Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 14:43
      Swoją klęskę, którą dzisiaj w roku 2014 postrzegają inaczej niż ją widzieli i odczuwali w roku 1944. Niemcy zawsze byli racjonalistami, pragmatykami, PATRIOTAMI na swój sposób i często uczą się na błędach - jednym lub maksymalnie dwóch.
    • maszmi Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 15:53
      pewnie to , że celnie strzelali do aliantów ;-) , ustrzelili ich ponad 100 tysięcy
      • jajojara Historie oficjalna tworza dziejsi zwyciezcy 07.06.14, 16:22
        Dlatego Rosja i Putin sa ponizani tam, Polska jest nieobecna, a USA jest w centrum obchodow.
        • 1zzarda Re: Historie oficjalna tworza dziejsi zwyciezcy 07.06.14, 17:16
          Czego się napiłeś?
          • jajojara Re: Historie oficjalna tworza dziejsi zwyciezcy 07.06.14, 17:45
            przegrany polak sie odezwal? znow , jak Maczka, was uzyto i wyslano na wczasy? Nikt was bronic nie bedziew, bo wojna jest nie dobra dla interesu, a kaczki by sie rozzuchwalily i atakowaly Rosje. Rosja to zyski, polak. nie pij i nieprojektuj swych polskich przywarow na innych.
            • 1zzarda Re: Historie oficjalna tworza dziejsi zwyciezcy 07.06.14, 19:31
              Ty myślisz?
              • jajojara Re: Historie oficjalna tworza dziejsi zwyciezcy 07.06.14, 21:16
                mysle, ze maja polakow , jak zawsze do roboty i zdychania dla siebie. lubia was w takiej roli i nie pozwola, by cos w tej materii sie zmienilo.
      • qqazz Re: Kto mi wyjaśni:Co Niemcy świętują w Normandii 07.06.14, 17:30
        Prawdziwi Niemcy wtedy pracowali na kolei i siedzieli w obozach.
        Do Aliantów to strzelali wiadomo kto.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka