14.07.14, 21:56
biznes.interia.pl/raport/OFE/news/oreziak-nie-musimy-sie-godzic-na-tak-niskie-emerytury,2033778,8347 skąd tacy profesorowie się biorą? Ja na ich emerytury nie będę płacił!!!
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: O OFE 14.07.14, 21:57
      Ja proponuję proste rozwiązanie - w ogóle zrezygnować z emerytur!
    • volupte Re: O OFE 14.07.14, 22:51
      Socjalistka , bywa.
    • volupte Re: O OFE 14.07.14, 22:55
      ,,Przypomnę też, że prowizje, które trafiły do PTE od 1999 roku, to nominalnie prawie 20 mld zł, a po uwzględnieniu stopy inflacji - około 30 mld zł. Za te pieniądze można było zbudować ponad 20 tys. przedszkoli w całej Polsce! "
      Nie wysiliła się :-) A ile za ta kase moznaby kupić bułeczek dla głodujących w Polsce dzieci?
      • antyk-acap Re: O OFE 14.07.14, 23:06
        Zastanawiam się jak to się skończy - jeśli zachowamy obecne składki to przyszli emeryci dostaną głodowe emerytury. Co jeśli zwiększymy składki? Ja stawiam że młodsza mniejszość zbuntuje się - już dziś narzekamy na nie. Pani profesor proponuje rozwój gospodarki zamiast oszczędzanie. Jednocześnie popiera ruchy uderzające w GPW - miejsce gdzie zdobywa się kapitał. I to wszystko gdy po raz pierwszy mamy deflację. Czyli sytuację gdy produkcja maleje.
        • volupte Re: O OFE 14.07.14, 23:13
          A co w jej ustach znaczy rozwój gospodarki? Budowa przez państwo Nowej Huty czy Stoczni? To juz było przerabiane , a ona nic nie zrozumiała.
          • antyk-acap Re: O OFE 14.07.14, 23:21
            Pewnie tak. Bo nawet jeśli urodzimy dzieci i zbudujemy fabryki w których będą pracować to kto kupi ich produkty?
            • remez2 Re: O OFE 14.07.14, 23:40
              antyk-acap napisał:

> Pewnie tak. Bo nawet jeśli urodzimy dzieci i zbudujemy fabryki w których będą p
              > racować to kto kupi ich produkty?
              Dzieci pracujące w innej fabryce.
              • antyk-acap Re: O OFE 14.07.14, 23:45
                Z śmieciowych pensji?
                • remez2 Re: O OFE 14.07.14, 23:52
                  antyk-acap napisał:

> Z śmieciowych pensji?
                  Z jakiego dobrego powodu mają być śmieciowe?
                  • antyk-acap Re: O OFE 15.07.14, 06:34
                    Z prostego powodu - tego samego co teraz.
    • volupte Re: O OFE 14.07.14, 23:16
      Tą kobiete interesuje jej emerytura , bo emerytka a nie z czego na starosć będą żyli teraz młodzi.
    • inocom Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 08:01
      - System emerytalny jest po to, by zapewnić ludziom emerytury, a nie po to, by służyć rozwojowi giełdy, rynku finansowego itd. Jeżeli nie zapewnia bezpiecznych emerytur, to znaczy, że jest zły i trzeba go zmienić.

Zamach na świętą giełdę :)
      • volupte Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 09:24
        Nic złego tu nie ma , to tylko demagogia:-) System emerytalny aby mieć na wypłatę emerytur musi kasę skądś czerpać , a ona tylko fantazjuje skąd. W żaden sposób nie ujawniła jak widzi rozwój tej gospodarki zapewniającej wpływy.Tylko chciejstwo.
        • remez2 Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 09:36
          volupte napisał:

> Nic złego tu nie ma , to tylko demagogia:-) System emerytalny aby mieć na wypła
          > tę emerytur musi kasę skądś czerpać , a ona tylko fantazjuje skąd. W żaden spos
          > ób nie ujawniła jak widzi rozwój tej gospodarki zapewniającej wpływy.Tylko chciejstwo.
          A może przeczytasz -
          "OFE. Katastrofa prywatyzacji emerytur w Polsce"
          Leokadia Oręziak.
          • volupte Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 09:55
            Oczywiście że czytałem ten pełny demagogii i manipulacji tekst .
            • remez2 Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 10:01
              volupte napisał:

> Oczywiście że czytałem ten pełny demagogii i manipulacji tekst .
              Jeżeli z ca 400 stron wyprowadziłeś jedynie taki wniosek ....
              • volupte Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 10:58
                To czytałem widocznie tylko skrót tej cegły. Było maksymalnie kilkanaście stron. Ale przypomne ze ekonomia polityczna socjalizmu to były dwa tomy po kilkaset stron , a ekonomia polityczna kapitalizmu tylko jakies 200 stron , a wygrała w tej konkurencji. Skoro napisała 400 stron to znaczy ze niewiele ma do powiedzenia oprócz mącenia wody , bo o swoja emeryture sie boi.:-)
                • remez2 Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 11:16
                  volupte napisał:

> To czytałem widocznie tylko skrót tej cegły. Było maksymalnie kilkanaście stron
                  > . Ale przypomne ze ekonomia polityczna socjalizmu to były dwa tomy po kilkaset
                  > stron , a ekonomia polityczna kapitalizmu tylko jakies 200 stron , a wygrała w
                  > tej konkurencji. Skoro napisała 400 stron to znaczy ze niewiele ma do powiedzen
                  > ia oprócz mącenia wody , bo o swoja emeryture sie boi.:-)
                  Ta argumentacja przekonuje.
                  PS - J. Kaczyński o posłach Cymańskim, Kurskim i Woźniaku: Najlepiej śpiewają Woźniak i Cymański. Z tej dwójki według mojego rozeznania lepiej śpiewa Cymański, bo Woźniaka jeszcze nie s ł y s z a ł e m.
                  • volupte Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 11:28
                    Twoja natomiast jest pokretna:-) Socjalistycznych opracowań i ,,produkcyjniaków " naczytałem się moze nie mniej niz ty. Życie brutalnie weryfikuje te ( chyba twoje) idee. Nie ma o czym mówić , nie chce mi się :-)
                    • remez2 Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 12:47
                      volupte napisał:

> Twoja natomiast jest pokretna:-)
                      > Socjalistycznych opracowań i ,,produkcyjniaków
                      > " naczytałem się moze nie mniej niz ty. Życie brutalnie weryfikuje te ( chyba
                      > twoje) idee. Nie ma o czym mówić , nie chce mi się :-)
                      Masz przewagę ponieważ ja nie miałem okazji ich czytać. Natomiast uczono mnie myśleć
                      Szkoda, że nie czytałeś na temat umiejętności prowadzenia kulturalnej rozmowy. ;- (
                      • volupte Re: Straszne rzeczy mówi 15.07.14, 18:19
                        Czemu łzę ronisz ? Przecież ci nie naublizałem. Niezgoda na twoje poglady to niekulturalność ?
    • qwakacz_zabanowany Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 19:37
      "System emerytalny będzie istniał i miał finansowanie tak długo, jak będzie przestrzegana zasada, że starych ludzi nie zostawia się bez środków do życia."

Środki do życia zapewnimy im podnosząc wiek emerytalny. Środkow do życia pozbawimy młodych którym emeryci zablokuja miejsca pracy a Urzędy Pracy zapewnią zzasiłek tylko na pół roku.
      • volupte Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 19:45
        Ta pani profesor przecież wytłumaczyła , ze wydajnosc obecnie jest taka ze niewielu pracujacych da rade utrzymać resztę , ł acznie z emerytami. Trzeba tylko rozwijac gospodarke i bedzie git. A kto ta gospodarke ma rozwijać i za co to juz nie jej problem. Taka logika na upartego byłaby do przyjecia, jak gospodarka swiatowa bylaby wszedzie rozwinieta na podobnym poziomie. Póki miliardy czekaja na prace i zarobek , moze tą logike wsadzic w....
        • wujaszek_joe Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 20:23
          supermarkety wycofują się z umów o pracę. W takim carrefourze większość obsługi to niewolnicy z "agencji pracy". Zyski sklepu nie spadły, robią to bo mogą.
          to państwo odpowiada przed tymi ludźmi, że nie mają ubezpieczeń, chociaż legalnie pracują.
          Mimo że zyski sklepu nie spadają. Robią to bo mogą.
          A my sobie o Chazanie czy Kurskim.
          • remez2 Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 21:23
            To dopiero początek. Przed nami TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership - sprawa poważniejsza niż ACTA.
            A my sobie o Chazanie czy Kurskim, M.Belce, B.Sienkiewiczu czy innym Jasnogórskim Koniu Który Łże.

• antyk-acap Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 21:43
              A co w tym złego?
              • remez2 Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 21:52
                antyk-acap napisał:

> A co w tym złego?
                W czym? W tym gaworzeniu o d... Maryni? Nic, tylko nie należy się potem dziwić.
                • antyk-acap Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 22:01
                  Co ty pieprzysz?
                  • remez2 Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 22:08
                    antyk-acap napisał:

> Co ty pieprzysz?
                    Jesteś na FK a nie w toalecie publicznej - gdybyś nie zauważył.
                    • antyk-acap Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 22:23
                      Jesteś na FK a nie w domu wariatów.
          • volupte Re: Bardzo mądre słowa (podkresliłem) 15.07.14, 23:31
            Maja ubezpieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka