Dodaj do ulubionych

Polish Space Agency czyli POLSA

25.07.14, 13:13
Mam nadzieje ze nie po to powstala:"Dzięki niej polskim firmom ma być łatwiej pozyskiwać środki z Europejskiej Agencji Kosmicznej."

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,16378045,Waldemar_Pawlak_tryumfuje__Powstanie_Polska_Agencja.html#ixzz38TgPNjtH

Obserwuj wątek
    • chateau Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 13:50
      Kosmiczne dopłaty zawsze cieszą. Nie bądź wiśnia i nie żałuj Pawlakowi.
      Każdy naród by się cieszył, że C3PIO był u nich premierem, tylko Polacy jacyś tacy zagniewani zawsze ;-)
      • szwampuch58 Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 13:58
        z czego slynna Kargule ?
        Zagniewany czy nie... swoja dume sie ma,wiecznie na doplatach mi juz dawno nie pasuje,ot co.
        • aniechto.only Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 15:23
          > Zagniewany czy nie... swoja dume sie ma,wiecznie na doplatach mi juz dawno nie
          > pasuje,ot co.

Nie no, duma najwazniejsza, a interesy to niech inni robia:

"Nasze uczestnictwo w ESA to również konkretne pieniądze. Wpłacamy do kasy agencji rocznie około 30 mln euro, jednak obliczeń ESA wynika, że każde 1 euro zainwestowane w tę agencję zwraca się przemysłowi danego kraju w postaci 0,84 - 5,5 euro."

• chateau Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 15:32
            0,84 jakoś nie rzuca na kolana ;-)

Pytanie podstawowe - mamy CBK, musimy mnożyć byty?
            Zwyczajnie mam powoli dość pary w gwizdek. Na Litwie byle obywatel posiadający konto w litewskim banku ma z automatu dostęp do czegoś na kształt epuap. Nie musi zapierniczać z papierami, żeby uruchomić profil bo już się raz autoryzował - w banku właśnie, więc po grzyba ma się dowodzić po raz kolejny, że on to on.
            Strasznie złośliwi ci Litwini ;-)
            • aniechto.only Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 15:52
              > 0,84 jakoś nie rzuca na kolana ;-)
              Szkłanka do połowy pusta?

Ale 5,5 to Ciechuba zwala chyba z nóg;)

CBK to instytucja naukowa. A POLSA ma sie zajmować bardziej biznesem:

"POLSA ma koordynować działania sektora, które dziś są rozproszone między różne instytucje i resorty, identyfikować ciekawe i ważne zastosowania, tworzyć własne laboratoria, usprawniać dzielenie się wiedzą itp.
              Pierwszy polski konkurs na projekty finansowane w ramach ESA ogłoszono w 2013 roku. Pierwsze osiem umów zawarte październiku zeszłego roku opiewały na 5 mln euro. Polacy dostali zlecenie na zbudowanie m.in. absorberów drgań dla satelitów obserwacyjnych, które wydłużą ich "życie" w kosmosie. Nasi inżynierowie pracują też urządzeniem do rozwijania paneli słonecznych satelity.

Problemem, z którym Polska musiała się mierzyć walcząc o projekty finansowane z ESA, była m.in. nieumiejętność współpracy między ośrodkami naukowymi a przemysłem. Polska Agencja Kosmiczna ma pomóc go przezwyciężyć."

www.pb.pl/3790280,11776,powstanie-polska-agencja-kosmiczna
              • szwampuch58 Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 16:16
                no piknie,wprawdzie mam odczucie ze to aktualne typowe "bicie piany" ale jak na tylko dwu letnie uczestnictwo w projekcie wcale niezle:
                www.esa.int/pol/ESA_in_your_country/Poland/Poznaj_ESA
              • chateau Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 16:27
                > Problemem, z którym Polska musiała się mierzyć walcząc o projekty finansowane z
                > ESA, była m.in. nieumiejętność współpracy między ośrodkami naukowymi a przemys
                > łem.
                To żadne novum, niestety.

> Polska Agencja Kosmiczna ma pomóc go przezwyciężyć.
                Zmiany powinny być na poziomie szkół wyższych. PAK to proteza. Taki np. KGHM jakoś sobie radzi bez państwowej agencji, a podaż absolwentów jest duża.
                • aniechto.only Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 16:36
                  Porównanie z KGHM nie wydaje mi się być adekwatnym. Technologie kosmiczne to jednak o wiele szerszy obszar niż technologie związane z wydobyciem miedzi- to raz, a dwa- chodzi o wsparcie naukowe a nie produkcje absolwentów.
                  • chateau Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 17:44
                    KGHM też nie chodzi o produkcję absolwentów tylko o ich sensowne wykorzystanie.

A po drugie - zejście na więcej niż 3 km wgłąb Ziemi to wyczyn, podobnie jak wysłanie załogi ponad pas Van Allena (ponad 20 tys. km.)
                    • aniechto.only Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 18:19
                      > KGHM też nie chodzi o produkcję absolwentów tylko o ich sensowne wykorzystanie.

Kwestia polityki firmy. Żadna agencja nie może wskazywać kogo firma ma zatrudniać.

> A po drugie - zejście na więcej niż 3 km wgłąb Ziemi to wyczyn, podobnie jak wy
                      > słanie załogi ponad pas Van Allena (ponad 20 tys. km.)

Zapewne tak , ale w RPA. KGHM na razie 1200m.
                      gornictwo.wnp.pl/najglebsze-kopalnie-na-swiecie,223857_1_0_2.html
                      • chateau Re: Polish Space Agency czyli POLSA 25.07.14, 18:59
                        Dlatego napisałem o wyczynie, a nie o eksploatacji.

PS. W RPA na 3 km nie kopią miedzi :-)
    • l.george.l Wyślemy Jarka w kosmos 25.07.14, 15:56
      Wiadomość dnia, światełko w tunelu.
      • snajper55 Przecież on już tam jest od dawna /nt 25.07.14, 16:36

• aniechto.only Re: Przecież on już tam jest od dawna /nt 25.07.14, 16:37
          ... i orbituje...
          • chateau Re: Przecież on już tam jest od dawna /nt 25.07.14, 19:01
            Niestety na geostacjonarnej. A mógłby być jak Tommy Lee Jones ;-)
    • 14pol Re: Program wystrzelenia Tuska i jego chołoty w kosmos będzie nosił na 25.07.14, 17:51
      ŚWINIE W KOSMOSIE
      • 14pol Re: A bajkonur proponuję zbudować na końcu mola w.... 25.07.14, 17:53
        Sopocie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka