1zzarda 02.08.14, 08:07 niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow a ja na pewno przeczytam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gtxl3 Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 08:39 Zychowicz, nie będzie pierwszym, który pisze na temat kolaboracji Polaków z okupantem niemieckim.Po 1945 roku Polacy(nie wszyscy) współpracowali z następnym okupantem- sowieckim. Dania,Norwegia,Francja-Vichy,Belgia,Holandia,Litwa,Łotwa,Estonia,Słowacy,Ukraińcy, Węgrzy,Rumuni,Bułgarzy....to kraje, które w różnym stopniu współpracowali z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
instant.crush Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 09:17 Zychowicz jest prawicowym dziennikarzem, zastępcą Lisickiego w Do Rzeczy, a także autorem książek "Pakt Ribbentrop-Beck" i "Obłęd 44". Toczy się także wśród konserwatywnych publicystów, historyków spór o sens Powstania i kilka innych kwestii. Tak zwany realpolitik vs tak zwani romantycy. Zychowicz jest w tej pierwszej grupie i raczej w opozycji do wyborów polskich w IIWŚ i w tym sensie bliżej mu do takich ludzi jak Studnicki czy Mackiewicz. Zresztą teza o współpracy z III rzeszą nie jest nowa, choć przez książkę Zychowicza było o niej trochę głośno w ostatnich latach. Tezę tę prezentował choćby śp. prof. Paweł Wieczorkiewicz(tutaj od ok 3,45 minuty): www.youtube.com/watch?v=Uy2ayAnpafA Piszę o tym, żeby pokazać, że nie ma takiego prostego i jednolitego podziału, który byłby jedynie kalką, odzwierciedlającą dzisiejszy podział polityczny. p.s. Czy wiesz, że krytykiem Powstania jest też na przykład tak bardzo znienawidzony za Wałęsę Cenckiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 09:46 Wiem! Nawet czytałem art. Zychowicza na ten temat - niemniej większość prawdziwych uważa, że Polacy, zwłaszcza zmarli, to aniołki i święte, chyba że to chodzi o lewicowców, bo wtedy to każdy zdrajca, niezależnie od tego co dokonał. Dlatego Zychowicz staje im kością w gardle i to doprowadzi do jakiś efektów - np. z prawdziwej prawicy wyłoni się prawdziwsza! W sprawie PW w pełni podzielam zdanie gen. Andersa. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 10:03 W sprawie PW w pełni podzielam zdanie gen. Andersa. W tej sprawie mógł Anders milczeć, zwłaszcza,że jego decyzja o użyciu korpusu pod Monte Cassino odbyła się bez uzgodnienia z rządem londyńskim i Naczelnym Wodzem. Podjął ją sam Anders i rozważano postawienie go za to, przed sądem. Monte Cassino, to kolejna po powstaniu niepotrzebnie przelana krew przez polskiego żołnierza, gdyż tę twierdzę można było ominąć by maszerować na Rzym. Odpowiedz Link Zgłoś
instant.crush Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 11:37 1zzarda napisał(a): > Wiem! Nawet czytałem art. Zychowicza na ten temat - niemniej większość prawdziw > ych uważa, że Polacy, zwłaszcza zmarli, to aniołki i święte, chyba że to chodzi > o lewicowców, bo wtedy to każdy zdrajca, niezależnie od tego co dokonał. Zupełnie nieuprawnione stwierdzenie w kontekście oceny ofiar Powstania. Ocena Powstania nie dotyczy oceny osób, biorących w nim udział, którzy zginęli i tego, czy były to aniołki i święci, nie mówiąc już o tym, czy wyznawali poglądy prawicowe czy lewicowe. > Dlate > go Zychowicz staje im kością w gardle i to doprowadzi do jakiś efektów - np. z > prawdziwej prawicy wyłoni się prawdziwsza! W sprawie PW w pełni podzielam zdani > e gen. Andersa. Żadna inna prawica się nie wyłoni z powodu tego, że ludzie inaczej oceniają politykę Polski i jej dowódców w czasie wojny. Za bardzo uogólniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 15:18 Nie ja uogõlniam. Masz namacalny przykład - ocena prawdziwych dot Geremka i LK Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 14:06 Swego czasu Jacek Zychowicz zamieszczał teksty w "Trybunie". Piotr. 1zzarda napisał(a): > niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow > a ja na pewno przeczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 19:47 Zychowicz o którym tu mowa ma na imię Piotr, w Trybunie raczej nie pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 20:26 Trybuna była zawsze pismem dobra, lubiłem teksty Jacka Zychowicza. Piotr. adamusb napisał: > Zychowicz o którym tu mowa ma na imię Piotr, w Trybunie raczej nie pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 14:24 1zzarda napisał(a): > niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow > a ja na pewno przeczytam... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 15:24 tak , jeśli Polska to "rodzina" Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 21:35 Nie! O takich, co to kiedyś coś podpisali... Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 13:06 1zzarda napisał(a): > ? Spytaj ryja... Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl3 Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 14:30 don.kichote napisał: > 1zzarda napisał(a): > > > ? > > Spytaj ryja... Nie warto? ten przynajmniej "rąbnął" pytajnikiem, Ryj da Ci link do Kaczora ze słuchawką. Jeden, wart drugiego. Mam mamia and secular suculorum.... Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 21:42 Od 1989 roku cieszy mnie ukazywanie się Gazety Wyborczej. Kiedyś pod winietą każdy numer zawierał napis: "Nie ma wolności bez Solidarności". To pismo liberalnej demokracji mające na celu budowę społeczeństwa demokratycznego. Gros artykułów poświęcona była Rosji i Ukrainie. W polityce polskiej Giwi ma znaczący wpływ na wynik wyborów. Chętnie bym poczytał w Gazecie wywiad ze Stanisławem Tymińskim jak to było w czasie wyborów w 1990 roku. Wyborcza ma też istotny wpływ na przyjaźń polsko- żydowską. Piotr. gtxl3 napisał: > don.kichote napisał: > > > 1zzarda napisał(a): > > > > > ? > > > > Spytaj ryja... > > > > Nie warto? ten przynajmniej "rąbnął" pytajnikiem, Ryj da Ci link do Kaczora ze > słuchawką. > Jeden, wart drugiego. > Mam mamia and secular suculorum.... > Odpowiedz Link Zgłoś