Dodaj do ulubionych

Zychowicz jak czerwona płachta na byka

02.08.14, 08:07
niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow
a ja na pewno przeczytam...
Obserwuj wątek
    • gtxl3 Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 08:39
      Zychowicz, nie będzie pierwszym, który pisze na temat kolaboracji Polaków z okupantem niemieckim.Po 1945 roku Polacy(nie wszyscy) współpracowali z następnym okupantem- sowieckim.
      Dania,Norwegia,Francja-Vichy,Belgia,Holandia,Litwa,Łotwa,Estonia,Słowacy,Ukraińcy, Węgrzy,Rumuni,Bułgarzy....to kraje, które w różnym stopniu współpracowali z Niemcami.
    • instant.crush Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 09:17
      Zychowicz jest prawicowym dziennikarzem, zastępcą Lisickiego w Do Rzeczy, a także autorem książek "Pakt Ribbentrop-Beck" i "Obłęd 44". Toczy się także wśród konserwatywnych publicystów, historyków spór o sens Powstania i kilka innych kwestii. Tak zwany realpolitik vs tak zwani romantycy. Zychowicz jest w tej pierwszej grupie i raczej w opozycji do wyborów polskich w IIWŚ i w tym sensie bliżej mu do takich ludzi jak Studnicki czy Mackiewicz.

Zresztą teza o współpracy z III rzeszą nie jest nowa, choć przez książkę Zychowicza było o niej trochę głośno w ostatnich latach.

Tezę tę prezentował choćby śp. prof. Paweł Wieczorkiewicz(tutaj od ok 3,45 minuty):

www.youtube.com/watch?v=Uy2ayAnpafA

Piszę o tym, żeby pokazać, że nie ma takiego prostego i jednolitego podziału, który byłby jedynie kalką, odzwierciedlającą dzisiejszy podział polityczny.

p.s.

Czy wiesz, że krytykiem Powstania jest też na przykład tak bardzo znienawidzony za Wałęsę Cenckiewicz?
      • 1zzarda Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 09:46
        Wiem! Nawet czytałem art. Zychowicza na ten temat - niemniej większość prawdziwych uważa, że Polacy, zwłaszcza zmarli, to aniołki i święte, chyba że to chodzi o lewicowców, bo wtedy to każdy zdrajca, niezależnie od tego co dokonał. Dlatego Zychowicz staje im kością w gardle i to doprowadzi do jakiś efektów - np. z prawdziwej prawicy wyłoni się prawdziwsza! W sprawie PW w pełni podzielam zdanie gen. Andersa.
        • gtxl3 Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 10:03
          W sprawie PW w pełni podzielam zdanie gen. Andersa.

W tej sprawie mógł Anders milczeć, zwłaszcza,że jego decyzja o użyciu korpusu pod Monte Cassino odbyła się bez uzgodnienia z rządem londyńskim i Naczelnym Wodzem. Podjął ją sam Anders i rozważano postawienie go za to, przed sądem.
          Monte Cassino, to kolejna po powstaniu niepotrzebnie przelana krew przez polskiego żołnierza, gdyż tę twierdzę można było ominąć by maszerować na Rzym.
        • instant.crush Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 11:37
          1zzarda napisał(a):

> Wiem! Nawet czytałem art. Zychowicza na ten temat - niemniej większość prawdziw
          > ych uważa, że Polacy, zwłaszcza zmarli, to aniołki i święte, chyba że to chodzi
          > o lewicowców, bo wtedy to każdy zdrajca, niezależnie od tego co dokonał.

Zupełnie nieuprawnione stwierdzenie w kontekście oceny ofiar Powstania. Ocena Powstania nie dotyczy oceny osób, biorących w nim udział, którzy zginęli i tego, czy były to aniołki i święci, nie mówiąc już o tym, czy wyznawali poglądy prawicowe czy lewicowe.

> Dlate
          > go Zychowicz staje im kością w gardle i to doprowadzi do jakiś efektów - np. z
          > prawdziwej prawicy wyłoni się prawdziwsza! W sprawie PW w pełni podzielam zdani
          > e gen. Andersa.

Żadna inna prawica się nie wyłoni z powodu tego, że ludzie inaczej oceniają politykę Polski i jej dowódców w czasie wojny.

Za bardzo uogólniasz.
          • 1zzarda Re: Tak gwoli wyjaśnienia 02.08.14, 15:18
            Nie ja uogõlniam. Masz namacalny przykład - ocena prawdziwych dot Geremka i LK
    • p.grochowski Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 14:06
      Swego czasu Jacek Zychowicz zamieszczał teksty w "Trybunie". Piotr.

1zzarda napisał(a):

> niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow
      > a ja na pewno przeczytam...
      • adamusb Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 19:47
        Zychowicz o którym tu mowa ma na imię Piotr, w Trybunie raczej nie pisał.
        • p.grochowski Re: Zychowicz jak czerwona płachta na byka 02.08.14, 20:26
          Trybuna była zawsze pismem dobra, lubiłem teksty Jacka Zychowicza. Piotr.

adamusb napisał:

> Zychowicz o którym tu mowa ma na imię Piotr, w Trybunie raczej nie pisał.
    • zapijaczony_ryj O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 14:24
      1zzarda napisał(a):

> niezalezna.pl/57907-zychowicz-szuka-kolaborantow-iii-rzeszy-wsrod-polakow
      > a ja na pewno przeczytam...
      • m.c.hrabia Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 15:24
        tak ,
        jeśli Polska to "rodzina"
      • don.kichote Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 02.08.14, 21:35
        Nie!
        O takich, co to kiedyś coś podpisali...
        • 1zzarda Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 12:31
          ?
          • don.kichote Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 13:06
            1zzarda napisał(a):

> ?

Spytaj ryja...
            • gtxl3 Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 14:30
              don.kichote napisał:

> 1zzarda napisał(a):
              >
              > > ?
              >
              > Spytaj ryja...

Nie warto? ten przynajmniej "rąbnął" pytajnikiem, Ryj da Ci link do Kaczora ze słuchawką.
              Jeden, wart drugiego.
              Mam mamia and secular suculorum....

• p.grochowski Re: O swojej rodzinie będzie pisał? 03.08.14, 21:42
                Od 1989 roku cieszy mnie ukazywanie się Gazety Wyborczej. Kiedyś pod winietą każdy numer zawierał napis: "Nie ma wolności bez Solidarności". To pismo liberalnej demokracji mające na celu budowę społeczeństwa demokratycznego. Gros artykułów poświęcona była Rosji i Ukrainie. W polityce polskiej Giwi ma znaczący wpływ na wynik wyborów. Chętnie bym poczytał w Gazecie wywiad ze Stanisławem Tymińskim jak to było w czasie wyborów w 1990 roku. Wyborcza ma też istotny wpływ na przyjaźń polsko- żydowską. Piotr.

gtxl3 napisał:

> don.kichote napisał:
                >
                > > 1zzarda napisał(a):
                > >
                > > > ?
                > >
                > > Spytaj ryja...
                >
                >
                >
                > Nie warto? ten przynajmniej "rąbnął" pytajnikiem, Ryj da Ci link do Kaczora ze
                > słuchawką.
                > Jeden, wart drugiego.
                > Mam mamia and secular suculorum....
                >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka