Dodaj do ulubionych

Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora?

11.09.14, 15:10
"Razem, ze sobą, dla siebie, dla Europy i świata, dla przyszłości. Polsko, pamiętasz? Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani, i dali mu konika cisawego, i poszła w bój szara piechota, ta pierwsza brygada na stos rzuciła swój nie tylko los. Polsko, pamiętasz? ... Dziś do ciebie przyjść nie mogę - mówiło, śpiewało tak wielu, ale wierzyło, że jeśli nie wrócę, moją rolę przejmie brat, i ucałuj jak kochanka, ja żyć będę w kłosach zbóż..."
Obserwuj wątek
    • remez2 Przewidziana jest nagroda. ntx 11.09.14, 17:12
      • alaias11 Re: Przewidziana jest nagroda. ntx 11.09.14, 17:18
        Pawlak
        • remez2 Re: Przewidziana jest nagroda. ntx 11.09.14, 17:28
          alaias11 napisała:

> Pawlak
          Nie. Rozwiązanie jutro. ;- )
      • gtxl3 Re: Przewidziana jest nagroda. ntx 12.09.14, 10:19
        Jaka ma być wartość tej nagrody?
        • remez2 Re: Przewidziana jest nagroda. ntx 12.09.14, 14:43
          gtxl3 napisał:

> Jaka ma być wartość tej nagrody?
          Wysoka. Gratulacje od autora wątku.
    • p.grochowski Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 17:23
      Słuchajcie, a zorganizujmy spotkanie uczestników forum "Kraj".

remez2 napisał:

> "Razem, ze sobą, dla siebie, dla Europy i świata, dla przyszłości. Polsko, pami
      > ętasz? Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani, i dali mu konika cisawego, i poszła
      > w bój szara piechota, ta pierwsza brygada na stos rzuciła swój nie tylko los. P
      > olsko, pamiętasz? ... Dziś do ciebie przyjść nie mogę - mówiło, śpiewało tak wi
      > elu, ale wierzyło, że jeśli nie wrócę, moją rolę przejmie brat, i ucałuj jak ko
      > chanka, ja żyć będę w kłosach zbóż..."
      • volupte Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 17:43
        Nie mam pozwolenia na broń krótką , a ze sztucerem przecież nie przyjdę.
      • dystans4 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 15:50
        Przybędzie i zjednoczy się cała wielka rodzina słowiańska, od Lizbony po Władywostok. Zgodnie z wizją Pana Prezydenta Kaczyńskiego i Pana Prezydenta Putina, i odezwą Pana Prezesa do Braci Moskali.
        • p.grochowski Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 13.09.14, 16:32
          Chciałbym nadmienić, że takie ugrupowania jak Polska Wspólnota Narodowa Bolesława Tejkowskiego będą zawsze istniały. Spotykamy się w mieszkaniach prywatnych w centrum Warszawy.

dystans4 napisał:

> Przybędzie i zjednoczy się cała wielka rodzina słowiańska, od Lizbony po Władyw
          > ostok. Zgodnie z wizją Pana Prezydenta Kaczyńskiego i Pana Prezydenta Putina, i
          > odezwą Pana Prezesa do Braci Moskali.
          >
      • zoil44elwer Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 20:00
        DonalT Polakom nie skłamie tylko im prawdy nie powie,DonalT olewa POlactwo,gdy wróci za 5 lat z Bruxeli to,jako mózg państwa z Belwederu w orędziu zapowie o nowym otwarciu,kolejnej odnowie...
      • jane-panzram Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 20:29
        To by chyba było jak kibolska ustawka prędzej.

Skorzystam z okazji i zapytam: dlaczego ZAWSZE, bez wyjątków, piszesz posty, które nic nie mają wspólnego z tematem? Są jak impresje, dalekie jakieś skojarzenia, bez związku. Może związek istnieje, a ty po prostu nie chcesz pisać banalnych postów,czy jak?
        • remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 20:36
          Pozwól, że podam jedną z możliwych przyczyn.
          Ogólna frustracja wśród młodzieży jest wynikiem wyalienowania pewnych podkultur w procesie socjalnej dezintegracji.
        • p.grochowski Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 13.09.14, 16:37
          Polska Wspólnota Narodowa to nie kibolska ustawka, ale rodzina krzewiąca polskie wartości narodowe.

jane-panzram napisała:

> To by chyba było jak kibolska ustawka prędzej.
          >
          > Skorzystam z okazji i zapytam: dlaczego ZAWSZE, bez wyjątków, piszesz posty, kt
          > óre nic nie mają wspólnego z tematem? Są jak impresje, dalekie jakieś skojarzen
          > ia, bez związku. Może związek istnieje, a ty po prostu nie chcesz pisać banalny
          > ch postów,czy jak?
    • jola.iza1 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 17:56
      Ani chybi pan prezydent :)
    • janekzetka Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 18:35
      Piechociński
      • volupte Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 21:28
        Brawo. Bingo.:-)
    • czan-dra Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 18:38
      Piechocińksi, zbyt przaśno- buraczane aby był to kto inny.
    • l_zaraza_l Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 18:44
      Oj, nie wiem. To chyba coś bardzo poważnego i autor poważny a mnie się skojarzyło całkiem niepoważnie:

• remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 11.09.14, 23:26
        Nie znałem. Świetne, dziękuję. :-)
    • alistair-p Chyba wicepremier Piechociński :-) n/t 11.09.14, 19:49

• ave.duce Re: Chyba wicepremier Piechociński :-) 12.09.14, 09:12
        W Wieluniu?
        • gtxl3 Re: Chyba wicepremier Piechociński :-) 12.09.14, 10:21
          "Szczelam"....Bronisław Komorowski, nasz ukochany prezydent.
          • remez2 Re: Chyba wicepremier Piechociński :-) 12.09.14, 14:43
            gtxl3 napisał:

> "Szczelam"....Bronisław Komorowski, nasz ukochany prezydent.
            Nie.
            • gtxl3 Re: Chyba wicepremier Piechociński :-) 12.09.14, 15:00
              remez2 napisał:

> gtxl3 napisał:
              >
              > > "Szczelam"....Bronisław Komorowski, nasz ukochany prezydent.
              > Nie.

To może już zdradź tajemnicę......kto jest autorem.
              Bo nie "wyczymam" z tym napięciem.
              • remez2 Re: Chyba wicepremier Piechociński :-) 12.09.14, 15:02
                gtxl3 napisał:
                > To może już zdradź tajemnicę......kto jest autorem.
                > Bo nie "wyczymam" z tym napięciem.
                O 15:10 minie regulaminowa doba.

• remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 15:15
      Część z Państwa udzieliła prawidłowej odpowiedzi i niniejszym składami serdeczne gratulacje.
      Autorem zacytowanego, zachwycającego białego wiersza jest pan wicepremier J.Piechociński. Długotrwałe, niemilknące oklaski - wszyscy wstają.
      • gtxl3 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 15:22
        remez2 napisał:

> Część z Państwa udzieliła prawidłowej odpowiedzi i niniejszym składami serdeczn
        > e gratulacje.
        > Autorem zacytowanego, zachwycającego białego wiersza jest pan wicepremier J.Pie
        > chociński. Długotrwałe, niemilknące oklaski - wszyscy wstają.

Jestem pod wrażeniem wypowiedzi pana Piechocińskiego, wstaję (raczej jednak klękam) i biję brawa tym, którzy zgadli...
        • remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 15:42
          Jestem pod wrażeniem wypowiedzi pana Piechocińskiego, wstaję (raczej jednak klękam) i biję brawa tym, którzy zgadli...
          Masz rację. Takiego geniusza nie sposób przecenić.
      • ave.duce Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 17:34
        Piechociński w Wieluniu?
        • remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 17:47
          ave.duce napisała:

> Piechociński w Wieluniu?
          Nie wiem, przypuszczam, że pokój sejmowy był miejscem gdzie nawiedziła go muza.
          • ave.duce Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 18:06
            Muszę poszperać, bo ten Piechociński będzie teraz za mną chodził ;)
            • ave.duce Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 18:25
              Chyba jednak w Wieluniu - spottedwielun.info/inne/2014/09/poetyckie-przemowienie/
              • remez2 Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 19:32
                Bingo!
      • sclavus ... a ja, prawie, 15.09.14, 17:12
        głowę bym dal, że to Turecki!
        ... no, nie autor, ale śpiewo-wypowiadacz ... po tym co to tu, mógł!!!

Hop dziś dziś dziś
        Hop dziś dziś dziś
        Dola niedola

Wlazł kotek na płotek,
        Leci pies przez pole,
        Kartofle dwa złote,
        Zupa już na stole.

Leci pies przez pole,
        Płynie Wisła, płynie,
        Kożuch zjadły mole,
        Nieszczęście w rodzinie.

Płynie Wisła, płynie,
        Dudni woda, dudni,
        Chłopcy malowani,
        A pod spodem brudni.

Kiedy ranne zorze,
        Zachodźże słoneczko,
        Biją się na noże,
        Dwaj panowie z teczką.

Zachodźże słoneczko,
        Danaż moja, dana,
        Wypełniona sieczką,
        Głowa pozłacana.

Ele mele dutki,
        Siwe, siwe wołki,
        Miłe złego skutki,
        Zachwiały się stołki.

Umarł Maciek, umarł,
        Teściowa ma zięcia,
        Coś tam ktoś tam umiał,
        To mi osiągnięcia!

Cześć wam, cześć panowie,
        Kiedy ranne zorze,
        Może ktoś się dowie,
        Może ktoś pomoże.

Cielę łapę liże,
        Szumi las dębowy,
        Komu tam najbliżej,
        Po rozum do głowy?

O, mój rozmarynie,
        Co złego to nie my,
        Nie zginęła i nie zginie,
        Póki my żyjemy!

PeeS - dla zwiększenia czytelności, wyrzuciłem parę "hop dziś dziś dziś"...
        • remez2 Re: ... a ja, prawie, 15.09.14, 17:25
          Bardzo dobre. :-))
    • zoil44elwer Re: Czy P.T. Forumowicze rozpoznają autora? 12.09.14, 19:45
      Orłom z piastowskiego gniazda,kierunki wyznacza-kremlowska(rubinowa) lub betlejemska(vatykańska) czarna gwiazda.
      • iq-ok Budownictwo drzewne w Małopolsce??? 12.09.14, 20:00
        Główny bohater "Jeziora Bodeńskiego" Dygata wygłasza w ośrodku internowania wykład mniej więcej w tym samym stylu (dla kamuflażu zatytułowany jak w tytule).

Generalnie perełka. Ale nie sądzę by o to Ci chodziło :(.

• iq-ok sorry zoli :) 12.09.14, 20:05
          Źle mi się podpięło. To do remeza.
          Nie chciałem Cię nadwyrężać intelektualnie (Choć może się mylę :) . Czytałeś "Jezioro Bodeńskie" ? )
          • zoil44elwer Re: sorry zoli :) 12.09.14, 20:24
            iq-ok napisał:

> Źle mi się podpięło. To do remeza.
            > Nie chciałem Cię nadwyrężać intelektualnie (Choć może się mylę :) . Czytałeś "J
            > ezioro Bodeńskie" ? )
            Bardziej od Stanisława D,wolałem Kalinę J.Yntelektualnie,estetycznie,moralnie....
            • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:28
              "Bardziej od Stanisława D,wolałem Kalinę J.Yntelektualnie,estetycznie,moralnie.... "

Wiem. I nie daj sobie wmówić, że to coś złego :):)

Ale z tym moralnie i intelektualnie to chyba przegiąłeś. Są na Dygata jakieś kwity w IPN bo nie nadążam.
          • remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 20:25
            iq-ok napisał:

> Źle mi się podpięło. To do remeza.
            > Nie chciałem Cię nadwyrężać intelektualnie (Choć może się mylę :)
            Ale Ci się udało.
            > Czytałeś "Jezioro Bodeńskie" ? )
            Tak. Natomiast zakładając wątek zupełnie o tym nie pamiętałem i dalej nie widzę związku.
            • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:20
              > Tak. Natomiast zakładając wątek zupełnie o tym nie pamiętałem i dalej nie widzę
              > związku.

Naprawdę??

Przecież cytowany fragment mógłby być z powodzeniem wygłoszony przez rzeczonego bohatera "Jeziora Bodeńskiego" w ramach wykładu o budownictwie drewnianym w Małopolsce :):)

Widziałem to chyba w 74' w Teatrze Małym. Takiego spojrzenia na Polskę rozlazłą, siermiężną acz pozującą na "Chrystusika Narodów" nie ma po Dygacie polskiej literaturze.

• remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:28
                iq-ok napisał:
                > Naprawdę??
                Naprawdę.
                > Przecież cytowany fragment mógłby być z powodzeniem wygłoszony przez rzeczonego
                > bohatera "Jeziora Bodeńskiego" w ramach wykładu o budownictwie drewnianym w Ma
                > łopolsce :):)
                I co z tego wynika?
                > Widziałem to chyba w 74' w Teatrze Małym. Takiego spojrzenia na Polskę rozlazłą
                > , siermiężną acz pozującą na "Chrystusika Narodów" nie ma po Dygacie polskiej
                > literaturze.
                Akurat w 74' miałem zerowe szanse na obejrzenie jakiejkolwiek sztuki. Filmu też.
                • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:35
                  Doprawdy rozczarowujesz mnie :):)

Wklejasz jakiś cytat a potem wściekasz się gdy ktoś próbuje ci wskazać (zresztą bez złych intencji) odniesienia literackie.

> Akurat w 74' miałem zerowe szanse na obejrzenie jakiejkolwiek sztuki. Filmu też

I myślisz, że zwalnia cię to z myślenia??
                  • remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:45
                    iq-ok napisał:

> Doprawdy rozczarowujesz mnie :):)
                    Mimo to będę spał spokojnie.
                    > Wklejasz jakiś cytat a potem wściekasz się gdy ktoś próbuje ci wskazać (zresztą
                    > bez złych intencji) odniesienia literackie.
                    W wątku nie chodzi/ło o odniesienia literackie. Przeczytaj całość a dowiesz się czyja to twórczość.
                    > > Akurat w 74' miałem zerowe szanse na obejrzenie jakiejkolwiek sztuki. Filmu też
                    > I myślisz, że zwalnia cię to z myślenia??
                    Sądzisz, że Twój stanowiący triumf wyobraźni nad rzeczywistością nick, upoważnia do podobnych zachowań?
                    • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 21:59
                      Ależ przeczytałem:):)

I wiem, żeś chciał ugodzić w bredzenia Piechocińskiego.

I nie bardzo rozumiem w czym moje odwołanie do literatury mogło przeszkodzić w tym "szczytnym" zamiarze :):)

Ot dygresja sugerująca, że tego typu bredzenie bywało już obśmiewane.

A już zupełnie nie pojmuję, czemu pozwalasz sobie na prostackie aluzje do mojego nicka :):)
                      • remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 22:08
                        iq-ok napisał:

> Ależ przeczytałem:):)
                        Brawo.
                        > I wiem, żeś chciał ugodzić w bredzenia Piechocińskiego.
                        Ugodzić? Zaledwie wyśmiać.
                        > I nie bardzo rozumiem w czym moje odwołanie do literatury mogło przeszkodzić w
                        > tym "szczytnym" zamiarze :):)
                        Nie przeszkodziło. po prostu było "obok".
                        > Ot dygresja sugerująca, że tego typu bredzenie bywało już obśmiewane.
                        Raczej trudno znaleźć sytuację, która jest w 100 % nowa.
                        > A już zupełnie nie pojmuję, czemu pozwalasz sobie na prostackie aluzje do mojego nicka :):)
                        W rewanżu za prostackie - I myślisz, że zwalnia cię to z myślenia??
                        • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 22:24
                          >Nie przeszkodziło. po prostu było "obok".

Co znaczy obok? Nie miało związku z tematem???
                          Czy raczej nie trafiało w punkt zamierzeń autora wątku???

>Raczej trudno znaleźć sytuację, która jest w 100 % nowa.

I fajnie byłoby gdybyś przyjął to do wiadomości z pokorą miast brykać z tekstami typu

"Akurat w 74' miałem zerowe szanse na obejrzenie jakiejkolwiek sztuki. Filmu też."

> W rewanżu za prostackie - I myślisz, że zwalnia cię to z myślenia??

To pytanie miało sens o czym świadczy twoja odpowiedź.
                          • remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 22:37
                            iq-ok napisał:
                            > Co znaczy obok? Nie miało związku z tematem???
                            Najmniejszego.
                            > Czy raczej nie trafiało w punkt zamierzeń autora wątku???
                            Siłą rzeczy.
                            > I fajnie byłoby gdybyś przyjął to do wiadomości z pokorą miast brykać z tekstami typu
                            > "Akurat w 74' miałem zerowe szanse na obejrzenie jakiejkolwiek sztuki. Filmu też."
                            Tu mnie zaskoczyłeś - pojęcia nie ma co chcesz powiedzieć.
                            > > W rewanżu za prostackie - [i] I myślisz, że zwalnia cię to z myślenia?? [
                            > /i]
                            > To pytanie miało sens o czym świadczy twoja odpowiedź.
                            Poćwicz elementy grzeczności. Chociaż ...
                            • iq-ok Re: sorry zoli :) 12.09.14, 22:44
                              Śmieszny jesteś.

> Tu mnie zaskoczyłeś - pojęcia nie ma co chcesz powiedzieć

I to by było dobre podsumowanie naszej rozmowy:):)

Nie żebym chciał Cię obrazić :):) To tak apropos sugestii ćwiczeń z grzeczności.

• remez2 Re: sorry zoli :) 12.09.14, 22:53
                                iq-ok napisał:

> Śmieszny jesteś.
                                Argument rzucający na kolana.
                                > I to by było dobre podsumowanie naszej rozmowy:):)
                                Rozmowy?
                                > Nie żebym chciał Cię obrazić :):) To tak apropos sugestii ćwiczeń z grzeczności.