1zzarda 05.03.15, 13:00 opinie.newsweek.pl/-lalka-boleslawa-prusa-to-powiesc-antypolska-twierdzi-jan-polkowski,artykuly,358309,1.html To siem nazywa.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziecko_we_mgle Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:23 Widzisz, pomnik Bolesława Prusa stoi na atrakcyjnej działce przy Krakowskim Przedmieściu. Jakby tego "zaprzańca" zwalić z cokołu, to otworzyłyby się zupełnie nowe możliwości. Sam rozumiesz w jakiej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:25 Taka to zagmatwana pisdacka lustracja Prusa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:30 opinie.newsweek.pl/-lalka-boleslawa-prusa-to-powiesc-antypolska-twierdzi-jan-polkowski,artykuly,358309,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:33 "Jusz "samo nazwisko tego Bolka podejrzane o imieniu nie wspomne bo tez jakies takie,hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 06.03.15, 07:42 No jakby się nazywał Moskwa ( taki ps ) to byłoby jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:53 dziecko_we_mgle napisał: > Widzisz, pomnik Bolesława Prusa stoi na atrakcyjnej działce przy Krakowskim Prz > edmieściu. Jakby tego "zaprzańca" zwalić z cokołu, to otworzyłyby się zupełnie > nowe możliwości. Sam rozumiesz w jakiej kwestii. -------------------------------------- Nie da rady,zbyt mała działka.No i zbyt daleko od Pałacu,będzie jakieś 100m.Można wywalić Kopernika,trochę dalej ale za to prestiż!!(w końcu to może być ukryta opcja niemiecka.) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:56 Nie da rady,zbyt mała działka nic nie szkodzi ,Bristol się wyburzy i od biedy się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 14:01 I to jest właściwe podejście:-) Odpowiedz Link Zgłoś
indris Sprostowanie 05.03.15, 14:51 dziecko_we_mgle napisał: "Widzisz, pomnik Bolesława Prusa stoi na atrakcyjnej działce przy Krakowskim Przedmieściu. Jakby tego "zaprzańca" zwalić z cokołu, to otworzyłyby się zupełnie nowe możliwości. Sam rozumiesz w jakiej kwestii." Pomnik Prusa nie stoi na cokole ( co uważam za jego wadę ). Odpowiedz Link Zgłoś
dziecko_we_mgle Skrzywienie 05.03.15, 16:18 indris napisał: > > Pomnik Prusa nie stoi na cokole ( co uważam za jego wadę ). > > Indrisie, nie bądźmy tacy skrupulatni. Skoro podest dla fotografowanych, stojących w drugim rzędzie, może być nazywany Fotelem Przewodniczącego Parlamentu (przez Wzmożonych zwanego swojsko Marszałkiem), to ten postumencik pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Boles%C5%82awa_Prusa_w_Warszawie#mediaviewer/File:Pomnik_Boleslawa_Prusa_w_Warszawie.JPG możemy śmiało nazwać nie tylko cokołem ale wprost kolumną. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 14:56 dziecko_we_mgle napisał: > Widzisz, pomnik Bolesława Prusa stoi na atrakcyjnej działce przy Krakowskim Prz > edmieściu. Jakby tego "zaprzańca" zwalić z cokołu, to otworzyłyby się zupełnie > nowe możliwości. Sam rozumiesz w jakiej kwestii. Po co zalać? Wystarczy głowę zmienić i tablicę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:31 Link twój sie nie otwiera , dołozyłem drugi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:31 Najbardziej antypolscy są sami Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
13kisiel Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:47 żadna nowość...jak większość wydawnictw w tamtym okresie Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Posłuchaj matole. 05.03.15, 18:04 Prus napisał Lalkę w XIX weku, ale skąd taki debil ma o tym wiedzieć? Zdechniesz jako robol. M. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:50 1zzarda No i już teraz wiem dlaczegom zaprzaniec, targowiczanin, nantyprawdziwypolak, a w ogóle to szuja, szubrawiec i gnida. I leming na dokładkę. Bo "Lalka" Prusa to była moja ulubiona lektura. Przeczytałem ten paszkwil na Polskę i Polaków (tych Prawdziwych) tak gdzieś około 12. roku życia i nie ukrywam - byłem zafascynowany. I była to chyba jedyna lektura szkolna którą przeczytałem (po raz n-ty zresztą) bez wstrętu - w odróżnieniu od sienkiewiczowskich bajek z "Quo Vadis" na czele. Natychmiast zakazać "Lalki" ! Wycofać z bibliotek, księgarń i domowych zbiorów i zmakulaturować (a najlepiej spalić) żeby już nigdy i nikomu nie zniszczyła zdrowego poglądu na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:58 To jest mój post z 23. lipca 2013. nieco już dziś zdezaktualizowany (Tusk, Rostowski) Niniejszym uroczyście deklaruję że: Jeżeli leming oznacza kogoś, kto uważa że Polska idzie w dobrym kierunku to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że pod Smoleńskiem wydarzyła sie po prostu tragiczna katastrofa lotnicza i nie wierzy w worki trotylu, sztuczne mgły i inne biniendy to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś kto sądzi że minister Rostowski pomimo światowego kryzysu rozsądnie prowadzi politykę finansowa państwa to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że "wysępienie" przez Tuska imponującej kasy z UE to jest sukces i jego, i nasz to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że Donald Tusk jest dziś jedynym znanym polskim politykiem który - pomimo swioich wad - jest w stanie kierować państwem to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś komu Prezydent Bronisław Komorowski wydaje sie być właściwym człowiekiem na właściwym miejscu to jestem lemingiem. Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że powierzenie steru państwa polskiego Jarosławowi Kaczyńskiemu skończy się katastrofą gospodarczą, wprowadzeniem autorytarnych rządów graniczących z bezprawiem (czego początki juz mieliśmy okazję obserwować) oraz izolacją Polski w Europie to jestem lemingiem. Jeżeli wszystkie te kryteria spełniam to możecie ,drogie pisiorki, nazywać mnie lemingiem, flamingiem, rieslingiem czy nawet paradontozą - wisi mi to i powiewa. Grunt, że trzecia kadecja Donalda Tuska jest wysoce prawdopodobna. Niemłody, nieźle wykształcony szczecinianin z rodowodem gdańskim i lwowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 14:00 Jeżeli wszystkie te kryteria spełniam to możecie ,drogie pisiorki, nazywać mnie lemingiem, flamingiem, rieslingiem czy nawet paradontozą - wisi mi to i powiewa. Grunt, że trzecia kadecja Donalda Tuska jest wysoce prawdopodobna. No....spudłowałeś !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 18:17 gtxl-3 Dobry człowieku - nie wiem czy zauważyłeś że po pierwsze - sam napisałem że "nieco się zdezaktualizowało", po drugie że "wysoce prawdopodobna", a po trzecie - rzeczywiście, nie doceniłem Donalda Tuska i jego pozycji nie tylko w Polsce ale i w Europie. Ale niezrażony tym wieszczę dalej: Donald Tusk po zakończeniu 5. letniej prezydentury w Europie zapewne będzie się ubiegał o prezydenturę Polski. Jak mniemam, z powodzeniem. Zakładamy się? To tylko pięć lat z drobnym haczykiem:-))). Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 18:23 erte2 napisał: > gtxl-3 > Dobry człowieku - nie wiem czy zauważyłeś że po pierwsze - sam napisałem że "ni > eco się zdezaktualizowało", po drugie że "wysoce prawdopodobna", a po trzecie - > rzeczywiście, nie doceniłem Donalda Tuska i jego pozycji nie tylko w Polsce al > e i w Europie. > Ale niezrażony tym wieszczę dalej: Donald Tusk po zakończeniu 5. letniej prezyd > entury w Europie zapewne będzie się ubiegał o prezydenturę Polski. Jak mniemam > , z powodzeniem. > Zakładamy się? To tylko pięć lat z drobnym haczykiem:-))). erte 2 - Dobry człowieku. Założyć się mogę, że Donald Tusk jest tak samo skończony jak i Palikot. Nie wiem czy dożyję tego czasu....za pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 19:27 gtxl-3 napisał(a): Założyć się mogę, że Donald Tusk jest tak samo skończony jak i Palikot. Nie wiem czy dożyję tego czasu....za pięć lat. Przyjmuję zakład że będzie akurat odwrotnie. No chyba że będzie szefem NATO albo ONZ (choć to coraz mniej ważna funkcja). Ale dożyć się staraj - rzuć palenie, weź psa ze schroniska i chadzaj z nim na spacery, nie jedz zbyt tłusto i zbyt słodko; ale nieduży koniak albo whisky na dwa palce od czasu do czasu nie zaszkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 06.03.15, 08:57 Erte możesz mieć rację... Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 06.03.15, 09:56 1zzarda napisał: > Erte możesz mieć rację... Albo nie mieć racji. Zawsze sa co najmniej dwa wyjścia z sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:58 A moze ten Prus to Żyd jakiś? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 15:12 A skąd takie pomysły? Gorzej germanofil i antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 15:16 E tam....Żyd to mocniejsze od antysemity:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:59 erte2.....Ty również nie rozumiesz słowa lustracja? Bo uważam, że redaktor Bratkowski też bredzi duby smalone o lustracji. Czy opinia jakiegoś tam działacza eks-komunistycznego, to od razu lustracja? Każdy ma prawo do swojej opinii, ma ją również Polkowski, ale kariery na tym raczej nie zrobi. Czym tu się ekscytować? Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl-3 Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 13:53 1zzarda napisał: > opinie.newsweek.pl/-lalka-boleslawa-prusa-to-powiesc-antypolska-twierdzi-jan-po > lkowski,artykuly,358309,1.html > > To siem nazywa.... Po pierwsze nie zlustrowali, a opinia Polkowskiego jest jego prywatną opinią.Pisanie bredni, to jeszcze nie dowód na lustrację. Warto żebyś sie zapoznał ze znaczeniem tego słowa "lustracja" Teraz odpowiedz mi na pytanie? kto, oraz kogo zlustrował? Odpowiedz Link Zgłoś
piq jak ktoś raz był politykiem, a potem wysokim... 05.03.15, 15:36 ...funkcjonariuszem państwowym, a dzisiaj jest prezesem Fundacji Smoleńsk 2010, to nie ma już prywatnych opinii, zwłaszcza po opublikowaniu w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: jak ktoś raz był politykiem, a potem wysokim. 09.03.15, 17:08 Oni nie mają już żadnych własnych opinii, prywatnych czy publicznych. Wykonują instrukcje i wyrażają poglądy zawarte w instrukcjach i metodyczkach rezydentury. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Polkowski zlustrował książkę? 05.03.15, 14:13 no cóż kiedyś pisał bardzo dobre wiersze ale to było dawno Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Polkowski zlustrował książkę? 05.03.15, 15:20 Tak się kończą kontakty z pisowskimi funkcjonariuszami.Zaraza !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Tak jak i Rymkiewicz. 05.03.15, 15:41 Lata przebywania w matrixie "niezależnych Polaków", wiary w mity o "najlepszych premierach" Olszewski, Kaczyński, "naszych Prezydentów", rządy zaprzańców itp. itd. po prostu kosztują. I owocują takimi piardami. Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 15:50 "Lalka" Bolesława Prusa to znakomita analiza społeczeństwa polskiego drugiej połowy XIX wieku. Tylko w takie społeczeństwo i w silne imperium rosyjskie chcę wierzyć. Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 05.03.15, 16:56 To są ostatnie podrygi ciemnogrodu, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 albo - albo 05.03.15, 17:33 Albo uważamy, że wszystkie pomniki literatury polskiej są wyłączone spod krytyki, ale wtedy taki Roman Pawłowski z GW atakujący Sienkiewicza za zaściankowość i nacjonalizm łamie tabu w równym stopniu z Polkowskim. Albo uważamy, że każdy ma prawo do własnego odbioru, ale wtedy należy polemizować z Polkowskim merytorycznie a nie w sposób, w jaki robi to Bratkowski. Ot. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: albo - albo 05.03.15, 17:41 Bratkowski ma prawo dl własnej oceny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: albo - albo 05.03.15, 17:47 volupte napisał: > Bratkowski ma prawo dl własnej oceny :-) Być może, ale jest to ocena na zasadzie: "zlustrowali Lalkę, co za głupota, buhahaha". Zero merytorycznej argumentacji. To tak jakby np. jakiś postępowy publicysta napisał, że Trylogia jest zabobonna, zacofana i ksenofobiczna, ale na dowód przedstawił argumenty a w odpowiedzi prawicowcy oburzyliby się, że szarga się świętości bez polemiki. Tu jest taka sytuacja a rebours. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: albo - albo 05.03.15, 18:00 Bo tu nie ma co dyskutowac , to trzeba wydrwić , a Bratkowski sie tylko zasmucił ze Polkowski takie brednie wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: albo - albo 05.03.15, 18:05 volupte napisał: > Bo tu nie ma co dyskutowac , to trzeba wydrwić , To Ty tak uważasz. Tylko, że jednak tekst Polkowskiego jest dość dobrze udokumentowany. I zasługuje na rzetelną polemikę. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: albo - albo 05.03.15, 18:11 znam tylko to co tu przytoczył Bratkowski. Skłamał, zniekształcił? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: albo - albo 05.03.15, 18:20 volupte napisał: > znam tylko to co tu przytoczył Bratkowski. Skłamał, zniekształcił? Wypada się odnosić do oryginalnych tekstów a nie polemicznych interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Dawaj link do oryginału Polkowskiego. 05.03.15, 18:50 Bo z dotychczasowych twych enuncjacji można wnosić, że całe pokolenia Polaków w nieświadomości żyły :):) Trzeba było Polkowskiego, by odkrył i obnażył :):). Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: albo - albo 05.03.15, 19:01 Bratkowski przytacza tekst orginalny skoro stawia cudzysłów. Orginalny tekst nie za bardzo mnie interesuje , bo to byc moze długi elaborat , a na to szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: albo - albo 05.03.15, 19:19 Dzisiaj się dowiedziałem o istnieniu Polkowskiego za sprawą newsweek.pl, a jutro zapomnę o jego istnieniu. To jest właśnie zaleta ignorowania i nie przykładania większej wagi do tego co piszą autorzy, wyznawcy ciemnogrodu. Ciszej nad tą trumną. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: albo - albo 06.03.15, 18:04 > Dzisiaj się dowiedziałem o istnieniu Polkowskiego za sprawą newsweek.pl, a jutr > o zapomnę o jego istnieniu. No to masz spore braki. Człkowiek, który wydał 10 tomów poezji, jedną powieść i dostał sporo nagród a przy tym zapisał niezłą kartę z czasów PRL, jest postacią nietuzinkową. \ pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Polkowski Można go nie znać, ale nie wypada się tym chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka oryginał? trzeba by kupić "wSieci" papierowe 05.03.15, 19:10 tam na str. 70 znajdujemy "„LALKA”: PAMFLET NA POLSKOŚĆ JAN POLKOWSKI" www.wsieci.pl/aktualne-wydanie-sieci.html pamflet na polskość? też tak uważasz, że "Lalka" to pamflet na polskość"? Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: albo - albo 06.03.15, 09:00 Tyle tylko, że ten tekst Polkowskiego to bieżąca walka polityczna.... Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: albo - albo 05.03.15, 18:15 Nie. To nie są porównywalne rzeczy. Na reakcjonistyczne bujdy na resorach nie można odpowiadać merytorycznie, bo to by oznaczało, że nadaje się im jakąś ważność, której one nie mają. Reakcjonizm i postęp/nowoczesność to nie są równoważne pojęcia, tylko przeciwstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Brązownikom 05.03.15, 22:39 Bolesław Prus 21 marca 1897 r. w „Kurierze Codziennym": „Wierzycie i bardzo słusznie, że Rosja ma wielką przyszłość przed sobą. Tak jest: ma wielką przyszłość, ale jako nadpaństwo, jako olbrzymi organizm społeczny, w którym narody pomieszczą się tak wygodnie, jak rodziny w gminie, a gminy w powiecie. Wobec tej świetnej przyszłości nie grzechem, ale zasługą jest pielęgnowanie cech indywidualnych i narodowych, a zaś błędem niszczenie ich" Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Brązownikom 05.03.15, 23:28 Rosja realizuje to na Ukrainie,tylko Ukraińcy jakoś tego nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
akiriusz Re: Brązownikom 05.03.15, 23:47 Lala Prusa stała się powieścią mocno niewygodną, pokazuje przecież prawdziwy podejrzany przez Prusa fakt, jak dobrze moga rozwijać się polacy bez powykręcanych eurolewackich komisarzy i oszołomskich euronorm, ot tak po prostu, brutalnie kapitalistycznie i wręcz korwinowsko. To musi boleć dzisiejszych oszołomów od oddawania władzy brukseli, oj musi boleć. Myślę, że nidługo Lalka, jako powieść skrajnie propolska trafi do indeksu ksiąg zakazanych. Akiriusz przeczytane.org www.przeczytane.org/llosa-rozmowa-w-katedrze/ Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Brązownikom 06.03.15, 00:01 Poza tym wszystko u ciebie w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Brązownikom 06.03.15, 08:32 Polacy mogli się rozwijać... W 1892 roku do warszawskiego sklepiku z ?norymberszczyzną? przy ul. Żabiej 2 weszła Maria Andrejewna Hurko, żona generał-gubernatora warszawskiego, wybrała kilka pięknych jedwabnych wstążek i jak to miała w swoim zwyczaju, chciała opuścić sklep nie plącąc na towar. Właścicielka wszczęła alarm, kazała złodziejkę przytrzymać subiektowi, a sama pobiegła po stójkowego. Za obrazę generał-gubernatorowej skazano ją na 3 miesiące aresztu, a znany adwokat i sprawozdawca sądowy Henryk Cederbaum, który podjął się jej obrony, pozbawiony został na okres pięciu lat prawa stawania w sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Brązownikom 06.03.15, 09:48 akiriusz napisał(a): > To musi boleć dzisiejszych oszołomów od oddawania władzy brukseli, oj musi boleć. Tak - myślę, że bolałoby ich, gdyby znów musieli oddać władzę Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Brązownikom 06.03.15, 00:21 Z tego co wiem, żyją jeszcze potomkowie dynastii Romanowych. Trzeba powoli odbudować to, co zostało utracone w 1917 roku. Podstawą jest prawosławie jako wiara i język rosyjski. Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 06.03.15, 00:29 Słuchajcie, a przenieśmy się duchowo w lata 80. XIX wieku i "Lalki" Bolesława Prusa. Warszawy prezydenta Starynkiewicza i tworzącej się Ligii Polskiej. Warszawy środowiska pozytywistów i młodego studenta biologii, Romana Dmowskiego. Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: zlustrowali Lalkę Prusa, no no no... 06.03.15, 08:41 Czego nie ma w "Lalce" Prusa? NIe ma 10% mieszkańców Warszawy, którymi byli Rosjanie, żyjący w kraju podbitym w izolacji od tubylców. Chcecie naprawdę dowiedzić się czegoś o ówczesnej kolonii rosyjskiej zwanej najczęściej "priwislanskim krajem" czytajcie Antoniego Zaleskiego który pod pseudonimem Baronowa X.Y.Z. napisał "Towarzystwo warszawskie. Listy do przyjaciółki". Autor zapisał mnóstwo kolonialnych zachowań... Zum Beispiel: osławiona gubernatorowa Hurko prowadziła kampanie na rzecz utworzenia w Warszawie rosyjskiej cukierni, uważając za rzecz skandaliczna, by uczciwe kobiety rosyjskie musiały kupować "polskie słodycze". Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A najciekawsze jest to, że wiekszość dyskutantów 06.03.15, 10:12 tego wątku. "Lalki" nie czytało.... M. Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: A najciekawsze jest to, że wiekszość dyskutan 06.03.15, 10:56 A czy do tej pory była to dla tej grupy jakaś przeszkoda? Przecież chodzi o przekaz Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: A najciekawsze jest to, że wiekszość dyskutan 06.03.15, 22:08 To raczej zabawne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Proponuję zlustrować "Trylogię"! 07.03.15, 10:18 Sienkiewicz zdradziecko nie napisał że ten Chowański którego Kmicic podchodził i który spalił Wilny to był carski wojewoda! Rosysjki sługus ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Re: Proponuję zlustrować "Trylogię"! 07.03.15, 10:26 I podejrzane jest to że dorobił się.... Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Proponuję zlustrować "Trylogię"! 08.03.15, 18:01 Przypominam, że publicystykę Bolesława Prusa, drukowało warszawskie pismo "Głos". To znakomita proza pozytywistyczna. Jak myślicie, co się udało uratować z klimatu Warszawy, lat 80-tych XIX wieku? Piotrek. 1zzarda napisał: > I podejrzane jest to że dorobił się.... Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Proponuję zlustrować "Trylogię"! 09.03.15, 16:49 "Lalka" jest utworem wyjątkowym, wzbudzającym kontrowersje od momentu ukazywania się powieści w odcinkach na łamach „Kuriera Codziennego” w latach 1887-1889 aż do dziś. Utwór oddaje nastroje lat 80. XIX wieku, kiedy to w świadomości pozytywistów polskich doszło do przewartościowania, nazwanego kryzysem antypozytywistycznym. Idee pracy organicznej, pracy u podstaw zaczęły się jawić pozytywistom polskim jako coraz mniej możliwe do zrealizowania. Początkowy optymizm został zastąpiony pesymizmem, brakiem wiary w możliwość zrealizowania programu. "Lalka" bardzo dobrze wpisuje się w te przemiany w mentalności polskich pozytywistów. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Proponuję zlustrować "Trylogię"! 09.03.15, 17:14 Bez względu na kontrowersje, nie podlega zakwestionowaniu gwałtowny rozwój Warszawy pod pieczą opiekuńczego rządu Aleksandra II i Aleksandra III. Później tradycję cara Mikołaja II kontynuowali Roman Dmowski i marszałek Piłsudski, a obecnie pod przewodnictwem Ligi Polskich Rodzin oraz zbliżonych do niej Formacji Patriotycznych możemy liczyć na renesans rozwoju Polski w odnowionej wspólnocie narodów Słowiańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
p.grochowski Re: Proponuję zlustrować "Trylogię"! 09.03.15, 18:41 Jak sądzicie, czy uda się przywrócić klimat Warszawy, lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XIX wieku? Kiedy Polacy byli razem i nikt nie słyszał o zagładzie Żydów? Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś