Dodaj do ulubionych

Pendolino. Jak się manipuluje.

01.07.15, 08:20

(...)Mechanizm "wykolejania Pendolino", który do perfekcji opanowali publicyści związani z PiS, jest bardzo podobny do sposobu, w jaki obśmiewali inne inwestycje. W wyborach 2011 roku rolę Pendolino odgrywały wznoszony na Euro 2012 Stadion Narodowy oraz rozbudowywana sieć autostrad.(...)

(...)Zacznijmy od portalu NaKolei.pl. Jest on związany z mediami braci Karnowskich, jego patronami medialnymi są chwalący PiS pod niebiosa portal wPolityce.pl, bliźniaczy wGospodarce.pl oraz prawicowe Radio Wnet. Przychylni PiS kolejowi "eksperci" regularnie goszczą na łamach tygodnika "wSieci" oraz antenie Telewizji Trwam i TV Republika.

Oficjalnie jest to bezstronny portal o kolejnictwie ubrany w eksperckie szaty. Jego metoda polega na podaniu kilku trudnych do zweryfikowania danych z sufitu i trąbieniu na wszystkie strony, że dana inwestycja nie ma żadnego sensu, a na koniec - ukazaniu każdego przejawu reformowania polskich kolei jako degrengolady artykułami w stylu "Szokujący raport o Pendolino! Wielka narodowa ściema".

Twórcami portalu NaKolei.pl i dzikiego raportu są - oczywiście niezależni i niepokorni - panowie Rafał Polaczek i Czesław Warsewicz. Pierwszy to... syn Jerzego Polaczka, byłego ministra transportu w rządzie PiS, którego wypowiedzi jednoznacznie wskazują, że uruchomienie tras Pendolino było największą tragedią jego życia. Zaś Czesław Warsewicz to... były prezes Intercity, głównie za rządów PiS (odwołany w 2009 r.), dziś wykłócający się z byłym pracodawcą przed sądem.(...)

wyborcza.pl/politykaekstra/1,146855,18279901,Pednolino__czyli_Polska_w_ruinie.html
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 08:31
      Dlaczego dopiero teraz się o tym pisze? A Wyborcza to jest bez grzechu? też kolportowała wiele kłamstw na temat pendolino i dodatkowo wpisała się w zabawną histerię dotyczącą wycofania z rozkładu deficytowego Matejki.
      • black_yrek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 08:53
        Bo dziennikarze szczególnie TV to teraz tylko podstawki pod mikrofony największą bzdurę łykają. Choć dobrze że komuś chciało się to sprawdzić.
      • wujaszek_joe Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 08:54
        tam mają Kublika no i kochają tego politologa od krytykowania infrastruktury w TVN,
        o Furgalski mu jest.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:00
          Każde medium ma jakiegoś cymbała. W DGP jest to np. Konrad Majszyk świadomie kłamiący na temat pendolino, że np. nie zmieściło się w skrajniach na dworcu centralnym. Potem takie coś jak ludzikowo wkleja takie rewelacje na forum i nie przeprosi za to, że świadomie wprowadza forumowiczów w błąd.
      • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:19
        Zajrzyj na dziejszą stronę głowną portalu hazeta.pl -kuriozalne "zestawienie" pendolino z pesą wciskającą komunikkat, że pesa to właściwie produkt z tej samej półki.
        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:48
          mn7 napisała:

> Zajrzyj na dziejszą stronę głowną portalu hazeta.pl -kuriozalne "zestawienie" p
          > endolino z pesą wciskającą komunikkat, że pesa to właściwie produkt z tej samej
          > półki.

Masz na myśli ten komunikat zawarty już w pierwszym zdaniu:
          "Pendolino to pociąg wyższej klasy, ale w niektórych elementach tańsza pesa dart go przerasta."?
          A może tutaj zawarto ten komunikat?
          "Trzeba zaznaczyć, że pendolino i pesa dart to pociągi z różnych klas. Pendolino zalicza się do kolei wysokich prędkości, a dart do klasy ekonomicznej."

Wygląda na to, że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją najmocniejszą stroną.
          A może oburza Cię, że ktoś w ogóle śmie porównywać "świętą pędolinę" z jakimkolwiek innym pociągiem?
          • hasch1 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 15:06
            A prawda jest jak zwykle gdzieś po środku. Pendolino to, faktycznie, wysokie prędkości, Pesa, z kolei, to składy na obecne warunki naszych torowisk, i taki jak obecny stan nie zmieni się przez najbliższe kilka/?/ lat. Myślę że wsparcie Pesy zakupami dziś, przy tej dynamice rozwoju, za te kilka lat dało by szansę też dorosnąć do nowych warunków.
            Dziś bilet na Pendolino kosztuje tyle że jadąc do Krakowa, sam, koszty mam porównywalne. Ale kiedy zabieram Żonę to już połowa kosztów.
            • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:03
              hasch1 napisał:

> A prawda jest jak zwykle gdzieś po środku. Pendolino to, faktycznie, wysokie pr
              > ędkości, Pesa, z kolei, to składy na obecne warunki naszych torowisk

Owszem, na przykład do Białegostoku. Na "nasze torowisko" na przykład Z Wwy do Gdańska albo CMK - Zdecydowanie Pendolino.

>, i taki ja
              > k obecny stan nie zmieni się przez najbliższe kilka/?/ lat.

Zmieni się w grudniu, kiedy Pendolino już będzie jeździć 2h z Wwy do Krakowa.

> Myślę że wsparcie P
              > esy zakupami dziś, przy tej dynamice rozwoju, za te kilka lat dało by szansę te
              > ż dorosnąć do nowych warunków.

No to niech w końcu ta pesa zaoferuje coś więcej, niż jeden prototyp. Na razie nie ma jak "wspierać zakupami".

• hasch1 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:18
                > No to niech w końcu ta pesa zaoferuje coś więcej, niż jeden prototyp. Na razie
                > nie ma jak "wspierać zakupami".

Już zamówienie było wsparciem. Inna sprawa to czy Pesa umiała by wykorzystać to. Czy udziałowcy przeżarli by kasę i udawali że nic się nie stało. Tego nie wiem, może ich krzywdzę, ale tyle już widzieliśmy......
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:22
                  hasch1 napisał:

> Już zamówienie było wsparciem. Inna sprawa to czy Pesa umiała by wykorzystać to
                  > . Czy udziałowcy przeżarli by kasę i udawali że nic się nie stało. Tego nie wie
                  > m, może ich krzywdzę, ale tyle już widzieliśmy......

Nie wierz w te propagandę, że PESA ma tylko jeden prototyp. PESA dostarcza pociągi i tramwaje do końcowych odbiorców i to nie tylko w Polsce. Nawet Ceske Drahy zakupiły składy PESY i składy te zostały tam dostarczone i wożą pasażerów.
                • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:26
                  No coś w tym jest.
                  Na razie sukcesy pesy to w 90% nachalny PR. .
              • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:20
                mn7 napisała:

> No to niech w końcu ta pesa zaoferuje coś więcej, niż jeden prototyp. Na razie
                > nie ma jak "wspierać zakupami"

Tylko jeden prototyp? A SA139-003 to nic?
    • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:15
      Ciekawe, jakie koneksje wyciągniecie autorowi tego artykułu:
      www4.rp.pl/article/20150626/PLUSMINUS/306269980
      Podobnie jak autor mam doświadczenie w podróżowaniu czeskimi kolejami i mogę tylko potwierdzić to, co napisał.
      Za brak zachwytu nad polskimi kolejami przypięto mi już na forum łatkę pisowca, mimo iż do tej pory zawsze głosowałem na PO. No ale dla partyjnych hunwejbinów przeciwnikiem jest każdy, kto nie popiera w 100% i nie zachwyca się dokonaniami. Drodzy propagandziści PO - złą robotę robicie.
      • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:19
        Powiedział Ci już ktoś,że jesteś po prostu nudny?
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:31
        Podobnie jak ty nie zachwycam się polskimi kolejami. Cieszę się z małych kroków do przodu ale wiele jest do zrobienia.
      • sverir Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:15
        > Za brak zachwytu nad polskimi kolejami przypięto mi już na forum łatkę pisowca

Już Ci tłumaczyłem, Jurku, że nie to nie z powodu braku zachwytu, tylko z powodu mało oryginalnego twierdzenia, że PO odpowiada za automaty na bilety.
        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:31
          sverir napisał:

> Już Ci tłumaczyłem, Jurku, że nie to nie z powodu braku zachwytu, tylko z powod
          > u mało oryginalnego twierdzenia, że PO odpowiada za automaty na bilety.

To już nie pierwszy raz, kiedy imputujesz mi teksty przeze mnie nienapisane.
          • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:44
            Jurku, naprawdę nikt Ci nie imputuje tekstów wykpiwających Twoje maniactwa :-))
            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:48
              mn7 napisała:

> Jurku, naprawdę nikt Ci nie imputuje tekstów wykpiwających Twoje maniactwa :-))

Przypomnisz mi, kiedy ostatnio odpowiedziałaś mi merytorycznie, a nie ad personam? Tylko w tym wątku popełniłaś już 2 takie niemerytoryczne wpisy.
              • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:58
                Jureczku, Ty się w ogóle ciesz,że komukolwiek jeszcze w ogóle chce się jakoś reagować na Twoją twórczość :-))
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:02
                  mn7 napisała:

> Jureczku, Ty się w ogóle ciesz,że komukolwiek jeszcze w ogóle chce się jakoś re
                  > agować na Twoją twórczość :-))

Nie sądź po sobie. Reakcje trolli nie są mi potrzebne do szczęścia.
                  • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:03
                    Widzisz w tym wątku jakiegoś trolla poza tobą? Bo ja nie :-)))
                    • lech1966 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 00:49
                      mn7 napisała:

> Widzisz w tym wątku jakiegoś trolla poza tobą? Bo ja nie :-)))

Spójrz w lustro...przeczytaj swoje posty...i... lub odnieś się merytorycznie do postawionych tez i wykaż trolowanie przez Jurka. Wykaż gdzie w przytoczonym przez Jurka artykule jego autor mija sie z prawdą.
                      Jesli jest tak dobrze,,,to dlaczego jest tak zle??
          • sverir Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 03.07.15, 09:05
            > To już nie pierwszy raz, kiedy imputujesz mi teksty przeze mnie nienapisane.

" Re: Otóż nie do byle jakiego....
            jureek 29.06.15, 14:31 Odpowiedz
            yoma napisała:

> Sorki, to rządzący odpowiadają za automaty do biletów? Nie ośmieszasz się czase
            > m?

Tak. Rządzący odpowiadają za organizację transportu publicznego".

No, ale skoro twierdzisz, że to nie ty napisałeś, to pozostaje mi przeprosić Ciebie za supozycje, że to Ty jesteś autorem tej wypowiedzi. Widać pomyliłem Cię z innym "jureek", albo też to "tak" było bardzo metaforyczne.
            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 03.07.15, 15:51
              sverir napisał:

> > Sorki, to rządzący odpowiadają za automaty do biletów? Nie ośmieszasz się
              > czase
              > > m?
              >
              > Tak. Rządzący odpowiadają za organizację transportu publicznego".

No i gdzie tu jest coś o PO?
              • sverir Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 03.07.15, 18:21
                > No i gdzie tu jest coś o PO?

To PO nie rządzi teraz? Pardon, kolejny mój błąd. Zatem mówiłeś o rządzących, ale - w domyśle - z wyłączeniem aktualnie rządzących. Czyli każdy, tylko nie PO.
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 03.07.15, 18:29
                  Po pierwsze PO nie rządzi sama, a po drugie pisałem ogólnie o wszystkich rządzących, a nie tylko tych aktualnych
      • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 12:19
        jureek napisał:

> Ciekawe, jakie koneksje wyciągniecie autorowi tego artykułu:

Mnie bardziej ciekawi, kogo masz na myśli zwracając się per "wy", a jeśli chodzi o jedną konkretna osobę, to jakie korzenie ma twoje upodobanie do stosowania takiej formy komunikacji.
        A panu prof. Zenderowskiemu mogę odpowiedzieć, że koleje czeskie, przy całej swojej wspaniałości, od lat jadą na stratach i są dotowane przez państwo. Ich część towarowa też dokłada się do biletów pasażerskich i tylko dzięki temu bilety, za które płaci kolega profesora z drugiego brzegu Olzy, a dojeżdżający do Pragi, są tak tanie.
        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:10
          ayran napisał:

> Mnie bardziej ciekawi, kogo masz na myśli zwracając się per "wy", a jeśli chodz
          > i o jedną konkretna osobę, to jakie korzenie ma twoje upodobanie do stosowania
          > takiej formy komunikacji.

Mam na myśli wszystkich tych, którzy nie mogą znieść tego, że ktoś ośmieli się skrytykować "świętą pędolinę". Ba, są nawet tacy, których oburza samo porównanie tego wspaniałego pociągu z innymi pociągami.

> A panu prof. Zenderowskiemu mogę odpowiedzieć, że koleje czeskie, przy całej sw
          > ojej wspaniałości, od lat jadą na stratach i są dotowane przez państwo. Ich czę
          > ść towarowa też dokłada się do biletów pasażerskich i tylko dzięki temu bilety,
          > za które płaci kolega profesora z drugiego brzegu Olzy, a dojeżdżający do Prag
          > i, są tak tanie.

Polska kolej nie jest dotowana?
          • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:12
            jureek napisał:

> Mam na myśli wszystkich tych, którzy nie mogą znieść tego, że ktoś ośmieli się
            > skrytykować "świętą pędolinę".

Gdzie widzisz kogoś takiego? Może jakieś głosy słyszysz?

> Polska kolej nie jest dotowana?

Na taką skalę jak czeska?
            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:14
              mn7 napisała:

> Na taką skalę jak czeska?

Nie wiem. Masz jakieś dane porównawcze, to je przedstaw.
              • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 13:18
                Ty generalnie nic nie wiesz ale się bez umiaru mądrzysz.
                I bez danych porównawczych jest chyba oczywiste dla każdego myślącego człowieka, że skala tego dotowania musi być bez porównania większa. Dla Ciebie może nie jest? Pieniądze spadają czeskim kolejom z nieba?
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:12
                  mn7 napisała:

> Ty generalnie nic nie wiesz ale się bez umiaru mądrzysz.

Wiem, że zarówno czeskie jak i polskie koleje są dotowane. Nie wiem, jaka jest skala tych dotacji, więc na ten temat się nie wypowiadam. Ty natomiast twierdzisz, że dotacje dotacje w Czechach są nieporównywalnie wyższe, ale danych liczbowych nie przytaczasz. Widać więc, kto się mądrzy i zamiast argumentów merytorycznych pisze ad personam.

> I bez danych porównawczych jest chyba oczywiste dla każdego myślącego człowieka
                  > , że skala tego dotowania musi być bez porównania większa. Dla Ciebie może nie
                  > jest? Pieniądze spadają czeskim kolejom z nieba?

To wcale nie jest takie oczywiste. A może koleje czeskie mądrzej wydają te pieniądze, które dostają? Fakt, też trafiła się im głupota w postaci zakupu składów pendolino nie wykorzystujących swoich możliwości, ale nie muszą na przykład utrzymywać osobnej administracji, zarządów i rad nadzorczych dla kolei lokalnych i dalekobieżnych, nie muszą utrzymywać dwóch systemów sprzedaży biletów, nie wykonują kosztownych remontów peronów, wiat, podjazdów dla niepełnosprawnych i innych bajerów na stacjach, na których nie zatrzymuje się później żaden pociąg.
                  • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:32
                    Nie chce mi się szukać szczegółowych danych o dotacjach, bo mam złe doświadczenia z wcześniejszej rozmowy z tobą, ale możesz sobie porównać wyniki raportów finansowych za 2013 (bo takie są dostępne)

Tu koleje czeskie (strona 36)
                    www.szdc.cz/en/soubory/vysledky-hospodareni/vz-2013.pdf
                    A tu grupa PKP:
                    pkpsa.pl/mwg-internal/de5fs23hu73ds/progress?id=Cf7j7BXmOQPDHuL6EuIdowR2j-jgsEGHwI-MdAb_PyE,
                    Na pewno będziesz umiał dokonać sobie stosownego porównania.
                    • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:42
                      ayran napisał:

> Tu koleje czeskie (strona 36)
                      > www.szdc.cz/en/soubory/vysledky-hospodareni/vz-2013.pdf
                      > A tu grupa PKP:
                      > pkpsa.pl/mwg-internal/de5fs23hu73ds/progress?id=Cf7j7BXmOQPDHuL6EuIdowR2j-jgsEGHwI-MdAb_PyE,
                      > Na pewno będziesz umiał dokonać sobie stosownego porównania.

Dajesz mi do porównania rzeczy nieporównywalne. Czeskie koleje obejmują bowiem również najbardziej dotacjochłonne przewozy regionalne, tymczasem polska spółka Przewozy Regionalne nie należy do grupy PKP (co tak bardzo podkreślano w reklamach).

P.S. Jakie to negatywne doświadczenia z rozmowy ze mną? Wyzywałem Cię, czy wyśmiewałem może?
                      • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:57
                        Czyli czego oczekujesz? Że dokonam dla ciebie konsolidacji wyników wszystkich polskich spółek kolejowych i zestawię je z analogiczna konsolidacją kolejowych spółek czeskich?

> P.S. Jakie to negatywne doświadczenia z rozmowy ze mną? Wyzywałem Cię, czy wyśm
                        > iewałem może?

Mówiąc w skrócie - pisałeś coś, po czym - po wykazaniu że pisałeś nieprawdę, twierdziłeś ze powinno być dla mnie oczywiste, że miałeś na myśli co innego. Na przykład twierdziłeś, że przez nowy most w Zgorzelcu nie przejeżdża żaden pociąg (stąd remont był bez sensu), po czym kiedy wykazałem, że przejeżdża kilkadziesiąt pociągów towarowych stwierdziłeś, że to przecież oczywiste, że chodziło ci o osobowe.

Do (w miarę) rzeczowej rozmowy, nawet na forum, potrzebna jest elementarna uczciwość w dyskusji.
                        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 16:55
                          ayran napisał:

> Czyli czego oczekujesz? Że dokonam dla ciebie konsolidacji wyników wszystkich p
                          > olskich spółek kolejowych i zestawię je z analogiczna konsolidacją kolejowych s
                          > półek czeskich?

Nie oczekuję, że Ty będziesz to robił. Myślałem, że jest to już zrobione, w końcu chyba nie z powietrza napisałeś tak sobie, że czeskie koleje dostają nieporównywalnie większe dotacje niż polskie. Ja tego zresztą wcale nie kwestionuję, to bardzo prawdopodobne, że Czesi dużo więcej dopłacają do kolei niż my, ciekaw jestem tylko jak to wygląda w liczbach i liczyłem na to, że Ty te liczby masz.

> Mówiąc w skrócie - pisałeś coś, po czym - po wykazaniu że pisałeś nieprawdę, tw
                          > ierdziłeś ze powinno być dla mnie oczywiste, że miałeś na myśli co innego. Na p
                          > rzykład twierdziłeś, że przez nowy most w Zgorzelcu nie przejeżdża żaden pociąg
                          > (stąd remont był bez sensu), po czym kiedy wykazałem, że przejeżdża kilkadzies
                          > iąt pociągów towarowych stwierdziłeś, że to przecież oczywiste, że chodziło ci
                          > o osobowe.

Kiedy naprawdę chodziło mi o osobowe. Miałem napisać niezgodnie z prawdą, że miałem na myśli także towarowe? OK, mogłem powstrzymać się od sugerowania, że powinno to być dla Ciebie oczywiste.

> Do (w miarę) rzeczowej rozmowy, nawet na forum, potrzebna jest elementarna uczc
                          > iwość w dyskusji.

Mam więc nadzieję, że uczciwie przyznasz, że dla ruchu towarowego normalnie przeznaczony jest most w Horce, a most w Zgorzelcu jest do tego ruchu wykorzystywany tylko tymczasowo, a jego pierwotną funkcją jest obsługa ruchu pasażerskiego.

"Ruszył remont mostu kolejowego łączącego Bielawę Dolną, leżącą na północ od Zgorzelca, z niemiecką Horką. Most przez Nysę Łużycką ma znaczenie dla transportu pomiędzy Polską, Niemcami i Ukrainą. Na okres budowy ruch został skierowany m.in. przez przejście graniczne Zgorzelec/Görlitz. Remont pochłonie 23 mln zł i - jak planują PKP Polskie Linie Kolejowe - powinien zakończyć się pod koniec przyszłego roku."

Czytaj więcej: www.gazetawroclawska.pl/artykul/3851633,23-mln-zl-na-most-ktory-polaczy-polske-i-niemcy-zdjecia,id,t.html
                          • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 18:52
                            jureek napisał:

> Nie oczekuję, że Ty będziesz to robił. Myślałem, że jest to już zrobione, w koń
                            > cu chyba nie z powietrza napisałeś tak sobie, że czeskie koleje dostają nieporó
                            > wnywalnie większe dotacje niż polskie.

Niezależnie tego że wszystkiego, niczego takiego nie napisałem. W ogóle nie pisałem o jakimkolwiek porównywaniu, czy też nieporównywaniu wysokości dotacji kolei w obu krajach, w szczególności nie pisałem, że czeskie dotacje są "nieporównywalnie wyższe", bo choć są - w ujęciu procentowym, a nawet bezwzględnym, znacznie wyższe, to te wysokości jak najbardziej można porównywać. Naprawdę trudno dyskutować z kimś, kto uporczywie twierdzi, że rozmówca napisał coś zupełnie innego, niż napisał, a sam robi to regularnie.

> Kiedy naprawdę chodziło mi o osobowe. Miałem napisać niezgodnie z prawdą, że mi
                            > ałem na myśli także towarowe? OK, mogłem powstrzymać się od sugerowania, że pow
                            > inno to być dla Ciebie oczywiste.

Pozwolę sobie pozostać przy opinii, że to co piszesz w tej sprawie, jest nacechowane niskim stopniem wiarygodności. W mojej (oczywiście subiektywnej, ale opartej na doświadczeniu z "dyskusji") opinii, piszesz świadomie nieprawdę.

>
                            > > Do (w miarę) rzeczowej rozmowy, nawet na forum, potrzebna jest elementarn
                            > a uczc
                            > > iwość w dyskusji.
                            >
                            > Mam więc nadzieję, że uczciwie przyznasz, że dla ruchu towarowego normalnie prz
                            > eznaczony jest most w Horce, a most w Zgorzelcu jest do tego ruchu wykorzystywa
                            > ny tylko tymczasowo, a jego pierwotną funkcją jest obsługa ruchu pasażerskiego.
                            >
                            > "Ruszył remont mostu kolejowego łączącego Bielawę Dolną, leżącą na północ od Zg
                            > orzelca, z niemiecką Horką. Most przez Nysę Łużycką ma znaczenie dla transportu
                            > pomiędzy Polską, Niemcami i Ukrainą. Na okres budowy ruch został skierowany m.
                            > in. przez przejście graniczne Zgorzelec/Görlitz. Remont pochłonie 23 mln zł i -
                            > jak planują PKP Polskie Linie Kolejowe - powinien zakończyć się pod koniec prz
                            > yszłego roku."
                            >
                            > Czytaj więcej: rel="nofollow">www.gazetawroclawska.pl/artykul/3851633,23-mln-zl-na-most-ktory-polaczy-polske-i-niemcy-zdjecia,id,t.html
                            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 19:09
                              ayran napisał:

> Niezależnie tego że wszystkiego, niczego takiego nie napisałem. W ogóle nie pis
                              > ałem o jakimkolwiek porównywaniu, czy też nieporównywaniu wysokości dotacji kol
                              > ei w obu krajach, w szczególności nie pisałem, że czeskie dotacje są "nieporówn
                              > ywalnie wyższe", bo choć są - w ujęciu procentowym, a nawet bezwzględnym, znacz
                              > nie wyższe, to te wysokości jak najbardziej można porównywać. Naprawdę trudno d
                              > yskutować z kimś, kto uporczywie twierdzi, że rozmówca napisał coś zupełnie inn
                              > ego, niż napisał, a sam robi to regularnie.

Kto to napisał?
                              "A panu prof. Zenderowskiemu mogę odpowiedzieć, że koleje czeskie, przy całej swojej wspaniałości, od lat jadą na stratach i są dotowane przez państwo. Ich część towarowa też dokłada się do biletów pasażerskich i tylko dzięki temu bilety, za które płaci kolega profesora z drugiego brzegu Olzy, a dojeżdżający do Pragi, są tak tanie. "
                              Dlaczego pisałeś tylko o czeskich dotacjach, a pominąłeś fakt, że polskie koleje też są dotowane?

> Pozwolę sobie pozostać przy opinii, że to co piszesz w tej sprawie, jest nacech
                              > owane niskim stopniem wiarygodności. W mojej (oczywiście subiektywnej, ale opar
                              > tej na doświadczeniu z "dyskusji") opinii, piszesz świadomie nieprawdę.

No pięknie! Teraz to już przegiąłeś całkowicie. Bez żadnych dowodów zarzucasz mi świadome pisanie nieprawdy. I na dodatek sugerujesz, że zdarzyło mi się to wiele razy.
                              Merytorycznie w sprawie mostów w Horce i w Zgorzelcu się nie wypowiedziałeś, nie stać Cię było na to, by przyznać, że ruch towarowy nie jest docelowym przeznaczeniem mostu w Zgorzelcu, zamiast tego wolałeś zgnoić dyskutanta.
                              • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 19:24
                                jureek napisał:

> Kto to napisał?
                                > Dlaczego pisałeś tylko o czeskich dotacjach, a pominąłeś fakt, że polskie kolej
                                > e też są dotowane?

Czy to oznacza, jak twierdzisz, że napisałem, że czeskie dotacje są "nieporównywalnie wyższe" niż polskie? Naprawdę nie odczuwasz żadnego dyskomfortu, kiedy po raz kolejny zostajesz przyłapany na bezczelnym manipulowaniu wypowiedziami rpozmowcy?

> No pięknie! Teraz to już przegiąłeś całkowicie. Bez żadnych dowodów zarzucasz m
                                > i świadome pisanie nieprawdy. I na dodatek sugerujesz, że zdarzyło mi się to wi
                                > ele razy.

Nie wiem jaki zarzut bardziej by ci odpowiadał - że piszesz nieprawdę świadomie, czy na odwrót? Ja pisze o swoich obserwacjach i zaznaczam, że są one subiektywne,, ale każdy kolejny twój wpis skłania mnie ku uznaniu, że jednak są obiektywne.

> Merytorycznie w sprawie mostów w Horce i w Zgorzelcu się nie wypowiedziałeś, ni
                                > e stać Cię było na to, by przyznać, że ruch towarowy nie jest docelowym przezna
                                > czeniem mostu w Zgorzelcu, zamiast tego wolałeś zgnoić dyskutanta.

Wypowiadam się w sprawach o których mam jaką taką wiedzę. Nie wiem, jak jest określone w oficjalnych dokumentach przeznaczenie mostu w Zgorzelcu, a tym bardziej w Horce i nie widziałem powodu, by wdawać się w jakieś spekulacje na ten temat. Ale oczywiście rozumiem, że ty wolisz inaczej.
                                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:18
                                  ayran napisał:

> Czy to oznacza, jak twierdzisz, że napisałem, że czeskie dotacje są "nieporówny
                                  > walnie wyższe" niż polskie? Naprawdę nie odczuwasz żadnego dyskomfortu, kiedy p
                                  > o raz kolejny zostajesz przyłapany na bezczelnym manipulowaniu wypowiedziami rp
                                  > ozmowcy?

Nie odpowiedziałeś na pytanie, dlaczego pisałeś o czeskich dotacjach tak, jakby w Polsce takich dotacji nie było.
                                  To nie była manipulacja?
                                  • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 13:26
                                    Nie, to nie była manipulacja. I w Polsce i w Czechach koleje są dotowane przez państwo, z tym że w Czechach w stopniu znacznie większym. Oczywiście, możesz to kwestionować tak długo, jak długo nie otrzymasz skonsolidowanych danych sumujących przychody i dotacje wszystkich polskich i wszystkich czeskich przewoźników, a nawet dłużej, bo przecież możesz bezkarnie kwestionować wiarygodność tych danych.

Skala dotacji państwowych kolei to efekt decyzji politycznej - można oczywiście uznać, że państwo jest tym lepsze, im korzystniejsze dla obywateli jest podróżowanie koleją, oczywiście pod warunkiem, że do wagonów można bez problemów zabierać ze sobą rower.
                                    • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 13:41
                                      Prawo do jeżdżenia dotowanymi pociągami z rowerem jest najważniejszym z wszystkich prawo obywatelskich. Ważniejszym nawet od prawa do bycia nienagabywanym przez kogokolwiek w wypadku ujęcia na gorącym uczynku kradzieży sklepowej lub płacenia fałszywymi banknotami.
                                      • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 14:48
                                        mn7 napisała:

> Prawo do jeżdżenia dotowanymi pociągami z rowerem jest najważniejszym z wszystk
                                        > ich prawo obywatelskich. Ważniejszym nawet od prawa do bycia nienagabywanym prz
                                        > ez kogokolwiek w wypadku ujęcia na gorącym uczynku kradzieży sklepowej lub płac
                                        > enia fałszywymi banknotami.

Skądże. Przecież wiadomo, że podstawowym zadaniem państwa jest dbanie o to, żeby zarobili producenci ekranów antyhałasowych oraz firmy sprzątające nieużywane dworce i ewentualnie inni krewni i znajomi królika.
                                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 14:56
                                          Mają zarabiać producenci stojaków i uchwytów rowerowych?
                                          • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 15:24
                                            religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Mają zarabiać producenci stojaków i uchwytów rowerowych?

Mnie pytasz? Przecież w innym miejscu pokazuję bezsens budowania stojaków rowerowych na nieczynnej stacji. Gdybym lobbował w imieniu producentów stojaków, to chyba bym takich rzeczy nie pisał.
                                            Twoje pytanie pokazuje jednak dość charakterystyczny sposób myślenia - że państwo nie ma służyć obywatelom, tylko różnym lobby, jak nie takim, to innym.
                                            • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 15:30
                                              Naprawdę uważasz że to mój sposób myślenia? Ja nie wielgus.
                                            • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 15:37
                                              No ale te uchwyty w Pendolino ktoś jednak zrobił.
                                    • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 18:28
                                      ayran napisał:

> Nie, to nie była manipulacja. I w Polsce i w Czechach koleje są dotowane przez
                                      > państwo, z tym że w Czechach w stopniu znacznie większym.

Czyli jednak dobrze zinterpretowałem Twoją wypowiedź o czeskich dotacjach z pominięciem tego, że w Polsce koleje też są dotowane, jako pośrednie stwierdzenie, że czeskie dotacje są
                                      zacznie wyższe niż polskie.

> Oczywiście, możesz to
                                      > kwestionować tak długo, jak długo nie otrzymasz skonsolidowanych danych sumują
                                      > cych przychody i dotacje wszystkich polskich i wszystkich czeskich przewoźników
                                      > , a nawet dłużej, bo przecież możesz bezkarnie kwestionować wiarygodność tych d
                                      > anych.

W którym miejscu wcześniej to kwestionowałem? Napisałem nawet wprost, że nie kwestionuję tego, a pytam dlatego, że interesuje mnie jak wielka jest ta różnica. Liczyłem na to, że masz takie dane. O przeznaczeniu mostów w Horce i Zgorzelcu nie chcesz spekulować, bo nie masz danych źródłowych, ale brak takich danych nie przeszkadza Ci w porównywaniu polskich i czeskich dotacji do kolei.

> Skala dotacji państwowych kolei to efekt decyzji politycznej - można oczywiście
                                      > uznać, że państwo jest tym lepsze, im korzystniejsze dla obywateli jest podróż
                                      > owanie koleją, oczywiście pod warunkiem, że do wagonów można bez problemów zabi
                                      > erać ze sobą rower.

Uważam, że jednym z zadań państwa jest zapewnienie obywatelom transportu publicznego. Nie muszą to być koniecznie firmy państwowe, ale państwo powinno to jednak przynajmniej zorganizować. Uważam też, że pod tym względem państwo polskie ze swoich zadań wywiązuje się źle. Mieszkam (jeszcze) w Niemczech, ale mam też dom w Polsce, w którym przebywam kilkanaście tygodni w roku. W Niemczech doskonale obywam się bez samochodu, w Polsce niestety muszę mieć auto, żeby nie być wykluczonym komunikacyjnie.
          • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:39
            jureek napisał:

> Mam na myśli wszystkich tych, którzy nie mogą znieść tego, że ktoś ośmieli się
            > skrytykować "świętą pędolinę". Ba, są nawet tacy, których oburza samo porównani
            > e tego wspaniałego pociągu z innymi pociągami.

To wszystko co wyżej, to sformułowania twojego autorstwa. Pomijając, że są dość grafomańskie, to nawet w przybliżeniu nie oddają jakichkolwiek wypowiedzi w tym wątku, a zatem nie ma uzasadnienia, byś się do kogokolwiek zbiorczo zwracał per "wy".
            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 14:44
              ayran napisał:

> To wszystko co wyżej, to sformułowania twojego autorstwa. Pomijając, że są dość
              > grafomańskie, to nawet w przybliżeniu nie oddają jakichkolwiek wypowiedzi w ty
              > m wątku, a zatem nie ma uzasadnienia, byś się do kogokolwiek zbiorczo zwracał p
              > er "wy".

Tutaj masz przykład oburzenia na porównywanie pendolino z innymi pociągami:
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,158077470,158077907,Re_Pendolino_Jak_sie_manipuluje_.html
              • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:05
                Ciekawe czy jesteś analfabetą funkcjonalnym czy człowiekiem tak skrajnie nieuczciwym w dyskusji? A może jednym i drugim?
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 17:26
                  mn7 napisała:

> Ciekawe czy jesteś analfabetą funkcjonalnym czy człowiekiem tak skrajnie nieucz
                  > ciwym w dyskusji? A może jednym i drugim?

I znowu zamiast argumentów atak ad personam.
                  Wykazałem Ci cytatami z artykułu czarno na białym, że nieprawdziwe jest Twoje stwierdzenie jakoby wciskano "komunikkat, że pesa to właściwie produkt z tej samej półki", nie odniosłaś się do nich merytorycznie, bo tylko odszczekiwać się potrafisz.
    • kotek.filemon Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 09:36
      PKP IC już z 2 tygodnie temu opublikowało oficjalne dementi na brednie z nakolei.pl.
      Nie miałem pojęcia, że to kolejny pomiot sióstr Karnowskich, teraz wszystko staje się jasne...
    • mietowe_loczki Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 01.07.15, 11:58
      Jestem bardzo zaskoczona!
    • qqazz Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 12:06
      zakup pendolina to jedno z największych głupstw ostatnich lat podobnie jak budowa warszawskiego stadionu, co do budowy dróg/autostrad to dzis gołym okiem widać, ze w wielu miejscach jednym z głównych celów budowy było wydanie pieniędzy i mnożenie kosztów na przyszłość.

pozdrawiam
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 12:11
        To wcale nie jest pewne.
        • buldog2 Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 12:17
          Może i nie jest. Ale jego szybkości nie wykorzystujemy prawie nigdzie (a żeby zakup miał sens, powinno być: prawie wszędzie), natomiast argument że Czesi wykorzystują go w jeszcze mniejszym zakresie, jest mocno wątpliwy.
          Najpierw powinna być budowana infrastruktura na 230-250 km/h, po niej powinny jezdzić polskie pociągi z szybkością 200-230 km/h (już takie zapowiadają). Kiedy się już infrastrukturę wybuduje, można kupować Pendolino.
          • qqazz PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze składy 01.07.15, 12:24
            140-170 km/h na polskich torach w zupełności wystarczy, pamiętajmy też że zakup we Włoszech to bezpowrotny odpływ kapitału, zakup w Bydgoszczy byłby korzyścią dla całej gospodarki.
            Jeżeli chcemy silnej gospodarki musimy wspierać polski kapitał i dążyć do obrotu środkami publicznymi wewnątrz naszej gospodarki unikając odpływu kapitału własnego,zakupy czy inwestycje zagraniczne są wskazane tam gdzie sami nie jesteśmy w stanie zagospodarować niszy rynkowej czy produkować na odpowiednim poziomie.

pozdrawiam
            • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 12:31
              qqazz napisał:

> 140-170 km/h na polskich torach w zupełności wystarczy, pamiętajmy też że zakup
              > we Włoszech to bezpowrotny odpływ kapitału, zakup w Bydgoszczy byłby korzyścią
              > dla całej gospodarki.

W przeliczeniu na jedno miejsce pendolino jest droższe o jakieś 10% od składów PESY.
              Alstom ma fabryki w Polsce które tworzą elementy do pendolino i te pieniądze również zasilają polską gospodarkę.

> Jeżeli chcemy silnej gospodarki musimy wspierać polski kapitał i dążyć do obrot
              > u środkami publicznymi wewnątrz naszej gospodarki unikając odpływu kapitału wła
              > snego,zakupy czy inwestycje zagraniczne są wskazane tam gdzie sami nie jesteśmy
              > w stanie zagospodarować niszy rynkowej czy produkować na odpowiednim poziomie.

Tutaj właśnie sami nie jesteśmy w stanie zagospodarować tej niszy rynkowej i dlatego kupujemy za granicą. A poza tym kupujemy pociągi o których piszesz: 20 Dartów od Pesy, 20 Flirtów od Newagu, lokomotywy Gama...
              • qqazz Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 12:40
                Istotne jest zasilanie polskich przedsiębiorców a nie filii zagranicznych koncernów które zwykle niewiele wnosza do naszej gospodarki poza tym ze tworza miejsca pracy za to szybko moga zostac zlikwidowane a zyski z ich działalności wytransferowane. Co do zasadnosci zakupu Pendolino zdania sa podzielone, nawet my dwaj mamy swoje racje i raczej nie zgodzimy się ze soba choc rozmawiamy rzeczowo i kulturalnie a co dopiero inni .... Tak czy inaczej to największy wydatek naszych kolei w ostatnich latach który zasilił producenta z zagranicy a mógł zasilić polskiego.

pozdrawiam
                • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 12:46
                  PESĘ zasilono miliardem zł za 20 Dartów, które niby mają wyjechać do końca roku na tory a gotowy od a do z jest w tej chwili tylko jeden i przechodzi on testy w Żmigrodzie. PIC szuka tego czego potrzebuje u tych, którzy są to w stanie zaoferować. W niszy pociągów dużych prędkości nie mamy żadnego rodzimego produktu dlatego trzeba było szukać za granicą. Przy okazji zarobiła firma, która wielu Polakom daje pracę w swych trzech polskich fabrykach.
                  • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 12:56

> PESĘ zasilono miliardem zł za 20 Dartów, które niby mają wyjechać do końca roku
                    > na tory a gotowy od a do z jest w tej chwili tylko jeden i przechodzi on testy
                    > w Żmigrodzie. PIC szuka tego czego potrzebuje u tych, którzy są to w stanie za
                    > oferować. W niszy pociągów dużych prędkości nie mamy żadnego rodzimego produktu
                    > dlatego trzeba było szukać za granicą.

Dlaczego trzeba było? Co takiego by się stało, gdyby nie zamówiono tych pociągów dużych prędkości, które i tak swoje możliwości wykorzystują na niewielkim procencie tras, a i to nie do końca?
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:00
                      Może nie starczyłoby pociągów?
                      • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:13

> Może nie starczyłoby pociągów?

I dlatego trzeba było koniecznie kupować pociągi dużych prędkości, które i tak nie wykorzystują swych możliwości?
                        • mn7 Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:16
                          To po co w takim razie modernizuje sie sieć kolejową pod duże prędkości? Napisz, ze należało remontować EN-57.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:20
                          Tak, ponieważ w planie były remonty torowisk przystosowujące je do osiągania prędkości 230 km/h.
                          • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:30

> Tak, ponieważ w planie były remonty torowisk przystosowujące je do osiągania pr
                            > ędkości 230 km/h.

Plany można zmienić. I na przykład zamiast porywać się na takie prędkości najpierw zaspokoić potrzeby podstawowe, bo chociażby czas przejazdu między Katowicami a Krakowem to jakieś średniowiecze jest. Po torach jeżdżą muzealne składy przewozów regionalnych, ale my oczywiście musimy porywać się na urywanie minut na pojedynczych trasach (które to minuty podróżny później straci szukając kiosku czy automatu z biletami KM, bo w pociągu tych biletów nie kupi).
                            • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:35
                              O trasie Kraków-Katowice również pomyślano, rozpoczęto remont, skandalicznie jednak prowadzony. Tam nie mieli tyle szczęścia ile na CMK. Pomyślano również o innych remontach, np. Bydgoszcz-Gdańsk, E20 od Warszawy do Poznania, zdaje się że pod Lesznem zaczyna się coś dziać, dzieje się w Pomorskiem i Zachodniopomorskiem, remont węglówki się kończy. Ale torów w Polsce dużo więc to wszystko trochę potrwa.
                              • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:45

> O trasie Kraków-Katowice również pomyślano, rozpoczęto remont, skandalicznie je
                                > dnak prowadzony. Tam nie mieli tyle szczęścia ile na CMK. Pomyślano również o i
                                > nnych remontach, np. Bydgoszcz-Gdańsk, E20 od Warszawy do Poznania, zdaje się ż
                                > e pod Lesznem zaczyna się coś dziać, dzieje się w Pomorskiem i Zachodniopomorsk
                                > iem, remont węglówki się kończy. Ale torów w Polsce dużo więc to wszystko troch
                                > ę potrwa.

Te długotrwałe remonty lokalnych tras sprawiają, że ludzie odzwyczajają się od kolei i po ich ponownym uruchomieniu nie ma kto nimi jeździć. Oby tak się nie stało na linii Katowice - Kraków. Długotrwały, czy szybki remont to moim zdaniem nie kwestia szczęścia, tylko priorytetów. A te obecnie są tak ustawione, że najważniejsza jest prestiżowa kolej dużych prędkości.
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:53
                                  Nieprawda, priorytetem nie jest prestiżowa kolej dużych prędkości choć to ona dała impuls do remontów. remontowane są odcinki, na których pociągi dużych prędkosci nie pojadą.
                                  • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:56

> Nieprawda, priorytetem nie jest prestiżowa kolej dużych prędkości choć to ona d
                                    > ała impuls do remontów. remontowane są odcinki, na których pociągi dużych prędk
                                    > osci nie pojadą.

Ile trwa remont tych innych odcinków, a jak szybko robi się remonty pod pendolinę?
                                    • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:23
                                      Np. Bydgoszcz-Gdańsk jakieś dwa lata. Nie wydaje mi się żeby remont CMK trwał krócej.
                                      • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:39

> Np. Bydgoszcz-Gdańsk jakieś dwa lata. Nie wydaje mi się żeby remont CMK trwał k
                                        > rócej.

Na CKM nie zatrzymywano całkowicie ruchu, tak jak robi się to np. na linii Warszawa - Białystok. Dzięki zatrzymaniu ruchu remont może być szybszy, ale często traci się bezpowrotnie pasażerów.
                                        • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:41
                                          Na Bydgoszcz-Gdańsk też nie zatrzymywano ruchu.
                                        • ayran Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:41
                                          Masz jakieś empiryczne potwierdzenie tej częstej, acz bezpowrotej utraty pasażerów, czy jest to jedynie wyraz twojego najgłębszego przekonania?
                                          • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:45
                                            ayran napisał:

> Masz jakieś empiryczne potwierdzenie tej częstej, acz bezpowrotej utraty pasaże
                                            > rów, czy jest to jedynie wyraz twojego najgłębszego przekonania?

Tak. Jest to np. odcinek Lubliniec - Częstochowa. Ponadto Nysa - Głuchołazy.
                                            • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 14:52
                                              jureek napisał:

> Tak. Jest to np. odcinek Lubliniec - Częstochowa. Ponadto Nysa - Głuchołazy.

Gdy jechałem z Kłodzka do Kudowy, to też pociąg jechał prawie pusty, ale było to już jakiś czas temu wkrótce po ponownym uruchomieniu tej linii, więc może w międzyczasie się poprawiło.
                                              • ayran Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 15:02
                                                Przypomniał mi się kolega szkolny który twierdził, że palenie z całą pewnością nie szkodzi, bo jego pradziadek palił jak smok, a dożył prawie setki.
                                                • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 16:57
                                                  ayran napisał:

> Przypomniał mi się kolega szkolny który twierdził, że palenie z całą pewnością
                                                  > nie szkodzi, bo jego pradziadek palił jak smok, a dożył prawie setki.

Merytoryczność argumentu aż dech zapiera.

• mn7 Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 17:10
                                                    Nie uświadamiasz sobie, że to jest właśnie trafna i dowcipna ilustracja poziomu Twojej - pożal się Boże - argumentacji, którą wszystkich zamęczasz w kolejnym wątku?
                                                  • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 17:28
                                                    mn7 napisała:

> Nie uświadamiasz sobie, że to jest właśnie trafna i dowcipna ilustracja poziomu
                                                    > Twojej - pożal się Boże - argumentacji, którą wszystkich zamęczasz w kolejnym
                                                    > wątku?

Masochistka? Przecież nie masz obowiązku męczyć się czytaniem moich postów.
                    • mn7 Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 13:01
                      W Czechach w ogóle nie ma i nie będzie w przewidywalnej przyszłości żadnej trasy, na której pendolino mogłoby wykorzystać swoje możłiwości a jednak to czeskie koleje są obiektem Twojego cielęcego zachwytu :-))
                      • jureek Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 17:10
                        mn7 napisała:

> W Czechach w ogóle nie ma i nie będzie w przewidywalnej przyszłości żadnej tras
                        > y, na której pendolino mogłoby wykorzystać swoje możłiwości a jednak to czeskie
                        > koleje są obiektem Twojego cielęcego zachwytu :-))

Zobacz sobie, jak Czesi potrafią dbać nawet o krótkie lokalne trasy, a nie tylko o "świętą pedolinę":

www.naszraciborz.pl/site/art/0-/0-/17765_linia_raciborzopawa_czesi_dbaja.html
                  • qqazz Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 01.07.15, 16:13
                    > PESĘ zasilono miliardem zł za 20 Dartów, które niby mają wyjechać do końca roku
                    > na tory a gotowy od a do z jest w tej chwili tylko jeden i przechodzi on testy
                    > w Żmigrodzie. PIC szuka tego czego potrzebuje u tych, którzy są to w stanie za
                    > oferować. W niszy pociągów dużych prędkości nie mamy żadnego rodzimego produktu
                    > dlatego trzeba było szukać za granicą. Przy okazji zarobiła firma, która wielu
                    > Polakom daje pracę w swych trzech polskich fabrykach.

Cóż czas pokaże czy to było dobre rozwiazanie, czy mozna było zastosowac inne lepsze choc moze i dłuzej rozłozone w czasie. Niemniej póki co upieram sie dalej, że lepiej dofinansowac polskiego producenta tworzac mu warunki do rozbudowy zakładów, niz zagraniczny koncern nawet majacy swoje filie w Polsce.

pozdrawiam
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: PESA produkuje niewiele wolniejsze a tańsze s 02.07.15, 09:53
                      Tak więc dofinansowano polskiego producenta kwotą miliarda zł.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 12:28
            buldog2 napisał:

> Może i nie jest. Ale jego szybkości nie wykorzystujemy prawie nigdzie (a żeby z
            > akup miał sens, powinno być: prawie wszędzie), natomiast argument że Czesi wyko
            > rzystują go w jeszcze mniejszym zakresie, jest mocno wątpliwy.

Ale zaraz będziemy wykorzystywać prawie wszędzie.

> Najpierw powinna być budowana infrastruktura na 230-250 km/h, po niej powinny j
            > ezdzić polskie pociągi z szybkością 200-230 km/h (już takie zapowiadają). Kiedy
            > się już infrastrukturę wybuduje, można kupować Pendolino.

Zapowiadać można ale zbudowanie takiego pociągu nie jest takie proste. Obstawiam że polskim producentom zajmie to bardzo dużo czasu.
            A infrastruktura jest budowana na 230 km/h. Pociągi zostały kupione na 30 lat.
            • jureek Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 12:57

> Ale zaraz będziemy wykorzystywać prawie wszędzie.

> Zapowiadać można

No i odpowiedziałeś sam sobie :)
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:01
                I w drugą stronę to działa. Pesie można wierzyć bo zapowiada że Darty pojadą ponad 200 km/h a PKP PLK nie można wierzyć że na CMK pojedziemy 230 a od Warszawy do Trójmiasta 200 km/h.
                • jureek Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:06

> I w drugą stronę to działa. Pesie można wierzyć bo zapowiada że Darty pojadą po
                  > nad 200 km/h a PKP PLK nie można wierzyć że na CMK pojedziemy 230 a od Warszawy
                  > do Trójmiasta 200 km/h.

Ja Pesie nie wierzę.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:11
                    A ja PKP PLK wierzę.
            • mn7 Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:04
              Na razie nic nie wskazuje, by pesie kiedykolwiek udało się zrealizować te fantasmagorie, wiec dyskusja ma niewielki sens.
          • ludwik_7125 Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 22:59
            > Może i nie jest. Ale jego szybkości nie wykorzystujemy prawie nigdzie (a żeby zakup miał sens, powinno być: prawie wszędzie)

Szkoda, że nie wiedziałeś przed napisaniem powyższego, że Dart Pesy osiągnie prędkość wyższą od 120km/h tylko na około 10% swoich przypisanych tras. Czyli jest totalnie niepotrzebny!
        • qqazz Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 12:18

pozdrawiam
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 12:32
            Nie jest pewne że zakup pendolino to zły zakup. powiem więcej: jest to mocno wątpliwe.
            • mn7 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 12:47
              Co gorsza, na razie nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że nie była to bardzo dobra decyzja.
              • snajper55 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:04
                mn7 napisała:

> Co gorsza, na razie nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że nie była to bardzo
                > dobra decyzja.

Jak to nie ma podstaw? Podstawy są i to bardzo silne. Po prostu decyzja podjęta przed rządy PO nie może być dobra. To oczywiste oczywistość.

S.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:05
                  To nie była decyzja rządu tylko PKP IC.
                  • mn7 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:09
                    A to jest coś innego???
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:25
                      Zapomniałem, przecież to Nowak osobiście kupował.
                • mn7 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:06
                  Przez dwa rządy PO, z których jeden był rządem PiS? No fakt.
              • jureek Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:06
                mn7 napisała:

> Co gorsza, na razie nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że nie była to bardzo
                > dobra decyzja.

A co się będę szczypał. Dołożę więcej. Zakup pendoliny to najlepsza decyzja w ponad tysiącletniej historii państwa polskiego!
                • snajper55 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:07
                  jureek napisał:

> A co się będę szczypał. Dołożę więcej. Zakup pendoliny to najlepsza decyzja w p
                  > onad tysiącletniej historii państwa polskiego!

Najlepsze decyzje tysiąclecia to będzie podejmował Dudajka.

S.
                • mn7 Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:07
                  Niektóre trolle potrafią być nawet dowcipne. jaka szkoda, ze nie jureczek :-))
                • m.c.hrabia Re: Co nie jest i dlaczego? 01.07.15, 13:45
                  Zakup pendoliny to najlepsza decyzja w ponad tysiącletniej historii państwa polskiego!

mylisz się ,co najwyżej druga , bezapelacyjnie pierwszą, jest decyzja o lądowaniu w Smoleńsku
      • snajper55 Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:06
        qqazz napisał:

> co do budowy dróg/autostrad to dzis gołym okiem widać, ze w wielu miejscach jednym z
        > głównych celów budowy było wydanie pieniędzy i mnożenie kosztów na przyszłość.

Podobnie jest z torami układanymi za rządów PO. Gołym okiem widać, że szyny nie są równoległe tylko się schodzą. Partactwo.

S.
        • mn7 Re: Manipuluje czy nie jedno jest pewne 01.07.15, 13:09
          Zresztą co to za autostrady? Dwa czynne odcinki po 30 kilometrów!
        • nazimno Tu jest dowod: 01.07.15, 13:47

lh6.googleusercontent.com/_mlBT8Zov5lU/TdfyYSzZ1RI/AAAAAAAAFCU/AsrfAiyyFsI/MJ146469pas.jpg
          • snajper55 Re: Tu jest dowod: 01.07.15, 16:44
            nazimno napisał:

>
            > lh6.googleusercontent.com/_mlBT8Zov5lU/TdfyYSzZ1RI/AAAAAAAAFCU/AsrfAiyyFsI/MJ146469pas.jpg

O właśnie. Tak wyglądają "sukcesy" platformy. Ale nie martwmy się, Przyjdzie PiS, poprawi, rozsunie i szyny nie będą się zbiegać.

S.
            • nazimno i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 17:17
              • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 17:18
                ... a moze nawet 250 ... daj Boze.
                • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 17:29
                  nazimno napisał:

> ... a moze nawet 250 ... daj Boze.

... i może nawet na 15 procentach trasy. No ale jak wspaniale to brzmi - dwieście pięćdziesiąt!
                  • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:02
                    jureek napisał:

> ... i może nawet na 15 procentach trasy. No ale jak wspaniale to brzmi - dwieśc
                    > ie pięćdziesiąt!

A powinno od razu na 100% trasy tak pędzić. A może nawet na 130%.

S.
                    • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:10
                      snajper55 napisał:

> A powinno od razu na 100% trasy tak pędzić. A może nawet na 130%.

OK. Odszczekiwać się potrafisz lepiej ode mnie. Zadowolony?
                      • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:24
                        jureek napisał:

> snajper55 napisał:
                        >
                        > > A powinno od razu na 100% trasy tak pędzić. A może nawet na 130%.
                        >
                        > OK. Odszczekiwać się potrafisz lepiej ode mnie. Zadowolony?

Chciałbym jeszcze umieć tak się czepiać byle czego jak ty.

S.
                        • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:27
                          snajper55 napisał:

> Chciałbym jeszcze umieć tak się czepiać byle czego jak ty.

Pakowanie kasy w remonty stacji, których później nie ma w rozkładach, to byle co?
                          Totalne zaniedbanie przewozów regionalnych, gdzie większość eksploatowanych składów to zabytkowe już EZT-y, to byle co?
                          Jak się nie korzysta z kolei, to może się rzeczywiście wydawać, że jest to byle co.
                          • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:43
                            jureek napisał:

> Pakowanie kasy w remonty stacji, których później nie ma w rozkładach, to byle c
                            > o?

Ile razy kilka osób Ci tłumaczyło, ze kompleksowy remont jest znacznie tańszy niż robienie go na raty? Ty w ogóle czytasz co do Ciebie inni piszą? Starasz się jakoś rozumieć? Czy po prostu najważniejsze jest dla Ciebie durne handryczenie się z całym światem i w tym celu uprawiasz te swoje manipulacje?
                            • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 20:07
                              No pacz pani, a wifi w pendolinie zdecydowano się zakładać na raty a nie kompleksowo.
                              No tak, pewnie takie wifi to byle co, a ja się znowu czepiam
                              • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 20:17
                                jureek napisał:

> No pacz pani, a wifi w pendolinie zdecydowano się zakładać na raty a nie komple
                                > ksowo.

Kto się mianowicie "zdecydował" dowcipnisiu?

• jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 12:24
                                  mn7 napisała:

> Kto się mianowicie "zdecydował" dowcipnisiu?

Spytaj "obrazę". To on cały czas zapewnia, że wifi w pendolinie będzie, więc widocznie jakaś decyzja, już zapadła.
                                  • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 12:29
                                    Znowu nie rozumiesz po polsku czy znowu udajesz?
                                    • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 12:37
                                      mn7 napisała:

> Znowu nie rozumiesz po polsku czy znowu udajesz?

Pytasz mnie, kto zadecydował, że wifi będzie w pendolinie montowane na raty. A ja tego nie wiem, nie znam skomplikowanej struktury wszystkich spółek i spółeczek w PKP, żebym mógł Ci odpowiedzieć na to pytanie. Odsyłam więc do osoby, która powinna więcej wiedzieć, skoro tak zapewnia, że wifi w pendolinie będzie.
                                      • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 12:48
                                        jureek napisał:

> mn7 napisała:
                                        >
                                        > > Znowu nie rozumiesz po polsku czy znowu udajesz?
                                        >
                                        > Pytasz mnie, kto zadecydował, że wifi będzie w pendolinie montowane na raty. A
                                        > ja tego nie wiem,

A inni jakoś wiedzą. NIKT nigdy nie podejmował takiej decyzji. To, że wzmocnienie sygnału Wi-Fi można było zamontować do dopiero o jakimś czasie nie wynikało z niczyjej decyzji lecz z pewnego splotu okoliczności (doskonale zresztą znanego). W przeciwieństwie do wyremontowania stacji na Opolszczyźnie. To BYŁA decyzja, niewątpliwie zresztą słuszna.
                                        Powiedz Jureczku - Ty zawsze byłeś takim analfabetą czy dopiero z wiekiem Ci to przyszło?
                                        • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 13:00
                                          mn7 napisała:

> A inni jakoś wiedzą. NIKT nigdy nie podejmował takiej decyzji. To, że wzmocnien
                                          > ie sygnału Wi-Fi można było zamontować do dopiero o jakimś czasie nie wynikało
                                          > z niczyjej decyzji lecz z pewnego splotu okoliczności (doskonale zresztą znanego)

Mi jest nieznany, więc przybliż może, cóż to za splot okoliczności sprawił, że nie dało się zainstalować wifi, zanim pendoliny ruszyły w trasy.

> o). W przeciwieństwie do wyremontowania stacji na Opolszczyźnie. To BYŁA decyzj
                                          > a, niewątpliwie zresztą słuszna.

A słuszność tej decyzji potwierdza fakt, że nie zatrzymuje się na tych stacjach żaden pociąg i nie ma widoków na to, żeby kiedyś te pięknie wyremontowane stacje wróciły do rozkładów jazdy. A takie piękne nowe gabloty na rozkłady jazdy peronach postawili. Oczywiście potrafisz uzasadnić, że postawienie takich gablot czy uruchomienie megafonów dopiero wtedy, gdy będą naprawdę potrzebne, kosztowałoby o wiele więcej.
                                          www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150403/POWIAT08/150409852

> Powiedz Jureczku - Ty zawsze byłeś takim analfabetą czy dopiero z wiekiem Ci to
                                          > przyszło?
                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 13:41
                                    Gdzie zapewniam?
                                    • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 14:23

> Gdzie zapewniam?

Nie pisałeś, że wifi w pendolino będzie?
                                      • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 14:25
                                        Aaa, pewnie pisałem. A co? nie będzie? To już postanowione?
                                        • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 14:34

> Aaa, pewnie pisałem. A co? nie będzie? To już postanowione?

Nie wiem, nie pisałem, ani, że będzie, ani, że nie będzie. Myślałem, że Ty wiesz, skoro pisałeś, że będzie.
                                          • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 14:53
                                            Bo będzie, tak postanowiono.
                                            • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:04

> Bo będzie, tak postanowiono.

A wiesz dlaczego zrobiono to na raty, a nie od razu?
                                              • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:06
                                                Nie wiem.
                                                • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:36

> Nie wiem.

No co Ty? Przecież MN7 pisze, że jest rzecz powszechnie znana. A tu już jest nas dwóch, którzy tego nie wiemy.
                                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 03.07.15, 09:09
                                                    A podobno jestem w drużynie która zawsze pisze to samo.
                                              • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:13
                                                A Ty nadal nie wiesz? Przecież aktywnie brałeś udział w dyskusji na ten temat.
                            • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 13:39
                              mn7 napisała:

> Ile razy kilka osób Ci tłumaczyło, ze kompleksowy remont jest znacznie tańszy n
                              > iż robienie go na raty?

Ale i tak robią go na raty. Np. stojaki na rowery miały być montowane dopiero parę miesięcy później. W oficjalnym komunikacie PLK można przeczytać, że "Dzięki temu pasażerowie (...) będą mogli zostawić rower i przesiąść się do pociągu". Do jakiego pociągu? Dowcipnisie, nie?
                              Po tym, jak tym absurdem zainteresowała się prasa, z montażu stojaków zrezygnowano.
                              Nadal jednak płaci się firmie sprzątającej za sprzątanie dworca, z którego nikt nie korzysta, a na peronach w nocy palą się latarnie.
                              To tak też trochę na temat niskich dotacji dla kolei.
                  • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:19
                    W Niemczech na którejś z tras pędzi cały czas 250?
                    • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:25
                      mn7 napisała:

> W Niemczech na którejś z tras pędzi cały czas 250?

Na pewno. Nawet pasażerów z peronu zgarnia przy pełnej prędkości.

S.
                      • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 19:43
                        No ii oczywiście perony buduje się tam z dala od torów, dzięki czemu tabor nie zahacza na zakrętach :-))
                        • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:06
                          mn7 napisała:

> No ii oczywiście perony buduje się tam z dala od torów, dzięki czemu tabor nie
                          > zahacza na zakrętach :-))

Tak jak bramki daleko od autostrad, aby ruchu nie tamować. Już kiedyś była podobna dyskusja.

S.
                          • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:37
                            To właśnie było nawiązanie do tej dyskusji i do paranoicznych pomysłów zmuszania jadących od strony Zgorzelca do zjazdu do Wrocławia i ponownego wjeżdżania na autostradę celem uiszczenia opłaty (względnie pobrania biletu i zapłacenia na końcu odcinka płatnego - zapewne też ze zjazdem i powrotem):-))
                      • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 20:17
                        300 km/h to predkosc na odcinkach
                        z odpowiednia kategoria.
                        250 km/h to normalka.

Dane skladow:

de.m.wikipedia.org/wiki/ICE_3
                        • kotek.filemon Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 12:59
                          nazimno napisał:

> 300 km/h to predkosc na odcinkach
                          > z odpowiednia kategoria.
                          > 250 km/h to normalka.

Całkowita normalka:

en.wikipedia.org/wiki/Intercity-Express#/media/File:ICE_Network.png
                    • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 20:39
                      Trasa Frankfurt - Kolonia liczy 180 km, z czego około 130 km jest przystosowanych do maksymalnej prędkości 300 km/h, około 35 km można pokonywać z prędkością 200 km/h, a resztę wolniej. Czas przejazdu to około 50 minut.
                      • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 20:48
                        mapka:

de.m.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Eisenbahn-Neubaustrecken
                        • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:00
                          i to:

de.m.wikipedia.org/wiki/Schnellfahrstrecke
                      • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:08
                        jureek napisał:

> Trasa Frankfurt - Kolonia liczy 180 km, z czego około 130 km jest przystosowany
                        > ch do maksymalnej prędkości 300 km/h, około 35 km można pokonywać z prędkością
                        > 200 km/h, a resztę wolniej. Czas przejazdu to około 50 minut.

Kiedy w Niemczech wprowadzono pierwszy taki pociąg to na jakim procencie swojej trasy osiągał docelową prędkość?

S.
                        • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:33
                          Skoro teraz jest to 0% trasy, to można przypuszczać, że również było to 0% :-))
                        • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 23:42
                          snajper55 napisał:

> Kiedy w Niemczech wprowadzono pierwszy taki pociąg to na jakim procencie swojej
                          > trasy osiągał docelową prędkość?

Nie wiem i nie chce mi się szukać. Szacunkowych liczb podawać nie będę, żeby nie dawać pożywki dla trollicy do zarzucania mi kłamstwa.
                          Poza tym wcale nie jestem jakimś fanem niemieckich kolei dużych prędkości i w ogóle Deutsche Bahn. Mam im do zarzucenia podobne błędy co PKP. Teraz jest już trochę lepiej, ale za rządów poprzedniego szefa Mehdorna ładowano kasę tylko w prestiżowe projekty, a zaniedbywano normalne utrzymanie ruchu. Zatrudniano managerów i marketingowców, a brakowało fachowców kolejarzy. Doszło do tego, że wystarczyła w sezonie urlopowym choroba kilku pracowników nastawni w Moguncji i ruch kolejowy przez ten ważny węzeł został sparaliżowany. Pamiętam też wprowadzenie do ruchu ICE na początku lat 90-tych. Wrzawa propagandowa była chyba nawet większa niż u nas z pendoliną.
                          • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 11:29
                            jureek napisał:

> Nie wiem i nie chce mi się szukać. Szacunkowych liczb podawać nie będę, żeby ni
                            > e dawać pożywki dla trollicy do zarzucania mi kłamstwa.

Nieuczciwie porównujesz koleje niemieckie po latach rozbudowy sieci szybkich pociągów do kolei polskich, wprowadzających pierwszy taki pociąg. Nie dziw się zatem zarzutom. Sam swoimi manipulacjami je prowokujesz.

S.
                            • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 14:50
                              snajper55 napisał:

> Nieuczciwie porównujesz koleje niemieckie po latach rozbudowy sieci szybkich po
                              > ciągów do kolei polskich, wprowadzających pierwszy taki pociąg.

Przeczytaj uważnie wątek i sprawdź, kto pierwszy w tym wątku wyskoczył z kolejami niemieckimi.
                              Zadano mi pytanie, więc na nie odpowiedziałem, tak jak umiałem.
                              • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:03
                                jureek napisał:

> Przeczytaj uważnie wątek i sprawdź, kto pierwszy w tym wątku wyskoczył z koleja
                                > mi niemieckimi.

Jeśli porównywałem polskie koleje z innymi, to były to koleje czeskie. To fakt, że czeskie koleje, jeśli chodzi o infrastrukturę, są daleko przed nami, ale to chyba nie ich wina, że wtedy, kiedy my po wcześniejszym wygaszeniu popytu zamykaliśmy kolejne trasy, oni w kolej inwestowali. Możemy się tylko pochwalić, że maksymalne prędkości na malutkim procencie tras mamy wyższe niż Czesi, ale nie bardzo mnie to rajcuje. Wyrosłem już z tego wieku, kiedy fascynowały mnie jakies rekordy prędkości. Ważniejsza jest dla mnie wygoda, niezawodność i dbałość o pasażera.
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:07
                                  Japończycy, Chińczycy czy Francuzi chyba jeszcze nie wyrośli z tego wieku.
                                  • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 15:37

> Japończycy, Chińczycy czy Francuzi chyba jeszcze nie wyrośli z tego wieku.

Na to wygląda.
                      • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 21:32
                        Zadając pytanie miałam właśnie na myśli ich sztandarową, najnowocześniejszą trasę czyli Frankfurt-Kolonia. Praktycznie maksymalna prędkość tam rozwijana to 230 km/h. Znaczy się - nie wykorzystują możliwości taboru...

Z 50 minutami to oczywiście bezczelne kłamstwo, co każdy może sobie bardzo łatwo sprawdzić.

hafas.bene-system.com/bin/query.exe/en?ld=blo&L=profi&seqnr=5&ident=c8.015136355.1435778961&REQ0HafasScrollDir=2

No ale jak na rasowego trolla przystało - Jureczek liczy, ze nikomu nie będzie się chciało wykonać kilku kliknięć.
                        • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 23:00
                          60 ewentualnie 62 minuty.

Podal z pamieci - niewiele sie pomylil.
                          • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 23:30
                            nazimno napisał:

> 60 ewentualnie 62 minuty.
                            >
                            > Podal z pamieci - niewiele sie pomylil.

Nie z pamięci tylko z Wikipedii:
                            "Die kürzesten planmäßigen Fahrzeiten zwischen dem Hauptbahnhof Köln und Frankfurt Flughafen liegen im Fahrplanjahr 2015 bei 48 Minuten, nach Frankfurt Hauptbahnhof bei 62 Minuten."
                            No i liczyłem od dworca Frankfurt Flughafen, bo między dworcem głównym a lotniskiem to nie ma nawet jak się rozpędzić.
                            Jechałem tym pociągiem tylko raz, bo po pierwsze skrócenie czasu przejazdu o ponad godzinę nie jest dla mnie warte aż takiej różnicy w cenie biletu (czas w pociągu można przecież tak wykorzystać, żeby nie był to czas stracony), a po drugie to wszystkie niemieckie ICE mają ten zasadniczy feler, że nie można do nich zabrać roweru.
                          • snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 23:32
                            nazimno napisał:

> 60 ewentualnie 62 minuty.
                            >
                            > Podal z pamieci - niewiele sie pomylil.

O 20%. To taka sama różnica jak różnica między 200 km/h a 240 km/h.

S.
                            • jureek Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 01.07.15, 23:46
                              snajper55 napisał:

> O 20%. To taka sama różnica jak różnica między 200 km/h a 240 km/h.

Dla Ciebie jest to wielka różnica prędkości? Bo dla mnie żadna. Wyrosłem już z tego wieku, gdy zaglądaliśmy na liczniki zaparkowanych zachodnich wozów i podniecaliśmy się, jak szybko mogą one zapieprzać. Wolę dojechać nawet godzinę później, ale za to mieć podczas jazdy dostęp do internetu i telefonu.
                              • mn7 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 07:55
                                Jaki ty żałosny jesteś...
                                • nazimno mn7 - wzorzec namolnej upierdliwosci 02.07.15, 10:52
                                  Szukasz tendencyjnie rozkladu jazdy, ktorego sama dobrze nie rozumiesz.
                                  ( 60/62 minuty, roznica <Hbf - Hbf> vs <Hbf - Flghf> ) i w sumie marginalna pomylka
                                  a lepiej powiedziec nieporozumienie danych przytoczonych przez jureeka.

PS
                                  I jak tam ta adwokacka manifa w "Warsiawce" ?
                                  Podniosa wam te glodowe stawki?
                                  Sprzedacie teraz te Merce ML spod kancelarii, czy kupicie lepsze?
                              • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 09:54
                                A ja wole pojechać godzinę krócej.
                            • nazimno Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 06:46
                              Hbf Ko---》Hbf Fra

a:

Hbf Ko ---》Fra / Flghf

to pare minut roznicy

Snajper - upierdliwy jestes

• snajper55 Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 11:36
                                nazimno napisał:

> Hbf Ko---》Hbf Fra
                                >
                                > a:
                                >
                                > Hbf Ko ---》Fra / Flghf
                                >
                                > to pare minut roznicy
                                >
                                > Snajper - upierdliwy jestes

Stwierdzam jedynie fakt pomyłki o 20%. Chciałbyś zarabiać mniej o te marne 20%? :)

S.
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: i P....lino bedzi jezdzic 205 km/h ! 02.07.15, 11:37
                                  Jako ścisłowiec nazimno zarabia grosze w porównaniu do np. prawników.
                                  • nazimno Ale mnie stac na 02.07.15, 11:39
                                    282 konie.
                                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Ale mnie stac na 02.07.15, 11:41
                                      To pewnie z powodu przynależności do mafii tych po polibudzie.
                                      • nazimno Zgadles. 02.07.15, 11:42
                                        To jest mafia tych, co umieja tez pisac kreda po tablicy takimi roznymi robaczkami.
                                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Zgadles. 02.07.15, 11:45
                                          Odpowiednikami paragrafów?
                                          • nazimno mniej wiecej 02.07.15, 11:48
                                            Jak ktos pisze szybko, to mozna sie tam dopatrzec podobienstwa.
                                            Ale ci, co to umieja czytac, kapuja, o co biega w tych robaczkach.
                                            Greckich literek tam jest od cholery.
                                            Przynajmniej tego Grekom nie mozna zarzucic.
                                            Ladne sa teliterki.

A paragrafy maja ... w zanadrzu.

• religijnych.uczuc.obraza Re: mniej wiecej 02.07.15, 11:52
                                              Szkoda że ci co nie umieją czytać nie kapują o co chodzi w paragrafach i pogardzają nimi.
                                              • nazimno Bo paragrafy so czest pisane belkotliwie 02.07.15, 12:20
                                                Sami prawnicy ich nie kapuja (paragrafow).
                                                Co sad, to inna interpretacja.

A w mat/fiz wypisywanie glupot na tablicy albo w publikacjach oznacza obciach.
                                                Prawnicy maja obcuach w d... i dalej robia swoje.
                                                #
                                                • nazimno obciach - oczywiscie maja... 02.07.15, 12:20
                                                • religijnych.uczuc.obraza Re: Bo paragrafy so czest pisane belkotliwie 02.07.15, 12:27
                                                  nazimno napisał:

> Sami prawnicy ich nie kapuja (paragrafow).
                                                  > Co sad, to inna interpretacja.

Czyli prawnicy to ludzie kreatywni.

> A w mat/fiz wypisywanie glupot na tablicy albo w publikacjach oznacza obciach.
                                                  > Prawnicy maja obcuach w d... i dalej robia swoje.

Co nie powstrzymuje ścisłowców od popełniania głupot. Potem w efekcie mamy źle zaprojektowane drogi, systemy informatyczne...
                                                  • nazimno "kreatywni" ...? 02.07.15, 12:49
                                                    Glupoty robia "scislowcy" z grupy ustosunkowanych pieszczoszkow partyjnych albo
                                                    biznesowych klik, co na jedno wychodzi.

Tam mozna naginac kazda "ekspertyze" wg zyczenia sponsora.
                                                    Nieodpowiedzialnosc jest zagwarantowana.

Przykladami mozna sypac z rekawa.

• mn7 Re: "kreatywni" ...? 02.07.15, 12:53
                                                    Sam jesteś najlepszym przykładem mafioza ścisłowca :-)) Nawet rękawów Ci nie trzeba :-)) Chyba że na te fałszywe pieniądze, które w Niemczech wolno bez obawy wprowadzać do obrotu.
                                                  • nazimno Alez ty gledzisz... 02.07.15, 13:11
                                                    ...prawnicza mafiosko. Perseweracje to objaw - pamietaj -lekarz.
                                                    PS
                                                    Nowe banknoty Euro maja juz takie zabezpieczenia, ze zaden Bulgar ich nie podrobi.
                                                    Moze conajwyzej usilowac, ale dostanie zaraz w du...
                                                  • mn7 Re: Alez ty gledzisz... 02.07.15, 13:20
                                                    Wątek w ktorym tak bardzo się dziwowałeś, że w Polsce wzywa się policję w wypadku ujawnienia fałszywego banknotu jakoś tak nie dotyczył nowego euro...
                                                    Te trzy przypadki rocznie grzywien za coś takiego orzekanych (co Cię tak niebywale oburzało) też nie dotyczyło nowego euro...
                                                  • mn7 Re: Bo paragrafy so czest pisane belkotliwie 02.07.15, 12:51
                                                    nazimno napisał:

> Sami prawnicy ich nie kapuja (paragrafow).
                                                    > Co sad, to inna interpretacja.

Czyli prawnicy to ludzie kreatywni.

I to jak, skoro do każdego z stek tysięcy paragrafów potrafią wymyślić po kilkaset interpretacji a każda inna...
                                                  • nazimno Jasne. 02.07.15, 12:52
                                                    Najwazniejsze, ze za wafelek do pierdla.
                                                    Za milion wafelkow tylko zawiasy.
                                                  • mn7 Re: Jasne. 02.07.15, 12:54
                                                    Nie. Wafelek dostał 100 złotych grzywny. No ale do luźnego stosunku do prawdy już dawno wszystkich przyzwyczaiłeś.
                                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Jasne. 02.07.15, 13:43
                                                    Nie zapominaj o sałatce za 2,99 zł. Przecież w internecie linka o tym znalazłeś więc to na pewno prawda że sąd skazał za to jakąś babcię.
                                                  • nazimno buhaha 02.07.15, 13:51
                                                    Sad chcial skazac babcie, ale znalazl sie na szczescie jakis przytomny czlowiek
                                                    i sad, ku chwale ojczyzny, umorzyl:

www.se.pl/wiadomosci/polska/chora-na-alzheimera-ukradla-salatke-sad-umorzyl-sprawe_391161.html
                                                  • mn7 Re: buhaha 02.07.15, 13:54
                                                    nazimno napisał:

> Sad chcial skazac babcie

No i czemu kłamiesz tak niebywale bezczelnie?

• nazimno To po jaka cholere wzywal eksperta? 02.07.15, 13:57
                                                    Sad mial jeszcze jakies watpliwosci, czy musial miec dupochron?
                                                    A moze rzeczoznawcy bez zlecen cienko przeda...
                                                  • mn7 kro wzywał jakiegoś eksperta? 02.07.15, 14:01
                                                    To w końcu należy psychiatrycznie badać każdego złapanego na kradzieży sklepowej czy nie należy? Zbyt trudno się zdecydować, co?
                                                  • nazimno Ja sadze, ze prawnikow powinno sie badac. 02.07.15, 14:03
                                                    Przynajmniej co drugiego.
                                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: buhaha 02.07.15, 13:56
                                                    A skąd ty biedaku wiesz że sąd chciał ją skazać?
                                                    Ale dobrze że wynajdujesz już prawidłowe linki, kiedyś wklejałeś kłamstwo o tym jak tą babcię skazano mimo że sprawa dużo wcześniej skończyła się tak jak to jest opisane w linku.
                                                  • mn7 Re: buhaha 02.07.15, 13:57

> A skąd ty biedaku wiesz że sąd chciał ją skazać?

Stąd, ze w jego wizji świata to sąd sobie wyłapuje oskarżonych i niechybni skazuje jeśli jakiś policjant albo prokurator się za nimi nie zdąży wstawić :-))

• nazimno Alez Ty znowu gledzisz... 02.07.15, 13:59
                                                    ... no coz upierdliwosc...
                                                  • nazimno Wierzysz w to, co pisza w tym portalu? 02.07.15, 13:58
                                                  • mn7 Re: Jasne. 02.07.15, 13:53
                                                    Skoro było w internetach to na pewno skazał. Zresztą jeśli nie skazał to też skandal, ze w ogóle za takie rzeczy zatrzymują.
                                                    No i jeszcze ta kioskarka z Łodzi, która jednego paragonu nie wydała (bo przez trzy tygodnie miała jednego klienta) i degeneraci ze skarbówki chcieli ją ukarać mandatem w wysokości 100 złotych.
                                                  • nazimno Nareszcie wiadomo, kto 02.07.15, 13:55
                                                    pracuje w skarbowkach.
                                                  • mn7 Re: Nareszcie wiadomo, kto 02.07.15, 13:56
                                                    No degeneraci. Tak samo jak w policji i w sądach. A najgorsi w prokuratorze, czego dowodem sprawa złodzieja wafelków.
                                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Nareszcie wiadomo, kto 02.07.15, 13:57
                                                    Nie ma tam żadnych ścisłowców.
                                                  • mn7 Re: Nareszcie wiadomo, kto 02.07.15, 13:58
                                                    Ścisłowcy są na bezrobociu albo robią jako niewykwalifikowani w Irlandii. żaden nie zniżyłby się do szukania pracy w administracji.
                                                  • nazimno W administracji systemow IT juz tak. 02.07.15, 14:03
                                                    Ale taka zwykla administracja, gdzie stoja czajniki i pije sie przez caly dzien herbatke albo kawe na fusach .... brrrrr.... horror... nieeeee
                                                    Chyba, za sa jekies mlodki w krotkich spodniczkach.
                                                    To ewentualnie tak.

• nazimno Jasne, ze nie ma. 02.07.15, 14:00
                                                    Oni by po 3 dniach ocipieli, gdyby mieli miec kontakt z prawnikami.
                                                  • mn7 Re: Jasne, ze nie ma. 02.07.15, 14:02
                                                    Tobie by się przydał ale trochę dłuższy. I nie z prawnikami :-))

• nazimno a po cholere dluzszy? 02.07.15, 14:05
                                                    Wystarczy z wami "pogawedzic" i ocipienie jest gratis.
                                                  • kooba11 Re: a po cholere dluzszy? 08.07.15, 10:09
                                                    ciekawe ile km/h finalnie będą śmigać Darty z pesy? Mysle ze niewiele mniej od pendolino. Przydalyby się te pociągi na trasach regionalnych żeby błyskawicznie przemieszczać się np. do pracy czy na studia
                                                  • mn7 Re: a po cholere dluzszy? 08.07.15, 14:31
                                                    Będą śmigać 120 a to jednak wyraźnie mniej, niż 200.
                                                  • jureek Re: a po cholere dluzszy? 08.07.15, 15:36
                                                    mn7 napisała:

> Będą śmigać 120 a to jednak wyraźnie mniej, niż 200.

A dlaczego tylko 120 a nie 160? Bo trasy, po których będą jeździć, na większe prędkości nie pozwalają?
                                                  • mn7 Re: a po cholere dluzszy? 08.07.15, 16:13
                                                    Przede wszystkim dlatego, że Darty są przeznaczone do śmigania z prędkością 120.
                                                  • jureek Re: a po cholere dluzszy? 08.07.15, 16:36
                                                    mn7 napisała:

> Przede wszystkim dlatego, że Darty są przeznaczone do śmigania z prędkością 120

W zamówieniu PKP jest mowa o 160 kmh. Czy PKP zmieniło warunki zamówienia i już wystarczy tylko 120?
                                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Jasne, ze nie ma. 02.07.15, 14:05
                                                    Intelektualnie by nie wytrzymali.
                                                  • nazimno Nie wiem, co masz na mysla, ale z cala pewnosci 02.07.15, 14:13
                                                    by nie wytrzymali.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Nie wiem, co masz na mysla, ale z cala pewnos 02.07.15, 14:15
                                                    Też jestem tego pewien. Generalnie życie sprawia im problemy...
                                            • mn7 Re: mniej wiecej 02.07.15, 12:33
                                              Umieją prawnicy. Tacy jak nazimno co najwyżej umią.
                                              • nazimno Nudzisz sie w szatni? 02.07.15, 12:51
                                                Nie ma zadnych nowych "numerkow"?
        • qqazz Oj szyderco 01.07.15, 16:50
          Przejedź się i popatrz sobie choćby na ekspresówkę z Lublina, na odcinku kilkunastu kilometrów wylotu z miasta nastawiano lamp oświetleniowych jak mrówków co 25 - 30 metrów, podobnie z niektórymi odcinkami tras w Warszawie po 4 rzędy w podobnych odległosciach, chociaz starczyłyby 2 z odstępami co 50 metrów, a to wszystko kosztowało i bedzie kosztować. Co do rozmachu niektórych arterii to póki co sie wstrzymam bo perspektywicznie moze sie okazać, ze trasa wybudowana na bogato za kilka lat bedzie w sam raz. Niemniej widać róznicę jak się zobaczy podobne inwestycje w zachodniej Polsce, tam jakosc nawierzchni lepsza i drozsza ale infrastruktury dodatkowej nie za wiele, rozmachu duzo mniej.

pozdrawiam
    • gawelyy Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:02
      Jestem wkurzony, że Bydgoska PESA nie wygrała przetargu. Przecież to mogłaby być firma na światowym poziomie.
      • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:21
        PESA nie wygrała przetargu, w którym nie wzięła udziału. Nie wzięła udziału, bo uznała, że nie jest w stanie sprostać wymaganiom.
        • nazimno Jasne. 02.07.15, 11:29
          Wymagania byly napisane konkretnie.
          Bardzo.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Jasne. 02.07.15, 11:30
            Było napisane: prędkość handlowa ponad 200 km/h. Z czym Pesa miała wystartować?
            • mn7 Re: Jasne. 02.07.15, 11:34
              Ze składem na 120 :-))
              • nazimno buhaha 02.07.15, 11:43
              • nazimno Szlakow kolejowych nie ma... 02.07.15, 11:44

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140220/REGION99/140229958
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Szlakow kolejowych nie ma... 02.07.15, 11:47
                  Przecież ten pociąg to nie jest żadne polskie pendolino. To zwyczajny EZT.

DART firmy Pesa nazywany jest pierwszym polskim pociągiem dużych prędkości. Jak podaje rynekkolejowy.pl, jego DART został zaprojektowany tak, żeby jego prędkość maksymalna wynosiła 200 km/h, a w przyszłości nawet do 250 km/h.

Nie wiem przez kogo bywa tak nazywany ale ktokolwiek to jest jest wyjątkowo głupi.
                  To wspaniale że został tak zaprojektowany. A kiedy osiągnie te prędkości?
                  • jureek Re: Szlakow kolejowych nie ma... 02.07.15, 11:49

> To wspaniale że został tak zaprojektowany. A kiedy osiągnie te prędkości?

Nie sądzę, żeby mógł osiągnąć je przed dostosowaniem torów do takich prędkości.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Szlakow kolejowych nie ma... 02.07.15, 11:58
                      Fakt, tam gdzie będzie jeździł tory nie będą dostosowane do takich prędkości.
                    • kotek.filemon Re: Szlakow kolejowych nie ma... 02.07.15, 12:04
                      Myślę, że nie będzie problemu z udostępnieniem CMK do testów...
        • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:32
          I słusznie uznała bo nie byłaby. Dziś zresztą też i jeszcze długo nie.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:28
        Stanęła do przetargu na inne pociągi i wygrała. Zarobiła na czysto 1 mld zł.
        • nazimno oranyboskie 02.07.15, 11:31
          Znasz roznice pomiedzy cena wynegocjowana, a wewnetrznymi kosztami?
          Kapelusze z glow!
          ("na czysto")
          • religijnych.uczuc.obraza Re: oranyboskie 02.07.15, 11:36
            O jejku ty na pewno znasz i to jest wspaniałe. Cieszę się że będziesz się mógł znów wykazać swoją wiedzą. Na pewno poczujesz się po tym lepiej.
            • nazimno Nie - nie znam 02.07.15, 11:41
              A gdyby nawet ktos znal, to mialby proces o ujawnienie danych poufnych.
              Wiec nie pisz glupot.
        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:45

> Stanęła do przetargu na inne pociągi i wygrała. Zarobiła na czysto 1 mld zł.

Na czysto? Skąd Ty masz takie dane?
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:48
            Nie dostali miliarda zł od PKP IC?
            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:51

> Nie dostali miliarda zł od PKP IC?

Wiesz, co znaczy "na czysto"?
              • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:52
                jureek napisał:

> Wiesz, co znaczy "na czysto"?

Nie wiem jak kolega, ale ja się chetnie dowiem.
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:57
                  ayran napisał:

> jureek napisał:
                  >
                  > > Wiesz, co znaczy "na czysto"?
                  >
                  > Nie wiem jak kolega, ale ja się chetnie dowiem.

Chcesz się czegoś dowiedzieć od kogoś, kogo nazywasz niewiarygodnym?
                  Konsekwencją to Ty nie grzeszysz?

• ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:09
                    Ja wprawdzie pisałem, że twoje krętactwa w pewnej dość konkretnej sprawie były nacechowane niskim stopniem wiarygodności, ale oczywiście rozumiem, że samokrytycznie uznałeś to za krytykę ciebie jako osoby, a nie jedynie twojej forumowej "twórczości".
                    • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:20
                      ayran napisał:

> Ja wprawdzie pisałem, że twoje krętactwa w pewnej dość konkretnej sprawie były
                      > nacechowane niskim stopniem wiarygodności, ale oczywiście rozumiem, że samokryt
                      > ycznie uznałeś to za krytykę ciebie jako osoby, a nie jedynie twojej forumowej
                      > "twórczości".

Zarzuciłeś mi, że świadomie piszę nieprawdę. Uzasadniałeś to doświadczeniami z dyskusji ze mną. A teraz chcesz się czegoś dowiedzieć od osoby, która świadomie pisze nieprawdę?
                      • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:26
                        Nie tyle dowiedzieć, ile poznać opinię. Twoja prywatna definicja owego "na czysto" jest raczej opinią niż źródłem wiedzy, chyba że uważasz inaczej.
                        • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:28
                          ayran napisał:

> Nie tyle dowiedzieć, ile poznać opinię. Twoja prywatna definicja owego "na czys
                          > to" jest raczej opinią niż źródłem wiedzy, chyba że uważasz inaczej.

Napisałeś "chętnie się dowiem", a teraz kręcisz.
                          • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:32
                            Innymi słowy - nie podzielisz się swoją definicją, ponieważ użyłem krzywdzącego cię czasownika.
                            • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:38
                              ayran napisał:

> Innymi słowy - nie podzielisz się swoją definicją, ponieważ użyłem krzywdzącego
                              > cię czasownika.

Nie manipuluj. Nigdzie nie napisałem, że się nie podzielę. Dokładnie tak samo, jak Ty nie napisałeś, że czeskie dotacje są znacząco wyższe od polskich.
                              • ayran Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:45
                                To podzielisz się, czy nie? Bo niezależnie od bezprzykładnych krzywd, które spadły na ciebie z mojej (i nie tylko mojej) strony, wciąż nie zdradziłeś, jak według ciebie należy to rozumieć.
                                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 13:08
                                  ayran napisał:

> To podzielisz się, czy nie?

Może się podzielę, może nie podzielę. Nie wiem jeszcze, co zrobię. A Ty nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. To jest forum, a nie chat.
                • jureek Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 23:20
                  ayran napisał:

> jureek napisał:
                  >
                  > > Wiesz, co znaczy "na czysto"?
                  >
                  > Nie wiem jak kolega, ale ja się chetnie dowiem.

Jako zarobek "na czysto" rozumiem przychód minus koszty.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 12:01
                Dla mnie na czysto to znaczy bez zegarków.
      • mn7 Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 02.07.15, 11:35
        Jak mogła wygrać skoro nawet nie planowała udziału?
        • nazimno juz przez to wygrala 02.07.15, 11:46
          Nie musi sie teraz tlumaczyc z kontaktow z niektorymi.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: juz przez to wygrala 02.07.15, 11:48
            To znaczy?
    • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:16
      Polskie linie kolejowe są dostosowane do prędkości maksymalnej 160 km/h. Trakcja nie pozwala na większe obciążenie. Jeżeli są jakieś linie dostosowane do większej prędkości niż 160 km/h, to i tak mają problem, bo:
      Pendolino kosztowało państwo polskie krocie, gdy mamy produkt polskiej firmy Pesa, gdzie różnice w prędkości są nieznaczne, a różnica w kosztach sięga niemalże 35 mln PLN za skład!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Pendolino i tak nie osiągnie maksymalnej prędkości na polskich liniach, ponieważ nie zakupiono ich z wychylnym pudłem, co skutkuje iż są nawet wolniejsze od składów Pesy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoje przemyślenia są o tyle nietrafione, ze nie ma najmniejszych pozytywów związanych z zakupem składów Pendolino, poza PR-em i marnotrawieniem pieniędzy skarbu państwa!!!!!!!!!!!!!!!!
      Weź pomyśl, zanim napiszesz, ze to PiS jest zły!!!!!!
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:24
        aw2139 napisał:

> Polskie linie kolejowe są dostosowane do prędkości maksymalnej 160 km/h.

Większość tak. Ale trakcja i tory na CMK i trasie Warszawa-Gdańsk jest przystosowana do większych prędkości. Problem leży w ETRMsach.

Trakcj
        > a nie pozwala na większe obciążenie.

Bzdura wyssana pewnie z brudnych paluchów ciotek Karnowskich albo podobnych kłamców.

Jeżeli są jakieś linie dostosowane do więk
        > szej prędkości niż 160 km/h, to i tak mają problem, bo:
        > Pendolino kosztowało państwo polskie krocie, gdy mamy produkt polskiej firmy Pe
        > sa, gdzie różnice w prędkości są nieznaczne, a różnica w kosztach sięga niemalż
        > e 35 mln PLN za skład!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Różnica w prędkości nieznaczna? Dopuszczalna prędkość handlowa produktów PESY to 160 km/h a pendolino 250 km/h. 90 km/h to mała różnica?

> Pendolino i tak nie osiągnie maksymalnej prędkości na polskich liniach, poniewa
        > ż nie zakupiono ich z wychylnym pudłem, co skutkuje iż są nawet wolniejsze od s
        > kładów Pesy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wychylne pudło nie ma nic do maksymalnej prędkości. Za kim ty powtarzasz te wszystkie bzdury. Bo sam przecież nie byłeś w stanie tego wymyślić.

> Twoje przemyślenia są o tyle nietrafione, ze nie ma najmniejszych pozytywów zwi
        > ązanych z zakupem składów Pendolino, poza PR-em i marnotrawieniem pieniędzy ska
        > rbu państwa!!!!!!!!!!!!!!!!
        > Weź pomyśl, zanim napiszesz, ze to PiS jest zły!!!!!!

Dlaczego więc ten cymbał Warsewicz wymyślił kupowanie tego pendolino?
        • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:34

> Dlaczego więc ten cymbał Warsewicz wymyślił kupowanie tego pendolino?

Bardzo dobrze, że go wspomniałeś.
          PiS-owcom polecam zaś ten artykuł o tym, jak to wszystkie opcje polityczne podniecały się kolejami dużych prędkości:
          www.rynek-kolejowy.pl/53946/pendolino_to_zla_oferta_krotka_pamiec_czeslawa_warsewicza.htm
          • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:42
            No właśnie. wszystkie się podniecały a niektóre dziś nie tylko o tym jakoś zapomniały ale i do innych maja za modernizację wielkie pretensje... No ciekawe, ciekawe...

• aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:37
          Mijasz się z podstawowymi danymi człowieku. I w tym momencie kończę z tobą dyskusję w tym temacie tak jak to zrobiłem w pozostałych.
          • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 12:39
            aw2139 napisał:

> Mijasz się z podstawowymi danymi człowieku.

A tak konkretnie, to co nieprawdziwego napisał "obraza"?
            • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 13:04
              A chociażby prędkości składów!
              • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 13:10
                aw2139 napisał:

> A chociażby prędkości składów!

Przecież napisał prawdę. PESA nie ma jeszcze pociągów o prędkości handlowej powyżej 160 km/h. No chyba, że coś przeoczyłem, ale wtedy napisz, który model PESY ma wyższą prędkość handlową.
                • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 14:05
                  Wpisz sobie w google Pesa i poczytaj i nie mówię tutaj o ich najnowszym produkcie, który swoimi osiągami nawet przewyższa Pendolino!
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 14:06
                    Najnowszy produkt pesy przebija osiągi pendolino? Który? Konkretną nazwę podaj, mitomanie.
                    • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 15:23
                      Przecież było. Jest szerszy o kilka centymetrów, co ma fundamentalne znaczenie dla wygody pasażerów.
                      • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 15:38
                        mn7 napisała:

> Przecież było. Jest szerszy o kilka centymetrów, co ma fundamentalne znaczenie
                        > dla wygody pasażerów.

Dla mnie duże znaczenie ma wzmacniacz sygnału telefonii komórkowej i wifi.
                        • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 15:41
                          Generalnie dla Ciebie znaczenie ma tylko to, czego chwilowo nie ma. Tak to już jest ze zrzędliwymi ciotkami.
                          • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 15:55
                            mn7 napisała:

> Generalnie dla Ciebie znaczenie ma tylko to, czego chwilowo nie ma. Tak to już
                            > jest ze zrzędliwymi ciotkami.

Nieprawda. Klimatyzacja, która jest, też ma dla mnie znaczenie.
                    • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:28

> Najnowszy produkt pesy przebija osiągi pendolino? Który? Konkretną nazwę podaj,
                      > mitomanie.

Weź poczytaj, bo męczy mnie pokazywanie wszystkiego palcem :D
                      Niech Pinokio nauczy chodzić się sam :D
                      hahahahahahahahahha
                      Ale nie będę okrutny i podam wskazówkę - Dart.
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:34
                        Dart osiągnął na testach prędkość 200 km/h, prędkość handlowa to 160 km/h i na razie na tylu się zatrzymało, więcej jest melodią bliżej nieokreślonej przyszłości. Pendolino na testach w Polsce osiągnęło 293 km/h, prędkość handlowa w tej chwili 200 km/h, w przyszłym roku 230 km/h. Więc przestań już się błaźnić zestawiając w ten sposób te dwa pociągi, których pod tym względem nie ma co porównywać.
                        Nie wspomnę tutaj o wyjątkowo niechlujnym wykonaniu pierwszego Darta. Na zdjęciach z prezentacji widać, że producent się nie popisał i np. krzywo zamontował okna. Miejmy nadzieje że więcej się to nie przydarzy.
                        • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:54
                          Powiedz mi proszę jakie prędkości dopuszczalne są na liniach kolejowych w Polsce, a później odpowiedz sobie, jakie to ma znaczenie, czy ten skład może jechać z prędkością 200, 250 km/h czy nawet wyższą i po co!? I jakie ma to uzasadnienie ekonomiczne, gdy płaci się za skład ponad 80 mln PLN za skład, który nawet nie pojedzie z maksymalną prędkością podróżną :D
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:57
                            A CMK dopuszczalna prędkość to 200 km/h. To z jaką prędkością pojedzie ma znaczenie w dyskusji bowiem kłamliwie twierdzisz że nowe pociągi Pesy prędkością nie ustępują pendolino.
                            Zwykły tramwaj kosztuje 10 mln zł to skąd zdziwienie że wysokiej klasy ezt kosztuje 80 mln zł? W dodatku w przeliczeniu na jedno miejsce w pociągu cena pendolino okazuje się minimalnie wyższa od ceny Darta.
                      • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:49
                        aw2139 napisał:

> Weź poczytaj, bo męczy mnie pokazywanie wszystkiego palcem :D

Jeżeli męczy Cię odpowiadanie na pytania, to po co w ogóle wchodzisz w dyskusję?

> Ale nie będę okrutny i podam wskazówkę - Dart.

Gdzie jeżdżą te pociągi z prędkością ponad 160? Pytałem o pociągi wyprodukowane i regularnie eksploatowane, a nie o prototypy.
                        • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 09:29
                          Na przykład na CMK dzisiaj jeżdżą 200 a wkrótce więcej.
                          • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 15:55
                            mn7 napisała:

> Na przykład na CMK dzisiaj jeżdżą 200 a wkrótce więcej.

Darty jeżdżą po CMK? W jakiej relacji i w jakich godzinach? Chętnie bym się przejechał takim Dartem, ale nie mogłem wyczaić, gdzie jeżdżą.
                            • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 16:06
                              Jakie znowuż Darty? Te, które w porywach są w stanie rozpędzić się do 160?
                              Czy myślałeś o zrobieniu sobie przerwy, skoro masz permanentne kłopoty z rozumieniem czytanego tekstu?
                              • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 16:16
                                mn7 napisała:

> Jakie znowuż Darty? Te, które w porywach są w stanie rozpędzić się do 160?

A o jakich pociągach rozmawiam z tym aw2139?
                                On twierdził, że pociągi PESY rozwijają prędkość 200 kmh. Ponieważ nie znam takich poprosiłem go o podanie, jaki model tak szybko jeździ. Po długim odsyłaniu do wyszukiwarek, wykrztusił wreszcie, że chodzi mu o darty. Dlatego spytałem go, gdzie te darty rozwijają taką prędkość. Tu masz fragment tej dyskusji:
                                aw2139: Ale nie będę okrutny i podam wskazówkę - Dart.
                                jureek: Gdzie jeżdżą te pociągi z prędkością ponad 160? Pytałem o pociągi wyprodukowane i regularnie eksploatowane, a nie o prototypy.
                                Na co Ty wtrąciłaś się i odpowiedziałaś niepytana (bo nie Ciebie pytałem, tylko aw2139), że na CMK.
                                Ustaw sobie drzewko, albo przynajmniej zwracaj uwagę, komu odpowiadam, bo najwyraźniej
                                gubisz się w dyskusji.

> Czy myślałeś o zrobieniu sobie przerwy, skoro masz permanentne kłopoty z rozumi
                                > eniem czytanego tekstu?

ROTFL:)))
                                Czytelnicy sami ocenią, kto tu nie zrozumiał.
                  • kotek.filemon Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 14:07
                    Dekompensujesz równie intensywnie, jak przy dyskusjach o lataniu we mgle...
                    • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:35
                      Ktoś tutaj ma poważny problem ze sobą :D
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:36
                        To żeś się przedstawił. Nic nowego w twoim przypadku.
                  • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 15:07
                    aw2139 napisał:

> Wpisz sobie w google Pesa i poczytaj i nie mówię tutaj o ich najnowszym produkc
                    > ie, który swoimi osiągami nawet przewyższa Pendolino!

No więc szukałem w googlach i nie znalazłem żadnego będącego w eksploatacji składu PESY jeżdżącego powyżej 160 kmh.
                    Mógłbyś łaskawie zamiast odsyłania do googli podać po prostu nazwę lub symbol takiego produktu PESY, który jeździ szybciej?
                    • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:37
                      Szukaj, szukania ci trzeba, bo nie rozwijasz się bez sms-a ze wskazaniem co trzeba mówić :D
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:44
                        No to teraz bez szukania napisz z jaką tak naprawdę prędkością jest w stanie pojechać produkt PESy o nazwie Dart. Ja tobie swoją wersję przedstawiłem, ty przedstaw swoją. Bądź choć raz uczciwy i nie uciekaj w bluzgi i ataki ad personam tylko przynajmniej dziś przedstaw coś co będzie można uznać za argument.
                        • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:48
                          Ja bluzgam :D
                          ty chyba sam nie wiesz co piszesz :D
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:54
                            I znów nie masz żadnego argumentu. Nie radzisz sobie w kulturalnej rozmowie, szkoda. Ale pewne rzeczy które wyniesiesz z wojska już w człowieku pozostają...
                      • jureek Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:57
                        aw2139 napisał:

> Szukaj, szukania ci trzeba, bo nie rozwijasz się bez sms-a ze wskazaniem co trz
                        > eba mówić :D

Nie sądź wszystkich po sobie.
                        Niezłe jaja, jak to w jednym wątku można zostać i pisowcem, i peowcem.
                        Nie zachwycasz się pendoliną - zostajesz pisowcem.
                        Nie zachwycasz się PESĄ - zostajesz peowcem i to w dodatku sterowanym sms-ami.
                        Ja zaś po prostu uważam, że w obecnym fatalnym stanie polskich kolei (infrastruktura, organizacja, tabor) za wcześnie jest na koleje dużych prędkości.
                  • ludwik_7125 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 18:46
                    > Wpisz sobie w google Pesa i poczytaj i nie mówię tutaj o ich najnowszym produkcie, który swoimi osiągami nawet przewyższa Pendolino!

Z Tobą trzeba by od początku. Np. czym się różni zwykły skład na 160 od high-speeda na 250. Nie czym się różni, co mnie się wydaje, ale wedle przepisów. Gdybyś chociaż chłodnym okiem chciał porównać fotografie Darta i Pendolino, wiedziałbyś o co chodzi. Trzeba by Ci przypomnieć, że Dart tak długo był zdolny do utrzymania 200km/h, jak Pendolino 290. Moc, prędkość chwilowa to nie ciągła eksploatacja. Póki co Pesa nie pokusiła się nawet na pobicie rekordu konkurenta - Newagu.
                    • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:47
                      ludwik_7125 napisał:

> Z Tobą trzeba by od początku. Np. czym się różni zwykły skład na 160 od high-sp
                      > eeda na 250. Nie czym się różni, co mnie się wydaje, ale wedle przepisów. Gdyby

Właśnie, trzeba z Tobą od początku.
                      Po co w P0lsce skład dwa razy droższy z możliwością osiągania takich prędkości, gdy nie mają ich gdzie rozwinąć, a nawet gdyby tak było, to i tak tych prędkości nie osiągną, ponieważ absurdalny zakup pominął takiej podstawowej rzeczy jak wychylne pudło!
                      Linie kolejowe po modernizacji mają zazwyczaj prędkość 160 km/h.
                      P0myśl o tym zanim dalej chcesz kontynuować tą rozmowę, szczególnie, ze maksymalne prędkości przez składy Pendolino to perspektywa co najmniej 20-30 lat, pod warunkiem, że będą miały gdzie te prędkości osiągać, będą miały wychylne pudła i cały system zasilania i kontroli będzie ustandaryzowany (nie wspominając o najnowocześniejszych rozwiązaniach, ale chociaż tych np. Siemensa, które od wielu lat są wprowadzane).
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 08:53
                        aw2139 napisał:

> Właśnie, trzeba z Tobą od początku.
                        > Po co w P0lsce skład dwa razy droższy z możliwością osiągania takich prędkości,
                        > gdy nie mają ich gdzie rozwinąć, a nawet gdyby tak było, to i tak tych prędkoś
                        > ci nie osiągną, ponieważ absurdalny zakup pominął takiej podstawowej rzeczy jak
                        > wychylne pudło!

Jedyny związek wychylnego pudła z prędkością pendolino polega na tym, że pozwala ono szybciej pokonać ostre łuki, których w Polsce jest jak na lekarstwo.
                        Już teraz pendolino osiąga w zwykłym ruchu prędkość której nowe produkty pesy nie osiągają obecnie i nie wiadomo czy kiedykolwiek będą mogły osiągnąć. W przeliczeniu na jedno miejsce w pociągu pendolino jest niewiele droższe od pociągów Pesy.

> Linie kolejowe po modernizacji mają zazwyczaj prędkość 160 km/h.

Ale CMK i E9 mają/będą miały wyższe prędkości.

> P0myśl o tym zanim dalej chcesz kontynuować tą rozmowę, szczególnie, ze maksyma
                        > lne prędkości przez składy Pendolino to perspektywa co najmniej 20-30 lat, pod
                        > warunkiem, że będą miały gdzie te prędkości osiągać, będą miały wychylne pudła
                        > i cały system zasilania i kontroli będzie ustandaryzowany (nie wspominając o na
                        > jnowocześniejszych rozwiązaniach, ale chociaż tych np. Siemensa, które od wielu
                        > lat są wprowadzane).

Prędkość 230 km/h to nie kwestia 20-30 lat ale zakończenia trwających testów systemu ERTS. Będzie ona osiągana na CMK, która już w latach 70. została zbudowana w taki sposób by prędkości rozwijały na niej prędkość 250 km/h. Wychylne pudło nie będzie do tego potrzebne.
                        A od Siemensa to ja bym nic nie brał bo to jest bardzo skorumpowany producent.
                        • aw2139 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 09:03
                          Linie sprzed półwiecza, trakcje równie stare, chyba coś się gryzie z twoją teorią. A ponadto, różnica sięgająca ponad 30 mln PLN za skład i niby to to samo, gratuluję matematyki.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 09:05
                            Linie wyremontowane, trakcja takoż, pozostaje tylko system sterowania ruchem, aktualnie testowany.
                            Mnie nie dziwi że większy i szybszy pociąg jest droższy od mniejszego i wolniejszego. Co więcej, uważam że cena Darta w przeliczeniu na jedno miejsce jest stanowczo za wysoka. No ale ktoś musiał dostać te zegarki od Pesy...
                          • kotek.filemon Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 14:53
                            aw2139 napisał:

> Linie sprzed półwiecza, trakcje równie stare, chyba coś się gryzie z twoją teorią.

Misiaczku, znasz zasięg remontów linii obecnie? To zerknij z łaski swojej na PLK Inwestycje.
                      • ludwik_7125 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 15:30
                        > Po co w P0lsce skład dwa razy droższy z możliwością osiągania takich prędkości, gdy nie mają ich gdzie rozwinąć

Czy Ty w ogóle łapiesz cokolwiek? Dart osiągnie prędkość większą od 120km/h na 10,7% długości tras do niego przypisanych! Idąc Twoim tokiem rozumowania jest kompletnie niepotrzebny!!! Wystarczy dobre EN57. Po co płacić 50 baniek za badziewie ze 160!

Z Rynku Kolejowego:
                        "Bazując na przedstawionym przez PKP IC wykazie linii kolejowych, po których planowane jest kursowanie pociągów Dart, procentowy udział długości odcinków torów z VR > 120 km/h wynosi 10,7%, natomiast procentowy udział długości odcinków torów z VR < 60 km/h wynosi 2,2%."

Pendolino i 230 na całej CMK to około 3/4 lata + co najmniej połowa trasy W-wa/Gd na 200. Gdzie Ty widzisz tam Pesę, która w porywie chwili osiągnęła 200??? Po co drogie wychylne pudło na CMK gdzie łuki do 250??? Na W-wa/Gd kiwające pudło dałoby Ci 6-8 min...? Z Warszawy do Gdańska na odcinkach gdzie ma być 200 torowisko gotowe. Opóźnia się wdrożenie systemu sygnalizacji ERTMS-2. Na CMK jest gotowy poziom 1. Pieprz dalej w koło to swoje 20/30 lat i że Pesa przejedzie Katowice/Kraków - Gdańsk w porównywalnym czasie do ED250.
                        • mn7 Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 03.07.15, 15:35
                          Żenująca jest sama konieczność tłumaczenia w nieskończoność tego, ze pesa to produkt z zupełnie innej półki i o zupełnie innym przeznaczeniu.
                          Wychylne pudło na trasie Wwa-Gd dałoby 3-4 minuty.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Pendolino - brak kmpetencji i marnotrawstwo 02.07.15, 13:44
            Napisz gdzie, mundurkowy analfabeto. Bo jestem pewien że kolejny raz skłamałeś.
    • silesiusmonachijski50 Pendolino i kolej niemiecka 03.07.15, 19:08
      W zeszlym roku DB (kolej niemiecka) calkowicie wycofala pendolino z tras, ze wzgledu na niespotykana do tej pory liczbe usterek, defektow i awarii. Zrobiono to mimo tego - ze w przeciwienstwie do Polski - niemieckie tory sa przystowane do rozwiniecia przez pendolino maksymalnej predksoci ok. 250 km/h. Nie broncie idiotycznie PO.
      lszewikow, Nowaka i lapowkarzy, ktorzy wprowadzili w Polsce - za miliardy - pendolino. Powinni za to dawno beknac!
      • jureek Re: Pendolino i kolej niemiecka 03.07.15, 19:27
        silesiusmonachijski50 napisał(a):

> W zeszlym roku DB (kolej niemiecka) calkowicie wycofala pendolino z tras, ze wz
        > gledu na niespotykana do tej pory liczbe usterek, defektow i awarii.

Na liniach Deutsche Bahn jeździły pendolino? Chyba masz jakieś inne pociągi na myśli, bo z mapki wynika, że pendolino produkowane przez Alstom nigdy w Niemczech nie jeździło.
        Może chodzi Ci o spalinowe składy z wychylną techniką jeżdżące jako pociągi lokalne na trasie Norymberga - Hof lub Frankfurt - Saarbrücken? Bardzo przyjemnie się nimi jeździło (choć na rower mało miejsca było), jako lokalne pociągi spokojnie osiągały one 160 kmh i to nawet na trasach z dużą ilością zakrętów. Była to jednak produkcja firmy Bombardier Transportation, a nie Alstomu.
      • mn7 Re: Pendolino i kolej niemiecka 03.07.15, 20:00
        Jakie pendolino, mitomanie?
      • jureek Re: Pendolino i kolej niemiecka 04.07.15, 09:40
        No i kolejny dyskutant, który unika odpowiadania na pytania. Forumowicz nie odpowiadający na pytania jest dla mnie propagandzistą a nie dyskutantem.
    • arakia Re: Pendolino. Jak się manipuluje. 08.07.15, 12:34
      Pendolino to wielka ściema, przez to wszystko pare osób napchało poteżnie swe kieszenie a my dalej nic nie mamy po za stratą finansowa.
      Pendolino-korupcja/info.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka