volupte 10.10.15, 19:57 Świetny wywiad. Ale facet ma cierpliwosc do tak komuszej redaktorki. Szacun.m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132749,18999441,balcerowicz-pis-musi-odejsc.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buldog2 Re: Balcerek. 10.10.15, 21:31 Niezły. Komusza redaktorka też na miejsca i dobrą robotę robi, bo umożliwia obalanie (głoszonych przez nią) tęsknot za komuszymi absurdami. Mimo wszystko miałbym do postawionych przez Balcerowicza tez pewne dodatki i uzupełnienia. I bardzo poważne uwagi krytyczne do jego programu i zasług (Balcerowicz rynek wymyślił?), że wymienię tylko trzy: - ożywienie miało rozpocząć się po 2-3 miesiącach, - z komunistyczną gorliwością rzucono na zarżnięcie przemysł lekki i PGR-y, dobre zakłady (Ursus, FSO i in.) rzucono na zarżnięcie przez związki zawodowe, - utrzymano górników na pozycji świętych krów. Pamiętam kolegów i własne zdumienie, kiedy pokazywał wykresy itd. i wieszczył ożywienie po kilku tygodniach. W moim rozumieniu sprawy tylko ta sprawa ze szczętem kompromituje go nie tylko jako ekonomistę, ale poważnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Balcerek. 10.10.15, 23:03 To była rewolucja , a gdzie drwa rabią.....Balcerek tez sie przyznaje ze było dużo błedów , że wymienię jeden z najpowazniejszych - sztywna cena dolara przez rok po 9500 , przy bankowych odsetkach po kilkadziesiat procent i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Balcerek. 10.10.15, 23:16 Akurat to można tłumaczyć wolą potwierdzania stabilności - stabilność jest wartością, warto za nią zpłacić. Ale wyżej wymienionych postępowań nie sposób obronić. Gdyby jako prezes firmy obiecał radzie nadzorczej, że firma zacznie przynosić dochód po sześciu tygodniach i po pół roku nie zmieniłoby się nic, wyleciałby na kopach. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 10:17 Pierwsze słysze aby obiecywał poprawe po trzech miesiacach. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Balcerek. 11.10.15, 12:59 A ja doskonale pamiętam. Odbicie od dna obiecywał po 2, najpóźniej 3 miesiącach. W tv pokazywał wykresy z reformy w Nowej Zelandii, Izraelu i in. (nie pamiętam - Argentynie?). W sytuacji, kiedy czas wdrażania poszczególnych decyzji można było szacować na w najlepszym razie pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Balcerek. 11.10.15, 21:18 Wtedy nie było internetu. Pamiętam jeszcze wykresy, jakie pokazywał i rozmowy na temat, może dlatego że byłem najbardziej wątpiącym w te zapewnienia i uważałem je za służące "pokrzepieniu serc". Podstawowy argument przeciw zapewnieniom był taki, że procesy decyzyjne były wielokrotnie dłuższe. A kiedy już decyzje o zmianach (produkcji, organizacji, zbytu itd.) zapadną, kiedy zostaną wdrożone i kiedy na to pozytywnie zareaguje w warunkach kryzysu rynek. O tym nie miał pojęcia chyba nikt (na pewno nie ja), ale byłem pewien, że nie pół roku, ani rok. Stawiałem wtedy na 2 lata, okazało się, że miałem rację. Nasze ogromne szczęście, że Sowieci brali wtedy nasz socjalistyczny chłam (Nyski, Żuki, kosmetyki, inną chemię, chyba przemysł lekki) i można było spłacić nim długi. -- [b]Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, PiS. Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Balcerek. 11.10.15, 19:27 Ursus i FSO nie były dobrymi zakładami. Ja w ogóle jestem w szoku że tak duzo z tego przemysłu przetrwało. Przecież przemysł działał wcześniej na zupelnie innych zasadach. koszty nie były istotne, poziom zatrudnienia abstrakcyjnie wysoki, planowanie księżycowe. I nagle stał się rynek. niczego celowo nie zarzynano. wszyscy uczestnicy rynku otrzymali samodzielność. na dotację nie było pieniędzy, kraj był bankrutem. to się nprawdę mogło dużo gorzej skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 19:30 Ale dzis najwiekszy problem że komuchy sie uwłaszczyły i sa bogaci. Świat nie jest sprawiedliwy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Balcerek. 11.10.15, 21:26 Nie były dobre, bo miały na szyi cały bagaż socjalizmu, przede wszystkim związki zawodowe. Jeden z towarzyszy z Solidarności (i LPR zarazem), tow. Wrzodak, mówił "pieniądze biorą się z przestawiania pozycji księgowych". I zarżnęli zakład, który miał zamówienia i ogromne perspektywy np. w Indiach. I było tak, jak tego chce PiS (koalicjant oraz ideowa i polityczna rodzina LPR Giertycha i Wrzodaka) i jak w mojej stopce: Sztandar PiS dumnie powiewa. Lepszy socjalizm niż kapitalizm... - © xyz_xyz1, PiS. -- Nic tak nie boli w apartamencie, gdy patrzysz na morze z drinkiem w dłoni starając się stawić czoła wszystkim tym myślom o bezrobotnych – © Duda. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Balcerek. 12.10.15, 00:00 Ursus na swoje wyroby miał zbyt. Prymitywne, ale działały. FSO, gdyby na taczkach wywieźć związkowców, też pewnie by przetrwała i znalazła bardziej szczęśliwego inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
lepkie.lapki Re: Balcerek. 10.10.15, 23:37 Przeczytałem. Balcerowicz powinien mieć dziecko z każdą Polką w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 10:18 Ale on trzyma sie jednej. Zboczony jakiś czy co;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Balcerek. 11.10.15, 21:26 Gosiu już na panteonie. Trzeba przyznać że zrobił co mógł żeby się tam dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Balcerek. 11.10.15, 21:42 Nadwiślański neoliberał i ojciec chrzestny Starodawnej.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Balcerek. 12.10.15, 13:29 volupte napisał: > Świetny wywiad. Ale facet ma cierpliwosc do tak komuszej redaktorki. Szacun.m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132749,18999441,balcerowicz-pis-musi-odejsc.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza A Balcerowicz to nie komuch ? Odpowiedz Link Zgłoś