10.10.15, 19:57
Świetny wywiad. Ale facet ma cierpliwosc do tak komuszej redaktorki. Szacun.m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132749,18999441,balcerowicz-pis-musi-odejsc.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Balcerek. 10.10.15, 21:31
      Niezły. Komusza redaktorka też na miejsca i dobrą robotę robi, bo umożliwia obalanie (głoszonych przez nią) tęsknot za komuszymi absurdami. Mimo wszystko miałbym do postawionych przez Balcerowicza tez pewne dodatki i uzupełnienia.

I bardzo poważne uwagi krytyczne do jego programu i zasług (Balcerowicz rynek wymyślił?), że wymienię tylko trzy:
      - ożywienie miało rozpocząć się po 2-3 miesiącach,
      - z komunistyczną gorliwością rzucono na zarżnięcie przemysł lekki i PGR-y, dobre zakłady (Ursus, FSO i in.) rzucono na zarżnięcie przez związki zawodowe,
      - utrzymano górników na pozycji świętych krów.

Pamiętam kolegów i własne zdumienie, kiedy pokazywał wykresy itd. i wieszczył ożywienie po kilku tygodniach. W moim rozumieniu sprawy tylko ta sprawa ze szczętem kompromituje go nie tylko jako ekonomistę, ale poważnego człowieka.
      • volupte Re: Balcerek. 10.10.15, 23:03
        To była rewolucja , a gdzie drwa rabią.....Balcerek tez sie przyznaje ze było dużo błedów , że wymienię jeden z najpowazniejszych - sztywna cena dolara przez rok po 9500 , przy bankowych odsetkach po kilkadziesiat procent i wiecej.
        • buldog2 Re: Balcerek. 10.10.15, 23:16
          Akurat to można tłumaczyć wolą potwierdzania stabilności - stabilność jest wartością, warto za nią zpłacić.
          Ale wyżej wymienionych postępowań nie sposób obronić.
          Gdyby jako prezes firmy obiecał radzie nadzorczej, że firma zacznie przynosić dochód po sześciu tygodniach i po pół roku nie zmieniłoby się nic, wyleciałby na kopach.
          • volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 10:17
            Pierwsze słysze aby obiecywał poprawe po trzech miesiacach.
            • dystans4 Re: Balcerek. 11.10.15, 12:59
              A ja doskonale pamiętam.
              Odbicie od dna obiecywał po 2, najpóźniej 3 miesiącach. W tv pokazywał wykresy z reformy w Nowej Zelandii, Izraelu i in. (nie pamiętam - Argentynie?). W sytuacji, kiedy czas wdrażania poszczególnych decyzji można było szacować na w najlepszym razie pół roku.
              • volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 15:04
                To masz pamięć jak słoń :-) Daj linka.
                • buldog2 Re: Balcerek. 11.10.15, 21:18
                  Wtedy nie było internetu. Pamiętam jeszcze wykresy, jakie pokazywał i rozmowy na temat, może dlatego że byłem najbardziej wątpiącym w te zapewnienia i uważałem je za służące "pokrzepieniu serc". Podstawowy argument przeciw zapewnieniom był taki, że procesy decyzyjne były wielokrotnie dłuższe. A kiedy już decyzje o zmianach (produkcji, organizacji, zbytu itd.) zapadną, kiedy zostaną wdrożone i kiedy na to pozytywnie zareaguje w warunkach kryzysu rynek. O tym nie miał pojęcia chyba nikt (na pewno nie ja), ale byłem pewien, że nie pół roku, ani rok. Stawiałem wtedy na 2 lata, okazało się, że miałem rację.

Nasze ogromne szczęście, że Sowieci brali wtedy nasz socjalistyczny chłam (Nyski, Żuki, kosmetyki, inną chemię, chyba przemysł lekki) i można było spłacić nim długi.

--
                  [b]Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, PiS.
                  Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.
      • wujaszek_joe Re: Balcerek. 11.10.15, 19:27
        Ursus i FSO nie były dobrymi zakładami.
        Ja w ogóle jestem w szoku że tak duzo z tego przemysłu przetrwało. Przecież przemysł działał wcześniej na zupelnie innych zasadach. koszty nie były istotne, poziom zatrudnienia abstrakcyjnie wysoki, planowanie księżycowe. I nagle stał się rynek.
        niczego celowo nie zarzynano. wszyscy uczestnicy rynku otrzymali samodzielność. na dotację nie było pieniędzy, kraj był bankrutem.
        to się nprawdę mogło dużo gorzej skończyć.
        • volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 19:30
          Ale dzis najwiekszy problem że komuchy sie uwłaszczyły i sa bogaci. Świat nie jest sprawiedliwy:-)
        • buldog2 Re: Balcerek. 11.10.15, 21:26
          Nie były dobre, bo miały na szyi cały bagaż socjalizmu, przede wszystkim związki zawodowe.
          Jeden z towarzyszy z Solidarności (i LPR zarazem), tow. Wrzodak, mówił "pieniądze biorą się z przestawiania pozycji księgowych". I zarżnęli zakład, który miał zamówienia i ogromne perspektywy np. w Indiach.
          I było tak, jak tego chce PiS (koalicjant oraz ideowa i polityczna rodzina LPR Giertycha i Wrzodaka) i jak w mojej stopce:
          Sztandar PiS dumnie powiewa. Lepszy socjalizm niż kapitalizm... - © xyz_xyz1, PiS.

--
          Nic tak nie boli w apartamencie, gdy patrzysz na morze z drinkiem w dłoni starając się stawić czoła wszystkim tym myślom o bezrobotnych – © Duda.
      • x2468 Re: Balcerek. 11.10.15, 20:30
        URSUS i FSO zarżnęły związki zawodowe.
        • volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 23:09
          I buble które produkowali.
          • buldog2 Re: Balcerek. 12.10.15, 00:00
            Ursus na swoje wyroby miał zbyt. Prymitywne, ale działały.
            FSO, gdyby na taczkach wywieźć związkowców, też pewnie by przetrwała i znalazła bardziej szczęśliwego inwestora.
    • lepkie.lapki Re: Balcerek. 10.10.15, 23:37
      Przeczytałem. Balcerowicz powinien mieć dziecko z każdą Polką w Polsce.
      • volupte Re: Balcerek. 11.10.15, 10:18
        Ale on trzyma sie jednej. Zboczony jakiś czy co;-)
      • x2468 Re: Balcerek. 11.10.15, 20:32
        Powinien pójść drogom Gosia?
        • wujaszek_joe Re: Balcerek. 11.10.15, 21:26
          Gosiu już na panteonie.
          Trzeba przyznać że zrobił co mógł żeby się tam dostać.
    • veglie Re: Balcerek. 11.10.15, 21:42
      Nadwiślański neoliberał i ojciec chrzestny Starodawnej.pl.
    • wiosnaludzikow Re: Balcerek. 12.10.15, 13:29
      volupte napisał:

> Świetny wywiad. Ale facet ma cierpliwosc do tak komuszej redaktorki. Szacun.m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132749,18999441,balcerowicz-pis-musi-odejsc.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
      A Balcerowicz to nie komuch ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka