Dodaj do ulubionych

Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO

28.11.15, 07:01
Dla pislamisty NATO to tylko sojusz wojskowy, który dziś jest, a jutro może go nie być. Zwłaszcza, że widać coraz większe pęknięcia. Dla Was Europejczyków to fundament. Niezłomna opoka, gwarantująca bezpieczeństwo po wsze czasy.

Dla pislamisty UE to tylko bardziej cywilizowana platforma wymiany gospodarczej i porozumień politycznych, stworzona by podtrzymać znaczenie Europy i istniejąca tak długo jak długo opłaca się ona największym graczom. Dla Was to wieczne źródło cywilizacji, dla którego jedności należy poświęcić każdy partykularny interes.

Ja rozumiem, że nie jesteście dumni z Bycia Polakami. Że dla Was Polska może istnieć, ale jeśli ktoś inny zabezpieczy Waszą pozycję, może zniknąć. Nie potrafię jednak pojąć tej niemal religijnej wiary w UE i NATO.
Obserwuj wątek
    • xyz_xyz1 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 07:16
      Osobiście nie wierze ani w UE ani w NATO bo jedna i druga organizacja już dawno przestała mieć sens w tej formie w jakiej istnieje. Co więcej zasada działania UE polega na robieniu w bambuko jednych aby dać drugim. Po za tym UE miała sens na początku swego istnienia w formie EWG kiedy w jej skład wchodziło jedynie kilka Państw i podobnym potencjale gospodarczym i nie było w tym polityki a jedynie gospodarka. UE robi się nad państwem ze wszystkimi tego konsekwencjami czyli gigantyczną biurokracją i narzucaniem innym własnych standardów. Jednocześnie nikt nie zauważył iż nie da się połączyć zasad z laicko muzułmańskiej Francji z zasadami z katolickiej Polski. Do tego dochodzi jeszcze kwestia podejścia - bo Francja czy Hiszpania czy Portugalia czy Holandia czy Wielka Brytania to dawne kraje kolonialne. I Taki Brytyjczyk czy Francuz pewnych prac wykonywać nie ma zamiaru wobec tego przez lata sprowadzano do ich wykonywania różnoraki element z Azji i Afryki a teraz ten element zdominował swych dawnych suwerenów.
      Jeśli do tego dodamy paranoję w postaci ruchu bezwizowego i w ogóle braku granic to mamy to co mamy.
      NATO to odpowiedz na dawne ZSRR teraz zbrojne ramie USA. A USA żadnej Polski bronić nie będzie bo nie ma w tym interesu.
    • behemot17-13 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:04
      Użyłeś - was, wasza. Czyżbyś nadawał z waszej nieomylnej i za zgodą egzekutywy pod patronatem premiera i prezydenta na przemian?
      • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:19
        Tak, właśnie stamtąd.
        • czekam.na.lewice Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:25
          Szczerość należy cenić....tylko to My i Wy .....:(
          • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:30
            Tak. Tylko tacy, dla których polska jest gwarantem ich prosperity i tacy, którym malowniczo wisi czy Polska będzie istniała czy nie byle tylko ich pozycja była zabezpieczona.
        • buldog2 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 29.11.15, 00:59
          Skoro tak, po co z nami rozmawiasz?
          Ja wstydzę się i brzydzę - tego prezydenta, tej premier, oraz ich przełożonych.
          I nie wiem, o czym moglibyśmy rozmawiać.
          • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 29.11.15, 07:16
            To ze mną nie polemizuj. A ja rozmawiam, bo nawet najbardziej PRL-owskiego "Europejczyka" uważam za Polaka, który stracił instynkt samozachowawczy i się go nie brzydzę.
    • antyk-acap2.0 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:44
      A mnie przeraża twoja głupota. Ty;lko zintegrowanie z zachodem gwarantuje suwerenność Polski. To odizolowanie na arenie międzynarodowej umożliwiło rozbiory. Caryca Katarzyna tak pisała o Poniatowskim do ambasadora w Warszawie:"jego największą zaletą jest to że nie jest skoligacony z żadną europejską rodziną panującą" czyli że gdy zajmiemy Polskę to nikt nie zaprotestuje. Czy zachód słabnie? A jak myślisz dlaczego tam uciekają Syryjczycy? Bo zachód to dobre miejsce do życia. A żeby państwo było dobre dla obywateli musi być dobrze rządzone.
      • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 08:59
        Żadne protesty zachodnich rodzin panujących nie zatrzymałyby rozbiorów. Katarzyna myślała o tym pod kątem propagandowym, a nie pod kątem decyzji, czy w ogóle tego dokonać. Dowodem na to jest fakt, że dokonując rozbiorów wystąpiła w masce obrońcy praw protestantów by zapewnić sobie peany takich ludzi jak Wolter.

Rzeczpospolita, poza przyczynami geopolitycznymi i ekonomicznymi, paradoksalnie upadła dlatego, że ocaliła zachód przed turecką ekspansją i eliminując największego przeciwnika Rosji rozwiązała jej ręce.

I nie ma czegoś takiego jak "integracja z zachodem". Niemcom jesteśmy potrzebni tylko jako dochodowa kolonia (dlatego jesteśmy w UE) i czasem przedmurze przed ekspansją ze wschodu, Francji tylko jako przeciwwaga gdy chwilowo nie może dogadać się z Rosją, a Wielkiej Brytanii w historii wręcz przeszkadzaliśmy, co się może zmienić, bo interesy UK się mocno zredefiniowały, ale trudno wyrokować.

Owszem, NATO i UE są dzisiaj dla Polski korzystne, ale traktowanie ich jak dogmatów jest skrajną naiwnością.
        • xyz_xyz1 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 09:44
          Nie ma czegoś takiego jak integracja z zachodem. Ani też 100% ani nawet 50% pewnych układów wojskowych. Liczą się tylko interesy. USA będą broniły Polski tylko wtedy kiedy z jakiś powodów będzie się im to opłacało tak samo zachód. Zresztą aktualnie nie trzeba wysyłać armii / wojska aby podbić jakiś kraj. Daleko lepsza jest niewola ekonomiczna bo i skuteczniejsza i tańsza dla zaborcy.
    • az43 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 09:19
      Przenieś się do Putina.Tam mają takie same poglądy.
      • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 09:30
        Może nieprzypadkowo?
        • buldog2 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 22:43
          Czym chcesz uzasadnić zastąpienie sojuszu NATO i przynależności do UE przez Związek Euroazjatycki oraz jakiś sojusz i podległość Rosji ?
          • gelimer Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 29.11.15, 00:09
            Nie mówię, że w tej chwili trzeba i jest czym je zstąpić. Ale nie wolno traktować ich jako nienaruszalnych dogmatów.
    • pit_444 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 15:19
      Widzisz gelimer, nie mamy nic lepszego.
      Popytaj rodziców o Polskę sprzed 30/40 lat, to zobaczysz niewyobrażalny skok jaki zrobiliśmy w kwestii naszej sytuacji geopolitycznej. Jak nie UE i NATO to co? ZBiR?
      A propos dumy z bycia Polakami. Towarzysz pisze z Belwederskiej 49?
      • buldog2 Re: Przeraża mnie wasza wiara w UE i NATO 28.11.15, 15:47
        Z Belwederskiej, albo Wiertniczej, nr 58.
        Może oddelegowany na Nowogrodzką, co za różnica...
    • uu1 Najnowszy przebój - nie bój się, nie bój. ntx 28.11.15, 15:26

-----------------------
    • snajper55 Po co nam NATO i UE 28.11.15, 15:32
      gdy na wschodzie mamy przyjaciela gotowego wziąć nas w ramiona ?

S.
      • uu1 Re: Po co nam NATO i UE 28.11.15, 17:29
        snajper55 napisał:

> gdy na wschodzie mamy przyjaciela gotowego wziąć nas w ramiona ?
        Skąd masz takie informacje?

------------------------------
        • antyk-acap2.0 Re: Po co nam NATO i UE 28.11.15, 17:55
          Trzeba być ślepym by tego nie widzieć.
          • uu1 Re: Po co nam NATO i UE 28.11.15, 18:05
            antyk-acap2.0 napisał(a):

> Trzeba być ślepym by tego nie widzieć.
            Nie wystarczy nie być ślepym aby widzieć. Do czego Polska może być Rosji potrzebna?

-----------------------
            • scoutek Re: Po co nam NATO i UE 28.11.15, 18:23
              uu1 napisała:
              > Do czego Polska może być Rosji potrze
              > bna?

do tego samego co Ukraina
              • uu1 Re: Po co nam NATO i UE 28.11.15, 19:04
                scoutek napisała:

> uu1 napisała:
                > > Do czego Polska może być Rosji potrze
                > > bna?
                >
                > do tego samego co Ukraina
                Absolutnie błędne porównanie. W żadnym elemencie sytuacja Polski i Ukrainy nie są identyczne.

---------------------
      • gelimer Nie mówię, że są niepotrzebne 29.11.15, 09:26
        Mówię tylko, że to nie opoki, a zwykłe umowy międzynarodowe.
    • piq ach, więc jesteś ruskim trollem, ciociu /nt 28.11.15, 18:01
    • el.commendante Nie prównuj UE do NATO. 28.11.15, 18:08
      NATO to element amerykańskiego imperializmu.
      • buldog2 Re: Nie prównuj UE do NATO. 28.11.15, 23:57
        I jakaś gwarancja naszej stabilności.
        • gelimer Re: Nie prównuj UE do NATO. 29.11.15, 06:55
          Jakaś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka