Dodaj do ulubionych

Demokratura czy sanacja państwa

07.12.15, 02:33

czego tak naprawdę chce PiS? Jak wygląda ich program oglądany oczami sympatyków i przeciwników? Porozmawiajmy o tym, bo mam wrażenie że 90% przestało rozumieć, o co w tym wszystkim chodzi.

1. wyborcza.pl/1,75478,19072030,program-wyborczy-pis-odnowa-moralno-narodowa.html

2. wyborcza.pl/1,75968,18584582,pis-chce-demokratury.html

Obserwuj wątek
    • indeed4 Definicja sanacji 07.12.15, 02:50
      na wszelki wypadek

portalwiedzy.onet.pl/64644,,,,sanacja,haslo.html
      • kaczezero Re: Definicja sanacji 07.12.15, 03:13
        Ostatnia sanacja zakonczyla sie wrzesniem 1939. Ta tez tak skonczy?
        • indeed4 Re: Definicja sanacji 07.12.15, 08:44
          Raczej nie. Jeśli się zagłębić w plany PiS, łatwo zrozumieć ich obecne ruchy...
    • adalberto3 Co oznaczała demokratura w POwskiej wersji ? 07.12.15, 10:20
      Dla przeciętnego trochę myślącego obywatela poczucie, że żyje w kraju, który w coraz to mniejszym stopniu jest jego krajem. PiS dostał szansę na odnowę. Trzeba im zaufać.
    • wojciech.2349 Re: Demokratura czy sanacja państwa 07.12.15, 10:47
      Każdy rząd uważa się za rząd ocalenia narodowego.
      Jest the best we własnym mniemaniu. Mamy chyba
      rzeczywistą szansę na sanację. Massmedia są prawie
      w całości pod wpływem PO i jej aliantów. Presja na
      rząd będzie olbrzymia. Szanse na patologie rządów
      obecnej formacji są więc niewielkie.

Życzę dobrze PiS-owi.
      Ponadto warto zauważyć, że arogancja PO została
      spektakularnie ukarana.
      • indeed4 Re: Demokratura czy sanacja państwa 11.12.15, 18:47
        > Massmedia są prawie w całości pod wpływem PO i jej aliantów.

15-procentowa PO już się nie liczy, kogo brakuje na tej okładce? ;-)

jedynki.press.pl/2015-12-11/wyborcza.jpg
    • basia.basia Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 18:49
      n/t
      • indeed4 Re: Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 18:57
        Serio? No ale notowania PiSu wciąż niezmiennie dobre, tymczasem w dół pikuje Platforma.
        • basia.basia Re: Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 19:06
          indeed4 napisał:

> Serio? No ale notowania PiSu wciąż niezmiennie dobre, tymczasem w dół pikuje Pl
          > atforma.
          Serio.
          Niecałe 2 miesiące po wyborach układ się bardzo się zmienił i pewne tendencje się utzrymają.

Dla przypomnienia >>>

PiS - 37,58 proc. PO - 24,09 proc. Kukiz'15 - 8,81 proc. Nowoczesna - 7,6 proc. PSL - 5,13 proc.

PiS - 37,58 proc.
          PO - 24,09 proc.
          Kukiz'15 - 8,81 proc.
          Nowoczesna - 7,6 proc.
          PSL - 5,13 proc.

Czytaj więcej: www.dziennikzachodni.pl/artykul/9029075,oficjalne-wyniki-wyborow-parlamentarnych-2015-kto-wszedl-do-sejmu-i-do-senatu,id,t.html
          • indeed4 Re: Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 19:21
            "Premier, rząd i Platforma Obywatelska tracą poparcie powoli, ale systematycznie - to zasadniczy wniosek z najnowszego sondażu Wirtualnej Polski. PO w ciągu miesiąca straciła sporo, gdyż zjechała z 35 do 28% poparcia. Podobny trend spadkowy pokazują wyniki badań innych ośrodków - pisze specjalnie dla Wirtualnej Polski publicystka "Polityki" Janina Paradowska"

wiadomosci.wp.pl/kat,27417,title,To-juz-prawdziwy-dramat-w-PO-Poparcie-spadlo-do,wid,13394249,wiadomosc.html

Chcesz to jakoś skomentować? ;-)
            • basia.basia Re: Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 19:37
              indeed4 napisał:

> "Premier, rząd i Platforma Obywatelska tracą poparcie powoli, ale systematyczni
              > e - to zasadniczy wniosek z najnowszego sondażu Wirtualnej Polski. PO w ciągu m
              > iesiąca straciła sporo, gdyż zjechała z 35 do 28% poparcia. Podobny trend spadk
              > owy pokazują wyniki badań innych ośrodków - pisze specjalnie dla Wirtualnej Pol
              > ski publicystka "Polityki" Janina Paradowska"
              >
              > wiadomosci.wp.pl/kat,27417,title,To-juz-prawdziwy-dramat-w-PO-Poparcie-spadlo-do,wid,13394249,wiadomosc.html
              >
              > Chcesz to jakoś skomentować? ;-)

Łaska pańska na pstrym koniu jeździ:)

Wtedy i teraz to właśnie widać:)

Ta łaska jest czasami nieracjonalna, cóż....
              • indeed4 Re: Najazd barbarzyńców! 11.12.15, 19:55
                To nie łaska ;-) Okres zmiany ekipy rządzącej był zawsze trudny. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kampanii partie starannie dbają o swój wizerunek, a po wyborach z tego rezygnują i wyborcy przeżywają szok. Reakcje na powyborcze rozprzężenie widać świetnie na przykładzie PiS - poirytowani dzisiejszym zamieszaniem pisowcy gromko domagają się powrotu szefa kampanii Mastalerka.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,159673813,159674233,Re_wyborcy_nieoszukani_raczej_mile_zaskoczeni.html
    • indeed4 O co chodzi PAD-owi i PiS w sporze o TK? 11.12.15, 19:09

"W projekcie konstytucji z 2010 r. jest propozycja ustroju prezydenckiego. Prezydent mógłby odwoływać sędziów na wniosek zdominowanej przez politycznych nominatów Rady Sądowniczej, jeśli cechowaliby się "niezdolnością lub brakiem woli rzetelnego sprawowania urzędu". A do Trybunału Konstytucyjnego miałby powoływać Prezesa i wiceprezesów nie prosząc sędziów o przedstawienie kandydatur, jak tego wymaga obecna konstytucja"

wyborcza.pl/1,75478,19072030,program-wyborczy-pis-odnowa-moralno-narodowa.html

Jednym słowem cel jest jasny i prosty. Co w tym takiego wstrząsającego, że wywołuje ogólną histerię? Nie rozumiem.
    • jola.iza1 Re: PiS chce kompromisu 11.12.15, 19:27
      Od zawsze , na zawsze
      bi.gazeta.pl/im/a9/64/12/z19287721Q,Trybunal-Konstytucyjny---memy-br---br---a-href--ht.jpg
      • indeed4 Re: PiS chce kompromisu 11.12.15, 19:29
        A na pytanie piętro wyżej potrafisz odpowiedzieć?
        • jola.iza1 Re: Potrafię, wszystko 11.12.15, 22:00
          oprócz "niebieskiego" dziecka. Mam tłumaczyć?
    • oliwa.sprawiedliwa Re: Demokratura czy sanacja państwa 11.12.15, 19:33
      > czego tak naprawdę chce PiS? Jak wygląda ich program oglądany oczami sympatyków
      > i przeciwników?

myślę że jest jeszcze dość liczna grupa ludzi, do których i ja należę, że jest im zupełnie obojętne jaki program mają rządzący i programu tego nie studiują bo: wystarczy że sczezło PO, wystarczy że pogonią tych, na których patrzeć i których słuchać nie mogę - to akurat dotyczy mediów publicznych bo: jeśli chodzi o kulturę to nikt mi nie przeszkodzi czerpać z niej wszystko, czym się interesuję i wszystko, co jest mi potrzebne do życia jestem w stanie zapewnić sobie we własnym zakresie. A jeśli chodzi o sprawy najwyższej wagi, to czas pokaże czy nie będą w pogardzie prawa ludzkości, troska o przyrodę, czy nie będzie deptane prawo zwierząt do godnej egzystencji bo póki co, to w sprawie TK armat wytaczać nie warto.
      W mojej ocenie wszystko toczy się, jak powinno, zwycięzcy mają prawo naprawiać prawo
      • basia.basia Precz z kaczyzmem! 11.12.15, 19:39
        oliwa.sprawiedliwa napisała:

> W mojej ocenie wszystko toczy się, jak powinno, zwycięzcy mają prawo naprawiać
        > prawo

Oni psują zamiast naprawiać:(
        • indeed4 Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 20:00
          Jesteś tego pewna?

portalwiedzy.onet.pl/64644,,,,sanacja,haslo.html
          • basia.basia Re: Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 21:48
            indeed4 napisał:

> Jesteś tego pewna?
            >
            > portalwiedzy.onet.pl/64644,,,,sanacja,haslo.html

Miał wielkie zasługi ale też psuł demokrację.
            Kaczyński chce go naśladował ale głównie psuje:(
            • lech1966 Re: Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 22:23
              Nie wiem czy tak jest w istocie ja mówisz Basiu. Małymi kroczkami zostaliśmy w ciągu tych 25 lat przez to prawo osaczeni. Dziś mówi się nam że tak musi być, bo tak stanowi prawo...Ale to obecne prawo ktoś wymyślił, ustanowił i umocował prawnie...Ale skoro tak się stało,,skoro ktoś zmienił stare zastępując nowym, to dlaczego nie można go zmienić?? Czy obecne prawo to jakiś dogmat? Czy skoro tak było to tak już musi być? Jestem przekonany że skoro robiono w przeszłości kroki ku obecnemu prawu,,to nic nie stoi na przeszkodzie aby nadal robić kroki ,,,,,niekonieczne w tym samym kierunku. Tu jest trochę o konstytucji i naszym obecnie krytykowanym TK www.monitor-polski.pl/trybunal-konstytucyjny-zlamal-prawo/
            • indeed4 Re: Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 23:34
              Tak szczerze, zagłębiłaś się choć na moment w program PiS? Czy opierasz się wyłącznie na (zmanipulowanym) przekazie, który serwuje lewicowa GW.
              • lech1966 Re: Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 23:46
                Wszyscy jesteśmy manipulowani,,Nawet Ty..Manipulują nami media,,,manipulują prawnicy,,konstytucjonaliści,,,manipuluje TK i,,,,,,,manipulują politycy,,,od lewa,,do prawa...Nikt z nas nie wie gdzie jest clou problemu...jesteśmy za tym w co wierzymy i co wydaje się nam słuszne
                • lech1966 Re: Piłsudski też psuł państwo? 11.12.15, 23:52
                  Ty Indeed też w coś wierzysz,,,też ci się wydaje że bronisz słusznej sprawy,,,Ja mam nadzieje że wstrząs jest nam potrzebny, bo beznadzieja i bezkarność w tym kraju osiągnęła wysoki poziom,,,a czy dobrze myślę,,to się okaże,,,Wiem że jak na razie nie mam nic przeciw działaniom PIS,(choć to nie moja partia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka