Dodaj do ulubionych

Podwyżka emerytur

22.03.16, 17:22
W Polsce totalna źenada, w Niemczech 4,5%
Obserwuj wątek
    • freies_man [...] 22.03.16, 17:25
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • erte2 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:30
        freies_man napisał:
        MM jednak jedno pytanie pomocnicze...jakiej formacji politycznej zawdzięczamy te "podwyżki" za 2015 rok?
        żuczku, a co stało na przeszkodzie aby w ramach "dobrej zmiany" uchwalić taką "ustawę naprawczą" w ramach której emerytom przyznano by np. 10% podwyżki. Przecież wystarczyłyby trzy dni i zalatwione.
        • lionold Re: "Przecież wystarczyłyby trzy dni i zalatwione. 23.03.16, 13:57
          No i może z pół godziny jednej z nocy!
    • alistair-p Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:03
      ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1440 ze zm.),
      ustawy z dnia 23 października 2014 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r., poz. 1682)
      • freies_man Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:14
        Który rząd ustalał budżet na 2016 w tym podwyżki emerytur?
        Peowski czy pisowski?
        Dasz radę odpowiedzieć krótko?
        • snajper55 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:39
          freies_man napisał:

> Który rząd ustalał budżet na 2016 w tym podwyżki emerytur?
          > Peowski czy pisowski?
          > Dasz radę odpowiedzieć krótko?

Oczywiście PiSowski.

S.
        • czekam.na.lewice Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:50
          freies_man napisał:

> Który rząd ustalał budżet na 2016 w tym podwyżki emerytur?
          > Peowski czy pisowski?
          > Dasz radę odpowiedzieć krótko?
          Szach i mat. Kundel szczeknął ale podwinął ogon i POpiskując uciekł z wątku :)
          • snajper55 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:58
            czekam.na.lewice napisał(a):

> freies_man napisał:
            >
            > > Który rząd ustalał budżet na 2016 w tym podwyżki emerytur?
            > > Peowski czy pisowski?
            > > Dasz radę odpowiedzieć krótko?
            > Szach i mat. Kundel szczeknął ale podwinął ogon i POpiskując uciekł z wątku :)

Gdzie widzisz szach o macie nie wspominając?

wyborcza.biz/biznes/1,147754,19382280,jest-projekt-budzetu-na-2016-rok-ogromny-wzrost-wydatkow.html

To pislamski rząd ustalił budżet na 2016 rok.

S.
        • alistair-p Napisz o co ci chodzi n/t 22.03.16, 18:51

• erte2 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 20:55
          freies_man
          kubuś, zapytam raz jeszcze: co stało na przeszkodzie szydle, dudzie i innym kaczystom żeby znowelizować budżet w tym zakresie? Podpowiem jeszcze: nawet nie trzeba by było nowelizować ustawy; wystarczyłoby ją nieco inaczej wykorzystać - bo przypominam jej najistotniejsze tezy:

Rewaloryzacja rent i emerytur uwzględnia dwa czynniki - inflację i wzrost płac w przedsiębiorstwach.
          Inflacja jaka była każdy widzi, więc ten wskaźnik odpada. Pozostaje drugi - wzrost płac, a ten wyniósł ok. 4%. Ustawa mówi wyraźnie - stopień rewaloryzacji powinien uwzględniać również ten wskaźnik który musi wynosić minimum 20% jego wysokości. MINIMUM, a więc nic nie stało na przeszkodzie żeby wynosił 100%, a więc mniej więcej tyle ile w Niemczech.
          Ale nie na tym polega "dobra zmiana".
        • yoma Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 10:57
          No który? Któryś raz cię pytam.
    • czekam.na.lewice Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:37
      kaczaduda napisał:

> W Polsce totalna źenada, w Niemczech 4,5%
      Umowa ko9alicyjna rządu Merkel liczyła około 500 stron, Umowa koalicyjna PO/PSL rządu Tuska liczyła kilkanaście stron :)
      • ayran Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 11:09
        Nie łgaj, umowa koalicyjna CDU-CSU/SPD liczyła 185 stron.

www.bundesregierung.de/mwg-internal/de5fs23hu73ds/progress?id=ftIBuMu51noto3oriBnSo9hnHEXM_rSMXMB9JkfdgmM,
    • horpyna4 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:51
      Usiłują wyskrobać na "pińcet" ze wszystkich możliwych źródeł. To ja pytam, na wuj ta podwyżka, skoro dostałam jej całe 4 złote z niewielkimi groszami? Nie prościej było w ogóle nie dawać? Ale nie, władza łaskawa... dała podwyżkę, a jakże...

Ciekawe, ile dostali ci z najniższą emeryturą.
      • freies_man Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 18:58
        horpyna4 napisała:

> Usiłują wyskrobać na "pińcet" ze wszystkich możliwych źródeł. To ja pytam, na w
        > uj ta podwyżka, skoro dostałam jej całe 4 złote z niewielkimi groszami? Nie pro
        > ściej było w ogóle nie dawać? Ale nie, władza łaskawa... dała podwyżkę, a jakże
        > ...
        >
        > Ciekawe, ile dostali ci z najniższą emeryturą.

Naprawdę nie rozumiesz, który rząd dał ci tę podwyżkę? Serio?
        • snajper55 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 19:08
          freies_man napisał:

> horpyna4 napisała:
          >
          > > Usiłują wyskrobać na "pińcet" ze wszystkich możliwych źródeł. To ja pytam
          > , na w
          > > uj ta podwyżka, skoro dostałam jej całe 4 złote z niewielkimi groszami? N
          > ie pro
          > > ściej było w ogóle nie dawać? Ale nie, władza łaskawa... dała podwyżkę, a
          > jakże
          > > ...
          > >
          > > Ciekawe, ile dostali ci z najniższą emeryturą.
          >
          > Naprawdę nie rozumiesz, który rząd dał ci tę podwyżkę? Serio?

Już ci odpowiedziałem - obecny, pislamski rząd, rząd, który ustalił budżet.

S.
          • freies_man Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 19:35
            snajper55 napisał:

> freies_man napisał:
            >
            > > horpyna4 napisała:
            > >
            > > > Usiłują wyskrobać na "pińcet" ze wszystkich możliwych źródeł. To ja
            > pytam
            > > , na w
            > > > uj ta podwyżka, skoro dostałam jej całe 4 złote z niewielkimi grosz
            > ami? N
            > > ie pro
            > > > ściej było w ogóle nie dawać? Ale nie, władza łaskawa... dała podwy
            > żkę, a
            > > jakże
            > > > ...
            > > >
            > > > Ciekawe, ile dostali ci z najniższą emeryturą.
            > >
            > > Naprawdę nie rozumiesz, który rząd dał ci tę podwyżkę? Serio?
            >
            > Już ci odpowiedziałem - obecny, pislamski rząd, rząd, który ustalił budżet.
            >
            > S.

serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/892430,beda-podwyzki-emerytur-senior-dostanie-wiecej-ale-tylko-raz.html
            serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/906944,szydlo-dla-emerytow-waloryzacja-jednorazowe-dodatki-pis-do-swiadczen.html
            serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/906944,szydlo-dla-emerytow-waloryzacja-jednorazowe-dodatki-pis-do-swiadczen.html

Wiem, że i tak tego nie przeczytasz, a jak nawet przeczytasz, to i tak powiesz, że PiS winien.
            • snajper55 Re: Podwyżka emerytur 22.03.16, 19:48
              freies_man napisał:

> Wiem, że i tak tego nie przeczytasz, a jak nawet przeczytasz, to i tak powiesz,
              > że PiS winien.

Powiem, że to PiS ustalił budżet na 2016 rok, gdyż taka jest prawda. Miło mi, że już o tym wiesz i nie będziesz każdego na forum o to pytać.

Powiem, że to PiS zdecydował o wysokości podwyżek emerytur, gdyż wolał dać kasę Rydzykowi a nie emerytom. A linki do wypowiedzi pacynki Prezesa udającej premiera tego smutnego faktu nie zmienią.

S.
            • yoma Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 10:59
              Freies, to inaczej: kiedy był ostatnio głosowany budżet i kto wtedy był u władzy?

Podkreślam ostatnio, bo zaraz wyciągniesz z kapelusza budżet z 2010 r.
              • yoma Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 13:34
                No i cisza się uczyniła. Kolega Freies poleciał łgać w innych wątkach na inne tematy.
            • sverir Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 11:30
              Ten jednorazowy dodatek wynosi od 4,16 do 33,33 złotych miesięcznie na osobę. Bardzo znaczący dodatek, rozwiązujący wszystkie problemy emerytów. Jupi!
    • gorszysort Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 10:44
      Dobra zmiana -parę złotych
      • derff Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 12:18
        W Polsce przez cały 2015 rok utrzymywała się defacja. Logiczne byłoby więc obnizenie emerytur.
        Pisze to jako emeryt
    • pispisia Re: Podwyżka emerytur 23.03.16, 17:13
      To nie podwyżka , to jałmużna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka