Dodaj do ulubionych

Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak musi

18.04.16, 07:07
- się wytłumaczyć a może nawet posiedzieć w odosobnieniu.

cytat:

Gross przekonuje, że nie chciał obrazić Polaków

On nie chciał obrazić,no to kim on jest w takim razie,nie chce a rzuca oszczerstwa,czy to pasuje do normalnego Człowieka ???
I tacy ludzie mają być dla Polaków wzorem ???
Ludzie przejrzyjcie na oczy !

Coś mi się wydaje,że należy takiego zamknąć w ....lepiej nie mówić,bo jeszcze mnie zamkną.
Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 18.04.16, 07:22
      Jakie oszczerstwa rzucał?
      Takie jak wielu na forum?

• erka-4 Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 07:59
        adam.eu napisał:

> Jakie oszczerstwa rzucał?
        > Takie jak wielu na forum?

- takie forum to jak śmietnik każde goowno przyjmie,ale pan Gross osoba oficjalna i uważająca się za historyka i dziennikarza wziętego to nie pierwszy lepszy forumowy idiota.

Słuchaj chłopcze europejski,powiedzenie,że Polacy wymordowali więcej Żydów niźli Niemcy coś znaczy,co nie znaczy,że wiele jest w tym prawdy,lecz mimo wszystko jest to jawne oszczerstwo,bo chyba masz tego świadomość,że w tamtych okropnych czasach funkcjonowały stosowne niemieckie przepisy na okupowanych polskich ziemiach,które nie istniały nigdzie indziej i kulą w łeb groziły,a po zatem żyli też tacy sprzedawczycy jakich i dziś widać wyraźnie,może jest ich z milion,lecz nie jest to cały Naród.

Dlatego też gdyby Gross napisał,że byli to niektórzy Polacy byłaby to prawda,bo co by nie mówić kilkaset a nawet z milion,gdyby tak dokładnie ktoś policzył żyło w owych czasach w przedwojennej Polsce t.zw.folksdojczów,którzy niby Polakami byli,ale duszę mieli niemiecką.
        POdobnie jak dzisiaj.
        Oni pierwsi pobiegli na współpracę z najeźdźcą niemieckim,a prawdziwi Polacy od niemieckich kul ginęli.

• kolpik124 Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 08:08
          czy przymiotnik "europejski" w zamyśle miał być wyzwiskiem, polaku dmuchany?

a jeśli tak, to dlaczego?
          • erka-4 a co znaczy polak dmuchany ? 18.04.16, 09:07
            kolpik124 napisała:

> czy przymiotnik "europejski" w zamyśle miał być wyzwiskiem, polaku dmuchany?
            >
            > a jeśli tak, to dlaczego?

- adam sam się tak nazywa - adam.eu a ty licz się ze słowami,jeśli pragniesz,żebym cię za Europejczyka uważał.
          • adam.eu Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 19:56
            kolpik124 napisała:

> czy przymiotnik "europejski" w zamyśle miał być wyzwiskiem, polaku dmuchany?
            >
            > a jeśli tak, to dlaczego?

Jak przeprosisz i ładnie zapytasz, to może odpowiem, skąd akurat taki, a nie inny nick :-)
            A jeżeli nie, to pokaż na co Cię stać :-)
            • erka-4 mam prawo do skojarzeń... 19.04.16, 09:38
              adam.eu napisał:

> Jak przeprosisz i ładnie zapytasz, to może odpowiem, skąd akurat taki, a nie i
              > nny nick :-)
              > A jeżeli nie, to pokaż na co Cię stać :-)

..i nie widzę powodu do przeprosin,no ale skoro prosisz to cię przepraszam za to iż cię Europejczykiem nazwałem,co fakt to fakt,patrząc na historię Europy lepiej się nie przyznawać do tego,że się z niej pochodzi.

No ale ten twój nick na twe pochodzenie mimo wszystko wyraźnie wskazuje.
        • sverir Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 08:11
          O bierności ogromnej większości społeczeństwa mówił też Karski, Jan Karski, któremu chyba polakożerstwa jeszcze nie zarzucasz? Gross popełnia błąd nie w odniesieniu do liczby biernych Polaków, tylko w odniesieniu do liczby zamordowanych Żydów.
          • erka-4 Jan Karski miał prawo się mylić... 18.04.16, 09:38
            sverir napisał:

Gross popełnia błąd nie w odnie
            > sieniu do liczby biernych Polaków, tylko w odniesieniu do liczby zamordowanych
            > Żydów.

...bo nie wszystkim wiedział.
            Konspiracja to konspiracja,no nie ?
            Widać,że i ty słabo jesteś zorientowany.

pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Pa%C5%84stwo_Podziemne#/media/File:Flaga_PPP.svg
            • sverir Re: Jan Karski miał prawo się mylić... 18.04.16, 10:08
              No tak, wszyscy się mylą, ty wiesz za to najlepiej. Miliony Polaków ratowało Żydów, prawie cały naród. Przekonałes mnie celnymi argumentami.
        • stasi1 Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 08:12
          Dokładnie to powiedział tak: Zamordowali wiecej żydów niż niemców. Ale dla ciebie wsio rawno
          • erka-4 fakt... 18.04.16, 09:28
            stasi1 napisał:

> Dokładnie to powiedział tak: Zamordowali wiecej żydów niż niemców. Ale dla cieb
            > ie wsio rawno

...przepraszam za przejęzyczenie,co jednak nie zmienia mojego stosunku do pana Grossa.

Nie jest godzien nosić mienia bezstronnego historyka za to plucie na Polaka.
            To nie jest historia,to antypolska polityka.
            • stasi1 Re: fakt... 20.04.16, 07:53
              Ale zamierzone przejęzyczenie. A tak swoją drogą gdzie Polacy mogli w czasie 2 wojny mordować tych Niemców? Akurat żydów mieli pod ręką, nawet nagrody dawali za nich
              • erka-4 co fakt to fakt... 20.04.16, 11:21
                ...lubili donosić.

stasi1 napisał:

> Ale zamierzone przejęzyczenie. A tak swoją drogą gdzie Polacy mogli w czasie 2
                > wojny mordować tych Niemców? Akurat żydów mieli pod ręką, nawet nagrody dawali
                > za nich

- ich POtomkowie o odsiecz dziś żebrzą,taka to ich szmalcowniczo-targowicka natura.
                • stasi1 Re: co fakt to fakt... 21.04.16, 10:25
                  Jak wczoraj PiS żebrał o pomoc to jakoś ci nie przeszkadzało.Mi wtedy nie przeszkadzało i teraz nie przeszkadza
                • az43 Re: co fakt to fakt... 21.04.16, 10:33
                  - ich POtomkowie o odsiecz dziś żebrzą,taka to ich szmalcowniczo-targowicka natura.
                  Jak powszechnie wiadomo(może nie wszystkim) Targowica to grupa szlachty i księży,która nie mogąc pogodzić się z uchwaleniem Konstytucji 3maja kolaborowała z Rosją i doprowadziła do rozbiorów Polski i likwidacji Polski.Dzisiaj PiS robi to samo,nawet ma tego samego sojusznika.
                  Katarzyna płaciła,Putin płaci,niewiele się zmieniło.
        • adam.eu Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 18.04.16, 20:03
          erka-4 napisał:

> Słuchaj chłopcze europejski,powiedzenie,że...................
          ..................................

Nawet gdyby te słowa nie padły, to też nie wnikałbym w szczegóły.
          Nie znam dobrze sprawy.
          Mimo tego twierdzę, że wyklinanie Grossa wydaje mi się przesadzone.
        • ukos Niczego takiego nie powiedział 18.04.16, 20:53
          erka-4 napisał:

> powiedzenie,że Polacy wymordowali więcej Żydów niźl
          > i Niemcy coś znaczy

Jak zabierasz głos na ważny temat, to chociaż cytuj bez przekłamań. Gross nie powiedział tego, co tu sugerujesz, tylko że Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców. Inaczej mówiąc według niego szmalcownicy wydali w czasie wojny więcej Żydów niż AK, NSZ, BCh, AL, armia Andersa i armia Berlinga łącznie zabiły w tym samym czasie Niemców. Nie wiem czy to rzetelne rachunki, ale w każdym razie jest to zupełnie inna wypowiedź niż przedmiot Twoich wywodów, które wobec tego są pozbawione sensu, bo nie odnoszą się do niczego.
          Następnym razem lepiej żebyś wiedział, o czym piszesz, bo inaczej znowu wyjdziesz na idiotę.
        • jureek Re: Naród to nie milion Polaków a miliony 19.04.16, 11:58
          erka-4 napisał:

> Słuchaj chłopcze europejski,powiedzenie,że Polacy wymordowali więcej Żydów niźl
          > i Niemcy

Przekręcasz wypowiedź Grossa. On nie napisał, że Polacy wymordowali więcej Żydów niż Niemcy, lecz że Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców. To chyba różnica.
          Poza tym nie rozumiem, dlaczego liczba zabitych przez Polaków Żydów czy Niemców miałaby być jakimś tabu. Znasz te liczby, że tak się oburzasz? Wiesz ilu Niemców zabili Polacy w czasie drugiej wojny światowej?
        • snajper55 Łżesz 19.04.16, 12:42
          erka-4 napisał:

> Słuchaj chłopcze europejski,powiedzenie,że Polacy wymordowali więcej Żydów niźl
          > i Niemcy coś znaczy

Gross nic takiego nie powiedział, kłamco. Mówienie, że coś takiego powiedział za to coś znaczy. Znaczy, że musisz zmyślać, aby go opluwać. Znaczy, że bez zmyślania nie istnieje powód, aby go opluwać.

S.
          • 141288bs Re: Łżesz 19.04.16, 15:19
            Lzesz w zywe oczy,zwyczajnie tak jak kazdy zyd. - I zrozum to,ze Gross sam sie opluwa i to nie robi na nim zadnego wrazenia.
          • erka-4 ja nie łżę jedynie się przejęzyczyłem... 19.04.16, 17:05
            ...a to nie ma nic wspólnego z matematyką oraz grossowymi wyliczeniami,gdyż słowo więcej konkretnie coś znaczy.
            Po zatem jest to jedynie anonimowe forum a nie poczytna gazeta,i ja też anonim a nie znany światowy dziennikarz oraz wzięty historyk.
            Mnie mało kto czyta.

snajper55 napisał:

> erka-4 napisał:
            >
            > > Słuchaj chłopcze europejski,powiedzenie,że Polacy wymordowali więcej Żydó
            > w niźl
            > > i Niemcy coś znaczy
            >
            > Gross nic takiego nie powiedział, kłamco. Mówienie, że coś takiego powiedział z
            > a to coś znaczy. Znaczy, że musisz zmyślać, aby go opluwać. Znaczy, że bez zmyś
            > lania nie istnieje powód, aby go opluwać.
            >
            > S.

- a co niby nie wolno się przejęzyczyć ?
            Ale ja jestem ciekaw jak ten historyk,czyli Gross Jan tych Żydów policzył przez Polaków pomordowanych,żeby stwierdzić na Świat cały oficjalnie,że było ich więcej niźli tych przez Polaków wymordowanych Niemców.

• jureek Re: ja nie łżę jedynie się przejęzyczyłem... 19.04.16, 17:14
              erka-4 napisał:

> Ale ja jestem ciekaw jak ten historyk,czyli Gross Jan tych Żydów policzył przez
              > Polaków pomordowanych,żeby stwierdzić na Świat cały oficjalnie,że było ich wię
              > cej niźli tych przez Polaków wymordowanych Niemców.

Złapany na jednym "przejęzyczeniu" od razu popełniasz następne. Gross nie pisał o Niemcach wymordowanych przez Polaków, lecz o zabitych.
              Zaczynam wątpić w nieumyślność tych przejęzyczeń.
              • erka-4 Re: ja nie łżę jedynie się przejęzyczyłem... 20.04.16, 06:49
                jureek napisał:

> Zaczynam wątpić w nieumyślność tych przejęzyczeń.

- temu,któremu życie odebrano w sposób nagły i podstępny obojętnym jest czy został zabity czy też zamordowany.
                • jureek Re: ja nie łżę jedynie się przejęzyczyłem... 20.04.16, 09:16
                  erka-4 napisał:

> - temu,któremu życie odebrano w sposób nagły i podstępny obojętnym jest czy zos
                  > tał zabity czy też zamordowany.

Mimo to rozróżnia się pojęcia morderstwa i zabójstwa. Dziwię się, że akurat Tobie jest obojętne, jakiego określenia użyje się na zabijanie okupantów. Ja uważam, że w takim przypadku użycie określenia "morderstwo" jest niewłaściwe.
                • sverir Re: ja nie łżę jedynie się przejęzyczyłem... 20.04.16, 09:47
                  " temu,któremu życie odebrano w sposób nagły i podstępny obojętnym jest czy został zabity czy też zamordowany"

Temu, któremu życie odebrano, jest obojętne w jaki sposób to się stało.
    • stanczyk-5 Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 18.04.16, 08:08
      ..mozna go tez zgasic-jak Diabelski ogarek
      najlepiej woda swiecona z Birkenau

Gross ma grupe krwi 0 rh+
      to slowianska grupa krwi
      • adam.eu Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 18.04.16, 20:10
        stanczyk-5 napisał:

> Gross ma grupe krwi 0 rh+
        > to slowianska grupa krwi

Możesz napisać w wielkim skrócie coś więcej o związku z narodowością, a grupami krwi?
        Czy Niemcy germanizując niektóre polskie dzieci zwracali uwagę na grupę krwi?
        Pytam poważnie.

I zadam może niec mniej poważne drugie pytanie.
        Jaka grupę krwi ma pierwszy sort Polaków, a jaką grupę drugi sort?
    • az43 Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 18.04.16, 21:13
      1.Żadnego oszczerstwa w oryginalnej wypowiedzi Grossa doszukać sie nie moge.
      2.Nieustanne ujadanie skundlonych "patriotów" usiłujących zmienić historię świadczy jedynie o ich umysłowości i kilku innych przymiotach których też nie posiadaja.
      3.Duńczycy wobec faktu zagrożenia życia swoich współobywateli pochodzenia żydowskiego w ciągu kilku nocy przewieźli do Szwecji 7906 osób czyli około 90% ogółu społeczności.
      W Polsce niestety wiekszość społeczeństwa wobec mordowania Żydów była obojetna,część się cieszyła i współpracowała z Niemcami w wyłapywaniu Żydów,nieliczni pomagali.
      4.Do dzisiaj spotyka się ludzi mówiących,że "Hitler to był wielki zbrodniarz ale ale jedno zrobił dobrze-wymordował Żydów"
      5.Przed prawdą nie uciekniesz.
      ps.
      za oszczerstwa Polak musi się wytłumaczyć.A cudzoziemiec?
      • mara571 odnosnie punktu 3 18.04.16, 21:26
        "Duńczycy wobec faktu zagrożenia życia swoich współobywateli pochodzenia żydowskiego w ciągu kilku nocy przewieźli do Szwecji 7906 osób czyli około 90% ogółu społeczności."
        moglbys przypomniec, ilu Zydow mieszkalo w Polsce w sierpniu 1939 roku?
        I wskazac, do jakiego kraju mozna bylo ich ewakuowac pod niemiecka okupacja?
        A tak na marginesie: liczba, szczegolnie dzieci zydowskich uratowanych w polskich sierocincach prowadzonych pod okupacja niemiecka jest wyzsza od tej dunskiej.
        Ja juz nie zamierzam porownywac warunkow okupcji Danii i Polski przez Niemcow, zeby ci nie robic wstydu.
        • sverir Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 07:06
          "I wskazac, do jakiego kraju mozna bylo ich ewakuowac pod niemiecka okupacja?"

Tak na marginesie - na Węgry albo do Rumunii.
        • az43 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 10:46
          Ja wiem,że to jest dla niektórych trudne do zrozumienia alu tu chodzi o jedno:stosunek społeczeństwa do współobywateli zagrozonych wymordowaniem.W Dani było powszechne działanie,w Polsce obojetność,szmalcownictwo i nieliczne przypadki pomocy.
          • uu1 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 10:51
            az43 napisał:

> Ja wiem,że to jest dla niektórych trudne do zrozumienia alu tu chodzi o jedno:s
            > tosunek społeczeństwa do współobywateli zagrozonych wymordowaniem.W Dani było p
            > owszechne działanie,w Polsce obojetność,szmalcownictwo i nieliczne przypadki pomocy.
            Warto pamiętać, że Polska była jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła - i była stosowana - kara śmierci dla całej rodziny.

-----------------
            • m.c.hrabia Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 11:14
              Warto pamiętać, że Polska była jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła - i była stosowana - kara śmierci dla całej rodziny.

a tępienie było bezkarne.
              • uu1 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 11:37
                m.c.hrabia napisał:

> Warto pamiętać, że Polska była jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom grozi
                > ła - i była stosowana - kara śmierci dla całej rodziny.

>
                > a tępienie było bezkarne.
                A nawet nagradzane. Niestety ludzie pokroju Abrahama Gancwajcha byli/są/będą.

---------------
            • az43 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 12:32
              My Polacy lubimy piekne legendy.
              Możesz podać ile takich rodzin Niemcy rozstrzelali i jak je w Polsce upamietniono?
              • uu1 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 12:39
                skroc.pl/e8eea
                ------------------
                • az43 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 13:01
                  cytat z linku:
                  W 2005 roku środowisko skupione wokół fundacji Instytut Studiów Strategicznych zainicjowało projekt badawczy „Indeks Polaków zamordowanych i represjonowanych za pomoc Żydom w okresie II wojny światowej”[148]. Do współpracy przy realizacji projektu zaproszono Instytut Pamięci Narodowej, a także Naczelną Dyrekcję Archiwów Państwowych, Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau, Instytut Jad Waszem, Niemiecki Instytut Historyczny w Warszawie oraz Żydowski Instytut Historyczny[148]. Zaangażowani w projekt badacze przeprowadzili kwerendę w archiwach polskich i zagranicznych (w tym w kościelnych), a także w muzeach, instytucjach badawczych, prasie oraz literaturze polsko- i obcojęzycznej[149]. Efektem tych prac było opublikowanie przez IPN i fundację ISS Rejestru faktów represji na obywatelach polskich za pomoc ludności żydowskiej w okresie II wojny światowej (Warszawa 2014)[148]. Zamieszczono w nim nazwiska 507 obywateli polskich (Polaków i przedstawicieli mniejszości narodowych) represjonowanych z powodu udzielenia pomocy Żydom. Z ustaleń autorów Rejestru… wynika, że spośród 507 represjonowanych 220 osób zostało straconych lub zmarło w więzieniach i obozach koncentracyjnych[150]. Kolejnych trzynaście osób zostało skazanych na śmierć, lecz brak jest informacji o wykonaniu wyroku. Ponadto nie udało się ustalić losów kilkudziesięciu osób, które zostały zesłane do obozów koncentracyjnych bądź osadzone w aresztach i więzieniach.
                  I to by było na tyle.
                  Dla przypomnienia:
                  II Rzeczpospolita, była państwem wielonarodowym i wielowyznaniowym. W 1931 roku Polacy stanowili 65 proc. mieszkańców, Ukraińcy 16 proc., Żydzi 10 proc., Białorusini 6 proc. i Niemcy 3 proc. ludności kraju, którego ogólna liczba mieszkańców wynosiła 31 milionów osób.
                  • uu1 Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 13:07
                    Rzeczywiście, taka liczba ofiar represji nie robi wrażenia, nawet nie warto wspominać.
                    --------------------
        • tw_wielgus Odnośnie pkt.3 i wszystkich pozostałych. 19.04.16, 11:18
          Odpowiadając na nurtujące Cię pytanie:

- Żydów należało ewakuować do hotelu "Polskiego". Tam już by się nimi zajęła fachowa obsługa transportów ewakuacyjnych zorganizowana przez żydowską organizację pomocy "Leszno 13" pod przywództwem pana Gancweicha.

pl.wikipedia.org/wiki/Hotel_Polski
          • tw_wielgus Re: Odnośnie pkt.3 i wszystkich pozostałych. 19.04.16, 12:03
            Przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd.
            Organizacja nazywała się "Żagiew" a nie "Leszno 13" jak omyłkowo podałem.
        • 141288bs Re: odnosnie punktu 3 19.04.16, 15:26
          mara571 napisala:
          > Ja juz nie zamierzam porownywac warunkow okupacji Danii i Polski przez Niemcow,zeby ci nie robic
          wstydu.
          Sadzisz,maro,ze zyd jest w stanie czegokolwiek sie wstydzic?
      • erka-4 idiotyczne porównanie 19.04.16, 09:57
        az43 napisał:

> 3.Duńczycy wobec faktu zagrożenia życia swoich współobywateli pochodzenia żydow
        > skiego w ciągu kilku nocy przewieźli do Szwecji 7906 osób czyli około 90% ogół
        > u społeczności.

Polska przed wybuchem zdradzieckiej i bandyckiej wojny kilkanaście tysięcy Żydów wyrzuconych z Niemiec przyjęła a swoich miała też ponad trzy miliony.
        Uważasz,że w dniu 01.IX.1939 r. była w stanie zapewnić im emigrację w bezpieczne miejsce ?

Do reszty nie ma sensu się odnosić.

cytat:

27 września 1938 roku Niemcy rozpoczęli aresztowania wśród emigrantów żydowskich legitymujących się polskim paszportem. Około 17 tysięcy osób przewieziono pod eskortą do granicy z Polską. Władze polskie zezwoliły na wjazd 10 tysięcy. Pozostali znaleźli się w przygranicznym Zbąszyniu. W styczniu 1939 doszło do porozumienia między władzami polskimi a niemieckimi: Polska przyjęła kilkanaście tysięcy Żydów, Niemcy zezwolili pozostałym na powrót do Niemiec w celu zamknięcia interesów.
        • az43 Re: idiotyczne porównanie 19.04.16, 10:51
          Sprawdź jak to przyjmowanie wyglądało.Podpowiem ci,że chodzi o Zbaszynek.
          Ja cały czas mówię o stosunku polskiego społeczeństwa do żydowskich współobywateli.
          • erka-4 Re: idiotyczne porównanie 19.04.16, 17:33
            az43 napisał:

> Sprawdź jak to przyjmowanie wyglądało.Podpowiem ci,że chodzi o Zbaszynek.
            > Ja cały czas mówię o stosunku polskiego społeczeństwa do żydowskich współobywat
            > eli.
            >

- no wiesz stosunek można mieć różnoraki,niekoniecznie musi się każdego kochać,można też jedynie tolerować.
            Ja osobiście nie znam żadnego Żyda,ale,i nie wiem dlaczego,jakoś ich nie lubię,i wolałbym nie mieć z nimi nic wspólnego,chociaż mam pełną świadomość tego,że mamy Boga tego samego.

Ale jeśli sobie pomyśle,że on,ten Żyd,widzi goja w mojej osobie,który służyć ma jemu za pomocnika a nie partnera,to niechaj on idzie swą droga a ja swoją pójdę.

p.s.
            pamiętam opowieści mej matki mieszkającej przed wojną w Krakowie,która znała Żydów wielu,a zwłaszcza tych bogatych i ich stosunku do takiego goja jakim ma matka była,która się nie dziwiła w okresie wojny,że trafił swój na swego,jeden naród wybrany wziął się za drugi do siebie podobny.
            Żal jej było jedynie tych biednych,a biednych Żydów sporo też było,ale po co dzieci było jeszcze w to wszystko mieszać,tego to już matka ma nie była w stanie pojąć.

Jedno mi utkwiło w pamięci dokładnie.
            Bogaty Żyd płacił,ale dawał wyraźnie do zrozumienia,że on jest Pan Żyd i on płaci,a matka jest zwyczajnym gołym gojem do prac,których się pan Żyd nie ima.
    • erte2 Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 19.04.16, 10:19
      erka-4 napisał:
      Coś mi się wydaje,że należy takiego zamknąć w ....lepiej nie mówić,bo jeszcze mnie zamkną.
      Spróbuj; do przeżycia. I miałbyś się czym chwalić.
      Ale z drugiej strony wpędziłbyś w następne kompleksy jednego "niedointernowanego" i to mogłoby cię pogrążyć.
    • snajper55 Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 12:53
      "W Gniewczynie oprawcami byli miejscowi strażacy – ochotnicy (niektórzy służyli w AK), którzy od miesięcy, dzięki nieformalnemu porozumieniu z Niemcami, dręczyli żydowskich sąsiadów wymuszając od nich pieniądze i kosztowności. Gdy prześladowani zaczęli się ukrywać, strażacy urządzili regularne polowanie. Złapanych wywieźli do domu jednego z nich – Lejby Trinczera. Tam przez dwa dni znęcali się nad nimi. Żydzi byli torturowani, dochodziło też do gwałtów. Gdy oddali wszystko, co miało jakąkolwiek wartość, Polacy wezwali niemieckich żandarmów, którzy rozstrzelali uwięzionych. Ofiary spoczęły w anonimowym grobie, wykopanym przez oprawców nieopodal miejsca zbrodni."

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1511076,1,gniewczyna-jak-jedwabne.read

Ten artykuł też pewnie obraża niektórych Polaków.

S.
      • tw_wielgus Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 13:14
        To straszne, to przerażające i nie do pomyślenia.
        Dlatego też zaraz po wojnie I Rzeczpospolita Ludowa postanowiła zmyć tą plamę na honorze jakiej dopuścili się jej obywatele i odznaczyła najwyższym odznaczeniem bojowym żydowskiego "mściela" -
        GenrichaZiman "Jurgisa".

Zastanawiające jest wyjątkowe bestialstwo, do którego przyznają się sprawcy. Na przykład Pol Bagriansky zapamiętał: "Gdy dotarłem do oddziału, aby przekazać nowe rozkazy, zobaczyłem straszny, przerażający obraz. [...] Na małej polance w lesie leżały półkolem ciała sześciu kobiet w różnym wieku i dwóch mężczyzn. Ciała były rozebrane i położone na plecach. Padało na nie światło księżyca. Jeden po drugim partyzanci strzelali trupom między nogi. Gdy kule dosięgały nerwów, trupy reagowały jak żywe. Drgały i wykrzywiały się przez kilka sekund. Trupy kobiet reagowały w bardziej gwałtowny sposób niż mężczyzn. Wszyscy partyzanci z tego oddziału brali udział w tej okrutnej zabawie, śmiejąc się w dzikim szaleństwie. Najpierw przestraszyłem się tym przedstawieniem, ale potem zaczęło mnie ono w chory sposób interesować. [...] Im się nie spieszyło i dopiero jak trupy przestały reagować na kule, przemieścili się na nową pozycję".

Opis okrucieństw jest zbieżny z pamięcią świadków polskich. Na przykład Edward Tubin wspominał: "Nie było różnicy, kogo złapali, to wszystkich bili. Nawet kobietę jedną, uciekała tam w las ku cmentarzu, to nie strzelali, ale kamieniem zabili, kamieniem w głowę. Jak mamę zabili, to może z 8 kul po piersiach puścili [...]. Wojtkiewicza żona była w ciąży i chłopak był, nie miał nawet 2 latka. Zabili ją, a chłopak został żywy. Przynieśli słomę, na nią rzucili, zapalili. Temu chłopaczkowi nogi poopalało - paluszki jemu odpadły. Przeżył pod tą matką. Jak zapalili, to tylko nogi mu się spaliły. Było strasznie, było strasznie, nie przepuścili nikomu".

Dzisiaj już wiemy, że kilkunastoletnie śledztwo, prowadzone w Instytucie Pamięci Narodowej, praktycznie nie wyszło ponad to, co zgromadził i udostępnił Kongres Polonii Kanadyjskiej. To mrówcza praca jego działaczy pozwoliła ocalić od zapomnienia jedną z wielu okrutnych, kresowych zbrodni, która miała być wymazana z pamięci przyszłych pokoleń.

Zbrodniarzami dowodził Genrich (Heinrich) Ziman "Jurgis" (po wojnie zasłużony komunista "litewski"* Genrikas Zimanas). Został on wyjątkowo doceniony w Polsce Ludowej: odznaczono go Orderem... Virtuti Militari. I - mimo że sprawa znana jest od ponad dekady - nasi decydenci jakoś nie spieszą się z wykluczeniem go z grona polskich bohaterów.

Zwracam uwagę na ten niezwykle znaczący cudzysłów przy słowie -"litewski" komunista.
      • tw_wielgus Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 13:14
        To straszne, to przerażające i nie do pomyślenia.
        Dlatego też zaraz po wojnie I Rzeczpospolita Ludowa postanowiła zmyć tą plamę na honorze jakiej dopuścili się jej obywatele i odznaczyła najwyższym odznaczeniem bojowym żydowskiego "mściela" -
        GenrichaZiman "Jurgisa".

Zastanawiające jest wyjątkowe bestialstwo, do którego przyznają się sprawcy. Na przykład Pol Bagriansky zapamiętał: "Gdy dotarłem do oddziału, aby przekazać nowe rozkazy, zobaczyłem straszny, przerażający obraz. [...] Na małej polance w lesie leżały półkolem ciała sześciu kobiet w różnym wieku i dwóch mężczyzn. Ciała były rozebrane i położone na plecach. Padało na nie światło księżyca. Jeden po drugim partyzanci strzelali trupom między nogi. Gdy kule dosięgały nerwów, trupy reagowały jak żywe. Drgały i wykrzywiały się przez kilka sekund. Trupy kobiet reagowały w bardziej gwałtowny sposób niż mężczyzn. Wszyscy partyzanci z tego oddziału brali udział w tej okrutnej zabawie, śmiejąc się w dzikim szaleństwie. Najpierw przestraszyłem się tym przedstawieniem, ale potem zaczęło mnie ono w chory sposób interesować. [...] Im się nie spieszyło i dopiero jak trupy przestały reagować na kule, przemieścili się na nową pozycję".

Opis okrucieństw jest zbieżny z pamięcią świadków polskich. Na przykład Edward Tubin wspominał: "Nie było różnicy, kogo złapali, to wszystkich bili. Nawet kobietę jedną, uciekała tam w las ku cmentarzu, to nie strzelali, ale kamieniem zabili, kamieniem w głowę. Jak mamę zabili, to może z 8 kul po piersiach puścili [...]. Wojtkiewicza żona była w ciąży i chłopak był, nie miał nawet 2 latka. Zabili ją, a chłopak został żywy. Przynieśli słomę, na nią rzucili, zapalili. Temu chłopaczkowi nogi poopalało - paluszki jemu odpadły. Przeżył pod tą matką. Jak zapalili, to tylko nogi mu się spaliły. Było strasznie, było strasznie, nie przepuścili nikomu".

Dzisiaj już wiemy, że kilkunastoletnie śledztwo, prowadzone w Instytucie Pamięci Narodowej, praktycznie nie wyszło ponad to, co zgromadził i udostępnił Kongres Polonii Kanadyjskiej. To mrówcza praca jego działaczy pozwoliła ocalić od zapomnienia jedną z wielu okrutnych, kresowych zbrodni, która miała być wymazana z pamięci przyszłych pokoleń.

Zbrodniarzami dowodził Genrich (Heinrich) Ziman "Jurgis" (po wojnie zasłużony komunista "litewski"* Genrikas Zimanas). Został on wyjątkowo doceniony w Polsce Ludowej: odznaczono go Orderem... Virtuti Militari. I - mimo że sprawa znana jest od ponad dekady - nasi decydenci jakoś nie spieszą się z wykluczeniem go z grona polskich bohaterów.

Zwracam uwagę na ten niezwykle znaczący cudzysłów przy słowie -"litewski" komunista.
        • snajper55 Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 14:18
          Możesz to nawet pięć razy wkleić, tylko jaki to ma związek z mordowaniem Żydów przez Polaków?

S.
          • tw_wielgus Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 14:44
            "W okupowanej przez Niemców Polsce Żydzi kolaborowali znacznie częściej niż Polacy. Robili to nawet wtedy, gdy rozpoczął się Holokaust. Dziś to Polacy nazywani są kolaborantami i wspólnikami Niemców w żydowskiej Zagładzie"

"uż we wrześniu 1939 r., gdy w Polsce toczyła się jeszcze kampania wojenna, żydowscy mieszkańcy wielu polskich miast i miasteczek witali uroczyście wkraczające oddziały Wehrmachtu. Tak było m.in. w Łodzi i Pabianicach, gdzie z inicjatywy miejscowych Żydów zbudowano nawet ukwiecone triumfalne bramy, a delegacje witały niemieckich żołnierzy chlebem i solą. Taka postawa nie była niczym zaskakującym. Gdy zaczynała się wojna, spora część Żydów była przekonana, że by odnaleźć się w nowej rzeczywistości, wystarczy jedynie respektować niemiecki porządek. Przyjęcie takiego punktu widzenia w oczywisty sposób nakazywało potępienie tego, co było wcześniej ? przedwojennego polskiego państwa, które w ich ocenie nie było nawet w stanie się obronić. Wyrazy tego potępienia widać było jeszcze mocniej na Kresach Wschodnich, 17 września 1939 r. zajętych przez Sowietów. W wielu kresowych miasteczkach równie triumfalnie Żydzi witali okupantów sowieckich."

Jest przyczyna jest skutek. Czyż nie?
            • snajper55 Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 14:49
              tw_wielgus napisał:

> Jest przyczyna jest skutek. Czyż nie?

Czyli Gross pisze prawdę, tylko według ciebie opisuje skutek? Tak rozumując mordy na Wołyniu to też skutek tego, co robili Polacy.

S.
              • tw_wielgus Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 15:01
                No nie do końca Gross manipuluje, zadaje w swoich książkach pytanie: Polacy dlaczego byliście tak obojętni wocec naszej tragedii udajże że nei zna odpowiedzi.

A co do Wołynia, Na Wołyniu płonęły setki takich stodół jak ta jedna w Jedwabnym. W związku z tym próba porównania jes -t ze względu na skalę - nie na miejscu. Chyba, że Twoim zdaniem "jedynie żydowska krew jest skarbem" (to cytat).
                • tw_wielgus korekta: 19.04.16, 15:08
                  No nie do końca. Gross manipuluje, zadaje w swoich książkach pytanie (stawia tezę): Polacy dlaczego byliście tak obojętni wobec naszej tragedii, a następnie udaje, że nie zna odpowiedzi.

A co do Wołynia, Na Wołyniu płonęły setki takich stodół, jak ta jedna w Jedwabnym. W związku z tym próba porównania jest - ze względu na skalę - nie na miejscu. Chyba, że Twoim zdaniem "jedynie żydowska krew jest skarbem" (to cytat).
                  Ps. My nie witaliśmy na Ukrainie sowieckiego okupanta /wyzwalającego spod obszarniczego wyzysku ukraińskiego chłopa/ wiązankami kwiatów.
                  • tw_wielgus Re: korekta: 19.04.16, 15:28
                    "Jesienią 1939 r. setki kresowych Żydów zaangażowały się w kampanię propagandową przed zaplanowanymi na 22 października sowieckimi wyborami do Zgromadzeń Narodowych Zachodniej Ukrainy i Zachodniej Białorusi, które miały zadecydować o przyłączeniu tych terenów do Związku Sowieckiego. Zdecydowana większość ludności żydowskiej Kresów głosowała właśnie za ich przyłączeniem do Związku Sowieckiego. Porzucenie Polski i entuzjazm dla jej okupantów nie wyrażali jedynie komunizujący jeszcze przed wojną Żydzi. Nową optykę przyjmowali nader często przedstawiciele przedwojennej żydowskiej elity. Jakub Wygodski ? w latach 1922?1930 poseł na Sejm RP i prezes gminy żydowskiej w Wilnie ? już w październiku 1939 r. poparł likwidację przez Niemców i Sowietów państwa polskiego. Jasno wówczas deklarował, że ?większość społeczeństwa żydowskiego wyraża zadowolenie, że do Wilna wkroczyli Litwini". Wygodski szybko stał się z własnego wyboru obywatelem Litwy Jok?basem Vygodskism. Podobne stanowisko zajął Icchak Giterman, pochodzący z Ukrainy, a w latach 1926?1939 dyrektor krajowego oddziału organizacji charytatywno-pomocowej American Joint Distribution Commitee (AJDC). Gdy po kampanii wrześniowej znalazł się w Wilnie, publicznie pochwalił zabór Wilna przez Litwinów i wystąpił o litewskie obywatelstwo. Jesienią 1939 r. co najmniej kilka tysięcy Żydów z Wileńszczyzny porzuciło Polskę, stając się obywatelami Litwy. Ale Żydzi równie chętnie przyjmowali obywatelstwo sowieckie, zostawali też funkcjonariuszami nowej sowieckiej administracji. Oczywiście, że nie cała, nawet nie większość społeczności żydowskiej, jaka zamieszkiwała przedwojenną Polskę, wyrażała radość z powodu jej upadku i entuzjazm dla jej okupantów. Ale jesienią 1939 r. takie postawy wśród Żydów były nader częste. A był to dopiero początek wojny."
      • erka-4 Re: Dla odmiany Gniewczyna 19.04.16, 17:58
        snajper55 napisał:

Ofiary spoczęły w anonimowym grobie,wykopanym przez oprawców nieopodal miejsca zbrodni."

> Ten artykuł też pewnie obraża niektórych Polaków.

- anonimowy grób,mimo upływa tylu lat chyba nie zniknął,kości przez wieki pozostają w ziemi.
        Czy próbował tę sprawę ktoś dogłębniej zgłębić,bo za słowami muszą iść dowody.
        Co nie znaczy,że nie wierzę w słowa tego jednego jedynego wsi tej mieszkańca,ale bardziej stałbym się wierzącym gdybym miał dowody morderstwa.

p.s.
        A już żydowscy prawnicy mawiali, że „jeden świadek to żaden świadek”.
    • ave.duce Jakie oszczerstwa? nt. bt. 19.04.16, 13:21
      • snajper55 No jak to jakie? Antypolskie /nt 19.04.16, 14:32
        ave.duce napisała:
        • ave.duce Re: No jak to jakie? Antypolskie /nt 19.04.16, 18:16
          Konkretnie ;)
    • nikitrochi Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 15:14
      Polskie prawicowe świnie reagują głośnym kwikiem, gdy ktoś ich oskarża o antysemityzm, rasizm itp. Ja tego rozdwojenia jaźni nie rozumiem, przecież wszyscy wiedzą, że prawica jest antysemicka, więc po co udawać, że tak nie jest?

PS
      Gross powiedział, że Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców, a nie "niż Niemcy". Co pewnie jest zgodne z prawdą.

• tw_wielgus Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 15:19
        Zdaniem zdziczałej pro-analnej lewicy, która najchętniej wyrzekłaby się tożsamości, narodowości jak i płci, plucie na symbole narodowe przez niezrównoważonych psychicznie przedstawicieli narodu "wybranego" jest z gruntu rzeczy uzasadnione i potrzebne dla duchowego oczyszczenia.
        Cóż mogę doradzić? ...pochylić się do przodu (jak zwykle) i nie czekając na partnera jebnąć łbem w przeciwległą ścianę.
        • nikitrochi Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 15:49
          Dlaczego prawica nie chce być uważana za rasistowsą i antysemicką, skoro taka jest? Aż tak wam zależy na opinii lewaków?
          • tw_wielgus Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 16:02
            A kto Ci powiedział, że nie chce? W mojej opinii przypinane przez lewaków etykietki: antysemitów, rasistów i faszystów prawicy zwisają kalafiorem. No chyba, że wrócimy do twojego poprzedniego postu i zacytujemy początek: "polskie prawicowe świnie reagują głośnym kwikiem" w poruszanej kwestii zdanie prawicowych świń nie jest mi znane, a ty (jak można się domyślać) zbyt długo przebywałeś w chlewie. Poznałeś mowę, poglądy przesiąkłeś zapachem i nabrałeś tak zwanych charakterystycznych cech..
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 18:35
              Etykietki antysemitów zwisaja prawicy kalafiorem? Stad np. taki klangor prawicowy gdy Ratajczaka nazwano antysemitą i kłamcą oświecimskim? A taki dziadzio Michalkiewicz to już w ogóle straciłby sens życia gdyby zza kalafiora w kiosku nie mógł "walczyć" z takimi etykietkami.
      • kod-kod-gdak Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 15:57
        a ty co, nie rasista tak wyzywasz innych? gros...ik do grossa i będzie worek grosów...

brrrrrrrrrrrrrr......
        • nikitrochi Re: Polskie prawicowe świnie 19.04.16, 16:06
          Nazywam rasistów świniami, a skoro to są polscy rasiści, to są polskimi świniami. Gdzie tu niby rasizm?
    • el.commendante No to wtedy PiSdzisactwo i jego zwolennicy masowo 19.04.16, 15:23
      musieliby się tłumaczyć i siedzieć w odosobnieniu za oszczerstwa względem Polski.
    • kylax1 Gross mieszka w Polsce??? 19.04.16, 15:32
      Przecież powinien to zwyczajnie olać. Kogo obchodzi polska katoprokuratura poza grancami Polski?
    • xystos Re: Za oszczerstwa względem polskiego Kraju Polak 19.04.16, 16:56
      ..aa Zyda puszcza wolno za identyczne przestepstwo ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka