Dodaj do ulubionych

rzecznik policji

08.05.16, 15:10
... wyjaśnia, że policja podaje ilość manifestujących w cyfrach. I na koniec dodaje, że należy się wysławiać precyzyjnie.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:16
      :)
      Policja liże dupę Kaczorowi dlatego taki dziwny język.
      • cudowne_uczucie Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:21
        będziesz mieć nadzorców przy tym kopaniu rowów melioracyjnych prosto z Syrii
        • pies_na_czarnych Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:36
          To będzie w Syrii jak PiS zacznie tam realizować swoją pomoc i nie bedą to rowy meriolacyjne.
    • mariner4 Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:26
      Cyfr mamy 10 w systemie dziesiętnym.
      M.
      • yoma Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:49
        No właśnie :)
        • tw_wielgus Re: rzecznik policji 09.05.16, 10:12
          A w arytmetyce binarnej mamy dwie i co z tego wynika?
          Nic, poza tym, że przejęzyczył się biedaczyna.
    • freies_man Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:41
      ayran napisał:

> ... wyjaśnia, że policja podaje ilość manifestujących w cyfrach.
      > I na koniec dodaje, że należy się wysławiać precyzyjnie.

Informacja, że policja podaje ilość informacji w cyfrach, mnie nie bulwersuje.
      Informacja, że należy wysławiać się. precyzyjnie również.
      Jaki więc jest problem?
      • ayran Re: rzecznik policji 08.05.16, 15:49
        W skrócie. Prawidłowo powinno być "liczba manifestantów", ewentualnie "wielkość manifestacji określona liczbą (uczestników)". Ale zdaję sobie sprawę, że niektórzy, nie tylko policjanci, nie wiedzą tego wszystkiego, zatem nie wiedzą również jaki jest problem.
        • pies_na_czarnych Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:03
          Nie będę się sprzeczał, ale tak jak on powiedział mówi się w języku potocznym "" i nie uważałbym tego za wielki błąd. Oczywiście lepiej by było gdyby powiedział: "bez kozery było pońcet tysięcy" :)
          • m.c.hrabia Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:07
            ale tak jak on powiedział mówi się w języku potocznym
            też nie chcę się sprzeczać , ale powiedz w jakim rejonie tak się mówi,bo jakoś nie słyszałem
          • ayran Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:08
            Mówi się tak w języku potocznym, ale rzecznik policji powinien mówić poprawnie, zwłaszcza jeśli potem dodaje, że należy się wysławiać precyzyjnie.
            • pies_na_czarnych Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:26
              Żołnierskie słowa, żołnierska logika :)
        • pajac.prezydencki Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:26
          Ilość manifestujacych można przełknąć gdyby była wyrażona w liczbach a nie cyfrach -) A poza tym znacie jakieś dowcipy o policjantach ? Bo ja niestety ani jednego -) wszystko prawda.
          • ayran Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:32
            Ja bym nawet przełknął od biedy te cyfry, gdyby nie to podsumowanie, że trzeba się wysławiać precyzyjnie.
        • tw_wielgus Re: rzecznik policji 09.05.16, 10:08
          To ja też w skrócie. Czy w zawiązku z tym niepoprawnym użyciem słowa "cyfra" powinniśmy przyjąć wyliczenia ratusza mówiące o 240 000 uczestnikach?
      • pogromca_bzdury Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:08
        No i znów się okazuje, ze pisowskie trolle jakoś tak dziwnie słabo radzą sobie z językiem polskim...
        • freies_man Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:22
          pogromca_bzdury napisał:

> No i znów się okazuje, ze pisowskie trolle jakoś tak dziwnie słabo radzą sobie
          > z językiem polskim...

Polemika z głupstwem, nobilituje je bez potrzeby.
        • czekam.na.lewice Re: rzecznik policji 08.05.16, 20:49
          pogromca_bzdury napisał:

> No i znów się okazuje, ze pisowskie trolle jakoś tak dziwnie słabo radzą sobie
          > z językiem polskim...
          We wszystkim ten PiS jest gorszy. No, jak nic, tylko gorszy sort.
          Jednak te wybory wygrał z lepszym ....ale racja zapomniałem durny wyborca.
          • sverir Re: rzecznik policji 09.05.16, 07:16
            "We wszystkim ten PiS jest gorszy"

Sami kręcą na siebie pewien rodzaj bicza. Jeżeli pouczają o trosce o ojczyznę i naród, to powinni chyba dbać o coś takiego, jak poprawna polszczyzna?
            • pogromca_bzdury Re: rzecznik policji 09.05.16, 08:27
              Spójrz na to z drugiej strony. Jak wyglądałyby ich posty gdyby się nie starali udawać, że piszą po polsku i z Polski? Byłoby jeszcze gorzej.
            • tw_wielgus Re: rzecznik policji 09.05.16, 10:10
              Zaraz czy ja dobrze rozumiem? Policja?
              • sverir Re: rzecznik policji 09.05.16, 11:33
                "Zaraz czy ja dobrze rozumiem? Policja?"

Tak. Ostatnie 6 miesięcy mnie przekonało: za PO policja była peowska i obstawiona platformersami; siłą rzeczy za PiS policja jest pisowska i obstawiona pisowcami. Coś źle zrozumiałem z ostatnich kilku miesięcy?
                • tw_wielgus Re: rzecznik policji 09.05.16, 11:49
                  No nareszcie! Czyli sądy i prokuratura była peowska, a teraz powoli przebiega są odbijania ich z łap pewoskich baronów.
                  Proces ten boleśnie odczuwają urzędnicy związani z poprzednim reżimem a jest ich jak widać około 50 tysięcy lub 250 jeżeli zażyje się to, co biorą urzędnicy warszawskiego ratusza.
          • zoil44elwer Re: rzecznik policji 09.05.16, 10:25
            A Duda,człowiek z 4 szeregu PiS wygrał z politykiem z pierwszego rzędu PO!
      • zoil44elwer Re: rzecznik policji 09.05.16, 08:18
        freies_man napisał:

> ayran napisał:
        >
        > > ... wyjaśnia, że policja podaje ilość manifestujących w cyfrach
        >
        .
        > > I na koniec dodaje, że należy się wysławiać precyzyjnie.
        >
        > Informacja, że policja podaje ilość informacji w cyfrach, mnie nie bulwersuje.
        > Informacja, że należy wysławiać się. precyzyjnie również.
        > Jaki więc jest problem?

Policja podała liczbę demonstrantów używając do tego CYFR.
        • ayran Re: rzecznik policji 09.05.16, 09:20
          Teoretycznie mógłbyś nawet mieć rację, gdyby rzecznik nie twierdził, że czterdzieści pięć tysięcy to cyfra.
    • black_yrek Re: rzecznik policji 08.05.16, 16:40
      ayran napisał:

> ... wyjaśnia, że policja podaje ilość manifestujących w cyfrach.
      > I na koniec dodaje, że należy się wysławiać precyzyjnie.

A jak mówiła Policja na rocznicy smoleńskiej.

Ilu dokładnie uczestników zgromadziło się dziś na obchodach rocznicy tragedii smoleńskiej? Organizatorzy mówią o stu tysiącach. - Nie widziałem jeszcze takiego zgromadzenia, a widziałem sporo - powiedział nam Cezary Jurkiewicz, współorganizator dzisiejszych manifestacji w stolicy. Tymczasem warszawski ratusz oszacował, że około godziny 17 było... 22 tysiące osób.

Według portalu 300polityka.pl, z szacunków służby porządkowej szóstej rocznicy katastrofy smoleńskiej, w obchodach uczestniczyło około 100 tysięcy osób!

- Policja stwierdziła, że to największe zgromadzenie na Krajowskim Przedmieściu, jakie do tej pory widzieli. Gdy powiedziałem im, że ratusz podał liczbę 22 tysięcy uczestników, to po prostu zaczęli się śmiać - dodał Cezary Jurkiewicz.

niezalezna.pl/78857-godne-upamietnienie-ofiar-organizatorzy-100-tysiecy-uczestnikow-obchodow
      Okrasili to jeszcze takim zdjęciem.

niezalezna.pl/uploads/still2016/146031507412318478857.jpg
    • karfioza Re: rzecznik policji 08.05.16, 17:13
      Policja liczyła w następujący sposób.
      Wiedzą ile osób może zmieścić się na placu gdzie Schetyna zorganizował spęd początkowy.
      Wiedzą ile osób może zmieścić się na placu gdzie Schetyna zorganizował spęd końcowy.
      Szacują zagęszczenie i podają wynik oczywiście szacunkowy.
      Wyszło, że na spędzie początkowym tzn przed wymarszem było 30 000 dopadniętych paranoją a w fazie końcowej 45 000 ich było tzn. 15 000 doszło z boków w czasie przemarszu.
      A HGW Bufetowej wyszło 240 000 w fazie końcowej tzn. że na jednym metrze kwadratowym na tym placu musiałoby się zmieścić ok. 10 paranoików.

Do tej pory to było tak, że wiadomo było, że na określonej powierzchni w ścisku dopuszczalnym może na stojąco zmieścić się określona ilość osób.
      Ale po straceniu przez PO władzy w Polsce te prawa musiały zapewne się zmienić.
      • zoil44elwer Re: rzecznik policji 09.05.16, 07:35
        TOK FM obliczył:Pl na Rozdrożu-Pl Piłsudskiego 1800 metrów x 16 metrów szerokości = ok 30000 m2.Na 1 metrze2 było 2 demonstrantów czyli było ich ok 60 tys.
        • ayran Re: rzecznik policji 09.05.16, 09:26
          Nie TOK FM, tylko jeden redaktor. Popełniając kilka błędów: po pierwsze, odległość między Placem na Rozdrożu a Placem Piłsudskiego to (wg googlemap) 2.800 metrów. Po drugie, należałoby zsumować liczbę osób na Placu na Rozdrożu, na Trakcie Królewskim oraz na Placu Piłsudskiego. No i po trzecie (a to już błąd policji) - podczas mszy po śmierci JP 2 (na Placu Piłsudskiego) miało być 300.000 uczestników. Obecnie policja twierdzi, że pojemność placu to 45.000. Są zdjęcia z obu "imprez" i widać na nich, że uczestnicy tej wcześniejszej nie są ustawieni w piramidy.
    • zapijaczony_ryj Re: rzecznik policji 08.05.16, 17:13
      Geniusz-można powiedzić
    • m.c.hrabia Re: rzecznik policji 08.05.16, 19:44
      Rzecznik stołecznej policji mówi właśnie, że na trasie przemarszu trudno było wyczuć, kto demonstrował, a kto był w stolicy turystycznie.
      • cronny Re: rzecznik policji 08.05.16, 20:38
        m.c.hrabia napisał:

> Rzecznik stołecznej policji mówi właśnie, że na trasie przemarszu trudno był
        > o wyczuć, kto demonstrował, a kto był w stolicy turystycznie.

To wiele wyjaśnia - ci z transparentami i plakietkami z nazwami miast i regionów to byli dla policji turyści krajowi, ci z flagami UE - turyści zagraniczni, ci bez flag i plakietek - przypadkowi spacerowicze i przechodnie.

A kogo zaliczono do "demonstrantów"? I czy w ogóle policja liczyła? Wątpię. Po prostu - był telefon "z góry", najpierw, że "czydzieści" potem, że "czerdzieścipienć" i stąd się wzięły te podawane z sufitu liczby.

W tej sytuacji bez sensu jest nawet "wskazówka na przyszłość", która gdzieś wyczytałem - żeby uczestnicy manifestacji, którzy chcą być przez policję "wyczuci" i zaliczeni do demonstrantów nosili opaski i naklejki z wyraźnym, wykonanym DUŻYMI LITERAMI napisem w języku polskim : "jestem demonstrantem".
        Policja jest formacją hierarchiczną, zdyscyplinowaną i liczącą na godziwe emerytury a nie i uniwersyteckim Wydziałem Matematyki. Prawda jest taka, jaka ma być. Kto miał wątpliwości - mógł sprawdzi w TVPiS. Podali te same liczby i to nawet szybciej niż policja. Ordnung muss sein, czyli syćko gro i bucy.
        • yoma Re: rzecznik policji 09.05.16, 08:54
          Toż się nosi naklejki. Np. "Jesteśmy i będziemy w Europie - KOD" :)
    • rirei Re: rzecznik policji 09.05.16, 08:07
      Umie liczyć?
      • zoil44elwer Re: rzecznik policji 09.05.16, 09:53
        2 + 2 =......Wataha "psów"!
    • pispisia Re: rzecznik policji 09.05.16, 14:55
      mądry ten rzecznik ;))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka