antiproton 01.08.16, 23:51 Dlaczego Niemcy nie świętują klęski? pl.wikipedia.org/wiki/Oblężenie_Wrocławia_(1945) Zniszczenia i liczba ofiar adekwatna warszawiakom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:07 antiproton napisał: > Dlaczego Niemcy nie świętują klęski? > > pl.wikipedia.org/wiki/Oblężenie_Wrocławia_(1945) > Zniszczenia i liczba ofiar adekwatna warszawiakom. Mieliby co świętować. Na jednego zabitego warszawiaka przypadało 3.5 wrocławian. A jednak nie świętują rzezi ponad 700 tysięcy cywilów. Bo i nie ma co świętować grzechu, który nazywa się PYCHA. www.filmweb.pl/film/Adwokat+diabła-1997-2/discussion/Pycha+to+mój+ulubiony+grzech,113515 Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 06:43 de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_um_Breslau PS Wedlug niemieckich statystyk w roku 1938 mieszkalo we Wroclawiu 630 tys. osob. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 08:11 mara571 napisała: > de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_um_Breslau > PS Wedlug niemieckich statystyk w roku 1938 mieszkalo we Wroclawiu 630 tys. oso > b. Mówimy o 1945. Ludność milion do nawet 1.2 miliona. W czasie wojny ludziska mają to do siebie, że się przemieszczają tam gdzie "bezpiecznie". Rzecz dziwna sporo wrocławian zginęła z Dreźnie. Byli łatwym celem do nalotu dywanowego 13-14 lutego 1945. Ewakuację twierdzy zarządzono 21 stycznia, rozkaz opublikowano 22 stycznia. Akurat po 3 tygodniach ludność cywilna dotarła pieszo do Drezna, gdzie została zbombardowana. Dziś praktycznie breslauerów i ich potomków nie ma. A o ile się nie mylę było to 2 miasto Niemiec, za Berlinem. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 09:17 Cóż ty bredzisz. W momencie rozpoczęcia wojny, Wrocław (Breslau) był 9. największym miastem Niemiec za Berlinem, Wiedniem (też był w Reichu), Hamburgiem, Monachium, Kolonią, Lipskiem, Essen i Dreznem. Wyprzedzał Frankfurt, który zamykał dziesiątkę. Opowieści o milionie mieszkańców w czasie wojny (w 1945) to już tak horrendalne brednie, że nawet szkoda to komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 09:34 ayran napisał: > Cóż ty bredzisz. > W momencie rozpoczęcia wojny, Wrocław (Breslau) był 9. największym miastem Niem > iec za Berlinem, Wiedniem (też był w Reichu), Hamburgiem, Monachium, Kolonią, L > ipskiem, Essen i Dreznem. Wyprzedzał Frankfurt, który zamykał dziesiątkę. Opowi > eści o milionie mieszkańców w czasie wojny (w 1945) to już tak horrendalne bred > nie, że nawet szkoda to komentować. Daj linka > Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 10:45 ayran napisał: > Poproś Podając czyjeś opracowanie psi obowiązek spoczywa na podającym. Inaczej jesteś plagiatorem - na ludzki złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 10:48 Bardzo ciekawe to co naPiSałeś. Mógłbyś to rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 11:07 inocom napisał: > Podając czyjeś opracowanie psi obowiązek spoczywa na podającym. Inaczej jesteś > plagiatorem - na ludzki złodziejem. Jak rozumiem, twoje wywody na temat rzekomego miliona wrocławian tuz przed oblężeniem, tudzież o tym, jakoby Wrocław był przed wojna drugim co do wielkości miastem Rzeszy, wyssałeś z brudnego palca u nogi i stąd nie spoczywa na tobie żaden psi obowiązek potwierdzania tych bzdur, ale dzięki temu nie jesteś "na ludzki złodziejem"? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 11:34 ayran napisał: > inocom napisał: > > > Podając czyjeś opracowanie psi obowiązek spoczywa na podającym. Inaczej j > esteś > > plagiatorem - na ludzki złodziejem. > > > Jak rozumiem, twoje wywody na temat rzekomego miliona wrocławian tuz przed oblę > żeniem, tudzież o tym, jakoby Wrocław był przed wojna drugim co do wielkości mi > astem Rzeszy, wyssałeś z brudnego palca u nogi i stąd nie spoczywa na tobie żad > en psi obowiązek potwierdzania tych bzdur, ale dzięki temu nie jesteś "na ludzk > i złodziejem"? Moje wywody nie były poparte faktami. Ot moje przypuszczenie, zasłyszana plotka. Ty je storpedowałeś, więc wyskakuj ze źródeł. Chyba nie masz na imię Marek :) natemat.pl/147075,marek-goliszewski-pozywa-jacka-zakowskiego-i-adama-michnika-chodzi-o-doktorat Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 11:39 Uwielbiam jak się powołujesz na Lisa. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 12:14 "Podając czyjeś opracowanie psi obowiązek spoczywa na podającym. Inaczej jesteś plagiatorem - na ludzki złodziejem" A nie jest ładniej po prostu poprosić, albo chociaż storpedować? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 12:19 sverir napisał: > "Podając czyjeś opracowanie psi obowiązek spoczywa na podającym. Inaczej jesteś > plagiatorem - na ludzki złodziejem" > > A nie jest ładniej po prostu poprosić, albo chociaż storpedować? O co mam prosić, facet okrada innych i mam jeszcze jego o coś prosić? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 12:21 "O co mam prosić, facet okrada innych i mam jeszcze jego o coś prosić?" Na stwierdzenie, że stolicą Polski jest Warszawa też muszę dawać Ci linka, bo inaczej będę złodziejem? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 12:41 sverir napisał: > "O co mam prosić, facet okrada innych i mam jeszcze jego o coś prosić?" > > Na stwierdzenie, że stolicą Polski jest Warszawa też muszę dawać Ci linka, bo i > naczej będę złodziejem? Ale jeśli mówimy o liczbie ludności w danym roku, to już warto. Chyba, że sam liczył w 1945 sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 12:51 "Ale jeśli mówimy o liczbie ludności w danym roku, to już warto. Chyba, że sam liczył w 1945 sztuki" Z pewnością masz zasób oczywistych dla siebie informacji, które dla innych są niedostępną wiedzą. Nie sądzę, żebyś każdorazowo musiał cytować źródło, pod groźbą uznania Ciebie za plagiatora. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 13:12 sverir napisał: > "Ale jeśli mówimy o liczbie ludności w danym roku, to już warto. Chyba, że sam > liczył w 1945 sztuki" > > Z pewnością masz zasób oczywistych dla siebie informacji, które dla innych są n > iedostępną wiedzą. Nie sądzę, żebyś każdorazowo musiał cytować źródło, pod groź > bą uznania Ciebie za plagiatora. Ze mnie tam komuch, a nie żaden mściciel z ACTA gen.lib.rus.ec/ Przyda Ci się ten odnośnik. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: liczba 700 tys jest wzieta z sufitu 02.08.16, 09:34 W IPN powoływanie się na wikipedie jest zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Sami Niemcy piszą o 20 tys. zabitych cywili ! 02.08.16, 11:31 Andreas R. Hofmann: Die Nachkriegszeit in Schlesien. Böhlau, 2000. S. 18. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:08 W naturze narodów germańskich nie ma rozpatrywania i delektowania się swoim cierpieniem i narodowymi klęskami. Potrafię jednak z błędów przeszłości wyciągnąć racjonalne wnioski i patrzą w przyszłość, a nie w przeszłość, tak jak słowianie, a szczególnie Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:21 belphegor-pisu napisał: > W naturze narodów germańskich nie ma rozpatrywania i delektowania się swoim cie > rpieniem i narodowymi klęskami. Potrafię jednak z błędów przeszłości wyciągnąć > racjonalne wnioski i patrzą w przyszłość, a nie w przeszłość, tak jak słowianie > , a szczególnie Polacy. Czy ja wiem. Hitler był zafascynowany ordungiem niemieckim i zaradnością Słowian. Krzyżując starał się utworzyć nową rasę. Dziś Niemcy bez Słowian są bezsilne. Sylwester w Kolonii. Choć na wschodzie kobiety mają naprawdę śliczne Halle Saale to jednak gwałcą te z zachodu. Ciekawe czemu. pl.wikipedia.org/wiki/Halle_(Saale) Słowianie patrzą w przyszłość. Spróbuj oszwabić Czecha :) Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:26 Przestań żyć w wirtualnym świecie polskich "niezależnych" mędrców. Już niemieckie słowo słowianin pochodzi od słowa niewolnik (Slave - Sklave). Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:27 belphegor-pisu napisał: > Przestań żyć w wirtualnym świecie polskich "niezależnych" mędrców. Już niemieck > ie słowo słowianin pochodzi od słowa niewolnik (Slave - Sklave). Lepiej być niewolnikiem niż inwalidą :) Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:32 Ty jesteś niewolnikiem niepełnosprawnym czyli Niemcom całkowicie niepotrzebnym. Nawet Hartz IV nie dostaniesz bo żebractwo nie jest zawodem. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:34 belphegor-pisu napisał: > Ty jesteś niewolnikiem niepełnosprawnym czyli Niemcom całkowicie niepotrzebnym. > Nawet Hartz IV nie dostaniesz bo żebractwo nie jest zawodem. Co się tak żołądkujesz. Jeszcze wylewu dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:37 Przed wylewem chroni mnie twoja połezja. Noc jak dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:41 belphegor-pisu napisał: > Przed wylewem chroni mnie twoja połezja. Noc jak dzień. Ciekawe czy uznają mnie po śmierci za świętego :) Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:43 Trzykrotnie dostałeś odszkodowanie za swe poświęcenie dla łojczyzny. Powstańcy Warszawscy nie dorastają ci do pięt. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:53 belphegor-pisu napisał: > Trzykrotnie dostałeś odszkodowanie za swe poświęcenie dla łojczyzny. Powstańcy > Warszawscy nie dorastają ci do pięt. Jak Bozia chce kogoś pokarać to rozum odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Festung Breslau 02.08.16, 00:57 Tak było w twoim wypadku kapusiu z Letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Jesteś prawdziwym poetą :) 02.08.16, 00:58 belphegor-pisu napisał: > Tak było w twoim wypadku kapusiu z Letniej. > Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 12:14 "Hitler był zafascynowany ordungiem niemieckim i zaradnością Słowian" Daj linka. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 12:35 sverir napisał: > "Hitler był zafascynowany ordungiem niemieckim i zaradnością Słowian" > > Daj linka. :) Taki Plotek. Podobnie jak ten, że największym germańskim samcem rozpłodowym był Rumun o blond włosach. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 13:20 sverir napisał: > Oznaczaj jakoś swoje plotki. Wystarczy "daj linka". Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 14:45 Ale masz przecież jakiś psi obowiązek. Czy mogę rozumieć, że jeżeli nie dajesz linka od razu, to przedstawiasz plotki i swoje domysły? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 14:53 sverir napisał: > Ale masz przecież jakiś psi obowiązek. Czy mogę rozumieć, że jeżeli nie dajesz > linka od razu, to przedstawiasz plotki i swoje domysły? Ano mam. Nie pyszczę ładnie poproś albo coś w tym rodzaju. Przeważnie zresztą daję linki do swych wypowiedzi. Moim celem jest dyskusja, a nie agresja na inaczej myślącego. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 14:57 "Przeważnie zresztą daję linki do swych wypowiedzi. Moim celem jest dyskusja, a nie agresja na inaczej myślącego" Ale jak już zaczniesz, to nie darujesz;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 15:30 sverir napisał: > "Przeważnie zresztą daję linki do swych wypowiedzi. Moim celem jest dyskusja, a > nie agresja na inaczej myślącego" > > Ale jak już zaczniesz, to nie darujesz;-)) Ano tak mam. Zawodowo też. Jak już coś zacznę to nie daruję :) 1. Moje rekordy to 72 godziny pracy non stop. 2. 3 miesiące pracy po 20 godzin na dobę przez 7 dni w tygodniu. 3. Praca nad jednym detalem przez ponad 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 02.08.16, 06:31 belphegor-pisu napisał: > W naturze narodów germańskich nie ma rozpatrywania i delektowania się swoim cie > rpieniem i narodowymi klęskami. Potrafię jednak z błędów przeszłości wyciągnąć > racjonalne wnioski i patrzą w przyszłość, a nie w przeszłość, tak jak słowianie > , a szczególnie Polacy. Bzdury piszesz ale w Twoim przypadku to standard. Mają wielki, narodowy kompleks zbrodni, które zrealizowali lub wywołali. Patrzą w przeszłość i to tak bardzo, że rzutuje to na ich czasami "miękką" politykę wobec np. Rosji czy uchodźców z północnej Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
matigrypl Re: Festung Breslau 02.08.16, 07:02 Ciekawe ile IQ ma ten co napisał że szwaby wyciągają wnioski? Przecież tam zawsze obowiązuje parcie na wschód mimo tylu porażek,klęsk i przegranych. Obrali taki styl propagandowy oczerniający nasz kraj i realizują go przy pomocy działaczy z V-tej kolumny szwabskiej, banderowskiej a przede wszystkim ruskiej. Ta propaganda trafia w próżnię bo nie da rady wmówić Polakom że warto żyć na kolanach. Trafiają się Polscy Odmieńcy zwani w skrócie peło ale wyjatki zawsze potwierdzają regułę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 02.08.16, 07:14 matigrypl napisał(a): > Ciekawe ile IQ ma ten co napisał że szwaby wyciągają wnioski? Przecież tam zaw > sze obowiązuje parcie na wschód mimo tylu porażek,klęsk i przegranych. Nie ma teraz takiego zjawiska w istotnej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 07:16 I od lat takiego nie było. Okazjonalnie wciąż zdarzają się rewizjonistyczne ugrupowania, porównywalne do naszych sympatyków Lwowa czy Wilna, ale w mainstreamie ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 02.08.16, 08:01 sverir napisał: > I od lat takiego nie było. Okazjonalnie wciąż zdarzają się rewizjonistyczne ugr > upowania, porównywalne do naszych sympatyków Lwowa czy Wilna, ale w mainstreami > e ich nie ma. Byłem na głośnej parę lat temu wystawie Steibach w Berlinie. Wystawie okrzyczanej i krytykowanej przez Pis, jako przykład tendencji rewizjonistycznych. Śmiechu warte. Życzyłbym sobie aby podobne o naszych kresach były równie obiektywne jak ta ...oplutej Steibach. Mógłbym przytoczyć wiele takich przykładów ale nie czas i miejsce. PiSowcy mają fobie na tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 11:02 czekam.na.lewice napisał: > sverir napisał: > > > I od lat takiego nie było. Okazjonalnie wciąż zdarzają się rewizjonistycz > ne ugr > > upowania, porównywalne do naszych sympatyków Lwowa czy Wilna, ale w mains > treami > > e ich nie ma. > Byłem na głośnej parę lat temu wystawie Steibach w Berlinie. Wystawie okrzyczan > ej i krytykowanej przez Pis, jako przykład tendencji rewizjonistycznych. Śmiech > u warte. Życzyłbym sobie aby podobne o naszych kresach były równie obiektywne j > ak ta ...oplutej Steibach. > Mógłbym przytoczyć wiele takich przykładów ale nie czas i miejsce. PiSowcy mają > fobie na tym punkcie. Nie tylko PiSowcy. Tablica na Kłodzkim Ratuszu jest z czasów Zdrojewskiego. W rocznicę powrotu do macierzy czy jakoś tak. Jak wiadomo Kłodzko było polskie od wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 02.08.16, 15:37 inocom napisał: > Nie tylko PiSowcy. Tablica na Kłodzkim Ratuszu jest z czasów Zdrojewskiego. W r > ocznicę powrotu do macierzy czy jakoś tak. Jak wiadomo Kłodzko było polskie od > wieków. ...ale Zdrojewski to pisoid tak samo jak Zapijaczony Ryj :) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 07:15 "Obrali taki styl propagandowy oczerniający nasz kraj(...)" Za dużo nazistowskich pisemek czytasz. A w skali całych Niemiec jest ich chyba niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Festung Breslau 02.08.16, 08:26 Faktycznie. To PiS rzuca Polaków na kolana, przed Zachodem, Rosjanami, przed całym światem. Wszędzie PiSze o tym, że przegraliśmy to, przegraliśmy tamto i na tym, rozpamiętywaniu klęsk, mamy się skupić. A tymczasem "rozczarowania należy palić, nie balsamować" - (C) Szczebiot. Trzeba nie umierać, a dać umrzeć wrogowi - taka powinna być nasza dewiza. I taką postawę PiS(b) ze wszystkich sił zwalcza. Tak zadaniowany prezes, tak zadaniowany Antonij. -- Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 07:01 "Dlaczego Niemcy nie świętują klęski?" Bo była to III Rzesza, wobec której Niemcy wciąż jeszcze odczuwają wielki dystans, dyskomfort i odrazę. Ale tak poza tym w większości krajów klęsk się nie celebruje lub celebruje jedynie największe. Polska należy do mniejszości - tu im większa klęska, tym więcej się o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 09:05 sverir napisał: > "Dlaczego Niemcy nie świętują klęski?" > > Bo była to III Rzesza, wobec której Niemcy wciąż jeszcze odczuwają wielki dysta > ns, dyskomfort i odrazę. Ale tak poza tym w większości krajów klęsk się nie cel > ebruje lub celebruje jedynie największe. Polska należy do mniejszości - tu im w > iększa klęska, tym więcej się o tym mówi. 80 dni wobec rozpędzonej radzieckiej machiny wojennej. Na kompletnie płaskim terenie, bez murów obronnych bo te zniszczył H. Bonaparte, 4 dni po Berlinie, 7 dni po śmierci Hitlera. To nie była byle jaka bitewka. A salut po zdobyciu z 224 dział w Moskwie to pikuś? A jednak nie świętują. web.archive.org/web/20070703132747/http://festung.breslau.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 09:32 inocom napisał: > web.archive.org/web/20070703132747/http://festung.breslau.prv.pl/ Do przeglądania potrzeba starej przeglądarki typu Opera 12. Na nowszych nie idzie. Ot postęp techniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 02.08.16, 09:12 Mam pretensje do rządu Tuska, że za mało dołożył starać aby stosunki polsko-niemieckie, te historyczne, poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 10:49 czekam.na.lewice napisał: > Mam pretensje do rządu Tuska, że za mało dołożył starać aby stosunki polsko-nie > mieckie, te historyczne, poprawić. Stosunki budują ludziki, a nie rządy. Takie ŚDM więcej zrobiło niż 1000 ministrów spraw zagranicznych razem z prezydentami i premierami. Szary Polak nie nielubi szarego Niemca i na aborot. Kominek się kłania. pl.wikipedia.org/wiki/Bolesław_Kominek Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: Festung Breslau 03.08.16, 05:41 inocom napisał: > Stosunki budują ludziki, a nie rządy. Takie ŚDM więcej zrobiło niż 1000 ministr > ów spraw zagranicznych razem z prezydentami i premierami. Szary Polak nie nielu > bi szarego Niemca i na aborot. Zgoda ale ktoś zainicjował, zorganizował a nawet sfinansował to spotkanie tym ludzikom. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Norman Davies pisze historię tylko dla Polaków. 02.08.16, 11:05 "Nach Schätzungen des britischen Historikers Norman Davies kamen im Kampf um Breslau insgesamt 170.000 Zivilisten, 6.200 deutsche und 13.000 sowjetische Soldaten ums Leben. Es wurden 12.000 deutsche und 33.000 sowjetische Soldaten verwundet. Andere Schätzungen belaufen sich auf 20.000 getötete Zivilisten.[2]" Andreas R. Hofmann: Die Nachkriegszeit in Schlesien. Böhlau, 2000. S. 18. Sami Niemcy mówią o 20 tys. cywilnych ofiar. Dla Daviesa to 170 tys. komu tu wierzyć ? Może te liczby "tylko dla Polaków" mają wywołać u nas poczucie winy i wyrzuty sumienia za wybuch wojny ? Dla nas zawyża się straty niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Norman Davies pisze historię tylko dla Polakó 02.08.16, 11:46 adalberto3 napisał: > "Nach Schätzungen des britischen Historikers Norman Davies kamen im Kampf um Br > eslau insgesamt 170.000 Zivilisten, 6.200 deutsche und 13.000 sowjetische Solda > ten ums Leben. Es wurden 12.000 deutsche und 33.000 sowjetische Soldaten verwun > det. Andere Schätzungen belaufen sich auf 20.000 getötete Zivilisten.[2]" > Andreas R. Hofmann: Die Nachkriegszeit in Schlesien. Böhlau, 2000. S. 18. > Sami Niemcy mówią o 20 tys. cywilnych ofiar. Dla Daviesa to 170 tys. komu tu wi > erzyć ? > Może te liczby "tylko dla Polaków" mają wywołać u nas poczucie winy i wyrzuty s > umienia za wybuch wojny ? Dla nas zawyża się straty niemieckie. Co opracowanie to inne dane. wroclawzwyboru.blox.pl/2007/01/Wielka-ucieczka-z-Festung-Breslau.html Ponoć w samym mieście zginęło 80 tyś. reszta to sroga zima 1945 i Drezno. Zresztą tu nie chodzi o liczby. Chodzi o fakt że Niemcy nie świętują Breslau. A bronili się tu nie gorzej od warszawiaków czy stalingradczyków. Niemcy świętują Halę Ludową w 100 lecie bitwy pod Lipskiem w 1813 r, gdzie pobito Napoleona pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Stulecia Słyszał ktoś o uroczystych obchodach Powstania Wielkopolskiego? Takich nie ma, bo Wielkopolanie odnieśli sukces. Wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Norman Davies pisze historię tylko dla Polakó 02.08.16, 11:49 Jako poliglotę to cię nie znałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Norman Davies pisze historię tylko dla Polakó 02.08.16, 12:18 "Niemcy świętują Halę Ludową w 100 lecie bitwy pod Lipskiem" A tak naprawdę stulecie odezwy do ludu Fryderyka. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nieprawda. 02.08.16, 12:47 inocom napisał: Takich nie ma, bo Wielkopolanie odnieśli sukces. Wygrali. sa, ale na mala skale. A na wieksza - tylko przy okraglych rocznicach. 1988, 1998, a beda i w roku 2018. wiadomosci.onet.pl/poznan/obchody-97-rocznicy-wybuchu-powstania-wielkopolskiego/y0ynd5 Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A klęską warszawską traktują nas co roku. 02.08.16, 13:02 j-k napisał: > inocom napisał: > Takich nie ma, bo Wielkopolanie odnieśli sukces. Wygrali. > > sa, ale na mala skale. A na wieksza - tylko przy okraglych rocznicach. > 1988, 1998, a beda i w roku 2018. > wiadomosci.onet.pl/poznan/obchody-97-rocznicy-wybuchu-powstania-wielkopolskiego/y0ynd5 Nie tylko przy okrągłych rocznicach. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Bo stracili Wroclaw ? 02.08.16, 11:45 antiproton napisał: > Dlaczego Niemcy nie świętują klęski? Bo stracili Wroclaw - zatem walka byla bezsensowna na 100 % ? A z Warszawy jednak cos nam zostalo - zatem walka byla bezsensowna tylko na 50 % ? Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Bo stracili Wroclaw ? 02.08.16, 11:55 j-k napisał: > antiproton napisał: > > Dlaczego Niemcy nie świętują klęski? > > > Bo stracili Wroclaw - zatem walka byla bezsensowna na 100 % ? > > A z Warszawy jednak cos nam zostalo - zatem walka byla bezsensowna tylko na 50 > % ? I jedno, i drugie działanie było bezsensowne. Rzecz dziwna oba miasta umarły w jednym czasie i oba zmartwychwstały. Wratislav to to samo imię co Warsz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To nie to samo. 02.08.16, 12:03 zawsze bylem przeciwnikiem Powstania Warszawskiego - ale jakis sens i szanse jednak mialo. - gdyby Hitler taktycznie sie z Warszawy wycofal to przeciez zrobilby "zagwozdke" Sovietom, bo do Warszawy wrocilby Rzad Londynski. Ale ze byl Idiota - to z tej szansy nie skorzystal. Obrona Wrooclawia byla bezsensowna na 100 % Skazywala miasto i mieszkajacych w nim ludzi na zaglade i nic wiecej - strategicznie dla frontu nie miala zadnego znaczenia. J.K. warszawiak Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To nie to samo. 02.08.16, 12:19 " - strategicznie dla frontu nie miala zadnego znaczenia" Zupełnie jak obrona i utrzymanie Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To nadal nie to samo. 02.08.16, 12:28 sverir napisał: > Zupełnie jak obrona i utrzymanie Warszawy. niezupelnie. gdyby hitler sie wycofal, a powstancy opanowali Warszawe i wrocilby Rzad LOndynski - to w pierwszym momencie Sovieci nic by nie zrobili, tylko poszliby dalej na Berlin - tak, jak poszli. ALE: Po zakonczeniu wojny mieliby zagwozdke: - dogadac sie z Rzadem Londynskim rezydujacym juz w Warszawie, czy szturmowac Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 12:31 " gdyby hitler sie wycofal, a powstancy opanowali Warszawe i wrocilby Rzad LOndynski" Co miało znaczenie dla Polaków i sowietów, a Niemcom większej różnicy nie robiło. Wrocław został ogłoszony twierdzą na długo przed podejściem sowietów. Inna była sytuacja, chory umysł wciąż mógł wierzyć w zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 12:37 sverir napisał: chory umysł wciąż mógł wierzyć w zwycięstwo. To akurat prawda, tyle tylko, ze wojna w 1944 byla juz dla Niemiec przegrana. i wszyscy poza Hitlerem to wiedzieli. Gdyby Hitlera usunieto (Staufenberg 20.ty lipca 1944) - to jednak wbicie klina miedzy Sovietow - a Polakow byloby dla Niemiec korzystne, gdyz zmniejszaloby skale ich porazki. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Berlin padł 2 maja 1945 02.08.16, 12:49 j-k napisał: > sverir napisał: > chory umysł wciąż mógł wierzyć w zwycięstwo. > To akurat prawda, tyle tylko, ze wojna w 1944 byla juz dla Niemiec przegrana. > i wszyscy poza Hitlerem to wiedzieli. Jak pojedziesz na wrocławski cmentarz Czerwonoarmistów na Partynicach, to się przekonasz, że większość z nich zginęła 5-6 maja 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 12:38 sverir napisał: > " gdyby hitler sie wycofal, a powstancy opanowali Warszawe i wrocilby Rzad LOnd > ynski" > > Co miało znaczenie dla Polaków i sowietów, a Niemcom większej różnicy nie robił > o. Wrocław został ogłoszony twierdzą na długo przed podejściem sowietów. Inna b > yła sytuacja, chory umysł wciąż mógł wierzyć w zwycięstwo. Ogłoszenie Twierdzy 22 stycznia, zamknięcie pierścienia przez I Armię Ukraińską 13 lutego. A potem zaczęła się 80 dniowa rzeż. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 12:49 "Ogłoszenie Twierdzy 22 stycznia(...)" Daj linka. Ja proponuję sierpień 1944 r. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 13:05 sverir napisał: > "Ogłoszenie Twierdzy 22 stycznia(...)" > > Daj linka. Ja proponuję sierpień 1944 r. wroclawzwyboru.blox.pl/resource/rozkaz_hanke.jpg Zauważ, że mówimy o publicznym ogłoszeniu. Od którego zaczęła się paniczna ucieczka. A przecież łatwiej było wyjechać z Wrocławia w lecie 1944r. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 13:08 "Zauważ, że mówimy o publicznym ogłoszeniu" Ty mówisz o "publicznym" ogłoszeniu. Ja mowię o rozkazie. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: To nadal nie to samo. 02.08.16, 13:22 sverir napisał: > "Zauważ, że mówimy o publicznym ogłoszeniu" > > Ty mówisz o "publicznym" ogłoszeniu. Ja mowię o rozkazie. Powstanie Warszawskie też nie pojawiło się bez przygotowań. O 17 1 lipca wydano rozkaz :) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 12:31 j-k napisał: > zawsze bylem przeciwnikiem Powstania Warszawskiego - ale jakis sens i szanse je > dnak mialo. > - gdyby Hitler taktycznie sie z Warszawy wycofal to przeciez zrobilby "zagwozdk > e" Sovietom, > bo do Warszawy wrocilby Rzad Londynski. > Ale ze byl Idiota - to z tej szansy nie skorzystal. > > Obrona Wrooclawia byla bezsensowna na 100 % > Skazywala miasto i mieszkajacych w nim ludzi na zaglade i nic wiecej > - strategicznie dla frontu nie miala zadnego znaczenia. Zagwozdki nie było. Powstanie miało sens przed manifestem PKWN. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 12:34 " Zagwozdki nie było. Powstanie miało sens przed manifestem PKWN" Nawet wtedy prawdopodobnie nie byłoby zagwozdki. Armia Czerwona miala przyklepaną Polskę jako strefę działań. Wątpliwe, by Roosevelt lub Churchill naprawdę mieli wątpliwości, co do przyszłości Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 14:38 Nie do ko nca z tym przyklepaniem. Polska miała być w strefie wpływu ZSRR ale były wybory które trzeba było sfałszować. W Czechach też tak łatwo nie było Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 14:49 Nie o zaklepaniu politycznym napisałem, tylko o strefie działań stricte militarnych. A to, jeżeli się nie mylę, nastąpiło w Teheranie. Ale poza tym fakt, "wybory" być musiały. Z drugiej strony - Grecja miała być "kapitalistyczna" i mimo wojny domowej taka pozostała, Stalin dotrzymał postanowień i nie pomagał greckim komunistom. Jaka szansa, że zachodni alianci wsparliby ewentualnie antysowieckie wystąpienie w PL? Nie dali rady z Powstaniem Warszawskim, mało prawdopodobne wydaje mi sie wspieranie ewentualnie późniejszej wojny domowej (prowadzoną na większą skalę, niż przez Żołnierzy Wyklętych). Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 12:39 inocom napisał: Zagwozdki nie było. Powstanie miało sens przed manifestem PKWN. Byla, byla. Gdyby powstancy opanowali Warszawe - to po zakonczeniu wojny Sovieci musieliby sie dogadac z Rzadem Londynskim, albo sami musielby szturmowac Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: A manifest 22 lipca w Chełmie? 02.08.16, 12:42 j-k napisał: > inocom napisał: > Zagwozdki nie było. Powstanie miało sens przed manifestem PKWN. > > Byla, byla. Gdyby powstancy opanowali Warszawe - to po zakonczeniu wojny Soviec > i > musieliby sie dogadac z Rzadem Londynskim, albo sami musielby szturmowac Warsza > we. Nie było czego szturmować, Warszawa przestała istnieć, nawet jakby Powstańcy wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k niewiedza... 02.08.16, 12:53 inocom napisał: Nie było czego szturmować, Warszawa przestała istnieć, nawet jakby Powstańcy wygrali. niewiedza. - w powstaniu zniszczono ca. 15 % budynkow. cala Warszawe Niemcy spalili (systematycznie) juz po powstaniu J.K. warszawiak. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: niewiedza... 02.08.16, 14:50 j-k napisał: > inocom napisał: > Nie było czego szturmować, Warszawa przestała istnieć, nawet jakby Powstańcy wy > grali. > > niewiedza. > - w powstaniu zniszczono ca. 15 % budynkow. > > cala Warszawe Niemcy spalili (systematycznie) juz po powstaniu Czyli zwycięstwo moralne? Czesi już przerabiali podobne pod Białą Górą w 1620 roku. Język czeski praktycznie przestał istnieć. To co jest teraz jest reaktywowane. Drugi raz tego samego błędu nie popełnili. Czekali na okazję nim wymordują nawet 150 tysięcy Niemców. A zrobili to szybko w dwa miesiące. wyborcza.pl/1,76842,8974329,Jak_Czesi_mordowali_sudeckich_Niemcow.html Nie sztuką jest dać się zabić - sztuką jest zwyciężyć. Odpowiedz Link Zgłoś
platfusy.ida.do.paki Re: Festung Breslau 02.08.16, 13:36 Bo utracili miasto. Więcej, utracili prawie cały zasobny w surowce mineralne, dobrą ziemię Śląsk, z którego czerpali ogromny rozwój gospodarczy. Zatem nie mają czego świętować. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 14:44 platfusy.ida.do.paki napisał: > Bo utracili miasto. > Więcej, utracili prawie cały zasobny w surowce mineralne, dobrą ziemię Śląsk, z > którego czerpali ogromny rozwój gospodarczy. > > Zatem nie mają czego świętować. Otóż to, klęsk się nie świętuje. W Polsce co roku odwala się szopkę z wielkiej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 02.08.16, 14:51 "Otóż to, klęsk się nie świętuje. W Polsce co roku odwala się szopkę z wielkiej tragedii" Nie świętuje, tylko upamiętnia. Myślę, że w tym przypadku chodzi jednak przede wszystkim o II WŚ, aniżeli o klęskę. Zwycięskiej kampanii wrześniowej też Niemcy nie celebrują. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Festung Breslau 02.08.16, 15:32 sverir napisał: > "Otóż to, klęsk się nie świętuje. W Polsce co roku odwala się szopkę z wielkiej > tragedii" > > Nie świętuje, tylko upamiętnia. Myślę, że w tym przypadku chodzi jednak przede > wszystkim o II WŚ, aniżeli o klęskę. Zwycięskiej kampanii wrześniowej też Niemc > y nie celebrują. Życzyłbym sobie by rocznice zakończenia II wojny światowej celebrowano w Polsce z równą pompą co rzeż Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Festung Breslau 03.08.16, 06:54 "Życzyłbym sobie by rocznice zakończenia II wojny światowej celebrowano w Polsce z równą pompą co rzeż Warszawy" Rzadko jesteśmy tak blisko zgody, ale... Wg mnie celebra w rocznicę zakończenia powinna być jeszcze większa. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Bo normalni ludzie świętują rocznice zwycięstw! 02.08.16, 15:10 A nie klęsk! Świętuje się dzień powrotu do zdrowia, chorego, a nie dzień ego zachorowania. Niestety PiSia swołocz uważa inaczej. Oni potrafią się cieszyć nawet z tragedii smoleńskiej. Jakim trzeba być głupim by tak się z tego nieszczęścia radować: www.youtube.com/watch?v=VFnc_4PQQT0 Albo jakim trzeba być innym inaczej, by co miesiąc o tym przypominać. Ja tego nie jestem w stanie zrozumieć! Odpowiedz Link Zgłoś
inocom A za PO to nie było szopki 1 sierpnia? 02.08.16, 15:34 zapijaczony_ryj napisał: > A nie klęsk! Świętuje się dzień powrotu do zdrowia, chorego, a nie dzień ego za > chorowania. > Niestety PiSia swołocz uważa inaczej. > Oni potrafią się cieszyć nawet z tragedii smoleńskiej. Jakim trzeba być głupim > by tak się z tego nieszczęścia radować: > www.youtube.com/watch?v=VFnc_4PQQT0 > Albo jakim trzeba być innym inaczej, by co miesiąc o tym przypominać. > Ja tego nie jestem w stanie zrozumieć! Od 1990 roku co lato to szopka. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam.na.lewice Re: A za PO to nie było szopki 1 sierpnia? 03.08.16, 05:43 inocom napisał: > zapijaczony_ryj napisał: > > > A nie klęsk! Świętuje się dzień powrotu do zdrowia, chorego, a nie dzień > ego za > > chorowania. > > Niestety PiSia swołocz uważa inaczej. > Od 1990 roku co lato to szopka. Wtedy pisoid Zapijaczony miał zakroplone oczy i nie widział. Odzyskał wzrok dopiero teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Nieprzyjęte medale 02.08.16, 23:51 antiproton napisał: > Dlaczego Niemcy nie świętują klęski? > > pl.wikipedia.org/wiki/Oblężenie_Wrocławia_(1945) > Zniszczenia i liczba ofiar adekwatna warszawiakom. www.rp.pl/Powstanie-warszawskie/160809897-Szefowie-stowarzyszen-powstanczych-nie-przyjeli-medali-od-Macierewicza.html Rozumiem powstańców. Dla nich to święto, że żyją, ale na cholerę chce się pod to podczepić aparat państwowy? Po 72 latach medal dla dziadziusia? A wcześniej nie można było? Jak jestem sceptycznie nastawiony do idei samego Powstania, tak dla Powstańców chylę czapkę z głowy. Poświęcili najlepsze lata swojego życia. By żyło się dobrze - nie tylko tym u władzy. Ze wspomnień Piotra Bannerta: „Ponieważ w niedzielę 6 maja 1945 r. na naszym odcinku ustały działania wojenne, odważylismy się wychylić ostrożnie z ukrycia. Po przeciwnej stronie także ukazały się głowy. Nie pamiętam, kto zrobił pierwszy krok, bo nagle równocześnie stanęlismy na środku ulicy - my i ci z naprzeciwka. My piętnastolatki, ostatnia nadzieja Niemiec, oni - niewiele starsi. Patrzyliśmy na siebie tak jak to czynią młodzi w tym wieku; wymieniliśmy papierosy marki >>Attika<< na ich papierosy, oszacowaliśmy obopólnie wiszące u boku granaty... Jeszcze tego nie rozumieliśmy, ale czuliśmy, że nie ma żadnego powodu, byśmy się wzajemnie pozabijali. Mój przeciwnik przedstawił się jako 17 - letni student z Winnicy. Naturalnie ręce musiały pomóc w porozumieniu, bo kto z nas słyszał kiedkolwiek jakieś rosyjskie słowo?”. Dziś mówimy o indoktrynacji dzieci muzułmańskich. O co te dzieciaki walczyły? Czy nie lepiej byłoby im w szkole? wroclawzwyboru.blox.pl/resource/dzieci_z_breslau2.jpg wroclawzwyboru.blox.pl/resource/dzieci_z_breslau1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś