Dodaj do ulubionych

Przypadek Handkego

25.09.16, 00:42
Były minister edukacji i autor reformy gimnazjalnej sprzed lat głosował na PiS. Owszem, wiedział, że ta partia zapowiadała likwidację gimnazjów, ale był przekonany, że to tylko taki pisowski pic na wodę. Tymczasem okazało się, że w PiS-ie funkcjonuje jakieś silne i trochę bezrozumne antygimnazjalne lobby, pod którego wpływem PiS rzeczywiście ten system chce rozpieprzyć, więc minister Handke modli się teraz, by partii, na którą głosował, nie udało się... Jakby tego było mało, prof. Handke o minister edukacji z rządu PO/PSL wypowiada się bardzo pochlebnie, natomiast na minister Zalewajskiej nie zostawia suchej nitki, bo uważa ją za skrajnie niekompetentną i upartą babę, która nie wie, o czym mówi. Na koniec minister Handke wyraża nadzieje, że... PiS wygra następne wybory i on bardzo tego PiS-owi życzy...

A ja mogę tylko zapytać, jaką szkołę powinienem skończyć, by zrozumieć przypadek ministra Handkego.

wyborcza.pl/magazyn/1,124059,20738204,w-wiejskiej-szkole-gasza-swiatlo.html
Obserwuj wątek
    • inocom Problem z gimazjiami według GW 25.09.16, 02:06
      witek.bis napisał:
      > wyborcza.pl/magazyn/1,124059,20738204,w-wiejskiej-szkole-gasza-swiatlo.html

Polega niby na zaoraniu wiejskich szkół. A tak naprawdę, już nie według GW, polega na zaoraniu najlepszych szkół w Polsce i zrównanie wymagań w nich do wiejskiego poziomu.

Miast równać w górę, zrównano w dół.
      • czekam.na.lewice Re: Problem z gimazjiami według GW 25.09.16, 07:04
        inocom napisał:

> Miast równać w górę, zrównano w dół.
        Problemem na pewno nie jest szkolnictwo podstawowe i średnie w Polsce. Zasadnicze problemy to szkolnictwo wyższe i zawodowe. Od tego powinni zacząć.
    • erte2 Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 11:06
      witek.bis napisał:
      A ja mogę tylko zapytać, jaką szkołę powinienem skończyć, by zrozumieć przypadek ministra Handkego.

Podpowiem Ci: Akademię Medyczną, a potem specjalizować się w psychiatrii.
      A już poważniej: jest wielu ludzi, dawniej mocno zaangażowanych w walkę z poprzednim systemem, niejednokrotnie całkiem dobrze wykształconych i na co dzień niegłupich którzy i głosowali, i będą głosować na PiS. Bóg jeden raczy wiedzieć dlaczego nie dostrzegają tego wszystkiego co się dzieje - szaleństw macierewicza, niekompetencji jurgielów, waszczykowskich, ziobrów czy morawieckich, tabunów misiewiczów, skrajnie upolitycznionych "narodowych mediów", tradycyjnych już kłamstw i zmiany masek kaczyńskiego i przede wszystkim spektakularnego wręcz niszczenia z takim trudem zdobytych atrybutów demokracji - trójpodziału władzy, poszanowania praw mniejszości, podstawowej kultury politycznej. A także spektakularnego wręcz spadku pozycji Polski w Europie i na świecie.
      • witek.bis Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 11:25
        Z tą psychiatrią to całkiem dobry pomysł, ale studia długie i ciężkie, a ja brzydzę się jakimkolwiek większym wysiłkiem ;-) Spróbuję więc podejść do przypadku Handkego z korytologicznego punktu widzenia. Bo jeśli gość tak sumiennie gnoi obecną minister, a jednocześnie zapewnia o swojej wierności PiS-owi niezależnie od tego, ile ten nałże w kampaniach wyborczych i ile napsuje w czasie swoich rządów, to zaczyna mi to wyglądać na podanie o przyjęcie do pracy na stanowisku ministra elbanizacji narodowej. :-)
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 11:38
          witek.bis napisał:
          (...)Bo jeśli gość tak sumiennie gnoi obecną minister, a jednocześnie zapewnia o swojej wierności PiS-owi niezależnie od tego, ile ten nałże w kampaniach wyborczych i ile napsuje w czasie swoich rządów, to zaczyna mi to wyglądać na podanie o przyjęcie do pracy na stanowisku ministra elbanizacji narodowej.
          ---------------------------6 z plusem za diagnozę !------------------------
        • erte2 Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 12:27
          witek.bis
          Nie sądzę. Facet ma swój etat na uczelni, jest profesorem o dość wąskiej specjalności i właśnie skończył 70 lat, a w tym wieku już się raczej nie planuje państwowej kariery (Władysław Bartoszewski był tu absolutnym wyjątkiem). On chyba naprawdę tak myśli; jest to coś w rodzaju politycznej schizofrenii albo.... no właśnie, też nie wiem.
          • witek.bis Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 12:44
            Z tym "absolutnym wyjątkiem Bartoszewskiego", to bym nie przesadzał. Kiedy Religa szedł do rządu PiS-u na ministra zdrowia, miał 67 lat, profesorski tytuł, etat na uczelni i popularność sto razy większą niż Handke, a jednak poszedł do tych, którzy kilka tygodni wcześniej, w czasie kampanii prezydenckiej, szyli mu bardzo nieładne buty. Żadne etaty i żadne tytuły nie powstrzymają prawdziwego homopolitikusa przed popełnieniem głupstwa :-)
          • magdolot Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 12:55
            Erte, sądzisz po sobie. Pewien znany mi dosyć dobrze naukowiec nie mógł zrozumieć, dlaczego kolega który naprawdę pracuje naukowo startuje na dziekana, no, po jaką cholerę?! Wytłumaczono mu jak krowie na rowie, że panowie w pewnym wieku bardzo lubią mieć władzę, bo wtedy czują się ważni.
            Prof. Kleiber [rocznik Handkego, profesor nauk technicznych] mocno wbrew swojej woli rozstał się ze stołkiem prezesa PAN i obecnie doradza panu prezydentowi Dudzie w sprawach... polityki historycznej. Z pewnością sobie on na to zasłużył postulując wpuszczenie stada Biniend do Akademii - wykazał że zdecydowanie nadąża za polityką historyczną, a może ją nawet wyprzedza.
            Nie dziwi mnie przypuszczenie, że Handke miast mieszkać we wiosze, wykładać nudnawą krystalografię i powoli pokrywać się emerytalnym kurzem, by wolał wrócić na salony i pokazać Legutce gdzie raki zimują. Niektórzy faceci lubią garnitury.
            Przypuszczenie Witka z gatunku "w tym szaleństwie jest metoda" spełnia wymogi pana Ockhama znakomicie i zaoszczędza nam studiowania zawiłych meandrów schizofrenii.
    • aaa_taktak Re: Przypadek Handkego 25.09.16, 13:05
      takich Handke jest więcej, gotowych na wszystko dobrać się do 40 mld budrzetu.
      On Tatar..........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka