Dodaj do ulubionych

Centralny Port Lotniczy

18.03.17, 13:20
Centralny Port Lotniczy - nie nowa inicjatywa, i nie PiS ją wymyślił, ale ją popiera. To jedyne, co w PiSie mi się podoba.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21511857,centralny-port-lotniczy-co-z-ta-inwestycja-dzwonimy-do-mszczonowa.html#BoxNewsLink&a=66&c=61
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 13:24
      port jeszcze w obłokach a już ma nadane imię , wiadomo kogo :)
    • szwampuch58 Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 13:28
      lotnisko "poleglego" brata na jedwabnym szlaku..... ci w Baden-Baden jeszcze dzisiaj trzymaja sie za brzuchy
      • pies_na_czarnych Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 20:08
        szwampuch58 napisał:

> lotnisko "poleglego" brata na jedwabnym szlaku..... ci w Baden-Baden jeszcze d
        > zisiaj trzymaja sie za brzuchy
        >

To jakies chore jest. Przeciez wiadomo, ze w domu powieszonego nie mowi sie o sznurze.
      • horpyna4 Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 20:53
        No, nie wiem... taki patron może przynosić pecha.
    • znak-wodny Wybudują jka Rydzyk odda kasę na ratowanie stoczni 18.03.17, 16:15
      którą ponoć nieopcznie zgubił. Marne szanse aby UE dofinansowała PiSprojekt.
      Poprzednio PiS przez dwa lata "wybudowało" 3 000 000 mieszkań i 167 metrów autostrady kończączej się na płocie sołtysa w Sraczkowicach. Kaczyści są specjalistami od jątrzenia i burzenia a nie od budowania czegokolwiek.
    • j-k na najblisze 15 lat inwestycja bz sensu... 18.03.17, 16:33
      dzialajacy od kilku lat drugi port lotniczy Warszawy - Modlin - ma znaczne mozliwosci rozwoju

a kraj potrzebuje pieniedzy przede wszystkim na dokonczenie programu budowy autostrad
      i rewitalizacje zaniedbanych linii kolejowych.

Nowy "Centralny" Port Lotniczy bedzie potrzebny nie wczesniej, niz za 20 lat...

J.K.
      warszawiak
      • jabbaryt Re: na najblisze 15 lat inwestycja bz sensu... 18.03.17, 19:50
        nazywasz Modlin 'portem lotniczym' dla mnie to jest jakaś śmieszna kozia łączka. MA rzeczywiście możliwości rozwoju jak sie pobuduje akies obory dla kóz. Ciekwawe jaki rozwój jest tam możliwy, skoro o wszystkich lotach decyduje firma Rayan.
        • j-k Modlin. kolejny belkot i niewiedza. 18.03.17, 19:59
          Port lotniczy w Modlinie - po rozbudowie jest w stanie obslugiwac do 10 mln pasazerow rocznie.

Rozbudowa bedzie bezproblemowa - lotnisko ma warunki terenowe i komunikacyjne do dalszej rozbudowy.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          warszawiak.

PS. moja rodzina pochodzi z pobliskiego Wyszogrodu.
          znam problem od podszewki i z obu stron lotniska:
          i od strony Warszawy i od strony zachodniej - Wyszogrodu.
          pl.wikipedia.org/wiki/Port_lotniczy_Warszawa-Modlin
          • adalberto3 Re: Modlin. kolejny belkot i niewiedza. 18.03.17, 20:09
            W dodatku Okęcie i Modlin mogą mieć wspólną dyrekcję (zarządzanie). Same zalety dla obu lotnisk. Rozbudować też można lotniska w Łodzi i Radomiu. Szybka bezpośrednia kolej między nimi i problem wzrostu liczby pasażerów będzie rozwiązany.
    • adalberto3 Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 16:42
      Jeszcze trochę i Mszczonów będzie w Warszawie. W okolicach stolicy jest kilka lotnisk i możliwość ich rozbudowy. Konieczne jest ich połączenie przez szybką kolej. 1-godzinny przejazd między lotniskami w Radomiu i Warszawie jest możliwy. Podobnie z Łodzi do stolicy. Mam nadzieję, że ludzie, którzy podejmują takie decyzje uwzględnili wnioski z budowy lotniska pod Berlinem.
      • szwampuch58 Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 16:50
        A jakie to wnioski, Frankfurt z Monachium torpeduje jak moze konkurencje albo chcesz mi powiedziec ze Niemcy nie potrafia?
        • wtop.ek Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 17:24
          Berlin Brandenburg - megalomania w stylu Gierka

no ale to Niemcy, im wolno
          • szwampuch58 Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 17:59
            Pomijaja Niemcow,twierdzisz ze "lotnisko poleglego brata" ma sens i jest nam potrzebne lotnisko obslugujace 50 milionow PAX-ow rocznie(Okecie obsluguje dzisiaj 13 milionow,przypominam) ???
            • yoma Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 18:16
              Ale na linii północ-południe. Będziemy latać na Nordkapp. I na Ziemię Adeli. I w niczym nam nie przeszkodzi, że na Nordkappie nie ma lotniska, o!
              • buldog2 Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 20:08
                Ale tam są pingwiny, a one z dzioba podobne, choć inteligentne. Dlatego taka moda
                s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/48/10/a4/4810a41334e00a9b440222f15a7cb35f.jpg

--
                Zamiast z PISem, lepiej z kotem
                • wtop.ek Re: Megalomania w stylu Gierka. 18.03.17, 21:52
                  za 10-15 lat Okęcie osiągnie kres przepustowości, rozbudowywać się nie da

jakie macie propozycje?

• adalberto3 Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 18.03.17, 22:15
                    ... spokojnie rozbudować. Oba lotniska mogą mieć wspólny zarząd.
                    • inocom Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 18.03.17, 23:14
                      adalberto3 napisał:

> ... spokojnie rozbudować. Oba lotniska mogą mieć wspólny zarząd.

Co więcej nowy terminal idzie postawić w rok góra dwa za 20 lat pewnie będzie jeszcze krócej :)

Niech się wiec na razie Okęcie wspina na wyżyny swoich możliwości. Ma na to dwie dekady.
                      • wtop.ek Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 18.03.17, 23:20
                        obecnie dwa pasy plus jeszcze jeden terminal

i za 10-15 lat korek, więcej pasów na Okęciu nie da się wybudować

jakie propozycje, bo nową inwestycję trzeba planować z 10-letnim wyprzedzeniem?
                        • inocom Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 18.03.17, 23:36
                          wtop.ek napisał(a):

> obecnie dwa pasy plus jeszcze jeden terminal
                          >
                          > i za 10-15 lat korek, więcej pasów na Okęciu nie da się wybudować

Problem nie w ilości pasów tylko zarządzania. Gros wielkich lotnisk ma dwa pasy. Starty i lądowania odbywają się falami. Np. co 25 sekund ląduje samolot. Za godzinę co 25 sekund startuje samolot. To idzie wydolić nawet jednym pasem.

> jakie propozycje, bo nową inwestycję trzeba planować z 10-letnim wyprzedzeniem?

Bo sam pomysł Okęcia był chybiony (najbliższy taras widokowy we Wrocławiu). Ale Modlin dlaczego nie. Tam możliwości są wprost nieograniczone. Mało tego, można pociągnąć metro z Warszawy :)
                          Byś się nie śmiała, z Jading do Pu Dong jest 70 km METRO :) (Odległość Wrocław - Opole, czy Wrocław - Legnica).

Jak Warszawa zyska rangę Szanghaju to się będziemy martwić o trzeci pas startowy.
                          I o Shanghai Maglev
                          www.smtdc.com/en/
                        • yoma Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 19.03.17, 10:23
                          Mamy jeszcze śliczne, nieużywane lotnisko w Radomiu, jakby kto pytał.
                          • inocom Re: Megalomania w stylu Gierka. Modlin można ... 22.05.17, 01:43
                            yoma napisała:

> Mamy jeszcze śliczne, nieużywane lotnisko w Radomiu, jakby kto pytał.

To cienko przy Hiszpanach :) Oni nie mają tylko li jednego takiego lotniska.
                            Ciekawe dlaczego mają kryzys?
                • yoma Re: Megalomania w stylu Gierka. 19.03.17, 10:20
                  Na Nordkappie nie ma nawet pingwinów. Nic nie ma. Nordkapp w ruinie :)
                • yoma Re: Megalomania w stylu Gierka. 19.03.17, 10:21
                  Na Nordkappie nie ma nawet pingwinów. Nic nie ma. Nordkapp w ruinie :)
        • adalberto3 ....wnioski z budowy lotniska pod Berlinem.... 18.03.17, 18:54
          "Rozpoczęcie działalności było planowane na 3 czerwca 2012, jednak 17 maja 2012 burmistrz Berlina Klaus Wowereit oznajmił, że otwarcie portu lotniczego zostało przesunięte na 17 marca 2013 z powodu kłopotów z zabezpieczeniami przeciwpożarowymi[1]. Później zapowiedziano otwarcie portu dopiero po wakacjach." W rzeczywistości pierwszym terminem był październik 2011. "Jedną z podawanych dat planowanego uruchomienia portu jest 2019 rok"
          Czyli już ponad 7 lat poślizgu. Za tym wszystkim stoi eksplozja kosztów. Pierwotnie planowano wydatek rzędu 1 mld Euro."Im Juli 2015 näherten sich die Prognosen der Marke von sechs Milliarden Euro." W lipcu 2015 prognozy rzędu 6 mld Euro. To wszystko dla 40 mln pasażerów rocznie.
          • szwampuch58 Re: ....wnioski z budowy lotniska pod Berlinem... 18.03.17, 18:57
            to nie sa wnioski to sa fakty
            • adalberto3 Re: ....wnioski z budowy lotniska pod Berlinem... 18.03.17, 19:41
              Okazuje się, że są to inwestycje bardzo trudne. Budowa pasów startowych to najłatwiejsza część. Problemy zaczynają się, gdy wylądują na nich samoloty z pasażerami. Znowu chyba za obrabianie polityków zabrali się lobbyści. Na takiej inwestycji sporo można zarobić. Dobre podsumowanie tematu :
              wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/545237,centralny-port-lotniczy-hub-lot-lotniko-samolot-polska-pis.html
              • mara571 najwiekszy blad jaki popelniono to byla zmiana 18.03.17, 21:04
                planow i przeniesienie terminalu do obslugi A380.
                Do tego nalezy dodac brak fachowego nadzoru budowlanego ze strony inwestora i rady nadzorczej.
                Jesli mozna dac rade polskim projektantom i budowniczym to apeluje o jedno: budujcie etapami, terminal po terminalu.
    • ukos CPL im. Greka Zorby? 18.03.17, 17:25
      Byłby patron trochę mniej ekstremalny niż PanPrezydętTysiondzleciaPrefesurZintegrowany.
    • kfugktru23 Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 18:17
      wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/545237,centralny-port-lotniczy-hub-lot-lotniko-samolot-polska-pis.html hura! Będzie tor wyścigowy!
    • jabbaryt Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 19:33
      Ten pomysł bardzo mi sie podoba. Polska jest dość biednym krajem i małym kraje a więc nie ma sensu, budowania małych lotnisk typu Łódź, Radom, Modlin czy Kraków. Potrzebne jest jedno duże lotnisko, które bedzie obsługiwało w miare mozliwości jak największy odestek polskiej populacji. Lotnisko umieszczone miedzy Łodzia w Warszawą, połączone z autostradami A1 i A2, liniami koejewymi w tym również z CMK idacą na Śląsk to strzał w 10tkę. Duża ilość pasażerów to dża ilośc połączeń a to oznacza zwiekszenie ilości lotów przesiadkowych tzw connection flight.
      • j-k Centralny Port Lotniczy - nierealne do 2030... 18.03.17, 20:09
        ... budowy autostrad i modernizacja linii kolejowych ciagna sie w PL dziesiecioleciami.

sam CPL mozna zbudowac wprawdzie za 5 mld zlotych w 5 lat.
        ale budowa dojazdow autostradowych i kolejowych do niego bedzie kosztowac
        TRZY razy tyle i trwac lat 15...

za mniejsze pieniadze mozna doposazyc istniejace lotniska
        (W-wa Modlin, Lodz, Radom) i rozbudowac dojazdy do nich.

• titerlitury Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 20:10
        Ta dyskusja się już odbywała jakieś 13 lat temu, w końcu postawiono na Modlin. Ja nie wiem czy istnieje teraz sens budowy kolejnego, choć jako łodzianka byłam bardzo niezadowolona z umieszczenia alternatywy dla Okęcia po drugiej stronie Wisły.
        Ale kolejne lotnisko teraz? Co będzie z Modlinem, skończy jak nasz "port" imienia Reymonta z samolotem 3x w tygodniu?
        Może trzeba dyskusji, konsultacji społecznych, dogłębnych analiz i symulacji na kilkadziesiąt lat do przodu, bo to jest naprawdę kosztowne i finansowo i społecznie przedsięwzięcie, do tego obarczone sporym ryzykiem niepowodzenia.
        Wszystkie polskie lotniska obsługują rocznie 1/5 tego co w swojej narracji planuje Kaczyński. Jak chce odbić pasażerów Frankfurtowi, skoro nawet Berlinowi się nie udało?
        • j-k Tak bylo, pamietam. 18.03.17, 20:46
          titerlitury napisała:
          Ta dyskusja się już odbywała jakieś 13 lat temu, w końcu postawiono na Modlin.

Tak bylo, pamietam.
          Postawiono na Modlin, gdyz budzet nie mial pieniedzy na drogie, budowane od poczatku
          nowe lotnisko
          a potem Lodz wybudowala sobie niewielkie lotnisko wlasne.

i dzis do koncepcji CPL nie ma co wracac - przez najblizsze 15-20 lat.
        • inocom Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 00:45
          titerlitury napisała:

> Może trzeba dyskusji, konsultacji społecznych, dogłębnych analiz i symulacji na
          > kilkadziesiąt lat do przodu, bo to jest naprawdę kosztowne i finansowo i społe
          > cznie przedsięwzięcie, do tego obarczone sporym ryzykiem niepowodzenia.

Ano wymaga. Z mojej lokalnej działki. Dutkiewicz (prezydent Wrocławia) sobie wymyślił, że za 30 baniek zmieni trasę tramwaju o 1 km. Przy czym ta zmiana nie zmieni nic, bo najszybszym sposobem dostania się do centrum jest zaniedbana przez niego (brak jakiejkolwiek chęci dogadania z PLK) czas 9 minut obecnie. Wobec 1 h tego co on proponuje. Ale to będzie tramwaj+ (dosłownie na nazywanie tramwai plisami wpadł ów genialny strateg kilka lat temu) jego imienia, tak jak EIT+ też jest jego imienia :)

> Wszystkie polskie lotniska obsługują rocznie 1/5 tego co w swojej narracji plan
          > uje Kaczyński. Jak chce odbić pasażerów Frankfurtowi, skoro nawet Berlinowi si
          > ę nie udało?

Niemcy mają flotę. A My? Co z tymi kilkoma wylizingowanymi Boeingami poczynimy? Obsłużymy pół świata? I tak centralne lotnisko RP będzie lotniskiem dolotowym do huba.
      • pies_na_czarnych Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 20:50
        > Ten pomysł bardzo mi sie podoba. Polska jest dość biednym krajem

Konkurencja jest zbyt duza, aby taki port mial prawo bytu zwlaszcza, ze wszystkie lotniska cienko przedna i w najblizszych latach nie zapowiada sie poprawa.
      • mara571 z Krakowem to chyba przesadziles 18.03.17, 20:56
        bylo nie bylo to drugi jesli chodzi o liczbe pasazerow port lotniczy w Polsce, chociaz bez mozliwosci rozbudowy. Nalezy zalowac, ze jeszcze w latach 90-tych nie podjeto decyzji o budowie duzego portu lotniczego dla Krakowa i GOP przy gotowym juz odcinku A4.

Zapowiedz budowy centralnego lotniska wywolala wscieklosc szefa Lufthansy, co zwiazane jest z planami firmy i nowym lotniskiem w Berlinie. To mialby byc juz przed prawie 5 laty hub dla wszystkich demoludow. Samoloty Eurowings mialy dostarczac do Berlina pasazerow z krajow baltyckich, calej Polski, Czech, Slowacji i Wegier aby mogli odleciec do Azji, Ameryki, Afryki czy Australii. Przez "Pfusch am Bau" poszly sie bujac.
        Ladne zdjecia:
        www.welt.de/wirtschaft/article146839756/Das-ist-die-erschreckende-Fehlerliste-des-BER.html
        • j-k Berlin-Schönefeld bedzie jednak dokonczony za 2... 18.03.17, 21:25
          za jakies 2 lata i... budowa nowego wielkiego Lotniska miedzykontynentalnego
          w Centralnej Polsce
          nie ma ekonomicznego uzasadnienia.
          • taniarada Tempelhof w Berlinie 18.03.17, 21:49
            Tam trzymają emigrantów i służby specjalne robią tam często czystkę .Jest tam też największa giełda samochodowa,którą prowadzą Turcy.Chcesz naprawić tanio auto jedź do Berlina.Uwielbiam przysłówek tam .Taki jest widoczny.
        • adalberto3 Re: z Krakowem ... to mi się podoba ! 18.03.17, 22:39
          Za krótkie schody ruchome na lotnisku pod Berlinem. Do przenoszenia bagaży w ramach integracji mogą postawić tam emigrantów. Windy dla niepełnosprawnych raczej dojeżdżają na właściwy poziom.
      • rozbiciedzielnicowe Re: Centralny Port Lotniczy 18.03.17, 22:21
        jabbaryt napisał:

> Ten pomysł bardzo mi sie podoba. Polska jest dość biednym krajem i małym kraje
        > a więc nie ma sensu, budowania małych lotnisk typu Łódź, Radom, Modlin czy Krak
        > ów. Potrzebne jest jedno duże lotnisko, które bedzie obsługiwało w miare mozliw
        > ości jak największy odestek polskiej populacji. Lotnisko umieszczone miedzy Łod
        > zia w Warszawą, połączone z autostradami A1 i A2, liniami koejewymi w tym równi
        > eż z CMK idacą na Śląsk to strzał w 10tkę. Duża ilość pasażerów to dża ilośc po
        > łączeń a to oznacza zwiekszenie ilości lotów przesiadkowych tzw connection flig
        > ht.

Tez tak uwazam.
    • taniarada Ludzie mam pytanie? 18.03.17, 20:11
      Ten w Gdańsku port lotniczy zmienił nazwę bo to siara na cały świat.
      • titerlitury Re: Ludzie mam pytanie? 18.03.17, 20:19
        Są plany nadania mu imienia bohaterki Powstania Warszawskiego, która spędziła je w Starachowicach, jakaś Albina, czy jakoś tak, nie pamiętam już.
      • adam111115 Re: Ludzie mam pytanie? 18.03.17, 22:24
        Będzie imienia głupiej rady. Pasuje?
    • inocom Kolejne utopione środki 18.03.17, 22:34
      rozbiciedzielnicowe napisał:

> Centralny Port Lotniczy - nie nowa inicjatywa, i nie PiS ją wymyślił, ale ją po
      > piera. To jedyne, co w PiSie mi się podoba.

Lotnisko musi na siebie zarobić, zarabia opłatami lotniskowymi. Np. 32 zł za pasażera, który nie jest pasażerem tranzytowym, bo opłata za takiego wynosi 0.

W Polsce według wyliczeń Gazety w 2030 roku będzie 60 mln pasażerów rocznie. (na całą Polskę)
      CPL niech zgarnie z tego połowę. Czyli 30 mln. Razy 32 zł mamy 960 mln zł przychodu. A dochodzą do tego spłaty inwestycji i koszty własne funkcjonowania.

Lotniska na ludzikach kroci nie zarabiają. Liczy się Cargo. A by był na to popyt, musi być silna gospodarka eksportująca i importująca.

Jako wrocławianin nie będę latał w świat, czy to przez Okęcia, Mszczynów czy Modlin. Na cholerę mam się przesiadać dodatkowo? Mogę raz gdzieś po drodze. Typu lecąc do Faro, przesiąść się w Nottingham i zapłacić za całą trasę 300 zł, a nie 2000+ przez Okęcie i lecieć 24+ h.

Lotnisk nie buduje się na wyrost, tylko akurat takie, jak gospodarka pozwala.
      Nie wystarczy wybudować, trzeba mieć jeszcze co/kogo wozić. (Radom)

Lotnisko musi na siebie zarobić.
      • taniarada Re: Kolejne utopione środki 18.03.17, 22:54
        Fajnie to inocom opisałeś .Ja sobie tylko dzisiaj trollowałem .Zresztą mam sporo takich na swoim forum .Pozdrówka
        • titerlitury Re: Kolejne utopione środki 18.03.17, 22:55
          taniarada napisał(a):

> Ja sobie tylko dzisiaj trollowałem .Zresztą mam spor
          > o takich na swoim forum .Pozdrówka

:D
        • wtop.ek Re: Kolejne utopione środki 18.03.17, 23:22
          wy w zakonie dużo latacie?

taniarada napisał(a):

> Fajnie to inocom opisałeś .Ja sobie tylko dzisiaj trollowałem .Zresztą mam spor
          > o takich na swoim forum .Pozdrówka
          • pies_na_czarnych Re: Kolejne utopione środki 18.03.17, 23:54
            Ich janioły przemieszczaja.
    • pies_na_czarnych Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 01:10
      Chwyt propagandowy w stylu Gierka. Tak samo bylo z Portem Polnocnym. Wielki krzyk, szampanskoje i gowno z tego wyszlo. Zarobili jedynie bursztyniarze. :)
      • inocom To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 01:17
        pies_na_czarnych napisała:

> Chwyt propagandowy w stylu Gierka. Tak samo bylo z Portem Polnocnym. Wielki krz
        > yk, szampanskoje i gowno z tego wyszlo. Zarobili jedynie bursztyniarze. :)

Wylicza je. Choć
        Podatki mają to do siebie, że nie są celowe.
        Co takiego robi Owsiak, że ma ma dochody, od których musi zapłacić ponad dwukrotność uposażenia zwykłego szaraka, podatków? Podatki wszak prałaci się li tylko od dochodu.

W 2016 roku zapłaciłem, tylko z moich dochodów, ponad 50 tys. złotych podatku.
        • titerlitury Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 06:19
          Nie jest to prawda. Podatki największe płacisz od wydatków i oszczędności. Podatek dochodowy to 18%, ale od zysków kapitałowych to już 19%, a VAT 23%, o akcyzie nawet nie wspomnę.
        • pies_na_czarnych Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 11:53
          inocom napisał:

> Wylicza je. Choć
          > Podatki mają to do siebie, że nie są celowe.
          > Co takiego robi Owsiak, że ma ma dochody, od których musi zapłacić ponad dwukro
          > tność uposażenia zwykłego szaraka, podatków? Podatki wszak prałaci się li tylko
          > od dochodu.
          > [url=http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jerzy-owsiak-do-agaty-dudy-jestem-zaniepoko
          > jny-tym-co-dzieje-sie-w-armii/k26be0d]
          > W 2016 roku zapłaciłem, tylko z moich dochodów, ponad 50 tys. złotych podatku.[
          > /url]
          >
          >
          >

Gierek nic nie musial wyliczac. Za jego panowania nikt podatkow nie placil :p
          Nie wiem co ma Owsiak wspolnego z lotniskiem. No moze jedynie to, ze jego Orkiestra przynosi efekt, a to lotnisko to jest jedynie propagandowa banka mydlana.
          • inocom Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 12:16

> inocom napisał:
            >
            > > Wylicza je. Choć
            > > Podatki mają to do siebie, że nie są celowe.
            > > Co takiego robi Owsiak, że ma ma dochody, od których musi zapłacić ponad
            > dwukro
            > > tność uposażenia zwykłego szaraka, podatków? Podatki wszak prałaci się li
            > tylko
            > > od dochodu.
            > > [url=http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jerzy-owsiak-do-agaty-dudy-jestem-zan
            > iepoko
            > > jny-tym-co-dzieje-sie-w-armii/k26be0d]
            > > W 2016 roku zapłaciłem, tylko z moich dochodów, ponad 50 tys. złotych pod
            > atku.[
            > > /url]
            > >
            > >
            > >
            >
            > Gierek nic nie musial wyliczac. Za jego panowania nikt podatkow nie placil :p
            > Nie wiem co ma Owsiak wspolnego z lotniskiem. No moze jedynie to, ze jego Orkie
            > stra przynosi efekt, a to lotnisko to jest jedynie propagandowa banka mydlana.

Przecież to lotnisko sfinansują z PIT Owsiaka, podobnie jak drony. :)
            Bardzo podoba mi się taka działalność charytatywna, od której płaci się PIT w wysokości większej niż 2 letnia pensja pani Krysi z Biedronki.
            Jak żyć? Panie, jak tu żyć.
            • yoma Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 12:26
              Swoją drogą, żeby do tematu o lotnisku wpakować Owsiaka, to trzeba być wykwalifikowanym pisiorem. A tsunami na Filipinach nie łaska?
              • inocom Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 18:43
                yoma napisała:

> Swoją drogą, żeby do tematu o lotnisku wpakować Owsiaka, to trzeba być wykwalif
                > ikowanym pisiorem. A tsunami na Filipinach nie łaska?

Z czego Pan się utrzymuje...

img8.dmty.pl//uploads/201701/1484582226_lrhtfq_600.jpg
              • m.c.hrabia Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 19:16
                Swoją drogą, żeby do tematu o lotnisku wpakować Owsiaka, to trzeba być wykwalifikowanym pisiorem

czyli idiotą.
                • inocom Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 19:36
                  m.c.hrabia napisał:

> czyli idiotą.

Fajnie, że się przedstawiłeś.
              • pies_na_czarnych Re: To całkiem jak 50 tys. podatków Owsiaka 19.03.17, 19:38
                yoma napisała:

> Swoją drogą, żeby do tematu o lotnisku wpakować Owsiaka, to trzeba być wykwalif
                > ikowanym pisiorem. A tsunami na Filipinach nie łaska?
                >

Typowe dla nich odwracanie kota ogonem.
                • inocom Walesa jak zwykle "wykreca kotu ogona" :) 19.03.17, 19:43

> yoma napisała:
                  >
                  > > Swoją drogą, żeby do tematu o lotnisku wpakować Owsiaka, to trzeba być wy
                  > kwalif
                  > > ikowanym pisiorem. A tsunami na Filipinach nie łaska?
                  > >
                  >
                  > Typowe dla nich odwracanie kota ogonem.
    • yoma Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 10:27
      Ja bardzo proszę - niech rząd, akurat TEN rząd nie bierze się za transport lotniczy. Jednego brata i prawie setkę niewinnych Kaczyński już zamordował.
      • cronny Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 19:12
        Podobno wszystkie istniejące porty lotnicze, które łącznie obsługują ok 30 mln pasażerów mają się rozwijać, a dodatkowo ma powstać na mazowieckich polach CPL, który obsłuży 60 mln pasażerów. Ciekawe dokąd w/g geopolitycznych planów PiS, po wyjściu Polski z UE w 2030 będą tak masowo latać Polacy? Na Sybir?
        • pies_na_czarnych Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 19:40
          > będą tak masowo latać Polacy? Na Sybir?

Bilet w jedna strone nie uczyni lotniska rentownym ;)
          • cronny Re: Centralny Port Lotniczy 19.03.17, 20:17

> Bilet w jedna strone nie uczyni lotniska rentownym ;)

No co ty, tych z "gorszego sortu" to pogonią pieszo, a dla osobistych wrogów prezesa będą specloty na koszt państwa, z międzylądowaniem w Smoleńsku... Kasę to pomysłodawcy CPL planują tłuc na obowiązkowych wycieczkach Szlakiem Zdrady Narodowej dla beneficjentów "dobrej zmiany" i na wyjazdach rodzin zesłańców na widzenia...
            • inocom I pomyśleć, że na to wpadł Tusk :) 19.03.17, 20:26
              cronny napisał:

> pies_na_czarnych napisała:
              >
              > > Bilet w jedna strone nie uczyni lotniska rentownym ;)
              >
              > No co ty, tych z "gorszego sortu" to pogonią pieszo, a dla osobistych wrogów pr
              > ezesa będą specloty na koszt państwa, z międzylądowaniem w Smoleńsku... Kasę to
              > pomysłodawcy CPL planują tłuc na obowiązkowych wycieczkach Szlakiem Zdrady Nar
              > odowej dla beneficjentów "dobrej zmiany" i na wyjazdach rodzin zesłańców na wid
              > zenia...
              • m.marle No pewnie, że Kaczyński sam by CPL nie wymyślił 19.03.17, 22:35
                Kwestię ewentualnej budowy Centralnego Portu Lotniczego, jak również infrastruktury towarzyszącej – szybkiej kolei i dróg, polski minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski podjął rok temu w trakcie czterodniowej wizyty w Chinach.

"Chińczycy mają sporo środków na globalne inwestycje, jednocześnie źródła szybkiego wzrostu w Chinach się wyczerpały. Chcą zatem budować infrastrukturę transportową poza granicami Chin i stąd pomysł, by stworzyć inwestycję o tak wielkim rozmachu. Przy czym na cały projekt nowego "Jedwabnego Szlaku" składają się nie tylko koleje czy drogi, ale również lotniska takie jak to" - mówił minister Waszczykowski

antyweb.pl/polska-centralny-port-lotniczy/
                • inocom Historia tego portu jest bardziej odległa sięga PO 19.03.17, 22:47
                  m.marle napisał:

> Kwestię ewentualnej budowy Centralnego Portu Lotniczego, jak również infrastruk
                  > tury towarzyszącej – szybkiej kolei i dróg, polski minister spraw zagranicznych
                  > Witold Waszczykowski podjął rok temu w trakcie czterodniowej wizyty w C
                  > hinach.
                  >
                  > "Chińczycy mają sporo środków na globalne inwestycje, jednocześnie źródła szybk
                  > iego wzrostu w Chinach się wyczerpały. Chcą zatem budować infrastrukturę transp
                  > ortową poza granicami Chin i stąd pomysł, by stworzyć inwestycję o tak wielkim
                  > rozmachu. Przy czym na cały projekt nowego "Jedwabnego Szlaku" składają się nie
                  > tylko koleje czy drogi, ale również lotniska takie jak to" - mówił minister [b
                  > ]Waszczykowski [/b]
                  >
                  > antyweb.pl/polska-centralny-port-lotniczy/
                  • m.marle Co ty nie powiesz, iniuniuś? A wiesz, czemu olali? 19.03.17, 23:17
                    Bo policzyli, że Centralny Port Lotniczy, doprowadziłby prawdopodobnie do zamknięcie kilku lotnisk w okolicy. Mowa o ledwo zipiącym Radomiu, ale też o Modlinie – lotnisku, które radzi sobie coraz lepiej i… planuje rozbudowę, a nawet - że pod znakiem zapytania stanęłoby funkcjonowanie lotniska Chopina na warszawskim Okęciu.

Co tym obliczeniom przeciwstawia Kaczyński, prezentując jako swój ten megalomański projekt?

"Tu jest takie pytanie: czy w kraju, który ma co prawda dość znaczną powierzchnię, ale taki dosyć okrągły kształt, jest sens budowania dużej ilości lokalnych lotnisk? Czy nie lepiej w tej chwili mieć takie potężne lotnisko międzynarodowe, światowe, gdzieś niedaleko Warszawy? Ja nie ukrywam, że wypowiadam się za tą drugą ewentualnością, bo Polska nie może być prowincją" - powiedział Jarosław Kaczyński ( który, nota bene, też ma "taki dosyć okrągły kształt").
                    • inocom Prócz portu liczy się flota 19.03.17, 23:30
                      m.marle napisał:

> Bo policzyli, że Centralny Port Lotniczy, doprowadziłby prawdopodobnie do zamkn
                      > ięcie kilku lotnisk w okolicy.

Prócz portu liczy się flota
                      5-20 samolotów :)
                      Gdzie chcesz tym latać?
                      I kto zmusi innych przewoźników, by lądowali we Mszczonowie?
                • pies_na_czarnych Jedwabny Szlak szlag trafił juz na samym początku 19.03.17, 23:39
                  Jedwabny Szlak szlag trafił juz na samym początku.

Jedwabny Szlak nie podoba się ministrowi
                  Jednak minister Antoni Macierewicz jest gorącym krytykiem Nowego Jedwabnego Szlaku. BiznesAlert.pl przytoczył jego wypowiedź dla polonijnych mediów w Kanadzie. – Ta koncepcja ekspansji Chin jest częścią całościowej koncepcji porozumienia Europy Zachodniej z Rosją i Chinami, a także wyeliminowania z obszaru eurazjatyckiego wpływów Stanów Zjednoczonych oraz zlikwidowania niepodległego bytu Polski, bo to Polska na styku między wpływami rosyjsko-chińskimi i niemieckimi jest jedynym krajem mogącym zorganizować alternatywę wobec takiej eurazjatyckiej super potęgi – powiedział minister. – Oczywiście w razie korzyści gospodarczych jesteśmy zawsze gotowi w nich wziąć udział i je promować, ale z perspektywy naszej siły, a nie budowy jakiegoś nowego, socjalistycznego imperium łączącego Niemcy, Rosję i Chiny – zastrzegł.
                  biznesalert.pl/jakobik-macierewicz-wypisuje-polske-z-nowego-jedwabnego-szlaku-w-tle-gra-sluzb/
    • inocom Gdyby lecieli przez Mszczynów 19.03.17, 23:06

> Centralny Port Lotniczy

Ominęłoby ich upokorzenie

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21519426,chasydzi-lecieli-do-lezajska-musieli-przymusowo-ladowac-w-amsterdamie.html
      • m.marle Okęcie jest za małe dla kaczego ego. 20.03.17, 00:14
        To lotnisko nie zasługuje na istnienie, bo jest skażone współudziałem w zamachu wszechczasów. Tu się zaczął ów lot, który skończył się wybuchami podłożonych bomb. A gdzie te bomby podłożono? Oczywista oczywistość, że to tu podłożono bomby.
        A poza tym ma takie niesłuszne imię. No bo czy tego Chopina, syna imigranta, można uważać za prawdziwego Polaka? W ogóle za Polaka? To jakieś francuskie multi-kulti, które nie wiadomo czy umiało jeść widelcem.
        • inocom Re: Okęcie jest za małe dla kaczego ego. 20.03.17, 00:21
          m.marle napisał:

> To lotnisko nie zasługuje na istnienie, bo jest skażone współudziałem w zamachu
          > wszechczasów. Tu się zaczął ów lot, który skończył się wybuchami podłożonych b
          > omb. A gdzie te bomby podłożono? Oczywista oczywistość, że to tu podłożono bomb
          > y.
          > A poza tym ma takie niesłuszne imię. No bo czy tego Chopina, syna imigranta, mo
          > żna uważać za prawdziwego Polaka? W ogóle za Polaka? To jakieś francuskie multi
          > -kulti, które nie wiadomo czy umiało jeść widelcem.

A tak właściwie, to co chciałeś powiedzieć ???
          • pies_na_czarnych Re: Okęcie jest za małe dla kaczego ego. 20.03.17, 01:13
            To było dla inteligentnych. :p
          • m.marle Re: Okęcie jest za małe dla kaczego ego. 20.03.17, 01:16
            > A tak właściwie, to co chciałeś powiedzieć ???

Że za emocjonalnie silnym wsparciem dla ekonomicznie wątpliwego pomysłu CPL, jak za brukselską operacją anty Tuskową, jak - być może - za masową wycinką drzew i wieloma innymi mało sensownymi z racjonalnego punktu widzenia przedsięwzięciami, mogą przemawiać osobiste dziwactwa, fobie i urojenia.
            I - być może - rację maja ci, którzy uważają, że, jak w piosence o dyktowanych instynktami i odruchami warunkowymi obyczajach rekina:

Człowiek na próżno swą myśl przypisuje
            Drapieżcy, co mały jak piąstka ma mózg
            Drapieżca to chirurg, co wciąż amputuje
            Bez myśli szczególnej otwiera nam brzuch
      • adalberto3 Re: Gdyby lecieli przez Mszczynów 20.03.17, 08:32
        Cadyk Elimelech Weissblum z Leżajska nad nimi czuwa.
    • derff Re: Centralny Port Lotniczy 20.03.17, 09:23
      Oj, aby tylko "ego" nie rozerwało Prezesowi ubrania!
      • cronny Za Grodziskiem maz. CPL, na Pomorzu kosmodrom 20.03.17, 14:28
        Puszcze wytniemy, a pustynię zalesimy
        --
        "Hej, wysoko ci u nas technika stanęła, wysoko...To, co było zalesione, ucywilizowano, ale za to zmelioryzowano, zaś pustynie zalesiono. Rzekę zawrócono, żeby płynęła w drugą stronę. W związku z tym droga do kościoła wypadła nieco dalej, zaś u mnie na podwórku powstała wielka tama o poważnym znaczeniu gospodarczym, tak że drzwi się całkiem nie odmykały i z trudnością można było wyjść z domu."/Sławomir Mrożek Wesele w Atomicach
    • rozbiciedzielnicowe Re: Centralny Port Lotniczy 23.03.17, 09:48

> Centralny Port Lotniczy - nie nowa inicjatywa, i nie PiS ją wymyślił, ale ją po
      > piera. To jedyne, co w PiSie mi się podoba.
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21511857,centralny-port-lotniczy-co-z-ta-inwestycja-dzwonimy-do-mszczonowa.html#BoxNewsLink&a=66&c=61

Jednak będzie?:
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21532599,bedzie-centralny-port-lotniczy-za-30-miliardow-zlotych-tylko.html#MT
      • m.c.hrabia Re: Centralny Port Lotniczy 23.03.17, 09:53
        CPL +CDK , patrząc w przyszłość trzeba dołożyć centralny kosmodrom ,pod wspólnym imieniem lechutka wielkiego,
        ja bym zaczął od kosmodromu i lotów na Marsa , bylibyśmy pierwsi ,a co? niech zobaczą co Polak potrafi.
    • cronny Sowieci budowali komunizm, Kaczyński - CPL 05.04.17, 00:04
      i "dobrą zmianę"
      To mi przypomina ruską anegdotę o zebraniu w kołchozie.

Porządek dzienny przewidywał dwa punkty:
      Punkt pierwszy - budowa stodoły.
      Punkt drugi - budowa komunizmu.

Zebranie otworzył sekretarz partii:

Towarzysze!
      Nasza organizacja partyjna ma propozycję, żeby - z powodu przejściowych trudności na odcinku desek i gwoździ - przejść od razu do punktu drugiego.
      Kto "za"?
      Burnyje apłodismenty (burzliwe oklaski).
    • tsar1 Re: Centralny Port Lotniczy 21.05.17, 23:29
      Projekt koncepcyjny Centralnego Portu Lotniczego tyle że w Nowym Mieście nad Pilicą
      www.epnm-airport.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka