Dodaj do ulubionych

Wjazd na paszport amerykański

22.06.17, 09:48
Witam.

Czy na lotnisku w Chopina są linie są oddzielona dla obcokrajowców czy razem z obywatelami? Planuje wjazd do Polski bezpośrednio z Londynu a potem z powrotem prosto na Londyn. Trzy trzeba wypełniać jakąś kartę lub deklarację?
Możliwe jest że chcąc pozwiedzać kilka miast, raczej zdecyduję się na wjazd do Rzeszowa gdzie mam rodzinę a wyjazd np z Gdańska, Warszawy, Krakowa lub Wrocławia które planują pozwiedzać. Z których oprócz Warszawy można powrócić do Heathrow (gdzie stamtąd miałbym transfer do San Francisco).

Czy na wypożyczanie samochodu z obcą licencją konieczne jest IDP (międzynarodowe prawo jazdy)? A jak jest z podróżą koleją?

Czy w barach, restauracjach często legitymują na zakup alkoholu? Ja jestem w 30 i częstą mnie w USA nie legitymują jak kiedy byłem młodszy oprócz w supermarketach.

Obserwuj wątek
    • trydzyk Re: Wjazd na paszport amerykański 22.06.17, 12:35
      domx19 napisał(a):

> Czy na lotnisku w Chopina są linie są oddzielona dla obcokrajowców czy razem z
      > obywatelami? Planuje wjazd do Polski bezpośrednio z Londynu a potem z powrotem
      > prosto na Londyn. Trzy trzeba wypełniać jakąś kartę lub deklarację?

Polacy na forum raczej nie beda tego wiedziec.

> Możliwe jest że chcąc pozwiedzać kilka miast, raczej zdecyduję się na wjazd do
      > Rzeszowa gdzie mam rodzinę a wyjazd np z Gdańska, Warszawy, Krakowa lub Wrocław
      > ia które planują pozwiedzać. Z których oprócz Warszawy można powrócić do Heathr
      > ow (gdzie stamtąd miałbym transfer do San Francisco).

Wystarczy sprawdzic na wyszukiwarkach polaczen.

>
      > Czy na wypożyczanie samochodu z obcą licencją konieczne jest IDP (międzynarodow
      > e prawo jazdy)? A jak jest z podróżą koleją?

Do podrozy koleja prawo jazdy nie jest konieczne :)

> Czy w barach, restauracjach często legitymują na zakup alkoholu? Ja jestem w 30
      > i częstą mnie w USA nie legitymują jak kiedy byłem młodszy oprócz w supermarke
      > tach.

Zalezy jak wygladasz :)

F.
    • albwu Re: Wjazd na paszport amerykański 23.06.17, 11:15
      W PL - w tym zakresie - obowiązuje takie same przepisy jak w innych krajach UE. Czy byłeś w innym kraju UE np. w UK. Twoje pytanie świadczy, że nie byłeś i nie masz doświadczenia w tym zakresie.
      • domx19 Re: Wjazd na paszport amerykański 28.06.17, 09:03
        albwu napisał:

> W PL - w tym zakresie - obowiązuje takie same przepisy jak w innych krajach UE.
        > Czy byłeś w innym kraju UE np. w UK. Twoje pytanie świadczy, że nie byłeś i
        > nie masz doświadczenia w tym zakresie.

Nie. Wyemigrowałem w 2004, dawno dawno temu :) Od tej pory jeszcze nie byłem w Europie. Wiem ze w UK mają osobno linie dla "British i EU citizens" i osobno dla "others" i co są z krajów państw trzecich muszę wypełnić UK Border Agency Landing Card. Ale te wszystkie informacje było proste to odnalezienia na stronie lotniska Heathrow. Polskie Lotnisko Chopino nie udziela takich dokładnych informacji. Gdybym wiedział to bym nie potrzebował tutaj pytać.
    • chrabya Re: Wjazd na paszport amerykański 28.06.17, 09:27

Hi Domx,

Tak. Ustawiasz się w kolejce paszportowej dla pasażerów spoza EU (unia Schengen). Podobnie jak w USA - citizens/residents
      i visitors. Nie wypełniasz niczego. Wystarcza paszport. W Polsce możesz przebywać jednorazowo do trzech miesięcy.
      Z Rzeszowa i innych miast możesz lecieć do Londynu tanimi liniami na lotniska Stansted lub Luton. Na Heathrow tylko z Warszawy.

Do wypożyczenia samochodu wystarcza tylko amerykańskie DL ale przy kontroli drogowej policja wymaga International Driving Licence. Mandat za brak IDL 500 PLN. Dostaniesz je od ręki w AAA (koszt ~ $ 20.00) Zdjęcie zrobią na miejscu.

Polskie koleje to nie AMTRAK. Wsiadasz bez legitymowania się. Jeżeil nie wyglądasz na 12 latka nikt w Polsce nie zapyta Ciebie o ID.

Have a nice trip Amigo!
      • domx19 Re: Wjazd na paszport amerykański 28.06.17, 11:05
        Dziękuję serdecznie za szczegółową odpowiedź!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka