Dodaj do ulubionych

Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przeszłość

05.09.17, 22:11
Czytam i oczom nie wierzę:
next.gazeta.pl/next/7,151003,22328410,powrot-motoryzacyjnej-legendy-ursus-chce-wznowic-produkcje.html#BoxBizImg
Pieszczoszek nowej władzy, czyli "producent" traktorów URSUS (składanych z części z całego świata), oprócz calej floty samochodów elektrycznych deklaruje chęć wznowienia produkcji "legendarnego motocykla WSK"......
Dla młodziaków, którzy nie mogą pamiętać: była to dwusuwowa pie...tka o mocy kilku KM, niechlujnie wykonana, brzydka jak gumofilce i wzorowana na niemieckim DKW 125 z lat trzydziestych. Wyglądała jakby ja osobiście towarzysz Gomułka zaprojektował. I tak jak Harley jest symbolem USA, tak WSK było symbolem PRL - przynajmniej dla motocyklistów.
Coś musi być w tym sentymencie do PRL u dobrozmianowców.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 08:43
      Przecież od dawna wiadomo, że dobrozmianowcy tkwią mentalnie w PRL, a zwłaszcza ich guru. Jemu właściwie nie należy się dziwić, był beneficjentem tamtej rzeczywistości i normalność najwyraźniej go uwiera. Natomiast ci młodsi nawet nie bardzo wiedzą, o co chodzi, ale na wyścigi starają się podlizywać swojemu idolowi.
    • alistair-p Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 09:08
      Próba reanimacji JUNAKA już była.Zakończyła się klęską.
      • zapijaczony_ryj Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 09:21
        JArozbaw cały czas reanimuje PRLowskie garnitury i buty w których wygląda jak wygląda:
        www.google.pl/search?q=Jaros%C5%82aw+KAczynski+garnitur&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjpvP3EgpDWAhUsKpoKHZOrCU4Q_AUICigB&biw=1186&bih=634#imgrc=QsE6gMmpZmLWiM:
        Tak jak na żonę stanu przystało
    • zapijaczony_ryj Naukę historii zafałszowali w podręcznikach 06.09.17, 09:12

To młodzież zobaczy na własne oczy na ulicach!
      Następnym pewnie będzie Syrenka. której produkcję wznowi Żerań!
      • erka-4 polskie należy reanimować 06.09.17, 09:43
        zapijaczony_ryj napisał:

>
        > To młodzież zobaczy na własne oczy na ulicach!
        > Następnym pewnie będzie Syrenka. której produkcję wznowi Żerań!
        >

- a niby co stoi na przeszkodzie,mogą mieć Czesi "swoją" Škodę to dlaczego Polacy nie mogą mieć Poloneza albo Syrenki.
        Stać nas na to.
        Nawet na Osę,całą Polskę nią objeździłem.
        Gdyby nie ruska okupacja niegdyś a kolonizacja niemiecka dzisiaj z Osy byłby motocykl niezły dzisiaj.
        A Beskid,czy go ktoś pamięta ?
        Ruscy нельзя powiedzieli i szlag trafił Beskida.
        • pies_na_czarnych Re: polskie należy reanimować 06.09.17, 10:12
          Osa to była włoska Vespa.
          • wsk175 Re: polskie należy reanimować 06.09.17, 13:52
            Mylisz się.
            Osa to była próba stworzenia polskiego skutera z tego co było dostępne. Powstało coś pomiędzy zwykłym motocyklem a skuterem. Duże koła, inne przeniesienie napędu i masa blachy by toto wyglądało jak skuter.
            Vespa i lambretta to były włoskie piękności, osa to socjalistyczny, siermiężny wyrób "skuteropodobny" lepiej dostosowany do kiepskich dróg. Nieźle się sprawdzała w rajdach terenowych.
        • zapijaczony_ryj Re: polskie należy reanimować 06.09.17, 10:15
          Głupiś i tyle! Ta rzekomo czeska Skoda to nie jest Skoda, tylko niemiecki samochody, niemiecka myśl techniczna i niemiecka technologia.
          A ile tą wspaniałą Osą przejechałeś tysięcy kilometrów do kapitalnego remontu silnika, ile w tym czasie wymieniłeś pierścieni i iskrowników, cewek zapłonowych, ile linek sprzęgła i ile jeszcze tam czegoś?
          • erka-4 czasy inne i technologie także dzisiaj 06.09.17, 14:04
            zapijaczony_ryj napisał:

> Głupiś i tyle! Ta rzekomo czeska Skoda to nie jest Skoda, tylko niemiecki samoc
            > hody, niemiecka myśl techniczna i niemiecka technologia.

Ja , ja.

PO co robisz se jaja ?
            Ja wiem że wszystko w tej Europie niemieckie jest i najlepsze pod słońcem,pamiętam dobrze tamte czasy,gdy kuple śląscy po powrocie z niemieckiego raju po pracy u szwagra w Niemczech chwalili się kielnią i młotkiem niemieckim.
            Śmiałem się z nich później jak tą kielnią niemiecką machali równo,jakoś sama tynku nie chciała narzucić.

> A ile tą wspaniałą Osą przejechałeś tysięcy kilometrów do kapitalnego remontu s
            > ilnika, ile w tym czasie wymieniłeś pierścieni i iskrowników, cewek zapłonowych
            > , ile linek sprzęgła i ile jeszcze tam czegoś?
            >

- a co chciałeś w latach 60-tych mieć rakietę na wzór dzisiejszy ?
            Nie bądź śmieszny.
            Ważne,że Polskę objechałem od Tatr po Bałtyk i od Odry po Bug.
            • pies_na_czarnych Re: czasy inne i technologie także dzisiaj 06.09.17, 14:42
              Ze Skody pozostała tylko nazwa reszta to VV.
              • szwampuch58 Re: czasy inne i technologie także dzisiaj 06.09.17, 15:10
                Kogo to interesuje Czesi trzepia kase i Niemcy trzepia kase:
                www.motofakty.pl/artykul/skoda-rekordowe-wyniki-czeskiej-marki.html
                U nas zwiazek zawodowy "Solidarnosc" po zalatwieniu FSO na Zeraniu na amen ...... tez ma sie dobrze a nawet jeszcze lepiej.
              • erka-4 niemiecki też tylko jest z nazwy. 06.09.17, 15:50
                pies_na_czarnych napisała:

> Ze Skody pozostała tylko nazwa reszta to VV.
                >

- no tak,bo przy dzisiejszej globalizacji temu niemieckiemu autu został jedynie ten znaczek - VV .
            • zapijaczony_ryj Re: czasy inne i technologie także dzisiaj 06.09.17, 14:57
              Jaja sobie robisz, czy mało kumatyś?

Od Tatr po Bałtyk to tylko ok 600 km, od Odry po Bug niewiele więcej.
              Z Buta też to można i bezawaryjnie.
              Pochwal się jaki przebieg zrobiłeś na tym straszydle?
      • pies_na_czarnych Re: Naukę historii zafałszowali w podręcznikach 06.09.17, 10:19
        Syrenka elepstryczna oczywiście. :)
    • nazimno Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 09:50
      WSK175 w szczegolnosci.
      • wsk175 Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 13:55
        Jeżeli już , to takie coś"
        mr16bp.blogspot.com/2010/05/motocykle-serii-mr-cd-wsk-mr16-c.html
        • wsk175 Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 13:59
          albo takie:
          www.wueska.pl/viewtopic.php?f=9&t=432&p=541055
    • yoma Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 10:05
      Będzie program Osa+?
      • alistair-p Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 16:02
        Na ul.Mińskiej w Warszawie powstało kilka naprawdę fajnych prototypów.Wiem bo na prototypowni pracował mój ojciec,czasem zabierał mnie do fabryki.A OSĘ można by reaktywować,na troszkę innym poziomie technicznym.
    • pies_na_czarnych Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 10:18
      Ci wspaniali mężczyźni na swoich maszynach w pilotce, albo w hokejowym kasku :)
      Aż łezka w oku się kręci na samo wspomnienie. Ze śmiechu oczywiście :)
    • wsk175 gumofilce+ 06.09.17, 13:40
      Już były huczne zapowiedzi reaktywacji syreny, warszawy i junaka. I goowno z tego wyszło.
      Tym razem będzie podobnie. Niby są nowe junaki, ale to tylko chińszczyzna z polskim historycznym logo.
      Teoretycznie można wznowić produkcję ale....
      -silnik dwusuwowy nie spełnia norm spalin i motor nie otrzyma homologacji w cywilizowanych krajach, a polskiego czterosuwu tej wielkości brak.
      -cena byłaby 2 razy wyższa niż chiński odpowiednik, czyli dupa z interesu
      -sprzedaż byłaby na poziomie sprzedaży "'nowej syrenki", czyli żadna
      WSK ma swoje miejsce w historii polskiej motoryzacji i wystarczy. Były to dobre motocykle, a ich "dobrość" wynikała głównie z faktu, że w ogóle były. Z planów wdrożenia do produkcji nowoczesnych maszyn nic nie wyszło i produkcja padła. Nikt przestarzałych gniotów kupować już nie chciał.
      Ja osobiście mile wspominam dzień, gdy jako prawie 16-latek kupiłem w Polmozbycie swój motocykl. Wróciłem nim do domu bez prawka, bez kasku i bez rejestracji. Ale za to jaki szczęśliwy!
      • erka-4 bo do czego się PO zabrało... 06.09.17, 14:20
        ...to od ręki "spieprzyło" zgodnie z "wytycznymi".
        Wiadomo,byli i są POd niemieckim wpływem tak jak kiedyś komuniści pod ruskim i mogli jedynie słuchać jak wąż pierdzi.
        • wsk175 Re: bo do czego się PO zabrało... 06.09.17, 15:42
          " Ostatni egzemplarz WSK zjechał z taśmy 31 października 1985 roku i był to ostatni motocykl wyprodukowany w Polsce."
          Chrzanisz jak zwykle.
          Już wtedy nikt tego nie kupował i w gs-ach stało to i gniło.
          pl.wikipedia.org/wiki/WSK_(motocykl)
          • erka-4 Re: bo do czego się PO zabrało... 06.09.17, 15:57
            1985 rok nie dość,że komuna to jeszcze w trakcie komunistycznych kombinacji,który to komunista w tych latach myślał o jakiejś wuesce ?
            Oni już jedną nogą żyli w złodziejskim kapitalizmie,kombinowali jak od wueski sprzedać kółka.
      • erka-4 Re: gumofilce+ 06.09.17, 14:25
        A ty się nie ośmieszaj,bo tu chodzi jedynie o polską markę w najnowszej klasie.
        Polak potrafi tylko musi mieć szansę.
        • wsk175 Re: gumofilce+ 06.09.17, 15:38
          Sam się nie ośmieszaj.
          Polak potrafi dzisiaj zrobić przyzwoity motocykl. ale kosztować to będzie majątek. Nikt rozsądny kasy na to nie wyłoży.
          Pomysł bez szans na sukces finansowy.
          Chyba że to będzie montownia chińszczyzny z logo WSK, ale podobnego goowna w świecie pełno. Czyli pomysł raczej średni.
          • erka-4 Re: gumofilce+ 06.09.17, 16:04
            wsk175 napisał:

> Sam się nie ośmieszaj.
            > Polak potrafi dzisiaj zrobić przyzwoity motocykl. ale kosztować to będzie mająt
            > ek.

- dzisiaj to planujemy,robić jutro będziemy jeśli dobrze wyjdzie na kosztorysie.

Nikt rozsądny kasy na to nie wyłoży.
            > Pomysł bez szans na sukces finansowy.
            > Chyba że to będzie montownia chińszczyzny z logo WSK, ale podobnego goowna w św
            > iecie pełno.

- pożyjemy,zobaczymy.
            Wiele planów na wstępie wygląda nierealnie a po czasie wielki jest sukces.
            Nie spróbujesz to się nie przekonasz.

Czyli pomysł raczej średni.

- średnich najwięcej na świecie,zatem zbyt może być pewny.
            • wsk175 Re: gumofilce+ 06.09.17, 16:27
              Ta, niedawno pisi planowali budowę miliona aut elektrycznych, dzisiaj myślą o produkcji gó...anych peerelowskich motorków...Dobra zmiana.
              Oczywiście tylko myślą bo nawet tego nie zrealizują.
              Proponuję pomyśleć o budowie sławojek, wozów drabiniastych i ulicznych saturatorów z wodą sodową.
              Zdziczała pisia trzoda orgazmu dostanie....
    • m.c.hrabia Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 14:08
      Wyglądała jakby ja osobiście towarzysz Gomułka zaprojektował.

co by nie mówić , to w tamtych czasach było niedościgłe marzenie młodych ,
      nie mówiąc już o MZ
      • szwampuch58 Re: Odbudowa PRL - czyli wueską w świetlaną przes 06.09.17, 14:38
        przeciez to niemiecki motor,Erka siEm wkurzy bo fryc to fryc
        klassikauto.pl/wp/wp-content/uploads/2014/01/MZ-Trophy-3.jpg
        • alistair-p To akurat jest MZ-etka n/t 06.09.17, 16:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka