Dodaj do ulubionych

Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc"

08.04.18, 23:59

"Z naszych badań wynika, że zdecydowana większość próbujących się ratować Żydów zginęła z rąk polskich bądź też została zabita przy współudziale Polaków” - piszą autorzy"

m.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/jak-polacy-mordowali-zydow-okladka-newsweeka,artykuly,425799,1.html

Już z tej krótkiej zajawki widać, że autorzy niestety dość konsekwentnie próbują kreować nieprawdziwy wizerunek polskiego społeczeństwa, które bez żadnego konkretnego powodu radośnie morduje wszystko, co mu stanie na drodze. Ot, tak po prostu ma i już. Tymczasem wojenne i powojenne pogromy nie bez przyczyny miały miejsce głównie we wschodniej Polsce, na terenach zajętych wcześniej przez Armię Radziecką. Wspomniany przeze mnie brytyjski historyk Bernard Wasserstein podkreśla, że nastroje antysemickie były wywołane powszechną wówczas wśród Polaków świadomością entuzjastycznego witania przez Żydów* wkraczającej Armii Czerwonej (co rzecz jasna zostało uznane za zdradę). Czy B. Engelking & J. Grabowski dochowali naukowej rzetelności i podali wszystkie te okoliczności w swojej książce? Bardzo jestem ciekaw, zobaczymy.

*żeby być precyzyjnym, należałoby napisać "niektórych" lub "część"
Obserwuj wątek
    • indeed4 W sporze o Jedwabne 09.04.18, 00:25
      często pada określenie IPN-u "mordowali Polacy z inspiracji Niemców". Zastanawialiście się kiedyś (zastanawiałeś się, Wielgus?) co w rzeczywistości kryje się za tymi słowami? Ja tak i prawdę odkryłem niedawno - jest tak przerażająca, że chyba wolałbym tego nie wiedzieć...
      • f.a.q Re: W sporze o Jedwabne 09.04.18, 12:00
        Nie, nie spotkałem się z tego typu stwierdzeniem. Natomiast wielokrotnie słyszałem o tym, że władze niemieckie dawały przyzwolenie na mordowanie żydów. Przyzwolenie w sensie takim, że stworzyły mechanizm, który sprowadził tę społeczność do roli robactwa, które należy tępić.
        Była wojna, wojna niszczy moralność, na czyny heroiczne stać niewielu, tym bardziej jeżeli grozi za nie kara śmierci.
        • indeed4 Re: W sporze o Jedwabne 09.04.18, 16:49
          Niby taka jest oficjalna wykładnia IPN

"Śledztwo w sprawie Jedwabnego zostało umorzone przez IPN w 2003 roku. IPN w toku śledztwa ustalił, że zabójstwa nie mniej niż 340 Żydów 10 lipca 1941 roku dokonała w Jedwabnem grupa miejscowej polskiej ludności z inspiracji Niemców. IPN przyjął, że to polska ludność miała w tej zbrodni - jak to określono - „rolę decydującą”, ale „można założyć”, że jej inspiratorami byli Niemcy"

Nigdy się w to nie zagłębiałem, dopiero jak ciut więcej poczytałem na ten temat zrozumiałem, dlaczego Żydzi z takim uporem mówią o naszym "współuczestnictwie w Holokauście" i "pomaganiu Niemcom". Z ich punktu widzenia tak to właśnie mogło wyglądać - Niemcy sprytnie podsycali i wykorzystywali wściekłość Polaków na Żydów, którzy współpracowali z Sowietami. W oskarżeniu, że "naziści nie musieli nic robić, wystarczyło dać Polakom wolną rękę" jest wiele prawdy, poczuwszy przyzwolenie pewna (niewielka) liczba naszych rodaków z satysfakcją zaczęła się mścić. Polak wiadomo, na wku*wie gorszy niż locha z warchlakami, jak poszedł wymierzać sprawiedliwość to dywanowo i nie zawracał sobie głowy szczegółami który Żyd komunista, a który nie - ile niewinnych (często propolskich) biedaków wówczas zginęło Bóg jeden wie.
          • f.a.q Re: W sporze o Jedwabne 09.04.18, 18:14
            Sorry ale jakaś menda wyklinała moją odpowiedź. Była zbyt szczera, a w środowisku talmudycznym szczerość jest niewybaczalną wadą.
        • indeed4 Re: W sporze o Jedwabne 09.04.18, 16:49
          Niby taka jest oficjalna wykładnia IPN

"Śledztwo w sprawie Jedwabnego zostało umorzone przez IPN w 2003 roku. IPN w toku śledztwa ustalił, że zabójstwa nie mniej niż 340 Żydów 10 lipca 1941 roku dokonała w Jedwabnem grupa miejscowej polskiej ludności z inspiracji Niemców. IPN przyjął, że to polska ludność miała w tej zbrodni - jak to określono - „rolę decydującą”, ale „można założyć”, że jej inspiratorami byli Niemcy"

Nigdy się w to nie zagłębiałem, dopiero jak ciut więcej poczytałem na ten temat zrozumiałem, dlaczego Żydzi z takim uporem mówią o naszym "współuczestnictwie w Holokauście" i "pomaganiu Niemcom". Z ich punktu widzenia tak to właśnie mogło wyglądać - Niemcy sprytnie podsycali i wykorzystywali wściekłość Polaków na Żydów, którzy współpracowali z Sowietami. W oskarżeniu, że "naziści nie musieli nic robić, wystarczyło dać Polakom wolną rękę" jest wiele prawdy, poczuwszy przyzwolenie pewna (niewielka) liczba naszych rodaków z satysfakcją zaczęła się mścić. Polak wiadomo, na wku*wie gorszy niż locha z warchlakami, jak poszedł wymierzać sprawiedliwość to dywanowo i nie zawracał sobie głowy szczegółami który Żyd komunista, a który nie - ile niewinnych (często propolskich) biedaków wówczas zginęło Bóg jeden wie.
          • indeed4 Re: W sporze o Jedwabne 09.04.18, 18:16
            Wielgus, możesz dać powtórkę? Twój post wcięło, nawet nie zdążyłem przeczytać
    • pies_na_czarnych Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 00:54
      Posadzicie redaktorow Newsweek na trzy lata?
      • f.a.q Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 10:56
        Przecież nie oni postawił tę tezę, on tylko bezczelnie i bezwstydnie reklamuje kolejny paszkwil.
    • snajper55 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 03:01
      indeed-44 napisał:

> Już z tej krótkiej zajawki widać, że autorzy niestety dość konsekwentnie próbuj
      > ą kreować nieprawdziwy wizerunek polskiego społeczeństwa, które bez żadnego kon
      > kretnego powodu radośnie morduje wszystko, co mu stanie na drodze.

Wszystko czy tylko Żydów?

> Ot, tak po prostu ma i już. Tymczasem wojenne i powojenne pogromy nie bez przyczyny
      > miały miejsce głównie we wschodniej Polsce, na terenach zajętych wcześniej przez Armię
      > Radziecką. Wspomniany przeze mnie brytyjski historyk Bernard Wasserstein podkr
      > eśla, że nastroje antysemickie były wywołane powszechną wówczas wśród Polaków ś
      > wiadomością entuzjastycznego witania przez Żydów* wkraczającej Armii Czerwonej

Czy te same przyczyny miały pogromy przedwojenne? Getto ławkowe? I inne przejawy polskiego zwierzęcego antysemityzmu.

Czy mordy na Wołyniu będzie usprawiedliwiał uczestnictwem Polski w rozbiorze Ukrainy, w wyniku którego to rozbioru Wołyń znalazł się w granicach Polski? A może zdradą sojusznika w wonie między Polską i Ukrainą a bolszewicką Rosją?

S.
      • indeed4 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 17:13
        Zapomniałeś już, dlaczego w średniowieczu Żydzi z zachodniej Europy uciekli do Królestwa Polskiego? Poczytaj o pogromach, w zakładce z chronologicznym wykazem możesz sprawdzić, czy na pewno są (jak twierdzisz) wyłącznie polską specjalnością

en.m.wikipedia.org/wiki/Pogrom
    • erka-4 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 05:56
      Co fakt to fakt,te radosne powitania sowieckich komunistów przez Żydów w owych strasznych dla Polaków czasach do dziś odbijają się piętnem na stosunkach polsko-żydowskich,co nie ma związku z ich semicką narodowością a ma ścisły związek z ich postawą prokomunistyczną i w tym tkwi cały problem.
      Polak śmiertelnie nienawidzi komunistów,bo oni obok nazistów byli dla niego największym wrogiem.
      • erka-4 cytat też stamtąd 09.04.18, 06:22
        Wyłuskiwanych z kryjówek Żydów prowadzono najczęściej na miejscowy kirkut, gdzie dokonywano egzekucji. To właśnie podczas tej ostatniej drogi żonie Fiszmana „gdyby nie była w stanie dość szybko ściągnąć kolczyków – próbowali obciąć uszy”. A do towarzyszącej jej Żydówki „Polacy wołali: 'oddaj nam swoje buty!'. A ona na to: 'Nie chcecie poczekać, aż mnie zabiją?'. Na to Niemiec kazał zdjąć jej buty (…) i powiedział do Polaków – teraz weźcie sobie jej buty”.

- nie przeczę,że tak być nie mogło,bo różne "cuda" działy się i nadal się dzieją w Kraju i na Świecie,ale takie opowieści pochodzą z pogranicza bajki,no bo czy to jakiś problem wymyślić sobie bajkę na użytek dzisiejszej rzeczywistości ?
        Przeciez wyraźnie każdy widzi,że tu nie chodzi o prawdę historyczną a chodzi o nagonkę na Polaków.

Wiele "faktów" tak się opisuje jakby były nagrane na taśmie filmowej,a kto te filmy kręcił w ówczesnej rzeczywistości,że tak się spytam ?

I jeszcze dopytam,dlaczego Żydzi nie godzą się na ekshumacje pomordowanych Żydów przykładowo w tym Jedwabnem,czego lub kogo oni się boją,czyżby tej prawdziwej prawdy ?
        Polacy jej się nie boją,bo jedynie prawda może nas wyzwolić z kłamstwa i manipulacji.
        A prawda w ziemi jedwabieńskiej leży.
        No ale,gdyby ta prawda na wierzch wyszła nie byłoby możliwości do manipulacji i do podgrzewania kotła żydowsko-polskiego.
        • x2468 Re: cytat też stamtąd 09.04.18, 08:57
          Nie godzą się bo zabrania im tego religia, widać nie są hienami cmentarnymi w rodzaju pisich prokuratorów wzorujących i pis wzorujących się na papieżu Stefanie VI który kazał wywlec z grobu trupa swojego poprzednika Formozusa, posadzić na krześle i go sądzić.
          Dziwne by było gdyby Żydzi nie witali Armii Czerwonej jak wyzwolicieli którzy ratowali im życie. Są przykłady straszliwych mordów w miejscowościach które Armie Sowiecką zobaczyły dopiero po zimowej ofensywie 1945 roku, np regularne polowania, z użyciem broni myśliwskiej na ukrywających się w krzakach nad Sanem ludzi próbujących ratować swoje życie ucieczką za rzekę która była graniczną pomiędzy III Rzeszą i ZSRR.
          Polecam lekturę "Malowanego Ptaka" Jerzego Kosińskiego. Miejscowość Pilchów w której się ukrywał leży po zachodniej stronie sanu czyli w GG.
          • x2468 Re: cytat też stamtąd 09.04.18, 09:27
            Sanu.
      • pies_na_czarnych Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 09:37
        > Polak śmiertelnie nienawidzi komunistów,bo oni obok nazistów byli dla niego największym wrogiem.

Nie wszyscy. Duza czesc do dzisiaj kocha nazistow. Ta milosc przekazywana jest z ojca na syna.
    • taniarada Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 06:32
      Kto by tam czytał Newsweeka .I zatruwał swój organizm bzdetami.Ja polecam to :www.prawdaobiektywna.pl/historia/ksiazka-o-polakach-mordujacych-zydow-wydana-przez-pan-3910.html
      • x2468 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 09:32
        Kiedy i czy w ogóle przedwojenni obywatele Rozwadowa, Stalowej Woli, Niska, Zbydniowa, Zaleszan itd zobaczyli Armie Czerwoną? Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie?
    • eiran Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 07:10
      "Wspomniany przeze mnie brytyjski historyk Bernard Wasserstein podkreśla, że nastroje antysemickie były wywołane powszechną wówczas wśród Polaków świadomością entuzjastycznego witania przez Żydów* "

A w którymż to miejscuwspomnieliście owego Wassersteina? Proponujecie, bym uwierzył, że czytaliście "W przededniu"? To pewnie natknęliście się na opisy pogromów żydowskich sprzed wojny, gettach ławkowych, i tym podobnych przejawach miłości Polaków do Żydów.
      • erka-4 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 07:18
        No dobra,a jakie masz zdanie w sprawie przeprowadzenia ekshumacji Żydów pomordowabych w Jedwabnem ?
        • eiran Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 07:24
          O tym już, złodziejaszku, dawno pisałem. W odpowiedzi na twoje wypociny, nawiasem mówiąc, tak że powinieneś sobie to odszukać.
      • f.a.q Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 10:58
        Pyszczku najmilszy, o tych żydach entuzjastycznie przystępujących do kolaboracji pisał w swoich wcześniejszych książkach imć Thomas GroSS, jemu nie wierzycie? No ku... już się podtykacie o własne nogi.
    • titerlitury Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 07:55
      Jeśli Polacy byli w czasie II WŚ tak samo humanitarni wobec Żydów, jak obecnie wobec uchodźców, to nie mam pytań.
    • f.a.q Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 10:53
      Najpierw mamy do czynienia z tak zwanym kłamstwem na dzień dobry:
      "Od dawna żadna książka naukowa nie wzbudziła takiego zainteresowania. "
      Bo zarówno ja jak i wieli innych po raz pierwszy słyszę że taka publikacja jest przygotowywane.
      Dalej jest jeszcze gorzej:
      Autorzy:
      Holokauściarz - Jana Grabowskiego, który zasyłnął żałosną próbą obrony "honor" żydów kolaborujących z hitlerowcami w ramach Judenratów.
      I żona pewnej zdradzieckiej mordy, żyda, euro kapusia, któremu Korwin Mikke otrzepał pysk.

Całość zgodnie z narracją, którą już parę lat temu wygłosił najgorszy sort żyda - (sam się tak reklamował, więc nie obrażam osoby pana profesora ) - Tomasz Gross to nie naziści z księżyca mordowali żydów, to robili Polacy Niemcy się tylko biernie przyglądali jak krwiożerczy Polacy rzucili się by mordować, gwałcić i kraść.
    • taniarada Historyk Grabowski Jan 09.04.18, 11:30
      To jedna z tych kanalii co zachęcał władze Izraela by nie kontynuowały rozmów z polskim rządem .Taka to kanalia.Historyk Jan Grabowski to wykładowca uniwersytetu w Ottawie, badacz historii Holocaustu, który w swoich pracach badawczych prezentuje podobną narrację historyczną jak Jan Tomasz Grossem czy Barbara Engelking.

Źródło: www.prawdaobiektywna.pl/polska/skandaliczna-wypowiedz-polskiego-historyka-w-izraelu-3880.html © www.prawdaobiektywna.pl
      • f.a.q Re: Historyk Grabowski Jan 09.04.18, 12:06
        O właśnie to jest ta kanalia. Kompletne dno.
        "Zwierze pociągowe", "muł", spełnienie marzeń rabina Owadia Josefa
        • f.a.q Re: Historyk Grabowski Jan 09.04.18, 17:01
          Myliłem się to nie goj to żyd. A zatem zwracam honor bo w Piśmie świętym - Talmudzie - jest zapisane to, że żyd ma prawo kłamać i oszukiwać w stosunkach z gojami.
    • taniarada Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 11:38
      Poczytajmy też Barbarze Engelking. Byłej żony Michała Boni .Pani socjolog i psycholog u MO , Moniki Olejnik stwierdziła kiedyś .I tu można paść z wrażenia .Żydzi nie byli ludźmi w oczach tych, którzy ich łapali, więzili, wiązali im ręce i zawozili na posterunek. To jest problem, ten brak szacunku i ta pogarda, która ich otaczała, osamotnienie. Myślę, że to było zderzenie się dwóch zupełnie różnych płaszczyzn. Ta śmierć żydowska wynikała z całkowitej niemożności porozumienia. Dla Polaków to była po prostu kwestia biologiczna, naturalna – śmierć jak śmierć, a dla Żydów to była tragedia, to było dramatyczne doświadczenie, to była metafizyka, to było spotkanie z najwyższym, czy nie wiem, w jaki sposób oni przeżywali tą śmierć.Dobry Bóg nie zagrzmiał .niezlomni.com/barbara-engelking-boni-dla-polakow-smierc-to-byla-po-prostu-kwestia-biologiczna-smierc-jak-smierc-dla-zydow-to-byla-tragedia-metafizyka-spotkanie-z-najwyzszym/
    • m.c.hrabia Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 17:20
      to już wiemy, dlaczego w Polsce trzeba było wprowadzić kartki na cukier.
    • indeed4 Aneks do postu głównego: 09.04.18, 18:06

Masakry więzienne NKWD 1941

"Masakry więzienne NKWD stanowiły szok zarówno dla mieszkańców polskich Kresów Wschodnich, jak i dla wkraczających żołnierzy niemieckich. Wywołały falę gniewu, której ofiarą padła ludność żydowska - powszechnie utożsamiana z systemem sowieckim i prowadzoną przezeń polityką terroru. O ile bowiem po 17 września 1939 wielu Żydów, zwłaszcza wywodzących się z wyższych warstw społecznych, padło ofiarą sowieckich represji, o tyle wielu innych aktywnie włączyło się w tworzenie porządku okupacyjnego, współpracując z Sowietami w charakterze tajnych współpracowników NKWD, wstępując w szeregi milicji czy obejmując niższe stanowiska w aparacie administracyjnym i gospodarczym. W rezultacie na całych Kresach umocnił się stereotyp „żydokomuny” i gwałtownie pogłębiły silne już przed wojną nastroje antysemickie. Po ujawnieniu zbrodni NKWD odpowiedzialnością za nie obarczono gremialnie ludność żydowską. Nie zmienił tego fakt, iż w gronie zamordowanych znajdowało się wielu Żydów."

pl.m.wikipedia.org/wiki/Masakry_więzienne_NKWD_1941

Dokładnie to miałem na myśli, pisząc wyżej o kontekście ówczesnych pogromów i zastanawiając czy autorzy uwzględnili te okoliczności w swoim opracowaniu.
      • f.a.q Re: Aneks do postu głównego: 09.04.18, 18:19
        No to masz przykład jak żydzi żydów mordowali żeby się przypodobać władzy. W zbrodni w Katyniu też uczestniczyła grupa żydów, którzy po wojnie opisali swój niechlubny udział w tej zbrodni. A przypomnijmy iż w Katynu mordowano też Polaków żydowskiego pochodzenia.
    • aniechto.only Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 18:46
      Wspomniany przeze mnie brytyjski historyk Bernard Wasserstein podkr
      > eśla, że nastroje antysemickie były wywołane powszechną wówczas wśród Polaków ś
      > wiadomością entuzjastycznego witania przez Żydów* wkraczającej Armii Czerwonej

Tu podkreśla co innego:

NEWSWEEK: W ciągu jednego miesiąca, od 15 czerwca do 15 lipca 1938 r., w Warszawie ciężko pobito 242 Żydów, a zabito 4. Jak doszło do tego, że przemoc przybrała taką skalę?

Bernard Wasserstein: Po pierwsze, widać, że to, do czego doszło w czasie wojny, choćby w Jedwabnem, nie przyszło znikąd, lecz miało przedwojenne korzenie. Ale nie wystarczy przywołać lat 30. Trzeba pamiętać, że już wcześniej, w czasie I wojny i tuż po niej, dochodziło w Polsce do pogromów. To się uspokoiło w latach 20., potem wrogość powróciła wraz ze wzrostem napięć etnicznych.

www.newsweek.pl/polska/zydzi-w-ii-rp--pozwolcie-nam-byc-polakami,103410,1,1.html
    • lech1966 Re: Jutro w Newsweeku: "Dalej jest noc" 09.04.18, 20:50
      W sumie nie ma się co dziwić..Lissweek wyczuł moment.

www.rp.pl/Gospodarka/180409466-Czarny-poniedzialek-Skuteczne-uderzenie-USA-w-Rosje.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka