Dodaj do ulubionych

Będą szklane domy

19.04.18, 17:04
Będą szklane domy, no może nie od razu. Na razie pisi proponują domy z drewna, ale wszystko wskazuje na to, że najpierw będą lepianki kryte liśćmi.
next.gazeta.pl/next/56,151003,23293630,henryk-kowalczyk-beda-rynkowe-ceny-najmu-w-programie-mieszkanie.html#Z_MT2
To drewno to oczywiście jest to, które ukradli podczas wyrębu Puszczy.
Obserwuj wątek
    • j-k Tez mi nowina - Chinczycy dawno juz takie maja: 19.04.18, 17:07
      www.fotochiny.com/albumview.php?idpreview=488&kat=architektura&next=1&str=7
      • pies_na_czarnych Re: Tez mi nowina - Chinczycy dawno juz takie maj 19.04.18, 17:09
        Łatwiej będzie rozdać namioty i śpiwory.
        • j-k Tez mi nowina - Chinczycy dawno juz takie maja 19.04.18, 18:55
          pies_na_czarnych napisała:
          > Łatwiej będzie rozdać namioty i śpiwory.

Swego czasu URBAN (bedac Rzecznikiem Rzadu PRL) - chcial podarowac kazdemu bezdomnemu w Nowym Yorku spiwor.

I wladze amerykanskie sie na to nie zgodzily.

PSY Ogrodnika - czy Honorni ludzie ? - Samemu nie dadza, a cudzego nie wezma...
          • pies_na_czarnych Re: Tez mi nowina - Chinczycy dawno juz takie maj 19.04.18, 19:27
            To miałem na myśli. Jestem pewien, że te śpiwory leżą jeszcze w jakimś magazynie. Przydadzą się teraz jak znalazł.
    • cadoudal Re: Będą szklane domy 19.04.18, 17:43
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/szklany-dom-nato-za-680-milionow-euro,155967.html
      • pies_na_czarnych Re: Będą szklane domy 19.04.18, 19:28
        Przed chwila BRT podała cenę. 1,2 miliarda euro.
    • pies_na_czarnych Wyglada na to, ze bedzie gowno 20.04.18, 00:01
      Wyglada na to, ze bedzie gowno

"Mieszkanie plus" będzie wielkim niewypałem? Rząd wycofuje się z obietnicy przystępnych cen
      Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23293298,mieszkanie-plus-bedzie-wielkim-niewypalem-rzad-wycofuje-sie.html#Z_BoxNewsImg&a=167&c=96
    • inocom Wbrew pozorom to rozwiązanie ekologiczne 20.04.18, 00:25

> Będą szklane domy, no może nie od razu. Na razie pisi proponują domy z drewna,
      > ale wszystko wskazuje na to, że najpierw będą lepianki kryte liśćmi.

Jeśli tylko zostanie nasadzone więcej drzew niż wycięto na dom.
      Oszczędności na ogrzewaniu wprost niesamowite. 100 metrowa drewniana chałupa nagrzewa się od 5 do 24*C (długotrwałe zimowe mrozy) w niecałe 2 godziny zużywając jeden krążek olchy, czy akacji 30 średnicy, 30 cm długości (oczywiście porąbany). Pod względem sprawności energetycznej biją kamienne na głowę. By kamienny dom był ciepły musi być cały czas w zimie być ogrzewany. Kamienna dacza, a mówimy o domach do wynajęcia, więc takich w których np. ludzie nie mieszkają ciągle, potrzebuje czasu (ostrego grzania przez dobę), by było tam w miarę sensownie.

Z drogiej strony w lecie w drewnianym domu da się żyć nawet przy upałach. A wychłodzenie go nocą to kwestia otwarcia okna. Mała pojemność cieplna duża izolacja termiczna. Nie potrzeba klimatyzacji.
      • adria231 Re: Wbrew pozorom to rozwiązanie ekologiczne 20.04.18, 09:49
        Objawił nam się nowy Kazimierz Wielki, ale nikczemnej postury.
      • pies_na_czarnych Re: Wbrew pozorom to rozwiązanie ekologiczne 20.04.18, 10:28
        > w niecałe 2 godziny zużywając jeden krążek olchy

i wystarczy na cala zime:D
        • inocom Re: Wbrew pozorom to rozwiązanie ekologiczne 20.04.18, 10:48

> > w niecałe 2 godziny zużywając jeden krążek olchy
          >
          > i wystarczy na cala zime:D

Ano. W murowanych musisz grzać, nie ma że wpadniesz na weekend. Nie będziesz grzał, to Cię grzyb zeżre.

Kanadyjczycy, Górale wszelkiej maści, Skandynawowie. Chałupy drewniane.
          Podobnie z Kościołami Pokoju, miało być byle jakie i musiało być zbudowane w ciągu roku.
          Cesarska zgoda na budowę Kościołów Pokoju obwarowana była dodatkowymi ograniczeniami:

budowle miały być wzniesione jedynie z materiałów nietrwałych (drewno, słoma, glina, piasek)
          kościoły mogły być wybudowane jedynie poza granicami miasta, nie dalej jednak niż na odległość strzału armatniego od murów miejskich
          nie mogły mieć wież, dzwonów, ani tradycyjnego kształtu świątyni
          musiały być ukończone w ciągu jednego roku
          musiały zostać wzniesione na koszt protestantów
          nie mogły przy nich powstać szkoły parafialne

A wygląda to badziewie po stuleciach tak :)
    • pies_na_czarnych Mierzeję Wiślaną tez juz przekopali :) 20.04.18, 10:45
      Mierzeję Wiślaną tez juz przekopali :)

"Budowa kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną oddala się coraz bardziej. - Przyznaję to z bólem serca, bo od lat jestem gorącym zwolennikiem przekopu, ale rząd Prawa i Sprawiedliwości tak naprawdę nie chce zrealizować tej sztandarowej inwestycji - mówi Jerzy Wcisła, senator PO z Elbląga, i przytacza mocne argumenty".
      trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,23292995,obiecywana-przez-pis-budowa-kanalu-przez-mierzeje-wislana-to.html#Z_Czolka3Img
      • yoma Re: Mierzeję Wiślaną tez juz przekopali :) 20.04.18, 11:05
        Za to chłopi z Baranowa są fajni. Dadzą się wywłaszczyć, ale za dwa lata :)
        • pies_na_czarnych Re: Mierzeję Wiślaną tez juz przekopali :) 20.04.18, 11:15
          Trzeba siać.
    • zdradziecka.morda1 A już myłałem, ze Żeromskiego ekshumowali? 20.04.18, 10:48

Bo PISia ferajna lub się bawić trupami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka