alistair_p 14.06.18, 19:10 Czy chcesz by Sejm liczył 230 posłów,a Senat 50 senatorów wybieranych w drodze losowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Mam pytanie do referendum 14.06.18, 19:52 Za późnego peerelu któryś publicysta (chyba Stefan Bratkowski) zaproponował, żeby w obsadzaniu stanowisk ministerialnych zastosować metodę autobusu. Należało by zatrzymać w godzinie szczytu przepełniony autobus miejski i po kolei, jak leci, wyciągać z niego pasażerów, wręczając im ministerialne nominacje w sposób przypadkowy. Autor pomysłu gwarantował, że wybrani w ten sposób ministrowie na pewno byliby lepsi i bardziej kompetentni od ówczesnych rządzących. Miał rację, a ponieważ teraz mamy PRL-bis, warto może poddać ten pomysł pod głosowanie w referendum... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mam pytanie do referendum 14.06.18, 19:59 Ostatnio ciężko o przepełniony autobus, już prędzej metro :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Mam odpowiedz do referendum: 14.06.18, 20:07 chcemy by Sejm liczyl 208 Poslow a Senat 96 - czy jak w II RP - po uchwaleniu Konstytucji Kwietniowej 1935 Systemu Prezydenckiego - gdzie Prezydent jest odpowiedzialny jedynie przed Bogiem i Historia i jest "nieodwolywalny" (chyba, ze popelni przestepstwo kryminalne)pl.wikipedia.org/wiki/Konstytucja_kwietniowa Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mam odpowiedz do referendum: 14.06.18, 20:31 A ty już cierpisz na syndrom dysocjacyjny, gocha? Co ta gorzała robi z ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k I nadal Mam odpowiedz na referendum: 14.06.18, 22:34 PO juz nigdy nie wroci do wladzy coprawda PiS przegra w roku 2023 wybory, ale wtedy PO juz nie bedzie... Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. zwolennik LEWICY. Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: I nadal Mam odpowiedz na referendum: 14.06.18, 23:44 Pis przegra wybory już w 2019 roku. A od lewicy - to jesteś odległy o dwie galaktyki. Pisałem Ci wielokrotnie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Re: Mam pytanie do referendum 14.06.18, 20:24 alistair_p napisał: > Czy chcesz by Sejm liczył 230 posłów,a Senat 50 senatorów wybieranych w drod > ze losowania? > Chyba większą różnicę ustrojową robi to kto ustala skład tej gromadki osób, których nazwiska znajdą się na listach wyborczych lub w bębnie maszyny losującej, niż - liczba posłów i senatorów, oraz techniczny sposób w jaki się jednych eliminuje, a drugich zatrudnia... np, czy się ich wybiera, losuje, nominuje czy jakimś jeszcze innym sposobem typuje? Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Re: Mam pytanie do referendum 14.06.18, 22:02 alistair_p skłonił mnie do zastanowienia nad tym co jest na tyle istotne, a przy tym na tyle proste by szukać referendalną metodą zero-jedynkową odpowiedzi w tzw "zbiorowej mądrości narodu". Pierwsze pytanie ma charakter dla Polski egzystencjalny i wiąże się z położeniem geograficznym w obecnych granicach. RAZEM, CZY OSOBNO? Czy dla 38 milionowej Polski lepiej być "osobno", czy "razem"? A jeżeli "razem" - to z kim? W historii byliśmy już "osobno" i bywaliśmy "razem". Z Litwą i NATO i Unią Europejską - z własnej chęci i z sukcesami; z Rzymem (obecnie Watykanem) - co do bilansu korzyści i kosztów - zdania są podzielone; z Niemcami, Rosją, Austro-Węgrami, Francją, Szwecją - wbrew naszej woli, a raczej w wyniku ich potrzeby ekspansji, byliśmy (na krócej lub na dłużej) inkorporowani na kosztownych i kiepskich warunkach w skład ich imperiów. Nie jesteśmy wyspą na obrzeżu Europy, przeciwnie - stanowimy narażoną na przeciągi równinę w centrum Europy. Jak jest dobrze, to dobrze. Gdy dochodzi do awantury - jesteśmy ofiarą. Razem, czy osobno? Ku czemu ma dążyć nasza polityka? MĄDRZE, CZY GŁUPIO? Każdy z nas zna kogoś, kogo uważa za osobę mądrą i porządną, a także kogoś, kogo uważa za zaślepionego doktrynera i fanatyka, a również takich, których uważa - za krętaczy i naciągaczy. Jak zorganizować państwo, by zbiorowości przewodzili ludzie mądrzy i porządni? Ani w "group thinking'u" partii politycznych, ani w przypadkowej zbiorowości "autobusowej" nie dopatrywałbym się jakichś szczególnych walorów intelektualnych. Jest w Polsce system wyławiania i wspomagania dzieci uzdolnionych muzycznie. Buduje się (pomału i z oporami) system wyławiania i pomocy w rozwoju talentów sportowych. Można też wskazać przykłady wspierania systemu "dołowania" osób, które wiedzą, inteligencją, talentem, autorytetem wybijają się ponad przeciętność. Czy pazerne na władzę i kasę ciemniaki są w stanie podźwignąć Polskę na wyższy poziom? Przecież - trzeźwo patrząc - kolejne wybory przypominają rzeźbienie w gó...e, a efekty potwierdzają smutną regułę, że "z gówna bata nie ukręci"... Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Mam pytanie do referendum 14.06.18, 22:35 cronny napisał: > Razem, czy osobno? Ku czemu ma dążyć nasza polityka? Spytaj o to moderatorów tego forum. Tylko oni Ci na te pytania mogą odpowiedzieć rzeczowo i po prawdzie, bo nikt ich nie wytnie pod pretekstem "łamania regulaminu". No, moderacja, do dzieła. Cenzurować potraficie, to i jak sadzę wiedzą w omawianym zagadnieniu dysponujecie. Wykażcie się chrześcijańskim miłosierdziem i głodnego wiedzy nakarmcie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 22:30 gdyby funkcje Sejmu i Senatu konstytucyjnie przejął Pan Prezes i to nie w żadnym referendum tylko poprzez ogólnonarodową aklamację? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 22:46 Jak już, to wasz Pan, Putin. Po co tworzyć zbyteczne dodatkowe struktury? No chyba po to, żeby odpowiedni ludzie zarobili. I na jakich prawach miałaby wtedy być Polska, przepraszam Priwislianskij kraj, - bo republiki związkowe mają swoje lokalne parlamenty. Guberni, obwodu? Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Re: Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 23:00 qqazz napisał: > gdyby funkcje Sejmu i Senatu konstytucyjnie przejął Pan Prezes i to nie w żadny > m referendum tylko poprzez ogólnonarodową aklamację? Jako Wódz i Naczelnik Reczypospolitej powinien przejąć kompetencje Prezydenta, Premiera, Sejmu i Senatu oraz wszelkich Sądów i Trybunałów. Wola Wodza powinna być w Konstytucji ustanowiona najwyższym prawem i źródłem wszelkiego prawa To oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 23:20 No, a jak z "kontynuacją władzy" ?. Mniemam domniemywać, że wuc potomka nie ma. "Inwitro" zakazane - no, chyba,że z Krychą szybkie bara bara... Mus się śpieszyć (to z wolskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 23:28 Peowcy jak zawsze trójkami odpowiadają .Jeden czyta ,drugi pisze .Trzeci naciska enter.Lol. Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Czy nie byłoby lepiej 14.06.18, 23:38 Widzisz - tania - jakoś każdy z NAS pisze osobno. Nie ma tak jak u Ciebie "kopiuj-wklej" przekazy z Nowogrodzkiej (aktualnie z Żoliborza). Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza Re: Mam pytanie do referendum 15.06.18, 08:21 Jedyne sensowne pytanie na referendum to pytanie o delegalizację PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Mam pytanie do referendum 15.06.18, 09:01 Pytanie 16: Jak Konstytucja powinna określać przyczynę katastrofy pod Smoleńskiem: a) bomba helowa b) bomba termobaryczna Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mam pytanie do referendum 15.06.18, 10:35 Pan duda wczoraj opowiadał, że trzeba koniecznie wpisać do Konstytucji ochronę rolników i bezpieczeństwo żywnościowe (cokolwiek to jest). W związku z czym mam pytanie referendalne: czy planowane wywłaszczenia pod Baranowem chronią rolników? Odpowiedz Link Zgłoś