Dodaj do ulubionych

Producent Kler będzie musiał oddać dotację od PISF

02.10.18, 23:47
"Kler" w jeden weekend zarobił tyle:D, że producent będzie musiał oddać dotację od PISF
Więcej: next.gazeta.pl/next/7,151003,23995579,kler-ofiara-wlasnego-sukcesu-bedzie-musial-oddac-dotacje.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację od 02.10.18, 23:49
      TVPis jak zwykle spoko:D
      scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/42948447_578314132586648_1349631221512011776_n.jpg?_nc_cat=101&oh=9c2d4048f94820d2582e9b083865f14d&oe=5C5969AB
      • prettywoman Oni są inni inaczej 04.10.18, 14:25
        pies_na_czarnych napisała:

> TVPis jak zwykle spoko:D
        > scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/42948447_578314132586648_1349631221512011776_n.jpg?_nc_cat=101&oh=9c2d4048f94820d2582e9b083865f14d&oe=5C5969AB
        >
    • yoma Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację od 03.10.18, 00:09
      Ja się wzruszę. Minister Tablet zarobi na "Klerze" :) Chyba przyjdzie mu oddać na Caritas...
    • inocom Oglądałaś psie Kler - bo ja tak. 03.10.18, 00:16
      inocom 02.10.18, 23:46
      Bardzo dobrym filmie. Ja byłem i podobne zachowania są w każdej dużej korporacji choćby w bankach. weźmy TVN - mobbing, molestowania seksualne, o którym mówił Biedroń. Kler to dobry, ale smutny film o naszych czasach, gdy liczy się kasa, a nie bycie człowiekiem. O czasach gdy jeden na drugiego w kropo donosi. Podobnie jest np. w Agorze.
      To film o wyścigu szczurów. Film o upadku człowieczeństwa.

Film polecam i każdy powinien go zobaczyć. Kasjerka, sprzątaczka, dziennikarka (jest silny motyw, jak można kupić pierwszo-stronicowy artykuł w GW). Wreszcie to film, że osoba wierząca w ludzi może się zwyczajnie załamać.
      • taniarada Re: Oglądałaś psie Kler - bo ja tak. 03.10.18, 21:56
        Serio osoba wierząca może się załamać?Wierzysz w te swoje głupoty i te pierdoły co nagrał ateista.Nie odbiegasz daleko od tego forum.Choć tak ciągle szlochasz na moderacji. Nazwał bym Cię gorzej .Ale ci co tu piszą mieli by jeszcze gorzej.Gdzie wychowanie ,gdzie kultura chrześcijańska ?Od Ciebie można więcej wymagać.
        • inocom Re: Oglądałaś psie Kler - bo ja tak. 03.10.18, 22:04
          taniarada napisał(a):

> Serio osoba wierząca może się załamać?

Załamał się Piotr po trzykroć.

Mat. 26, 36-46 Zwątpienie Jezusa.

A ludzie mają nie wątpić? :)
        • inocom Nie pękaj, jest nadzieja w zwierzątach 03.10.18, 23:05
          taniarada napisał(a):

> Serio osoba wierząca może się załamać?

demotywatory.pl/4878814/Najpierw-najmlodsi
          Na nasze tłumacząc. "Liczy się potrzebujący".
    • j-k i dobrze. 03.10.18, 00:48
      placzesz z tego powodu ?
      • inocom Re: i dobrze. 03.10.18, 00:56
        j-k napisał:

> placzesz z tego powodu ?

Płacze bo filmu nie oglądała. Nikt go w tolerancyjnej Belgii nie puszcza.
        • wariant_b Re: i dobrze. 03.10.18, 09:22
          > Płacze bo filmu nie oglądała. Nikt go w tolerancyjnej Belgii nie puszcza.

Za to w sąsiedniej Holandii już niebawem będzie w kinach.
          polonia.nl/2018/10/01/film-kler-w-holandii/
        • jola.iza1 Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 09:38
          Polskie Filmy w Belgii, Holandii i Luksemburgu jest w miejscu: Kinepolis Hasselt.
          29 września o 13:37 · Hasselt, Belgia ·
          UWAGA BELGIA 🇧🇪 Największy hit nadchodzących miesięcy: "KLER" ⛪✝️ W kinach KINEPOLIS oraz PATHE od 14 PAŹDZIERNIKA 🍿 BILETY JUZ W SPRZEDAZY🎬

🎦 KINEPOLIS - kinepolis.be/fr/films/kler

1. ANTWERPEN
          2. BRUGGE
          3. BRUSSEL
          4. GHENT
          5. HASSELT
          6. KORTRIJK
          7. LEUVEN
          8. LIEGE
          • wariant_b Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 10:09
            Wielkie dzięki, bo mnie nie udało się na szybko znaleźć terminów seansów w Belgii,
            a jedynie ogólną informację, że i tam "Kler" będzie wyświetlany.

Jak na polski film rewelacyjne tempo, choć na razie tylko napisy a nie dubbing.
            • pies_na_czarnych Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 10:11
              W Belgii nigdy nie ma dubbingu. Nawet kreskowki dla dzieci maja napisy lub leca bez. Dlatego kazdy Belg mowi swietnie w trzech jezykach.
              • wariant_b Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 10:55
                > W Belgii nigdy nie ma dubbingu.

To chyba przykre, bo bywało, że dubbing jest lepszy od oryginału.
                • pies_na_czarnych Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 11:15
                  Przykre? Placisz za oryginal, a nie za jakies nie zawsze dobrej jakosci "ulepszenia". Przy okazji wspomne o polskim wynalazku z lektorem, ktorego ja nazywam zagluszaczem.
                  • absurdello Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 17:32
                    Szczególnie filmy dalekowschodnie bez lektora są łatwo przyswajalne ;)
                    • inocom Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 21:23
                      absurdello napisał:

> Szczególnie filmy dalekowschodnie bez lektora są łatwo przyswajalne ;)

Dajmy na to kino koreańskie :)
                      • poziomica.ok Gdybyśmy zrobili film o Rabinach Pedofilach to: 03.10.18, 21:32
                        Gdybyśmy jeszcze zrobili film o Rabinach Pedofilach to jeszcze więcej kasy byśmy zarobili i do tego Oskarów kupę i nie tylko Oskarów.
                        • inocom To nie jest film o pedofilach a o korporacji. 03.10.18, 21:40
                          poziomica.ok napisał:

> Gdybyśmy jeszcze zrobili film o Rabinach Pedofilach to jeszcze więcej kasy byśm
                          > y zarobili i do tego Oskarów kupę i nie tylko Oskarów.

Obojętnie jakiej, czy to rabinów, księży, bankowców, czy biznesmenów, etc.
                          Szczególnie wzruszająca jest scena, gdy naród śpiewa z szarfami Solidarność "nie rzucim ziemi skąd nasz ród". Swego czasu nawet Gazeta Wyborcza miała logo Solidarność.

Film o zamiataniu pod dywan, film o robieniu interesów, film o poczuciu winy i braku tego poczucia. Wstaw za "to szkodzi kościołowi" "to szkodzi Agorze" czy "to szkodzi TVN".

W żadnym z tych przypadków nie ma, że coś szkodzi ludziom. Człowiek dla korporacji jest nieistotny. Ma płacić i tyle.

Spójrz jak długo kryto nadużycia seksualne w TVN. Nie krócej niż w kurii :)
                          • poziomica.ok No to o Zupełnie Nadzwyczajnej Kaście Ludzi można 03.10.18, 22:20
                            No to o Zupełnie Nadzwyczajnej Kaście Ludzi można by było super kasowy film zrobić.
                            Kina by wręcz w szwach popękały.
                            A Oskarów to o cho cho byśmy podostawali i nie tylko Oskary.
                            • inocom Re: No to o Zupełnie Nadzwyczajnej Kaście Ludzi m 04.10.18, 03:13
                              poziomica.ok napisał:

> No to o Zupełnie Nadzwyczajnej Kaście Ludzi można by było super kasowy film zro
                              > bić.
                              > Kina by wręcz w szwach popękały.
                              > A Oskarów to o cho cho byśmy podostawali i nie tylko Oskary.

Ta kasta walczy o prokreację (przetrwanie) a nie o istnienie. To dość zdegenerowana kasta chowem wsobnym. Syn sędziego zostaje sędzią. Chyba, że jest taki skurczybykiem, że sam ojciec go wyrzuci z zawodu - Dolnośląskie.
                  • poziomica.ok Słyszałem, że już wszyscy SB na tym filmie byli! 03.10.18, 21:42
                    A piersi z nich co ten film oglądali to byli z ci IV Departamentu SB.
                    Głównie kino też obległy I , II i III pokolenia UB i SB a więc ci co nienawiść do Kościoła wyssali z mlekiem matek i ślin swych ojców i dziadków dla których to Stalin skrycie do dzisiaj jest ideałem, gdyż to on głównie i skutecznie walczył z Kościołem.
                    • inocom Czyli już oglądałeś :) 03.10.18, 21:45
                      poziomica.ok napisał:

> A piersi z nich co ten film oglądali to byli z ci IV Departamentu SB.
                      > Głównie kino też obległy I , II i III pokolenia UB i SB a więc ci co nienawiść
                      > do Kościoła wyssali z mlekiem matek i ślin swych ojców i dziadków dla których t
                      > o Stalin skrycie do dzisiaj jest ideałem, gdyż to on głównie i skutecznie walcz
                      > ył z Kościołem.
                      • poziomica.ok Nie. Nie nie!!!! 03.10.18, 22:29
                        Ponoć SBecy mało się tam nie potratowali a to nie towarzystwo dla mnie.
                        Później sobie obejrzę ten filmik, gdzie o kościele nic pozytywnego nawet trochę nie było ale zobaczę sobie później czy to możliwe aby tak było.
                        Jeżeli to prawda to typowo stalinowski ten film musi być. Ale obejrzę i ani złotówki na tą propagandę nie dam.
                        Chociaż ciekawi mnie czy to możliwe aby cały Kościół w tym filmie do jednego wora wsadzono. Przecież gość nakręcił też Wołyń i tam były pokazane ciemne i jasne strony Polaków jak też również Ukraińców więc to niemożliwe musi być aby facet w dzisiejszych czasach taki tendencyjny film nakręcił. To niemożliwe.
                        • inocom Re: Nie. Nie nie!!!! 03.10.18, 22:33
                          To co się mądrzysz, jak sąsiad na smak zupy, którą gotują dwie bramy dalej?

Z naukowego punktu widzenia, twoje zdanie nie istnieje, gdyż nie jest poparte faktami.
                    • yoma Re: Słyszałem, że już wszyscy SB na tym filmie by 05.10.18, 11:33
                      Piersi i genitalia. Członku.
              • j-k nie dlatego 03.10.18, 17:08
                Dlatego kazdy Belg mowi swietnie w trzech jezykach.

Nie dlatego - tylko dlatego, ze nauka flamadzkiego, francuskiego i angielskiego jest we wszystkich szkolach i dla kazdego obowiazkowa.
            • pies_na_czarnych Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 11:25
              > choć na razie tylko napisy

po angielsku
          • pies_na_czarnych Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 10:09
            Dzieki za info :)
            • yoma Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 10:53
              Idź idź, film dobry jak cholera.
              • pies_na_czarnych Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 11:24
                Juz zamowilem sobie bilet. Trzeba wspierac polska kinematografie :D
                prod1.kinepolis.megatix.be/Booking/TicketSelection?_ga=2.164682812.2071067113.1538554307-377070267.1538554307&GdprCookieConsent=2
                • yoma Re: Nie kłam Hummer 03.10.18, 11:34
                  Powstrzymam się od dowcipasków o "Smoleńsku" :)
            • inocom Czyli nie widziały, nie oglądały a się mądrzą :) 03.10.18, 11:27

> Dzieki za info :)

A film dobry. Naprawdę warto obejrzeć.
          • inocom Jolu lemingu mój kochany 03.10.18, 11:31
            Może faktycznie w Beneluksie da się obejrzeć, ale z toku rozmowy wygląda, że pomimo tego drogie panie nie oglądały a się mądrzą. W czym jesteście bardziej wiarygodne od klechy, który gada o bozi, której tez nigdy nie widział :)
            • pies_na_czarnych Re: Jolu lemingu mój kochany 03.10.18, 11:42
              > Może faktycznie w Beneluksie da się obejrzeć

Przeciez dala ci link do Kinepolis. Sprawdzilem, w moim miescie daja dwa seanse w duzej sali co mnie zaskoczylo. Myslalem, ze film bedzie wyswietlany w malej salce studyjnej przeznaczonej na filmy "ambitne". Mysle, ze publika nie zawiedzie bo w dzisiejszych czasach Kosciol na calym swiecie w newsach sam reklamuje tego typu filmy.:)
              • inocom To że ktoś da linka nie jest równoważne 03.10.18, 11:47

> > Może faktycznie w Beneluksie da się obejrzeć
                >
                > Przeciez dala ci link do Kinepolis. Sprawdzilem, w moim miescie daja dwa seanse
                > w duzej sali co mnie zaskoczylo. Myslalem, ze film bedzie wyswietlany w malej
                > salce studyjnej przeznaczonej na filmy "ambitne". Mysle, ze publika nie zawiedz
                > ie bo w dzisiejszych czasach Kosciol na calym swiecie w newsach sam reklamuje t
                > ego typu filmy.:)

że ktoś inny oglądał.
                Mądrzycie się drogie panie na temat tego czego nie widziałyście.
                Jesteście w tym tacy sami jak kler, też gadają o bozi, ale na oczy jej nie widzieli.
                A może nawet gorsze. Ci przynajmniej opowiadają bajki.
                • pies_na_czarnych Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 03.10.18, 12:10
                  Nikt sie nie madrzy. Nie wiem czy to jest zasluga jola.iza1, ale biletow na dzien 14.10 godz 16.45 juz nie ma (w moim miescie). Udalo mi sie zamowic na 19.45h :)
                  • inocom Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 03.10.18, 12:20

> Nikt sie nie madrzy. Nie wiem czy to jest zasluga jola.iza1, ale biletow na dzi
                    > en 14.10 godz 16.45 juz nie ma (w moim miescie). Udalo mi sie zamowic na 19.45h
                    > :)

To zasługa jakość tego filmu, a nie Jolanty od niepokalanych.
                    Tak jak mówiłem, film jest dobry, to ludziska walą na niego drzwiami i oknami.
                    Ale nie jest to film od klerze, to film o człowieku, zmusza do wejrzenia w samego siebie.
                    Po paru uśmieszkach na początku filmu, ludziki opuszczają salę kinową w zadumie i skupieniu.
                    Już dawno nie byłem na seansie, gdzie ludziki nie siorbały koli i nie żarły kukurydzy. A tu nawet jak ktoś wziął, to wyszedł z pełnym kubełkiem.

Zanussi jakiś czas tamu nakręcił Imperatyw. Do dziś mnie ten film powala. Również polecam, jeśli nie oglądałaś.
                  • inocom Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 04.10.18, 08:49

> Nikt sie nie madrzy. Nie wiem czy to jest zasluga jola.iza1, ale biletow na dzi
                    > en 14.10 godz 16.45 juz nie ma (w moim miescie). Udalo mi sie zamowic na 19.45h
                    > :)

I jak wrażenia?
                    • pies_na_czarnych Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 14.10.18, 23:34
                      inocom napisał:

> pies_na_czarnych napisała:
                      >
                      > > Nikt sie nie madrzy. Nie wiem czy to jest zasluga jola.iza1, ale biletow
                      > na dzi
                      > > en 14.10 godz 16.45 juz nie ma (w moim miescie). Udalo mi sie zamowic na
                      > 19.45h
                      > > :)
                      >
                      > I jak wrażenia?
                      >
                      >
                      >

Wlasnie wrocilem z kina. Nadal jestem pod duzym wrazeniem tego filmu. Trudno jest mi sie otrzasnac.
                      Pierwsze co pomyslalem po zakonczeniu seansu to to, ze producent powinien zrezygnowac z dalszych zyskow i wyswietlic ten film gratis we wszystkich stacjach telewizyjnych w Polsce.
                      • pijatyka Re: producent winien zrezygnowac z dalszych zysków 14.10.18, 23:59

Niby z jakiej racji?

Niech najpierw zarobi, co ma zarobić - w tv i tak wyląduje.

• pies_na_czarnych Re: producent winien zrezygnowac z dalszych zyskó 15.10.18, 00:45
                          Aby namieszac pisim w wyborach.:p
                          • pijatyka Re: Aby namieszac pisim w wyborach 15.10.18, 02:31

Co miał namieszać to już namieszał ;)

Wielomilionowa widownia w kinach bardziej miesza niż nawet nominalnie większa, telewizyjna - z filmem oglądanym jednym okiem i sluchanym jednym uchem, między przypaloną kolacją, wrzaskiem dzieci a zrzędzeniem teściowej ;-P

• inocom Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 15.10.18, 09:05

> Wlasnie wrocilem z kina. Nadal jestem pod duzym wrazeniem tego filmu. Trudno je
                        > st mi sie otrzasnac.
                        > Pierwsze co pomyslalem po zakonczeniu seansu to to, ze producent powinien zrezy
                        > gnowac z dalszych zyskow i wyswietlic ten film gratis we wszystkich stacjach te
                        > lewizyjnych w Polsce.

To nie jest film do kotleta :) W domu to można oglądać zabili go a on uciekł. A ten to klasyk, jak Urga czy Imperatyw.
                        • pies_na_czarnych Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 15.10.18, 11:42
                          Kolacja bedzie stala zimna na stole, a po filmie calkowity brak apetytu.
                          • inocom Re: To że ktoś da linka nie jest równoważne 15.10.18, 19:40

> Kolacja bedzie stala zimna na stole, a po filmie calkowity brak apetytu.

Jak się go obejrzy w skupieniu. Gdyby było inaczej, kina już dawno wyginęłyby.
      • pies_na_czarnych Re: i dobrze. 03.10.18, 10:14
        > placzesz z tego powodu ?

Nie widzisz matole, ze sie ciesze? :D
      • buldog2 Re: i dobrze. 03.10.18, 11:41
        Za dużo Borygo o tak wczesnej porze.
    • klodawa1952 Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację od 03.10.18, 17:03
      Bardzo to dobra wiadomość , że film robi i będzie robił zysk. To świetnie !
      Tak trzymać.
      Zarobił też zarówno TVN (ITI) i Agora poprzez swoje sieci kin.
      Brawo Smarzowski.
      • inocom Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację od 07.10.18, 22:36
        klodawa1952 napisał:

> Bardzo to dobra wiadomość , że film robi i będzie robił zysk. To świetnie !
        > Tak trzymać.
        > Zarobił też zarówno TVN (ITI) i Agora poprzez swoje sieci kin.
        > Brawo Smarzowski.

Budżet państwa też.
    • j-k Smarzowski powiedzial - to jest film dla katolikow 03.10.18, 17:13
      zatem skoro sie wybierasz - wnosze, ze jestes katolikiem ?

ja nie musze - bo jestem ewangelikiem.
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,23989457,smarzowski-po-konferencji-episkopatu-przyszedl-mi-do-glowy.html
      • x2468 Re: Smarzowski powiedzial - to jest film dla kato 03.10.18, 19:17
        Nie tylko w Polsce i krajach Beneluxu:
        natemat.pl/250661,kler-w-kinach-europy-norwegia-holandia-islandia-juz-brakuje-biletow
        • inocom I tak trzymać. Kasa płynie do budżetu. 03.10.18, 21:30
          x2468 napisał:

> Nie tylko w Polsce i krajach Beneluxu:
          > natemat.pl/250661,kler-w-kinach-europy-norwegia-holandia-islandia-juz-brakuje-biletow
          >
          • pies_na_czarnych Re: I tak trzymać. Kasa płynie do budżetu. 03.10.18, 22:32
            Do Watykanu od razu płynie.
            • inocom Re: I tak trzymać. Kasa płynie do budżetu. 03.10.18, 22:34

> Do Watykanu od razu płynie.

Był czas to zmienić. Kwaśniewski, Buzek, Tusk...
              • pies_na_czarnych Re: I tak trzymać. Kasa płynie do budżetu. 04.10.18, 22:34
                Nadal jest czas to zmienić, ale niestety dla Polaków ksiądz jest święty i należy ich wszystkich utrzymywać.
                • inocom Re: I tak trzymać. Kasa płynie do budżetu. 04.10.18, 22:56

> Nadal jest czas to zmienić, ale niestety dla Polaków ksiądz jest święty i należ
                  > y ich wszystkich utrzymywać.

Jestem obywatelem polskim wielu narodowości (był kocioł, więc mam i Mongołów i Żydów, nie wspominając o Ukraińcach i Węgrach we krwi) ale żaden klecha nie jest dla mnie święty.
                  Ot święty adwokat :)
    • weteran-czasu Film się zwrócił pierwszego dnia 03.10.18, 23:37

• inocom Re: Film się zwrócił pierwszego dnia 03.10.18, 23:42
        weteran-czasu napisał:

Wynalazłeś koło :)
    • inocom Śmiem ponadto podnieść. 04.10.18, 00:08
      Że odkąd odbiór filmu nie jest antyklerykalny, a antykorporacyjny, Agora jest przeciw temu filmowi.

AmetnT
      • pijatyka Re: Agora jest przeciw temu filmowi 04.10.18, 02:00

Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
        • inocom Pecunia non olet ;-D 04.10.18, 02:11
          pijatyka napisała:

>
          > Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
          • pies_na_czarnych Re: Pecunia non olet ;-D 04.10.18, 22:37
            inocom napisał:

> pijatyka napisała:
            >
            > >
            > > Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
            >

Gdyby Kościół przewidział, że film przyniesie tyle kasy to wykupiliśmy by licencje i sami wyświetlaliby go w kościołach.
            • inocom Re: Pecunia non olet ;-D 04.10.18, 22:50

> inocom napisał:
              >
              > > pijatyka napisała:
              > >
              > > >
              > > > Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
              > >
              >
              >
              > Gdyby Kościół przewidział, że film przyniesie tyle kasy to wykupiliśmy by licen
              > cje i sami wyświetlaliby go w kościołach.

Pewnie tak.
              Bo to jak z tym kotem do ochrzczenia :)
        • klodawa1952 Re: Agora jest przeciw temu filmowi 04.10.18, 08:56
          pijatyka napisała:

>
          > Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
          Gwiezdne Wojny też wyświetla co nie znaczy, że Michnikm z Blumem wierzą w kulturę Jedi.
          • inocom Re: Agora jest przeciw temu filmowi 04.10.18, 10:38
            klodawa1952 napisał:

> pijatyka napisała:
            >
            > >
            > > Aha, i dlatego wyświetla go w swoich kinach ("Helios") ? ;-D
            > Gwiezdne Wojny też wyświetla co nie znaczy, że Michnikm z Blumem wierzą w kultu
            > rę Jedi.

Mają 1% do 1.5% od zysku netto filmu.
          • pijatyka Re: nie znaczy, że wierzą w kulturę Jedi 06.11.18, 19:19

Znaczy, że wierzą w zwycięstwo Rebelii nad Imperium ;-D

• inocom Około środy leminży tłum zdał sobie sprawę 04.10.18, 10:56
      Że jednak przesłanie filmu jest szersze i dotyczy korporacji.
    • inocom Kto z tu piszących był już na Klerze? 04.10.18, 22:28
      Ja byłem. A wy?

Proszę o deklaracje. Tak lub nie w tym pod wątku.
      • pies_na_czarnych Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 04.10.18, 22:39
        Mam kupione dwa bilety na 14.10 :)
        • inocom Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 04.10.18, 22:52

> Mam kupione dwa bilety na 14.10 :)

Tylko nie bierz kukurydzy, szkoda by się zmarnowała. To nie amerykański film, gdy zakończenie jest znane gdzieś od połowy, a ludzi trzymają w kinie tylko efekty specjalne.
        • klodawa1952 Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 06:50

> Mam kupione dwa bilety na 14.10 :)
          >
          Ale aktywnie dyskutowałaś zanim ten film obejrzysz. To typowe u was lewacy. Nie wiecie nic na dany temat ale głos zabieracie.
          • pies_na_czarnych Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 07:03
            Kiedy dyskutowałem o treści filmu?
      • gefreiter Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 08:13
        inocom napisał:

> Ja byłem. A wy?
        >
        > Proszę o deklaracje. Tak lub nie w tym pod wątku.
        >

Poszedłem, ujrzałem i nie doznałem "olśnienia".
        Nic mnie nie zaskoczyło, ani knajacki wulgarny sposób wysławiania się księży,ani ich pazerność na kasę ani ogólnie pojęte zepsucie moralne - nihilizm moralny ani seksualne zboczenia księży i rozwiązłość seksualną.
        Żyję zbyt długo na tym świecie by cokolwiek mnie w tym filmie zaskoczyło. Jestem osobą areligijną i ateistą, ale nie walczę z ludźmi wierzącymi i nie próbuję ich "ewangelizować".

Jedno przesłanie ogólne, które płynie z tego filmu ( w moim odczuciu), to "zniesienie celibatu" wśród księży.
        Dziwi mnie milczenie papieża w tej sprawie. To należy jak najprędzej zrobić. To jest źródło nieszczęść dla ludzi skrzywdzonych przez kościół i dla samych kleryków. Przypadki pedofili wśród księży należy "wypalić gorącym żelazem" - jakikolwiek przypadek pedofilii należy zgłaszać do prokuratury a nie zamiatać pod dywan.
        Jak mają się inaczej zachowywać księża (nie wszyscy przecież) gdy przełożony zamiast zgłosić taką sprawę do prokuratury sam ich kryje, posyłając na inną placówkę.
        Powtórzę, dla ludzi wierzących ten film jest szokiem, dla mnie nie, bo jestem w komfortowej sytuacji gdyż od wielu lat nie należę do kościoła. Choć moja żona jest wierząca i chodzi do kościoła.

• taniarada Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 08:44
          Bzdura człowieku.Kogo to obchodzi ,że nie chodzisz.Szkoda tylko że się z żoną po śmierci nie spotkasz.Pedofilii w kościele polskim jest tyle co nic.I nie odbiega od normy w innych zawodach.Gdyby ten kicz reżyserował wierzący to bym zrozumiał.Ale ateista.Bóg z tobą synu.
          • gefreiter Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 09:05
            taniarada napisał(a):

> Bzdura człowieku.Kogo to obchodzi ,że nie chodzisz.Szkoda tylko że się z żoną p
            > o śmierci nie spotkasz.Pedofilii w kościele polskim jest tyle co nic.I nie odbi
            > ega od normy w innych zawodach.Gdyby ten przypadek kicz reżyserował wierzący to bym zrozu
            > miał.Ale ateista.Bóg z tobą synu.

Nawet gdyby w kościele był jeden pedofil, to byłby to jeden pedofil za dużo. Dlaczego synu żałujesz, że ja się nie spotkam z żoną po śmierci? Przecież to nie twój problem.

Gdyby ten przypadek kicz reżyserował wierzący to bym zrozumiał.

Ne, nie zrozumiał byś synu nawet gdyby reżyser był wierzący. Dla ciebie kościół jest święty, ale czy tak samo uważa wasz bóg? Skąd wiesz, jakie zdanie ma w tej ocenie bóg. W tym filmie padły słowa - "kościół jest święty, ale tworzą go grzeszni ludzie"
            Jeżeli grzeszni ludzie tworzą święty kościół - to to jest koszmar.
            Dlatego właśnie synu odszedłem z kościoła.
            Pokój z tobą synu.

• klodawa1952 Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 11:15
            taniarada napisał(a):

> Bzdura człowieku.Kogo to obchodzi ,że nie chodzisz.Szkoda tylko że się z żoną p
            > o śmierci nie spotkasz.Pedofilii w kościele polskim jest tyle co nic.I nie odbi
            > ega od normy w innych zawodach.Gdyby ten kicz reżyserował wierzący to bym zrozu
            > miał.Ale ateista.Bóg z tobą synu.
            Skąd wiesz, że tyle co nic ?
            Poza tym przeczytaj gefeitera a pisze : nawet gdyby był jeden przypadek to warto .
          • pies_na_czarnych Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 14:46
            Tanjusza, przygłupia wsiowa babo. Przecież tutaj nie chodzi o ilość zboczeńców w KK. Chodzi o krycie ich głównie z bojaźni przed płaceniem odszkodowań. Kościół amerykański dostał zdrowe baty za afery pedofilskie i nic nie pomogło ukrywanie tych spraw przez JPII i B XVI.
            Tak samo niedopuszczalnym jest kumanie się policjantów z bandytami. Tak samo w innych zawodach jeżeli ktoś wykorzystuje swoje stanowisko w przestępczych celach i w dodatku jest kryty przez zwoich szefów to takie zachowanie nigdy nie powinno mieć społecznego poparcia.
            • xystos Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 16:39
              reżysera trzeba ukarać-zamknąć go nagiago do ciemnego pokoju pełnego pedofili i pedałów w sutannach.
        • inocom W kwestii celibatu jesteśmy millenia za Bizancjum 05.10.18, 11:24
          gefreiter napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > Ja byłem. A wy?
          > >
          > > Proszę o deklaracje. Tak lub nie w tym pod wątku.
          > >
          >
          > Poszedłem, ujrzałem i nie doznałem "olśnienia".
          > Nic mnie nie zaskoczyło, ani knajacki wulgarny sposób wysławiania się księży,an
          > i ich pazerność na kasę ani ogólnie pojęte zepsucie moralne - nihilizm moralny
          > ani seksualne zboczenia księży i rozwiązłość seksualną.
          > Żyję zbyt długo na tym świecie by cokolwiek mnie w tym filmie zaskoczyło. Jeste
          > m osobą areligijną i ateistą, ale nie walczę z ludźmi wierzącymi i nie próbuję
          > ich "ewangelizować".
          >
          > Jedno przesłanie ogólne, które płynie z tego filmu ( w moim odczuciu), to "znie
          > sienie celibatu" wśród księży.

Tam nawet dobrze jak proboszcz ma żonę i dzieci. Przynajmniej ma pojęcie o problemach parafian. Ale nie zawsze w kościele wschodnim można się ożenić. Są dwa warunki.
          1. Małżeństwo ma nastąpić przed święceniami kapłańskimi.
          2. Wchodząc w związek małżeński, ichni ksiądz może zostać aż proboszczem, ale nie może stanowić hierarchii, której zadaniem są rozważania filozoficzno-teologiczne. Żonaty ksiądz nie może być ani zakonnikiem, ani biskupem.

Proste jak konstrukcja cepa. Idziesz do ludzi, żyj jak ludzie.
        • pies_na_czarnych Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 14:39
          Kapralu wróć do momentu kiedy wprowadzono celibat w KK to zrozumiesz dlaczego nie jest tak łatwo z niego zrezygnować. W tej sprawie również chodzi o dużą kasę.
          • gefreiter Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 14:46

> Kapralu wróć do momentu kiedy wprowadzono celibat w KK to zrozumiesz dlaczego n
            > ie jest tak łatwo z niego zrezygnować. W tej sprawie również chodzi o dużą kasę
            > .
            >

Ale ja o tym, wiem.
            Tylko, że celibat wprowadzono z wiadomych powodów w IV wieku. Teraz mamy XXI wiek.
            Jeżeli zaś chodzi o kasę, to nie ma na tym świecie równie pazernej instytucji jak KK.
            • pies_na_czarnych Re: Kto z tu piszących był już na Klerze? 05.10.18, 15:48
              Dla nich nadal jest Średniowiecze ze wszystkimi przywilejami jakie Kościół wówczas posiadał. W takim kraju jak Polska będzie trudno odstawić ich od koryta, ale bądźmy dobrej nadzieji. W Irlandii przecież się udało, może o to chodziło z tą Zieloną Wyspą ;)
            • inocom Schizma wschodnia to 1054 rok 05.10.18, 16:14
              gefreiter napisał:

> Ale ja o tym, wiem.
              > Tylko, że celibat wprowadzono z wiadomych powodów w IV wieku. Teraz mamy XXI wi
              > ek.
              > Jeżeli zaś chodzi o kasę, to nie ma na tym świecie równie pazernej instytucji j
              > ak KK.

Jakoś w kościele wschodnim są śluby. Dotyczą one wyłącznie księży na parafiach.
              Wśród wierchuszki i zakonników dalej obowiązuje celibat.
              • m.c.hrabia Re: Schizma wschodnia to 1054 rok 05.10.18, 16:56
                Wśród wierchuszki i zakonników dalej obowiązuje celibat.

jak zwykle, bredzisz.
                • inocom Re: Schizma wschodnia to 1054 rok 05.10.18, 23:43
                  m.c.hrabia napisał:

> Wśród wierchuszki i zakonników dalej obowiązuje celibat.
                  >
                  > jak zwykle, bredzisz.

Daj przykład żonatego popa z Meteorów czy na Athos.
                  Pop może mieć żonę jeśli ożenił się przed święceniami.
                  Pop zakonnik czy wierchuszka z założenia nie mogą być żonaci. Ba na zamkniętą część Athos nie wpuszczają kobiet.

Od 1060 na terenie półwyspu nie mogą przebywać kobiety (nawet zwierzęta hodowlane na półwyspie są tylko płci męskiej). Statki i łodzie, na których pokładzie znajdują się kobiety (np. statki turystyczne, bazujące w Uranupoli), nie mogą zbliżyć się do linii brzegowej na odległość mniejszą niż 500 metrów
                  • klodawa1952 Re: Schizma wschodnia to 1054 rok 06.10.18, 06:01
                    inocom napisał:

> m.c.hrabia napisał:
                    >
                    > > Wśród wierchuszki i zakonników dalej obowiązuje celibat.
                    > >
                    > > jak zwykle, bredzisz.
                    >
                    > Daj przykład żonatego popa z Meteorów czy na Athos.
                    > Pop może mieć żonę jeśli ożenił się przed święceniami.
                    > Pop zakonnik czy wierchuszka z założenia nie mogą być żonaci. Ba na zamkniętą c
                    > zęść Athos nie wpuszczają kobiet.
                    >
                    > Od 1060 na terenie półwyspu nie mogą przebywać kobiety (nawet zwierzęta h
                    > odowlane na półwyspie są tylko płci męskiej
                    ). Statki i łodzie, na których p
                    > okładzie znajdują się kobiety (np. statki turystyczne, bazujące w Uranupoli), n
                    > ie mogą zbliżyć się do linii brzegowej na odległość mniejszą niż 500 metrów

>
                    Wiedza jest ostatnią cechą tego osobnika o nicku podobnym do byłego prezydenta, który wiedzą też nie grzeszył.
    • klodawa1952 klerowi jest obojętne ....! 06.10.18, 06:02
      ....czy będzie kler finansował PiS czy PO (KO). Pieniądze są pieniądze i nieważne od kogo. Jedni i drudzy gwarantują to finansowanie.
      • gefreiter Re: klerowi jest obojętne ....! 06.10.18, 07:33
        klodawa1952 napisał:

> ....czy będzie kler finansował PiS czy PO (KO). Pieniądze są pieniądze i nieważ
        > ne od kogo. Jedni i drudzy gwarantują to finansowanie.

SLD,PSL również.
        • klodawa1952 Re: klerowi jest obojętne ....! 06.10.18, 07:42
          gefreiter napisał:

> klodawa1952 napisał:
          >
          > > ....czy będzie kler finansował PiS czy PO (KO). Pieniądze są pieniądze i
          > nieważ
          > > ne od kogo. Jedni i drudzy gwarantują to finansowanie.
          >
          >
          > SLD,PSL również.
          Jak najbardziej tak.
      • inocom Re: klerowi jest obojętne ....! 08.10.18, 00:20
        klodawa1952 napisał:

> ....czy będzie kler finansował PiS czy PO (KO). Pieniądze są pieniądze i nieważ
        > ne od kogo. Jedni i drudzy gwarantują to finansowanie.

Hough
    • klodawa1952 Co sądzi o tym (kler) Donald Tusk ? 08.10.18, 15:33
      Otóż sądzi, że powinniśmy finansować emerytury klechom:
      "Duchowni powinni uczestniczyć w powszechnym systemie ubezpieczeń społecznych. Jeśli to będzie wymagało, nie jest to konieczność, ale gdyby się okazało, że wymagać to będzie zmian w konkordacie, jesteśmy na to gotowi.
      Źródło: Exposé premiera Donalda Tuska – tekst, onet.pl, 18 listopada 2011
      • gefreiter Re: Co sądzi o tym (kler) Donald Tusk ? 15.10.18, 09:23
        klodawa1952 napisał:

> Otóż sądzi, że powinniśmy finansować emerytury klechom:
        > "Duchowni powinni uczestniczyć w powszechnym systemie ubezpieczeń społecznych.
        > Jeśli to będzie wymagało, nie jest to konieczność, ale gdyby się okazało, że wy
        > magać to będzie zmian w konkordacie, jesteśmy na to gotowi.
        > Źródło: Exposé premiera Donalda Tuska – tekst, onet.pl, 18 listopada 2011

Donald oświadczył to w sejmie, po czym podkulił ogonek ze strachu - jak zawsze.
    • pies_na_czarnych "Kler" po rekordach zaliczanych w polskich kinach 16.10.18, 19:52
      "Kler" po rekordach zaliczanych w polskich kinach osiągnął kolejny sukces, tym razem na Wyspach Brytyjskich. Tylko przez pierwsze trzy dni wyświetlania zarobił tam ponad milion funtów - poinformował tvn24.pl dystrybutor filmu Wojciecha Smarzowskiego.
      www.tvn24.pl/kler-wojciecha-smarzowskiego-bije-rekordy-swietny-wynik-za-granica,876548,s.html
    • pijatyka Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację 18.05.19, 16:43

Odda, odda - i jeszcze Sekielskim coś odpali na nowy projekt ;-D

• yoma Re: Producent Kler będzie musiał oddać dotację 18.05.19, 17:03
        Ciepło w pampersach, co pisiorki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka