Gość: polonus IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 02:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenoms W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: 193.111.144.* 16.10.04, 02:31 Ano giną, do tego policja prokuratura i niektórzy sędziowe założyli wspólnie mafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd jakie prawo,takie reakcje szarych obywateli-przykr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:46 e to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l jesteś przeciw karaniu za jazdę po pijaku? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.10.04, 17:22 To jasno wynika z twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:46 W Olsztynie sami sędziowie kradną akta. Zdemoralizowany sędzia sądzi przestępcę, Czy tak powinna wyglądać demokracja? W 99% napadów i poważnych przestępstw zaangażowani są policjanci, prokuratorzy i sędziowie albo, co najmniej ich synalkowie. Już od wielu lat razem z kolesiami z olsztyńskich sądów, zajmują się ochroną przestępców: lekarzy policjantów i prokuratorów oraz wszelkich urzędników. Może, dlatego taki wysoki wyrok? Równowaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Ewo Re: W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: *.abhsia.telus.net 16.10.04, 17:04 Prosze te naganne zachowania zglosic do sadu szubinskiego albo swojemu spowiednikowi lub policji albo swojej przyjaciolce. Prosze sie nie wstydzic. Powinni sie zajac ta sprawa. Niewykluczone ze zgraja myszy RZre akta na wysciolke swoich gniazd, wszystko mozliwe. Wydaje mi sie ze sedzia Czechow lub jego zastepza Gogol powinien zajac sie ta sprawa zdecydowanie i z rozmyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgłaszam tobie. Re: W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:25 Chroni ich przed odpowiedzialnością skorumpowany aparat sprawiedliwości. Dr, Krzysztof Kern lekarz ginekolog Spółdzielnia Pracy Lekarzy Specjalistów ZDROWIE Niepubliczny Zespół Opieki Zdrowotnej Przychodnia Spec. Nr. 13 10-501 Olsztyn Pl. Konstytucji 3 Maja 3 Dnia 2004-08-25 do Pana jako lekarza w w/w spółdzielni na badanie zgłosiła się moja córka ------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odp. na zglaszam t Re: W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: *.abhsia.telus.net 16.10.04, 20:17 Kochani, jest pani pelna cierpienia. Wspolczuje Pani. Jest prawda ze zeby kogos zrozumiec to trzeba wejsc w jego buty ( albo skore). Wydaje mi sie ze sytuacja jest zwyczajnie biedna. Stwierdzam ze ludzie o wiekszej zamoznosci powinni okazac zrozumienie, altruizm tym mniej szczesny, szczegolnie ci ktorzy zlozyli przysiege Hipokratesa. Latwo jest mi pisac to nie bedac w srodku waszej sytuacji. Wydaje mi sie ze lekarz tez cierpi. Pogodzcie sie. Zobaczycie ze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: W sądzie w Szubinie giną dokumenty z akt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 18:13 Lekarz cierpi. >wyrażam całkowity brak szacunku< >jeśli chce pani (z małej litery) dalszej konfrontacji, to będzie pani ją miała< dziwne te cierpienie. Ja bym wolała żeby przeprosił albo w ogóle nie odpisywał. Wystarczyło zwrócić niesłusznie pobrane pieniądze. Teraz jednak widzę, że po prostu skradzione. Pan Krzysztof Kern nie chciał wystawić rachunku i tym sposobem oszukać również członków spółdzielni, wystawienie rachunku świadczy o tym, że był poinformowany o dalszym postępowaniu w MOPS-ie. Ponadto ciekawe czy wyciągnął za ten zabieg pieniądze z NFZ. >Może pani ten list pokazywać całemu światu< Więc pokazuję. >może uszczęśliwi pani swoim P I E N I A C T W E M jeszcze kogoś innego< kogo? lekarz cierpi. Jeśli lekarz tak cierpi z powodu nieudanej kradzieży 150,00 PLN to faktycznie świadczy o jego profesjonalnym podchodzeniu do sprawy. ( Prawdziwy złodziej nigdy nie przyzna się do winy.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonuska do polonusa IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 02:32 oj glupis ty jak but. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A WITAJMY W EUROPIE IP: *.new.rr.com 16.10.04, 02:33 Matematyk wszystko sobie wyliczyl a ze sie pozniej nie zgadzalo to sie wkurzyl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlo podziekujcie Suchockiej IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.10.04, 02:47 podziekujcie minister Suchockiej ktora zabrala kase na etaty dla policji sadowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Literat Re: podziekujcie Piwnik IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.10.04, 05:51 ,Wielkanowskiemu,Czaji i wielu innym sedziom ktorzy buduja wasz autorytet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 z algebry Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: 217.78.11.* 16.10.04, 02:53 matematyk to z niego nie zadobry kiepsko z rachunkami teraz to na 300 zł. i wyroku w zawieszeniu sie nieskończy a prawko bedzie czekac na niego jak wyjdzie z wiezienia za taki numer to pewnie wiecej niz 2 lat (na tyle mu zbrali prawo jazdy) posiedzi słabo co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teo Za duchowy upadek Polakow winien kler... IP: 202.129.78.* 16.10.04, 03:12 Jezeli wiekszosc kleru nie ma kontaktu z Bogiem to jak ma miec wiekszosc ludzi w Polsce? Nie ma bojazni przed Bogiem, jedni drugich okradaja, klamia, napadaja i nie boja sie Boga, bo nie wierza, ze kiedys kazdy stanie przed sadem Bozym i zda sprawe z tego, co zrobile na ziemi. Az przyjdzie przebudzenie i powstanie ruch ludzi brzydzacych sie zlodziejstwem i chamstwem, a wtedy kto utrzyma kaplanow, ktorzy teraz maja udzial w upadku moralnym Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teoćwolog Re: TEO..LOG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 05:40 prowdę godos doć ci wódki, moze wina... to możek bedzies głupsy i zrozumis troche życie. Catarsis ... już był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do teo Re: Za duchowy upadek Polakow winien kler... IP: *.crowley.pl 16.10.04, 08:23 Popatrz na odpowiedz do polonusa.Jestes z tego "gatunku" -"slepa gałazka w procesie ewolucji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tohatan Re: Za duchowy upadek Polakow winien kler... IP: *.rybnet.pl 16.10.04, 09:23 A kto to jest Bóg, przepraszam ... czy to ten Gość który rządzi Polską i Polakami czy może to my sami robimy wszystko aby żyć w największym gnoju na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Za duchowy upadek Polakow winien kler... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 15:25 Tak masz rację ale w jednym przypadku kler jest winien za twoją głupotę, kto ci broni być porządnym człowiekiem bez względu na to, czy jesteś wierzący, czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batiuszka Re: Za duchowy upadek Polakow winien kler... IP: *.abhsia.telus.net 16.10.04, 17:15 Tak piszcie, tak piszcie, tak dzialalem . jeszcze wAMI porzondzem. Batiuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu22 Re: Za duchowy upadek Polakow winien kler... 16.10.04, 17:02 Coś Ci się popieprzyło,treść artykułu przeczytaj głośno i powoli,potem pomyśl (może to być trudne)następnie spróbuj coś napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWIATUSZEK Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.dyn.optonline.net 16.10.04, 05:52 Sadowski nie siedzi a matematyk podjal ostateczna obrone w tym panstwie prawa-a moze Polska jest prawie panstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xel Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:18 mam nadzieję, że ów matematyk spotka cię, jadąc pijaniutki swym autkiem, i przewiezie cię nieco na masce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zacho Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:54 LOL. Wielkie mi co, nie przesadzajcie z ochroną sędziów w takich błachych sprawach (koszty!). A że znalazł się 1 wariat = przypadek. Aż dziw bierze że jest to matematyk, powinien logicznie myśleć. Teraz zafundował sobie porządną odsiadkę, ciekawe-5lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.10.04, 13:59 Następny wariat wyciągnie nóż, siekierę (były takie przypadki) alko rzuci granat (jak w Niemczech). Wtedy tez uznasz to za przesadę? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Skandal w skierniewickim sądzie 16.10.04, 14:45 Gość portalu: l napisał(a): > Następny wariat wyciągnie nóż, siekierę (były takie przypadki) alko rzuci > granat (jak w Niemczech). Wtedy tez uznasz to za przesadę? Wyciąganie i rzucanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: a skad wiadomo zesedzia i protokolantka mowia IP: 195.136.193.* 16.10.04, 03:36 prawde gdzie obiektywna relacja z kamery tego sedziowania moze pan sedzia bajdy pociska jak niejaka piwnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek A moze sedzia wzial lapowke? IP: *.ne.client2.attbi.com 16.10.04, 05:14 Matematyk dobrze liczy. Pewnie dal sedziemu lapowke, z ten sie czegos wystraszyl. Przeciez to jest Polska!!! A poza tym, czy 2 promile to jest 0.02%, czy 0.2%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.04, 05:53 Jestes pan bezmyslnym glupcem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARABASZ SĘDZIOWIE TO TEŻ TYLKO LUDZIE . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:08 CHOCIAŻ WYDAJE SIĘ IM , ŻE SĄ PONAD PRAWEM , BO SĄ ALE PONAD PRAWEM KARNYM A NIE LUDZKIM . TU ZADZIAŁAŁO PRAWO LUDZKIE ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:15 Z tego incydentu wniosek taki, że pijanych kierowców należy niezwłocznie kierować do sądu w asyście policji i wówczas nie będzie powodu do tak gorszących zachowań przestępców. To oczywiście winno dotyczyć wszystkich, w tym pijanych sędziów i prokuratorów. Efekt murowany i zgodny z potrzebą chwili bez zmiany przepisów prawa. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELIAL Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:19 Ostatnimi czasy prasa pisała; a to sędzia lapówkarz.a to sędzia pijany za kółkiem,a to sedzia siedzi w mafii, a to sędzia to a tamto.CZY RAZ NIE MOZE BYC ODWROTNIE????A tak na powaznie.Do jakiego poziomu ta Polska /z której jest dumnych 90% Polaków/ doszła????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do polonusa Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.crowley.pl 16.10.04, 08:12 Jak temu sierżantowi z dowcipu wszystko kojarzyło sie z d... - tak tobie dowolna sprawa z kościołem!! Gratuluje tak prostej interpretacji świata i zyczę dalszych sukcesów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 08:19 kurde rozne rzeczy mozna ale pobic sedziego ?? to juz przechodzi ludzkie pojecie , nie mozan wszystkich problemow rozwiazywac silowo, ten gosc jak sie okazuje to powinien dostac 5 lat bez zawiasow , a wogole to niech policja sprawdzi czy nie bije zony i nie gwalci corki lub syna / nie wiem jakie ma preferencje/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: 80.51.153.* 16.10.04, 08:42 Nie ma lepszej fuchy niż Policja w Sądzie, siedzi toto, sprawdza jak coś piszczy, jest ważniejszy od sędziego i TYLE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELIAL Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 08:45 Uważam ,ze POLONUS ma dobre skojarzenia.Skoro ta instytucja ma swoje macki wszędzie to równie możma ja powiązać z ekscesem w sądzie./nauki,kultura,wpływ itd./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk Che, che, matematyk, a nie policzył do 5 lat bez IP: *.idzik.pl / 62.111.185.* 16.10.04, 08:45 zawiasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: 80.48.245.* 16.10.04, 08:56 Miejcem bezprawia i anarchji niestety,są sady i prokuratury.Co administracja i decydenci świńst narobią to prokuratorzy ich ochronią a sądy ich ochronią. Jest to "majsterczyk"ustawodawczy dla ochrony złodzieji i przestępców. A więc obywatel okradziony wnosi doniesienie do prokuratury,prokuratura odmawia dochodzenia i przesyła sprawe do sądu,sąd wydaje postanowienie o słusznym działaniu prokuratury,bez możliwości odwołania i koniec z Państwem Prawa.Tym sposobem wprowadzono anarchje,arogancje,bezprawie decyduje wysokośc łapuwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majuka Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.toya.net.pl 16.10.04, 13:44 pisze sie lapówy/niestety mój komp nie pisze literki "el"/i "majstersztyk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny. Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.petrus.com.pl 16.10.04, 09:07 Sędzia nia ma już szacunku dlatego,,ze są uwikłani w różne afery kryminal sa tzw/łapownikami.Społeczeństwo widzi draństwa sędziów i dlatego tak sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Skandal w skierniewickim sądzie 16.10.04, 09:10 Bredzisz koleś. To że możesz napisać coś takiego zawdzięczasz właśnie Solidarności. Takie wydarzenia zdarzają się na całym świecie. Tylko tam facet by została zastrzelony na miejscu przez ochronę sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Sedzia=KANALIA IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 09:21 Wiekszosc polskich sedziow to skorumpowane kanalie; na dodatek nie maja pojecia jak powinien dzialac system sprawiedliwosci w demokratycznym panstwie, wiec zasluguja zeby oberwac po mordzie, choc ja osobiscie pijakow siadajacych za kierownica samochodow rozstrzeliwal bym na miejscu zatrzymania, na poboczu drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 1-sza, 2-ga i 4-ta władza kontra sędziowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:33 Gość portalu: weteran napisał(a): > Wiekszosc polskich sedziow to skorumpowane kanalie A znasz osobiście choć jednego? Prawda jest taka, że sędziom, jako grupie posiadającą realną władzę nad ludźmi (władzę nie z wyborów a z kompetencji) "robią koło pióra" pozostałe władze. W ramach dość zrozumiałej, choć w Polsce wyjątkowo chamskiej rywalizacji. Posłowie głodzą sędziów dając im marny budżet, kodeksy postępowania co wiążą ręcę sędziom a uprawnienia dają przestępcom. Dziennikarze - "czwarta władza" manipulują informacjami krytykując sędziów bez umiaru za, przważnie nieistniejące wykroczenia. A publiczność to "łyka" i pomstuje na sędziów nie wiedząc nic o ich naprawdę ciężkiej pracy, i zupełnie przyzwoitym poziomie kompetencji. W porównaniu akurat z posłami i dziennikarzami, sędziowie to ideały intelektu i odpowiedzialności. Dla jasności - nie jestem sędzią, ale znam prywatnie kilkoro z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdzie? gdzie? gdzi Re: Skandal w skierniewickim sądzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 17:39 Nawet w Rosji tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NKWD ch... jeb...go IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 10:19 jak slicznie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Pytanie do prawników IP: 212.165.158.* 16.10.04, 11:27 Tak na zdrowy rozsądek, to "zawiasy" już powinny być zdjęte i facet ma jak w banku, że posiedzi przez najbliższy rok. Z drugiej strony wiem ze procedury i mentalność niektórych przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości lubią omijać ten zdrowy rozsądek wielkim łukiem. Jak to wygląda w praktyce? Odwieszą wykonanie wyroku (jesli tak, to kiedy, bo skomplikowana procedura pewnie nie pozwoli tego zrobić szybko), czy też nie odwieszą a w dodatku za pobicie sędziego facet dostanie kolejny wyrok w zawieszeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Pytanie do prawników 16.10.04, 14:40 Gość portalu: czekam napisał(a): > Tak na zdrowy rozsądek, to "zawiasy" już powinny być zdjęte i facet ma jak w ba > nku, że posiedzi przez najbliższy rok. Odwiesza się poprzedni wyrok w razie skazania za przestęstwo podobne, co tu nie zachodzi. Jaki to zdrowy rozsądek mówi, że skazanie za naruszenie nietykalności funkcjonariusza miałoby automatycznie powodowac odwieszenie poprzedniej kary za jazdę "po kielichu"? > Z drugiej strony wiem ze procedury i men > talność niektórych przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości lubią omijać ten zdr > owy rozsądek wielkim łukiem. Jak wyżej. Tak swoją drogą, co to ma wspólnego z czyjąkolwiek mentalnością? > Jak to wygląda w praktyce? Odwieszą wykonanie wyroku (jesli tak, to kiedy, bo skomplikowana procedura Dlaczego skomplikowana? Jedno posiedzenie. > pewnie nie pozwoli tego zrobić szybko), czy też nie odwi > eszą a w dodatku za pobicie sędziego facet dostanie kolejny wyrok w zawieszeniu Mało prawdopodobne. Za to drugie powinien dostać bez zawieszenia, względnie z zawieszeniam, ale wysoką grzywnę. To pierwsze raczej nie powinno być "odwieszone", co innego, gdyby ponownie prowadził pijany (i bez prawa jazdy) - wtedy ma jak w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Rozsądek IP: 212.165.158.* 16.10.04, 17:45 > Jaki to zdrowy rozsądek mówi, że skazanie za naruszenie nietykalności > funkcjonariusza miałoby automatycznie powodowac odwieszenie > poprzedniej kary za jazdę "po kielichu"? Myślę, że przważająca większość społeczeństwa zgodzi się z twierdzeniem, że wyrok w zawieszaniu powinien skazanego zobowiązywać conajmniej do niepopełniania innych (wszystko jedno jakich) przestępstw. Postempowe teorie prawnicze są zapewne sformułowane wbrew temu twierdzeniu. Ja bym uznał, że pobicie sędziego jest naruszeniem warunków zawieszenia jakiejkolwiek kary ale ja nie jestem postempowy. >> Jak to wygląda w praktyce? Odwieszą wykonanie wyroku (jesli tak, to kiedy >> , bo skomplikowana procedura Dlaczego skomplikowana? Jedno posiedzenie. Dzieki za odpowiedź, Już wiem, że nie odwieszą. Jak procedura nieskomplikowana to znajdą się inne powody żeby przestępcy nie sprawić przykrości. > To pierwsze raczej nie powinno być "odwieszone", > co innego, gdyby ponownie prowadził pijany (i bez prawa > jazdy) - wtedy ma jak w banku. Tak się zastanawiam czy to porównanie z bankiem było celowe, bo przypomniała mi się sprawa Sławomira W. Drugi wyrok też dostał w zawiasach. Nie ufasz bankom:-)? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Rozsądek 16.10.04, 17:54 Gość portalu: czekam napisał(a): > > Jaki to zdrowy rozsądek mówi, że skazanie za naruszenie nietykalności > > funkcjonariusza miałoby automatycznie powodowac odwieszenie > > poprzedniej kary za jazdę "po kielichu"? > > Myślę, że przważająca większość społeczeństwa zgodzi się z twierdzeniem, że wyr > ok w zawieszaniu powinien skazanego zobowiązywać conajmniej do niepopełniania innych (wszystko jedno jakich) przestępstw. I słusznie, że się zgodzi, bo dokładnie tak jest. Akcent w moim pytaniu był połozony na słowie "automatycznie". > Postempowe teorie prawnicze są zapewne sformułowane wbrew temu twierdzeniu. Nie wiem co ta takiego te postempowe teorie, niestety nie znam żadnych. Wiem natomiast jak wygląda regulacja tej kwesti w obowiązxującym prawie, wiem też, że nie odbiega od regulacji tych kwestii za granicą. > Ja bym uznał, że pobicie sędziego jest naruszeniem warunków zawieszenia > jakiejkolwiek kary ale ja nie jestem postempowy. Co jednak nie zmienia faktu, że zabronione jako przestęstwa są tak rózne zachowania, iż automatyzm byłby tu nie na miejscu. Prawo karne fatalnie zresztą znosi wszelkie automatyzmy. > >> Jak to wygląda w praktyce? Odwieszą wykonanie wyroku (jesli tak, to > kiedy > >> , bo skomplikowana procedura Dlaczego skomplikowana? Jedno posiedzen > ie. > > Dzieki za odpowiedź, Już wiem, że nie odwieszą. Jak procedura nieskomplikowana > to znajdą się inne powody żeby przestępcy nie sprawić przykrości. Jak rozumiem, przypuszczasz że nadrzędnym celem wymiaru sprawiedlwości jest niesprawianie przykrości. Jak w takim razie wytłumaczsz dziwny fakt, że kazdego roku zapada kilkaset tysięcy wyroków skazujących a polskie prawo karne nie bez powodu uchodzi za raczej punitywne na tle innych systemów? Pewnie zresztą nie wiesz, ale bezwypadkowa jazda po alkoholu jeszcze niedawno była wykroczeniem. Przesunięcie jej do kategorii przestępstw oznaczało drastyczne zaostrzenie odpowiedzialności. To tak a propos bajek o rzekomej "łagodności" polskiego prawa albo o tym, że się je rzekomo "liberalizuje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Re: Rozsądek IP: 212.165.158.* 16.10.04, 18:15 > To tak a propos bajek o > rzekomej "łagodności" polskiego prawa albo o tym, że się je > rzekomo "liberalizuje". Nie chodzi mi zapisy, tylko o praktykę. Uważam, że w praktyce każdy kto podniesie rekę na sędziego powinien być szybko i stanowczo ukarany. Każdy kto ma wyrok w zawieszeniu powinien mieć świadomość, że jest to czas na "odkupienie winy", że powinien szczeólnie dbać o to żeby nie wejść w konflikt z prawem. Jak czytam w reportażu o jakimś lokalnym "watażce" - siedem wyroków, wszystkie w zawieszeniu - to po prostu wiem, że coś tu nie gra i żadne wyrecytowane prawnicze formułki mnie nie przekonają że to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Rozsądek 16.10.04, 18:20 Gość portalu: czekam napisał(a): > > To tak a propos bajek o > > rzekomej "łagodności" polskiego prawa albo o tym, że się je > > rzekomo "liberalizuje". > > Nie chodzi mi zapisy, tylko o praktykę. Praktyka jest taka, że za "takie same" zapadają dziś wyraźnie surowsze wyroki niż np. 10 lat temu. Ciągle jednak ta mantra o "liberalizacji" i "pobłażliwości". > Uważam, że w praktyce każdy kto podnies > ie rekę na sędziego powinien być szybko i stanowczo ukarany. Ja też tak uważam. Co więcej, uważam, że także inni przestępstwo powinni być szybko i stanowczo ukarani. Właśnie szybko i stanowczo - to jest istotne a nie bezmyśłne zaostrzanie kar w nieskończoność, które na poziom bezpieczeństwa wpływu nie ma. > Każdy kto ma wyrok > w zawieszeniu powinien mieć świadomość, że jest to czas na "odkupienie winy", > że powinien szczeólnie dbać o to żeby nie wejść w konflikt z prawem. Dokładnie tak powinno być. Jak czytam > w reportażu o jakimś lokalnym "watażce" - siedem wyroków, wszystkie w zawiesze > niu Mało prawdopodobne. - to po prostu wiem, że coś tu nie gra i żadne wyrecytowane prawnicze formu > łki mnie nie przekonają że to ma sens. Gdyby tak było, to sensu by nie miało i wątpię, żeby ktoś Cię chciał przekonywać, że sens ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekam Re: Rozsądek IP: 212.165.158.* 16.10.04, 18:28 > Gdyby tak było, to sensu by nie miało i wątpię, żeby ktoś Cię chciał > przekonywać, że sens ma. Przeczytałem to w Wyborczej kilka lat temu, w jednym z reportaży w związku z zabójstwem rodziny Romów w Nowej Soli. Seria atrykułów zaczęła się po przesłaniu do Gazety przez emerytowanego sędziego listu opisującego przypadki conajmniej wątpliwych umorzeń spraw w Truniu albo Włocławku. Sam się zdziwiłem że to zdanie siedmiu wyrokach w zawieszeniu pozostało bez komentarza. No i przykład Sławomira W. pozostanie w pamięci, czego by nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Nie powinno się ujawniać nazwisk sędziów IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:50 Sędziowie powinni posługiwać się pseudonimami i występować w maskach. Poza tym sędzia nigdy nie powinien sądzić w mieście w którym mieszka a każdą sesję powinien mieć w innym mieście. W tym przypadku pewnie ten matematyk nie jest groźny, ale w wypadku procesów groźnych przestępców takie utrzymanie w tajemnicy tożsamości sędziego nie tylko zwiększa jego bezpieczeństwo ale także utrudnia jego zastraszenie lub przekupienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Nie powinno się ujawniać nazwisk sędziów 16.10.04, 13:08 > Sędziowie powinni posługiwać się pseudonimami i występować w maskach. Yes! Sedzia w kominiarce albo w bialej czapce Ku Klux Klan-u :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Nie powinno się ujawniać IQ Bacza IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.10.04, 14:29 Gość portalu: Bacz napisał(a): > Sędziowie powinni posługiwać się pseudonimami i występować > w maskach. Jesteś geniuszem. A gdzie to tak jest? W jakim kraju? Ciekaw jestem jak wyobrażasz sobie likwidację zaległości w sądach, jeśli sędziowie sopędzaliby połowę czasu pracy w podróży? A jak rozwiązałbyś problem spraw które trzeba załatwiac na kilku terminach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re: geniusz karpat zapomniales dodac:-)) IP: 195.136.193.* 17.10.04, 12:46 i pewnie skonczylby tak jak poprzednik szybkim i trafnym rozstrzelaniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Brońcie śędziów!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:17 zamiast wspierać filary demokracji jakim jest bezwględnie prawo - sądy, prokuratura, policja, wolne media, prawa do wolności - zajeli sie objawami - suzba zdrowia / katastrofa/ powiatami / namnożenie urzednikow i zwiekszone ryzyko balaganu i korupcji / sz0kiłami / bajzel i bieda/ I efekty mamy. W niemczech jakby ktoś próbował dac policjantowi łapoówke ląduje z branzoletkami w kiciu - a sprobuj rzucić w centru nowego Jorku na ulicy śmieci - spróbujcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l No to teraz sobie parę lat posiedzi. IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.10.04, 13:31 No to teraz sobie parę lat posiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś