Dodaj do ulubionych

Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji

08.06.20, 11:43
Wszyscy dostaną sto procent wynagrodzenia, nie poniosą strat, by nie byli ekonomicznie karani za to, że doszło do zakażeń - powiedział Jacek Sasin.

tvn24.pl/katowice/koronawirus-na-slasku-wstrzymanie-wydobycia-w-12-kopalniach-przez-trzy-tygodnie-4605266?fbclid=IwAR3fw_CnVaqkLCe2NEC8maAVrSlYIwUn1qHaYAL4_INL8Pkq7cOA9NQicZ0
Nic tylko górnikiem być. Za komuny górnicy byli nadzwyczajną kastą, w Pislandzie nic się nie zmieniło.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:06
      nierobom się należy, ....restwo do kwadratu,
      • inocom Standardy płyną a Chin 09.06.20, 08:01
        m.c.hrabia napisał:

> nierobom się należy, ....restwo do kwadratu,

Prócz 100% pensji jeszcze 3 gorące posiłki dla każdego członka rodziny co dziennie.
        I w ten sposób Chińczycy pozbyli się covida bardzo szybko.
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:08
      Sasin pedział: " by nie byli ekonomicznie karani za to, że doszło do zakażeń.
      Czyli fryzjerka, lub sprzedawczyni i wieli innych będą karana za nieudolność tego rzadu?
      • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:14
        Ja na przykład, daleko nie szukając :) Samo(nie)zatrudniona jestem.
        • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:17
          Pisi na Śląsku zajebali sprawę maksymalnie. Teraz chcą udobruchać górników, aby nie przyjechali zarażać do stolicy.
          • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:28
            Wiesz co, już bym chyba nawet zniosła to zarażanie...
      • j-k [...] 08.06.20, 12:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • buldog2 Re: zatrudnij sie w kopalni, belkotko forumowa. c 08.06.20, 13:36
          Górnik może założyć kask i przywieźć petardy i nakrętki do Warszawy.
          Górnik jest cham i bandzior - tak jak PISi.
          Górnikowi się należy 100% pensji, tak jak dochtorowi Borygo.
          • j-k Re: zatrudnij sie w kopalni, belkotko forumowa. c 08.06.20, 14:31
            buldog2 napisał:
            > Górnikowi się należy 100% pensji,

Nie, nalezy mu sie 60-80 % pensji - jak wszystkim innym w Corona-kryzysie.
    • sverir Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:31
      Czyli samoniezatrudnieni mają dostać postojowe w wysokości 2 080 albo 1 300 jako rekompensatę za utracone dochody.
      A górnicy mają dostać 100% pensji, ile by nie wynosiła.

Zastanawia mnie, dlaczego przedsiebiorcy głosują na PiS?
      • szwampuch58 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:33
        Czyli samoniezatrudnieni potrafia zrobic uzytek z kilofof w centrum Warszawy?
        • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:52
          Próbowali
    • boblebowsky I oczywiście deputat węglowy. n/t 08.06.20, 12:35
      pies.na.czarnych napisała:

> Wszyscy dostaną sto procent wynagrodzenia, nie poniosą strat, by nie byli ekono
      > micznie karani za to, że doszło do zakażeń - powiedział Jacek Sasin.
      >
      > tvn24.pl/katowice/koronawirus-na-slasku-wstrzymanie-wydobycia-w-12-kopalniach-przez-trzy-tygodnie-4605266?fbclid=IwAR3fw_CnVaqkLCe2NEC8maAVrSlYIwUn1qHaYAL4_INL8Pkq7cOA9NQicZ0
      > Nic tylko górnikiem być. Za komuny górnicy byli nadzwyczajną kastą, w Pislandzi
      > e nic się nie zmieniło.
      >
      • m.c.hrabia Re: I oczywiście deputat węglowy. n/t 08.06.20, 12:37
        i gewexy
      • pies.na.czarnych Re: I oczywiście deputat węglowy. n/t 08.06.20, 12:42
        Kiedys każdy z nich dostałby jeszcze talon na Fiata 126p.
        • m.c.hrabia Re: I oczywiście deputat węglowy. n/t 08.06.20, 13:04
          dzisiaj dostaną po elektryku mitomana
    • j-k zatrudnij sie w kopalni, belkotko forumowa. 08.06.20, 12:36
      to sie na to 100 % na to zalapiesz.

- od dawna szukaja chetnych

ale tylko do pracy na dole -. glebokosc - 800 m+
      • sverir Re: zatrudnij sie w kopalni, belkotko forumowa. 08.06.20, 13:55
        "to sie na to 100 % na to zalapiesz.

- od dawna szukaja chetnych

ale tylko do pracy na dole -. glebokosc - 800 m+"

Nie tylko tam szukają chętnych, a tylko górnicy dostaną 100% pensji. Jak to wytłumaczysz, jasiu?
    • meflstofeles Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 12:37
      Już pomijając samozatrudnionych to jak to jest, ze pracownicy wielu branż pracują i będą mieli obniżone wynagrodzenia w związku ze spadkiem obrotów w ich firmach, a górnicy nie pracują i dostaną sto procent ?
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 13:11
      Halo, halo Polacy, co Wy na to? "Mój brzuszek górnika, jest lepszy niż Twój"? Halo przedsiębiorcy, walczący o przetrwanie, piszący podania i wnioski o pomoc, o ratunek w walce ze skutkami decyzji rządu związanych z koronawirusem.
      Czym ludzie pracujący w zakładach, zwanych kopalniami, są lepsi od innych polskich przedsiębiorców i pracowników? Tak się zastanawiam, czy górnikom nie jest wstyd brać udział w tej szopce i wyciągać rękę po wspólne? Szanuję każdą ciężką pracę i niebezpieczną, w tym górnika. Tylko po co podziały na lepszych na gorszych?
      Kolejna odsłona Sasinady. Przykre, żeby nie powiedzieć- żałosne. Liczy się cel. Czyli do celu po trupach, jakim jest reelekcja Dudy i 100% władzy dla Kaczyńskiego.
      Niepłacący abonament RTV zaczęli być ścigani przez komorników, a że wśród wiernego elektoratu są ludzie starci, wcześniej kupieni zawsze 13-ste emerytury, to ściąganie abonamentu Sasin wstrzymał do czasu wyborów.
      Kabaret? Nie, raczej tragedia. I śmieszno i straszno.
    • taniarada Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 13:19
      Brawo wielkie za mądra decyzje.Górnikom należy się odpoczynek od tak potwornie trudnej, niezdrowej I cieżkiej pracy.By inni mogli grzać się w cieple.I te 100% zarobkow też słusznie .
      Kiedyś już po studiach jechaliśmy na wycieczkę studencka autokarem do pięknej Italii przez Śląsk.W nocy okolo 5:30 widzieliśmy młodych górnikow zmierzających do kopalni do roboty w pyle, gorącu niebezpieczeństwie.Szli bez uśmiechów, na wyrobisko.Z koleżanką pomachalyśmy im, ale żadan nie zrewanżował się tym samym.Może nie widzieli? Głowy mieli spuszczone ...Żal nam ich bylo strasznie.🤣
      • pies.na.czarnych [...] 08.06.20, 13:24
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • szwampuch58 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 14:10
          Kiedys(prawdopodopodobnie i dzisiaj) zatrudniali nie pytajac o wykrztalcenie,brali tumokow jak leci,przyjezdni dostawali spanie w hotelach robotniczych( tzw:wulcowniach ) siedlisko wszystkich patologi na Slasku.
      • buldog2 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 13:40
        Czytałem tę relację w Trybunie Ludu czy Żołnierzu Wolności, nie pamiętam.
      • teen69 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 17:15
        a ja będąc kiedyś na Śląsku wstąpiłem do baru na tzw jednego. Było około 13 tej. Przy stoliku coś mi po nogach świeciło. Okazało sie, że to górnik, chyba, bo miał kask z lampką pijany zasnął spracowany po szychcie pod stolikiem.. dziwne, że był tak brudny po całości jakby był na przodku. I takie mam wspomnienie o górnikach.
      • hordol Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 17:24
        rozumiem górników-oni bronią po prostu swojego żródła utrzymania ale nie ich jednych praca jest potwornie trudna i niebezpieczna(a jej specyfika nie jest mi całkiem obca)
        przywileje mają wywalczone tradycją, zaszłościami komunizmu a często i siłą
        sęk w tym ,że ta praca rzeczywiscie czasami mordercza, czesto bardzo niebezpieczma jest coraz mniej polsce potrzebna. po prostu węgiel stopniowo traci na znaczeniu także i w naszym kraju.epoka górnictwa węglowego zmierza do końca, a jego wydobycie jest bardzo kosztowne
        jakie wnioski można wyciągnąć z faktu że sprowadzony drogą morską węgiel z dalekiej kolumbii jest tańszy od tego wtdobywanego w kraju???
        • buldog2 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 19:10
          Tak, siłą. Tak, to wasi PISowscy ZOMOwcy i bandyci w jednym.
        • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 20:40
          > sęk w tym ,że ta praca rzeczywiscie czasami mordercza...

Bez przesady. Górnicy pracuje max 4 godziny. Zjazd, wyjazd kąpiel 4 godziny, albo wiecej.
      • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 17:43
        taniarada napisał(a):

> Kiedyś już po studiach jechaliśmy na wycieczkę studencka autokarem do pięknej I
        > talii przez Śląsk.W nocy okolo 5:30 widzieliśmy młodych górnikow zmierzających
        > do kopalni do roboty w pyle, gorącu niebezpieczeństwie.Szli bez uśmiechów, na w
        > yrobisko.Z koleżanką pomachalyśmy im, ale żadan nie zrewanżował się tym samym
        > .Może nie widzieli? Głowy mieli spuszczone. Żal mi było

Kosmos też tego doświadczał czasami, tyle tylko, że kosmos się dziwił, a nie użalał. www.youtube.com/watch?v=h9ZQElA1LjQ

• yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 18:43
          Jakbyś szedł do roboty na 5.30, też byś miał głowę spuszczoną :)
          • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 20:11
            yoma napisała:

> Jakbyś szedł do roboty na 5.30, też byś miał głowę spuszczoną :)

Chodziłaś?
            Raczej nie bo gdybyś chodziła, zakładając, że z twoim intelektem wszystko jest ok, inaczej byś to zagadnienie widziała.
            Podpowiem ci.
            Ci, co kiedyś chodzili ze spuszczoną głową, to dzisiejszy elektorat PiS. Masy roszczeniowe, acz bezmyślne bo nie docierało do nich i dotąd nie dotarło, że sami sobie zgotowali to czego doświadczali.
            Kosmos ich prześwietlił na wylot. Zapierdzielali jak osły bo majster im powiedział, że jak nie będą zapierdzielać, to on nie da im "słodkiej wody" (mandarynka). PRL dbał o robotników. Do konsumpcji mieli mleko, herbatę, miętę, wodę sodową i wspomnianą, będącą w specjalnej dyspozycji majstra, mandarynkę.
            • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 20:42
              > Chodziłaś?
              Raczej nie bo gdybyś chodziła, zakładając, że z twoim intelektem wszystko jest ok, inaczej byś to zagadnienie widziała.

Ja chodziłem wcześniej i tez tak jak tanjusza po studiach :)
              • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:02
                Najwcześniej do roboty chodziłam chyba na 7.30, o ile pamiętam. Ech, człowiek był młody i twardy... :)
                • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:08
                  Ja o 4h, ale z wyra do roboty mialem niecałą minutę. :)
                  (Na konwencjonalnych statkach jechało się na wachtach. System 4 godziny praca, 8 godzin odpoczynek).
                  • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:11
                    A coś takiego podejrzewałam :) Rozumiem, nawet nie zdążałeś spuścić głowy między wyrem a robotą.
                    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:12
                      :)
            • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:01
              Z całego tego elaboratu zrozumiałam, że te spuszczone głowy to z powodu mandarynki. Rozumiem, też bym miała spuszczoną :)
              • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:25
                yoma napisała:

> Z całego tego elaboratu zrozumiałam, że te spuszczone głowy to z powodu mandary
                > nki.

Zrozumiałaś, ale odwracasz kota ogonem.
                Przyczyny nie znam, ale się domyślam. To źle ukierunkowana empatia. Użalanie się nad kimś, kto w podzięce za to zafunduje ci, przykładowo PiS.

> Rozumiem, też bym miała spuszczoną :)

Sądzę, że raczej byś majstrowi powiedziała - Majster, a wsadź se tę słodką wodę, wiesz gdzie.
                A z tą słodką wodą to żaden bałach.
                • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:40
                  Dlaczego uważasz, że lepiej ode mnie wiesz, czy zrozumiałam?
                  • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:45
                    yoma napisała:

> Dlaczego uważasz, że lepiej ode mnie wiesz, czy zrozumiałam?
                    >

Bo on jest mężczyznom. My mężczyźni tak mamy :)
                    • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:59
                      No fakt, nie wzięłam tego pod uwagę :)
                  • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 23:21
                    yoma napisała:

> Dlaczego uważasz, że lepiej ode mnie wiesz, czy zrozumiałam?

Nie wiem, jedynie się domyślam.
                    Jesteś kobietą, a wiadomo, że wypowiedzi kobiety, "to przeważnie zwykłe babskie szaba-daba" dla zmylenia przeciwnika. A raczej zachęta do tego by się wyrabiał, czyli zamiast słuchać, zaczął ją czytać.
                    • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 09.06.20, 00:04
                      Zatem szczerze radzę nie zwracać uwagi na szaba daba oraz zrezygnować z domysłów. Będzie ci łatwiej żyć.
                      • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 09.06.20, 00:47
                        yoma napisała:

> Zatem szczerze radzę nie zwracać uwagi na szaba daba oraz zrezygnować z domysłó
                        > w. Będzie ci łatwiej żyć.

Przeciwnie. Właśnie dlatego, że baczną uwagę zwracam na treści ukryte pd babskim szaba-daba żyje mi się bardzo łatwo u boku pewnej kosmitki obdarzonej przez naturę przymiotami, które to przymioty u panów generują reakcje o których tu nie będę pisał bo to nie to forum.
                        Na dobranoc piosenka.
                        www.youtube.com/watch?v=JKkKgIckvCg

• pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:03
        taniarada napisał(a):

> Kiedyś już po studiach jechaliśmy na wycieczkę
        😂
        • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:12
          😂😂😂
    • buldog2 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 13:42
      No to Duda -10% albo więcej. W dół, oczywista oczywistość.
      Jeszcze więcej jedynie słusznych decyzji i Trzaskowski wygra w I rundzie.
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 14:31
      Jadźka, ta głucha. Znowu nic nie słyszała, ale wie :)
      tvn24.pl/biznes/z-kraju/koronawirus-w-polsce-jadwiga-emilewicz-o-wynagrodzeniach-gornikow-za-okres-postojowego-4605337
    • ukos Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 15:22
      Do wyborów tak będą jechać. Jak wygrają, to obniżą, bo to skutek pandemii, a jak przegrają, to będzie to wina Trzaskowskiego.
      • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 16:18
        Tym górnikom zamkniętym w kwarantannie będą urny do łóżka donosić.
    • m.c.hrabia Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 15:59
      – Jesteśmy w takim momencie rozwoju epidemii tu, na Śląsku, że mogę powiedzieć, że na pewno sytuacja jest opanowana, pod kontrolą – mówił Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej, która odbyła się w sobotę 16 maja.
      • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 16:07
        Jak sama nazwa wskazuje, moment rozwoju epidemii świadczy o tym, że siż ina rozwija 😏
        • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 16:08
          O matko. Się ona.
      • szwampuch58 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 16:08
        www.rp.pl/Covid-19/200609449-Prof-Gut-Obecne-rozkurczenie-jest-zbyt-duze.html
        ale co tam fachowcy wiedzOm
    • snajper55 Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 16:18
      pies.na.czarnych napisała:

> Wszyscy dostaną sto procent wynagrodzenia, nie poniosą strat, by nie byli ekono
      > micznie karani za to, że doszło do zakażeń - powiedział Jacek Sasin.

Niech już tak zostanie. Niech oni już do tych kopalni nie wracają. Niech sobie w domu doczekają emerytury a my sobie tańszy węgiel kupimy w Rosji, Kolumbii czy Australii. Wszyscy na tym zyskamy.

S.
    • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 18:27
      Mają wybór. Albo dać postojowe górnikom, albo wielokroć więcej na pokrycie strat wynikłych z funkcjonowania kopalń.
      Czyli zauważalny początek końca "cudu gospodarczego" PiS.
      Chyba Śląsk zbliża się do kolejnego plebiscytu.
      Niesamowita bieda Ślązaków czeka. Nie dość, że od dziesięcioleci trują się czadem, chałupy skutkiem szkód górniczych im się walą, to jeszcze przed nimi nieuchronny kataklizm, bezrobocie.
      Oczywiście winien będzie Tusk i liberałowie, którzy przez lata próbowali reformować Śląsk, a nie postsolidarnościowi radykałowie spod znaków Krzyża i kiedyś rodzącej się, a dziś dominującej PiS demagogii, którzy wspomniane wyżej reformy zwalczali.
      • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 20:47
        > Mają wybór. Albo dać postojowe górnikom, albo wielokroć więcej na pokrycie strat wynikłych z funkcjonowania kopalń.

Taniej byłoby zabrać im opony :)
        • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 20:58
          😂👍
      • sverir Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 09.06.20, 05:43
        "Mają wybór. Albo dać postojowe górnikom, albo wielokroć więcej na pokrycie strat wynikłych z funkcjonowania kopalń"

Oczywiście, że jeżeli kopalnia zamknięta, to należy się postojowe. Nie ma w tym problemu. Kodeks pracy przewiduje w takiej sytuacji 60%. 100% to już ekstra, żeby górnicy nie zapomnieli o Sasinie i ciepło o nim mówili.
    • boblebowsky Najzabawniejsze jest to że 08.06.20, 18:52
      o ekologach nasza władza mówi eko terroryści, podczas gdy to górnicy terroryzują od lat ten kraj.
      • ktos_z_kosmosu Re: Najzabawniejsze jest to że 08.06.20, 19:11
        boblebowsky napisał:

> o ekologach nasza władza mówi eko terroryści, podczas gdy to górnicy terroryzuj
        > ą od lat ten kraj.

I dlatego z kranów na Śląsku nie woda, lecz breja cieknie. Jeśli w ogóle cieknie.
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:47
      W sieci wrze po zapowiedzi Sasina, że górnicy dostaną 100 proc. postojowego. "Turla kopalnie do wyborów"
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26012411,gornicy-ze-100-proc-postojowym-sasin-turla-kopalnie-do-wyborow.html?fbclid=IwAR3mFYmiIzXBZidB92lkRTgsTLZjkeav1lChi7wudlzTlANd4jhc-3jstyY
      • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 21:58
        >W sieci wrze

Seweryn się zdenerwował?
        • ktos_z_kosmosu Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 23:23
          yoma napisała:

> >W sieci wrze
          >
          > Seweryn się zdenerwował?

Nie dziwię się.
          Słodka woda tylko dla górników.
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 23:19
      Zaczynam podejrzewać, ze pisi specjalnie dopuścili do takiego stanu na Śląsku. Teraz beda mogli łatwiej fałszować wybory, albo ogłosić stan wojenny gdy wściekli ludzie na wywyższanie górników zaczyna demonstrować.
    • pies.na.czarnych Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 08.06.20, 23:27
      Ten obraz jest namalowany przez hiszpańskiego artystę Juan Lucena. Obraz jest poświęcony wszystkim babciom i dziadkom, którzy zmarli na COVID-19 i nie mogli się pożegnać ze swoimi wnukami :(
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/103245041_10220880840484066_4607268962438759203_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=825194&_nc_ohc=wifBWn2BwakAX-L-IaI&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=da95296da0894b331d53263f254de6f3&oe=5F05C7EB
      • yoma Re: Brawo PiS. Bezrobocie = 100% pensji 09.06.20, 00:05
        Mocne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka