Dodaj do ulubionych

Pierwsza mądra wypowiedź opozycji

26.01.21, 10:07
Czarzasty stwierdził był iż: "Wspólna lista może być konieczna", czyli odstawiamy na bok animozje i razem gnoimy pisiory, to mi się podoba znacznie to mądrzejsze niźli żarcie się między sobą o hipotetyczne stołki, pogonić złodziei i wtedy można rozmawiać o rządzeniu.
Czarzasty niby lewicowiec, a nawet inteligentny.

wiadomosci.wp.pl/wlodzimierz-czarzasty-o-mozliwej-koalicji-lewicy-z-po-i-psl-wspolna-lista-moze-byc-konieczna-6600997028891520a
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 10:15
      Zobaczyłam tytuł i przyleciałam kurcgalopem.

Iiii, jeden Czarzasty...
      • czandra3 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 11:02
        Mogłem zatytułować: Pierwszy Czarzasty który zrozumiał iż w kupie są w stanie skopać pisiorom zady, ale chyba by się nie zmieściło, tak przypuszczam.
        • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 11:26
          Ale wiesz, od trybu "może być konieczna" do zrozumienia jeszcze daleka droga.

Ja cię rozumiem, bo też bym chciała, ale pełnam sceptycyzmu.
          • czandra3 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 14:03
            Sorry, za kostyczność, mam problemy rodzinne, i trudno je znoszę.
            • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 16:03
              Głasku głasku głask.
    • m.c.hrabia Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 10:22
      Nie wiedziałem że jesteś wierzący jak taniocha i wierzysz w cuda.
      • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 10:31
        Dlaczego cuda? Przecież Włodzio nie powiedział "idziemy jedną listą" :)
      • taniarada Skończ z tymi osobistymi wycieczkami 26.01.21, 11:15
        m.c.hrabia napisał:

> Nie wiedziałem że jesteś wierzący jak taniocha i wierzysz w cuda.
        Nie masz innych zmartwień lobuzie.Każdego atakujesz kto ma inne zdanie niż twoje.Precz ode mnie .
      • bardzo.cicho Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 12:32
        Gdyby tania wierzył w cuda, to by się tak nie opierał przed spotkaniem ze stwórcą.
        • taniarada Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 13:11
          bardzo.cicho napisał(a):

> Gdyby tania wierzył w cuda, to by się tak nie opierał przed spotkaniem ze stwór
          > cą.
          Każdy wcześniej czy później stanie przed obliczem Pana.I zostanie rozliczony. Za swoje występy na ziemi.Każde słowo i każdy uczynek. Sporo tu takich było na forum.
          • czandra3 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 13:15
            A co mogę odpowiedzieć, prócz tego:
            Nie masz innych zmartwień lobuzie.Każdego atakujesz kto ma inne zdanie niż twoje.Precz ode mnie .
          • bardzo.cicho Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 13:47
            Dlaczego Bóg miałby karać ludzi, którzy raz juz zostali ukarani rodząc się w niewłaściwym miejscu, niewłaściwym czasie itd. Ludzie ludzi programują do zła. Nie wiadomo kim byłby Hitler i Stalin, gdyby nie mieli bezwzględnych ojców. Nie wiem jak tam jest, ale na pewno nie tak jak to się katolikom wydaje.

• pies.na.czarnych Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 13:59
            > Każdy wcześniej czy później stanie przed obliczem Pana.I zostanie rozliczony. Za swoje występy na ziemi.

Gdy ciebie będzie rozliczał za gramatykę i ortografie to zejdzie mi cały dzień;)
          • zdybex Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 14:42
            pewnie cie wyświęcili za Piusa 12.
          • comeaculpa Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 14:58
            "Każdy wcześniej czy później..."
            Nie każdy, tylko ci z wypranymi mózgami, którzy wierzą w wymyślonych bogów.
            • bardzo.cicho Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 15:23
              Nasz tania zatrzymał się na epoce, gdy ludzi straszno piekłem, aby wyegzekwować właściwe zachowanie. Ja w piekło nie wierzę, ale staram się być dobrym człowiekiem. I nie dla nagrody w niebie, ale mnie lewackie wartości motywują.

• j-k jesli to sa lewackie wartosci, to... 26.01.21, 15:43
                bardzo.cicho napisał(a):
                I nie dla nagrody w niebie, ale mnie lewackie wartości motywują.

jesli tak - to na demonstracje nacjonalistow - masz tam MUS pojsc i ich lac :)
              • taniarada No i? 26.01.21, 15:51
                bardzo.cicho napisał(a):

> Nasz tania zatrzymał się na epoce, gdy ludzi straszno piekłem, aby wyegzekwować
                > właściwe zachowanie. Ja w piekło nie wierzę, ale staram się być dobrym człowie
                > kiem. I nie dla nagrody w niebie, ale mnie lewackie wartości motywują.
                > Był tu taki nauczyciel ortografii .Za wiarą i kościołem specjalnie nie był .Coś mu się zmarło nagle.Wiesz o kogo chodzi.Ale pochówek jak najbardziej katolicki.Zresztą wpływu na niego nie miał.Ty złotko do piekła nie pójdziesz .W czyśćcu będziesz czekać ,aż cię stamtąd zabiorę .A cała reszta powyżej cóż ,diabli się będą bili o ich dusze.😈👿💀
                • bardzo.cicho Re: No i? 26.01.21, 17:34
                  Tryskasz dziś taniu dobrym humorem. Tak trzymaj 👍
          • inocom Rację mieli Słowianie, a nie jacyś Semici 27.01.21, 01:40
            taniarada napisał(a):

> bardzo.cicho napisał(a):
            >
            > > Gdyby tania wierzył w cuda, to by się tak nie opierał przed spotkaniem ze
            > stwór
            > > cą.
            > Każdy wcześniej czy później stanie przed obliczem Pana.I zostanie rozliczony. Z
            > a swoje występy na ziemi.Każde słowo i każdy uczynek. Sporo tu takich było na f
            > orum.

Obojętnie cobyśmy nie zrobi za jakiś czas połączymy się z naszym Bogiem Swarogiem, który po prostu pożre Ziemię i staniemy się Nim jednością.
    • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 10:31
      Nie wykluczam zagłosowania na wspólną listę złożoną z tych trzech partii.
      Ale wyborcę PSLu może odrzucić wspólnota z PO i z SLD, zwolennikom PO może nieco łatwiej łatwiej zaakceptować wspólną listę, chociaż część może zostać w domu albo szukać alternatywy. Na SLD sam głosowałem swego czasu, ale obecnie to nie za bardzo wiem, co to za partia. Może do wyborów coś się w mojej głowie wyklaruje. Wspólna lista to plusy i minusy, a potrzebą jest odsunięcie totalitarnej partii od władzy.
      • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 11:33
        adam.eu napisał:

> Nie wykluczam zagłosowania na wspólną listę złożoną z tych trzech partii.
        > Ale wyborcę PSLu może odrzucić wspólnota z PO i z SLD...

Wyborcom można wytłumaczyć, że różnice programowe zostają, a wspólna lista jest tylko po to żeby odspawac PiS od aparatu władzy i mediów publicznych. Tymczasowo można na rok, półtora roku powołać rząd techniczny, a po przywrócenie równowagi urządzi się normalne wybory.
        • inocom Wyborca pójdzie na dresiarza? 27.01.21, 01:49
          meflst0feles napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > > Nie wykluczam zagłosowania na wspólną listę złożoną z tych trzech partii.
          >
          > > Ale wyborcę PSLu może odrzucić wspólnota z PO i z SLD...
          >
          > Wyborcom można wytłumaczyć, że różnice programowe zostają, a wspólna lista jest
          > tylko po to żeby odspawac PiS od aparatu władzy i mediów publicznych. Tymczaso
          > wo można na rok, półtora roku powołać rząd techniczny, a po przywrócenie równow
          > agi urządzi się normalne wybory.

Bo to co proponujesz, to wynajęcie dresiarza, który pogoni "somsiada" Janusza.
          Janusza, który nie potrafi żyć w świecie bez buta.

Problemem tzw. opozycji jest to, że nie posiada i nie będzie posiadać długofalowego programu działania.
        • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 27.01.21, 09:22
          meflst0feles napisał:

> Wyborcom można wytłumaczyć, że różnice programowe zostają, a wspólna lista jest
          > tylko po to żeby odspawac PiS od aparatu władzy i mediów publicznych. Tymczaso
          > wo można na rok, półtora roku powołać rząd techniczny, a po przywrócenie równow
          > agi urządzi się normalne wybory.

To dobrze wygląda w wyobraźni, na papierku, na żywym organizmie nie przejdzie wprost proporcjonalnym zakresie, a więc nie wiadomo, czy wystarczy.
    • qwardian Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem PZPR 26.01.21, 10:38
      j/w
      • czandra3 Re: Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem 26.01.21, 11:04
        Ale przecież Czarzasty NIE powiedział że idą pod sztandarem pisu, czyli lichej karykatury PZPR, trzymaj kciuki, swoje, czy też swojego chłopaka, mi tam obojętne, za powodzenie pis/PZPR-u.
        • taniarada Re: Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem 26.01.21, 11:19
          czandra3 napisał:

> Ale przecież Czarzasty NIE powiedział że idą pod sztandarem pisu, czyli lichej
          > karykatury PZPR, trzymaj kciuki, swoje, czy też swojego chłopaka, mi tam obojęt
          > ne, za powodzenie pis/PZPR-u.
          >
          Czarzasty zmienia poglądy jak chorągiewka na wietrze. Najlepiej to było widać ,gdy Kaczor zapodał w sejmie podwyżkę uposażenia posłów .Sam o tym pisałeś .Siema.
          • czandra3 Re: Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem 26.01.21, 11:29
            Odpowiem twoimi słowami, Nie masz innych zmartwień lobuzie.Każdego atakujesz kto ma inne zdanie niż twoje.Precz ode mnie .
        • yoma Re: Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem 26.01.21, 11:28
          Albo i co innego niech trzyma oO
          • czandra3 Re: Włodek, trzymam kciuki pod wielkim sztandarem 26.01.21, 13:46
            TO trzeba mieć.
    • bardzo.cicho Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 12:30
      Hołownia ich zmotywował do przejścia ze stanu biernego do czynnego. To będzie piękny dzień. Obudzę się i już nie będzie PiSu.
      • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 12:33
        Ech wy, optymiści idealiści. Piękne cechy.
      • taniarada Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 12:42
        bardzo.cicho napisał(a):

> Hołownia ich zmotywował do przejścia ze stanu biernego do czynnego. To będzie p
        > iękny dzień. Obudzę się i już nie będzie PiSu.
        Hehe .Jak zobaczysz swiatełko w tunelu.Ile tych koszmarnych poranków będzie w twoim życiu? Trzy lata a ty już wraz z kolegami i jedną koleżanką prognozy snujesz.
        • czandra3 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 12:44
    • inocom To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 13:03
      czandra3 napisał:

> Czarzasty stwierdził był iż: "Wspólna lista może być konieczna", czyli o
      > dstawiamy na bok animozje i razem gnoimy pisiory, to mi się podoba znacznie to
      > mądrzejsze niźli żarcie się między sobą o hipotetyczne stołki, pogonić złodziei
      > i wtedy można rozmawiać o rządzeniu.

Problem z tzw. opozycją jest taki, że ona już miała swoje 5 minut przy władzy i skompromitowała się kompletnie.
      To nie jest a la Nawalny, który Rosją nie rządził inny.

Pamiętam dobrze trzech tenorów PO, potem premiera z Krakowa, prezydenta z Gdańska.
      Millera co tak długo latał nad Polską helikopterem, aż zamarł i się spuścił.
      Petru co poleciał załatwiać ważne sprawy nie czerpiące zwłoki w Portugalii, gdy Myszka i Budka okupowali mównicę w Sejmie.
      Teraz Mucha dywersyfikuje Hołownię.
      Znów te same ryje.

"Za PiSu nawet światła nie było w Warszawie, a za PO ludzie żyli ponad 150 lat"

• czandra3 Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 13:10
        Problem z tzw. opozycją jest taki, że ona już miała swoje 5 minut przy władzy i skompromitowała się kompletnie.
        Pis również, i co z tego?
        Niby o czym to ma świadczyć?
        • taniarada Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 13:25
          czandra3 napisał:

> Problem z tzw. opozycją jest taki, że ona już miała swoje 5 minut przy władz
          > y i skompromitowała się kompletnie.

> Pis również, i co z tego?
          > Niby o czym to ma świadczyć?
          >
          Czarzasty z Biedroniem.Ratuj się kto może.
          • czandra3 Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 13:42
            Cóż, jedno tylko mogę napisać:
        • inocom Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie :))) 26.01.21, 13:26
          czandra3 napisał:

> Problem z tzw. opozycją jest taki, że ona już miała swoje 5 minut przy władz
          > y i skompromitowała się kompletnie.

> Pis również, i co z tego?
          > Niby o czym to ma świadczyć?

Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie (Muszą wymrzeć Budki, Tuski, Millery, Czarzaste, Jachiry, Pitery, Petru, Traski i poTrzaski itd.)

Te czasy się skończyły, gdy można było wygrywać wybory nie mając żadnego programu oprócz PARCIA NA KORYTO.

Obecnie też, zero programu, programu długofalowego na min. 50 lat, czyli dwa pokolenia.

PAŃSTWO to taka większa RODZINA.
          Zaczyna się od rodziny, potem rodziny się grupują i jest osada, kolonia, wieś, gmina, powiat, województwo, państwo, związek państw.

NORMALNY CZŁOWIEK, gdy zakłada rodzinę to nie po to by JANUSZOWI zrobiło się źle przy kotlecie z Grażyną,
          ale ma jakiś cel długofalowy, na 50 i więcej lat. Coś chce budować, tworzyć. Z tym wiąże się odpowiedzialność.

A przepraszam w czym/za co odpowiedzialna jest przykładowa Jachira czy Mucha, poza tym, że przeskakują z gówna na gówno głośno bzykając przy tym?

Chcecie zrobić opozycję idiotów i się dziwicie, że nie pociągacie nawet ludzików z chłopskim rozumem?
          Gdzie jest plan na 50 lat? Jaki macie program na 50 lat?

• czandra3 Re: Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie :))) 26.01.21, 13:38
            Dlaczego, młotku, mnie pytasz o jakiś plan, i to w liczbie mnogiej? Piszę sam i odpowiadam sam za to co piszę, a ty młotku, jesteś już nawet nie ukryta opcja pisowska, tylko jawnie stoisz za złodziejami, a tak a propo, jaki plan ma, na 50 lat, twoja pisia organizacja przestępcza, zapodaj go, niech chociaż trochę w tych trudnych czasach się pośmieję, wiesz co pieprzyć też trzeba umieć, ty nawet nie posiadasz tej zdolności, a co do reszty twoich wypocin, toż to tautologia w czystej postaci dla pisiorów, dostałeś jakiś bryk od swoich kumpli? Poziom intelektualny taki sam jakby to Suski pisał.
            • inocom Nie mam więcej pytań opozycjonisto :) 26.01.21, 13:43
              czandra3 napisał:

> Dlaczego, młotku, mnie pytasz o jakiś plan, i to w liczbie mnogiej? Piszę sam i
              > odpowiadam sam za to co piszę, a ty młotku, jesteś już nawet nie ukryta opcja
              > pisowska, tylko jawnie stoisz za złodziejami, a tak a propo, jaki plan ma, na 5
              > 0 lat, twoja pisia organizacja przestępcza, zapodaj go, niech chociaż trochę w
              > tych trudnych czasach się pośmieję, wiesz co pieprzyć też trzeba umieć, ty nawe
              > t nie posiadasz tej zdolności, a co do reszty twoich wypocin, toż to tautologia
              > w czystej postaci dla pisiorów, dostałeś jakiś bryk od swoich kumpli? Poziom i
              > ntelektualny taki sam jakby to Suski pisał.

Do zobaczenia przy urnie wyborczej :)
              Znów będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Tacy jaty ty mnie nie pozywają i nie tylko mnie. Przyjmij sobie, że nie jesteś żadną opozycją, a ginącą z powodów naturalnych mniejszością. Taki pasożytem.
              • inocom Re: Nie mam więcej pytań opozycjonisto :) 26.01.21, 13:44
                inocom napisał:

> czandra3 napisał:
                >
                > > Dlaczego, młotku, mnie pytasz o jakiś plan, i to w liczbie mnogiej? Piszę
                > sam i
                > > odpowiadam sam za to co piszę, a ty młotku, jesteś już nawet nie ukryta
                > opcja
                > > pisowska, tylko jawnie stoisz za złodziejami, a tak a propo, jaki plan ma
                > , na 5
                > > 0 lat, twoja pisia organizacja przestępcza, zapodaj go, niech chociaż tro
                > chę w
                > > tych trudnych czasach się pośmieję, wiesz co pieprzyć też trzeba umieć, t
                > y nawe
                > > t nie posiadasz tej zdolności, a co do reszty twoich wypocin, toż to taut
                > ologia
                > > w czystej postaci dla pisiorów, dostałeś jakiś bryk od swoich kumpli? Po
                > ziom i
                > > ntelektualny taki sam jakby to Suski pisał.
                >
                > Do zobaczenia przy urnie wyborczej :)
                > Znów będzie płacz i zgrzytanie zębów.
                >
                > Tacy jaty ty mnie nie pozywają i nie tylko mnie. Przyjmij sobie, że nie jesteś
                > żadną opozycją, a ginącą z powodów naturalnych mniejszością. Taki pasożytem.

Tacy jak ty mnie nie porywają. I nie tylko mnie.
                A teraz marsz pod Budkę z piwem i malować gwiazdki.
                • czandra3 Re: Nie mam więcej pytań opozycjonisto :) 26.01.21, 13:53
                  Aleś, młotku mi dowalił, co za celna riposta, godna prawdziwego pisiora, naprawdę, w pisie się odnalazłeś, ten sam poziom, mało brakowało bym napisał o intelekcie, ale on nie występuje u pisich, jesteś tego doskonałym przykładem, przypomnę twoją wspaniałą akcję z trollowaniem moich wątków, kurcze finezja aż biła w oczy, wracając do meritum, sprawdź co to znaczy, po tak celnie wystrzelonych ripostach trzy tygodnie będę miał .... ubaw, tak się skompromitować, to normalnie baki zrywać.
          • meflst0feles Re: Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie :))) 26.01.21, 14:25
            inocom napisał:

> Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie (Muszą wymrzeć Budki, Tuski, Millery, Cza
            > rzaste, Jachiry, Pitery, Petru, Traski i poTrzaski itd.)

Wymienieni lub ich protoplaści budowali w Polsce demokrację, wprowdzali do UE, NATO i to po nich zostanie.
            Po pisiorach nic nie zostanie, bo to banda kompletnych nieudaczników, nic nie potrafią i niczego po sobie przyszłym pokoleniom nie zostawią, roztrwonili jedynie to, co osiągnęli poprzednicy, a teraz zacznie się płacenie rachunków za ich rządy (początkowo w formie podwyższonej inflacji).
            Wprowadzony przez nich socjal wydaje ci się teraz jakimś niesłychanym osiągnięciem, ale za kilka lat śladu po tym nie będzie, a o rządach PiSu będzie się mówiło jedynie w kontekście problemów do rozwiązania i straconej dekady. Przejdą do historii przez małe "h" jako niemiłe wspomnienie, razem z koronawirusem.
            • inocom Demokracją się nie najesz. 26.01.21, 15:11
              meflst0feles napisał:

> inocom napisał:
              >
              > > Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie (Muszą wymrzeć Budki, Tuski, Miller
              > y, Cza
              > > rzaste, Jachiry, Pitery, Petru, Traski i poTrzaski itd.)
              >
              > Wymienieni lub ich protoplaści budowali w Polsce demokrację, wprowdzali do UE,
              > NATO i to po nich zostanie.

Ci ludzie zniszczyli polską gospodarkę.
              W porosty sposób - mordując naukę czy ludzi.

W Polsce dzięki działalności mamy najwyższy na łba metraż galerii handlowych w Europie, a może i świecie.
              Jednocześnie najniższy w Europie, a może i świecie % PKB przeznaczany na naukę.
              W Polsce do niedawna to był ułamek procenta. Podobnie z nakładami na służbę zdrowia.

Rozumiem, że Polska jest biednym krajem. OK, ale niech nakłady będą wynosiły 5%, a nie ca. 0.2% PKB.
              Sukcesem PiS jest podniesienie nakładów na naukę do JEDNEGO procenta. To jest sukces.
              Nie żadna tam demokracja dla opozycji.

Na uj komuś taka demokracja?
              • bardzo.cicho Re: Demokracją się nie najesz. 26.01.21, 17:31
                "na uj taka demokracja"
                Po to, aby te 1% nie szło na naukę jedynie o niepokalanym poczęciu.
                • inocom Demokratyczne były ZSRR III Rzesza i Włochy Mussol 26.01.21, 23:12
                  bardzo.cicho napisał(a):

> "na uj taka demokracja"
                  > Po to, aby te 1% nie szło na naukę jedynie o niepokalanym poczęciu.

Demokratyczne były ZSRR III Rzesza i Włochy Mussoliniego. To były do bólu demokratyczne państwa. Nie jakaś tam szwedzka monarchia.
                  A ten 1% to tylko się nadaje na badania nad ilością diabłów na łebku od szpilki.

Nie znam dzieciaka, który z kieszonkowego wybudował dom, czy rozpoczął własny interes.
                  Przypominam, że za Tuska było to ca. 0.2 % PKB.
                  Potem się dziwił, że nic za to nie powstaje.
          • x2468 Re: Nie ma w Polsce opozycji i nie będzie :))) 26.01.21, 18:55
            Kaczyński? Podobno pierwsza szczepionka jaka dostarczono do Polski.
      • eiran Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 14:36
        inocom napisał:

> To nie jest a la Nawalny, który Rosją nie rządził inny.

Że co?
        • inocom Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 14:40
          eiran napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > To nie jest a la Nawalny, który Rosją nie rządził inny/NIGDY.
          >
          > Że co?

nigdy
          • taniarada Sam widzisz 26.01.21, 15:42
            inocom napisał:

> eiran napisał:
            >
            > > inocom napisał:
            > >
            > > > To nie jest a la Nawalny, który Rosją nie rządził inny/NIGDY.
            > >
            > > Że co?
            >
            > nigdy
            >
            > Ruszyło wsparcie .Dlaczego posłowie Platformy Obywatelskiej chodzą przed kamery telewizji we trzech.Jeden umie czytać,drugi pisać,a trzeci to wszystko tłumaczy co tamten napisał i przeczytał.
            >
            • inocom Totalne Trójki 26.01.21, 15:46
              taniarada napisał(a):

> > Ruszyło wsparcie .Dlaczego posłowie Platformy Obywatelskiej chodzą przed
              > kamery telewizji we trzech.Jeden umie czytać,drugi pisać,a trzeci to wszystko t
              > łumaczy co tamten napisał i przeczytał.

Totalne Trójki, (nie mylić z zaprzęgiem) to chyba były w Rosji Radzieckiej.
              pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jki_NKWD
              Ma rozbita opozycja na kim się wzorować.
              • taniarada Re: Totalne Trójki 26.01.21, 15:55
                inocom napisał:

> taniarada napisał(a):
                >
                > > > Ruszyło wsparcie .Dlaczego posłowie Platformy Obywatelskiej chodzą
                > przed
                > > kamery telewizji we trzech.Jeden umie czytać,drugi pisać,a trzeci to wszy
                > stko t
                > > łumaczy co tamten napisał i przeczytał.
                >
                > Totalne Trójki, (nie mylić z zaprzęgiem) to chyba były w Rosji Radzieckiej.
                > pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jki_NKWD
                > Ma rozbita opozycja na kim się wzorować.
                >
                >
                > Trójki NKWD .Szybki wyrok śmierci .Strzał naganem w tył głowy.
                • x2468 Re: Totalne Trójki 29.01.21, 12:58
                  Trojki nadal są w u bolszewików modne.
                  https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/7fDk9kuTURBXy9kMmFlYTQ3OC1hMjdiLTRhOWMtYmRjOC0wMDJmMWIxZjhiYTMuanBlZ5GVAs0CZwDDw4GhMAU
        • yoma Re: To teraz Miller będzie w PO a Tusk w SLD? :) 26.01.21, 15:00
          😸
    • pies.na.czarnych Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 14:06
      Nie w polskim Piekiełku takie numery. Ostatnio przed niekonstytucyjnymi wyborami na dudę do pałacu widzieliśmy jak wyglada zjednoczenie sił. Zawsze znajdzie się jakaś hołownia, która doprowadzi do bezhołowia.
    • j-k a Programu oPOzycja jak nie ma - tak nie ma :) 26.01.21, 15:18
      a przeciez nie glosuje sie na wydmuszki - tylko na tresc.

a tu o pozycji Czarzastego w jego wlasnej partii
      .
      www.rp.pl/Rzecz-o-polityce/302059924-Wlodzimierza-Czarzastego-walka-o-zycie.html
      • jureek Re: a Programu oPOzycja jak nie ma - tak nie ma : 27.01.21, 12:40
        j-k napisał:

> a przeciez nie glosuje sie na wydmuszki - tylko na tresc.
        >
        > a tu o pozycji Czarzastego w jego wlasnej partii
        > .
        > www.rp.pl/Rzecz-o-polityce/302059924-Wlodzimierza-Czarzastego-walka-o-zycie.html

Linkujesz jakieś starocie sprzed prawie dwóch lat. Akurat nie jest żadną tajemnicą, że Miller ciągle miesza, a ten cały Żaba to człowiek Millera. Miller już od dawna nie ma z lewicowymi ideałami nic wspólnego, bliżej mu do PO niż do SLD, ale nie potrafi się wycofać.

• j-k Re: a Programu oPOzycja jak nie ma - tak nie ma : 28.01.21, 15:51
          jureek napisał:
          > Linkujesz jakieś starocie sprzed prawie dwóch lat. Akurat nie jest żadną tajemn
          > icą, że Miller ciągle miesza, a ten cały Żaba to człowiek Millera.

akurat tu - to zadne starocie.
          bedac sympatykiem Lewicy od dawna przygladam sie trmu , co sie dzieje w SLD
          i wskazalem jedynie, ze pozycja Czarzastego w samej SLD jest chwiejna, a on sam jest politycznym lawirantem.
          • jureek Re: a Programu oPOzycja jak nie ma - tak nie ma : 28.01.21, 18:00
            j-k napisał:

> akurat tu - to zadne starocie.

To było zanim jeszcze Miller załapał się dzięki PO na fuchę do Brukseli i zanim Czarzasty zdążył naprawić to, co Miller spieprzył, czyli wprowadził SLD znowu do Sejmu. Inaczej mówiąc - prehistoria.

> bedac sympatykiem Lewicy od dawna przygladam sie trmu , co sie dzieje w SLD
            > i wskazalem jedynie, ze pozycja Czarzastego w samej SLD jest chwiejna, a on sa
            > m jest politycznym lawirantem.

Natomiast Millera pozycja z każdym miesiącem jest słabsza. Zapowiedział on zresztą, że wystąpi z partii, jeśli dojdzie do połączenia z Wiosną, ale jak to u Millera - słowny to on nie jest. Jego oparcie to właśnie tacy jak ten Żaba, czyli stary pezetperowski aktyw, czyli biologia załatwi sprawę. Z młodych to chyba tylko Jaruzelska go popiera.
    • sverir Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 15:44
      "czyli odstawiamy na bok animozje i razem gnoimy pisiory,"

Gówno z tego wyjdzie. Koalicja zgarnie większość i rozpadnie się po miesiącu od powołania. Największym indywidualnie klubem będzie PiS, złapie PSL czy coś podobnego do swojej koalicji i znów będzie rządzić.
      • j-k PiS nie bedzie musial nic lapac... :) 26.01.21, 15:56
        sverir napisał:
        > PiS złapie PSL czy coś podobnego do swojej koalicji i znów będzie rządzić.

PiS nie bedzie musial nic lapac...

Obrotowi z PSL sami przyjda do PiSiorow z prosta propozycja - dacie nam wiecej stanowisk

- to idziemy z wami :)))
      • taniarada Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 15:58
        sverir napisał:

> "czyli odstawiamy na bok animozje i razem gnoimy pisiory,"
        >
        > Gówno z tego wyjdzie. Koalicja zgarnie większość i rozpadnie się po miesiącu od
        > powołania. Największym indywidualnie klubem będzie PiS, złapie PSL czy coś pod
        > obnego do swojej koalicji i znów będzie rządzić.
        Brawo .Głos rozsądku .A teraz to tylko zwykłe naparzanki emerytów i rencistów z wybranych opcji politycznych.Dzisiaj rządzi lewica.
      • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 16:04
        sverir napisał:

> "czyli odstawiamy na bok animozje i razem gnoimy pisiory,"
        >
        > Gówno z tego wyjdzie. Koalicja zgarnie większość i rozpadnie się po miesiącu od
        > powołania. Największym indywidualnie klubem będzie PiS, złapie PSL czy coś pod
        > obnego do swojej koalicji i znów będzie rządzić.

Jak przegrają to może w końcu zatoną, niejeden niezatapialny pancernik spoczywa na dnie oceanu.
        • sverir Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 26.01.21, 17:49
          " Jak przegrają to może w końcu zatoną, niejeden niezatapialny pancernik spoczywa na dnie oceanu"

Nie są niezatapialni, ale nie zatopi ich romantyczna koalicja antypisowskiej opozycji. Gdyby jeszcze opozycja wywodziła się z jednego pnia, to może coś by z tego jeszcze wyszło. Ale prezentuje w tej chwili tak skrajne nieraz stanowiska, że po prostu tego nie widzę.
          • x2468 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 13:13
            To nie opozycja musi się zmienić lecz wyborca zmądrzeć. Myślisz ze Niemcy, US Amerykanie i inni dzielą się wyłącznie na katolików i socjalistów zakochanych w partiach wybierających swoje ideały i dlatego tylko te dwie partie liczą się w walce o władzę?
            • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 14:18
              x2468 napisał:

> To nie opozycja musi się zmienić lecz wyborca zmądrzeć. Myślisz ze Niemcy, US A
              > merykanie i inni dzielą się wyłącznie na katolików i socjalistów zakochanych w
              > partiach wybierających swoje ideały i dlatego tylko te dwie partie liczą się w
              > walce o władzę?

W Niemczech liczą się tylko dwie partie? Chyba masz wiadomości sprzed pół wieku
              • eiran Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 16:37
                jureek napisał:

> W Niemczech liczą się tylko dwie partie? Chyba masz wiadomości sprzed pół wieku

Pół wieku temu w Niemczech liczyły się cztery partie.
                • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 17:04
                  eiran napisał:

> Pół wieku temu w Niemczech liczyły się cztery partie.

Z których dwie wystawiały na zmianę kanclerzy i premierów w landach, a dwie pozostałe mogły być co najwyżej partnerami koalicyjnymi. Obecnie mamy premierów landowych już z czterech partii.
                  • sverir Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 30.01.21, 11:14
                    "Z których dwie wystawiały na zmianę kanclerzy i premierów w landach, a dwie pozostałe mogły być co najwyżej partnerami koalicyjnymi. Obecnie mamy premierów landowych już z czterech partii"

A w USA nadal liczą się tylko dwie partie. W ostatnich wyborach prezydenckich kandydaci spoza duopolu dostali 3 mln głosy, duopol dostał 175 mln. Tylko największe amerykańskie partie są na tyle pojemne ideologicznie, że właściwie nie ma potrzeby marnowania swojego głosu na kandydata, który i tak większych szans nie ma. Poza skrajnościami, większość wyborców znajdzie coś swojego w jednej z dwóch partii.
            • sverir Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 30.01.21, 11:11
              "To nie opozycja musi się zmienić lecz wyborca zmądrzeć"

Tak, jasne. To nie opozycja jest zła, to nie politycy są do dupy, to wyborca nie dorósł do prawdziwych wyborów. Wiesz, ja się z tym nawet zgadzam. Zgodnie ze słowami Korwina sprzed lat: zwycięstwo Kwaśniewskiego w wyborach prezydenckich nie świadczy źle ani o panu prezydencie, ani o Korwinie, tylko źle świadczy o narodzie. Jest jednak jak jest. Nasz wyborca nie zmieni się do najbliższych wyborów i liczenie, że będzie inaczej, to znów granie co najwyżej na stabilną opozycję. Przy takim założeniu będzie powtórka z historii: ludzie będą narzekać na partię rządzącą, ale znów ją wybiorą, na zasadzie mniejszego zła. PiS ma tę przewagę nad opozycją, że jest w miarę jednolitym ideologicznie ugrupowaniem, z okazjonalnymi zgrzytami. Natomiast ogólna opozycja to przekrój poglądów, nieraz skrajnych, i jedynym spoiwem jest niechęć do rządów PiS. Kto jednak powiedział, że ona przeważy, gdyby doszło do wyboru: dzisiejszy PiS czy skrajnie przeciwny ideologicznie koalicjant? Nie tylko dla mnie PiS nawet dziś nie jest partią ostatniego wyboru.
    • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 27.01.21, 10:57
      Ciekaw jestem, ilu komentujących przeczytało zalinkowany artykuł.
      Gdyby to zrobili, to nie zadawali by pytań, co to znaczy, że "może być konieczna", bo jest to tam wyjaśnione.
      Taka lista będzie konieczna, jeśli PiS będzie tak majstrował ordynacją, że będzie ona bardziej większościowa niż proporcjonalna. Inaczej mówiąc Czarzasty mówi to samo, co napisano w zalinkowanym przeze mnie, podobno bardzo nudnym, artykule w oko.press
      • inocom Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 27.01.21, 19:19
        jureek napisał:

> Ciekaw jestem, ilu komentujących przeczytało zalinkowany artykuł.
        > Gdyby to zrobili, to nie zadawali by pytań, co to znaczy, że "może być konieczn
        > a", bo jest to tam wyjaśnione.
        > Taka lista będzie konieczna, jeśli PiS będzie tak majstrował ordynacją, że będz
        > ie ona bardziej większościowa niż proporcjonalna. Inaczej mówiąc Czarzasty mówi
        > to samo, co napisano w zalinkowanym przeze mnie, podobno bardzo nudnym, artyku
        > le w oko.press

Tylko co z tego będzie miał robotnik, matka, dziecko, rolnik, przedsiębiorca?
        Nic.

Chłopcy się "zjednoczą", zostaną wybrani i zapomną o robotnikach itd.
        W krótkiej historii to fakt bez znaczenia. Za 20-50 lat nikt nie będzie pamiętał, kto z kim było i co komu obiecywał
        Taka jest polska opozycja. Do KORYTA, huuurrrrrrrrra.

We Wrocławiu budują obwodnicę śródmiejską od 100 lat. Trudno powiedzieć, że budują, bo opozycjoniści (począwszy od Drobnera) na terenach, które Niemcy przeznaczyli na obwodnicę wydali zgodę na wolną deweloperkę budowlaną. Powstały osiedla, centra handlowe (Korona), a takimi trudno poprowadzić masowy ruch pojazdów.

Efekt, most przez Odrę i potem ul. 9 maja / obecnie 8 maja, zakończy się po środku terenów zabudowanych, bez możliwości kontynuacji jazdy dalej. To od południa. Od północy też nie jest lepiej.

gazetawroclawska.pl/wroclaw-buduje-te-droge-od-100-lat-w-koncu-sie-uda/ar/9830190
        • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 11:47
          inocom napisał:

> Tylko co z tego będzie miał robotnik, matka, dziecko, rolnik, przedsiębiorca?
          > Nic.
          >
          > Chłopcy się "zjednoczą", zostaną wybrani i zapomną o robotnikach itd.
          > W krótkiej historii to fakt bez znaczenia. Za 20-50 lat nikt nie będzie pamięta
          > ł, kto z kim było i co komu obiecywał
          > Taka jest polska opozycja. Do KORYTA, huuurrrrrrrrra.

Tylko opozycja do koryta, a PiS jest inny? PiS nie zapomniał o robotnikach itd? Bo o tym, żeby robić dobrze arystokratom, wielkim koncernom zgodnie z zaleceniami ambasady USA oraz sobie na różnych dobrze opłacanych stanowiskach w różnych państwowych agencjach, fundacjach, spółkach skarbu państwa, PiS nie zapomniał na pewno. Tylko Ty tego nie widzisz, albo może i widzisz, ale o tym nie piszesz. Słuchałeś "taśm wałbrzyskich"? W czym PiS w kupczeniu stanowiskami jest lepszy od opozycji?
          • inocom Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 14:27
            jureek napisał:

> inocom napisał:
            >
            > > Tylko co z tego będzie miał robotnik, matka, dziecko, rolnik, przedsiębio
            > rca?
            > > Nic.
            > >
            > > Chłopcy się "zjednoczą", zostaną wybrani i zapomną o robotnikach itd.
            > > W krótkiej historii to fakt bez znaczenia. Za 20-50 lat nikt nie będzie p
            > amięta
            > > ł, kto z kim było i co komu obiecywał
            > > Taka jest polska opozycja. Do KORYTA, huuurrrrrrrrra.
            >
            > Tylko opozycja do koryta, a PiS jest inny? PiS nie zapomniał o robotnikach itd?
            > Bo o tym, żeby robić dobrze arystokratom, wielkim koncernom zgodnie z zaleceni
            > ami ambasady USA oraz sobie na różnych dobrze opłacanych stanowiskach w różnych
            > państwowych agencjach, fundacjach, spółkach skarbu państwa, PiS nie zapomniał
            > na pewno. Tylko Ty tego nie widzisz, albo może i widzisz, ale o tym nie piszesz
            > . Słuchałeś "taśm wałbrzyskich"? W czym PiS w kupczeniu stanowiskami jest lepsz
            > y od opozycji?

Na niechciane torowisko tramwajowe MPK przez Rogowską, która dubluje czynną linię PLK - na większości trasy, tory biegną do 200 m od siebie Wrocław wyda około 500 mln złotych. Tej kasy zabrakło na dokończenie obwodnicy planowanej od 100 lat. Wesoła opozycja zarżnęła miasto. Bodajże za dwa lata nie przejedziesz przez centrum niczym, a Wrocław ma taką organizację, że wszystkie drogi prowadzą do centrum, z racji na bagienny charakter, rzek i strumyków ci tu bez liku. Zresztą tak jest na całym Śląsku (od słów ślaz, ślągwa). Co robią lokalne kacyki? Żrą się.

gazetawroclawska.pl/jak-grzegorz-schetyna-przypadkiem-odebral-jackowi-sutrykowi-wladze-we-wroclawiu/ar/c1-15412471
            To ma być zaczyn opozycji? :))))))))))))))))
            Na koryto i nic więcej. Aż się dziwię, że lewica, prawdziwa lewica, z kimś takim współpracuje.
            • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 14:31
              inocom napisał:

> Aż się dziwię, że lewica, prawdziwa lewica, z kimś taki
              > m współpracuje.

Jaka prawdziwa Lewica? Chodzi Ci o tych radnych z SLD, którzy głosowali za podwyżkami cen biletów w MPK? To ma być prawdziwa lewica? Weź Ty nie żartuj.

P.S. Chyba za szybko czytałeś post, na który odpowiadasz, bo nie zauważyłeś, że o PiS pytałem, a nie o Sutryka czy Schetynę.
              • inocom Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 15:30
                jureek napisał:

> inocom napisał:
                >
                > > Aż się dziwię, że lewica, prawdziwa lewica, z kimś taki
                > > m współpracuje.
                >
                > Jaka prawdziwa Lewica? Chodzi Ci o tych radnych z SLD, którzy głosowali za podw
                > yżkami cen biletów w MPK? To ma być prawdziwa lewica? Weź Ty nie żartuj.
                >
                > P.S. Chyba za szybko czytałeś post, na który odpowiadasz, bo nie zauważyłeś, że
                > o PiS pytałem, a nie o Sutryka czy Schetynę.

Wsiorawno, czy PiS czy PO.
                Dlatego zamierzam się za jakiś czas na stałe wyprowadzić z Wrocławia.
                To miasto jest zarządzane przez jedną klikę od 1989 roku.

www.radiowroclaw.pl/articles/view/71867/Pasazerowie-wroclawskiej-komunikacji-jak-sledzie
                Obecnie nie ma inne drogi jak burzenie, tego co się bezmyślnie wybudowało przez te 32 lata.
                Rząd wprowadza strefy czystego ruchu, czy jak to zwał, w miastach ponad 100 tys. OK. Jestem za, tylko we Wrocławiu nie ma obwodnicy i się na taką nie zanosi.
                Możesz jechać poza Wrocławiem A8 nadrabiając z 20 do 40 km w jedną stronę, tylko po co? Tam emitowane gazy nie zanieczyszczają Wrocławia, który już teraz jest w pierwszej piątce najbardziej skażonych miast świata.

I tak jest w Polityce również na szczeblu państwowym. Nie ma długoletnich planów rozwoju. "Wszystko chaotyczne na łapu capu, może to jakoś będzie".

PiS jeszcze się uparł z tym CPK. Z czegoś trzeba będzie żyć przez następne 50 lat. Towary ludzie zawsze będą transportować. Wystarczy 1 mały wirusek i całą politykę .Nowoczesną, z PO i SLD szlag trafia.
                Bez ośmiorniczek w knajpie da się żyć.

Obecne pokolenie rządzących musi wymrzeć, bo jeden nie jest lepszy od drugiego. Moje też, może pokolenie dzieciaków dogada się co do meritum, co jest najważniejsze dla kraju by było co do gara włożyć.
                Można się różnić w szczegółach, ale linia państwa, interesu państwa musi być wspólna i musi być kontynuowana, nie ważne kto jest kapitanem stadku w danej chwili, tak jak ma to miejsce w SZA.
                Biden pozmienia mało znaczące decyzje Trumpa. Ale polityki międzynarodowej nie ruszy, tak jak Trump nie ruszył polityki Obamy.
                Amerykę stać na demokrację, bo tam choć się zmieniają rządy polityka strategiczna jest jedna:
                pierwsze SZA; reszta się nie liczy.
                Wenezuela jest biedna nie dlatego, że jest lewacka, tylko dlatego, że chciała się rozliczać w € (ojro), podobnie jak Irak.
                • x2468 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 13:25
                  Również dlatego ze Wenezuelczycy nie chcieli podwyżek na tramwaje. Jeszcze 7 lat temu mieliśmy deflacje a wiec wszystko taniało a przynajmniej nie drożało, dzisiaj mamy największą w Europie inflacje i grupę złodziei u władzy. Stad koniecznosc podwyżek.
      • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 27.01.21, 21:42
        jureek napisał:

> Inaczej mówiąc Czarzasty mówi to samo, co napisano w zalinkowanym przeze mnie, podobno bardzo nudnym, artykule w oko.press

To dobrze że Czarzasty z Budką mają w tej sprawie podobne zdanie, miejmy nadzieję, że polska opozycja pójdzie po rozum do głowy, tak jak węgierska:

wiadomosci.onet.pl/politico/wegry-sojusz-partii-opozycyjnych-przeciwko-viktorowi-orbanowi/bcq67xe
        • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 03:54
          meflst0feles napisał:

> To dobrze że Czarzasty z Budką mają w tej sprawie podobne zdanie,

Przeczytałeś artykuł, czy tylko klikbajtowy tytul?
          • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 08:22
            jureek napisał:

> Przeczytałeś artykuł, czy tylko klikbajtowy tytul?

Jakbyś przejrzał wypowiedzi w swoim wątku to byś wiedział, że czytałem, ale chyba nie muszę się zgadzać z tezami autorów ?
            Jedno jest pewne - jak Zandberg znowu wystartuje sam, to znowu nie będzie go w sejmie.
            • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 09:49
              meflst0feles napisał:

> Jakbyś przejrzał wypowiedzi w swoim wątku to byś wiedział, że czytałem, ale ch
              > yba nie muszę się zgadzać z tezami autorów ?

Z tezami nie musisz, natomiast liczby wypadałoby zaakceptować.

> Jedno jest pewne - jak Zandberg znowu wystartuje sam, to znowu nie będzie go w
              > sejmie.

Jasnowidz?
      • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 27.01.21, 22:02
        jureek napisał:

.............................................
        > Taka lista będzie konieczna, jeśli PiS będzie tak majstrował ordynacją, że będz
        > ie ona bardziej większościowa niż proporcjonalna. Inaczej mówiąc Czarzasty mówi
        > to samo, co napisano w zalinkowanym przeze mnie, podobno bardzo nudnym, artyku
        > le w oko.press

Taka ordynacja już jest. Ale już wyżej wspominałem, że suma głosów np, na 3 pojedyncze partie może być znacznie większe nić głosy na blok złożony z 3 partii. I tu warto by spokojnie ocenić, co bardziej się opłaci pod względem ilości mandatów.
        • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 03:51
          adam.eu napisał:

> Taka ordynacja już jest.

Taka ordynacja jest w wyborach do Senatu, ale nie do Sejmu. Dlatego w wyborach senackich wspólna lista ma sens, a w wyborach sejmowych w obecnym kształcie okręgów wyborczych sensu nie ma, co pokazał los bardzo szerokiej koalicji w wyborach europejskich. Zwolennicy zaganiania wszystkich pod skrzydła PO zapominają, że glosy się nie sumują
          • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 09:53
            jureek napisał:

> Taka ordynacja jest w wyborach do Senatu, ale nie do Sejmu. Dlatego w wyborach
            > senackich wspólna lista ma sens, a w wyborach sejmowych w obecnym kształcie okr
            > ęgów wyborczych sensu nie ma, co pokazał los bardzo szerokiej koalicji w wybora
            > ch europejskich. Zwolennicy zaganiania wszystkich pod skrzydła PO zapominają, ż
            > e glosy się nie sumują

Coś błędnie zasugerowałem błędnie nazwałem. Chodzi mi o to, że opozycja w sejmie zebrała więcej niż połowę głosów, a ma mniej posłów niż PIS.

Gdyby poszła blokiem, to niby miałaby więcej głosów niż PIS. Ale idąc blokiem wielu wyborców by się wyłamało z powodu animozji do innych partii i tu zawsze będzie znak zapytania, co z punktu ilości mandatów będzie bardziej opłacalne.
            • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 09:56
              adam.eu napisał:

> Gdyby poszła blokiem, to niby miałaby więcej głosów niż PIS. Ale idąc blokiem w
              > ielu wyborców by się wyłamało z powodu animozji do innych partii i tu zawsze b
              > ędzie znak zapytania, co z punktu ilości mandatów będzie bardziej opłacalne.

Teraz rozumiem i zgadzam się. Nie podoba mi się tylko określenie o "wyłamaniu" się, bo sugeruje, że wyborcy to bierna masa, która ma słuchać przywódcy i nie wyłamywać się.
            • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 22:51
              adam.eu napisał:

> Chodzi mi o to, że opozycja w sejmie zebrała więcej niż połowę głosów, a ma mniej posłów niż PIS.

No właśnie, skoro w wyborach do Sejmu na PiS zagłosowało 43,5% wyborców a PiS otrzymał 51% mandatów (235 z 460), to wybory te jednak nie są do końca proporcjonalne.

Na PiS zagłosowało po około 8 mln osób w wyborach do Sejmu i do Senatu, a na nie-PiS po ~ 10 mln osób do Sejmu i ~ 9,5 mln osób do Senatu.
              Czyli strata nie-PiSu w Senacie spowodowana tym, że ktoś wolał nie oddać głosu/oddać głos nieważny niż zagłosować na konkurencyjnego kandydata nie-PiSu wyniosła ~ 0,5 mln głosów.
              A w wyborach do Sejmu sytuacja jest przecież jeszcze lepsza niż w wyborach do Senatu (lub niż w drugiej turze wyborów prezydenckich), bo opozycja nie musi się przecież w poszczególnych okręgach umawiać co do przeciwnika, którego wystawi przeciwko kandydatowi władzy. Ty głosujesz na swojego X-ka, ja na swojego Y-ka i obaj wchodzą - to prosta idea, po co ją komplikować.
              I nawet jeśli ta nasza Międzygalaktyczna Koalicja rozpadnie się dzień po wyborach, to w żaden sposób nie zmieni to faktu, że władza dostanie mniej mandatów niż dostałaby przy rozbitej opozycji.
              • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 09:07
                meflst0feles napisał:

> A w wyborach do Sejmu sytuacja jest przecież jeszcze lepsza niż w wyborach do S
                > enatu (lub niż w drugiej turze wyborów prezydenckich), bo opozycja nie musi się
                > przecież w poszczególnych okręgach umawiać co do przeciwnika, którego wystawi
                > przeciwko kandydatowi władzy. Ty głosujesz na swojego X-ka, ja na swojego Y-ka
                > i obaj wchodzą - to prosta idea, po co ją komplikować.
                > I nawet jeśli ta nasza Międzygalaktyczna Koalicja rozpadnie się dzień po wybora
                > ch, to w żaden sposób nie zmieni to faktu, że władza dostanie mniej mandatów ni
                > ż dostałaby przy rozbitej opozycji.

W miarę proste. Tylko drugie z kolei wybory wygrywa PIS. Regularna armia.
                • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 09:31
                  adam.eu napisał:

> > przeciwko kandydatowi władzy. Ty głosujesz na swojego X-ka, ja na swojego
                  > Y-ka
                  > > i obaj wchodzą - to prosta idea, po co ją komplikować.

To może w ogóle jedna lista, jak to było przed 1989? Pisior głosuje na swojego, peowiec na swojego i obaj wchodzą :)
                  Tylko czy na tym polega demokracja, że wyborca nie ma wyboru, bo głosując na swojego dostaje w pakiecie jakiegoś Ujazdowskiego czy inny pisowski odpad?
                  We wszystkich tych kalkulacjach wyborca traktowany jest jak bezwolny pionek przesuwany na szachownicy przez partyjnych strategów.

> > I nawet jeśli ta nasza Międzygalaktyczna Koalicja rozpadnie się dzień po
                  > wybora
                  > > ch, to w żaden sposób nie zmieni to faktu, że władza dostanie mniej manda
                  > tów ni
                  > > ż dostałaby przy rozbitej opozycji.

Acha, czyli tak jak z tą krową sąsiada. Nie chodzi o to, żeby moja dobrze się chowała, najważniejsze, żeby ta sąsiada zachorowała.
                  • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 09:53
                    A co powiedziałbyś na listę ustawioną w ten sposób, że do sejmu mają szanse wejść przedstawiciele wszystkich partii z tej listy mniej więcej proporcjonalnie?

Z góry napiszę, że nie wiem, na ile ta proporcjonalność jest możliwa.
                  • meflst0feles Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 12:30
                    jureek napisał:

> Tylko czy na tym polega demokracja, że wyborca nie ma wyboru, bo głosując na swojego dostaje w pakiecie jakiegoś Ujazdowskiego czy inny pisowski odpad?

Zgadzam się z tobą, że nie na tym nie na tym, dopóki mówimy o normalnej demokracji. W Rosji, na Białorusi czy na Węgrzech opozycja ma szanse tylko jeśli się zjednoczy. Nawet jeśli uważasz, że nie jesteśmy jeszcze na tym poziomie, to sytuacja w której samodzielnie rządząca partia całkowicie podporządkowała sobie publiczne media, prokuraturę, służby itd. jest w historii III RP bez precedensu.

Ale w tym prostym planie jest inny słaby punkt. Załóżmy, że władza która obawia się scenariusza ze zjednoczoną opozycją zawczasu najmuje pana Sławka, showmana bez politycznego zplecza, który reklamuje się jako jedyny antysystemowiec i alternatywa zarówno dla władzy jak i dla Kolicji Międzygalaktycznej. Przed wyborami skleca on naprędce partyjkę, w żadne opozycyjne porozumienia oczywiście nie wchodzi i przeskakuje te parę procent ponad progiem, co rozwala plan opozycji. Wierzę w to, że na polskiej scenie nie mamy pana Sławka, ale dopiero po dokonaniach go poznamy.
              • jureek Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 09:34
                meflst0feles napisał:

> No właśnie, skoro w wyborach do Sejmu na PiS zagłosowało 43,5% wyborców a PiS o
                > trzymał 51% mandatów (235 z 460), to wybory te jednak nie są do końca proporcjo
                > nalne.

A komu zawdzięczamy, że nie są proporcjonalne? Kto chce taką nie do końca proporcjonalną metodę przeliczania głosów na mandaty konserwować? Ci sami, którzy zganiają całą opozycję pod swoje skrzydła uzasadniając to właśnie d'Hondtem
                • adam.eu Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 10:00
                  Motorem do powstania takiej ordynacji była zapewne ówczesna chęć pozbawienia znaczenia ówczesnego SLD, A w następnych wyborach dzięki tej metodzie SLD podobnie jak PIS teraz rządziła samodzielnie.

Kiedyś miałem zamiar założyć wątek na temat niekonstytucyjności ordynacji wyborczej do sejmu, bowiem jakiś artykuł mówi, że wybory są proporcjonalne. Za mało się udzielam i zapomniałem o tym.
                  • x2468 Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 13:33
                    Nie wygrał pis lecz koalicja pisu z dwoma innymi zlodziejami.
                    • yoma Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 13:52
                      Zresztą bezprawnie, bo szli jako jedna partia, nie koalicja (progi).
    • kod_matrixa Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 12:19
      A na koniec i tak wp...ol :-)
    • kod_matrixa Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 28.01.21, 12:24
      PO bez PiSu nie istnieje. Dlatego największym zagrożeniem dla PO jest Hołownia i Lewica.

Zresztą zaraz pandemią się skończy i wszystko wróci do normy. PiS ponad 40%, a Hołowni wszystko opadnie jak temu misiu.
      • comeaculpa Re: Pierwsza mądra wypowiedź opozycji 29.01.21, 10:06
        Bydlaku, mordujesz polskie kobiety w ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka