Dodaj do ulubionych

W państwowym szpitalu za własne pieniądze

• Gość: Antek Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.10.04, 17:21
      Chory kraj powinien leżeć w szpitalu w Tczewie i mieć podpisane oświadczenie,
      że się będzie leczył za darmo. Tylko dlaczego w państwowym szpitalu, który jest
      utrzymywany ze składek całego społeczeństwa. Dlaczego mam płacić składkę
      zdrowotną, kiedy pójdę do szpitala i wymuszą na mnie podpisanie takiego
      oświadczenia. Przecież to głupota do kwadratu. Połowa pieniędzy dla personelu,
      przecież to jawne naciąganie pacjenta. Wymuszanie na nim zapłaty w sytuacji
      kiedy potrzebuje niezbędnej pomocy medycznej. Kto zapłaci za ból pacjentowi nie
      mającemu kasy, oczekującego na zabieg operacyjny usunięcia kamieni żółciowych?
      Przecież to paranoja. Co jeszcz głupiego się wymyśli, by tylko wyciągnąć
      pieniądze od pacjentów?
    • Gość: steńczyk Re: Władza zerwała jednostronnie umowę społeczną! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 17:54
      "Ja, niżej podpisany/a ............. legitymujący się ............. rezygnuję
      dobrowolnie ze świadczeń naszych posłów, senatorów, Prezydenta , Rządu RP ,
      sądownictwa powszechnego, prokuratury , Rzecznika Praw Obywatelskich,
      Naiwyższej Izby Kontroli, służby zdrowia, policji , kleru Kościoła Katolickego
      i wszystkich instytucji finansowanych ze środków publicznych z uwagi na ich
      nieudolność , indolencję i zerwanie umowy społecznej między obywatelem i
      władzą. W związku z tym proszę nie potrącać podatków wszelkiego rodzaju od
      moich dochodów, VAT - u , akcyzy itp., nie powoływać mnie do służby woskowej i
      nie wymagać pozostałych obowiązków wynikających z Konstytucji albo podać się
      do dymisji i oddać urzędy tym politykom, którzy są wstanie wywiązać się ze
      swoich konstytucyjnych obowiązków. Jednocześnie proszę o zwrot do dziurawego
      budżetu państwa polskiego nieprawnie podjętych uposażeń .
    • Gość: ION Może ktoś powie jak zwalczyć mafię prawników i IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 30.10.04, 20:14
      lekarzy. Jak teraz się zjednoczyli to na obywatelu nie pozostawią suchej nitki.
      Oskubią do ostatniego grosza.
      • embart Re: Może ktoś powie jak zwalczyć mafię prawników 30.10.04, 21:24
        Chwila,
        Czy nikt w tym socjalistycznym kraju nie ma odwagi przyznać, że nie ma nic za
        damo!?
        Na chorą nerkę kogoś składa się xxx innych ludzi, tylko że te yyy pieniędzy
        idzie równieź na utrzymanie aparatu urzędników, którzy tworzą elektorat...

Jeśli mamy 20% bezrobocia, pensją marzeń jest 1500 pln (350 EUR)!!!
        Co za bzdura, w Niemczech są to 4 obiady dla rodziny 4 osobowej w restauracji....

Wyjeżdzam do Czech, oni przynajmniej znają matematykę w porównaniu do nas
        analfabetów ekonomicznych.
    • Gość: Jan Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.ibch.poznan.pl 30.10.04, 20:42
      ale czemu tylko szpital - co z PKP, z kopalniami i - czemu by nie - z miastem -
      piszesz oswiadczenie ze chcesz placic extra kase za zycie w danym miescie, w
      godziwych warunkach - a jak nie - to masz prawo sie polozyc na ulicy i cieszyc
      jak cie tylko okradna a nie pobija albo rozjada samochodem. Albo z emerytura -
      panstwo jest na deficycie i ma dlugi wiec musi skades wziac - moze zabrac
      emerytury - albo podpiszesz ze chcesz odac 90 % swojeje emerytury panstwu albo
      nie; - jak nie - to zyjesz w getcie z deficytem w budzecie = brak kanalizacji,
      brak pradu, brak szpitali , 120 % platne lekarstwa, zywnosc - albo z odpadkow
      albo cos zrzuci pomoc medzynarodowa a jak sie nie podoba to twoja wina - mogles
      byc szybszy i nie placic podatkow.
      ===================================
      Jak czujesz litosc to dobij.
    • Gość: Onslow Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:39
      Ten Facet powinien być pierwszym pacjętem w swoim szpitalu ...ale na oddziale
      psychiatrycznym!!
      W ten sposób ludzie niezamożni (emeryci renciści ) a ubezpieczeni będą czekać w
      nieskończoność na swoją kolej ... i mogą się niedoczekać .Ludzi bogaci juz
      dawno leczą się w klinikach prywatnych ,lub za granicą - więc po co ten kit .
      Ciekaw Jestem ile w tym szpitalu jest sprzętu z OŚP ,i czy takie miałobybyć
      jego przeznaczenie.Chce pan zarabiać proszę do prywatnej kliniki,a nie
      wykorzystywać sprzęt nabyty za społeczne pięniądze do celów komercyjnych.
    • Gość: Kuba Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:40
      Moja matka zmarla gdyż pogotowie nie chciało przyjechać t.j. 30 km.Dzwoniono
      dwukrotnie.\na trzeci dzień przyjechał lekarz rodzinny i on wezwal pogotowie,
      ale było juz za póżno.Zawieżli do szpitala , zostawili na korytarzu i tam
      zmarła.Aby pochować , musialem podpisać iż nie roszczę pretensji, to mi wydadzą
      zwłoki, a nie to zatrzymają na sekcję .Napewno jestem tak pozytywnie
      nastawiony, że tępym nożem chętnie po szyji tego psychiatry jak baran bym
      pociągnął.
    • Gość: Przechodzien Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.chello.pl 30.10.04, 21:40
      Wszystkim madrym polecam skierowanie do szpitala w wypadku miesiecznych
      dochodow 300zl renty i to prawdziwej, bo te wydumane sa wyzsze.Niektorych z Was
      podziwiam za glupote, kiedys mowilo sie ze jak ktos glupi to az milo i milo mi
      wiec poczytac Wasze idiotyczne posty.A najbardziej wzruszaja mnie Ci ktorzy
      caly swiat oblecieli i wiedza dokladnie co sie na swiecie dzieje w sluzbach
      medycznych, szczegolnie w Holandii. Szkoda ze temu idiocie co to napisal
      starczylo na leczenie.
      Ale do rzeczy . W podatku sa trzy segmenty, skladka emerytalna, zdrowotna i
      podatek. To chcialbym zapytac co sie dzieje z moja skladka zdrowotna?Kazdy
      pacjent ma prawo do badan rocznych za 20 zl, tak do badan rocznych, chociaz
      miesiecznie placi od 1000 zl ponad 100zl. Sprawdzcie sobie i wtedy sie
      wymadrzajcie. Jak nas zapewniaja cala reszta idzie na nasze ewentualne leczenie
      szpitalne lub operacje.
      I dziwie sie dyskusji na temat ze racja jest po stronie tego, kto chce
      dodatkowych pieniedzy. W takim razie niech nie pobieraja pieniedzy przymusowo i
      oddadza je ludziom, bo to sa miliony zlotych. Sprawa ZUSu wykorzystujacego
      wyludzone pieniadze ucichla. No coz, z trumne tez bedzie musiala rodzina
      zaolacic jak bedzie miala czym, po lecZeniu w naszych szpitalach i przez
      niektorych z naszych genialnych lekarzy.
      • Gość: Emeryt Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.telsten.com / *.telsten.com 31.10.04, 08:27
        Ludzie! proponuje w takim przypadku podpisac to oswiadczenie a potem nie
        zaplacic.Niech nas podadza do sadu.To bedzie kpina na caly swiat.Nie placic z
        gory.Rozliczenie dopiero po wykonaniu uslugi.To jedyny sposob na tych lobuzow.
    • Gość: obserwator Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.cti.us.edu.pl 31.10.04, 10:07
      po pierwsze, czy można DOBROWOLNIE zrezygnować z praw konstytucyjnych? po
      drugie, zawarta w oświadczeniu treść "REZYGNUJĘ DOBROWOLNIE" jest rozbójniczym
      wymuszeniem, ponieważ jest jasne, że nie ma tu mowy o dobrowolności - gdyby
      pacjent nie zrezygnował, to by go nie wyleczono. rezygnuje zatem pod presją,
      która powinna być karalna.
    • luckk1 witajcie w krainie, w ktorej polak ginie-hehe 31.10.04, 11:16
    • Gość: danka Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.uni / *.rz.uni-potsdam.de 31.10.04, 11:27
      co to oznacza w praktyce? ze najpierw lekarz czy pielegniarka pobiegnie do
      pacjenta, ktory za swoj pobyt doplaca. A ci, ktorych na to nie stac nie
      otrzymaja potrzebnej opieki. Dyrektor sie zastanawia, jak tu nie przyjac
      pacjenta, ktory czeka na operacje, a ma pieniadze? A przysiega Hipokratesa?
      • Gość: lucky spoko, zostawmy smutnym malpkom ich smutne sprawy IP: *.aramiska.net / *.aramiska.net 31.10.04, 11:34
      • Gość: bis Re: "danusiu", czy kupisz leki dla chorego za IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 02.11.04, 18:50
        "przysięgę Hipokratesa" lub też spłacisz milionowe długi. Wierzyciele szpitali
        mają "w nosie" przysięgę Hipokratesa.
    • Gość: dolnoślązak Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: 80.51.231.* 31.10.04, 13:38
      Błysnęło "światełko" w tunelu? Żeby tak jeszcze ten zakichany Z.U.S raczył się
      odczepić od nas to płacił bym z "rozkoszą" z swoje leczenia prywatnie.Tak jak
      funkcjonują suługi dentystyczne czy weterynaryjne, są zawsze dla nas osiągalni
      i gotowi świadczyć usługi.Mam propozycję.Zprywatyzować doszczętnie całą służbę
      zdrowia i zobaczycie będzie o wiele taniej i nie będzie przekrętów.Ale co
      będzie robiła cała rzesza niedouczonych medyków, jaki podniosą wrzask.Zostaną
      kelnerami jeśli będą potrafili nosić równo zupę, zamiast białych kitli.Ale się
      rozmarzyłem.A mogło być tak pięknie ......
    • Gość: toto Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.proxy.aol.com 31.10.04, 18:14
      endriu glosowales na czerwona zaraze to masz!!!sldupki rozkradna kraj a pozniej
      beda udawac glupkow!!rozliczyc czrwona zaraze i skonfiskowac majatki!!!
    • Gość: BRRR TO JEST WLASNIE KAPITALIZM! IP: *.dc.dc.cox.net 31.10.04, 20:46
    • Gość: obywatel ....... Ja ..., niżej podpisany rezygnuję z Konstytucji RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 20:57
      Idąc tropem "tych uczonych papug" /opłaconych za publiczne-moje pieniądze/
      podsuwam wszystkim potencjalnym pacjentom nie mającym ochoty na tolerowanie
      dwulicowości państwa RP, na analogiczne napisanie i podpisanie prawomocnego
      oświadczenia :

Ja ....... ...... - obywatel III RP,
      świadom braku odpowiedzialności swojego Państwa za zapisane w Konstytucji
      zobowiązania wobec jego Obywateli, nie mając innego wyboru, rezygnuję
      dobrowolnie z WZAJEMNYCH zobowiązań pomiędzy Państwem a Obywatelem zapisanych
      na podstawie tejże Konstytucji w tomach Ustaw, Rozporządzeń oraz toNach
      poprawek do nich.
      Oświadczenie należy skopiować w ca stu egzemplarzach w porozsyłać do wszystkich
      instytucji dotychczas EGZEKWUJĄCYCH JEDNOSTRONNIE zobowiązania Obywateli wobec
      siebie w imieniu i na rzecz Państwa /bidnego/.
      Kierując się TYLKO logiką należy spodziewać się szybkiej pozytywnej odpowiedzi
      tychże instytucji Państwa z jednoczesnymi wyrazami pochwały za Obywatelską
      postawę i wyrozumienie.
      Bo przecie nadzwyczaj logiczne jest, że skoro wszystkie podatki i parapodatki a
      nawet podatki od podatków od wszystkich obywateli, NIE WYSTARCZAJĄ na
      zaspokojenie nawet tych PODSTAWOWYCH bardzo skromnych zresztą zobowiązań, to
      jedynym słusznym rozwiązaniem byłoby nie pobierać od obywateli tych wszystkich
      haraczy i nie uszczęśliwiać ich NA SIŁĘ swoją "opieką".
      /EUREKA !!! To chyba epokowe odkrycie - Zrzekam się wszelkich przynależnych
      tantiem. /
      Nie byłoby żadnych długów publicznych szpitali, budżet byłby lżejszy i strawny
      bo armia "ciemiężycieli" przeszłaby na własny garnuszek a każdy posiadający
      pokwitowanie o przyjęciu rezygnacji z "przywilejów" Konstytucji wreszcie mógłby
      oddychać swobodnie i bez stresu, że żyje na koszt bardzo bidnego swojego
      Państwa.
      Lecz jak sie ma logika do naszej rzeczywistości to widać na codzień a
      komentowany artykuł tylko potwierdza narastające z każdym dniem absurdy
      przewyższające /za przeproszeniem Mistrza/... Mrożka.
    • Gość: Chirurg Zawsze tak chciałem IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 01.11.04, 09:33
      kcohani... nie mogłem się tego doczekać... i jednak ! Tak to lubię; najpierw sobie w pracy posiedzę, kawkę popiję... z panienkami pogadam... mówię Wam pełny relaks. A po pracy... do roboty... za odpowiednie pieniądze. I o co Wam się rozchodzi ? jak nie macie kwlaifikacji... to niestety.... zostaje Wam tylko żebranie i żebracze pensje. Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: B-52 Re: W państwowym szpitalu za własne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 12:35
      To się nazywa kapitalizm z bandycką mordą.
      • marwisz Re: Opinia konstytucjonalistów 02.11.04, 18:09
        Szanowni Państwo
        Pragnę wyjaśnić nieporozumienie, którego wynikiem jest "opinia" podpisana moim
        nazwiskiem. Tekst nie był autoryzowany, co spowodowało, że w treści
        zaprezentowanej na łamach Gazety i portalu jest dla mnie, jako rzekomego
        autora, nie do przyjęcia. W ramach sprostowania pozwalam więc sobie na
        następujące wyjaśnienie:
        Otóż - krótko - zgodnie z jednolitym w tej sprawie orzecznictwem Trybunału
        Konstytucyjnego jednostka (bo nie tylko o obywateli tutaj chodzi) nie może
        zrzec się swoich praw czy wolności, czy wyrazić zgody na ich ograniczenie np.
        przez oświadczenie woli. Są to prawa niezbywalne. Nie można się ich pozbawić na
        własne życzenie. Ograniczenie czy wyłączenie obowiązywania praw i wolności jest
        możliwe tylko poprzez odpowiedni przepis ustawy - dodajmy - zgodnej z
        konstytucją i umowami międzynarodowymi dotyczącymi praw i wolności człowieka i
        obywatela. Również ustawodawca nie może więc swobodnie ograniczać tych praw.
        A co może jednostka? Może ze swoich praw po prostu nie korzystać. I taki był
        sens mojej wypowiedzi (niestety- zupełnie przeinaczony). Może nie korzystać z
        praw wyborczych nie idąc na wybory, może nie korzystać z opieki dyplomatycznej
        podczas pobytu zagranicą. Może nie korzystać z usług publicznej służby zdrowia
        itd. A to kompletnie coś innego niż zrzeczenie się czy zgoda na ograniczenie.
        Nie ma czegoś takiego jak darmowa służba zdrowia i nie użyłem takiego
        sformułowania. Konstytucja gwarantuje ochronę zdrowia (art. 68) i równy dla
        wszystkich obywateli dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej. A w jakim zakresie -
        precyzują odpowiednie ustawy.
        Z kolei przywołany przykład tzw. "prawa do pracy" to zupełnie inna kwestia
        określona w postaci tzw. normy programowej, w której państwo deklaruje, że
        będzie zmierzać do pełnego, produktywnego zatrudnienia. W Polsce nie ma
        obowiązku pracy, ale wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz wyboru miejsca
        pracy. Nie oznacza to, że państwo gwarantuje każdemu pracę. To kolejne
        nieporozumienie. Przykładu użyłem w zupełnie innym celu i sensie niż wynikałoby
        z opublikowanego tekstu.
        Reasumując - wydaje się, że umowa, w której jednostka zrzeka się czasowo
        przysługującego mu prawa kłóci się z zasadą niezbywalności praw i wolności.
        Byłaby ewentualnie możliwa umowa o odpłatne wykonanie konkretnej usługi z
        zakresu opieki zdrowotnej, ale nie umowa, w której ogólnie jednostka zrzeka się
        swoich praw - czasowo czy na stałe nie ma tu znaczenia.

z poważaniem
        Marcin Wiszowaty, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Gdański

• Gość: Xan Bardzo dobry pomysł, ja płacę ok 700zł ZUS i płacę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:12
      za leczenie może ktoś wreszcie wymyśli jak ominąć tych darmozjadów ZUSowych w
      pałacach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka