Dodaj do ulubionych

Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:07
Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą
na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia
rocznicy pontyfikatu.
Obserwuj wątek
    • Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.182.14.* 04.11.04, 09:22
      Gość portalu: fuszi napisał(a):

> Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą
      > na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia
      > rocznicy pontyfikatu.

Przypomnij mi, gdzie i kiedy gotowano najwieksza pomidorowa lub ktos siedzial
      na slupie dla uczczenia pontyfikatu. Wydaje mi sie, ze jak zwykle pieprzysz bez
      sensu, zeby tylko zabrac glos.
      • fuszi Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 09:59
        a co innego mam robić w pracy, jak nie pieprzyć? no ale nie wmówisz mi, że nie
        pamiętasz największej na świecie choinki, co ją polscy górale zawieżli do
        Watykanu na święta. oby nas tylko w tym roku nikt nie pobił, a nie będziemy
        musieli się martwić o kondycję wiary. a jakby co, to wszyscy mieszkańcy podhala
        przebiorą się za turonia i zjedzą 10 kg karpia wigilijnego w 15 minut (bez
        popitki), żeby uczcić narodziny Pańskie.
        • Gość: Janek Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 213.77.32.* 04.11.04, 11:48
          Fuszi - popieram Cię. Mysle ze Polacy maja zwarcie na tym punkcie.Zwaz na
          znamienny fakt, że na Papieza zawsze "sie idzie", nikt Go nie slucha. Tak
          wyglada Polska wiara. Koscioly tona w zlocie i przepychu. To nie jest miejsce
          zadumy.Wolimy patrzec nizli myslec.
    • Gość: serek Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 09:22
      Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie!
      • Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 09:27
        nie wymagaj za wiele od "prawdziwych" wiernych. Przeciez gdyby przeczytali ja i
        do tego zrozumieli to mogloby sie okazac, ze czcza bozka i ze w ten sposob
        grzesza...
      • Gość: Netto Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 10:50
        Gość portalu: serek napisał(a):

> Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie!

I Tak tez kiedys zrobilem.Okazalo sie ,ze jestem grzesznikiem .Tylu bzdur i
        bajek co w ST nigdy w zyciu nie czytalem.Zaden ksiadz w te bajki nie wierzy .
        Mnie g...o obchodza losy zydow ich historia ,obyczaje, wojny ,cwaniactwo i
        zdrady.
        Z bibli dowiedzialem sie ze wolno miec niewolnika tylko ....z kraju
        obcego.Wrogowi trzeba zrobic wpierd.. jak mi szkodzi.I zydzi sa narodem
        wybranym i kupe innych bzdur.
        Prawdy NT sa w znacznej czesci zaprzeczeniem starego. Ja poczekam na nowe
        przymierze i na A NT (aktualny NT)
        • Gość: Titt Czytajac Biblie IP: *.botany.gu.se 04.11.04, 11:34
          Bo trzeba jeszcze uzyc mozgu. Zydzi SA narodem wybranym - co podkreslal tez
          Jezus (mowiac, ze zbawienie pochodzi od Zydow, albo zwracajac sie do greckiej
          kobiety:Czy godzi sie odejmowac dziecia, a rzucac psom?). Historja ich to
          jednak glownie dzieje nieposluszenstwa wobec Boga. I, przynajmniej dla mnie,
          takie bylo przeslanie Starego Testamentu. Pokazanie wiernosci i milosci Boga
          wobec ludzi (ile razy Bog mowil robcie to a bedziecie zyli i bedzie sie wam
          dobrze powodzilo, a oni mieli to, za przeproszeniem gdzies?). Ale zeby rozumiec
          biblie, czeba uwierzyc. Bo czesto jest tak jak powiedzial Jeremiasz: Maja oczy
          a nie widza, maja uszy, a nie slysza.
        • cocolinko Ty pusta palico! 04.11.04, 11:38
          Gdybyś chodził do szkoły i uczył się na polskim to byś wiedział, że aby
          rozumieć dany tekst Biblii to trzeba po pierwsze czytać tę księgę z wiarą, lub
          przynajmniej zakładać że dla takich ludzi została napisana, a po drugie znać
          style literackie, historię, oraz tzw. "Sitz im Leben" by coś zrozumieć!!! A że
          jesteś głąb to zrozumiałeś to co napisałeś!!! Ty palancie!
          • Gość: ghostwriter Re: Ty pusta palico! IP: *.crowley.pl 04.11.04, 12:57
            O, to była odpowiedż pełna wiary i miłości. Prawdziwy chrześcijanin!Belką ze
            swojego oka zaraz by kogoś zatłukł!
          • Gość: Netto Re: Ty pusta palico! IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 14:26
            cocolinko napisał:

> Gdybyś chodził do szkoły i uczył się na polskim to byś wiedział, że aby
            > rozumieć dany tekst Biblii to trzeba po pierwsze czytać tę księgę z wiarą,

Dzis "na polskim" w szkole ucza czytania biblii z wiara no to niezle a co
            robi ksiadz na religii ???
            W jaki sposob czlowiek ma wierzyc nie poznawszy korzeni wiary czyli biblii?
            Intelektualisto wierz po co Bog dal czlowiekowi rozum ,pewnie nie, tego nie
            uczono cie "na religii i na polskim"

lub
            > przynajmniej zakładać że dla takich ludzi została napisana, a po drugie znać
            > style literackie, historię, oraz tzw. "Sitz im Leben" by coś zrozumieć!!! A
            że
            > jesteś głąb to zrozumiałeś to co napisałeś!!! Ty palancie!

Szkoda ,ze nie znali tych madrosci ludzie przed setkami i dziesiatkami
            lat.Grzesznicy beda sie smazyc w ogniu piekielnym. Jaka Szkoda 5 ciu miliardow
            ludzi na naszej planecie, ktorzy nie maja szans poznac biblii a co dopiero jak
            nalezy ja czytac.
    • Gość: df Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:27
      A czy Ty coś zrobiłeś? Innym się przynajmniej coś chce robić.
      • Gość: re Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.122.206.* 04.11.04, 09:43
        Szkoda tylko, że są to głupoty i zaprzeczenie wiary.
        • cocolinko Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 11:45
          A dlaczego to niby obchodzenie imienin i okazywanie w ten sposób życzliwości
          jest zaprzeczeniem wiary????????????????
          Chyba prymitywnych Świadków Jehowy!
          • Gość: Tex Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.biosci.ohio-state.edu 04.11.04, 16:56
            Dlatego ze instytucja kultu "swietych", czego widocznym przejawem sa tzw.
            imieniny, stoi w sprzecznosci z nauka Jezusa. Dotyczy to oczywiscie rowniez
            tzw. "kultu maryjnego". Wystarczy jeden cytat, dosc znany, ale chyba nie dosc
            przemyslany w tym narodzie dewotow i hipokrytow.

Odpowiedzial mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i zyciem. Nikt nie przychodzi
            do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.
            (Ew.Jana 14:6)

Czy rozumiesz znaczenie slow "nikt" i "tylko"?
    • Gość: Jan Niepoważny II HAPPY PAPPA... pa,pa,pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:46
      Taka mała ofiara dla tak wielkiego człowieka? Krakowian nie stać, aby serce
      ułożyć w samym sercu wia(g)ry - w vaticano? Ile kosztuje zorganizowanie wyjazdu
      dzieci do Rzymu? - A może Kraków ma dość obłudy?
    • Gość: Obcy 44 Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.ifj.edu.pl 04.11.04, 09:47
      Oczywiscie - w godzinach szkolnych.
      A co z uczniami, co wola Urbana za inteligencje i zlosciwosc niz tego
      ociekajacego slodycza pol-trupa?
      • Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.04, 10:39
        Gość portalu: Obcy 44 napisał(a):

> Oczywiscie - w godzinach szkolnych.
        > A co z uczniami, co wola Urbana za inteligencje i zlosciwosc niz tego
        > ociekajacego slodycza pol-trupa?

Urbana za co? Inteligencje? Trudno zeby ktos taki jak ty potrafil ocenic czyjas
        inteligencje, pol-glupie. Albo moze caly-glupie.
        • Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 10:43
          No wreszcie.. a juz sie obawialem, ze prawdziwi wyznawcy sie nie odezwa. Ale
          widze po stylu pisania, ze jednak jeden sie znalazl.
          • Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.182.14.* 05.11.04, 15:00
            Do not use discussion forums while in work (connected to the Roche, Basel
            server).
    • Gość: Katolik Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 213.77.32.* 04.11.04, 09:54
      I dlaczego tytul artykulu sugeruje ze jest to prezent od wszystkich Krakowian.
      Ja nie chce miec z tym nic wspolnego. Nie identyfikuje sie z oszolomstwem
      Polakow tępo klaskajacych Watykanowi. To ze paru usluznych ( czytaj dyrektorow
      szkol) chce byc poklepany przez biskupow po glowach nie powinno oznaczac ze
      mlodziez zmusza sie sie w swieckiej (z zalozenia) szkole do manifestacji uczuc.
      Oj zlote czasy jak religia byla na pelbanii a w szkole uczono sie a nie
      modlono...Przestancie czcic - zacznijcie czytac Biblie. POlacy maja potrzebe
      czczczenia kiedys Lenin dzis Wojtyla...dramat.
      • Gość: = Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.04, 10:40
        Gość portalu: Katolik napisał(a):

> Przestancie czcic - zacznijcie czytac Biblie. POlacy maja potrzebe
        > czczczenia kiedys Lenin dzis Wojtyla...dramat

Nastepny badacz Pisma Swietego...
        • Gość: Katolik Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 213.77.32.* 04.11.04, 11:41
          Widze po Twym loginie, ze studiujesz na UMSC.Albo tam wykladasz...co gorzej dla
          tego kraju. No ale nie ma sie czemu dziwic - skoro wykladal tam prof. Bender...
          Gustów sie nie dyskutuje. Tym bardziej politycznych tudziez religijnych.
          Powodzenia we wspolnym froncie z Rydzykiem kolego.
      • Gość: Netto Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 11:01
        Gość portalu: serek napisał(a):

> Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie!

Zapamietaj katoliku kto czyta biblie popelnia grzech ,gdyz popada w
        niebezpieczenstwo jej falszywej interpretacji.
        Biblie ma prawo interpretowac tylko ksiadz.I tylko on ja prawidlowo odczytuje.
        Wiec nie namawiaj ludzi do grzechu.
        W zbior basni ,przypowiesci ze ST nie wierza nawet ksieza .
        Kogo historia narodu wybranego zydow, naprawde interesuje , ich
        obyczaje ,wojny
        dlaczego maja byc obrzezani. Jakie mieso moga jesc a jakie nie (krolik i
        kuropatwa to grzech).itp itd
        • Gość: titt Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.botany.gu.se 04.11.04, 11:38
          Pewnie...najlepsze wytlumaczenie wlasnej ignorancji. Tak sie sklada, ze za
          swoje zycie przed Bogiem bedziesz odpowiadal sam, a nie ksiadz.
          • Gość: Netto Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 13:53
            Gość portalu: titt napisał(a):

> Pewnie...najlepsze wytlumaczenie wlasnej ignorancji. Tak sie sklada, ze za
            > swoje zycie przed Bogiem bedziesz odpowiadal sam, a nie ksiadz.

Tak samo jak ty .

Czy jestes obrzezany ?.Mam ci przytoczyc fragment ST czyli pisma sw. w ktorym
            stoi czarno na bialym,ze wybrancy i prawdziwie wierzacy w Boga maja byc
            obrzezani.
            Wiec ignorancie nie strasz mnie.U kogos widzisz zdzblo w oko nie widzac belki
            we wlasnym?
        • Gość: kot_filemon Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 04.11.04, 11:51
          > Zapamietaj katoliku kto czyta biblie popelnia grzech ,gdyz popada w
          > niebezpieczenstwo jej falszywej interpretacji.
          > Biblie ma prawo interpretowac tylko ksiadz.I tylko on ja prawidlowo odczytuje.

Halo, obudź się, mamy czasy posoborowe!
          • Gość: fuszi Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:27
            czasy posoborowe to po pierwsze, a po drugie to trochę żeśmy się oddalili od
            problematyki uformowania serca z kwiatków. mają stać do cholery w wazonikach,
            czy leżeć na ziemi??? apeluję o chwilę powagi, bo jak serduszko nierówno
            wyjdzie to Ojcu Świętemu zrobi się przykro. tak więc najpierw logistyka, a
            potem możecie pieprzyć o egzegezie. nie czas żałować róż, gdy płoną lasy!!!
      • Gość: CF Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 80.49.114.* 04.11.04, 13:24
        Jak nie ma chleba to zróbmy chociaż igrzyska.

Jeżeli chodzi o ten konkretny pomysł to zobacz:
        1. Dziciaki zadowolone, bo urwały się z lekcji.
        2. Dyrektor szkoły zawsze nabił parę punkcików u biskupa. Może kiedyś sam będzie
        potrzebował przysługi (jak bossowie mafii paliwowej).
        3. Nauczyciele też mogą sobie odetchnąć.

Pomysł kretyński. I co z tego ? Ideologicznie poprawny.

"Płonie Babilon,...cieszą się wierni"
    • Gość: kuba Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.tomaszow.mm.pl 04.11.04, 10:45
      to dzisaj sa imieniny Jana?ja myslalem ze 24czerwca?a Pawla jest jakos po
      dkoniec czerwca razem z Piotrem.Czy ktos mi moze to wyjasnic?
      • Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 10:45
        Zawsze jeszcze moze byc Karolka.. :)
    • Gość: fąfara Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 10:50
      Ja mam tylko małe przyziemne pytanko: prezent od Krakowian czy krakowian?
    • Gość: kot_filemon Kult jednostki IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 04.11.04, 11:50
      Zadziwia mnie pęd moich rodaków do kultu jednostki.
      Nie mam nic do Papieża, uważam że to wielki człowiek i jeden z najlepszych
      papieży w historii. Na nasze ciężkie czasy zapewne nie znalazłby się lepszy.
      Ale jak widzę hordy skandujące z tępym uśmiechem na ustach "zostań z nami" to
      mi ostatni posiłek się przypomina.
    • Gość: Jerzy Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:38
      Zamiast zrobić coś pożytecznego co z pewnością by ucieszyło Jana Pawła II, to
      cala dobrą energię wysyła się w wielkie NIC.
      Kto to wymyślił ?
      • Gość: Netto Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 13:46
        Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Zamiast zrobić coś pożytecznego co z pewnością by ucieszyło Jana Pawła II, to
        > cala dobrą energię wysyła się w wielkie NIC.
        > Kto to wymyślił ?

My zyjemy w Polsce a nie na marsie o tym trzeba pamietac.Musza wymrzec
        pokolenia aby zmienila sie mentalnosc ludzi.

W Gdansku postanowiono postawic pomnik G. Grassowi przed kamienica w ktorej
        sie urodzil (cos w rodzaju Skrzyneckiego na R .Glownym w Krakowie) wykonano
        projekt itd. A G. Grass nie wyrazil zgody na jego wykonanie .Zazyczyl sobie
        aby zamiast pomniczka zrobiono ,zmodernizowano ubikacje w mieszkaniach
        lokatorow ,sluzace dla ich dobra..... .Pomnika nie ma ,czy sa tam ubikacje -
        pytanie za zlotowke
        • Gość: fuszi Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:15
          Ja obstawiam, że jest pomnik a nie ma ubikacji. Jeśli tak, to jedynie szkoda,
          że dzielni Gdańszczanie nie poszli za ciosem i nie zlikwidowali sobie łazienek,
          co przyniosłoby oszczędności, za które można by postawić pomnik prałata
          Jankowskiego na galopującym rumaku w skali 1:1. Jakby się zamówiło u rzeźbiarza
          jednocześnie Grassa z Jankowskim, to by się Gdańszczanom należał rabat, za
          który mogliby sobie odciąć gaz w kamienicy i zlikwidować kanalizację. No
          trudno, szkoda
    • widz.i.czytelnik Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 14:07
      Gość portalu: fuszi napisał(a):

> Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą
      > na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia
      > rocznicy pontyfikatu.
      Kiedys wiece teraz happeningi choc w modzie sa akcje i instalacje:)
    • kozaczek3 Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ateisty! 04.11.04, 14:23
      Przede wszystkim zdrowia i jasności umysłu.
      Żeby twoje pomniki stały długo?
      Amen.
      ”Mnie Bóg, w życiu moim, nigdy nie był potrzebny - od najwcześniejszego
      dzieciństwa, ani przez pięć minut - byłem zawsze samowystarczalny.”

Witold Gombrowicz

• Gość: fuszi Re: Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:35
        To Gombrowicz żyje??? Najwidoczniej tak, ale musi zachować incognito: może być
        śledzony. Podaje się za Kozaczka3, żeby smylić wywiad rosyjski, który jak nic
        będzie szukał Apolla13. siła przyzwyczajenia. a swoją drogą, to coś ty się
        Witek z Ałganowem spotykał, że tak na ciebie siedli?
        • kozaczek3 Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ateisty! 04.11.04, 14:59
          ”To Gombrowicz żyje??? Najwidoczniej tak, ale musi zachować incognito: może być
          śledzony. Podaje się za Kozaczka3, żeby smylić wywiad rosyjski, który jak nic
          będzie szukał Apolla13. siła przyzwyczajenia. a swoją drogą, to coś ty się
          Witek z Ałganowem spotykał, że tak na ciebie siedli?”

Przede wszystkim zdrowia i jasności umysłu.
          Żeby twoje pomniki stały długo?
          Amen.
          ”Mnie Bóg, w życiu moim, nigdy nie był potrzebny - od najwcześniejszego
          dzieciństwa, ani przez pięć minut - byłem zawsze samowystarczalny.”

Witold Gombrowicz

Panie Fuszi, jeżeli panu nic nie mówi cudzysłów.
          To polecam Słownik Języka Polskiego PWN str. 295
          Amen.

PS Z twoją jasnością umysłu, to coś nie tak.
          Tylko nie podejrzewaj mnie, że się nazywam Amen.
          Mój podpis jest w tym samym miejscu, co twój.
          Pozdrawiam

• Gość: Funky Koval Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.abc.com.pl 04.11.04, 16:26
      Myślę, źe Papież bardziej by się ucieszył gdyby np. zrobiono coś dla innych
      ludzi, którzy potrzebują pomocy. rzeczywiście prezent bez sensu, nikomu nic z
      tego nie przyjdzie. Typowo polskie
      • Gość: Al Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 213.76.148.* 04.11.04, 17:18
        Mysle, ze pan Wojtyla sam powinien zrobic biednym dzieciom (i nie tylko im) na
        calym swiecie prezent i oddac dobra Watykanu na ich potrzeby - bo bogu, jezeli
        jest, dobra ziemskie sa zbedne. Natomiast kler bez mamony zdobytej na
        omamionych ludziach zyc nie moze, choc powinien - zgodnie ze swoja religia. No
        i religii katolickiej pan Wojtyla tez by zrobil lepiej, gdyby odszedl na rente
        inwalidzka. Biedny inwalida - odpoczal by sobie przynajmniej, a i jego betonowe
        poglady mniej by szkodzily wizerunkowi kosciola (choc juz bardziej mu chyba
        zaszkodzic sie nie da).
        • Gość: Czarny ;-) Ladny ten prezent! Czy jednak nie za mlody dla.... IP: *.kabel.telenet.be 04.11.04, 18:22
          Patrz zdjecie!
    • Gość: eeeee niech pojada sobie do rzymu i posiedza na IP: *.server.ntli.net 04.11.04, 22:18
      papieskich kolanach - papa na pewno sie ucieszy a dzieciaki tez beda zadowolone
      skoro tak go kochaja
      • Gość: Pele Re: tfu IP: *.uwn.unsw.EDU.AU 05.11.04, 02:29
        I znow prawie puscilem pawia czytajac GW...
        • Gość: czyzunia Re: tfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:19
          wojtylizm to najwyższe stadium katolicyzmu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka