Gość: fuszi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:07 Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia rocznicy pontyfikatu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.182.14.* 04.11.04, 09:22 Gość portalu: fuszi napisał(a): > Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą > na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia > rocznicy pontyfikatu. Przypomnij mi, gdzie i kiedy gotowano najwieksza pomidorowa lub ktos siedzial na slupie dla uczczenia pontyfikatu. Wydaje mi sie, ze jak zwykle pieprzysz bez sensu, zeby tylko zabrac glos. Odpowiedz Link Zgłoś
fuszi Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 09:59 a co innego mam robić w pracy, jak nie pieprzyć? no ale nie wmówisz mi, że nie pamiętasz największej na świecie choinki, co ją polscy górale zawieżli do Watykanu na święta. oby nas tylko w tym roku nikt nie pobił, a nie będziemy musieli się martwić o kondycję wiary. a jakby co, to wszyscy mieszkańcy podhala przebiorą się za turonia i zjedzą 10 kg karpia wigilijnego w 15 minut (bez popitki), żeby uczcić narodziny Pańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 213.77.32.* 04.11.04, 11:48 Fuszi - popieram Cię. Mysle ze Polacy maja zwarcie na tym punkcie.Zwaz na znamienny fakt, że na Papieza zawsze "sie idzie", nikt Go nie slucha. Tak wyglada Polska wiara. Koscioly tona w zlocie i przepychu. To nie jest miejsce zadumy.Wolimy patrzec nizli myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 09:22 Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 09:27 nie wymagaj za wiele od "prawdziwych" wiernych. Przeciez gdyby przeczytali ja i do tego zrozumieli to mogloby sie okazac, ze czcza bozka i ze w ten sposob grzesza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 10:50 Gość portalu: serek napisał(a): > Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie! I Tak tez kiedys zrobilem.Okazalo sie ,ze jestem grzesznikiem .Tylu bzdur i bajek co w ST nigdy w zyciu nie czytalem.Zaden ksiadz w te bajki nie wierzy . Mnie g...o obchodza losy zydow ich historia ,obyczaje, wojny ,cwaniactwo i zdrady. Z bibli dowiedzialem sie ze wolno miec niewolnika tylko ....z kraju obcego.Wrogowi trzeba zrobic wpierd.. jak mi szkodzi.I zydzi sa narodem wybranym i kupe innych bzdur. Prawdy NT sa w znacznej czesci zaprzeczeniem starego. Ja poczekam na nowe przymierze i na A NT (aktualny NT) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titt Czytajac Biblie IP: *.botany.gu.se 04.11.04, 11:34 Bo trzeba jeszcze uzyc mozgu. Zydzi SA narodem wybranym - co podkreslal tez Jezus (mowiac, ze zbawienie pochodzi od Zydow, albo zwracajac sie do greckiej kobiety:Czy godzi sie odejmowac dziecia, a rzucac psom?). Historja ich to jednak glownie dzieje nieposluszenstwa wobec Boga. I, przynajmniej dla mnie, takie bylo przeslanie Starego Testamentu. Pokazanie wiernosci i milosci Boga wobec ludzi (ile razy Bog mowil robcie to a bedziecie zyli i bedzie sie wam dobrze powodzilo, a oni mieli to, za przeproszeniem gdzies?). Ale zeby rozumiec biblie, czeba uwierzyc. Bo czesto jest tak jak powiedzial Jeremiasz: Maja oczy a nie widza, maja uszy, a nie slysza. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Ty pusta palico! 04.11.04, 11:38 Gdybyś chodził do szkoły i uczył się na polskim to byś wiedział, że aby rozumieć dany tekst Biblii to trzeba po pierwsze czytać tę księgę z wiarą, lub przynajmniej zakładać że dla takich ludzi została napisana, a po drugie znać style literackie, historię, oraz tzw. "Sitz im Leben" by coś zrozumieć!!! A że jesteś głąb to zrozumiałeś to co napisałeś!!! Ty palancie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghostwriter Re: Ty pusta palico! IP: *.crowley.pl 04.11.04, 12:57 O, to była odpowiedż pełna wiary i miłości. Prawdziwy chrześcijanin!Belką ze swojego oka zaraz by kogoś zatłukł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: Ty pusta palico! IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 14:26 cocolinko napisał: > Gdybyś chodził do szkoły i uczył się na polskim to byś wiedział, że aby > rozumieć dany tekst Biblii to trzeba po pierwsze czytać tę księgę z wiarą, Dzis "na polskim" w szkole ucza czytania biblii z wiara no to niezle a co robi ksiadz na religii ??? W jaki sposob czlowiek ma wierzyc nie poznawszy korzeni wiary czyli biblii? Intelektualisto wierz po co Bog dal czlowiekowi rozum ,pewnie nie, tego nie uczono cie "na religii i na polskim" lub > przynajmniej zakładać że dla takich ludzi została napisana, a po drugie znać > style literackie, historię, oraz tzw. "Sitz im Leben" by coś zrozumieć!!! A że > jesteś głąb to zrozumiałeś to co napisałeś!!! Ty palancie! Szkoda ,ze nie znali tych madrosci ludzie przed setkami i dziesiatkami lat.Grzesznicy beda sie smazyc w ogniu piekielnym. Jaka Szkoda 5 ciu miliardow ludzi na naszej planecie, ktorzy nie maja szans poznac biblii a co dopiero jak nalezy ja czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:27 A czy Ty coś zrobiłeś? Innym się przynajmniej coś chce robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.122.206.* 04.11.04, 09:43 Szkoda tylko, że są to głupoty i zaprzeczenie wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
cocolinko Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 11:45 A dlaczego to niby obchodzenie imienin i okazywanie w ten sposób życzliwości jest zaprzeczeniem wiary???????????????? Chyba prymitywnych Świadków Jehowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tex Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.biosci.ohio-state.edu 04.11.04, 16:56 Dlatego ze instytucja kultu "swietych", czego widocznym przejawem sa tzw. imieniny, stoi w sprzecznosci z nauka Jezusa. Dotyczy to oczywiscie rowniez tzw. "kultu maryjnego". Wystarczy jeden cytat, dosc znany, ale chyba nie dosc przemyslany w tym narodzie dewotow i hipokrytow. Odpowiedzial mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i zyciem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. (Ew.Jana 14:6) Czy rozumiesz znaczenie slow "nikt" i "tylko"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Niepoważny II HAPPY PAPPA... pa,pa,pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:46 Taka mała ofiara dla tak wielkiego człowieka? Krakowian nie stać, aby serce ułożyć w samym sercu wia(g)ry - w vaticano? Ile kosztuje zorganizowanie wyjazdu dzieci do Rzymu? - A może Kraków ma dość obłudy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy 44 Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.ifj.edu.pl 04.11.04, 09:47 Oczywiscie - w godzinach szkolnych. A co z uczniami, co wola Urbana za inteligencje i zlosciwosc niz tego ociekajacego slodycza pol-trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.04, 10:39 Gość portalu: Obcy 44 napisał(a): > Oczywiscie - w godzinach szkolnych. > A co z uczniami, co wola Urbana za inteligencje i zlosciwosc niz tego > ociekajacego slodycza pol-trupa? Urbana za co? Inteligencje? Trudno zeby ktos taki jak ty potrafil ocenic czyjas inteligencje, pol-glupie. Albo moze caly-glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 10:43 No wreszcie.. a juz sie obawialem, ze prawdziwi wyznawcy sie nie odezwa. Ale widze po stylu pisania, ze jednak jeden sie znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 212.182.14.* 05.11.04, 15:00 Do not use discussion forums while in work (connected to the Roche, Basel server). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 213.77.32.* 04.11.04, 09:54 I dlaczego tytul artykulu sugeruje ze jest to prezent od wszystkich Krakowian. Ja nie chce miec z tym nic wspolnego. Nie identyfikuje sie z oszolomstwem Polakow tępo klaskajacych Watykanowi. To ze paru usluznych ( czytaj dyrektorow szkol) chce byc poklepany przez biskupow po glowach nie powinno oznaczac ze mlodziez zmusza sie sie w swieckiej (z zalozenia) szkole do manifestacji uczuc. Oj zlote czasy jak religia byla na pelbanii a w szkole uczono sie a nie modlono...Przestancie czcic - zacznijcie czytac Biblie. POlacy maja potrzebe czczczenia kiedys Lenin dzis Wojtyla...dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.04, 10:40 Gość portalu: Katolik napisał(a): > Przestancie czcic - zacznijcie czytac Biblie. POlacy maja potrzebe > czczczenia kiedys Lenin dzis Wojtyla...dramat Nastepny badacz Pisma Swietego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 213.77.32.* 04.11.04, 11:41 Widze po Twym loginie, ze studiujesz na UMSC.Albo tam wykladasz...co gorzej dla tego kraju. No ale nie ma sie czemu dziwic - skoro wykladal tam prof. Bender... Gustów sie nie dyskutuje. Tym bardziej politycznych tudziez religijnych. Powodzenia we wspolnym froncie z Rydzykiem kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 11:01 Gość portalu: serek napisał(a): > Może lepiej poczytajcie sobie Biblie, której wcale nie znacie! Zapamietaj katoliku kto czyta biblie popelnia grzech ,gdyz popada w niebezpieczenstwo jej falszywej interpretacji. Biblie ma prawo interpretowac tylko ksiadz.I tylko on ja prawidlowo odczytuje. Wiec nie namawiaj ludzi do grzechu. W zbior basni ,przypowiesci ze ST nie wierza nawet ksieza . Kogo historia narodu wybranego zydow, naprawde interesuje , ich obyczaje ,wojny dlaczego maja byc obrzezani. Jakie mieso moga jesc a jakie nie (krolik i kuropatwa to grzech).itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.botany.gu.se 04.11.04, 11:38 Pewnie...najlepsze wytlumaczenie wlasnej ignorancji. Tak sie sklada, ze za swoje zycie przed Bogiem bedziesz odpowiadal sam, a nie ksiadz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 13:53 Gość portalu: titt napisał(a): > Pewnie...najlepsze wytlumaczenie wlasnej ignorancji. Tak sie sklada, ze za > swoje zycie przed Bogiem bedziesz odpowiadal sam, a nie ksiadz. Tak samo jak ty . Czy jestes obrzezany ?.Mam ci przytoczyc fragment ST czyli pisma sw. w ktorym stoi czarno na bialym,ze wybrancy i prawdziwie wierzacy w Boga maja byc obrzezani. Wiec ignorancie nie strasz mnie.U kogos widzisz zdzblo w oko nie widzac belki we wlasnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot_filemon Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 04.11.04, 11:51 > Zapamietaj katoliku kto czyta biblie popelnia grzech ,gdyz popada w > niebezpieczenstwo jej falszywej interpretacji. > Biblie ma prawo interpretowac tylko ksiadz.I tylko on ja prawidlowo odczytuje. Halo, obudź się, mamy czasy posoborowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuszi Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:27 czasy posoborowe to po pierwsze, a po drugie to trochę żeśmy się oddalili od problematyki uformowania serca z kwiatków. mają stać do cholery w wazonikach, czy leżeć na ziemi??? apeluję o chwilę powagi, bo jak serduszko nierówno wyjdzie to Ojcu Świętemu zrobi się przykro. tak więc najpierw logistyka, a potem możecie pieprzyć o egzegezie. nie czas żałować róż, gdy płoną lasy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CF Re: Jak zwykle kolejny debilny pomysl .... IP: 80.49.114.* 04.11.04, 13:24 Jak nie ma chleba to zróbmy chociaż igrzyska. Jeżeli chodzi o ten konkretny pomysł to zobacz: 1. Dziciaki zadowolone, bo urwały się z lekcji. 2. Dyrektor szkoły zawsze nabił parę punkcików u biskupa. Może kiedyś sam będzie potrzebował przysługi (jak bossowie mafii paliwowej). 3. Nauczyciele też mogą sobie odetchnąć. Pomysł kretyński. I co z tego ? Ideologicznie poprawny. "Płonie Babilon,...cieszą się wierni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.tomaszow.mm.pl 04.11.04, 10:45 to dzisaj sa imieniny Jana?ja myslalem ze 24czerwca?a Pawla jest jakos po dkoniec czerwca razem z Piotrem.Czy ktos mi moze to wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.bas.roche.com 04.11.04, 10:45 Zawsze jeszcze moze byc Karolka.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fąfara Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 10:50 Ja mam tylko małe przyziemne pytanko: prezent od Krakowian czy krakowian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot_filemon Kult jednostki IP: *.task.gda.pl / *.task.gda.pl 04.11.04, 11:50 Zadziwia mnie pęd moich rodaków do kultu jednostki. Nie mam nic do Papieża, uważam że to wielki człowiek i jeden z najlepszych papieży w historii. Na nasze ciężkie czasy zapewne nie znalazłby się lepszy. Ale jak widzę hordy skandujące z tępym uśmiechem na ustach "zostań z nami" to mi ostatni posiłek się przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:38 Zamiast zrobić coś pożytecznego co z pewnością by ucieszyło Jana Pawła II, to cala dobrą energię wysyła się w wielkie NIC. Kto to wymyślił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Netto Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.04, 13:46 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Zamiast zrobić coś pożytecznego co z pewnością by ucieszyło Jana Pawła II, to > cala dobrą energię wysyła się w wielkie NIC. > Kto to wymyślił ? My zyjemy w Polsce a nie na marsie o tym trzeba pamietac.Musza wymrzec pokolenia aby zmienila sie mentalnosc ludzi. W Gdansku postanowiono postawic pomnik G. Grassowi przed kamienica w ktorej sie urodzil (cos w rodzaju Skrzyneckiego na R .Glownym w Krakowie) wykonano projekt itd. A G. Grass nie wyrazil zgody na jego wykonanie .Zazyczyl sobie aby zamiast pomniczka zrobiono ,zmodernizowano ubikacje w mieszkaniach lokatorow ,sluzace dla ich dobra..... .Pomnika nie ma ,czy sa tam ubikacje - pytanie za zlotowke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuszi Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:15 Ja obstawiam, że jest pomnik a nie ma ubikacji. Jeśli tak, to jedynie szkoda, że dzielni Gdańszczanie nie poszli za ciosem i nie zlikwidowali sobie łazienek, co przyniosłoby oszczędności, za które można by postawić pomnik prałata Jankowskiego na galopującym rumaku w skali 1:1. Jakby się zamówiło u rzeźbiarza jednocześnie Grassa z Jankowskim, to by się Gdańszczanom należał rabat, za który mogliby sobie odciąć gaz w kamienicy i zlikwidować kanalizację. No trudno, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian 04.11.04, 14:07 Gość portalu: fuszi napisał(a): > Jak zwykle bez sensu, zamiast słuchać przesłania Papieża, gotujemy największą > na świecie pomidorową, albo ktoś siedzi cały rok na słupie dla uczczenia > rocznicy pontyfikatu. Kiedys wiece teraz happeningi choc w modzie sa akcje i instalacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ateisty! 04.11.04, 14:23 Przede wszystkim zdrowia i jasności umysłu. Żeby twoje pomniki stały długo? Amen. ”Mnie Bóg, w życiu moim, nigdy nie był potrzebny - od najwcześniejszego dzieciństwa, ani przez pięć minut - byłem zawsze samowystarczalny.” Witold Gombrowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuszi Re: Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:35 To Gombrowicz żyje??? Najwidoczniej tak, ale musi zachować incognito: może być śledzony. Podaje się za Kozaczka3, żeby smylić wywiad rosyjski, który jak nic będzie szukał Apolla13. siła przyzwyczajenia. a swoją drogą, to coś ty się Witek z Ałganowem spotykał, że tak na ciebie siedli? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Serdeczne życzenia Karolu od szczęśliwego ateisty! 04.11.04, 14:59 ”To Gombrowicz żyje??? Najwidoczniej tak, ale musi zachować incognito: może być śledzony. Podaje się za Kozaczka3, żeby smylić wywiad rosyjski, który jak nic będzie szukał Apolla13. siła przyzwyczajenia. a swoją drogą, to coś ty się Witek z Ałganowem spotykał, że tak na ciebie siedli?” Przede wszystkim zdrowia i jasności umysłu. Żeby twoje pomniki stały długo? Amen. ”Mnie Bóg, w życiu moim, nigdy nie był potrzebny - od najwcześniejszego dzieciństwa, ani przez pięć minut - byłem zawsze samowystarczalny.” Witold Gombrowicz Panie Fuszi, jeżeli panu nic nie mówi cudzysłów. To polecam Słownik Języka Polskiego PWN str. 295 Amen. PS Z twoją jasnością umysłu, to coś nie tak. Tylko nie podejrzewaj mnie, że się nazywam Amen. Mój podpis jest w tym samym miejscu, co twój. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Koval Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: *.abc.com.pl 04.11.04, 16:26 Myślę, źe Papież bardziej by się ucieszył gdyby np. zrobiono coś dla innych ludzi, którzy potrzebują pomocy. rzeczywiście prezent bez sensu, nikomu nic z tego nie przyjdzie. Typowo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Imieninowy prezent dla Papieża od Krakowian IP: 213.76.148.* 04.11.04, 17:18 Mysle, ze pan Wojtyla sam powinien zrobic biednym dzieciom (i nie tylko im) na calym swiecie prezent i oddac dobra Watykanu na ich potrzeby - bo bogu, jezeli jest, dobra ziemskie sa zbedne. Natomiast kler bez mamony zdobytej na omamionych ludziach zyc nie moze, choc powinien - zgodnie ze swoja religia. No i religii katolickiej pan Wojtyla tez by zrobil lepiej, gdyby odszedl na rente inwalidzka. Biedny inwalida - odpoczal by sobie przynajmniej, a i jego betonowe poglady mniej by szkodzily wizerunkowi kosciola (choc juz bardziej mu chyba zaszkodzic sie nie da). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Ladny ten prezent! Czy jednak nie za mlody dla.... IP: *.kabel.telenet.be 04.11.04, 18:22 Patrz zdjecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee niech pojada sobie do rzymu i posiedza na IP: *.server.ntli.net 04.11.04, 22:18 papieskich kolanach - papa na pewno sie ucieszy a dzieciaki tez beda zadowolone skoro tak go kochaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pele Re: tfu IP: *.uwn.unsw.EDU.AU 05.11.04, 02:29 I znow prawie puscilem pawia czytajac GW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: tfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:19 wojtylizm to najwyższe stadium katolicyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś