Dodaj do ulubionych

Ukrainki to nie kacapy

24.03.22, 02:52
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/ukrainki-juz-rozgladaja-sie-za-praca-w-polsce-zdecydowanie-wiecej-wakatow-jest-dla/75yh568?utm_source=businessinsider.com.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
Po otrzymaniu PESEL, zaczynają się rozglądać za pracą, o czym wcześniej mówiłem.
To nie jest społeczeństwo nastawione na daj. Duże wyzwanie dla polskich firm. Może czas zdywersyfikować produkcję, z przemysłu ciężkiego przestawić się na inne działy i skierować produkcję ma eksport?
W elektronice nie ma lepszych pracowników niż kobiety. Taki dron to kupa elektroniki.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 03:00
      A kacapki to Ukraińcy:)
      • pozytonium Szczególnie te kobiety z brodami 24.03.22, 03:03
        pies.na.czarnych napisała:

> A kacapki to Ukraińcy:)
        >
    • hordol Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 05:24
      dajesz link do artykułu, ktorego nie czytasz
      większość ofert pracy jest dla mężczyzn, większość uchodzców to kobiety
      • pozytonium Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 07:45
        hordol napisała:

> dajesz link do artykułu, ktorego nie czytasz
        > większość ofert pracy jest dla mężczyzn, większość uchodzców to kobiety

Oferty pracy pojawiają się na grupach pomocowych w mediach społecznościowych. Kobiety mogą znaleźć zatrudnienie jako szwaczki, sprzątaczki, ale też jako pomoc kuchenna czy pomoc w gospodarstwach rolnych. – Na pewno dużo szybciej znajdą pracę te Ukrainki, które wykonywały zawód mocno deficytowy w Polsce, tj. pielęgniarka, położna, lekarka, opiekunka w żłobku lub przedszkolu, kosmetyczka, fryzjerka, masażystka, opiekunka osób starszych, itp. Jeśli do tego znają język polski przynajmniej w stopniu komunikatywnym, pracę znajdą od ręki – mówi Agnieszka Haponik z agencji zatrudnienia LeasingTeam.

Handel stoi otworem
        Duże zapotrzebowanie na pracowników, jak twierdzi ekspertka LeasingTeam, zgłasza branża handlowa. Sklepy już uruchomiły działania, by dotrzeć do uchodźców.

Żabka stworzyła platformę praca.zabka.pl, która zawiera oferty pracy w firmie oraz we współpracujących z nią spółkach. Uchodźcy z Ukrainy mogą podjąć pracę zarówno w centrach logistycznych sieci Żabka, do których poszukiwani są m.in. kierowcy, operatorzy wózków widłowych czy pracownicy kompletacji oraz w siedzibie organizacji. Firma zamierza systematycznie dodawać kolejne ogłoszenia. Docelowo osoby, które nie znajdą odpowiedniego dla siebie stanowiska, będą mogły wypełnić formularz zgłoszeniowy zawierający standardowe informacje dotyczące doświadczenia czy umiejętności. Wówczas pracownicy call centre przeprowadzą rozmowę z kandydatami i postarają się dopasować odpowiednią do ich kwalifikacji oraz miejsca pobytu ofertę.

• hordol Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 08:00
          na rynku będzie spora liczba chętnych do pracy kobiet, jednak może zabraknąć dla nich wakatów – zauważa Agnieszka Haponik z agencji zatrudnienia LeasingTeam.
          • pozytonium Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 08:18
            hordol napisała:

> na rynku będzie spora liczba chętnych do pracy kobiet, jednak może zabraknąć d
            > la nich wakatów – zauważa Agnieszka Haponik z agencji zatrudnienia LeasingTeam.

Idzie wiosna. Sama branża rolnicza wchłonie, tym bardziej, że w tym roku produkcja żywności to żyła złota, a Ukraińcy znają się na roli, jak mało kto. To już nie te czasy, że trzeba było chodzić za pługiem. Sam jako mieszczuch przez całe wakacje pracowałem na wsi, będąc nastolatkiem. Po krótkim przyuczeniu, orałem, bronowałem koniem.
            • pies.na.czarnych Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 12:41
              Szparagi będą zbierały.
              • pozytonium Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 16:32

> Szparagi będą zbierały.

też
    • no-popis Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 05:41
      pozytonium napisał(a):
      > To nie jest społeczeństwo nastawione na daj. Duże wyzwanie dla polskich firm. M
      > oże czas zdywersyfikować produkcję, z przemysłu ciężkiego przestawić się na inn
      > e działy i skierować produkcję ma eksport?
      > W elektronice nie ma lepszych pracowników niż kobiety. Taki dron to kupa elektr
      > oniki.
      Zawsze martwią mnie takie teksty jak Twój.
      Od tego czy produkcja ma iść na eksport czy nie (piszesz "skierować na export") jest wolny rynek. Quasi komunistyczne, w sensie Gospodarka, Matoły z rządu PiS tego nie rozumieją.
      • pozytonium Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 08:20
        no-popis napisała:

> pozytonium napisał(a):
        > > To nie jest społeczeństwo nastawione na daj. Duże wyzwanie dla polskich f
        > irm. M
        > > oże czas zdywersyfikować produkcję, z przemysłu ciężkiego przestawić się
        > na inn
        > > e działy i skierować produkcję ma eksport?
        > > W elektronice nie ma lepszych pracowników niż kobiety. Taki dron to kupa
        > elektr
        > > oniki.
        > Zawsze martwią mnie takie teksty jak Twój.
        > Od tego czy produkcja ma iść na eksport czy nie (piszesz "skierować na export")
        > jest wolny rynek. Quasi komunistyczne, w sensie Gospodarka, Matoły z rządu Pi
        > S tego nie rozumieją.

Niemcy eksportują nawet spleśniałą broń.
    • horpyna4 Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 08:05
      Dla mnie ważne jest to, że chcą pracować legalnie i odprowadzać składki do ZUS, dzięki czemu ta zdychająca firma ma szansę nie zbankrutować.
      • pozytonium Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 08:30
        horpyna4 napisała:

> Dla mnie ważne jest to, że chcą pracować legalnie i odprowadzać składki do ZUS,
        > dzięki czemu ta zdychająca firma ma szansę nie zbankrutować.

Będzie dobrze. W dzisiejszych czasach nawet osobówki mają wspomaganie. Inpost na pewno wchłonie część kobiet. Podobnie, jak Poczta Polska, gdzie były ciągłe braki kadrowe.
        Kobiety są bardziej zawzięte od mężczyzn. Dadzą radę. Tym bardziej, że ich mężowie walczą na Ukrainie.
        Jedyne czego się obawiam, to że znajdzie się jakiś kapitalista próbujący je wykorzystać. Nie seksualnie, a zawodowo. Ale to już sprawa PIP.
      • pies.na.czarnych Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 13:10
        horpyna4 napisała:

> Dla mnie ważne jest to, że chcą pracować legalnie i odprowadzać składki do ZUS,
        > dzięki czemu ta zdychająca firma ma szansę nie zbankrutować.

Każdy dorosły człowiek chce pracować. Pokaz mi takiego, który nie chce.
        • pozytonium Każdy chce też żyć 25.03.22, 09:03

> horpyna4 napisała:
          >
          > > Dla mnie ważne jest to, że chcą pracować legalnie i odprowadzać składki d
          > o ZUS,
          > > dzięki czemu ta zdychająca firma ma szansę nie zbankrutować.
          >
          > Każdy dorosły człowiek chce pracować. Pokaz mi takiego, który nie chce.

www.o2.pl/informacje/rosjanie-maja-3-dni-na-decyzje-oto-propozycja-ukrainskiego-generala-6750965314669504a
          Ale z honorem.
          "„Apeluję do rosyjskich okupantów - dajcie im możliwość wycofania dzieci z Mariupola, zamiast nich ofiaruję siebie. Tak, proszę o wpuszczenie mnie do Mariupola w celu odebrania dzieci i zorganizowania ich ewakuacji. Potrzebuję trzech dni w mieście. Na ostatnim punkcie kontrolnym w drodze powrotnej z moimi dziećmi poddaję się"
          • pies.na.czarnych Re: Każdy chce też żyć 25.03.22, 15:24
            Ukraińcy zawsze mają jakąś wymówkę aby nie ewakuować.
    • buldog2 Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 10:49
      Znaczy co, wolno pisać to co władza pozwoli, a prawda w oczy kole. Tak jak u Putina.
      Pora odejść.
      (może od czasu do czasu...)
    • pies.na.czarnych Re: Ukrainki to nie kacapy 24.03.22, 12:47
      O aktualnym prezydencie Wrocławia nadal nic. Jak on bez ciebie sobie radzi?
    • j-k Chacholy - to nie Kacapy, kazde dziecko to wie. 24.03.22, 17:21
      a Lachy - to nie Madziary.
      • pozytonium Re: Chacholy - to nie Kacapy, kazde dziecko to wi 24.03.22, 18:20
        j-k napisał:

> a Lachy - to nie Madziary.

Z tego bym się za bardzo nie cieszył.
        Weź Lisowczyków.
        Obudzić demona wojny i pół świata ma pozamiatane.
        Dawniej na nich pomagała choćby ekskomunika.

Jak kacapy przekroczą próg, będzie rzeźnia w pełnym tego słowa wydaniu.

קַצָב

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka