Dodaj do ulubionych

Paskowy Gazety przeszedł sam siebie

07.04.22, 18:54
"Rosjanie staczają się w otchłań i nie widzą problemu". Kradnę 😄
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:10
      Musisz jednak przyznać, ze bardzo poetycznie to ujął.:)
      Tutaj taki jeden wkleja wierszyki z częstochowskimi rymami, może to on robi w GW za paskowego?
      • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:14
        :)

Gdzie nie spojrzeć, tam poeta. A jak myślisz, po co kradnę, może się gdzieś wykorzysta :D
        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:17
          Faktycznie ten cytat jest warty popełnienia przestępstwa kradzieży :))))
          • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:22
            Lyrics inspired by Gazeta Wyborcza 😄
          • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:24
            O, Pies. Jak kto cię będzie szarpał za nogawki, to mu odpowiedz "stocz się w otchłań i nie widź problemu" 😂
    • szwampuch58 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:25
      Fora polakie az kipia nieludzka nienawiscia do wszystkiego co ruskie..."tfurczosc"" debili dziala
      • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:27
        Co było doskonale, znakomicie widać na Forum Kraj. Z tego ostatniego miesiąca można by może nie doktorat, ale spokojnie porządną magisterkę napisać.
      • ukos Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:29
        szwampuch58 napisał:

> Fora polakie az kipia nieludzka nienawiscia do wszystkiego co ruskie.

We mnie onuce budzą bardziej wstręt niż nienawiść.
        • szwampuch58 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:44
          Mam znajomych Rosjan,od lat zyjacych w Polsce,ktorzy zawsze potepiali putlera.Jak im sie zyje teraz w Polsce pomiedzy takimi jak ty i ten paskowy nie bede opisywal....i tak wyzwiesz mnie od onucy,kacapa itd itp
          • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:46
            Mam znajomych Rosjan od lat żyjących w Rosji, którzy zawsze potępiali putlera...
            • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:03
              Podziwiam tych , którzy próbują demonstrować. Odwet reżimu to nie przelewki.
              • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:54
                Zgoda. I tych, co wyjeżdżają.
              • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:22
                Albo odwet "prawdziwych" patriotów:

wiadomosci.wp.pl/dmitrij-muratow-zaatakowany-w-rosji-oblano-go-czerwona-farba-z-acetonem-6755763864418944a?utm_medium=push&utm_source=pushpushgo&utm_campaign=WPWiadomosci-push&utm_content=624f382497f7825b054aac67
                • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:53
                  Mechanizm z Kosowa, Rwandy, Wołynia... i uczciwszy proporcje, też z naszego forum. Kiedy sąsiad przez noc staje się śmiertelnym wrogiem.

Btw godzinę temu byłam w sklepie. W sklepie Ukrainka za ladą trajlowała z Rosjanką przed ladą. O ile mogłam się zorientować, trajlowanie było przykazne, żadna nie ziała żądzą mordu. Ciekawe, która jest onucą.
                  • szwampuch58 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:58
                    Budujace...dla "paskowych" i spolki trucizna
                    • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:55
                      szwampuch58 napisał:

> Budujace...dla "paskowych" i spolki trucizna
                      >
                      Słowo harcerza, tak było.
                  • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:05
                    Z czystej ciekawości, jak poznałaś, że ta przed ladą to Rosjanka?
                    • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:54
                      Eee... po języku?
                      • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 08:06
                        Ups, zabrakło drugiej części pytania:
                        ...,a nie rosyjskojęzyczna Ukrainka?
                        • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 08:31
                          aniechto.only napisała:

> Ups, zabrakło drugiej części pytania:
                          > ...,a nie rosyjskojęzyczna Ukrainka?

Przebrała się za straż graniczną.
                          I sprawdziła ich paszporty.
                        • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 12:13
                          Masz rację - automatycznie założyłam, że osoba trajlująca po rosyjsku z posługującą się komunikatywnym polskim Ukrainką jest Rosjanką. Mogła być rosyjskojęzyczna Ukrainka, mogła być Czeszka, bo uroda taka nasza słowiańska kochana :).

Co nie zmienia faktu, że ukraińskojęzyczna Ukrainka słysząc rosyjski nie zionęła ogniem z pyska i nie złapała za leżący obok nóż rzeźnicki, tylko wdała się w przyjazną rozmowę. Według niektórych zapewne powinna była zarezać rosyjskojęzyczną na miejscu.
                          • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 14.04.22, 22:25
                            yoma napisała:

> Masz rację - automatycznie założyłam, że osoba trajlująca po rosyjsku z posługu
                            > jącą się komunikatywnym polskim Ukrainką jest Rosjanką. Mogła być rosyjskojęzyc
                            > zna Ukrainka, mogła być Czeszka, bo uroda taka nasza słowiańska kochana :).
                            >
                            > Co nie zmienia faktu, że ukraińskojęzyczna Ukrainka słysząc rosyjski nie zionęł
                            > a ogniem z pyska i nie złapała za leżący obok nóż rzeźnicki, tylko wdała się w
                            > przyjazną rozmowę. Według niektórych zapewne powinna była zarezać rosyjskojęzyc
                            > zną na miejscu.
                            >

A jak to jest w rzeczywistości ?

Mam kontakty ze znajomymi na wschodzie i wiem, że niektórzy rosyjskojęzyczni mieszkańcy próbują dziś nawet mówić łamanym ukraińskim.

I nie robią tego dlatego, że uznali, iż nie wypada mówić teraz po rosyjsku, ale dlatego, że tak po prostu chcą. Nie chcą być identyfikowani ze sprawcami zbrodni w Buczy, Hostomlu czy Mariupolu.
                            'Czerwona Kalina' w wykonaniu ukraińskich artystów podbija internet
                            Czytaj także:
                            "Czerwona kalina" dla otuchy. Przejmujące wykonanie ukraińskiej pieśni

Można więc powiedzieć, że nikomu nie udało się zrobić więcej dla ukrainizacji Ukrainy niż Putinowi.

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,28336393,ukrainska-wies-woli-kaleczyc-ukrainski-niz-mowic-po.html#S.tylko_na_wyborcza.pl-K.C-B.5-L.1.maly
                  • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 09.04.22, 23:28
                    yoma napisała:

> Mechanizm z Kosowa, Rwandy, Wołynia... i uczciwszy proporcje, też z naszego for
                    > um. Kiedy sąsiad przez noc staje się śmiertelnym wrogiem.
                    >
                    > Btw godzinę temu byłam w sklepie. W sklepie Ukrainka za ladą trajlowała z Rosja
                    > nką przed ladą. O ile mogłam się zorientować, trajlowanie było przykazne, żadna
                    > nie ziała żądzą mordu. Ciekawe, która jest onucą.
                    >

Po pierwsze.
                    Mogły być to dwie rozmawiające ze sobą po rosyjsku Ukrainki.
                    Bądź dwie Rosjanki.

* * *

Znałem Polaków, którzy przeżywszy hitlerowski horror do końca życia reagowali z przerażeniem i odrazą słysząc język niemiecki. Jako dziecko bywałem świadkiem odruchów niekontrolowanej agresji.

Niemcy w polskich filmach wojennych okresu PRL krzyczeli porażającym tonem w swym języku. Wyrywanymi, szarpanymi krzykami nienawistnych rozkazów.

Dopiero, gdy poznałem Niemców, słysząc i widząc ich w realu, odczułem miękkość i melodyjność języka znanych mi z lektur Hölderlina, Schillera, Goethego, Brechta. Rozumiejąc manipulację kultywowania nienawiści Polaków do narodu niemieckiego przez komunistyczne władze.

* * *

Do wojny, przez dekady przyjaciele. Teraz zrywają ze sobą kontakty. Rosjaninie - Ukraińcy.

A jakie tragedie przeżywają mieszane rodziny ???

* * *

Ludzie mają w swych telefonach filmiki z miejsc zbrodni.

Nie da się tego normalnie oglądać.

Noszą je do przy sercu ze sobą. Przy sobie.

Te rany będą leczone przez pokolenie.

* * *

Jakaś nieokreślona w swym znaczeniu scenka dwóch kobiet rozmawiających w języku słowiańskim nie może być na Boga wymiernikiem ciężaru, cierpień rozrywanych ciał w wyciu bólu rozczłonkowywanych, rozszarpywanych ludzi. Krzyku matek ...

Apeluję o szacunek dla ofiar i pokorę.

A nie ponowne banalizowanie degradacji humanizmu na niespotykaną dla nas doświadczeniem skalę.

"Da się?"

Nie nie da się.
                    Czasami się nie da.
                    Pokolenie przejdzie. I może wówczas się da.

• yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 09.04.22, 23:39
                      No i zaistniał :) jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z całą pewnością Ukrainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku. Idź dziadziu spać.
                      • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 09.04.22, 23:54
                        yoma napisała:

> No i zaistniał :) jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z całą pewnością U
                        > krainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.
                        > Idź dziadziu spać.
                        >

Jaki oczytany jest. Ho, ho, ho :))))

> Dopiero, gdy poznałem Niemców, słysząc i widząc ich w realu, odczułem miękkość i melodyjność języka znanych mi z lektur Hölderlina, Schillera, Goethego, Brechta. Rozumiejąc manipulację kultywowania nienawiści Polaków do narodu niemieckiego przez komunistyczne władze.<
                        • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:18
                          I widzisz, coś narobił? Teraz nie będzie spał przez tydzień.

Mówię, bom smutna i też pełna winy 😄
                          • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:39
                            yoma napisała:

> I widzisz, coś narobił? Teraz nie będzie spał przez tydzień.
                            >
                            > Mówię, bom smutna i też pełna winy 😄
                            >

Muszę gdzieś pojechać na dwie, trzy godzinki. Jak wrócę zrobię mu pobudkę:)
                            • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:42
                              Leć i baw się dobrze. Wiszę piwo temu, kto wymyślił wyszarzanie. Mam ciężkie podejrzenia, że reszta forum też :D
                              • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 14.04.22, 22:41
                                pies.na.czarnych napisała:
                                > >
                                >
                                > Muszę gdzieś pojechać na dwie, trzy godzinki. Jak wrócę zrobię mu pobudkę:)

yoma napisała:

> Leć i baw się dobrze.

A prezydenta Bidena wyzywała od stetryczałych !

Za to jej 70 letni pies.na.czarnych bije go na głowę.
                                Dobrze po północy daje sobie w długą. I szaleje na mieście.
                      • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:20
                        yoma napisała:

> No i zaistniał :) jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z całą pewnością U
                        > krainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.
                        > Idź dziadziu spać.
                        >

Przesłanie jest istotne.

A nie bełkot o "zaistnieniu" osoby, która obnaża swą prywatę paplając o niczym . Zamiast na pryvie. To na publicznym forum. Bo ich to jara.

* * *

Szacunek i pokora.

• storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:24
                        yoma napisała:

> Idź dziadziu spać.
                        >

Miło.
                        Czuła jednak być potrafi.
                        Wobec swego psa.
                      • jureek Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 14:46
                        yoma napisała:

> rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.

A dlaczego nie po ukraińsku, w tym jedna po rosyjsku?
                        Dobrze rozumiem Twój opis sytuacji, że jedna mówiła po ukraińsku, a druga po rosyjsku?
                        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 14:56
                          > A dlaczego nie po ukraińsku, w tym jedna po rosyjsku?

Alfabetyczna kolejność. Nie każdy chce na siłę być poprawny politycznie. Na tą chwilę poprawny politycznie. Jutro zawieje inny wiatr i co wówczas zrobisz?:)
                          • jureek Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 15:44

> > A dlaczego nie po ukraińsku, w tym jedna po rosyjsku?
                            >
                            > Alfabetyczna kolejność. Nie każdy chce na siłę być poprawny politycznie. Na tą
                            > chwilę poprawny politycznie. Jutro zawieje inny wiatr i co wówczas zrobisz?:)

Nie chodzi o poprawność polityczną, tylko o jasność przekazu. Jeśli jedna mówi po ukraińsku, a druga po rosyjsku, to przecież jest to rozmowa po rosyjsku.
                            Ty mówisz do Belga po polsku, on do Ciebie po flamandzku, czy znaczy to, że rozmawiacie po polsku?
                        • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 15:44
                          He, wątek żyje :D Jedna przypadkowa rozmowa w sklepie, a szczęścia na miesiąc.

Pytaj storimę, to jego podsumowanie :) Mój wyczerpujący opis sytuacji masz wyżej.
                        • snajper55 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 15:58
                          jureek napisał:

> yoma napisała:
                          >
                          > > rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.

Yoma niczego takiego nie napisała. Czy mógłbyś... hmm... nie tworzyć faktów? No, nie napisałem "łgać bezczelnie". :)

S.
                          • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 16:17
                            Och, Jerzy tylko wyrwał mi konteksta :) Dziękuję.
                          • jureek Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 16:36
                            snajper55 napisał:

> Yoma niczego takiego nie napisała. Czy mógłbyś... hmm... nie tworzyć faktów? No
                            > , nie napisałem "łgać bezczelnie". :)

Gdyby nie napisała, to nie mógłbym zacytować.
                            A zacytowałem to stwierdzenie z postu Yomy wysłanego 9.04 o późnej godzinie, bo 21 minut przed północą.
                            Tutaj masz cały post, w którym znalazło się to zdanie, że kobiety rozmawiały po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku:

"No i zaistniał :) jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z całą pewnością Ukrainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku. Idź dziadziu spać."

Faktycznie, wyrwałem z kontekstu, bo nie odniosłem się do ostatniego ejdżystowskiego polecenia wydanego rozmówcy Yomy (nie wiem, do kogo tak się zwraca, bo nie cytowała)

• yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 16:51
                              Jurek, w tym momencie stoisz na straconej pozycji. Chce ci się walczyć, to walcz, ale sam.
                              • jureek Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 17:24
                                yoma napisała:

> Jurek, w tym momencie stoisz na straconej pozycji. Chce ci się walczyć, to walc
                                > z, ale sam.

Walczyć? Dla Ciebie rozmowa to walka?
                                • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 17:59
                                  Za dużo samotnych przejażdżek rowerowych i stąd to parcie na rozmowę o nieistniejącym problemie.
                                  • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 18:48
                                    Zestorimiał. Widocznie to zaraźliwe. Jak w tych horrorach klasy D, co to Straszliwy Wirus Zamienia Wszystkich Po Kolei W Zombie.
                                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 19:55
                                  jureek napisał:

> yoma napisała:
                                  >
                                  > > Jurek, w tym momencie stoisz na straconej pozycji. Chce ci się walczyć, t
                                  > o walc
                                  > > z, ale sam.
                                  >
                                  > Walczyć? Dla Ciebie rozmowa to walka?

Przykre. Ale to jeden z ich modus operandi na FK.
                                  Do tego dochodzą chamskie przytyki, i bezlitosne nabijanie się.
                                  Jeśli interlokutor nie przypadł Mości Państwu do gustu.
                                  A niech ktoś popełni literówkę bądź czeski błąd to przez pól nocy mają ubaw na FK po pachy.
                            • snajper55 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 16:55
                              jureek napisał:

> Gdyby nie napisała, to nie mógłbym zacytować.
                              > A zacytowałem to stwierdzenie z postu Yomy wysłanego 9.04 o późnej godzinie, bo
                              > 21 minut przed północą.
                              > Tutaj masz cały post, w którym znalazło się to zdanie, że kobiety rozmawiały po
                              > rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku:

A tu masz całą rozmowę. Możesz po przeczytaniu zastanowić się kto co napisał i kto z kogo kpił.

yoma: Btw godzinę temu byłam w sklepie. W sklepie Ukrainka za ladą trajlowała z Rosjanką przed ladą. O ile mogłam się zorientować, trajlowanie było przykazne, żadna nie ziała żądzą mordu. Ciekawe, która jest onucą.

storima: Po pierwsze. Mogły być to dwie rozmawiające ze sobą po rosyjsku Ukrainki. Bądź dwie Rosjanki.

yoma: No i zaistniał smile jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z całą pewnością Ukrainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku. Idź dziadziu spać.

Jeśli nie zrozumiesz, to mogę wytłumaczyć.

S.
                              • jureek Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 17:29
                                snajper55 napisał:

> A tu masz całą rozmowę. Możesz po przeczytaniu zastanowić się kto co napisał i
                                > kto z kogo kpił.
                                >
                                > yoma: Btw godzinę temu byłam w sklepie. W sklepie Ukrainka za ladą tr
                                > ajlowała z Rosjanką
                                przed ladą. O ile mogłam się zorientować, trajlowanie b
                                > yło przykazne, żadna nie ziała żądzą mordu. Ciekawe, która jest onucą.
                                >
                                > storima: Po pierwsze. Mogły być to dwie rozmawiające ze sobą po rosyj
                                > sku Ukrainki
                                . Bądź dwie Rosjanki.
                                >
                                > yoma: No i zaistniał smile jasne, dwie Rosjanki, z których jedna jest z
                                > całą pewnością Ukrainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym j
                                > edna po ukraińsku
                                . Idź dziadziu spać.

No i jest jasne, że to nie rozmówca Yomy napisał, że rozmawiały po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku, tylko Yoma to napisała. Możliwe, że była to z jej strony kpina, tylko nie rozumiem, z czego chciała zakpić. Bo jeśli z wytluszczonego przez Ciebie stwierdzenia Storimy, to strzeliła kulą w płot, bo to akurat jest prawda, że dwie Ukrainki mogą ze sobą rozmawiać po rosyjsku. Więc z czego tu kpić?
                                > Jeśli nie zrozumiesz, to mogę wytłumaczyć.
                                >
                                > S.
                                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 06.05.22, 01:08
                                  jureek napisał:

> snajper55 napisał:

>
                                  > No i jest jasne, że to nie rozmówca Yomy napisał, że rozmawiały po rosyjsku, w
                                  > tym jedna po ukraińsku, tylko Yoma to napisała. Możliwe, że była to z jej stro
                                  > ny kpina, tylko nie rozumiem, z czego chciała zakpić. Bo jeśli z wytluszczonego
                                  > przez Ciebie stwierdzenia Storimy, to strzeliła kulą w płot, bo to akurat jest
                                  > prawda, że dwie Ukrainki mogą ze sobą rozmawiać po rosyjsku. Więc z czego tu k
                                  > pić?
                                  > > Jeśli nie zrozumiesz, to mogę wytłumaczyć.
                                  > >
                                  > > S.

Niestety, język rosyjski dla Ukraińców to język wroga.Pisałem o tym wcześniej. Znam osobiście Ukrainki, które posługiwały się przed wojną językiem rosyjskim. Mimo, iż nie władają biegle językiem ukraińskim, to rozmawiają w tym języku porzucając rosyjski. Bo to język wroga, więc trzeba go unikać, mówią.

- Rozkaz zbombardowania mojego domu, moich ulubionych miejsc, mojej szkoły został wydany po rosyjsku. Gdy to sobie uświadomiłam, opanowało mnie obrzydzenie, nagle mój własny język stał się nie do zniesienia. Od tamtego momentu przestałam go używać, nie mogę go nawet słuchać - wyjaśniła 20-letnia Uliana z Ukrainy. Dodała również, że zmiana nie była zbyt trudna, gdyż ukraińskiego uczyła się całe życie. - Rodzice i moi znajomi nie byli zaskoczeni podjętą decyzją, od dawna znali moje poglądy na tę sprawę i przyznają, że się tego spodziewali - dodaje.
                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28415972,rosyjskojezyczni-ukraincy-porzucaja-jezyk-opanowalo-mnie-obrzydzenie.html#do_w=155&do_v=418&do_st=RS&do_sid=719&do_a=719&s=BoxNewsImg7
                                  • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 02.06.22, 21:08
                                    storima napisał:

> jureek napisał:
                                    >
                                    > > snajper55 napisał:
                                    >
                                    > >
                                    > > No i jest jasne, że to nie rozmówca Yomy napisał, że rozmawiały po rosyjs
                                    > ku, w
                                    > > tym jedna po ukraińsku, tylko Yoma to napisała. Możliwe, że była to z je
                                    > j stro
                                    > > ny kpina, tylko nie rozumiem, z czego chciała zakpić. Bo jeśli z wytluszc
                                    > zonego
                                    > > przez Ciebie stwierdzenia Storimy, to strzeliła kulą w płot, bo to akura
                                    > t jest
                                    > > prawda, że dwie Ukrainki mogą ze sobą rozmawiać po rosyjsku. Więc z czeg
                                    > o tu k
                                    > > pić?
                                    > > > Jeśli nie zrozumiesz, to mogę wytłumaczyć.
                                    > > >
                                    > > > S.
                                    >

Język rosyjski jest coraz powszechniej unikany na Ukrainie jako, iż jest to język wroga.

Rosjan dzielę na tych, którzy pozostali w kraju i na tych którzy z zasady opuścili Rosję z powodu ataku na Ukrainę. Z tymi drugimi chętnie jestem w kontakcie, nie mamy żadnych nieporozumień, ponieważ uznają, że ich państwo jest agresorem. A tymi z pierwszej grupy spaliłem mosty - mówi znany ukraiński piłkarz, który zadeklarował, że z całą rodziną przechodzi z języka rosyjskiego na ukraiński.

ukrayina.pl/ukrayina/7,183471,28533775,1057-1077-1088-1075-1110-1081-1056-1077-1073-1088-1086-1074.html#s=BoxOpImg5
                              • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 19:45
                                snajper55 napisał:

> jureek napisał:
                                >
                                > > Gdyby nie napisała, to nie mógłbym zacytować.
                                > > A zacytowałem to stwierdzenie z postu Yomy wysłanego 9.04 o późnej godzin
                                > ie, bo
                                > > 21 minut przed północą.
                                > > Tutaj masz cały post, w którym znalazło się to zdanie, że kobiety rozmawi
                                > ały po
                                > > rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku:
                                >
                                > A tu masz całą rozmowę. Możesz po przeczytaniu zastanowić się kto co napisał i
                                > kto z kogo kpił.
                                >
                                > ajlowała z Rosjanką
                                >
                                > sku Ukrainki
                                . Bądź dwie Rosjanki.
                                >
                                > edna po ukraińsku
                                . Idź dziadziu spać.
                                >
                                >
                                > S.

Snajper. Nie zrozumiałeś. Wyrwałeś z kontekstu tekst, który jest JEDYNIE wprowadzeniem do dyskusji. Która nie została podjęta. Zakończyło się jak zwykle. Na ubliżaniu i manifestowaniu ignorancji, kręcenia i pychy.

* * *

Znałem Polaków, którzy przeżywszy hitlerowski horror do końca życia reagowali z przerażeniem i odrazą słysząc język niemiecki. Jako dziecko bywałem świadkiem odruchów niekontrolowanej agresji.

Niemcy w polskich filmach wojennych okresu PRL krzyczeli porażającym tonem w swym języku. Wyrywanymi, szarpanymi krzykami nienawistnych rozkazów.

Dopiero, gdy poznałem Niemców, słysząc i widząc ich w realu, odczułem miękkość i melodyjność języka znanych mi z lektur Hölderlina, Schillera, Goethego, Brechta. Rozumiejąc manipulację kultywowania nienawiści Polaków do narodu niemieckiego przez komunistyczne władze.

* * *

Do wojny, przez dekady przyjaciele. Teraz zrywają ze sobą kontakty. Rosjaninie - Ukraińcy.

A jakie tragedie przeżywają mieszane rodziny ???

* * *

Ludzie mają w swych telefonach filmiki z miejsc zbrodni.

Nie da się tego normalnie oglądać.

Noszą je do przy sercu ze sobą. Przy sobie.

Te rany będą leczone przez pokolenie.

* * *

Jakaś nieokreślona w swym znaczeniu scenka dwóch kobiet rozmawiających w języku słowiańskim nie może być na Boga wymiernikiem ciężaru, cierpień rozrywanych ciał w wyciu bólu rozczłonkowywanych, rozszarpywanych ludzi. Krzyku matek ...

Apeluję o szacunek dla ofiar i pokorę.

A nie ponowne banalizowanie degradacji humanizmu na niespotykaną dla nas doświadczeniem skalę.

"Da się?"

Nie nie da się.
                                Czasami się nie da.
                                Pokolenie przejdzie. I może wówczas się da.
                                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 30.04.22, 00:17

> snajper55 napisał:
                                  >
                                  > > jureek napisał:
                                  > >
                                  > > > Gdyby nie napisała, to nie mógłbym zacytować.
                                  > > > A zacytowałem to stwierdzenie z postu Yomy wysłanego 9.04 o późnej
                                  > godzin
                                  > > ie, bo
                                  > > > 21 minut przed północą.
                                  > > > Tutaj masz cały post, w którym znalazło się to zdanie, że kobiety r
                                  > ozmawi
                                  > > ały po
                                  > > > rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku:
                                  > >
                                  > > A tu masz całą rozmowę. Możesz po przeczytaniu zastanowić się kto co napi
                                  > sał i
                                  > > kto z kogo kpił.
                                  > >

> >
                                  > > S.

W dalszym ciągu nie rozumiem.
                                  I nie rozumiem dlaczego Snajper obraziłeś Jurka.

storima
                                  • snajper55 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 01:12
                                    storima napisał:

> W dalszym ciągu nie rozumiem.
                                    > I nie rozumiem dlaczego Snajper obraziłeś Jurka.

Ja nie rozumiem, dlaczego twierdzisz że obraziłem Jurka.

S.
                                    • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 14:17
                                      On jak zwykle ma zwidy. Taki już się urodził.
                                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 27.01.23, 22:30

snajper55 napisał:
                                  >
                                  > > jureek napisał:
                                  > > A tu masz całą rozmowę. Możesz po przeczytaniu zastanowić się kto co napi
                                  > sał i
                                  > > kto z kogo kpił.
                                  > >
                                  > > yoma: Btw godzinę temu byłam w sklepie. W sklepie Ukrainka za l
                                  > adą tr
                                  > > ajlowała z Rosjanką
                                  przed ladą. O ile mogłam się zorientować, trajlow
                                  > anie b
                                  > > yło przykazne, żadna nie ziała żądzą mordu. Ciekawe, która jest onucą.
                                  > >
                                  > > storima: Po pierwsze. Mogły być to dwie rozmawiające ze sobą po
                                  > rosyj
                                  > > sku Ukrainki
                                  . Bądź dwie Rosjanki.
                                  > >
                                  > > yoma: No i zaistniał smile jasne, dwie Rosjanki, z których jedna j
                                  > est z
                                  > > całą pewnością Ukrainką, bo ją znam, rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w
                                  > tym j
                                  > > edna po ukraińsku
                                  . Idź dziadziu spać.
                                  > >
                                  > >
                                  > > S.
                                  >
                                  >
                                  > Snajper. Nie zrozumiałeś. Wyrwałeś z kontekstu tekst, który jest JEDYNIE wprowa
                                  > dzeniem do dyskusji. Która nie została podjęta. Zakończyło się jak zwykle. Na Twym
                                  > ubliżaniu, manifestowaniu ignorancji i Twych kłamstwach. Oczywiście mimo udowodnienia Ci Twych kłamstw >przeprosić Snajper nie masz zamiaru.

> * * *

Po roku od czasu nieuprawnionej agresji Rosji na Ukrainę, omawiana tu 9 miesięcy temu sprawa zaprzestania używania przez znamienitą większość Ukraińców języka wroga, czyli rosyjskiego, wygląda jeszcze bardziej dramatycznie.

Ale zleży to też od szczególnej sytuacji w której znajduje sie ukraiński rozmówca:

– Bez przesady – odpowiada Wasyl. – Z żoną nadal rozmawiam po rosyjsku. Ale z panem, Polakiem, gościem w naszej Ukrainie, przecież nie będę.

Ołeksij Czupa, ukraińskojęzyczny poeta i pisarz z rosyjskojęzycznego Donbasu, tak mówi o swoim przejściu z rosyjskiego na ukraiński: – To jak formowanie nowego, alternatywnego świata. I przekonuje, że dla innych ludzi, przynajmniej w Doniecku, gdzie mało było ukraińskojęzycznych obywateli, to musiało wyglądać jak dziwactwo, jak dziwne hobby.

– Na wschodzie Ukrainy od dziecka wpajano ludziom język rosyjski i rosyjską perspektywę. Ale potem, dorastając, można było dojść do wniosku, że w pewnym sensie cię tym wszystkim zgwałcono. Ciebie, rodziców, dziadków – przekonuje Czupa. – A wtedy zaczynasz czuć potrzebę powrotu do tego języka, z którego cię wyrugowano. Po prostu chciałem się stać kimś, kim powinienem był być, gdyby nie Sowieci.

W Polsce – zagajam Jurija Zawadzkiego – jest stereotyp, że wszystko, co złe, przyszło z Rosji: bałagan, nieudolność, brud… Zawadzki przyznaje, że w Ukrainie trochę też, ale głównie w Galicji, na zachodzie. Czy to nie uproszczenie? Ukraińcy, owszem, podobnie jak Polacy nie chcą być Rosjanami. Jedni nie chcieli wcześniej, inni nie chcą teraz, z różnych powodów.

Ołeksij Czupa twierdzi, że jego syn z rosyjską kulturą i językiem ma już niewiele wspólnego. – Może jakieś zdania zrozumie, ale mówi tylko po ukraińsku. Ale – jak przyznaje sam Czupa – jego przypadek może być specyficzny jako casus „ofiary gwałtu”, którą się czuje.

Jurij Zawadzki: – Do dziś, nawet na zachodzie Ukrainy, popełniamy błędy. Gramatyczne, fonetyczne, składniowe – wszystko to pod wpływem języka rosyjskiego. Np. ból po ukraińsku, tak jak po polsku, jest rodzaju męskiego, a my to słowo wciąż często odmieniamy po żeńsku, tak jak w rosyjskim. Używanie niektórych słów, miękka wymowa niektórych głosek. Muszę o to dbać do dziś i przypominać o tym nawet mojej małej córce.

Rzeczywistość językowa się zmienia, rosyjski przechodzi w ukraiński.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/2196614,1,wolna-mowa-ukraincy-rosyjskiego-maja-dosc-ucza-sie-swojego-jezyka.read

• storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 00:12
                                snajper55 napisał:

> jureek napisał:
                                >
                                > > Gdyby nie napisała, to nie mógłbym zacytować.
                                > > A zacytowałem to stwierdzenie z postu Yomy wysłanego 9.04 o późnej godzin
                                > ie, bo
                                > > 21 minut przed północą.
                                > > Tutaj masz cały post, w którym znalazło się to zdanie, że kobiety rozmawi
                                > ały po
                                > > rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku:
                                >
                                > kto z kogo kpił.
                                >
                                > ajlowała z Rosjanką
                                >
                                > sku Ukrainki
                                . Bądź dwie Rosjanki.
                                >
                                > edna po ukraińsku
                                . Idź dziadziu spać.
                                >
                                >
                                > S.

Obraziłeś w poprzedniej publikacji Jurka.

Insynuujesz, ze dopuściłem się bliżej niewyjaśnianej 'nieuczciwości' w kwestionowanym przez ciebie moim wpisie.

Mimo moich WIELOKROTNYCH próśb nie padło zapowiadane twoje 'wyjaśnienie' ani przeprosiny Jurka za insynuowanie, że cytuje pieniacza i kłamcę snajpera:
                                > > rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.

Yoma niczego takiego nie napisała. Czy mógłbyś... hmm... nie tworzyć faktów? No, nie napisałem "łgać bezczelnie". :)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173527405,173527405,Zgwalcone_Ukrainki.html?p=173553119
                                • snajper55 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 01:12
                                  storima napisał:

> Insynuujesz, ze dopuściłem się bliżej niewyjaśnianej 'nieuczciwości' w kwestion
                                  > owanym przez ciebie moim wpisie.

Nie odpowiadam za to, że nie rozumiesz tego, co piszę.

S.
                                  • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 14:59
                                    > Nie odpowiadam za to, że nie rozumiesz tego, co piszę.

Kiedyś na FK był taki nick "zamurowany". Jestem prawie pewien, ze to jest dzisiejszy "storima". Upierdliwość, niekumatość i manipulowanie wypowiedziami innych forumowiczów identyczna. Sprawdź snajper czy się mylę. Jako administrator nie powinieneś mieć z tym problemów.
                                    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 15:06

> > Nie odpowiadam za to, że nie rozumiesz tego, co piszę.
                                      >
                                      > Kiedyś na FK był taki nick "zamurowany". Jestem prawie pewien, ze to jest dzisi
                                      > ejszy "storima". Upierdliwość, niekumatość i manipulowanie wypowiedziami innych
                                      > forumowiczów identyczna. Sprawdź snajper czy się mylę. Jako administrator nie
                                      > powinieneś mieć z tym problemów.
                                      >

PUDŁO

forum.gazeta.pl/forum/w,55,15714646,15714646,Na_Starym_Rakowie.html#p36656194
    • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:29
      To tez jest dobre, GW pisze o zaczadzeniu propagandą. Od razu przypomina mi się belka w oku.

Tylko czy to właściwa ocena sytuacji? Czy zwykli Rosjanie po prostu zostali porwani przez nurt katastrofalnych decyzji Putina, zaczadzeni propagandą i odcięci od innych źródeł informacji niż te zatwierdzone przez Kreml?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28311649,rosjanie-staczaja-sie-w-otchlan-i-im-to-nie-przeszkadza-putin.html#s=BoxMMtCzol2
      • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:31
        A dziękuję, chętnie przeczytam. Do tej magisterki :)
        • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:45
          "furtka do ciągłego stanu konfliktu i zagrożenia zewnętrznego jest otwarta. To jest natomiast konieczne do budowania poczucia oblężonej twierdzy i konsolidacji społeczeństwa wokół władzy - stwierdza analityczka".

Coś mi to przypomina. Nie wiecie przypadkiem, co?
          • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:51
            yoma napisała:

> "furtka do ciągłego stanu konfliktu i zagrożenia zewnętrznego jest otwarta. To
            > jest natomiast konieczne do budowania poczucia oblężonej twierdzy i konsolidacj
            > i społeczeństwa wokół władzy - stwierdza analityczka".
            >
            > Coś mi to przypomina. Nie wiecie przypadkiem, co?
            >

Ta furtka?
            Szef MSZ Ukrainy Dmytro Kułeba w Brukseli: mój plan jest jasny, ma trzy elementy
            tvn24.pl/swiat/szef-msz-ukrainy-dmytro-kuleba-wbrukseli-apeluje-do-krajow-nato-o-zwiekszenie-dostaw-broni-5666034
            Już prawie nikomu nie zależy na dyplomatycznym rozwiązaniu konfliktu.
            • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:53
              Nieee, coś z własnego opłotka, tego opłotka.
            • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:58
              Nie sądzę, żeby Ukraińcom po Buczy specjalnie zależało...

Przypomnij sobie wojnę bałkańską, dyplomatyczne głowy gadały miesiącami, skończyła się, jak włączyło się NATO.
              • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:05
                Od początku jednego dnia Zelenskiemu zależało, a następnego już nie. Jednego dnia mówił, ze zdaje sobie sprawę z tego, ze wstąpienie do NATO jest niemożliwe, a następnego dnia w wideo gadał inaczej. Tak samo w kwestii No Fly Zone. Nie będę dalej wymieniał bo mnie zagryzą:)
                • eeee-emeryt Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:12
                  Mendo, według ciebie tylko Putin mówi cały czas prawdę. Żebyś się tymi rublami udławił.
                • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:20

> Od początku jednego dnia Zelenskiemu zależało, a następnego już nie.

No dobra, niech ci będzie, Zielenskiemu nie zależy. A jak Putinowi, zależy czy nie? No bo wiesz, to jest jak w piosence Budki Suflera o tangu . A ty ciągle z pretensjami do Zieleńskiego , o Putinie ani mru mru.
              • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:10
                Ukraina walczy o bycie niezależnym państwem i po Buczy i przed Buczą. A tak dokładnie to po Krymie.
                • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:51
                  Tego nie neguję. Mówię, że zbrodnie wojenne nie sprzyjają dyplomacji.
              • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:02
                Ile razy Stoltenberg ma im powtarzać?

Jeśli wojna będzie się przedłużać, to ryzyko przede wszystkim jest dla Ukrainy, dla jej ludzi - zwracał uwagę szef NATO Jens Stoltenberg, odpowiadając na pytanie, co przedłużająca się wojna może oznaczać dla Sojuszu
                tvn24.pl/swiat/spotkanie-szefow-msz-w-brukseli-jens-stoltenberg-o-wsparciu-dla-ukrainy-5666792
                • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:35
                  Nie ma to jak wyrwać jedno zdanie z kontekstu, no nie?

A kontekst tymczasem zgoła inny niż piesowi się marzy:

Dziennikarka włoskiego nadawcy RAI zapytała sekretarza o to, jakie jest ryzyko dla NATO, jeśli wojna miałaby się przedłużać. To nawiązanie do wczorajszego oświadczenia Stoltenberga, który ostrzegł, że czeka nas długotrwały konflikt na Ukrainie.

- Jeśli wojna będzie się przedłużać, to ryzyko przede wszystko jest ryzykiem dla Ukrainy, dla jej ludzi, którzy będą cierpieć i którzy będą doświadczać jeszcze więcej zniszczeń i śmierci. To przede wszystkim tragedia dla nich - odpowiedział.

Mówił przy tym, że "to odpowiedzialność Putina, aby tę wojnę zakończyć, aby wycofać swoich żołnierzy". - Tak długo jak ta wojna trwa, istnieje ryzyko eskalacji poza teren Ukrainy. Na tym koncentruje się NATO: aby zapobiec tej eskalacji - dodał.
                  • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:45
                    > Nie ma to jak wyrwać jedno zdanie z kontekstu, no nie?

Stara metoda trollów "wyrwane z kontekstu". Podałem link. Przecież potrafisz czytać.
                    Zacytowałem jedynie wytłuszczone na początku całości.
                    Do garów marsz!
                    • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:14

> Zacytowałem jedynie wytłuszczone na początku całości.

No właśnie, reszta artykułu nie pasowała ci do narracji , więc nie cytowałeś.
                      • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:30
                        > No właśnie, reszta artykułu nie pasowała ci do narracji , więc nie cytowałeś.

Gdyby mi nie pasowała to bym nie dal linku.
                        Nie ze mną te numery Brunner.
                    • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:16

> > Nie ma to jak wyrwać jedno zdanie z kontekstu, no nie?
                      >
                      > Stara metoda trollów "wyrwane z kontekstu". Podałem link. Przecież potrafisz cz
                      > ytać.
                      > Zacytowałem jedynie wytłuszczone na początku całości.
                      > Do garów marsz!
                      >
                      • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:36

> pies.na.czarnych napisała:
                        >
                        > > > Nie ma to jak wyrwać jedno zdanie z kontekstu, no nie?
                        > >
                        > > Stara metoda trollów "wyrwane z kontekstu". Podałem link. Przecież potraf

> > Do garów marsz!
                        > >

Swoją drogą , taka ciekawostka , facet, który udaję kobietę, odsyła kobietę do garów. Jak go nazwać? Przebieraniec? Mizogin? Seksista? Dureń?
                        • ave.duce Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:41
                          Dziaders?
                        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:42
                          Kto udaje? Napisałem kiedykolwiek jakieś zdanie mówiąc o sobie w rodzaju żeńskim?

Tylko idiota nie szanujący swojej prywatności podaje przy rejestracji na portalikach internetowych swoje prawdziwe dane.
                          • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:00

> Tylko idiota nie szanujący swojej prywatności podaje przy rejestracji na portal
                            > ikach internetowych swoje prawdziwe dane.
                            >

No przecież, to takie sprytne udawać że jest się kobietą. A potem przestaje się szanować swoja prywatność i piszesz jak leci 😃 Bo przecież nikt na tym portalu , który próbujesz oszukać, się nie połapie 😂
                            • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:28
                              Kto udaje?
                        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:44
                          Na brak argumentów najlepsze są bluzgi, ale nie za mną te numery.
                        • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:53
                          aniechto.only napisała:

>
                          >
                          > > pies.na.czarnych napisała:
                          > >
                          > > > > Nie ma to jak wyrwać jedno zdanie z kontekstu, no nie?
                          > > >
                          > > > Stara metoda trollów "wyrwane z kontekstu". Podałem link. Przecież
                          > potraf
                          >
                          > > > Do garów marsz!
                          > > >
                          >
                          >
                          > Swoją drogą , taka ciekawostka , facet, który udaję kobietę, odsyła kobietę
                          > do garów. Jak go nazwać? Przebieraniec? Mizogin? Seksista? Dureń?

Ktoś kto całym swym sercem wspiera bandytę, mści się chamskimi wstawkami na kobietach, progresywne, anty pisowskie niezależne polskie media media broniące praw kobiet zrównuje z naziolską gadzinówką i niby krytykuje PiS. Najtragiczniejsze jest to, że on uważa iż nie widać jego obłudy i zakłamania. Tej pajacowatej przebieranki.
            • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:34
              Takich filmów nie zobaczysz.

Film jest skrócony ze względu na drastyczne sceny. Widać na nim faceta z broda, który trzema strzałami "litości" zabija związanego, leżącego na ziemi żołnierza. W jaki sposób zginęli pozostali dwaj żołnierze nie wiadomo. Brodacz jest znana postacią. Członek Ochotniczego Legionu Ukrainy.
              Brodaty mężczyzna i krzyczy „Chwała Ukrainie”.

W takim przypadku jest to pogwałcenie prawa wojennego, a zatem zbrodnia wojenna. Również nie udzielenie pomocy rannym żołnierzom jest przestępstwem wojennym.

Wideo jest na tej stronie www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/07/oekraieners-schieten-russische-soldaten-dood-op-straat-dit-wete/
              Oczywiście onuce zaczną drzeć japę, ze to jest fałszywka.
              • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:56
                A ty wiesz, że symetryzm jest gorszy od faszyzmu?

Żołnierza. Póki co, to Rosjanie wymordowali całe wioski cywilów w Ukrainie, nie Ukraińcy w Rosji. I póki co, to Rosjanie ostrzeliwują Ukrainę, nie Ukraina Rosję.
                • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:40
                  > Żołnierza. Póki co,

Na wideo widać trzech żołnierzy. Póki co. Jak sama widzisz na każdej wojnie roi się od przestępców i od psychopatów.

"Emocje cię ponoszą". Nothing is what it seems. Wolę poczekać na oficjalne dochodzenie i wyroki niezawisłych sądów.
                  • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:58

>
                    > Nothing is what it seems. Wolę poczekać na oficjalne doch
                    > odzenie i wyroki niezawisłych sądów.
                    >

Ty się w ogóle wstrzymaj z udawaną tu przez Ciebie krytyka PiSu.

Do czasu, aż sądy udowodnią Ci sądy, jak to na prawdę jest.
                    Człowieku wyprany z jakichkolwiek ludzkich odruchów.
                    Bądź konsekwentny w tym co publicznie oznajmiasz !
                    I przestań wypisywać bzdury w języku angielskim, którego jak udowodniłeś na FK nie znasz. Nawet na poziomie podstawowym !
                  • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:03
                    Oczywiście. Na każdej wojnie i po każdej stronie. Niemniej, póki co, to Rosjanie wymordowali całe wioski cywilów w Ukrainie, nie Ukraińcy w Rosji. I póki co, to Rosjanie ostrzeliwują Ukrainę, nie Ukraina Rosję.
                    • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:33
                      Póki co to przez polityczne ambicje niektórych cierpi bardzo wielu.
                      • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:38

> Póki co to przez polityczne ambicje niektórych cierpi bardzo wielu.
                        >

Trzeba było nie burzyć berlińskiego muru.
                        Zostawić ZSRR z RWPG i Układem Warszawskim to dziś wg tego propagandzisty moskiewskiego byłby na świecie spokój.
                      • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:40
                        Jest jeszcze za wcześnie, by jednym tchem nazwać to, co wydarzyło się w Butsha, tym co było w Guernica, My Lai czy Srebrenica, twierdzą eksperci. Ponieważ niektóre zbrodnie wojenne zostały później uznane za ludobójstwo, co jest prawnie inną kategorią zbrodni.

Wróćmy do historii i skupmy się na niektórych z najgorszych zbrodni wojennych ostatnich 100 lat. Lista jest bardzo długa.
                        Guernica, zbrodnie w czasie II wojny światowej, My Lai Wietnam, Srebrenica, Halabja Irak, Rwanda, Sierra Leone, Darfoer, Aleppo,
                        www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/04/oorlogsmisdaden-historisch/
                        • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:51
                          A dlaczego mamy wracać do historii, skoro rozmawiamy o teraźniejszości? Nie jesteśmy w Hiszpanii w 1936, lecz na Ukrainie w 2022. Tej samej Ukrainie, która nie oblega Moskwy i nie morduje rosyjskich cywilów.
                          • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 12:45
                            Aby móc zrozumieć o czym mówimy. Dodatkowo i o to chodzi w moich wpisać ważna jest rzetelność informacji. Należy informować obiektywnie o wszystkim, o obu stronach.

Przecież w polskich gazetach prawie nigdy nie podaje się strat ukraińskiej armii. Rozpisują się o sukcesach ukraińskich snajperów, podają ilość zabitych ruskich generałów itd. Wiadomości na wagę złota z "Ukraińskiej Prawdy" i "przecieki" z U SB. Zachodnie gazety podają bardziej rzetelne i bardziej wiarygodne informacje i co mi się tu podoba bardzo często na początku jest zastrzeżenie "info na podstawie ... jeszcze nie potwierdzone przez inne źródła".

Za komuny podobnie pisano o Wietnamie. Dopiero później wyszło na jaw jak ta wojna po obu stronach naprawdę wyglądała.
                            • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 12:51
                              Szczerze mówiąc, nie czytam polskich gazet...

Gazeta.pl niestety jest teraz kompletnie niewiarygodna, a to się przekłada na Gazetę papierową. Innych wiarygodnych dzienników brak.
                              • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 18:07
                                yoma napisała:

> Szczerze mówiąc, nie czytam polskich gazet...
                                >
                                > Gazeta.pl niestety jest teraz kompletnie niewiarygodna, a to się przekłada na G
                                > azetę papierową. Innych wiarygodnych dzienników brak.
                                >

Jak może czytać coś co nie istnieje!!!???

Nie ma czegoś takiego jak "papierowa wersja" portalu gazeta.pl.
                                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 18:09
                                  storima napisał:

> yoma napisała:
                                  >
                                  > > Szczerze mówiąc, nie czytam polskich gazet...
                                  > >
                                  > > Gazeta.pl niestety jest teraz kompletnie niewiarygodna, a to się przekład
                                  > a na G
                                  > > azetę papierową. Innych wiarygodnych dzienników brak.
                                  > >
                                  >
                                  > Jak może czytać coś co nie istnieje!!!???
                                  >
                                  > Nie ma czegoś takiego jak "papierowa wersja" portalu gazeta.pl.

PS
                                  Wypowiadać swe zdanie na temat czegoś co nie istnieje.
                            • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 18:01

> Przecież w polskich gazetach prawie nigdy nie podaje się strat ukraińskiej armi

"Prawie nigdy"!!!

W polskich mediach :

Podawane są liczby mordowanych cywili.
                              Straty zrujnowanych miast i wiosek.
                              Straty duszonej pożogą wojenną ekonomii Ukrainy przez bandyckiego Putina. Straty armii ukraińskiej.
                              Ze zrozumiałych względów są to straty szacowane.

> Za komuny podobnie pisano o Wietnamie. Dopiero później wyszło na jaw jak ta woj
                              > na po obu stronach naprawdę wyglądała.
                              >

Wklejał tu zdjęcia z okrucieństwa wojny w Wietnamie. Aby zbanalizować i zdezaktualizować rozpętane TU I TERAZ zbrodnie wojenne jego gieroja Putina.

• aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:53
            Autokracja jest wszędzie taka sama. Jedyna różnica, w Rosji w pełnym rozkwicie, w Polsce w powijakach.
            • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:55
              W sensie w Polsce nie wyszła konsolidacja wokół władzy, bo Polak jest przekorny i złośliwy :)
              • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:56
                • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:00
                  Starsze pokolenie jest. Młodsze zna porządną władzę, której nie widać, nie nauczyło się przekory.
      • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:45

> To tez jest dobre, GW pisze o zaczadzeniu propagandą. Od razu przypomina mi się
        > belka w oku.
        >
        Moment, moment, przecież ty nie czytasz GW. Tak przynajmniej zeznawałeś w innym wątku parę dni temu pisząc, że GW to Der Stürmer .
        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 19:52
          > Moment, moment

Do garów marsz!
          • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:00
            E tam, gary, teraz czas na przypomnienie twojej twórczości na FK 😁. No to jak czytasz te GW/ Der Stürmer czy nie ?
            • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:13
              Wiesz chociaż co to był "Der Stürmer". Jeżeli się zapoznasz to zrozumiesz dlaczego tak napisałem i dlaczego swoich słów nie cofam. Ten wątek jest następnym dowodem na to, ze porównanie jest trafne.
              • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:27
                Ja wiem, ale ty chyba nie bardzo. Specjalnie dla ciebie cytat z wiki:

Magazyn stanowił kluczowy mechanizm w narodowosocjalistycznej maszynerii propagandowej. Miał zaciekły, antysemicki charakter. W przeciwieństwie do „Völkischer Beobachter” (Obserwatora ludowego), oficjalnego organu prasowego NSDAP, który przynajmniej stwarzał pozory poważnego magazynu, „Der Stürmer” przejawiał czysto tabloidowy styl. Obfitował w obsceniczne materiały, takie jak antysemickie karykatury oraz propagandowe oskarżenia wobec Żydów o zniewagę krwi (rzekome składanie ofiar z ludzkiej krwi).

...przytaczał stare mity ze średniowiecza, głoszące na przykład, że Żydzi składali ofiary z dzieci i pili ich krew. Oskarżeniom towarzyszyły antysemickie karykatury. „Der Stürmer” zawierał rysunki, przedstawiające Żydów jako oszpecone postacie z wyostrzonymi rysami twarzy i posiadające zniekształcone ciała

A teraz uprzejmie proszę o wskazanie podobieństw GW do nazistowskiej gadzinówki.
                • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 20:48
                  Jeżeli nie widzisz podobieństwa w nachalnej propagandzie gloryfikującej jedyną zwycięską armię to sorry. Ja ci pomóc nie mogę.
                  • aniechto.only Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 21:18

> Jeżeli nie widzisz podobieństwa w nachalnej propagandzie gloryfikującej jedyną
                    > zwycięską armię to sorry. Ja ci pomóc nie mogę.
                    >

No tak, tak, ta nieobiektywna GW. No i właściwie wszystkie mass media w Polsce, od prawa na lewo, nachalnie gloryfikują jedyną zwycięską armię. Bo to taka nachalna propaganda jest ciągle pisanie o Ukrainie, że jest ofiara rosyjskiej agresji, że mordowana jest ludność cywilna, że giną dzieci, a kobiety są gwałcone.
                    • j-k nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 21:22
                      aniechto.only napisała:
                      No tak, tak, ta nieobiektywna GW. No i właściwie wszystkie mass media w Polsce,

nagle rozumu ci przybiera ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.k.
                      • pies.na.czarnych Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 21:35
                        • aniechto.only Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 21:45
                          Biedny piesek, tylko z doktorkiem j.k. mu pozostało piątkę przybić😁. Tak , tak, z tym samym , któremu sam nieraz zarzucał zbyt duże zamiłowanie pewnym płynem chłodzącym 🤣
                          • pies.na.czarnych Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 21:47
                            żałosna jesteś.
                            • aniechto.only Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 21:55
                              Nie szczyp się , golnij kielonek boryga z j.k. , bądź miły dla kolegi 😁
                              • pies.na.czarnych Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 22:33
                                > Nie szczyp się
                                > Biedny piesek, tylko z doktorkiem j.k. mu pozostało piątkę przybić

Gdyby zależało mi na poklasku to pisałbym takie same bzdury jakie ty piszesz i nikt nie nazywałby mnie onuca 😛
                                • aniechto.only Re: nagle rozumu ci przybiera ? 07.04.22, 22:45
                                  Wzruszyła mnie twoja historia 😥. Borygo smakuje?
                • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 22.05.22, 14:24
                  Niestety. PiS systematycznie rzuca nazistowskie oszczerstwa w kierunku opozycji.
                  Należy wyjaśniać, że są to niedopuszczalne i niebezpieczne wpowiedzi.
                  Wyjaśniać. I uczyć.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-05-22/sniadanie-rymanowskiego-w-polsat-news-i-interii-ogladaj-od-955-22-maj-2022/

. Porównujecie go do Himmlera, to jest nieprawdopodobne. Doprowadzicie do jakiejś tragedii - dodała.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-05-22/sniadanie-rymanowskiego-w-polsat-news-i-interii-ogladaj-od-955-22-maj-2022/
                  • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 22.05.22, 14:38
                    storima napisał:

> Niestety. PiS systematycznie rzuca nazistowskie oszczerstwa w kierunku opozycji
                    > .
                    > Należy wyjaśniać, że są to niedopuszczalne i niebezpieczne wpowiedzi.
                    > Wyjaśniać. I uczyć.
                    >
                    > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-05-22/sniadanie-rymanowskiego-w-polsat-news-i-interii-ogladaj-od-955-22-maj-2022/
                    >
                    > . Porównujecie go do Himmlera, to jest nieprawdopodobne. Doprowadzicie do jakie
                    > jś tragedii - dodała.
                    >
                    > www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-05-22/sniadanie-rymanowskiego-w-polsat-news-i-interii-ogladaj-od-955-22-maj-2022/

Nie wiadomo z kim dyskutuję.

Tutaj link:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173447701,173447701,Paskowy_Gazety_przeszedl_sam_siebie.html?p=173448065
      • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 23:31

> To tez jest dobre, GW pisze o zaczadzeniu propagandą. Od razu przypomina mi się
        > belka w oku.

> /wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/

Ten typ siedzi na forum Agory z kobiecymi danymi od ponad dekady i do tej pory nie wie, że GW i portal gazeta.pl to są zupełnie odmienne media.
        Jedne z najbardziej znanych mediów niezależnych w Polsce.
        Ten typ nie ma pojęcia co się tak na prawdę w Polsce dzieje.
      • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 10.04.22, 00:21

> belka w oku.
        >
        > Tylko czy to właściwa ocena sytuacji? Czy zwykli Rosjanie po prostu zostali
        > porwani przez nurt katastrofalnych decyzji Putina, zaczadzeni propagandą i o
        > dcięci od innych źródeł informacji
        niż te zatwierdzone przez Kreml?

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28311649,rosjanie-staczaja-sie-w-otchlan-i-im-to-nie-przeszkadza-putin.html#s=BoxMMtCzol2
        >

Dalej nie wie gdzie pisze. I o czym pisze. Miesza portal z GW.
        Ale paskowy jest dobry w putinowskiej robocie.
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:04
      Jasne! Co tam wolne polskie media. Bo takimi są portal gazeta.pl. Oraz Gazeta Wyborcza.
      Ani Yoma ani ten co zrównał GW do naziolskiej propagandy nawet nie wiedzą na jakim forum piszą.
      Nie rozróżniają jednych z najważniejszych dwóch odmiennych polskich niezależnych gazet.
      Ta jego krytyka PiSu to totalne zakłamanie.
      Ty ! Pies! Ty wiesz, że naczelnego naziolskiej gadzinówki skazali na śmierć w Norymberdze ???
      Kolejna kompromitacja i prymitywizm pary Pies-Yoma. I jeszcze mizogin z niego wylazł paskuda, będzie AniechtOnly do garów wyganiał. Prymityw i promotor Putina. Antypolski element.
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 07.04.22, 22:30
      Gdy pies.na.czarnych cytuje na forum Agory info z Gazety Wyborczej ogranicza się do wklejenia nagłówków.
      Artykułu nie zna, bo nie może go znać. Całość jest dostępna dla prenumeratorów.
      I wychodzą mu w jego wpisie idiotyzmy.
      Które przeczą przesłaniu artykułu, który cytuje.
      Najwyższa klasa w ośmieszaniu samego siebie.
      Mistrz auto inkryminacji. Odkrywaniu kim na prawdę jest w lawinie łgarstw, tupetu i samozachwycie pieczołowicie pielęgnowanym przez Yoma.
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 08.04.22, 21:36

> Nothing is what it seems. Wolę poczekać na oficjalne dochodzenie
      > i wyroki niezawisłych sądów.
      >

Putinowski wielbiciel WOLI poczekać na wyroki niezawisłych sądów.

Szefowa Komisji Europejskiej mówiła w Buczy o niezwykłym okrucieństwie armii rosyjskiej. Podkreślała też, jak ważna jest bohaterska postawa Ukraińców. - Bronią granic Europy, bronią ludzkości, bronią demokracji i dlatego stajemy z nimi w tej ważnej walce - stwierdziła.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28317143,von-der-leyen-w-buczy-tu-wydarzylo-sie-cos-nie-do-pomyslenia.html#s=BoxMMtCzol2
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 09.04.22, 09:01

> Aby móc zrozumieć o czym mówimy. Dodatkowo i o to chodzi w moich wpisać ważna j
      > est rzetelność informacji. Należy informować obiektywnie o wszystkim, o obu str
      > onach.
      >
      > Przecież w polskich gazetach prawie nigdy nie podaje się strat ukraińskiej armi
      > i.
      >
      > Za komuny podobnie pisano o Wietnamie.

PRL opisywałeś tu z akcentem na twe częste wizyty w ZSRR. I to z taką sowiecką nostalgią.

Z pewnością brakuje ci tego aby polskie pro wojenne media i naziolska gadzinówka Agory (twoje określenie, za które można prawnie beknąć)
      chciałbyś, aby oddawano w Polsce hołd putinowskiej hordzie rozszarpującej Ukrainę i popełniająca wojenne zbrodnie.
      Tego ci ewidentnie putinowski płaczku brakuje.

• storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 09.04.22, 16:23
      Anna Maria Dyner, analityczka PISM, już kilka tygodni temu mówiła o wzmożeniu rosyjskiej wojny informacyjnej przeciwko krajom Zachodu, w tym Polsce.

Jak mówiła, w rosyjskich programach telewizyjnych straszy się eskalacją konfliktu zbrojnego, rzekomą możliwością wojny NATO z Rosją czy nawet konfliktu nuklearnego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28318460,rosyjski-ambasador-rzuca-grozby-wobec-usa-droga-bezposredniej.html#s=BoxMMtCzol3

Tą pro sowiecką aktywność siania grozy widać niemal codziennie na FK.

W zeszłym tygodniu paskowy Putina straszył nas tu wybuchem wojny nuklearnej.
    • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 15.04.22, 14:08
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277775898_1887996104732324_8853237659819185688_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=cpdIKTElr7wAX-ey9kG&tn=6NmWVgP35BTfrPf_&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT98ezxgKqRejrX9E2qv3Rhx3mfPZ5wCjr0jSrQdTxRVMg&oe=625E4BEA
      • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 15.04.22, 16:08
        Ty do mnie? 😁😁
        • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 15.04.22, 17:40
          Do ukraińskich trolli oczywista oczywistość.
          • yoma Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 15.04.22, 19:36
            Dyć żartuję, pokazując zęby :D
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 15.04.22, 22:23

> https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277775898_188799610473
> 2324_8853237659819185688_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid
> =730e14&_nc_ohc=cpdIKTElr7wAX-ey9kG&tn=6NmWVgP35BTfrPf_&_nc_ht=scontent-bru2-1.
> xx&oh=00_AT98ezxgKqRejrX9E2qv3Rhx3mfPZ5wCjr0jSrQdTxRVMg&oe=625E4BEA
      >

Yoma ma rację :
      Paskowy Putinowy przechodzi samego siebie.
      Nawet kilka razy na dzień:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173475886,173475886,Polska_zaczyna_przejmowac_role_RFN_w_Europie.html?p=173480738
    • szwampuch58 Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 19.04.22, 09:01
      Kolejny szczyt debilizmu
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 20.04.22, 19:04
      yoma napisała:

> Och, Jerzy tylko wyrwał mi konteksta :) Dziękuję.

Dziękujesz Snajperowi za to, że bez zdania racji obraził forumowicza.

Snajper bezzasadnie zarzucił Jurkowi kłamstwo.
      I brzydko go potraktował.

Yoma nie zareagujesz ???

Przecież gdy mając rację Snajper wykazał Psu.na.czarnych kolejne z serii jego forumowych oszust to roszczeniowo wymuszałaś na Snajperze przeprosiny.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173397454,173397454,Ale_sie_narobilo_.html?p=173452375
      • pies.na.czarnych Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 20.04.22, 19:15
        Również zwiększ dawkę lekarstw. Od dzisiaj: te czerwone 1,5 tabletki 4x dziennie.
    • storima Re: Paskowy Gazety przeszedł sam siebie 05.05.22, 06:47
      snajper55 napisał:
      >
      > S.

Od 15 dni

Mimo WIELU PRÓŚB.

Społeczny Pan Moderator Forów Agory,
      z tupetem ignoruje prośby o wyjaśnienie dlaczego obraził Jurka w związku z nieokreślonymi insynuacjami na temat cytowanej przez niego mojej publikacji:

snajper55 napisał:
      > > > rozmawiały ze sobą po rosyjsku, w tym jedna po ukraińsku.
      > Yoma niczego takiego nie napisała. Czy mógłbyś... hmm... nie tworzyć faktów? No
      > , nie napisałem "łgać bezczelnie". :)
      >
      > S.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka