Dodaj do ulubionych

Wzruszyłem się

19.04.22, 18:06
Potrzeba było wojny, by brat podał bratu rękę.

https://pbs.twimg.com/media/FQs5JwzXEAYzzXv?format=jpg&name=medium

Przepięknie wyglądają Orlęta.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Wzruszyłem się 19.04.22, 18:21
      Twoim nagle się przypomniało :o
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278568217_10158710812602913_2702844080614733639_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=zBNSwKH7N3QAX_9doQ3&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT8vTT4Zx7Yh4nnkmurwiJ7xcX8F1MKeiS6S3UzRqzXlDQ&oe=62640200
      • pozytonium Tobie coś się stało? 19.04.22, 18:50
        Nie zderzyłaś się ze ścianą? :)))))))
        Zgadzamy się.
        A tak niewiele potrzeba do tego. Z kontenerkami też mamy podobne zdanie. Podobnie jak ty, ja też łącznie spędziłem trzy lata w takich kontenerkach. Nie ma w tym nic uwłaczającego ludzkiej godności.
    • adria231 Re: Wzruszyłem się 20.04.22, 06:40
      A kiedy zabierzemy się za miejsca pochówku ofiar polskich służb mundurowych na białoruskiej granicy?
      • pozytonium Re: Wzruszyłem się 20.04.22, 10:56
        adria231 napisała:

> A kiedy zabierzemy się za miejsca pochówku ofiar polskich służb mundurowych na
        > białoruskiej granicy?

???
        • yoma Re: Wzruszyłem się 22.04.22, 19:56
          !!!
      • stefan4 Re: Wzruszyłem się 20.04.22, 11:24
        adria231:
        > A kiedy zabierzemy się za miejsca pochówku ofiar polskich służb mundurowych na
        > białoruskiej granicy?

Nie ma takiego prawa natury, żeby wszystko musiało mieć happy end. Obawiam się, że uchodźców, którzy padają ofiarą bestialstwa polskich pograniczników i polskich żołnierzy na granicy białorusko-polskiej, przykryje pył zapomnienia. Tak jak wcześniej przykrył
            • ofiary polskiej grabieżczej współpracy z zaborcami amerykańskimi w Afganistanie i w Iraku;
            • ludzi zamęczonych w łagrze koncentracyjnym Piłsudskiego w Berezie Kartuskiej;
            • Ukraińców nadziewanych na pal w trakcie wojen kozackich w XVII wieku;
            • chłopów zmuszanych do pracy ponad siły, a także sprzedawanych i dręczonych na wszystkie
              sposoby w czasach Polski Jagiellonów;
            • Słowian ,,nawracanych'' przez Mieszka I na chrześcijańskie miłosierdze przy pomocy wybijania
              zębów i zakuwania w dyby;
            • itp.
        Historia jest pełna zbrodni, które nie znajdują zadośćuczynienia. Nie tylko polska historia, ale polska również. Zbrodnia rodzi legendy, bo czymś ją trzeba przykryć; bez tych legend nie byłoby tożsamości narodowych, jednego z głównych źródeł wojen i niesprawiedliwości.

- Stefan
      • no-popis Re: Wzruszyłem się 23.04.22, 04:58
        adria231 napisała:

> białoruskiej granicy?
        Często masz takie ataki?
        Idż i załóż to społecznie z Jachirą i Lempart, i np Szłapką....ruski trollu.
    • pozytonium Wołyń 22.04.22, 19:22
      https://img1.demotywatoryfb.pl//uploads/202204/1650615512_upmbyx_600.jpg
      • pies.na.czarnych Re: Wołyń 22.04.22, 19:24
        Nagle sobie przypomnieliście.
        • pozytonium Re: Wołyń 22.04.22, 19:42
          pies.na.czarnych napisała:

> Nagle sobie przypomnieliście.

Karma zawsze wraca.

https://i.gremicdn.pl/image/free/68122eb47f6e5e72ebc3c12e10aef526/?t=crop:693:980:nowe:0:3,resize:fill:564:797,enlarge:1
          • pies.na.czarnych Re: Wołyń 22.04.22, 19:44
            To jest ten słynny polski hydraulik? :)
            • storima Re: Wołyń 22.04.22, 19:55

> To jest ten słynny polski hydraulik? :)
              >

Mimo Twych usilnych starań żałosnego udowadniania Twej biegłości w języku angielskim po raz kolejny wykazujesz się zupełnym brakiem jego znajomość.
              Nawet na poziomie dla początkujących.
              • storima Re: Wołyń 22.04.22, 19:56
                znajomości
            • yoma Re: Wołyń 22.04.22, 19:57
              Musiałeś, jak jem? 🤣🤣🤣🤣
              • storima Re: Wołyń 22.04.22, 20:07
                yoma napisała:

> Musiałeś, jak jem? 🤣🤣🤣🤣
                >

Co to kogo obchodzi co Ty wyrabiasz gdy przesiadujesz dniami i nocami na mediach społecznościowych ???

Bezużyteczne Twe starania zaabsorbowania internautów Twym próżnym trybem życia.

Napisz Psu na priva.
      • hordol zaraz, zaraz 22.04.22, 20:47
        ładny gest ukrainców.ale ten cmentarz nie ma nic wspólnego z ofiarami zbrodni wołyńskiej
        • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:01
          Wam naprawdę odpierdaa. Ludzie w Ukrainie próbują w symboliczny sposób okazać szacunek dla starań pojedynczych obywateli, Polski, a Wy zanurzeni w historii, zamiast fajki pokoju wykopujecie topory.
          • storima Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:06
            behemot17-13 napisał:

> Wam naprawdę odpierdaa. Ludzie w Ukrainie próbują w symboliczny sposób okazać s
            > zacunek dla starań pojedynczych obywateli, Polski, a Wy zanurzeni w historii, z
            > amiast fajki pokoju wykopujecie topory.
            >

Też zupełnie nie rozumiem tej absurdalnej postawy.
            • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:11
              Dokładnie tak. Niezrozumiała, nieracjonalna, pozbawiona wrażliwości.
              • horpyna4 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:21
                Ważne jest to, że ludzie uporządkowali cmentarze z własnej inicjatywy. Nie dlatego, że ktoś im to nakazał, tylko dzięki temu, że sami odczuli taką potrzebę.
                • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:53
                  Nie mogą przyjąć uchodźców z Polski, bo jak na razie ich nie ma. Nie mogą zakwaterować Polaków, bo sami siedzą w piwnicach. To jest koszmar co naród ukraiński doświadcza, kolejny raz w ostatnim stuleciu.
                  • pozytonium Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:15
                    behemot17-13 napisał:

> Nie mogą przyjąć uchodźców z Polski, bo jak na razie ich nie ma. Nie mogą zakwa
                    > terować Polaków, bo sami siedzą w piwnicach. To jest koszmar co naród ukraiński
                    > doświadcza, kolejny raz w ostatnim stuleciu.

Większość Polaków nie zdaje sobie nawet sprawy ile zawdzięczamy Ukraińcom. Tak praktycznie mogłoby nas nie być. W bitwie na Legnickim Polu dostaliśmy łupnia w rzyć, aż mało (rok 1241). Orda się wycofała na "wybory" ale wkrótce wróciła. Król Daniel Halicki okazał się lojalny. Kiedy wrócił Burundaj, ten już układał się z księciem Bolesławem Wstydliwym, aby „uczynić radę o ziemi lackiej i ruskiej” (1263). Gdyby nie powstanie na Ukrainie przeciwko Azjatom, to może nie byłoby Bitwy pod Grunwaldem.
                    • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:31
                      Wybacz, to są tylko gdybania, Wróć na ziemię i skup się na ostatnich latach, ostatnim stuleciu.
                      • pozytonium Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:37
                        behemot17-13 napisał:

> Wybacz, to są tylko gdybania, Wróć na ziemię i skup się na ostatnich latach, os
                        > tatnim stuleciu.

OK, pomińmy Termopile. To co robi Azov teraz z Mariupolu przejdzie do historii. Przedzierają się do Azova kolejni straceńcy, choć mają świadomość, że to one way ticket.
                        • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:43
                          Co ja mogę dodać, dla mnie trzystu.
                          • pozytonium Re: zaraz, zaraz 23.04.22, 00:04
                            behemot17-13 napisał:

> Co ja mogę dodać, dla mnie trzystu.

Dla mnie to bohaterzy. Naprawdę to droga w jedną stronę. Ci ludzie zdają sobie z tego sprawę i idą.
                            Wzruszałem się Litwinem Raginisem pod Wizną. Ale Mariupol przechodzi wszelkie pojęcie.

Chwała Ukrainie.
              • hordol Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:23
                oczywiście, w imię poprawności politycznej mozna o wolyniu milczeć.
                a nawet trzeba
                • behemot17-13 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 21:32
                  Oczywiście, w imię politycznej poprawności, można bagatelizować, pomniejszać a nawet robić sobie jaja z inicjatywy zwykłych ludzi, gdzieś tam.na tzw. zadupiu Ukrainy. Ja nie zamierzam i doceniam (jak napisałeś) ten gest.
                • snajper55 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:13
                  hordol napisała:

> oczywiście, w imię poprawności politycznej mozna o wolyniu milczeć.
                  > a nawet trzeba

Tak jak się przez lata milczało i nadal milczy o udziale Polski w rozbiorze Ukrainy w 1921 roku?

S.
                  • storima Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:33
                    snajper55 napisał:

> hordol napisała:
                    >
                    > > oczywiście, w imię poprawności politycznej mozna o wolyniu milczeć.
                    > > a nawet trzeba
                    >
                    > Tak jak się przez lata milczało i nadal milczy o udziale Polski w rozbiorze Ukr
                    > ainy w 1921 roku?
                    >
                    > S.

Snajper. Powtarzasz im to od długiego czasu. Ale jeszcze to do nich nie dociera. Niemniej. Powtarzać trzeba. Brawo za konsekwentną pedagogiczną wytrwałość.
                    • snajper55 Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:38
                      storima napisał:

> Snajper. Powtarzasz im to od długiego czasu. Ale jeszcze to do nich nie dociera
                      > . Niemniej. Powtarzać trzeba. Brawo za konsekwentną pedagogiczną wytrwałość.

Uważam że kropla drąży skałę. Będę dalej kapać. :)

S.
                      • pozytonium Ano 22.04.22, 23:43
                        snajper55 napisał:

> storima napisał:
                        >
                        > > Snajper. Powtarzasz im to od długiego czasu. Ale jeszcze to do nich nie d
                        > ociera
                        > > . Niemniej. Powtarzać trzeba. Brawo za konsekwentną pedagogiczną wytrwało
                        > ść.
                        >
                        > Uważam że kropla drąży skałę. Będę dalej kapać. :)

https://monitorwolynski.com/storage/photos/304_Rokytne_Minich%20(3).jpg

video.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/10000000_5150400095005690_647825893998013681_n.mp4?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=985c63&efg=eyJybHIiOjUyNywicmxhIjoxNzUxLCJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9zZCJ9&_nc_ohc=Q9GkHA1FjW4AX9TxkBe&rl=527&vabr=293&_nc_ht=video.fpoz4-1.fna&edm=AGo2L-IEAAAA&oh=00_AT_a7XtqkXt5z_pz71Iwj7MYojm9mHdrFTObuzK1ypoInQ&oe=62633C6C
                • stefan4 uprosza się o nienudzenie 22.04.22, 22:13
                  hordol:
                  > oczywiście, w imię poprawności politycznej mozna o wolyniu milczeć.

Nie żadnej ,,poprawności politycznej'' tylko z niechęci do zanudzania publiczności. Ile można?! Minęło już 80 lat bezproduktywnego bicia piany. Dla przytłaczającej większości zarówno Ukraińców jak Polaków tamte czasy to coś jak naciąganie Ukraińców na pal przez Wiśniowieckiego albo wyprawa Chrobrego na Kijów w celach grabieżczych.

Czujesz się odpowiedzialny za czyny któregoś z tych szubrawców? Jeśli tak, to leć przepraszać Ukraińców za zło, które im wyrządzili. Nie zapomnij też przeprosić Turków za to, że dureń Sobieski sprowadził zarówno na Polskę jak na Turcję zagrożenie ze strony Austrii i Rosji. A my stawiamy pomniki temu pożytecznemu idiocie cesarza Leopolda VI i cara Piotra I...

- Stefan
                  • hordol Re: uprosza się o nienudzenie 22.04.22, 23:31
                    primo :swiadkowie wołynia choć nieliczni jeszcze żyją
                    ale kierując się twoją argumentacją i to po co mówić o katyniu, po co o jedwabnym z jakimiś w sumie niepotrzebnymi zapewne tam przeprosinami prominentnych polityków polskich?
                    • behemot17-13 Re: uprosza się o nienudzenie 22.04.22, 23:43
                      .>ale kierując się twoją argumentacją i to po co mówić o katyniu, po co o jedwabnym z jakimiś w sumie niepotrzebnymi zapewne tam przeprosinami prominentnych polityków polskich?
                      Możesz na polski, jakoś jaśniej albo na byle co, proszę.
                    • x2468 Re: uprosza się o nienudzenie 23.04.22, 09:04
                      Moja rodzina przeżyła wojnę na Wołyniu, i wcale im to nie przeszkadzało przyjaźnić się z Ukraińcami. o wiele gorzej wspominali sowieckich okupantów. Ukraińcy byli różni, tak jak Polacy. jedni byli w UPA i mordowali swoich ziomków za pomoc Polakom inni zgłaszali się do SS jeszcze inni byli tam z łapanki.
                      Tekst linku
        • pozytonium Re: zaraz, zaraz 22.04.22, 22:04
          hordol napisała:

> ładny gest ukrainców.ale ten cmentarz nie ma nic wspólnego z ofiarami zbrodni w
          > ołyńskiej

A Strońscy coś mieli z tym wspólnego?

Przepiękne jest to, że ta inicjatywa wychodzi od ludzi. Nie potrzeba Kijowa, czy Warszawy. Nie zapomnę, jak będąc kiedyś w Perugii wynajmowałem apartament od młodego małżeństwa. Może mieli po 25 lat góra. On okazał się być Argentyńczykiem włoskiego pochodzenia, ona Ukrainką z Wołynia. Nie wnikałem skąd są. Sama z siebie przeprosiła mnie za Wołyń. Uśmiechnąłem się i powiedziałem, że to było dawno i na pewno to nie ona jest za to winna. Do dziś utrzymuję z nimi relacje. Stwierdziliśmy, że o Wołyniu trzeba pamiętać, natomiast nie można nim żyć. Uśmiechnęła się szczerze. My też mamy swoje na sumieniu. Choćby Akcję Wisła na kompletnie niewinnych Łemkach z Beskidu Niskiego. Co Ci ludzie zrobili złego Polsce?

• 1maresuav Re: Wzruszyłem się 22.04.22, 21:28
      Pan ma rację, pan ma rację
      • pozytonium Re: Wzruszyłem się 22.04.22, 22:28
        1maresuav napisał:

> Pan ma rację, pan ma rację

Na pana to trzeba mieć wygląd :)))
        • dunajec1 Re: Wzruszyłem się 22.04.22, 23:04
          "Panow to ruski wystrzelal"
          Juz nie wspomne gdzie.
    • storima Re: Wzruszyłem się 30.04.22, 19:31
      snajper55 napisał:

> storima napisał:
      >
      > > Snajper. Powtarzasz im to od długiego czasu. Ale jeszcze to do nich nie d
      > ociera
      > > . Niemniej. Powtarzać trzeba. Brawo za konsekwentną pedagogiczną wytrwało
      > ść.
      >
      > Uważam że kropla drąży skałę. Będę dalej kapać. :)
      >
      > S.

Takiego Ciebie znałem Snajper.
      Merytorycznego, linkującego, bez pokrętnych przeinaczań i infantylnego czepialstwa.

Rozumiem, że być może jest to po prostu zwykła, chwilowa niedyspozycja.

Każdemu się może przydarzyć.
      Znam to dobrze sprzed lat z własnego podwórka.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173527405,173527405,Zgwalcone_Ukrainki.html?p=173536590
    • pozytonium Czy ten Naród można złamać? 01.05.22, 20:48
      twitter.com/HannaLiubakova/status/1520479564341952514/photo/1
      https://pbs.twimg.com/media/FRnTtW-XwAAOv3i?format=jpg&name=900x900
    • pozytonium Polaków nie polewają jakoś czerwoną farbą 09.05.22, 13:39
      tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-ambasador-rosji-oblany-czerwona-farba-5703350
      https://i.iplsc.com/siergiej-andriejew-w-trakcie-awantury/000FAYQOX8D5NT8L-C122-F4.jpg

To kłamstwo, Michał jest kobietą.
      • pies.na.czarnych Re: Polaków nie polewają jakoś czerwoną farbą 09.05.22, 13:56
        Zaczną lać przy następnej wizycie w Smoleńsku. Tym postępowaniem banderowcy rozpoczęli nową świecką tradycję.
        • pozytonium Re: Polaków nie polewają jakoś czerwoną farbą 09.05.22, 15:06

> Zaczną lać przy następnej wizycie w Smoleńsku. Tym postępowaniem banderowcy roz
          > poczęli nową świecką tradycję.

Ciekawą koszulę założył kacap. Naprawdę kolor tej koszuli jest odpowiedni do okazania powagi? Może i dobra na Sylwestra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka